Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 100 din 14 iulie 2005  privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate industriala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 100 din 14 iulie 2005 privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate industriala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 643 din 20 iulie 2005

Situaţia extraordinarã a cãrei reglementare nu putea fi amânatã a fost creatã de necesitatea transpunerii "Directivei nr. 2004/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004, referitoare la respectarea drepturilor de proprietate intelectualã", în scopul combaterii fenomenului de contrafacere a obiectelor de proprietate industrialã şi în interesul titularilor drepturilor de proprietate industrialã, precum şi de respectarea art. 53 din Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeanã - Actul privind condiţiile de aderare a Republicii Bulgaria şi a României şi adaptãrii tratatelor pe care se întemeiazã Uniunea Europeanã.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta ordonanţã de urgenţã reglementeazã mãsurile, procedurile şi repararea daunelor în scopul asigurãrii respectãrii drepturilor de proprietate industrialã.
(2) În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţã, expresia drepturi de proprietate industrialã include toate drepturile de proprietate industrialã reglementate de legislaţia naţionalã, comunitarã, precum şi de tratatele şi de convenţiile internaţionale în domeniu, la care România este parte.
ART. 2
(1) Fãrã a aduce atingere mijloacelor mai favorabile titularilor de drepturi prevãzute în legislaţia comunitarã sau naţionalã, mãsurile, procedurile şi repararea daunelor prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã se aplicã pentru orice fapte de încãlcare a unui drept de proprietate industrialã, aşa cum sunt prevãzute prin legislaţia comunitarã şi/sau naţionalã.
(2) Prezenta ordonanţã de urgenţã nu afecteazã obligaţiile decurgând din convenţiile, tratatele şi acordurile la care România este parte şi, în special, cele decurgând din Acordul TRIPS, inclusiv cele referitoare la procedurile penale şi sancţiunile aplicabile.
(3) De asemenea, nu sunt afectate dispoziţiile de drept comun şi nici dispoziţiile legilor speciale referitoare la procedurile penale sau sancţiunile aplicabile în caz de încãlcare a drepturilor de proprietate industrialã protejate.

CAP. II
Mãsuri, proceduri, repararea daunelor

ART. 3
(1) Mãsurile, procedurile şi repararea daunelor, reglementate prin legile de proprietate industrialã, vor fi aplicate de instanţele judecãtoreşti competente.
(2) Mãsurile, procedurile şi repararea daunelor trebuie sã fie efective, proporţionale cu drepturile încãlcate, descurajatoare şi sã fie aplicate astfel încât sã se evite crearea de obstacole în calea comerţului legitim şi totodatã sã ofere protecţie împotriva folosirii abuzive a acestora.
ART. 4
Au calitatea de a cere aplicarea mãsurilor, procedurilor şi repararea daunelor urmãtoarele persoane:
a) titularii drepturilor de proprietate industrialã, potrivit dispoziţiilor legislaţiei aplicabile;
b) orice persoanã autorizatã sã utilizeze drepturile de proprietate industrialã, în special beneficiarii de licenţe.

