Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 71 din 5 octombrie 2017  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2003 privind aprobarea posturilor de inspecţie la frontieră organizate în punctele de trecere a frontierei stabilite pentru importul, exportul şi tranzitul tipurilor de mărfuri supuse controalelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi condiţiile de aprobare a posturilor de inspecţie la frontieră responsabile pentru controalele sanitare veterinare ale animalelor vii provenite din ţări terţe şi pentru controalele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ale produselor alimentare şi hranei pentru animale provenite din ţări terţe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 71 din 5 octombrie 2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2003 privind aprobarea posturilor de inspecţie la frontieră organizate în punctele de trecere a frontierei stabilite pentru importul, exportul şi tranzitul tipurilor de mărfuri supuse controalelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi condiţiile de aprobare a posturilor de inspecţie la frontieră responsabile pentru controalele sanitare veterinare ale animalelor vii provenite din ţări terţe şi pentru controalele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ale produselor alimentare şi hranei pentru animale provenite din ţări terţe

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 799 din 10 octombrie 2017
    Având în vedere necesitatea eliminării riscurilor la adresa sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor, în considerarea măsurilor care trebuie luate în scopul prevenirii şi combaterii pestei porcine africane, precum şi a celorlalte boli infecto contagioase de mare difuzibilitate ale animalelor, precum şi evitării pierderilor economice care pot fi determinate de apariţia acestor boli,
    luând în considerare faptul că organizarea posturilor de inspecţie la frontieră în cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene este imperios necesară în vederea asigurării unei reacţii prompte, în situaţii cu risc epidemiologic ridicat,
    având în vedere că modificările preconizate prin prezenta ordonanţă de urgenţă au în vedere şi necesitatea asigurării unei implementări imediate a recomandărilor Comisiei Europene pentru eficientizarea controalelor efectuate cu privire la produsele de origine animală importate, pentru eficientizarea activităţii de preluare, transport şi distrugere, în condiţiile legii, a produselor de origine animală şi nonanimală,
    întrucât aceste elemente anterior menţionate vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. I
    Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 31 ianuarie 2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 5, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) posturile de inspecţie la frontieră şi circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, fără personalitate juridică, organizate în structura direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti."

    2. La articolul 5, litera e) se abrogă.
    3. La articolul 6^3, după litera m) se introduc două noi litere, literele n) şi o), cu următorul cuprins:
    "n) identifică necesităţile de cercetare pentru soluţionarea unor aspecte tehnice privind domeniile de competenţă ale serviciilor publice sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
o) finanţează, coordonează, monitorizează şi controlează activitatea de cercetare-dezvoltare efectuată de către unităţile din subordine, cu respectarea prevederilor legale din domeniul cercetării şi al proprietăţii intelectuale, în scopul creşterii nivelului de protecţie a vieţii şi sănătăţii umane, a sănătăţii şi bunăstării animalelor, a siguranţei alimentelor, a sănătăţii plantelor şi a protecţiei mediului."

    4. La articolul 6^6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6^6
    (1) Autoritatea este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, medic veterinar, şi de 3 vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, numiţi prin decizie a prim-ministrului, pentru o perioadă de 5 ani."

    5. La articolul 10, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) elaborează, negociază şi semnează documente tehnice bilaterale în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor încheiate la nivel departamental, tratate internaţionale sau alte documente care cad sub incidenţa Legii nr. 590/2003 privind tratatele, în domeniile de competenţă ale Autorităţii;"

    6. Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 49
    (1) Activitatea de inspecţie şi control sanitar-veterinar de frontieră se face de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, prin posturile de inspecţie la frontieră; veniturile proprii ale direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene se constituie şi din tarifele privind inspecţia şi controlul sanitar-veterinar pe care exportatorii, importatorii sau, după caz, persoana responsabilă, conform convenţiei încheiate, pentru activităţile de tranzit, import şi export cu animale vii, material germinativ de origine animală, produse şi subproduse supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar, au obligaţia să le achite.
    (2) Nivelul tarifelor prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii."

    7. La anexa nr. 1, definiţia autorităţii locale sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " autoritate locală sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor - autoritatea de la nivelul circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, subordonată tehnic şi administrativ autorităţii judeţene sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv a municipiului Bucureşti, care are responsabilitatea realizării, gestionării şi notificării activităţilor sanitar-veterinare publice; este reprezentată de medicul veterinar oficial;"

    8. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă.


