Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 75 din 30 iunie 2021  privind executarea serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor  pe teritoriul României şi executarea serviciilor de digitizare şi actualizare a Sistemului  de identificare a parcelelor agricole pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale  în perioada 2021-2030    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 75 din 30 iunie 2021 privind executarea serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României şi executarea serviciilor de digitizare şi actualizare a Sistemului de identificare a parcelelor agricole pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada 2021-2030

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 645 din 30 iunie 2021
    Luând în considerare necesitatea actualizării Sistemului de identificare a parcelelor agricole, prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului, de Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2.799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1.290/2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, de Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului, de Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 641/2014 al Comisiei din 16 iunie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, de Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte Sistemul Integrat de Administrare şi Control şi condiţiile pentru refuzarea sau retragerea plăţilor şi pentru sancţiunile administrative aplicabile în cazul plăţilor directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală şi al ecocondiţionalităţii, de Regulamentul delegat (UE) nr. 807/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de introducere a unor dispoziţii tranzitorii, precum şi de Regulamentul (UE) 2020/2.220 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziţii tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 şi 2022 şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013, (UE) nr. 1.306/2013 şi (UE) nr. 1.307/2013 în ceea ce priveşte resursele şi aplicarea regulamentelor respective în anii 2021 şi 2022 şi a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 în ceea ce priveşte resursele şi repartizarea unui astfel de sprijin pentru anii 2021 şi 2022,
    având în vedere recomandările misiunilor de audit ale Comisiei Europene referitoare la calitatea Sistemului de identificare a parcelelor agricole şi condiţiile specifice din România privind necesitatea înlocuirii ortofotoplanurilor la intervale de timp de 3 ani, în ultima perioadă constatându-se schimbări fizicogeografice, respectiv modificări semnificative de peisaj, de infrastructură, înaintarea vegetaţiei forestiere, efectele inundaţiilor şi altele asemenea,
    luând în considerare faptul că, prin neadoptarea prezentului act normativ în regim de urgenţă, există riscul de a fi blocată alocarea fondurilor externe nerambursabile către fermierii români; de asemenea, în cazul în care procesele-verbale de constatare a neregulilor sunt atacate în instanţă există riscul ca statul român să piardă aceste litigii cauzate de neactualizarea Sistemului de identificare a parcelelor agricole,
    având în vedere că orice întârziere în îndeplinirea acestor atribuţii de către statul român poate atrage sancţiuni şi penalităţi din partea Uniunii Europene de peste 10% din pachetul financiar alocat ţării noastre de peste 2 miliarde de euro, precum şi excluderea parţială sau totală a României de la finanţarea din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR),
    ţinând seama de faptul că neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă ar avea drept consecinţă aplicarea de penalităţi României, ca urmare a neactualizării Sistemului de identificare a parcelelor agricole, precum şi excluderea, parţială sau totală, a României de la finanţarea din FEGA şi din FEADR, ceea ce ar conduce, implicit, la asigurarea şi alocarea fondurilor necesare pentru plata fermierilor români din bugetul naţional,
    în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul naţional şi constituie situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. 1
    (1) Activitatea de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezintă activitate de interes naţional.
    (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă până la data de 31 decembrie 2030, activitatea de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se execută de către Ministerul Apărării Naţionale.
    (3) Structurile Ministerului Apărării Naţionale care execută aceste activităţi se stabilesc de ministrul apărării naţionale, prin protocolul prevăzut la art. 3 alin. (1).
    (4) Structurile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale beneficiare ale acestor activităţi se stabilesc de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, prin protocolul prevăzut la art. 3 alin. (1).
    (5) Activitatea de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor de către Ministerul Apărării Naţionale se efectuează cu respectarea prevederilor art. 7 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (6) Plata serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor se efectuează, anual, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

    ART. 2
    (1) Activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de identificare a parcelelor agricole, denumit în continuare LPIS, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezintă activitate de interes naţional.
    (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă până la data de 31 decembrie 2030, activitatea de digitizare şi actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor obţinute potrivit prevederilor art. 1, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se execută de către Ministerul Apărării Naţionale pentru o suprafaţă de cel mult 25.000 km^2 anual.
    (3) Pentru suprafaţa ce o depăşeşte pe cea prevăzută la alin. (2), activitatea de digitizare şi actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor obţinute potrivit prevederilor art. 1, se execută de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
    (4) Structurile Ministerului Apărării Naţionale care execută activitatea de digitizare şi actualizare a LPIS prevăzută la alin. (1) şi (2) se stabilesc de ministrul apărării naţionale prin protocolul prevăzut la art. 3 alin. (1).
    (5) Structurile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale beneficiare ale activităţii de digitizare şi actualizare a LPIS prevăzute la alin. (1) şi (2) se stabilesc de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale prin protocolul prevăzut la art. 3 alin. (1).
    (6) Plata serviciilor de digitizare şi actualizare a LPIS se efectuează, anual, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

    ART. 3
    (1) Pentru aplicarea prevederilor art. 1 şi 2, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se încheie un protocol între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Apărării Naţionale.
    (2) În baza protocolului prevăzut la alin. (1) se încheie anual contracte de prestări servicii între structurile desemnate potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) şi (4), respectiv între structurile desemnate potrivit prevederilor art. 2 alin. (4) şi (5), cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

    ART. 4
    Sumele încasate din serviciile de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor, precum şi sumele încasate din serviciile de digitizare şi actualizare a LPIS se constituie venituri ale activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă Ministerul Apărării Naţionale, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 253/2003 privind aprobarea înfiinţării pe lângă Ministerul Apărării Naţionale a unor activităţi finanţate integral din venituri proprii, cu modificările ulterioare.

    ART. 5
    (1) Toate drepturile de autor asupra înregistrărilor rezultate în urma serviciului de aerofotogrammetrie şi ortofotoplanurilor revin exclusiv Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi instituţiilor din subordine stabilite potrivit prevederilor art. 1 alin. (4).
    (2) Ortofotoplanurile rezultate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi cele realizate în perioada 2010-2020 în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2010 privind executarea serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României şi executarea serviciilor de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 136/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se pun la dispoziţia Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, autorităţilor administraţiei publice centrale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene, gratuit, la cerere, potrivit protocoalelor încheiate între acestea şi Ministerul Apărării Naţionale.
    (3) Ortofotoplanurile rezultate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi cele realizate în perioada 2010-2020 în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 136/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se pun la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii, prin consiliile judeţene din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia funcţionează autoritatea administraţiei publice locale, în baza protocoalelor încheiate potrivit alin. (2) între consiliile judeţene şi Ministerul Apărării Naţionale.
    (4) Ortofotoplanurile rezultate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se pun cu titlu gratuit la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, pentru accesare în vizualizare fără descărcare fizică, prin intermediul geoportalului INSPIRE.

    ART. 6
    La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se abrogă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2010 privind executarea serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României şi executarea serviciilor de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 30 martie 2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 136/2010, cu modificările şi completările ulterioare.



                    PRIM-MINISTRU
                    FLORIN-VASILE CÎŢU
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Ştefan Gheorghe,
                    secretar de stat
                    Ministrul apărării naţionale,
                    Nicolae-Ionel Ciucă
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila Zoltán
                    Ministrul finanţelor,
                    Alexandru Nazare

    Bucureşti, 30 iunie 2021.
    Nr. 75.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016