Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 11 din 25 iunie 1998  pentru instituirea Ordinului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 11 din 25 iunie 1998 pentru instituirea Ordinului "Steaua României"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 29 iunie 1998

    În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

    Guvernul României adoptă următoarea ordonanţă de urgenţă:

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Se instituie Ordinul "Steaua României", cel mai înalt ordin naţional românesc, pentru a recompensa serviciile excepţionale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român.
    (2) Unităţilor militare le poate fi conferit Ordinul "Steaua României" pentru fapte deosebite săvârşite în timp de pace sau pentru acte de eroism în timp de război.
    (3) Ordinul "Steaua României" poate fi conferit şi cetăţenilor străini, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi de prietenie cu România sau pentru fapte şi servicii excepţionale aduse statului şi poporului român.
    ART. 2
    Prin servicii excepţionale, civile sau militare, aduse statului şi poporului român se înţelege:
    a) realizări marcante în apărarea intereselor supreme ale statului român: independenţă, suveranitate, unitate şi integritate teritorială;
    b) contribuţii esenţiale la dezvoltarea economiei naţionale şi a serviciilor publice;
    c) creaţii ştiinţifice, artistice şi culturale, de valoare naţională şi internaţională;
    d) merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea colaborării dintre România şi alte state sau organisme internaţionale;
    e) activitate deosebita în concepţia, organizarea şi conducerea operaţiunilor militare;
    f) fapte de arme deosebite săvârşite pe câmpul de luptă.
    ART. 3
    (1) Ordinul "Steaua României" cuprinde 6 grade:
    a) Colan;
    b) Mare cruce;
    c) Mare ofiţer;
    d) Comandor;
    e) Ofiţer;
    f) Cavaler.
    (2) Descrierea, materialul din care se realizează, dimensiunile, modelul fiecărui ordin, precum şi numărul maxim de ordine pentru fiecare grad sunt prevăzute în Regulamentul Ordinului "Steaua României", cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. 4
    Preşedintele României este Capul Ordinului "Steaua României". În aceasta calitate, Preşedintelui României i se atribuie, pe perioada mandatului, colanul Ordinului "Steaua României", comandă specială, pe care îl poartă cu ocazia ceremoniilor de înmânare a ordinului.
    ART. 5
    (1) Ordinul "Steaua României" se conferă prin decret de către Preşedintele României.
    (2) Propunerile de decorare se fac de către:
    a) preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor sau primul-ministru, pentru Preşedintele României;
    b) Preşedintele României, senatori sau deputaţi, pentru preşedinţii Camerelor Parlamentului şi pentru primul-ministru;
    c) preşedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru senatori şi deputaţi, precum şi pentru conducătorii autorităţilor aflate sub control parlamentar sau ai instituţiilor neguvernamentale;
    d) primul-ministru, pentru membrii Guvernului;
    e) miniştrii şi conducătorii autorităţilor, instituţiilor şi ai organismelor centrale autonome, pentru persoanele din domeniul lor de activitate;
    f) Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru sau ministrul afacerilor externe, pentru cetăţenii străini.
    (3) Preşedintele României poate să confere ordinul din proprie iniţiativă, în proporţie de 10% din numărul total stabilit pentru fiecare grad.
    ART. 6
    Pentru cetăţenii români decorările se fac, de regulă, o dată pe an, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

    CAP. II
    Conferirea Ordinului "Steaua României"

