Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 22 din 3 aprilie 2019  pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 22 din 3 aprilie 2019 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale "Loteria Română" - S.A., precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 262 din 5 aprilie 2019
    Având în vedere necesitatea înfiinţării unor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii, denumite în continuare fonduri, ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii, asemenea fonduri fiind un instrument public de investiţii financiare/intermediere financiară în acţiuni/participaţii în proiecte/companii profitabile care nu există în prezent pe piaţa financiară din România, iar în prezent pe piaţa financiară din România neexistând vehicule de investiţii financiare/intermediere financiară în acţiuni/participaţii în proiecte/companii profitabile care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze/să mobilizeze resurse financiare disponibile către economie şi proiecte rentabile, prin înfiinţarea unor asemenea fonduri se are în vedere crearea unor astfel de vehicule care să conducă la dezvoltarea economiei româneşti şi să ofere o alternativă de finanţare a proiectelor de investiţii în domenii precum infrastructură, energie, agricultură, sănătate, dar şi în alte domenii.
    Existenţa în prezent a unui decalaj în ceea ce priveşte atragerea resurselor financiare disponibile de către companii/proiecte profitabile sub forma unor instrumente/investiţii de tip „equity“, în condiţiile în care multe din companiile care au proiecte de investiţii rentabile sunt îndatorate foarte mult şi au nevoie de capital pentru a se dezvolta/extinde, iar altele sunt noi şi sunt considerate riscante de către bănci, fiind sprijinite prin împrumuturi doar într-o anumită măsură, înfiinţarea unor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii conduce la eliminarea unor astfel de aspecte negative din economie.
    Fondurile vor deveni instrumente publice care să sprijine acest segment financiar al instrumentelor de tip acţiuni private sau participaţii în proiecte de infrastructură, instituţiile cu capital majoritar de stat precum CEC Bank, Eximbank - S.A. sau FNGCIMM - S.A.-IFN acoperind doar instrumentele de finanţare de tipul creditelor şi împrumuturilor, factoring, capital de lucru, precum şi scrisorile de garanţie.
    În vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate, fondurile vor fi autorizate în condiţiile legii să finanţeze activitatea societăţilor din al căror acţionariat fac parte prin participarea la majorarea capitalului social, prin împrumuturi sau alte forme de finanţare, să tranzacţioneze acţiuni din portofoliul propriu prin operaţiuni de vânzare-cumpărare, să dispună asupra instrumentelor financiare aflate în propriile portofolii în conformitate cu politicile investiţionale proprii.
    Pentru a se crea cadrul legal astfel încât Compania Naţională „Loteria Română“ - S.A. să poată intra în proprietatea privată a unor fonduri la data înregistrării acestora la registrul comerţului, prin aportarea acţiunilor companiei la capitalul social al fondurilor, este necesară o intervenţie legislativă la nivel primar. Intrarea companiei în proprietatea privată a unor fonduri presupune o serie de demersuri premergătoare a căror durată este influenţată în mod direct de crearea unui cadru legislativ adecvat.
    Fără o astfel de intervenţie legislativă statul român nu poate aporta acţiunile deţinute la Compania Naţională „Loteria Română“ - S.A. la capitalul social al unor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii, chiar dacă legiuitorul, prin prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a prevăzut că aportul în natură este permis atât la constituirea societăţilor, cât şi la majorarea capitalului social al acestora, fie ele societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată.
    Nepromovarea măsurilor propuse în prezenta ordonanţă de urgenţă duce la imposibilitatea statului de a-şi exercita dreptul acţionarului de a dispune asupra bunurilor pe care le deţine, aducând astfel efecte negative asupra creşterii economice a companiei, luând în considerare necesitatea investiţiilor în acest sector de activitate pentru realizarea strategiei de dezvoltare a companiei.
    În prezent, investiţiile efectuate de către Compania Naţională „Loteria Română“ - S.A. se bazează numai pe sursele proprii de finanţare, provenite din activitatea financiar-economică desfăşurată, în lipsa cadrului legal în baza căruia statul român să poată aporta acţiunile deţinute la Compania Naţională „Loteria Română“ - S.A. la capitalul social al unor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii împiedicându-se optimizarea activităţii societăţii prin lipsa surselor externe de finanţare a investiţiilor necesare dezvoltării.
    Promovarea măsurilor propuse în prezenta ordonanţă de urgenţă se impune pentru a crea posibilitatea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii de a finanţa activitatea Companiei Naţionale „Loteria Română“ - S.A. prin participarea la majorarea capitalului social, luând în considerare faptul că fondurile vor fi autorizate, în condiţiile legii, să finanţeze activitatea societăţilor din al căror acţionariat fac parte prin participarea la majorarea capitalului social, prin împrumuturi sau alte forme de finanţare.
    Este necesar ca acţiunile deţinute de statul român la Compania Naţională „Loteria Română“ - S.A. să fie aportate la capitalul social al unor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii, încă de la momentul înfiinţării acestora, pentru a putea susţine activitatea fondurilor prin crearea posibilităţii de atragere de fonduri suplimentare în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare a economiei naţionale.
