Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 8 din 25 ianuarie 2017  privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 8 din 25 ianuarie 2017 privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 68 din 26 ianuarie 2017

    În scopul creării unui cadru favorabil pentru valorificarea posibilităţilor actuale de dezvoltare economică a României şi al stimulării mediului de afaceri şi luând în considerare situaţia economică ce impune luarea unor măsuri urgente care să vizeze producătorii autohtoni în cadrul unui program de interes public necesar a fi introdus în Legea bugetului de stat pe anul 2017, prin care să se finanţeze anumite tipuri de activităţi în vederea internaţionalizării operatorilor economici români, şi crearea unor noi instrumente de promovare individuală a acestora; pentru dezvoltarea de noi politici publice necesare relansării economice, reducerii şomajului prin crearea de noi locuri de muncă; pentru promovarea produselor şi serviciilor întreprinderilor mici şi mijlocii pe pieţele externe, stimularea comunicării şi a parteneriatului în afaceri, pregătirea întreprinzătorilor în domeniul tehnicilor de promovare a produselor şi serviciilor pe noi pieţe,
    ţinând cont de cele mai sus menţionate şi având în vedere timpul necesar companiilor româneşti de a-şi pregăti strategia de promovare şi un plan de afaceri adecvat pentru maximizarea rezultatelor şi a aportului la creşterea economică de peste 3%, prognozată pentru anul 2017, este oportună aprobarea în regim de urgenţă a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români.
    Această reglementare nu ar putea fi amânată întrucât ar genera consecinţe negative deosebite atât asupra dezvoltării de politici publice necesare relansării economice, reducerii şomajului prin crearea de noi locuri de muncă, cât şi în ceea ce priveşte maximizarea rezultatelor la export şi a aportului la creşterea economică de peste 3%, prognozată pentru anul 2017.
    În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    ART. 1
    În cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat se lansează Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, denumit în continuare Programul, pentru perioada 2017-2020.
    ART. 2
    (1) Suma de la bugetul de stat pentru susţinerea internaţionalizării operatorilor economici români se va aproba distinct în bugetul anual al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
    (2) Suma aprobată cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat nu va putea fi redistribuită în vederea utilizării la alte capitole de cheltuieli.
    ART. 3
    Prin Program se finanţează, prin alocaţie financiară nerambursabilă, următoarele tipuri de activităţi în vederea internaţionalizării operatorilor economici români: participări individuale la târguri şi expoziţii internaţionale organizate în străinătate, cu stand propriu; participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate; crearea identităţii vizuale a unui operator economic român (marcă, siglă, slogan); realizarea unui site pe internet/aplicaţie pentru mobil, pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor promovate, în limba română şi cel puţin într-o limbă de circulaţie internaţională; participări la cursuri de pregătire, în ţară şi/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi pieţe; documentare de piaţă şi alte tipuri de activităţi de promovare şi susţinere a internaţionalizării.
    ART. 4
    (1) Sumele necesare pentru implementarea Programului se vor asigura anual, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
    (2) Bugetul alocat Programului pentru anul 2017 se constituie prin alocarea unei sume din bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, capitolul 80.01 "Acţiuni generale, economice şi de muncă", titlul "Subvenţii" în valoare de 40.000.000 lei.
    (3) Alocaţia financiară nerambursabilă este în cuantum de maximum 50 mii lei/beneficiar, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru un număr maxim de 500 de beneficiari anual, care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă şi respectă prevederile normelor de implementare ce vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului.
    (4) În cadrul acestui program, fiecare beneficiar poate obţine pe parcursul unui an o alocaţie financiară nerambursabilă totală de maximum 50.000 lei.
    ART. 5
    Pentru încadrarea în Program, beneficiarul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) este înregistrat, potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, şi îşi desfăşoară activitatea în România;
    b) se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, în condiţiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) nu înregistrează debite la bugetul de stat, respectiv la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru, la data depunerii cererii de înscriere. Solicitanţii care au datorii eşalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul;
    d) nu a fost subiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau de minimis sau, în cazul în care a făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată, cu penalităţile aferente;
    e) nu se află în procedura de executare silită, închidere operaţională, dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvenţă colectivă, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii şi nu îndeplineşte criteriile prevăzute de lege pentru a fi supus unei proceduri de insolvenţă colectivă la cererea creditorilor lui;
    f) nu este considerat în dificultate în sensul liniilor directoare ale Comisiei Europene;
    g) produsele/serviciile corespund cu profilul acţiunii la care se solicită participarea;
    h) produsele sunt fabricate în România;
    i) nu beneficiază de finanţare de la alţi furnizori de minimis pentru acoperirea aceloraşi categorii de cheltuieli eligibile;
    j) nu foloseşte ajutorul pentru achiziţionarea de vehicule de transport rutier de mărfuri.
    ART. 6
    (1) Prin Program se instituie o schemă de ajutor de minimis. Acordarea ajutoarelor de minimis în cadrul Programului se va face cu respectarea criteriilor privind ajutorul de minimis prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 352 din data de 24 decembrie 2013, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat are obligaţia de a monitoriza, raporta şi controla aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (3) Procedurile necesare iniţierii unei noi scheme de ajutor de minimis prevăzute la art. 7 şi 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările ulterioare, vor fi efectuate până la elaborarea şi aprobarea hotărârii Guvernului prevăzute la art. 8.
    ART. 7
    (1) Recuperarea ajutorului de minimis se realizează de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Ajutorul de minimis care trebuie recuperat include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii ajutorului până la data recuperării acestuia. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 140 din data de 30 aprilie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2015/1.589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 248 din data de 24 septembrie 2015.
    ART. 8
    În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va elabora şi va supune aprobării Guvernului normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ce vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului şi vor cuprinde: modalitatea de accesare, sumele alocate fiecărei activităţi, modalitatea de acordare şi decontare a alocaţiei financiare nerambursabile, normele de implementare a schemei de ajutor de minimis.

                                 PRIM-MINISTRU
                             SORIN MIHAI GRINDEANU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                      Ministrul pentru mediul de afaceri,
                           comerţ şi antreprenoriat,
                              Florin Nicolae Jianu

                         Ministrul finanţelor publice,
                                 Viorel Ştefan

    Bucureşti, 25 ianuarie 2017.
    Nr. 8.


                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016