Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 48 din 10 septembrie 1997  privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/1997 pentru întocmirea bilanţului contabil special şi regularizarea unor credite şi dobânzi clasificate în categoria Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 48 din 10 septembrie 1997 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/1997 pentru întocmirea bilanţului contabil special şi regularizarea unor credite şi dobânzi clasificate în categoria "pierdere" la Banca Agricolă - S.A.

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 239 din 12 septembrie 1997
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă:
    ART. UNIC
    Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 43/1997 pentru întocmirea bilanţului contabil special şi regularizarea unor credite şi dobânzi clasificate în categoria "pierdere" la Banca Agricolă - S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 din 14 iulie 1997, se modifica şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Se autorizează Banca Agricolă - S.A. sa întocmească bilanţ contabil special, pe baza datelor contabile de la 30 iunie 1997, în vederea asigurării restructurării activelor, respectiv a creditelor şi a dobânzilor aferente, clasificate în categoria "pierdere", potrivit Normelor Băncii Naţionale a României privind clasificarea creditelor şi constituirea provizioanelor specifice de risc şi luând în considerare prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă."

    2. Partea introductivă a articolului 2 va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Creditele acordate pe baza contractelor încheiate înainte de 31 decembrie 1996 şi dobânzile aferente clasificate în categoria "pierdere" vor fi evidenţiate în conturi în afară bilanţului, vor fi urmărite în continuare de Banca Agricolă - S.A. pentru încasare şi vor fi regularizate în bilanţul contabil special întocmit pe baza datelor contabile de la 30 iunie 1997, devenind efective de la aceeaşi dată, şi în limita valorilor înscrise în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă, după cum urmează:"

    3. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 2 vor avea următorul cuprins:
    "(2) Diferenţa dintre valoarea nominală a creditelor şi dobânzilor aferente, clasificate în categoria "pierdere", şi valoarea rămasă a garanţiilor primite de Banca Agricolă - S.A. va fi regularizata în limita sumei de 3.374,5 miliarde lei şi va fi înlocuită în activul bilanţului Băncii Agricole - S.A. cu titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor.
    Banca Naţionala a României va reeşalona, până la data de 31 decembrie 1998, din creanţele sale, sumele reprezentând creditele acordate Băncii Agricole - S.A., în baza Legii nr. 20/1996, şi dobânzile aferente.
(3) Depozitele clienţilor şi ale acţionarilor Băncii Agricole - S.A., care beneficiază şi de împrumuturi clasificate în categoria "pierdere", vor fi blocate, începând cu data prezentei ordonanţe de urgenţă inclusiv, la alte societăţi bancare, pentru rambursarea creditelor respective. În acest sens, clienţii şi acţionarii cu împrumuturi neperformante sunt obligaţi sa declare Băncii Agricole - S.A. societăţile bancare la care au deschise conturi şi nivelul depozitelor constituite la acestea.""

    4. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 3 vor avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Ministerul Finanţelor va evidenţia creditele şi dobânzile astfel preluate, în limita sumei de 3.374,5 miliarde lei, potrivit art. 2 alin. (2) din prezenta ordonanţă de urgenţă, într-un cont separat în cadrul datoriei publice, pe baza convenţiei încheiate cu Banca Agricolă - S.A.
    (2) Sumele rezultate ca diferenţa între valoarea nominală a creditelor şi dobânzilor aferente, clasificate în categoria "pierdere", şi valoarea rămasă a garanţiilor primite de "Banca Agricolă - S.A. de la clienţi în contul acestor credite se vor prelua la datoria publică, la valoarea acestora la data de 30 iunie 1997.
    Preluarea se va efectua pe baza bilanţului contabil special încheiat pe baza datelor contabile de la 30 iunie 1997, aprobat de adunarea generală a acţionarilor, şi a anexelor privind creditele şi dobânzile aferente pentru fiecare agent economic. Întreaga responsabilitate a corectitudinii, realităţii şi exactităţii sumelor preluate revine Băncii Agricole - S.A.
    Agent de transfer şi de plată pentru titlurile de stat emise în contul acestei datorii este Banca Naţionala a României."

    5. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 6 vor avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Titlurile de stat emise de Ministrul Finanţelor se vor înregistra, pe baza convenţiei încheiate cu Banca Agricolă - S.A., la datoria publică interna, vor fi negociabile şi vor fi purtătoare de dobânda potrivit prospectului de emisiune.
    (2) Dobânzile aferente datoriei publice interne, constituite prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se vor plati din sumele prevăzute cu aceasta destinaţie în bugetul de stat."