    ART. II
    Ordonanţa Guvernului nr. 83/2003 privind aprobarea posturilor de inspecţie la frontieră organizate în punctele de trecere a frontierei stabilite pentru importul, exportul şi tranzitul tipurilor de mărfuri supuse controalelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi condiţiile de aprobare a posturilor de inspecţie la frontieră responsabile pentru controalele sanitare veterinare ale animalelor vii provenite din ţări terţe şi pentru controalele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ale produselor alimentare şi hranei pentru animale provenite din ţări terţe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 622 din 30 august 2003, aprobată cu modificări prin Legea nr. 524/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    Serviciile sanitar-veterinare de control de la punctele de trecere a frontierei se organizează şi funcţionează în cadrul PIF, în structura direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene."

    2. Articolul 13 va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    Imobilele necesare funcţionării PIF sunt, în condiţiile legii, în administrarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, cu excepţia celor prevăzute la art. 12 alin. (2)."



    ART. III
    (1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor propune Guvernului spre adoptare proiectul hotărârii Guvernului privind organizarea şi funcţionarea acesteia şi a unităţilor din subordinea sa, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (2) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene care preiau posturile de inspecţie la frontieră şi activitatea acestora, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, preiau şi personalul aferent acestora în condiţiile legii.
    (3) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene prevăzute la alin. (2) preiau de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe bază de protocol de predare-preluare, bunurile mobile şi imobile ale posturilor de inspecţie la frontieră stabilite pe baza situaţiilor financiare anuale întocmite potrivit prevederilor art. 28 alin. (1^1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de minimum 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (1).
    (4) Încadrarea personalului preluat potrivit prevederilor alin. (2) se realizează cu respectarea procedurii şi regimului juridic aplicabil acestei categorii de personal, în termen de minimum 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (1).
    (5) Personalul preluat potrivit prevederilor alin. (2) beneficiază de drepturile salariale acordate, potrivit legii, personalului din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene.
    (6) Circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiile sanitar-veterinare zonale din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti se desfiinţează ca urmare a comasării prin fuziune a acestora şi a constituirii circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, prin preluarea atribuţiilor, a posturilor şi a personalului aferent.

    ART. IV
    De la data încheierii protocolului de predare-preluare prevăzut la art. III alin. (3) finanţarea cheltuielilor necesare desfăşurării activităţii posturilor de inspecţie la frontieră se asigură de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene prin bugetul aprobat pe anul 2017.

    ART. V
    (1) Diferenţa dintre veniturile bugetare încasate în anul curent şi totalul plăţilor de casă efectuate în anul curent la data protocolului de predare-preluare se va vira din contul de venituri al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - activitate finanţată integral din venituri proprii - 33.08.00 „Venituri din prestări servicii“ în contul de venituri al direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene care preiau activitatea posturilor de inspecţie la frontieră - 33.08.00 „Venituri din prestări servicii“.
    (2) Excedentul total din anii precedenţi se virează la bugetul de stat la capitolul 41.01 „Alte operaţiuni financiare“, subcapitolul 41.01.08 „Disponibil din excedentele anilor precedenţi ale instituţiilor reorganizate“.
    (3) La încheierea exerciţiului bugetar al anului 2017, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va solicita Trezoreriei Statului închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli bugetare aferente activităţii de inspecţie şi control sanitar-veterinar la frontieră care au fost deschise pe numele său şi care au rămas evidenţiate în contabilitatea proprie.
    (4) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene care preiau activitatea punctelor de inspecţie la frontieră se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din raporturile juridice ale instituţiei cu terţii, legate de domeniul de activitate al posturilor de inspecţie la frontieră în care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este parte.



                    PRIM-MINISTRU
                    MIHAI TUDOSE
                    Contrasemnează:
                    Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                    Geronimo Răducu Brănescu
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea
                    Ministrul afacerilor externe,
                    Teodor-Viorel Meleşcanu
                    Ministrul delegat pentru afaceri europene,
                    Victor Negrescu
                    Ministrul muncii şi justiţiei sociale,
                    Lia-Olguţa Vasilescu
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Carmen Daniela Dan
                    Ministrul cercetării şi inovării,
                    Puiu-Lucian Georgescu
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Ionuţ Mişa

    Bucureşti, 5 octombrie 2017.
    Nr. 71.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004)
    Unităţi care funcţionează în subordinea
    Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
    1. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, inclusiv laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
    2. Institutele veterinare:
    a) Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală;
    b) Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară;
    c) Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016