Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 40 din 6 aprilie 2022  privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de investiţii Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 40 din 6 aprilie 2022 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de investiţii "Anghel Saligny" şi pentru modificarea art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii "Anghel Saligny"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 345 din 7 aprilie 2022
    Având în vedere obligaţiile statului de a garanta şi de a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, stabilite prin Constituţia României, republicată, obligaţii care se realizează prin toate structurile sale administrative şi prin instrumentele instituite în vederea sprijinirii eforturilor autorităţilor administraţiei publice locale în dezvoltarea infrastructurii de bază: apă-canalizare, drumuri şi racordare la sistemele de gaze naturale, la nivelul tuturor localităţilor,
    ţinând cont că prin Programul de guvernare Guvernul României îşi asumă modernizarea comunităţilor locale prin realizarea de investiţii în infrastructura locală, drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă şi canalizare, staţii de epurare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale etc.,
    este imperios necesară susţinerea realizării obiectivelor de investiţii care permit asigurarea în cel mai scurt timp a unor servicii esenţiale pentru creşterea calităţii vieţii în toate localităţile din România, punându-se mai mult accent, în conformitate cu obligaţiile prevăzute în legislaţia internă şi europeană, pe apă şi canal, drumuri şi reţele de gaze.
    În urma sesiunii de depunere a cererilor de finanţare prin Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny“ pentru domeniile alimentare cu apă, canalizare, drumuri şi poduri au fost transmise la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei un număr de 7.368 de cereri de finanţare din partea a 3.149 de unităţi administrativ-teritoriale (din totalul de 3.228 de UAT-uri din ţară), inclusiv un număr de 33 de asociaţii de dezvoltare intercomunitară, însumând o valoare totală solicitată de la bugetul de stat de peste 130 de miliarde lei (130.116.103.093,58 de lei).
    Prin Programul operaţional Infrastructură mare, axa prioritară 8 - Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, obiectivul specific 8.2 - Creşterea gradului de interconectare a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale cu alte state vecine, a fost lansat Apelul de proiecte POIM/859/8/2/, în cadrul căruia au fost propuse la finanţare un număr de 219 obiective de investiţii, dintre care 105 obiective de investiţii, în valoare de 5,502 miliarde de lei, inclusiv TVA, au fost admise, dar nu au primit finanţare întrucât valoarea acestora excedează plafonului alocat în cadrul POIM.
    Pe de altă parte, conform ultimelor date statistice publicate, la nivel naţional, 70% din unităţile administrativ-teritoriale nu au acces la reţelele de distribuţie de gaze naturale, putându-se estima un necesar de cel puţin 25 miliarde de lei pentru asigurarea accesului tuturor unităţilor administrativ-teritoriale la reţele de distribuţie.
    Ţinând cont de faptul că necesarul total la nivel naţional estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuţie de gaze naturale) depăşeşte 155 miliarde de lei, se propune suplimentarea bugetului alocat iniţial programului, astfel încât să se asigure soluţionarea a circa 35% din nevoile urgente ale autorităţilor locale, precum şi asigurarea unor fonduri suficiente pentru acoperirea obiectivelor de investiţii din domeniul „sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale“.
    Se impune intervenţia legislativă de urgenţă pentru suplimentarea bugetului alocat iniţial în vederea asigurării accesului la servicii esenţiale al întregii populaţii, creşterii calităţii vieţii şi evitării riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate, prin crearea posibilităţii a cât mai multor unităţi administrativ-teritoriale de a promova obiectivele de investiţii încadrate în domeniile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) şi e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny“.
    Necesitatea suplimentării cu o valoare de 10 miliarde de lei este determinată de numărul mare de cereri, respectiv 4.858, pentru categoria de investiţii de la art. 4 alin. (1) lit. c) „drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor“ din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021, a căror valoare aproximativă este de 89 miliarde de lei.