CAP. III
Probe şi mãsuri de conservare a acestora

ART. 5
(1) La solicitarea unei pãrţi care a prezentat elemente de probã, în mod rezonabil accesibile şi suficiente în susţinerea afirmaţiilor sale şi dacã aceste elemente se aflã sub controlul pãrţii adverse, instanţa judecãtoreascã competentã poate sã ordone ca aceste elemente de probã sã fie produse de partea adversã, sub rezerva asigurãrii protecţiei informaţiilor confidenţiale.
(2) În cazul încãlcãrilor drepturilor de proprietate industrialã protejate, sãvârşite la scarã comercialã, instanţele judecãtoreşti competente pot, la cererea unei pãrţi, sã ordone comunicarea documentelor bancare, financiare sau comerciale, care se gãsesc sub controlul pãrţii adverse, sub rezerva ca protecţia informaţiilor confidenţiale sã fie asiguratã.
ART. 6
(1) Înainte de judecarea fondului cauzei, având ca obiect un drept de proprietate industrialã protejat, instanţa judecãtoreascã competentã poate, la cererea unei pãrţi care a prezentat elemente de probã, în mod rezonabil accesibile, în susţinerea afirmaţiilor sale din care rezultã cã o încãlcare a avut loc ori cã aceastã încãlcare este iminentã, sã ordone mãsuri provizorii, rapide şi eficiente pentru conservarea elementelor de probã pertinente cauzei, sub condiţia ca protecţia informaţiilor confidenţiale sã fie asiguratã.
(2) Mãsurile prevãzute la alin. (1) pot include descrierea detaliatã cu sau fãrã prelevare de eşantioane, sechestrul mãrfurilor litigioase şi, dupã caz, al materialelor şi instrumentelor utilizate pentru a produce şi/sau a distribui aceste mãrfuri, precum şi documentele în legãturã cu acestea.
(3) Mãsurile de conservare a probelor sunt dispuse de instanţele judecãtoreşti competente, prin ordonanţã preşedinţialã, chiar fãrã ca cealaltã parte sã fie citatã, când orice întârziere este susceptibilã sã cauzeze un prejudiciu ireparabil titularului dreptului sau când existã un risc de distrugere a elementelor de probã, care poate fi dovedit.
(4) În cazurile în care ordonanţa preşedinţialã a fost datã fãrã citare, pãrţilor în cauzã le vor fi comunicate aceste mãsuri de îndatã.
(5) În termen de 5 zile de la comunicarea mãsurilor de conservare a probelor, pãrţile în cauzã pot ataca mãsurile dispuse. Judecarea se face de urgenţã, cu citarea pãrţilor, fãcându-se aplicarea dispoziţiilor Codului de procedurã civilã referitoare la procedurile speciale.
ART. 7
(1) Încuviinţarea mãsurilor de conservare a probelor va fi fãcutã de instanţa judecãtoreascã competentã, sub condiţia constituirii de cãtre reclamant a unei garanţii adecvate, stabilitã de instanţã şi destinatã sã acopere un eventual prejudiciu suferit de pârât, în cazurile prevãzute la alin. (3).
(2) Dacã reclamantul nu a formulat o acţiune în justiţie, în scopul de a obţine o decizie pe fondul cauzei, pârâtul poate cere instanţei judecãtoreşti competente, într-un termen care sã nu depãşeascã 20 de zile lucrãtoare sau 31 de zile calendaristice, dacã acesta din urmã este mai lung, anularea mãsurilor de conservare a probelor, inclusiv daunele-interese suferite de pârât cu ocazia mãsurilor ordonate.
(3) În cazul în care mãsurile de conservare a probelor sunt anulate ori înceteazã sã mai fie aplicabile din orice motive de acţiune sau omisiune a reclamantului ori în cazul în care ulterior încuviinţãrii mãsurii de cãtre instanţa judecãtoreascã s-a constatat cã nu a avut loc o încãlcare sau o ameninţare cu încãlcarea unui drept de proprietate industrialã protejat, instanţa judecãtoreascã este competentã sã ordone reclamantului, la cererea pârâtului, sã acorde acestuia din urmã o despãgubire corespunzãtoare prejudiciului cauzat ca urmare a mãsurilor ordonate.
(4) În cursul desfãşurãrii judecãţii procesului instanţa de judecatã poate sã dispunã mãsuri privind protecţia identitãţii martorilor, în condiţiile legii.

