Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 151 din 9 noiembrie 2022  privind ajustarea preţurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale  de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 151 din 9 noiembrie 2022 privind ajustarea preţurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1087 din 10 noiembrie 2022
    Luând în considerare faptul că, în contextul crizei mondiale în domeniu, creşterea explozivă a preţului pe pieţele de energie electrică, gaze naturale şi al combustibilului are ca efect direct creşterea preţului serviciilor de transport pe calea ferată,
    având în vedere că aceste creşteri nu au putut fi prevăzute la data la care au fost elaborate şi depuse ofertele în cadrul procedurilor de atribuire a acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice,
    luând în considerare faptul că din cauza conflictului militar care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei şi blocajului impus la nivel internaţional Rusiei a fost necesară reorientarea Uniunii Europene către pieţele de produse energetice, precum şi interesul naţional şi strategic al statului român de asigurare a securităţii energetice şi, în această situaţie, pentru asigurarea continuităţii şi constanţei funcţionării complexurilor energetice şi implicit a serviciului de transport feroviar de cărbune pentru acestea,
    în vederea evitării blocajului în asigurarea transportului feroviar de cărbune la complexurile energetice privind furnizarea agentului termic consumatorului final, este imperios necesară adoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă.
    Se impune adoptarea de urgenţă a unor măsuri în vederea creării cadrului legal pentru ajustarea preţului acordurilorcadru/ contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice.
    Consecinţa negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este faptul că în condiţiile evenimentelor menţionate mai sus există riscul încetării serviciilor transportului feroviar de cărbune pentru complexurile energetice cu impact direct asupra intereselor economiei naţionale şi ale populaţiei.
    Situaţia extraordinară prevăzută la art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, se motivează prin necesitatea luării unor măsuri urgente pentru asigurarea realizării serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice în condiţii de eficienţă, eficacitate şi egalitate de tratament.
    În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. 1
    (1) Preţul acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (1) lit. b) şi n) din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, cu modificările şi completările ulterioare, care au ca obiect efectuarea transportului feroviar de cărbune pentru complexurile energetice, se ajustează, în sensul diminuării sau majorării, după caz, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplică acordurilor-cadru/ contractelor sectoriale de servicii în curs de derulare, indiferent de durata de execuţie a acestora, dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
    a) în cuprinsul acestora nu au fost prevăzute clauze de revizuire cu privire la ajustarea preţului potrivit prevederilor art. 236 din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, sau în cuprinsul acestora au fost prevăzute clauze de revizuire privind ajustarea preţului, dar aplicarea acestor clauze conduce la o valoare a preţului mai mică decât cea rezultată ca urmare a aplicării formulei de ajustare prevăzute la art. 2 alin. (3);
    b) au ca obiect servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice.


    ART. 2
    (1) Ajustarea stabilită conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică exclusiv pentru restul rămas de prestat după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, până la finalizarea acordurilor-cadru/ contractelor sectoriale de servicii.
    (2) Ajustarea prevăzută la alin. (1) se realizează la fiecare solicitare de plată, pe întreaga perioadă de derulare a acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii.
    (3) În vederea ajustării valorii solicitării de plată potrivit dispoziţiilor alin. (1) se utilizează următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde
    P_a= preţul actualizat;
    P_i = preţul iniţial;
    k_1 = variaţia tarifului de utilizare a infrastructurii, în %;
    p_TUI = ponderea tarifului de utilizare a infrastructurii în preţul iniţial;
    k_2 = variaţia preţului motorinei, în %;
    p_MOT = ponderea costului motorinei în preţul iniţial;
    k_3 = variaţia preţului energiei, în %;
    p_ENERG = ponderea costului energiei în preţul iniţial;
    k_4 = variaţia costului personalului, în %;
    p_PERS = ponderea cheltuielilor cu personalul în preţul iniţial;
    k_5 = variaţia costului locomotivelor, în %;
    p_LOC = ponderea cheltuielilor cu locomotivele în preţul iniţial;
    k_6 = variaţia costului vagoanelor, în %;
    p_VAG = ponderea cheltuielilor cu vagoanele în preţul iniţial.



    ART. 3
    (1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, contractanţii pot transmite entităţilor contractante o solicitare de ajustare a valorii aferente restului rămas de prestat, existent la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru toate acordurile-cadru/contractele sectoriale de servicii la care sunt parte, prevăzute la art. 1 alin. (1), prin aplicarea formulei prevăzute la art. 2 alin. (3) şi încheierea actelor adiţionale la acordurile-cadru/contractele sectoriale de servicii în termenul şi conţinutul prevăzute la alin. (3).
    (2) Entităţile contractante care au înregistrat solicitările prevăzute la alin. (1), în termenul prevăzut în cuprinsul acestuia, sunt obligate să iniţieze demersurile legale în vederea ajustării preţului acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii, prin încheierea de acte adiţionale la acestea.
    (3) Actele adiţionale prevăzute la alin. (2) se încheie în termen de 15 zile de la data depunerii solicitării de ajustare şi prevăd, în mod obligatoriu, restul rămas de prestat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, determinat cantitativ şi valoric, documentele în baza cărora se determină restul rămas de prestat, care devin anexe la actul adiţional, precum şi formula prevăzută la art. 2 alin. (3).
    (4) Netransmiterea de către contractanţi a solicitării de ajustare a valorii pentru restul rămas de prestat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în termenul prevăzut la alin. (1), atrage decăderea acestora din dreptul de a beneficia de aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (5) Între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la finalizarea acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii, entităţile contractante pot solicita ajustarea prevăzută la art. 2 alin. (1), caz în care, în termen de 15 zile de la notificarea acesteia contractanţilor, vor fi încheiate acte adiţionale care vor cuprinde obligatoriu formula prevăzută la art. 2 alin. (3), restul rămas de prestat până la finalizarea acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii, determinat cantitativ şi valoric, precum şi documentele în baza căruia se determină, care devin anexe la actul adiţional.

    ART. 4
    Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi pentru procedurile aflate în curs de derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv în situaţia în care în cuprinsul documentaţiilor de atribuire au fost prevăzute clauze de revizuire a preţului, potrivit prevederilor art. 243^1 din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
    a) în situaţia în care procedurile de atribuire se derulează înainte de data-limită de depunere a ofertelor, entităţile contractante sunt obligate să întreprindă diligenţele necesare în vederea modificării documentaţiilor de atribuire cu includerea formulei prevăzute la art. 2 alin. (3);
    b) în situaţia în care procedurile de atribuire se derulează întro etapă ulterioară celei de depunere a ofertelor, după finalizarea procedurilor, acordul-cadru/contractul sectorial de servicii se încheie conform documentaţiei de atribuire. Solicitarea prevăzută la art. 3 alin. (1) se depune de către contractant în termen de 30 de zile de la încheierea acorduluicadru/contractului sectorial de servicii, sub sancţiunea decăderii prevăzute la art. 3 alin. (4), iar actul adiţional se încheie în termen de 15 zile de la depunerea solicitării.


    ART. 5
    Modificările acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii rezultate ca urmare a aplicării prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate situaţiilor prevăzute la art. 238 din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu
                    p. Ministrul energiei,
                    Dan-Dragoş Drăgan,
                    secretar de stat


    Bucureşti, 9 noiembrie 2022.
    Nr. 151.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016