    ART. 7
    (1) Ordinul "Steaua României" se conferă cetăţenilor români începând cu gradul de Cavaler, care determină admiterea în ordin.
    (2) Conferirea gradelor superioare în cadrul ordinului se face potrivit ordinii inverse, stabilite la art. 3 alin. (1).
    (3) Persoanele decorate cu Ordinul "Steaua României", indiferent de grad, devin cavaleri ai acestui ordin.
    ART. 8
    (1) Propunerile pentru decorare trebuie să fie temeinic motivate, iar esenţa acestor motivaţii se înscrie în brevetul care însoţeşte însemnul.
    (2) Propunerile prevăzute la alin. (1) se fac de către autorităţile menţionate la art. 5, în limita locurilor vacante pentru fiecare grad, stabilite anual de Cancelaria ordinelor.
    ART. 9
    Pentru a fi numit într-un grad superior al Ordinului "Steaua României" este necesar un stagiu, după cum urmează:
    a) pentru gradul de Ofiţer, 3 ani în gradul de Cavaler;
    b) pentru gradul de Comandor, 2 ani în gradul de Ofiţer;
    c) pentru gradul de Mare ofiţer, 3 ani în gradul de Comandor;
    d) pentru gradul de Mare cruce, 5 ani în gradul de Mare ofiţer;
    e) pentru gradul de Colan, 7 ani în gradul de Mare cruce.
    ART. 10
    Efectuarea stagiului în grad nu dă dreptul automat la conferirea unui grad superior, ci constituie doar limita de timp după care pot fi făcute noi propuneri de decorare, în cazul existenţei unor merite ulterioare ale aceleiaşi persoane.
    ART. 11
    Cetăţenii străini pot fi decoraţi fără îndeplinirea regulilor de acordare a ordinului, stabilite la art. 7 şi 9.

    CAP. III
    Brevetul

    ART. 12
    Brevetul reprezintă documentul oficial prin care se atestă conferirea Ordinului "Steaua României".
    ART. 13
    Brevetul are imprimat, pe suprafaţa sa, stema ţarii şi cuprinde date privind denumirea ordinului, gradul acestuia, numărul şi data decretului de conferire, precum şi numele şi prenumele posesorului, cu iniţiala tatălui, şi meritele pentru care se acordă decoraţia. Pentru militari şi unităţi militare se va trece şi denumirea unităţii militare.
    ART. 14
    (1) Brevetele sunt validate prin semnătura autografă sau parafa Preşedintelui României, precum şi prin sigiliu şi sunt contrasemnate de Cancelarul ordinelor.
    (2) În cazul în care ordinul se conferă Preşedintelui României, potrivit art. 5 alin. (2) lit. a), brevetul este validat prin semnătura preşedintelui Senatului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, precum şi prin sigiliu, fiind şi contrasemnat de cancelarul ordinelor.
    (3) Pentru Colanul Ordinului "Steaua României", care i se atribuie Preşedintelui României în calitate de Cap al acestui ordin, nu se eliberează brevet.
    ART. 15
    Brevetul poarta numărul de ordine din cadrul ierarhiei gradului ordinului şi numărul de înregistrare din evidenţa Cancelariei ordinelor.

    CAP. IV
    Modul de purtare

    ART. 16
    (1) Ordinul "Steaua României" se prezintă sub două forme cu valoare egală: însemnul şi miniatura acestuia.
    (2) Persoanele decorate cu Ordinul "Steaua României", gradul de Colan, pot purta la reverul hainei un semn distinctiv, ca simbol al conferirii acestui ordin.
    ART. 17
    Ordinul "Steaua României" se poartă după cum urmează: pe partea stânga a pieptului, în gradele de Cavaler şi Ofiţer; la gât, pentru gradul de Comandor; cu însemnul la gât şi cu placa gradului pe partea stângă a pieptului, pentru gradul de Mare ofiţer; cu lenta petrecută peste bust - de pe umărul drept spre şoldul stâng, unde este prins însemnul - şi cu placa gradului pe partea stângă a pieptului, pentru gradul de Mare cruce; Colanul ordinului se poartă cu lanţul petrecut după gât.
    ART. 18
    Însemnele ordinului conferit unităţilor militare cu drapel se poartă pe drapelul acestora.