CAP. IV
Dreptul de informare

ART. 8
(1) În cadrul unei acţiuni în justiţie având ca obiect încãlcarea unui drept de proprietate industrialã şi ca urmare a unei cereri a reclamantului, justificatã şi proporţionalã în raport cu cauza, instanţa judecãtoreascã competentã poate sã ordone ca informaţii privind originea şi reţelele de distribuţie a mãrfurilor sau serviciilor, care aduc atingere unui drept de proprietate industrialã protejat, sã fie furnizate de cãtre persoana care a încãlcat un drept protejat sau de cãtre orice altã persoanã care:
a) deţine în scop comercial mãrfuri contrafãcute;
b) utilizeazã în scop comercial servicii contrafãcute;
c) a fost gãsitã în timp ce utiliza servicii contrafãcute la scarã comercialã;
d) furnizeazã, în scop comercial, servicii utilizate în activitãţi de contrafacere; sau
e) a fost semnalatã, de cãtre o persoanã prevãzutã la lit. a), b) sau c), ca intervenind în producerea, fabricarea ori distribuirea mãrfurilor sau în furnizarea serviciilor.
(2) Informaţiile prevãzute la alin. (1) trebuie sã cuprindã, dupã caz:
a) numele şi adresele producãtorilor, fabricanţilor, distribuitorilor, furnizorilor şi ale celorlalţi deţinãtori anteriori de mãrfuri sau servicii, precum şi ale angrosiştilor destinatari şi ale vânzãtorilor de marfã cu amãnuntul;
b) informaţii privind cantitãţile produse, fabricate, livrate, primite sau comandate, precum şi preţul obţinut pentru mãrfurile sau serviciile respective.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplicã fãrã a aduce atingere altor dispoziţii legale în baza cãrora:
a) se acordã titularului dreptul de a primi o informaţie mai extinsã;
b) este reglementatã utilizarea în materie civilã sau penalã a informaţiilor comunicate potrivit dispoziţiilor prezentului articol;
c) este reglementatã responsabilitatea pentru abuz privind dreptul la informaţie;
d) se dã posibilitatea de a refuza sã furnizeze informaţii care ar constrânge o persoanã prevãzutã la alin. (1) sã admitã propria participare sau o participare a rudelor apropiate la o încãlcare a unui drept de proprietate industrialã protejat; sau
e) este reglementatã protecţia confidenţialitãţii surselor informaţiei sau prelucrarea datelor cu caracter personal.

CAP. V
Mãsuri provizorii şi de asigurare

ART. 9
(1) Instanţa judecãtoreascã competentã poate, la cererea reclamantului, sã ordone mãsuri provizorii împotriva persoanei care se presupune cã a încãlcat un drept de proprietate industrialã protejat în scopul de a preveni orice încãlcare iminentã cu privire la acest drept, respectiv:
a) sã interzicã cu titlu provizoriu ca încãlcarea presupusã sã mai continue; sau
b) sã constituie o garanţie destinatã sã asigure despãgubirea titularului dreptului protejat.
(2) Mãsurile provizorii prevãzute la alin. (1) pot fi ordonate şi împotriva unui intermediar ale cãrui servicii sunt utilizate de cãtre un terţ în scop de încãlcare a unui drept de proprietate industrialã protejat.
(3) La cererea reclamantului, instanţele judecãtoreşti competente pot sã ordone sechestrul mãrfurilor bãnuite cã ar aduce atingere unui drept de proprietate industrialã protejat pentru a împiedica introducerea lor sau circulaţia lor în circuitele comerciale.
(4) În cazul unei încãlcãri sãvârşite în activitãţi comerciale, instanţa judecãtoreascã competentã poate sã ordone, dacã partea vãtãmatã dovedeşte cã existã circumstanţe care ar putea face imposibilã recuperarea daunelor-interese, sechestrul bunurilor mobiliare şi imobiliare ale persoanei care se presupune cã a încãlcat un drept de proprietate industrialã protejat, inclusiv blocarea conturilor bancare şi a altor bunuri. În acelaşi scop se poate ordona comunicarea documentelor bancare, financiare sau comerciale ori accesul la informaţii pertinente cauzei.
(5) Instanţa judecãtoreascã competentã poate cere reclamantului, în cadrul mãsurilor prevãzute la alin. (1)-(4), sã furnizeze orice element de probã accesibil, în scopul de a-şi forma cu suficientã certitudine convingerea cã acesta este titularul dreptului şi cã acest drept i-a fost încãlcat ori o astfel de încãlcare este iminentã.
ART. 10
(1) Mãsurile provizorii prevãzute la art. 9 alin. (1)-(4) pot fi dispuse, prin ordonanţã preşedinţialã, chiar fãrã ca cealaltã parte sã fie audiatã, când orice întârziere este susceptibilã sã creeze un prejudiciu ireparabil titularului dreptului. În acest caz, mãsurile dispuse vor fi comunicate pãrţilor în cauzã de îndatã.
(2) Dispoziţiile art. 6 alin. (5) şi ale art. 7 sunt aplicabile şi în cazul situaţiei prevãzute la alin. (1).
ART. 11
(1) Pe lângã daunele-interese ce pot fi obţinute de cãtre titularul al cãrui drept de proprietate industrialã protejat i-a fost încãlcat, instanţa judecãtoreascã competentã poate sã ordone, la cererea reclamantului, în privinţa mãrfurilor despre care se constatã cã aduc atingere dreptului de proprietate industrialã protejat şi, dupã caz, în privinţa materialelor şi instrumentelor care au servit, în principal, la crearea sau fabricarea mãrfurilor, urmãtoarele mãsuri:
a) retragerea din reţelele circuitelor comerciale;
b) scoaterea definitivã din circuitele comerciale; sau
c) distrugerea.
(2) Instanţa judecãtoreascã competentã va ordona cu privire la mãsurile prevãzute la alin. (1) ca acestea sã fie puse în aplicare pe cheltuiala persoanei care a încãlcat un drept de proprietate industrialã protejat, afarã de situaţia în care existã motive speciale care sã împiedice acest fapt.
(3) În examinarea cererii privind instituirea mãsurilor corective prevãzute la alin. (1) instanţa judecãtoreascã competentã va ţine seama atât de proporţionalitatea dintre gravitatea faptei şi mãsurile corective ce vor fi ordonate, cât şi de interesele terţilor.

