Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 22 din 21 martie 2018  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 22 din 21 martie 2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 265 din 26 martie 2018
    Având în vedere că în anul 2018 urmează să se desfăşoare manifestările prilejuite de aniversarea Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial,
    ţinând cont de anvergura, numărul mare, complexitatea şi diversitatea acestor proiecte şi manifestări dedicate Centenarului României (1918-2018) şi Primului Război Mondial, precum şi de faptul că acestea sunt gestionate de către autorităţi diferite ca regim de finanţare şi de subordonare, se impune clarificarea mecanismului de bugetare şi finanţare special, pentru a asigura demararea finanţării cu celeritate.
    În lipsa clarificării mecanismului de finanţare nu vor putea fi realizate asigurarea, repartizarea fondurilor bugetare şi o bună coordonare la nivel naţional a pregătirii manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial.
    Totodată, date fiind complexitatea procedurilor referitoare la investiţii, precum şi întinderea în timp a acestora, se impune crearea cadrului legal care să permită realizarea şi finalizarea acestor obiective semnificative pentru marcarea Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, respectiv reportarea sumelor neutilizate la finalul anului bugetar.
    Având în vedere faptul că pentru a putea fi finanţate aceste proiecte investiţionale şi alte proiecte complexe dedicate aniversării Centenarului României (1918-2018) şi Primului Război Mondial, trebuie să parcurgă o serie de etape procedurale, legale, să obţină avize pentru documentaţiile tehnico-economice, avize ale unor comisii de specialitate şi să parcurgă procedurile de achiziţie etc., care necesită perioade lungi de timp, se impune reglementarea situaţiilor în care aceste proiecte nu pot fi finalizate în anul 2018.
    Asigurarea funcţionării mecanismului de finanţare şi de coordonare la nivel naţional se impune a fi realizată în regim de urgenţă, date fiind necesitatea derulării acestor proiecte în anul 2018 şi finanţarea acestora cu celeritate.
    Prin asigurarea de urgenţă a unui mecanism de finanţare a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial se asigură realizarea interesului general care vizează respectarea principiului constituţional referitor la dreptul la acces la cultură.
    Ţinând cont că neadoptarea în regim de urgenţă a unor măsuri determină un blocaj în realizarea acestor proiecte importante şi afectează negativ angajamentele guvernamentale,
    în lipsa luării acestor măsuri normative de urgenţă va fi afectată negativ însăşi realizarea proiectelor dedicate Centenarului României (1918-2018) şi Primului Război Mondial, cu impact negativ major asupra marcării aniversării acestui moment crucial în istoria statului român.
    În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. I
    Ordonanţa Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 608 din 27 iulie 2017, aprobată prin Legea nr. 57/2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 5, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) stabileşte, pe baza propunerilor centralizate şi evaluate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, lista manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, precum şi sumele aferente acestora, formulate şi asumate de ministerele, instituţiile publice şi entităţile implicate;"

    2. La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) La şedinţele Comitetului interministerial, în funcţie de tematica supusă dezbaterii, pot fi invitaţi să participe şi reprezentanţi ai altor ministere sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai mediului academic, ai organizaţiilor neguvernamentale şi reprezentanţi ai sindicatelor reprezentative pentru administraţia publică."

    3. La articolul 8, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Alocarea de la bugetul de stat a sumelor aferente manifestărilor, acţiunilor, obiectivelor de investiţii şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, formulate şi asumate de ministere, autorităţi, instituţii publice şi entităţi, cu excepţia întreprinderilor publice, se realizează, anual, în perioada 2018-2020, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în limita sumei aprobate cu această destinaţie, după stabilirea acestora de către Comitetul interministerial.
    (2) Pentru manifestările, acţiunile şi proiectele derulate la nivelul autorităţilor, instituţiilor publice şi entităţilor ai căror conducători sunt ordonatori principali de credite, precum şi instituţiilor din subordinea/coordonarea acestora, indiferent de sistemul de finanţare, inclusiv cele derulate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de instituţiile din subordinea/ coordonarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi pentru acele entităţi persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, alocaţiile de la bugetul de stat se cuprind, în condiţiile legii, în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la titlul «Alte cheltuieli».
    ..................................................
    (4) Pentru manifestările, acţiunile şi proiectele derulate la nivelul unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi al instituţiilor publice aflate în subordonarea autorităţilor administraţiei publice locale, alocaţiile de la bugetul de stat se cuprind în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la titlul «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice» şi se acordă de către acesta sub formă de transfer către bugetele locale."