    CAP. V
    Drepturile persoanelor decorate

    ART. 19
    Persoanele decorate cu Ordinul "Steaua României", al căror brevet a fost semnat autograf de Preşedintele României, au dreptul să fie primite în audienţă pentru a mulţumi personal, în situaţia în care decoraţia respectivă nu a fost înmânată direct de către acesta.
    ART. 20
    (1) Persoanele cărora li s-a conferit Ordinul "Steaua României" vor fi invitate să participe la manifestaţiile publice prilejuite de Ziua Naţională a României sau la diverse alte aniversări şi comemorări, asigurându-li-se de către organizatori locuri de onoare.
    (2) Prefecturile şi primăriile vor avea în vedere invitarea persoanelor decorate, domiciliate în raza lor de competenţă, la diverse manifestări comemorative, culturale, ştiinţifice sau sportive, pe care le organizează cu diferite ocazii.
    ART. 21
    (1) Persoanele cărora li s-a conferit Ordinul "Steaua României", gradul de Mare ofiţer, Mare cruce sau de Colan, sunt invitate, prin grija Cancelariei ordinelor, la recepţiile oferite de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale şi a Anului Nou.
    (2) De asemenea, persoanele prevăzute la alin. (1) pot fi invitate să participe, prin grija Cancelariei ordinelor, şi la alte recepţii sau manifestări, organizate de Preşedinţie şi de Parlament.

    CAP. VI
    Retragerea Ordinului "Steaua României"

    ART. 22
    Calitatea de membru al Ordinului "Steaua României" se poate pierde în următoarele situaţii:
    a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;
    b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.
    ART. 23
    (1) Pentru judecarea faptelor dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele prevăzute la art. 22 lit. a), se constituie un consiliu de onoare format din 7 membri.
    (2) Membrii Consiliului de onoare sunt aleşi pe termen de 5 ani de adunarea membrilor fiecărui grad, câte unul din primele patru grade, doi din gradul de Mare cruce şi unul din gradul de Colan. Preşedinţia Consiliului de onoare este asigurată de purtătorul gradului de Colan sau de cel mai în vârstă membru al gradului de Mare cruce.
    (3) Persoanele supuse judecăţii sunt invitate să participe la judecata Consiliului de onoare.
    ART. 24
    Retragerea ordinelor se face de Preşedintele României prin decret, la propunerea Cancelariei ordinelor, în baza hotărârii judecătoreşti de condamnare sau, după caz, a hotărârii Consiliului de onoare.
    ART. 25
    Ordinele conferite pentru faptele săvârşite în serviciul apărării naţionale, pe timp de război, nu se retrag decât în cazul unei condamnări pentru trădare în timp de război.
    ART. 26
    Persoanele cărora li s-a retras calitatea de membru al ordinului sunt obligate să restituie brevetul şi însemnul.
    ART. 27
    (1) Ordinele conferite cetăţenilor străini pot fi retrase în cazul săvârşirii de fapte incompatibile cu calitatea de persoană căreia i s-a conferit o distincţie a României.
    (2) Retragerea ordinelor se face de Preşedintele României prin decret, la propunerea Cancelariei ordinelor, pe baza sesizării Ministerului Afacerilor Externe.
    ART. 28
    Radierea din evidenţa a unei persoane decorate se face numai după ce Preşedintele României a semnat decretul de retragere a ordinului.
    ART. 29
    (1) Pierderea sau distrugerea însemnelor sau a brevetelor se publică de către deţinător în Monitorul Oficial al României.
    (2) Eliberarea unui duplicat de pe documentul de atestare ori, după caz, a unui nou însemn se face la propunerea Cancelariei ordinelor, pe baza solicitării titularului, după publicarea prevăzută la alin. (1).