CAP. VI
Interziceri

ART. 12
(1) Când printr-o hotãrâre judecãtoreascã s-a constatat o încãlcare a unui drept de proprietate industrialã protejat, instanţa judecãtoreascã competentã va putea sã interzicã, printr-o ordonanţã preşedinţialã, persoanei care a încãlcat acest drept continuarea faptelor sale de încãlcare.
(2) Nerespectarea mãsurii interzicerii, prevãzutã la alin. (1), este consideratã o nouã încãlcare a dreptului de proprietate industrialã în cauzã, iar împotriva acestei încãlcãri se poate dispune una dintre mãsurile prevãzute la art. 11.

CAP. VII
Despãgubiri şi cheltuieli de judecatã

ART. 13
(1) La cererea persoanei care a încãlcat un drept de proprietate industrialã şi care este pasibilã de a fi obligatã la una dintre mãsurile sau interzicerile prevãzute la art. 11 şi 12, instanţa judecãtoreascã poate sã ordone acestei persoane plata cãtre partea vãtãmatã a unei despãgubiri în locul aplicãrii mãsurii respective.
(2) Instanţa va proceda potrivit prevederilor alin. (1) dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) persoana a acţionat fãrã intenţie şi din imprudenţã;
b) executarea mãsurilor ce ar trebui ordonate ar cauza pentru acea persoanã un prejudiciu disproporţionat în raport cu fapta sãvârşitã;
c) plata unei despãgubiri prevãzutã la alin. (1) este, în mod rezonabil, satisfãcãtoare.
ART. 14
(1) La cererea pãrţii vãtãmate, instanţa judecãtoreascã competentã va ordona persoanei care cu intenţie a desfãşurat o activitate de contrafacere sã plãteascã titularului dreptului încãlcat daune-interese corespunzãtoare prejudiciului pe care acesta l-a suferit, în mod real, ca urmare a încãlcãrii sãvârşite.
(2) La stabilirea daunelor-interese instanţa judecãtoreascã va lua în considerare:
a) toate aspectele corespunzãtoare, cum ar fi consecinţele economice negative, în special, pierderea câştigului suferitã de partea vãtãmatã, beneficiile realizate în mod injust de cãtre persoana care a încãlcat un drept de proprietate industrialã protejat şi, dupã caz, elemente, altele decât factorii economici, cum ar fi prejudiciul moral cauzat titularului dreptului încãlcat; sau
b) cu titlu de alternativã, atunci când este cazul, fixarea unei sume forfetare pentru daunele-interese, pe baza unor elemente cum ar fi cel puţin suma redevenţelor sau valoarea drepturilor care ar fi fost datorate, dacã persoana care a încãlcat un drept de proprietate industrialã protejat ar fi cerut autorizaţia de a utiliza dreptul de proprietate în cauzã.
(3) Când persoana care a încãlcat un drept de proprietate industrialã protejat a desfãşurat o activitate de contrafacere, cu intenţie, instanţa judecãtoreascã competentã poate sã ordone acoperirea beneficiilor sau plata daunelor-interese susceptibile a fi prestabilite.
ART. 15
Cheltuielile de judecatã stabilite de instanţa de judecatã, în mod rezonabil şi proporţional cu cauza respectivã, şi care au fost efectuate de partea care a câştigat procesul vor fi suportate, de regulã generalã, de cãtre partea care a pierdut procesul.

