Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 10 din 3 aprilie 2012  privind conversia in actiuni a unor sume datorate statului de catre Compania Nationala de Cai Ferate Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 10 din 3 aprilie 2012 privind conversia in actiuni a unor sume datorate statului de catre Compania Nationala de Cai Ferate "C.F.R." - S.A., precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 230 din 5 aprilie 2012

    Având în vedere dispoziţiile art. 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    ţinând cont de necesitatea aplicãrii unor mãsuri financiare pentru redresarea economico-financiarã a unor societãţi comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii,
    pentru depãşirea de cãtre unele societãţi comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a dificultãţilor generate de lipsa temporarã a disponibilitãţilor financiare, precum şi în scopul prevenirii acumulãrii de noi datorii cãtre bugetul general consolidat al statului,
    ţinând seama de faptul cã volumul arieratelor a crescut semnificativ în perioada de crizã economico-financiarã, din cauza dificultãţilor financiare cu care s-a confruntat întreaga economie,
    întrucât penalitãţile şi majorãrile calculate pentru neplata datoriilor influenţeazã negativ rezultatul exerciţiului financiar, ceea ce concurã la influenţarea negativã a situaţiei economico-financiare a ţãrii, conform monitorizãrii la care este supusã Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A. de cãtre Fondul Monetar Internaţional,
    având în vedere cã neadoptarea în regim de urgenţã a prezentei ordonanţe de urgenţã conduce la neîndeplinirea obiectivelor asumate cu Fondul Monetar Internaţional, şi anume reducerea arieratelor Companiei Naţionale de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A.,
    în considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul public şi constituie o situaţie de urgenţã şi extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    (1) Se aprobã stingerea, prin conversie în acţiuni, a obligaţiilor principale şi accesoriilor aferente, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale şi bugetelor fondurilor speciale, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare, cu excepţia impozitului pe venitul din salarii şi asimilate salariilor, individualizate în titluri de creanţã, emise pânã la data de 29 februarie 2012, datorate de cãtre Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., denumitã în continuare Compania, la aceastã datã şi neachitate la data eliberãrii certificatului de atestare fiscalã potrivit alin. (3).
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publicã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 109/2008, cu modificãrile ulterioare, se aprobã stingerea, prin conversie în acţiuni, a obligaţiilor principale şi a accesoriilor aferente, cuvenite fondului de risc, datorate şi neachitate de cãtre Companie, conform evidenţei contabile a Ministerului Finanţelor Publice la data prevãzutã la alin. (1) şi individualizate în titluri de creanţã.
    (3) În vederea aplicãrii prezentei ordonanţe de urgenţã, organul fiscal competent emite, din oficiu, certificatul de atestare fiscalã prevãzut de art. 112 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care cuprinde obligaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2).
    (4) Certificatul de atestare fiscalã emis potrivit alin. (3) se comunicã Companiei.
    (5) Conversia obligaţiilor cuprinse în certificatul de atestare fiscalã se face la valoarea nominalã a acţiunilor.
    (6) Data stingerii obligaţiilor prevãzute la alin. (1) şi (2) este data realizãrii conversiei.
    (7) În cazul în care în perioada dintre data eliberãrii certificatului de atestare fiscalã şi data conversiei obligaţiilor prevãzute la alin. (1) şi (2) Compania efectueazã plãţi în conturile bugetare aferente tipurilor de obligaţii fiscale ce fac obiectul conversiei, în aceastã perioadã se sting obligaţiile exigibile.
    (8) Operarea în evidenţele contabile ale Companiei a conversiei în acţiuni a creanţei prevãzute la alin. (1) se face în baza certificatului de atestare fiscalã emis de organul fiscal competent potrivit alin. (3) şi comunicat Companiei potrivit alin. (4).
    (9) Operarea în evidenţele contabile ale Companiei a conversiei în acţiuni a creanţei prevãzute la alin. (2) se face în baza unei note emise de cãtre direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi comunicatã Companiei.
    (10) Începând cu data emiterii certificatului de atestare fiscalã, pentru obligaţiile principale datorate de Companie, care fac obiectul conversiei în acţiuni, nu se calculeazã şi nu se datoreazã obligaţii accesorii.
    (11) Pentru obligaţiile care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţã, executarea silitã se suspendã la data intrãrii în vigoare a acesteia şi înceteazã la data conversiei în acţiuni a creanţelor.
    (12) Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii exercitã drepturile şi obligaţiile statului român, în calitate de acţionar unic şi înregistreazã acţiunile emise de Companie ca urmare a conversiei creanţelor prevãzute la alin. (1) şi (2), ţinându-se evidenţa acestora distinct potrivit reglementãrilor privind contabilitatea instituţiilor publice în vigoare.
    ART. II
    Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe cãile ferate române şi reorganizarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Române, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 834 din 9 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 1 alineatul (10), dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
    "f) serviciul public de transport feroviar de cãlãtori - serviciul efectuat în domeniul feroviar pentru realizarea transportului public de cãlãtori."