    4. După articolul 8 se introduc două noi articole, articolele 9 şi 10, cu următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului bugetar pentru acţiunile, proiectele, manifestările şi obiectivele de investiţii finanţate potrivit art. 8 alin. (1)-(3) se restituie la bugetul de stat, cu excepţia celor neutilizate de către instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii.
    (2) În aplicarea prevederilor alin. (1), ordonatorii de credite finanţaţi parţial din venituri proprii restituie sumele neutilizate din contul de venituri bugetare în care au fost încasate în contul de cheltuieli bugetare al ordonatorului de credite de la care au fost primite.
    (3) În aplicarea prevederilor alin. (1), creditele neutilizate la finele anului de către ordonatorii de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat sunt anulate de drept, conform prevederilor art. 61 alin. (3) din Legea privind finanţele publice nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Prin derogare de la art. 58 din Legea privind finanţele publice locale nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului bugetar de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale se reportează şi rămân la dispoziţia acestora, urmând a fi utilizate cu aceeaşi destinaţie, în anii următori, până la finalizarea obiectivelor de investiţii, proiectelor şi acţiunilor, dar nu mai târziu de sfârşitul anului 2020. Sumele rămase neutilizate după finalizarea obiectivelor de investiţie, proiectelor şi acţiunilor se restituie la bugetul de stat, dar nu mai târziu de sfârşitul anului 2020.
    (5) Prevederile alin. (4) se aplică în mod corespunzător şi de către instituţiile publice aflate în subordonarea autorităţilor administraţiei publice locale, sumele rămase neutilizate după finalizarea obiectivelor de investiţie, proiectelor şi acţiunilor restituindu-se la bugetul local cel târziu la sfârşitul anului 2020, urmând ca bugetul local să le restituie la bugetul de stat în acelaşi termen.
    ART. 10
    (1) Beneficiarii sumelor alocate conform art. 8 răspund, potrivit legii, de organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor de bunuri/servicii/lucrări în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice, de respectarea prevederilor legale privind aprobarea documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, precum şi de modul de utilizare a sumelor repartizate potrivit destinaţiei pentru care au fost alocate.
    (2) Beneficiarii au obligaţia să transmită lunar Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale un raport privind calendarul manifestărilor, acţiunilor, precum şi stadiul proiectelor derulate.
    (3) În completarea sumelor alocate conform art. 8, beneficiarii finanţării pot aloca, în condiţiile legii, sume din bugetele proprii, pentru finanţarea manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial."


    ART. II
    (1) Începând cu data intrării în vigoare Ghidului de identitate vizuală a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial şi până la sfârşitul anului 2018, autorităţile şi instituţiile publice, precum şi instituţiile din subordinea, coordonarea sau autoritatea acestora, indiferent de modalitatea de finanţare, au obligaţia aplicării măsurilor de identitate vizuală prevăzute în acesta.
    (2) Ghidul de identitate vizuală a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, prevăzut la alin. (1), se aprobă în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin ordin al ministrului culturii şi identităţii naţionale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. III
    Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este autorizat să acorde, la cererea persoanelor juridice, altele decât cele prevăzute la art. II alin. (1), în mod gratuit, utilizarea mărcii înregistrate CENTENAR 100 ROMÂNIA 1918-2018 SĂRBĂTORIM ÎMPREUNĂ, pe bază de contract de licenţă, conform Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, republicată, cu modificările ulterioare.



                    PRIM-MINISTRU
                    VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul culturii şi identităţii naţionale,
                    George Vladimir Ivaşcu
                    Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,
                    Paul Stănescu
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici

    Bucureşti, 21 martie 2018.
    Nr. 22.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016