Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 41 din 24 mai 2023  privind transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către alte ministere şi instituţii cu reţele sanitare proprii, aşa cum sunt reglementate la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 41 din 24 mai 2023 privind transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către alte ministere şi instituţii cu reţele sanitare proprii, aşa cum sunt reglementate la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 459 din 25 mai 2023
    Având în vedere necesitatea obiectivă a adoptării măsurilor legislative necesare pentru eficientizarea serviciilor de asistenţă medicală, prin constituirea unor structuri flexibile capabile să surprindă îndeaproape şi cu promptitudine nevoile reale de sănătate ale populaţiei,
    reţinându-se necesitatea accelerării procesului de reformă în domeniul sanitar prin transferul reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către autorităţile administraţiei publice locale, ministere sau instituţii,
    în condiţiile încetării valabilităţii Contractului-cadru privind decontarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a serviciilor medicale de asistenţă medicală primară şi asistenţă medicală de specialitate clinică către furnizorii de servicii medicale, inclusiv cei aparţinând reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la data de 30 iunie 2023,
    luând în considerare imperativul îndeplinirii obligaţiei statului de garantare a dreptului constituţional al cetăţenilor la ocrotirea sănătăţii, prin certificarea calităţii serviciilor de sănătate, precum şi a faptului că spitalele funcţionează la standarde naţionale şi europene,
    întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi a spitalelor, precum şi în asigurarea efectivă a accesului egal al cetăţenilor la îngrijirile sanitare de bază şi creşterea calităţii vieţii,
    în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. 1
    (1) Unităţile sanitare din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă, se transferă din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în subordinea altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, astfel cum sunt acestea definite la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare entităţi, la cererea acestora.
    (2) Atribuţiile şi competenţele Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii rezultând din calitatea de ordonator principal de credite, precum şi managementul asistenţei medicale acordate în cadrul unităţilor sanitare din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii se transferă entităţilor prevăzute la alin. (1), la data semnării protocolului de predare-preluare.
    (3) Punerea în aplicare a prevederilor alin. (1) se reglementează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, la cererea entităţilor prevăzute la alin. (1).
    (4) În aplicarea prevederilor alin. (1)-(3) se stabilesc următoarele criterii care trebuie îndeplinite cumulativ de către entităţile care preiau unităţile sanitare:
    a) capacitatea şi bonitatea financiară;
    b) capacitatea administrativă şi calitatea organelor şi organismelor decizionale;
    c) asigurarea managementului asistenţei medicale prin structuri cu atribuţii specifice în acest domeniu;
    d) proiect/program de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de sănătate şi de creştere a calităţii serviciului medical.

    (5) Cererea entităţii de preluare a unităţilor sanitare şi documentele din care rezultă îndeplinirea criteriilor prevăzute la alin. (4) se înaintează către Comitetul interministerial privind transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, înfiinţat prin Decizia prim-ministrului nr. 57/2023 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului interministerial privind transferul reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Comitetul interministerial analizează solicitările de transfer al unităţilor sanitare formulate de entităţile prevăzute la alin. (1) şi înaintează propunerile către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în vederea promovării hotărârilor Guvernului prevăzute la alin. (3).

    ART. 2
    (1) Creditele bugetare şi creditele de angajament aprobate în anul curent în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii aferente unităţilor sanitare prevăzute în anexă se transferă în bugetul instituţiilor publice ai căror conducători au calitatea de ordonatori principali de credite din administraţia publică centrală pentru unităţile sanitare preluate în reţeaua sanitară proprie, cu aceeaşi destinaţie, la data stabilită în hotărârile Guvernului prevăzute la art. 1 alin. (3).
    (2) Cu creditele bugetare şi de angajament aprobate în bugetul de stat în anul curent pentru finanţarea unităţilor sanitare pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale, rămase neutilizate, se diminuează bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi se majorează corespunzător bugetul Ministerului Sănătăţii, care le utilizează cu aceeaşi destinaţie, în baza contractelor încheiate potrivit prevederilor art. 194 şi 198 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Ministerul Finanţelor este abilitat să introducă modificările corespunzătoare în volumul şi structura cheltuielilor bugetului de stat şi bugetului activităţilor finanţate integral din venituri proprii, după caz, precum şi în bugetele ordonatorilor principali de credite, la propunerea acestora, pe baza protocoalelor de predare-preluare.
    (4) Se autorizează ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat prevăzuţi la alin. (1) şi (2) să detalieze modificările prevăzute la alin. (3) pe articole şi alineate de cheltuieli în structura bugetelor proprii, să introducă modificările corespunzătoare în anexele la acestea şi să le comunice Ministerului Finanţelor.
    (5) În cazul unităţilor sanitare prevăzute în anexă care trec din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în subordinea entităţilor prevăzute la art. 1 alin. (1) se transferă execuţia bugetară pe anul curent, pe baza protocolului de predare-preluare prevăzut la art. 1 alin. (2).
    (6) În cazul unităţilor sanitare prevăzute în anexă care trec din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în subordinea entităţilor prevăzute la art. 1 alin. (1) se transferă diferenţa dintre veniturile încasate şi plăţile efectuate în anul curent, precum şi excedentul neutilizat din anii precedenţi, pe baza protocolului de predare-preluare prevăzut la art. 1 alin. (2).
    (7) La solicitarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor va elabora instrucţiuni în scopul introducerii modificărilor corespunzătoare în execuţia bugetară pe anul curent a unităţilor sanitare prevăzute în anexă, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (8) Bunurile din domeniul public al statului aflate în administrarea unităţilor sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii se transmit în administrarea celorlalte instituţii publice centrale sau în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, prin hotărâre a Guvernului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 3
    Preluarea personalului unităţilor sanitare prevăzute în anexa care face parte integranta din prezenta ordonanţă de urgenţă se face cu respectarea procedurii şi regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, cu menţinerea drepturilor salariale la data preluării, potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 4
    În vederea creşterii calităţii serviciilor medicale şi dezvoltării activităţii de învăţământ medical, cercetare ştiinţifică medicală şi de educaţie medicală, precum şi a creşterii accesului la finanţări din fonduri europene nerambursabile, unităţile sanitare aparţinând entităţilor prevăzute la art. 1 alin. (1) pot decide încheierea unor parteneriate cu alte instituţii de învăţământ medical superior acreditate.