    Modificarea cadrului legislativ actual se impune pentru crearea capacităţii fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii de a atrage surse de finanţare sustenabile pentru materializarea proiectelor din domenii economice diverse, în condiţii de rentabilitate economică şi sustenabilitate financiară, întârzierea în atragerea de fonduri ducând la îngreunarea asigurării finanţării unor proiecte de investiţii a căror implementare este necesară pentru a antrena un efect de multiplicare economică atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Astfel, fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii nu vor putea atinge factori de multiplicare atractivi, efectul de multiplicare financiară nefiind obţinut în condiţiile lipsei de capital atras de la investitori instituţionali şi privaţi, atât sub formă de participare la capital, cât şi sub formă de capital împrumutat, în funcţie de condiţiile de piaţă, precum şi de caracteristicile proiectului finanţat.
    Înfiinţarea unor fonduri suverane de investiţii reprezintă o măsură necesară de stimulare economică prin care în urma tragerii de capital din piaţa financiară internă şi internaţională vor putea fi constituite surse de finanţare pentru proiecte de investiţii destinate să asigure dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea regională, susţinerea activităţilor de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător şi susţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
    Nepromovarea măsurilor propuse în prezenta ordonanţă de urgenţă, raportat la stadiul înfiinţării unor fonduri suverane de investiţii în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2018, ar duce la un impact negativ asupra economiei naţionale, respectiv asupra pieţei financiare din România, inclusiv în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor de investiţii din infrastructură, energie, agricultură, sănătate, fiind astfel afectată dezvoltarea armonioasă a economiei naţionale, iar implicit ar afecta continuarea unei creşteri economice sustenabile.
    Lipsa unor vehicule financiare care să investească în acţiuni ale unor companii profitabile, segment care este neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, ar aduce efecte negative cu impact asupra dezvoltării capitalului uman şi social pe termen lung şi, implicit, asupra creşterii competitivităţii la nivelul economiei naţionale. Crearea unor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii vine în întâmpinarea necesităţilor de dezvoltare ale economiei naţionale în condiţiile în care, în prezent, nu există o alternativă de finanţare flexibilă şi dinamică la programele de fonduri europene ori bugetul public.
    Fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii au ca scop crearea de surse de finanţare sustenabile pentru materializarea proiectelor din domenii economice diverse, în condiţii de rentabilitate economică şi sustenabilitate financiară; au rol de catalizator eficient pentru atragerea de fonduri private, bănci, fonduri de pensii, fonduri de investiţii care, alături de fondurile proprii, vor asigura finanţarea unor proiecte de investiţii a căror implementare va antrena un efect de multiplicare economică atât pe orizontală, cât şi pe verticală. În funcţie de condiţiile de piaţă, precum şi de caracteristicile proiectului finanţat, fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii vor putea atinge factori de multiplicare atractivi, efectul de multiplicare financiară fiind obţinut prin atragerea de capital de la investitori instituţionali şi privaţi, atât sub formă de participare la capital, cât şi sub formă de capital împrumutat.
    Nepromovarea măsurilor propuse în prezenta ordonanţă de urgenţă creează un impact negativ în susţinerea eforturilor României de a obţine statutul de piaţă emergentă pentru piaţa de capital autohtonă prin restrângerea cadrului de creştere a lichidităţii, luând în considerare faptul că înfiinţarea fondurilor suverane de investiţii şi dezvoltare ar duce la o creştere a capitalizării companiilor din portofoliu ca urmare a listării la Bursa de Valori Bucureşti şi AeRO.
    Modificarea actualului cadru legislativ este necesar să fie realizată anterior înfiinţării unor asemenea fonduri, ţinând cont de perioada necesară pentru asigurarea condiţiilor ca fondurile să devină funcţionale şi să îşi îndeplinească scopul de dezvoltare şi finanţare de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, singure sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, în vederea obţinerii de profit.
    Totodată, pentru a putea asigura cadrul legislativ necesar în vederea funcţionării în continuare a societăţilor în contextul transferului din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a fondurilor, se impune reglementarea numărului de acţionari ai societăţilor al căror capital este deţinut integral de fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii.
    În considerarea faptului că aceste aspecte vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, impunând adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. I
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale „Loteria Română“ - S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 515 din 25 octombrie 1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 288/2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Loteria Română este persoană juridică română, având forma juridică de societate pe acţiuni al cărei capital social este deţinut integral de stat, direct sau prin intermediul unor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii, care se organizează şi funcţionează în conformitate cu statutul aprobat conform prevederilor Legii societăţilor nr 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 5, alineatele (2) şi (3) se abrogă.
    3. La articolul 8, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) Profitul net va fi repartizat potrivit reglementărilor legale în vigoare."