    CAP. VII
    Cancelaria ordinelor

    ART. 30
    Administrarea decoraţiilor este încredinţată Cancelariei ordinelor, care funcţionează ca un compartiment în cadrul Preşedenţiei României.
    ART. 31
    (1) Cancelaria este condusă de un cancelar, cu rang de consilier de stat, numit de Preşedintele României şi aflat în subordinea sa directă.
    (2) Funcţia de consilier de stat, cancelar al Cancelariei ordinelor, se adaugă funcţiilor existente în prezent la Preşedinţie.
    ART. 32
    Cancelaria ordinelor are următoarele atribuţii principale:
    a) organizează activităţile de conferire a decoraţiilor;
    b) ţine evidenţa persoanelor decorate şi a radierilor din aceasta;
    c) se îngrijeşte de confecţionarea însemnelor, a brevetelor şi a celorlalte materiale necesare activităţii, precum şi de gestionarea acestora;
    d) ţine evidenţa persoanelor străine cărora li s-au conferit decoraţii româneşti;
    e) ţine evidenţa decoraţiilor străine conferite cetăţenilor români;
    f) organizează festivităţile pentru înmânarea decoraţiilor naţionale;
    g) verifică corecta încadrare în prevederile regulamentare a propunerilor de decorare.
    ART. 33
    Cancelaria ordinelor întocmeşte şi ţine la zi următoarele evidenţe:
    a) intrarea şi ieşirea corespondenţei, conform prevederilor legale;
    b) fişierul cu persoanele decorate, pe distincţii şi clase;
    c) situaţia însemnelor şi a anexelor acestora, aflate în depozit;
    d) situaţia cu vacanţa decoraţiilor (înaintări, radieri).
    ART. 34
    (1) Cancelaria ordinelor va elabora şi va transmite persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (2) metodologia întocmirii propunerilor de decorare.
    (2) Cancelaria ordinelor informează până la data de 1 ianuarie a fiecărui an, persoanele menţionate la art. 5 alin. (2) despre limitele contingentelor anuale pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decoraţii.
    (3) Cancelaria ordinelor comunică Ministerului de Interne datele de identitate ale persoanelor decorate. Ministerul de Interne va transmite Cancelariei ordinelor informaţiile despre decesele celor decoraţi sau eventualele condamnări.
    ART. 35
    (1) Propunerile de decorare se transmit Cancelariei ordinelor în termen de 60 de zile de la data prevăzută la art. 34 alin. (2). Pentru fiecare persoană se vor menţiona: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, cetăţenia, domiciliul, profesia şi funcţia, decoraţiile primite anterior şi data conferirii acestora, gradul, vechimea în grad sau în clasă, denumirea decoraţiei şi gradul pentru care se face propunerea, precum şi motivarea propunerii.
    (2) Pentru persoanele îndreptăţite să primească distincţii în funcţie de numărul de ani serviţi, calculul timpului se va face până la data limită a înaintării propunerilor.
    ART. 36
    Tabelele cu propuneri de decorare anuală se înaintează Cancelariei ordinelor până la data de 31 august a anului respectiv, sub semnătura conducătorilor instituţiilor prevăzute la art. 5 alin. (2).
    ART. 37
    Radierea din evidenţe ca urmare a decesului se face pe baza comunicării transmise Cancelariei ordinelor de către Ministerul de Interne, prin Serviciul de evidenţă a populaţiei.
    ART. 38
    Cancelaria ordinelor conlucrează cu Consiliul de onoare şi înaintează Preşedintelui României hotărârile acestuia.
    ART. 39
    Cu sprijinul organelor Ministerului de Interne, Cancelaria ordinelor va recupera decoraţiile şi brevetele de la persoanele cărora li s-a retras decoraţia.
    ART. 40
    Cancelaria ordinelor editează un "Buletin anual", în care se publică listele persoanelor decorate, date despre locurile vacante, informaţii despre activitatea consiliilor de onoare, decesele cavalerilor ordinelor, persoanele cărora li s-a retras calitatea de membru.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale

