Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 73 din 14 mai 2020  privind desemnarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ca integrator de servicii de comunicaţii critice destinate autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 73 din 14 mai 2020 privind desemnarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ca integrator de servicii de comunicaţii critice destinate autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 411 din 18 mai 2020
    Având în vedere necesitatea asigurării continuităţii comunicaţiilor destinate autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă,
    ţinând cont de creşterea traficului de voce şi date la nivelul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice la puncte mobile, generată de instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2,
    luând în considerare necesitatea creării cadrului legal pentru prioritizarea serviciilor de voce şi date necesare autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă,
    având în vedere evoluţia mediului de securitate generată de amploarea acţiunilor concertate şi de evoluţia tehnologică,
    ţinând cont că neadoptarea de măsuri prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului va periclita asigurarea continuităţii actului de comandă şi control şi a conducerii la nivel strategic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cu potenţial de afectare a securităţii naţionale,
    în considerarea faptului că această reglementare vizează interesul public general şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată,
    având în vedere caracterul impredictibil al situaţiilor de urgenţă, asigurarea comunicaţiilor în situaţii extraordinare fiind o prioritate naţională,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.-
    ART. 1
    Prezenta ordonanţă de urgenţă stabileşte cadrul legal pentru asigurarea îndeplinirii de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a calităţii de integrator de servicii de comunicaţii critice destinate autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

    ART. 2
    (1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
    a) servicii de comunicaţii critice - servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile furnizate autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă pe perioada gestionării unei situaţii de urgenţă;
    b) integrator - structura desemnată prin prezenta ordonanţă de urgenţă să furnizeze servicii de comunicaţii critice;
    c) utilizatori de servicii de comunicaţii critice - persoane desemnate prin acte interne de autorităţile publice cu roluri în managementul situaţiilor de urgenţă.

    (2) În cuprinsul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt, de asemenea, aplicabile definiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, cele de la art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, precum şi cele de la art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 3
    Se desemnează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale ca integrator pentru servicii de comunicaţii critice.

    ART. 4
    (1) La solicitarea autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale furnizează structurilor de specialitate ale respectivelor autorităţi servicii de comunicaţii critice.
    (2) Serviciile de comunicaţii critice sunt utilizate pentru acţiuni şi misiuni realizate pentru managementul situaţiilor de urgenţă.
    (3) Serviciile menţionate la alin. (1) completează sistemul de comunicaţii al autorităţilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, astfel cum este asigurat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sau alte autorităţi prevăzute la art. 18 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Tipurile de risc, amploarea şi intensitatea situaţiilor de urgenţă pentru care autorităţile menţionate la alin. (1) pot să utilizeze servicii de comunicaţii critice se aprobă prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

    ART. 5
    (1) În scopul asigurării serviciilor de comunicaţii critice, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice la puncte mobile încheie contracte cu integratorul, în condiţiile legislaţiei privind achiziţiile publice.
    (2) În scopul asigurării serviciilor prevăzute la alin. (1), furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice la puncte mobile asigură alocarea cu prioritate a resurselor de comunicaţii din reţelele proprii, inclusiv prin închiderea sesiunilor active ale altor utilizatori pe timpul perioadelor de congestionare a segmentelor de reţea pentru utilizatori de servicii de comunicaţii critice, dar nu mai mult de 500 de utilizatori la nivelul integratorului. Pentru ceilalţi utilizatori de servicii de comunicaţii critice prioritatea se asigură exclusiv pe principiul alocării, în caz de congestie, a primei resurse eliberate, dar nu mai mult de 10.000 de utilizatori la nivelul integratorului.
    (3) Numărul de utilizatori de servicii de comunicaţii critice se poate suplimenta pe perioada stării de asediu sau a stării de urgenţă, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice la puncte mobile asigură apelurile către numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 în condiţiile stipulate de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 6
    (1) Prin intermediul elementelor proprii de reţea, integratorul administrează atât serviciile de comunicaţii critice, cât şi serviciile de comunicaţii la puncte mobile contractate de la furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice la puncte mobile.
    (2) Integratorul utilizează în comun cu furnizorul de reţele publice de comunicaţii electronice la puncte mobile elementele de reţea şi facilităţile asociate.

    ART. 7
    (1) În scopul asigurării furnizării de către integrator a serviciilor de comunicaţii critice, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, denumită în continuare ANCOM, acordă integratorului, la solicitarea acestuia:
    a) dreptul de a utiliza subbenzi de frecvenţe radio cu respectarea actelor adoptate, în conformitate cu Decizia nr. 676/2002/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul de reglementare pentru politica de gestionare a spectrului de frecvenţe radio în Comunitatea Europeană;
    b) dreptul de a utiliza, cu titlu gratuit, resurse din Planul naţional de numerotaţie;
    c) dreptul de a utiliza resurse tehnice asociate.

    (2) Dreptul de a utiliza resursele prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) se acordă de ANCOM cu condiţia respectării de către integrator a tuturor cerinţelor de alocare şi de utilizare aplicabile respectivelor resurse, prevăzute în legislaţia specifică din domeniul comunicaţiilor electronice, cu excepţia condiţiilor incompatibile cu specificul furnizării serviciilor de comunicaţii critice.
    (3) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (2), pe întreaga durată de utilizare a resurselor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) se aplică în mod corespunzător dispoziţiile legislaţiei specifice din domeniul comunicaţiilor electronice.



                    PRIM-MINISTRU
                    LUDOVIC ORBAN
                    Contrasemnează:
                    Ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor,
                    Lucian Nicolae Bode
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Marcel Ion Vela
                    p. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale,
                    Ionel Sorin Bălan

    Bucureşti, 14 mai 2020.
    Nr. 73.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016