    2. La articolul 5, alineatele (4), (7) şi (8) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Diferenţele dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar public de cãlãtori şi costurile reale de transport, la care se adaugã o cotã de profit de maximum 3%, constituie compensaţia serviciilor publice sociale pentru transportul feroviar public de cãlãtori şi se primesc de cãtre operatorii de transport feroviar public de cãlãtori, nediscriminatoriu, de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, pe baza contractelor de servicii publice prevãzute la alin. (1), astfel:
    a) pe baza indicatorilor cãlãtori-km şi respectiv tren-km;
    b) diferenţiat pe ranguri de trenuri pentru indicatorul cãlãtorikm;
    c) diferenţiat pe categorii de trenuri în ceea ce priveşte nivelul maxim al compensaţiei ce poate fi acoperit din valoarea totalã a veniturilor înregistrate de operatorii de transport, din activitatea de transport feroviar public de cãlãtori.
     ......................................................................
    (7) Compensaţia prevãzutã la alin. (4) se stabileşte luându-se ca bazã activitãţile tuturor operatorilor de transport feroviar public de cãlãtori de pe piaţã şi se exprimã în lei/cãlãtori-km şi lei/tren-km. Procentele de compensare conform alin. (4) se stabilesc în cadrul contractelor de servicii publice încheiate între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi operatorii de transport feroviar de cãlãtori.
    (8) Compensaţia prevãzutã la alin. (7) se aplicã pentru fiecare contract de servicii publice, în funcţie de numãrul de cãlãtori-km şi numãrul tren-km realizaţi de operatorul de transport feroviar respectiv, pe baza raportãrilor sale specifice de realizare a bugetului date pe propria rãspundere, dar fãrã a se depãşi cota de profit prevãzutã la alin. (4)."

    3. La articolul 5, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(4^1) Dupã aprobarea contractelor prevãzute la art. 38 şi 39, nerealizarea în cursul anului a veniturilor proprii, altele decât compensaţiile, nu conduce la majorarea şi suportarea din bugetul de stat sau din bugetele locale, dupã caz, a unor compensaţii suplimentare decât cele prevãzute iniţial prin contractele de servicii publice."

    4. La articolul 38, alineatul (3), litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "f) stabilirea nivelului de venituri prognozat pentru activitatea de transport feroviar public de cãlãtori."

    5. La articolul 38 alineatul (3), litera g) se abrogã.

    6. Articolul 39 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 39. - Contractele prevãzute la art. 37 şi 38 se încheie pentru o duratã de pânã la 5 ani, se aprobã de cãtre Guvern şi se actualizeazã anual, dupã aprobarea bugetului de stat."
    ART. III
    Contractele de activitate şi de servicii publice în transportul feroviar de cãlãtori, aflate în curs de executare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, rãmân valabile pânã la data expirãrii termenului pentru care au fost încheiate, în condiţiile legii.


              PRIM-MINISTRU
           MIHAI-RĂZVAN UNGUREANU

                       Contrasemneazã:


                      ────────────────
                  Ministrul transporturilor
                    şi infrastructurii,
                     Alexandru Nazare

             Ministrul finanţelor publice,
               Bogdan Alexandru Drãgoi


    Bucureşti, 3 aprilie 2012.
    Nr. 10.
                    _________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016