    Pentru categoria de investiţii prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 se impune suplimentarea cu suma de 5,5 miliarde de lei pentru a valorifica toate documentaţiile suportate de la bugetele locale pentru cele 105 obiective de investiţii care au fost admise în cadrul POIM, dar nu au primit finanţare întrucât valoarea acestora excedează plafonului alocat iniţial.
    Consecinţa negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este faptul că unele dintre serviciile esenţiale pe care statul şi unităţile administrativ-teritoriale trebuie să le asigure tuturor cetăţenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate şi siguranţă sau nu pot fi oferite deloc în anumite zone izolate, atrăgând afectarea stării de sănătate a populaţiei, a condiţiilor de trai, precum şi depopularea comunităţilor subdezvoltate, fiind necesară o abordare integrată, strategică la nivel naţional, în vederea asigurării finanţării de către stat, prin administraţia publică locală, a unor proiecte prioritare care conduc la îmbunătăţirea condiţiilor de trai prin asigurarea serviciilor publice elementare, de bază, în acord cu nevoile beneficiarilor programului.
    O altă consecinţă negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este întârzierea nejustificată a acordării finanţării şi, implicit, a implementării unor obiective de investiţii a căror maturitate este suficient de avansată, precum şi a celor care au fost deja evaluate conform cerinţelor Băncii Europene de Investiţii de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi pentru care unităţile administrativ-teritoriale au suportat sume considerabile de la bugetul de stat în vederea elaborării documentaţiilor necesare.
    Situaţia extraordinară prevăzută la art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, se motivează prin necesitatea luării unor măsuri urgente care să asigure un climat investiţional atractiv pentru localităţile României, menit să ducă la creşterea numărului de locuri de muncă, la asigurarea standardelor de calitate a vieţii, necesare populaţiei, în domeniul serviciilor publice, pentru o parte cât mai mare a locuitorilor României.
    În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. I
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny“, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se preiau în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny“ toate obiectivele de investiţii propuse la finanţare de către unităţile administrativ-teritoriale sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, prin Programul operaţional Infrastructură mare, axa prioritară 8 - Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, obiectivul specific 8.2 - Creşterea gradului de interconectare a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale cu alte state vecine, în cadrul Apelului de proiecte POIM/859/8/2/, care au fost evaluate şi selectate ca eligibile de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar a căror valoare excedează plafonului alocat în cadrul Programului operaţional Infrastructură mare.
    (2) În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transmite Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei toate documentaţiile depuse de către unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară în vederea obţinerii finanţării, precum şi toate documentele întocmite în cadrul evaluării obiectivelor de investiţii, în baza unui protocol de predare-primire.
    (3) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, în vederea confirmării nevoii de finanţare pentru obiectivele de investiţii preluate în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny“ în temeiul alin. (1), vor încărca în platforma electronică „investitii.mdlpa.ro“ toate datele necesare privind obiectivele de investiţii, solicitate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.
    (4) În situaţia în care unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară nu respectă termenul prevăzut la alin. (3), vor fi decăzute din dreptul de a beneficia de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (5) Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021, obiectivele de investiţii preluate în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny“ în temeiul alin. (1) şi care îndeplinesc condiţia prevăzută la alin. (3) vor fi cuprinse în lista obiectivelor de investiţii incluse la finanţare prin program, aprobată prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, în baza evaluării efectuate de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