    ART. 5
    Entităţile prevăzute la art. 1 alin. (1) care preiau unităţile sanitare menţionate în anexă se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii de la data preluării acestora, prin protocolul de predare-preluare prevăzut la art. 1 alin. (2), inclusiv în litigiile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

    ART. 6
    (1) În cazul unităţilor sanitare prevăzute în anexă care au în structura organizatorică aprobată structuri externe de tip secţii, ambulatorii şi dispensare situate pe raza teritorială a altor unităţi administrativ-teritoriale decât cea în care unitatea sanitară îşi are sediul, prin hotărârile Guvernului prevăzute la art. 1 alin. (3) se pot dispune, după caz, măsuri de reorganizare a persoanei juridice, în condiţiile prevăzute de legislaţia aplicabilă.
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 292^1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în aplicarea prevederilor alin. (1), trecerea unui bun imobil din domeniul public al statului, care este înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi care nu este înscris în cartea funciară, în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se poate face inclusiv în situaţia în care bunul imobil face obiectul unor litigii sau al unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate.

    ART. 7
    Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (3), în cazul unităţilor sanitare cuprinse în proiectul „Creşterea siguranţei pacienţilor în structurile spitaliceşti din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care utilizează fluide medicale“, respectiv Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi, Spitalul General Căi Ferate Drobeta-Turnu Severin, Spitalul General Căi Ferate Galaţi, Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca, Spitalul General Căi Ferate Simeria, hotărârile Guvernului prevăzute la art. 1 alin (3) se adoptă după finalizarea perioadei de implementare a proiectului.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu
                    Secretarul general al Guvernului,
                    Marian Neacşu
                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru-Florin Rogobete,
                    secretar de stat
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Marcel-Ioan Boloş
                    Ministrul educaţiei,
                    Ligia Deca
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Marius-Constantin Budăi
                    p. Ministrul finanţelor,
                    Mihai Diaconu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 24 mai 2023.
    Nr. 41.
    ANEXA 1

    UNITĂŢILE SANITARE
    care funcţionează în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii care se transferă

┌───┬──────────────────┬───────────────┐
│ │Denumirea unităţii│ │
│ │sanitare care se │Localitatea │
│ │transferă │ │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│ │Spitalul Clinic │ │
│1. │Căi Ferate nr. 1 │Bucureşti │
│ │Witting Bucureşti │ │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│ │Spitalul Clinic │ │
│2. │Căi Ferate nr. 2 │Bucureşti │
│ │Bucureşti │ │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│3. │Spitalul Clinic │Iaşi, judeţul │
│ │Căi Ferate Iaşi │Iaşi │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│ │Spitalul Clinic │Cluj-Napoca, │
│4. │Căi Ferate │judeţul Cluj │
│ │Cluj-Napoca │ │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│ │Spitalul Clinic │Timişoara, │
│5. │Căi Ferate │judeţul Timiş │
│ │Timişoara │ │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│ │Spitalul General │Ploieşti, │
│6. │Căi Ferate │judeţul Prahova│
│ │Ploieşti │ │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│7. │Spitalul General │Galaţi, judeţul│
│ │Căi Ferate Galaţi │Galaţi │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│ │Spitalul Clinic │Constanţa, │
│8. │Căi Ferate │judeţul │
│ │Constanţa │Constanţa │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│9. │Spitalul General │Braşov, judeţul│
│ │Căi Ferate Braşov │Braşov │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│10.│Spitalul General │Paşcani, │
│ │Căi Ferate Paşcani│judeţul Iaşi │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│ │Spitalul General │Simeria, │
│11.│Căi Ferate Simeria│judeţul │
│ │ │Hunedoara │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│12.│Spitalul Clinic │Oradea, judeţul│
│ │Căi Ferate Oradea │Bihor │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│13.│Spitalul Clinic │Craiova, │
│ │Căi Ferate Craiova│judeţul Dolj │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│14.│Spitalul General │Sibiu, judeţul │
│ │Căi Ferate Sibiu │Sibiu │
├───┼──────────────────┼───────────────┤
│ │Spitalul General │Drobeta-Turnu │
│15.│Căi Ferate │Severin, │
│ │Drobeta-Turnu │judeţul │
│ │Severin │Mehedinţi │
└───┴──────────────────┴───────────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016