Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 87 din 20 octombrie 2023  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul educaţiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 87 din 20 octombrie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul educaţiei

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 952 din 20 octombrie 2023
    Deoarece personalul administrativ din învăţământul de stat contribuie la asigurarea cadrului necesar pentru desfăşurarea procesului de învăţământ, luând în considerare importanţa personalului administrativ din învăţământul de stat în furnizarea resurselor necesare pentru buna desfăşurare a învăţământului public, este de o importanţă crucială să fie dezvoltat şi implementat un sistem de motivare corespunzător care să încurajeze angajamentul lui în crearea unui mediu propice pentru o educaţie publică de înaltă calitate.
    În contextul implementării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, a rezultat necesitatea modificării şi completării actului normativ cu o serie de reglementări care să determine atingerea obiectivului propus.
    Ţinând cont de consecinţele negative asupra actului educaţional în ansamblu prin prejudicierea categoriei profesionale a personalului administrativ, care poate declanşa stări conflictuale şi tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învăţământ de stat preuniversitar şi universitar în cazul neadoptării prevederilor care să facă posibilă implementarea dispoziţiilor în vigoare prin acordarea primei de carieră profesională pentru personalul administrativ, în mod similar acordării primei de carieră didactică personalului din învăţământ, cadre didactice şi didactice auxiliare,
    având în vedere faptul că prin acordarea măsurilor de susţinere a activităţii didactice şi a carierei profesionale pe suport electronic este recunoscut rolul crucial pe care cadrele didactice şi personalul administrativ îl au în dezvoltarea educaţională,
    ţinând cont de faptul că implementarea acestor măsuri va îmbunătăţi calitatea învăţământului, sprijinindu-i în eforturile lor de a forma viitoarea generaţie, neadoptarea acestora putând genera consecinţe negative cu privire la asigurarea unei pregătiri profesionale a cadrelor didactice şi personalului administrativ,
    întrucât neadoptarea acestor reglementări determină imposibilitatea respectării termenului de plată a primei de carieră profesională, respectiv luna octombrie 2023,
    având în vedere că elementele sus-menţionate vizează interesul public şi strategic, sunt o prioritate a Programului de guvernare şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă.
    În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. I
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 518 din 12 iunie 2023, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ORDONANŢA DE URGENŢĂ
    privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile"

    2. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Personalul administrativ din învăţământul preuniversitar aflat în activitate în anul şcolar 2022-2023, precum şi personalul administrativ din învăţământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an şcolar/universitar, suportată din Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură şi în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operaţional."

    3. La articolul 4, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin. (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 şi 13.
(1^2) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023, şi va putea fi utilizată în anul şcolar 2023-2024.
(1^3) Unitatea de implementare depune cererea de finanţare în cadrul apelului de proiecte prevăzut la alin. (4)."

    4. La articolul 9, alineatele (2) şi (10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Unităţile emitente desfăşoară această activitate numai în baza autorizaţiei de funcţionare, acordată de Ministerul Finanţelor, potrivit criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanţelor, pentru unităţile emitente nou-autorizate. Pentru unităţile emitente deja autorizate se aplică prevederile art. 21.
    ..................................................................................................
(10) Unităţile afiliate care utilizează aparate de marcat electronice fiscale potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a evidenţia pe bon fiscal distinct contravaloarea produselor sau prestărilor de servicii care urmează să fie achitate cu măsura de susţinere a activităţii didactice emisă pe suport electronic. Pentru aceste bonuri fiscale va fi selectată ca tip de plată numai valoarea 9 «Alte metode» din nomenclatorul pentru tipul de plată, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 146/2018 pentru descrierea profilurilor prevăzute la art. 22 pct. J lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, structura XML a mesajelor de activare a acestora, structura XML a fişierelor prevăzute la art. 22 pct. J lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, precum şi categoriile de URL-uri utilizate în schimbul de informaţii cu sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările ulterioare, operatorul aparatului de marcat electronic fiscal având obligaţia să completeze câmpul editabil aferent tipului de plată cu sintagma «MĂSURA NAŢIONALĂ DE SUSŢINERE A ACTIVITĂŢII DIDACTICE», respectiv cu sintagma «MĂSURA NAŢIONALĂ DE SUSŢINERE A CARIEREI PROFESIONALE», atunci când caracteristicile tehnice ale aparatului de marcat electronic fiscal permit acest lucru."