    4. Anexa se abrogă.


    ART. II
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 991 din 22 noiembrie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii - societăţi pe acţiuni înfiinţate conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi prezentei ordonanţe de urgenţă, deţinute integral de stat, care au ca activitate principală operaţiuni financiare, inclusiv efectuarea de investiţii financiare în nume şi cont propriu, cu aport în numerar şi în natură la capitalul social, inclusiv sub formă de acţiuni deţinute de stat la societăţi, inclusiv strategice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă, care îndeplinesc criteriile economice şi cerinţele de clasificare în afara conturilor guvernamentale potrivit metodologiei Uniunii Europene. În cazul în care fondurile se clasifică în conturile guvernamentale potrivit metodologiei Uniunii Europene, fondurile trebuie să înregistreze profit prin activitatea desfăşurată. Fondurile suverane pot desfăşura şi alte operaţiuni economice ca activităţi secundare;"

    2. La articolul 5, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) În cazul în care Institutul Naţional de Statistică reclasifică în sectorul administraţiei publice o societate ale cărei pachete de acţiuni au fost aduse ca aport în natură de către statul român la capitalul social al unui fond, iar această reclasificare a societăţii poate conduce la reclasificarea acelui fond în sectorul administraţiei publice, acţiunile respectivei societăţi se pot transfera cu titlu gratuit şi libere de sarcini din proprietatea privată a fondului în proprietatea privată a statului prin hotărâre a adunării generale extraordinare a acţionarilor, capitalul social al fondului diminuându-se în mod corespunzător."

    3. La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Consiliul de supraveghere este format din 9 membri, desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor pe baza
    următoarelor criterii de selecţie, care se detaliază în hotărârea Guvernului prevăzută la art. 4 alin. (1): expertiză în domeniul financiar/bancar necesară îndeplinirii responsabilităţilor specifice fondurilor suverane, experienţă în administrarea de societăţi, integritate profesională, bună reputaţie, cunoştinţe, aptitudini şi experienţă adecvate complexităţii activităţii specifice fondurilor suverane, precum şi a criteriilor stabilite în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare."

    4. La articolul 6, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) Prin derogare de la prevederile art. 37 şi 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale dispoziţiilor art. 153^18 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţiile membrilor consiliului de supraveghere şi ale membrilor directoratului se stabilesc de adunarea generală a acţionarilor fiecărui fond."

    5. După articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 12, cu următorul cuprins:
    "ART. 12
    Societăţile al căror capital social este deţinut integral de fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii pot funcţiona cu orice număr de acţionari."



    ART. III
    Până la înfiinţarea, în condiţiile legii, a unor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii, calitatea de acţionar a statului român la societăţile ale căror pachete de acţiuni se aduc ca aport în natură de către statul român la capitalurile sociale ale fondurilor se exercită în continuare de către autorităţile publice tutelare care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, reprezintă statul ca acţionar.



                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici
                    Ministrul economiei,
                    Niculae Bădălău
                    Secretarul general al Guvernului,
                    Toni Greblă
                    Şeful Cancelariei Prim-Ministrului,
                    Costin Mihalache

    Bucureşti, 3 aprilie 2019.
    Nr. 22.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016