CAP. VIII
Mãsuri de publicitate

ART. 16
(1) În cadrul acţiunilor în justiţie introduse pentru încãlcarea unui drept de proprietate industrialã protejat, instanţa judecãtoreascã competentã poate sã ordone, la cererea reclamantului şi pe cheltuiala persoanei care a încãlcat dreptul protejat, mãsuri corespunzãtoare în scopul difuzãrii informaţiei privind hotãrârea judecãtoreascã, inclusiv afişarea acesteia, precum şi publicarea integralã sau parţialã a hotãrârii.
(2) Instanţa judecãtoreascã competentã va putea ordona şi mãsuri suplimentare de publicitate corespunzãtoare împrejurãrilor speciale, inclusiv o publicitate de mare amploare.

CAP. IX
Dispoziţii finale

ART. 17
Fãrã a se aduce atingere dispoziţiilor din prezenta ordonanţã de urgenţã privind mãsurile, procedurile şi reparaţiile de naturã civilã şi administrativã, sunt aplicabile şi celelalte sancţiuni civile şi penale stabilite de dreptul comun şi legile speciale de proprietate industrialã.
ART. 18
(1) În scopul sprijinirii acţiunilor de respectare a drepturilor de proprietate industrialã, asociaţiile sau organizaţiile de întreprinzãtori ori profesionişti pot elabora coduri de conduitã la nivel comunitar, în special, preconizând utilizarea pe discuri optice a unui cod permiţând identificarea originii fabricãrii.
(2) Codurile de conduitã elaborate potrivit alin. (1), precum şi evaluãrile eventuale referitoare la aplicarea acestora vor fi transmise Comisiei de proiecte de coduri de conduitã la nivel naţional sau comunitar.
ART. 19
Autoritãţile prevãzute la art. 20 informeazã de îndatã Comisia Europeanã cu privire la mãsurile legislative sau administrative, în scopul transpunerii directivei menţionate la art. 21, precum şi cu privire la orice act normativ naţional adoptat în domeniul acestei directive şi transmit Comisiei Europene, pânã cel târziu la data de 29 aprilie 2009, un raport privind implementarea mãsurilor de transpunere a directivei.
ART. 20
În scopul îndeplinirii obligaţiilor decurgând din art. 19, precum şi în scopul cooperãrii, în special, pentru schimbul de informaţii între România şi Comisia Europeanã se desemneazã, în calitate de corespondent naţional, însãrcinat cu toate problemele referitoare la punerea în aplicare a directivei, Ministerul Justiţiei.
ART. 21
Prezenta ordonanţã de urgenţã transpune Directiva nr. 2004/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004 referitoare la respectarea drepturilor de proprietate intelectualã, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 157 din 30 aprilie 2004.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
-------------
Şeful Cancelarariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Frâncu

Directorul general al Oficiului de Stat
pentru Invenţii şi Mãrci,
Gabor Varga

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 100.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016