    6. Alineatul (3) al articolului 7 se elimina, iar alineatele (1), (2) şi, respectiv, (4) care devine (3), vor avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Având în vedere cerinţele de prudentialitate bancară prevăzute de normele Băncii Naţionale a României şi standardele internaţionale privind nivelul ratei de adecvare a capitalului social, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanţe de urgenţă se declanşează procesul de restructurare a Băncii Agricole - S.A., care se va finaliza o dată cu închiderea exerciţiului financiar al anului 1999, şi se constituie Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A., care va fi numit prin ordin comun al Fondului Proprietăţii de Stat, Ministerului Finanţelor şi Băncii Naţionale a României. Ca parte componenta a procesului de restructurare şi pentru a asigura controlul utilizării resurselor financiare puse la dispoziţia Băncii Agricole - S.A. de către Ministerul Finanţelor se suspenda exercitarea atribuţiilor Consiliului de administraţie prevăzute în contractul de societate şi în statutul Băncii Agricole - S.A., urmând ca adunarea generală a acţionarilor sa imputerniceasca Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. cu aceste atribuţii, pe toată durata acestui proces. Pe durata restructurării, dividendele din profilurile realizate de Banca Agricolă - S.A. nu vor fi distribuite, urmând a fi capitalizate.
    Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. asigura implementarea programului de restructurare a băncii şi are dreptul sa hotărască asupra oportunităţii deciziilor operative ale conducerii executive a acesteia, inclusiv asupra dreptului de anulare a acestora.
    Adunarea generală a acţionarilor şi Consiliul de administraţie ale Băncii Agricole - S.A. se convoacă de către Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. pentru analiza bilanţului contabil al exerciţiului financiar al anului 1999, data cu care se încheie procesul de restructurare a Băncii Agricole - S.A. şi se restituie exercitarea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute în contractul de societate şi în statutul băncii pentru consiliul de administraţie şi pentru adunarea generală a acţionarilor. O dată cu aprobarea bilanţului contabil al exerciţiului financiar al anului 1999, Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. îşi încetează activitatea.
    (2) Până la data de 31 octombrie 1997, Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. împreună cu conducerea executivă a băncii vor elabora, cu sprijinul unor experţi independenţi sau al unor societăţi de consultanţa specializate, planul strategic de dezvoltare a băncii pe următorii 2 ani, inclusiv obiectivele privind privatizarea acesteia. De asemenea, până la aceeaşi dată, Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. va încheia contractul de management pentru implementarea strategiei de restructurare a băncii.
    (3) Lunar sau ori de câte ori Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. considera necesar, conducerea executivă a Băncii Agricole - S.A. va prezenta rapoarte către Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. privind îndeplinirea strategiei de restructurare şi a altor obiective financiare şi operaţionale ale băncii. Trimestrial, Comitetul de coordonare a restructurării Băncii Agricole - S.A. solicita opinia unei societăţi specializate de expertiza în domeniul bancar. Pe întreaga perioadă de restructurare, Banca Naţionala a României, prin direcţiile de specialitate, va efectua cel puţin semestrial inspecţii şi controale."

    7. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    Sumele încasate de Fondul Proprietăţii de Stat ca urmare a privatizării Băncii Agricole - S.A. vor fi vărsate ca venituri la bugetul de stat."

    8. Articolul 10 va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) Agenţii economici beneficiari ai creditelor, care intra sub incidenţa prezentei ordonanţe de urgenţă, au obligaţia rambursarii acestora şi a dobânzilor aferente, evidenta acestora urmând a se reflecta de către Banca Agricolă - S.A. în conturi în afară bilanţului contabil.
    (2) Sumele încasate de Banca Agricolă - S.A. din rambursarea creditelor şi a dobânzilor aferente, care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă, vor fi evidenţiate distinct în contabilitatea băncii, până la încheierea procesului de restructurare."




                          PRIM-MINISTRU
                         VICTOR CIORBEA
                    Contrasemnează:
                    Ministru de stat, ministrul
                    finanţelor,
                    Mircea Ciumara
                    p. Guvernatorul Băncii Naţionale
                    a României,
                    Emil Iota Ghizari,
                    viceguvernator
                    Preşedintele Fondului Proprietăţii
                    de Stat,
                    Sorin Dimitriu

    ANEXA 1

          SITUAŢIA
    datoriilor înregistrate la Banca Agricolă - S.A. la 30 iunie 1997, care
    urmează a fi regularizate potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/1997


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                Garantii acordate Suma neta
                            Credite Dobanzi Total Bancii Agricole (col. 3-
                                                                                 - S.A. de catre col. 4)
                                                                                   imprumutati

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            0 1 2 3 4 5

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    1. Credite si
       dobanzi
       aferente
       garantiilor
       emise de
       Ministerul
       Finantelor 1.043.402.729.724 560.747.465.925 1.604.150.195.649 233.288.412.292 1.370.861.783.357

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    2. Credite si
       dobanzi pe
       baza de acte
       normative,
       aferente
       finantarii
       campaniilor
       agricole si
       constituirii
       stocurilor de
       produse
       agroalimentare 930.899.429.452 1.239.480.282.217 2.170.379.711.669 693.737.830.017 1.476.641.881.652

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    3. Alte credite
       si dobanzi 1.500.190.373.879 1.071.416.383.702 2.571.606.757.581 1.650.981.919.583 920.624.837.998

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    4. TOTAL I
       (rd. 1 + rd. 2
       + rd. 3): 3.474.492.533.055 2.871.644.131.844 6.346.136.664.899 2.578.008.161.892 3.768.128.503.007

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    5. Provizioane
       constituite
       si datoriile
       aferente 220.663.357.765 172.968.629.673 393.631.987.438 - 393.631.987.438

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    6. TOTAL II
       (rd. 4 - rd.
       5): 3.253.829.175.290 2.698.675.502.171 5.952.504.677.461 2.578.008.161.892 3.374.496.515.569

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


     ----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016