    5. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Suportul electronic al măsurilor de susţinere este valabil dacă are înscris numărul cu care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi va conţine următoarele informaţii înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta:
    a) numele şi adresa emitentului, precum şi datele sale de identificare;
    b) perioada de valabilitate a suportului electronic;
    c) perioada de valabilitate a sumelor aferente măsurilor de susţinere acordate;
    d) numele, prenumele şi codul numeric personal ale beneficiarului final;
    e) interdicţia de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.
    (2) Măsurile de susţinere a activităţii didactice şi a carierei profesionale pe suport electronic sunt valabile pentru o perioadă de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
    (3) Sumele aferente măsurilor de susţinere pe suport electronic se utilizează pe perioada de valabilitate a acestora. Eventualele sume rămase neutilizate aferente măsurilor de susţinere pe suport electronic se returnează Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de către unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării duratelor de valabilitate a acestora."

    6. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene virează sumele aferente măsurii de susţinere astfel:
    a) valoarea nominală de 1.500 lei - către unitatea emitentă a măsurii de susţinere a activităţii didactice într-un cont distinct disponibil cu afectaţiune specială deschis la Trezoreria Statului, cont din care unitatea emitentă virează sumele încasate în conturile prevăzute la art. 9 alin. (6), deschise la instituţii de credit;
    b) valoarea nominală de 500 lei - către unitatea emitentă a măsurii de susţinere a carierei profesionale într-un cont distinct disponibil cu afectaţiune specială deschis la Trezoreria Statului, cont din care unitatea emitentă virează sumele încasate în conturile prevăzute la art. 9 alin. (6), deschise la instituţii de credit;
    c) costul aferent emiterii măsurii de susţinere a activităţii didactice şi carierei profesionale pe suport electronic - către unitatea emitentă, în contul deschis la Trezoreria Statului prevăzut la art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) costul aferent cheltuielilor de etichetare, colectare şi distribuţie aferente suportului electronic de susţinere a activităţii didactice şi carierei profesionale, către Compania Naţională «Poşta Română» - S.A.
    (2) Pentru sumele prevăzute la alin. (1), din bugetul de stat pentru acordarea de măsuri de susţinere a activităţii didactice şi carierei profesionale pe suport electronic se suportă:
    a) cheltuielile de etichetare, colectare şi distribuţie a măsurii de susţinere a activităţii didactice şi carierei profesionale pe suport electronic;
    b) cheltuielile pentru emiterea măsurii de susţinere a activităţii didactice şi carierei profesionale pe suport electronic.
    (3) Pentru sumele prevăzute la alin. (1), din fonduri externe nerambursabile se suportă valoarea nominală a susţinerii activităţii didactice în cuantum de 1.500 lei şi valoarea nominală a susţinerii carierei profesionale în cuantum de 500 de lei, în limita bugetului disponibil pentru această măsură din Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027 şi în conformitate cu regulile de eligibilitate.
    (4) Cheltuielile prevăzute la alin. (2) reprezintă cheltuieli neeligibile necesare implementării măsurii de susţinere sub formă de măsuri de susţinere a activităţii didactice şi carierei profesionale emise pe suport electronic care se adaugă la cheltuielile eligibile ale proiectului şi se cuprind în anexa nr. 3/54/23 la bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene."

    7. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    Se autorizează Autoritatea de management pentru Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027 să emită avizul de principiu pentru formularul F1 - Fişa de fundamentare a proiectului propus la finanţare care vizează acordarea unor măsuri de susţinere a activităţii didactice şi carierei profesionale pe suport electronic, întocmit de către unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care cuprinde valoarea totală a proiectului."

    8. La articolul 19, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Se autorizează Autoritatea de management pentru Programul Educaţie şi Ocupare, pentru perioada de programare 2021-2027, să încheie deciziile de finanţare pentru apelurile de proiecte lansate potrivit alin. (2) în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie."

    9. În tot cuprinsul ordonanţei de urgenţă, sintagma „personal nedidactic“ se înlocuieşte cu sintagma „personal administrativ“.


    ART. II
    În termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene încheie cu Compania Naţională „Poşta Română“ - S.A., în aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, actul adiţional la Convenţia pentru etichetarea, colectarea şi distribuţia măsurii de susţinere a activităţii didactice şi administrative pe suport electronic pentru beneficiarii finali personal didactic şi administrativ.

    ART. III
    La articolul 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susţinerea preşcolarilor şi elevilor dezavantajaţi care beneficiază de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile şi luarea unor măsuri în domeniul educaţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 928 din 13 octombrie 2023, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Reprezentantul legal sau reprezentanţii legali, tutorele/tutorii potenţialilor destinatari finali, care se încadrează în condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 4, depun la unitatea de învăţământ cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 45 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii şcolari aferenţi perioadei 2024-2027."




                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Adrian Câciu
                    Ministrul educaţiei,
                    Ligia Deca

    Bucureşti, 20 octombrie 2023.
    Nr. 87.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016