Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 4 din 15 februarie 2023  privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 4 din 15 februarie 2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 138 din 17 februarie 2023
    Având în vedere că prin Decizia nr. 650/2022 Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. XXIV pct. 11 [cu referire la art. 153 alin. (1) lit. f^2)], pct. 12 [cu referire la art. 154 alin. (1) lit. h) sintagma „de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv“], pct. 13 [cu referire la art. 155 alin. (1) lit. a^1)], pct. 14 (cu referire la sintagma „venituri din pensii“ din cuprinsul titlului secţiunii a 3-a din capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii“) pct. 16 (cu referire la art. 157^3), pct. 17 (cu referire la sintagma „precum şi al veniturilor din pensii“ din cuprinsul titlului secţiunii a 4-a din capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii“), pct. 18 [cu referire la art. 168 alin. (1) în privinţa trimiterii la art. 153 alin. (1) lit. f^2), alin. (5) în privinţa trimiterii la art. 157^3 şi alin. (7^1)] şi pct. 19 [cu referire la alin. (1) lit. a) în privinţa trimiterii la art. 153 alin. (1) lit. f^2)] şi ale art. XXV alin. (1) lit. c) [cu referire la pct. 12, 13, 16 şi 18 în privinţa alin. (1) şi (5) ale art. 168 şi pct. 19] din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale,
    reţinându-se faptul că un număr mare de pensionari s-au adresat instanţelor de judecată solicitând restituirea sumelor reprezentând contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, blocând activitatea acestora,
    ţinând cont de necesitatea imperativă a reglementării modalităţii de restituire a sumelor reprezentând contribuţiile de asigurări sociale de sănătate reţinute în temeiul normelor declarate neconstituţionale, astfel încât procesul să se desfăşoare într-un interval de timp rezonabil şi să poată fi susţinut de la bugetul de stat,
    luând în considerare faptul că neadoptarea măsurilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă ar genera consecinţe extrem de oneroase pentru bugetul de stat, concretizate în plata unor sume însemnate ca accesorii la obligaţia principală,
    în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. 1
    (1) Sumele reţinute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi reţinerea diferenţelor de impozit pe venit datorate.
    (2) Diferenţele de impozit pe venit se calculează separat faţă de impozitul aferent drepturilor lunii curente, se reţin la data efectuării plăţii sumelor prevăzute la alin. (1), se plătesc şi se declară până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata, prin depunerea declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
    (3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate din pensiile private, respectiv pensiile facultative, pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei.
    (4) Procedura de plată eşalonată prevăzută la alin. (1) se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 28 decembrie 2022-1 martie 2023.
    (5) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
    (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), sumele reţinute din veniturile din pensii cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite şi indexate potrivit prevederilor art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv cărora li se aplică prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi cărora, în urma reţinerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022.
    (7) Sumele aferente contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute la alin. (6) care sunt restituite caselor de pensii sectoriale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în contul prevăzut la art. 2 alin. (3) lit. a) se virează la bugetul de stat, în conturile de cheltuieli bugetare ale ordonatorilor de credite din care acestea au fost acordate, potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 2 zile lucrătoare de la încasarea acestora în contul analitic deschis în cadrul contului „Sume de mandat şi în depozit“ la unităţile Trezoreriei Statului.

    ART. 2
    (1) Restituirea sumelor prevăzute la art. 1 se face, din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi de către entităţile care plătesc venituri din pensii.
    (2) Restituirea sumelor prevăzute la art. 1 se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi se evidenţiază la o poziţie distinctă de venituri bugetare.
    (3) Sumele prevăzute la art. 1 se transferă de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în primele două zile lucrătoare ale lunii pentru care se efectuează plata, la solicitarea Casei Naţionale de Pensii Publice, caselor de pensii sectoriale şi entităţilor care plătesc venituri din pensii, astfel:
    a) într-un cont analitic deschis în cadrul contului „Sume de mandat şi în depozit“ la unităţile Trezoreriei Statului pe numele Casei Naţionale de Pensii Publice şi caselor de pensii sectoriale; sumele încasate de Casa Naţională de Pensii Publice se transferă în contul analitic din cadrul contului „Sume de mandat şi în depozit“ care se deschide la unităţile Trezoreriei Statului şi pe numele caselor teritoriale de pensii;
    b) într-un cont deschis la instituţii de credit pe numele entităţilor care plătesc venituri din pensii, altele decât cele prevăzute la lit. a).

    (4) Sumele aflate în conturile prevăzute la alin. (3) nu sunt supuse executării silite.
    (5) Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie în condiţiile art. 1 se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/sistemul de pensii facultative.
    (6) Eventualele sume transferate eronat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în contul „Sume de mandat şi în depozit“ al Casei Naţionale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale şi al entităţilor care plătesc venituri din pensii, în aplicarea prevederilor art. 1, se restituie la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în contul de venituri din care acestea au fost transferate.
    (7) În cazul decesului titularului drepturilor de pensie, restituirea sumelor cuvenite în condiţiile art. 1 se va efectua către moştenitorii legali ai acestuia, pe baza cererii depuse la casa teritorială de pensii/casa de pensii sectorială în evidenţa căreia se afla titularul dreptului la data decesului, respectiv la entităţile care plătesc venituri din pensii.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Secretarul general al Guvernului,
                    Marian Neacşu
                    p. Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Mădălin-Cristian Vasilcoiu,
                    secretar de stat
                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila
                    p. Ministrul apărării naţionale,
                    Eduard Bachide,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul afacerilor interne,
                    Raed Arafat,
                    secretar de stat
                    p. Directorul Serviciului Român de Informaţii,
                    Răzvan Ionescu
                    p. Directorul Serviciului de Informaţii Externe,
                    Eugen-Mihail Nedelcu
                    Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază,
                    Lucian-Silvan Pahonţu
                    Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale,
                    Ionel-Sorin Bălan
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 15 februarie 2023.
    Nr. 4.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016