    ART. II
    La articolul 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny“, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 6 septembrie 2021, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2021-2028 este de 65.500.000 mii lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale, distribuită după cum urmează:
    a) 22.500.000 mii lei pentru categoriile de investiţii prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi b);
    b) 30.000.000 mii lei pentru categoriile de investiţii prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) şi d);
    c) 13.000.000 mii lei pentru categoria de investiţii prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. e)."




                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Dan Vîlceanu
                    Ministrul energiei,
                    Virgil-Daniel Popescu
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu


    Bucureşti, 6 aprilie 2022.
    Nr. 40.
    ANEXA 1

    CERERE DE FINANŢARE
    Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny“

┌──────────────────────────────────────────┐
│1. Înregistrarea cererii de finanţare │
├────────────────┬─────────────────────────┤
│U.A.T: │Ministerul Dezvoltării, │
│Judeţul: │Lucrărilor Publice şi │
│ │Administraţiei │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Număr/data │ │
│înregistrării: │(Se completează numărul │
│(Se completează │de înregistrare de la │
│numărul de către│registratura M.D.L.P.A.) │
│U.A.T.) │ │
├────────────────┴─────────────────────────┤
│2. Datele de identificare ale obiectivului│
│de investiţii │
├────────────────┬─────────────────────────┤
│Beneficiar │……………………… │
│(U.A.T./A.D.I.) │ │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Denumirea │ │
│obiectivului de │……………………… │
│investiţii │ │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Tipul │Proiect cu o singură │
│proiectului │categorie de investiţie │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│ │a) înfiinţarea de noi │
│ │sisteme de distribuţie a │
│ │gazelor naturale │
│ │b) extinderea sistemului │
│ │de distribuţie a gazelor │
│ │naturale în localităţile │
│ │din cadrul unei unităţi │
│Categoria de │administrativ-teritoriale│
│investiţie │c) modernizarea │
│ │sistemelor de distribuţie│
│ │a gazelor naturale │
│ │existente prin │
│ │transformarea în sisteme │
│ │inteligente de │
│ │distribuţie a gazelor │
│ │naturale │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│ │Obiectiv de investiţii │
│Stadiul │nou │
│implementării │Obiectiv de investiţii în│
│ │continuare │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│ │(străzi/DC/DJ/etc. şi │
│Amplasament │localitate, U.A.T.) │
│ │……………………… │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│ │(perioada exprimată în │
│ │luni cuprinsă între data │
│Durata de │aprobării notei │
│implementare a │conceptuale şi data │
│obiectivului de │încheierii │
│investiţii │procesului-verbal privind│
│(luni) │admiterea recepţiei │
│ │finale) │
│ │……………………… │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Hotărârea │ │
│consiliului │ │
│local/judeţean │ │
│de aprobare/ │ │
│Hotărârea A.D.I.│ │
│/Hotărârile │(Număr/data) │
│consiliului │…………………. │
│local, judeţean │ │
│ale U.A.T. │ │
│membre ale │ │
│parteneriatelor,│ │
│după caz │ │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Valoarea totală │(Se va prezenta valoarea │
│a obiectivului │în lei cu TVA.) │
│de investiţii │……………………… │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Valoarea │(Se va prezenta valoarea │
│solicitată de la│în lei cu TVA.) │
│bugetul de stat │……………………… │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Valoarea │(Se va prezenta valoarea │
│finanţată de la │în lei cu TVA.) │
│bugetul local │……………………… │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Valoarea │ │
│calculată │(Se va prezenta valoarea │
│conform │în lei fără TVA.) │
│standardului de │……………………… │
│cost │ │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Costul unitar │ │
│aferent │ │
│investiţiei │(Se va prezenta valoarea │
│pentru reţeaua │în lei fără TVA.) │
│de distribuţie a│………………………/branşament │
│gazelor naturale│ │
│(calculat) │ │
├────────────────┼─────────────────────────┤
│Costul unitar │ │
│aferent │ │
│investiţiei │ │
│pentru │(Se va prezenta valoarea │
│instalaţia de │în lei fără TVA.) │
│racordare la │………………………/branşament │
│SNT, împreună cu│ │
│punctul de │ │
│predare/preluare│ │
│(calculat) │ │
├────────────────┴─────────────────────────┤
│3. Rezumatul obiectivului de investiţii │
├──────────────────────────────────────────┤
│Tipul lucrării: înfiinţarea de noi sisteme│
│de distribuţie a gazelor naturale/ │
│extinderea sistemului de distribuţie a │
│gazelor naturale în localităţile din │
│cadrul unei unităţi │
│administrativ-teritoriale/modernizarea │
│sistemelor de distribuţie a gazelor │
│naturale existente prin transformarea în │
│sisteme inteligente de distribuţie a │
│gazelor naturale │
│- Sistem inteligent de distribuţie a │
│gazelor naturale: Da/Nu │
│- Lungimea reţelei de distribuţie │
│înfiinţare/extindere/modernizare ……... │
│metri │
│- Numărul gospodăriilor conectate │
│(calculat conform art. 2 din Ordinul │
│ministrului dezvoltării, lucrărilor │
│publice şi administraţiei şi al │
│ministrului energiei nr. 1.330/947/2021): │
│……… │
│- Lungimea instalaţiei de racordare SNT: │
│………….. metri │
│- Consum estimat anual consumatori │
│casnici: ……………. mc │
│- Consum estimat anual consumatori │
│noncasnici: ……………. mc │
│- Alte capacităţi: │
│........................ │
├──────────────────────────────────────────┤
│4. Date de identificare ale solicitantului│
├──────────────────────────────────────────┤
│Adresa poştală a solicitantului (Se va │
│completa adresa poştală a sediului │
│principal.) │
├──────────────┬──────┬────────────────────┤
│Strada: │Număr:│Cod poştal: │
├──────────────┴┬─────┴────────────────────┤
│Localitatea: │Judeţul: │
├───────────────┴──────────────────────────┤
│Reprezentantul legal al solicitantului: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Funcţia: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Număr de telefon fix: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Număr de telefon mobil: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Adresă poştă electronică (obligatoriu): │
├──────────────────────────────────────────┤
│Persoana de contact: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Funcţia: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Număr de telefon: │
├──────────────────────────────────────────┤
│Adresă poştă electronică: │
└──────────────────────────────────────────┘


    Subsemnatul ....., având funcţia de ....., în calitate de reprezentant legal al U.A.T. ....., judeţul ...................,
    confirm că obiectivul de investiţii pentru care solicit finanţare nu este inclus la finanţare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027 sau prin alte programe naţionale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituţii de credit sau instituţii financiare interne sau internaţionale,
    confirm că respect prevederile art. 4 alin. (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny“, cu modificările ulterioare,
    confirm că informaţiile incluse în această cerere şi detaliile prezentate în documentele anexate sunt corecte,
    de asemenea, confirm că la data prezentei nu am cunoştinţă de niciun motiv pentru care proiectul ar putea să nu se deruleze sau ar putea fi întârziat.
    Primar/Preşedinte/Reprezentant legal
    Numele şi prenumele ................
    Semnătura ....................
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016