    ART. 41
    La instituirea Ordinului "Steaua României" se poate conferi orice clasă a ordinului, în limita a maximum 25% din numărul prevăzut pentru fiecare grad, din care Preşedintele României poate să confere, din proprie iniţiativă, 25%.
    ART. 42
    Din împuternicirea Preşedintelui României, înmânarea ordinelor poate fi făcută de primul-ministru, de miniştri sau conducători ai altor organe centrale, de comandanţi de mari unităţi militare şi de şefii misiunilor diplomatice ale României în străinătate.
    ART. 43
    Brevetele şi însemnele ordinelor rămân, după deces, în posesia moştenitorilor legali, dar fără drept de a le purta sau de a face uz, în orice fel, de prerogativele conferite prin ele.
    ART. 44
    În cazul conferirii unui ordin post-mortem, brevetul şi însemnul acestuia se predau, spre păstrare, moştenitorilor legali.
    ART. 45
    (1) Însemnul Ordinului "Steaua României" se confecţionează de către Regia Autonomă "Monetăria Statului".
    (2) Banca Naţională a României, la solicitarea Cancelariei ordinelor, va pune la dispoziţie Regiei Autonome "Monetăria Statului" cantităţile de metale preţioase şi de alte metale, necesare confecţionării însemnului prevăzut la alin. (1).
    ART. 46
    (1) Cheltuielile necesare confecţionării însemnului Ordinului "Steaua României" se suportă de la bugetul de stat.
    (2) Sumele destinate cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se gestionează de către Ministerul Finanţelor, pe baza solicitărilor primite din partea Cancelariei ordinelor.
    (3) Pentru anul 1998 cheltuielile prevăzute la alin. (2) se asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
    ART. 47
    Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se completează cu reglementările legale privind sistemul naţional de decoraţii al României.


                                 PRIM-MINISTRU
                                  RADU VASILE

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                               Ministru de stat,
                              ministrul justiţiei,
                                 Valeriu Stoica

                               Ministru de stat,
                         ministrul apărării naţionale,
                                 Victor Babiuc

                              Ministru de interne,
                                  Gavril Dejeu

                              Ministrul culturii,
                                 Ion Caramitru

                         Ministrul afacerilor externe,
                                  Andrei Pleşu



    ANEXĂ


                                  REGULAMENTUL
                          Ordinului "Steaua României"

    ART. 1
    Însemnul Ordinului "Steaua României" este o cruce românească repetată, emailată albastru închis, având aşezate între braţe patru acvile heraldice româneşti, cu zborul larg deschis.
    În centrul crucii se află un medalion emailat roşu; pe avers medalionul poartă stema României, model 1992, şi o bordură emailată albastru, pe care este înscrisă deviza: "Genere et Corde Fraters" ("Fraţi de inimă şi sânge"), iar pe revers sunt înscrise cifrele anului "1877".
    Medalionul este înconjurat de o cunună de frunze de stejar, emailată verde.
    Stema României este ştanţată în metalul ordinului şi aplicată pe medalion.
    Crucea este surmontată de o cununa ovală, emailată verde, din frunze de laur şi stejar, prevăzută cu un inel prin intermediul căruia se prinde panglica.
    Metalul din care se confecţionează însemnul ordinului este argint cu titlu de 750 la mie, iar al plăcilor, cu titlu de 900 la mie.
    Panglica ordinului este din rips moarat roşu, având câte două dungi, de culoare albastru închis, spre margini.
    ART. 2
    Însemnul gradului de Cavaler are diametrul de 40 mm şi culoarea naturală a argintului. Medalionul central are diametrul de 11 mm, iar bordura de 2 mm. Literele cu care este înscrisă deviza sunt aurite şi au înălţimea de 1,5 mm. Pe reversul medalionului cifrele anului 1877 sunt aurite şi au înălţimea de 2,5 mm. Stema României, ştanţată în metal, are înălţimea de 8 mm.
    Cununa ovală din frunze de laur şi stejar, emailată verde, are diametrele exterioare de 23 şi 13 mm, iar diametrele interioare de 10 x 7 mm. Inelul circular prin care se petrece panglica are un diametru exterior de 15 mm.
    Modelul pentru militari primeşte două spade încrucişate, lungi de 28 mm, între însemn şi cununa de laur şi stejar.
    Panglica gradului este lată de 40 mm, iar dungile marginale albastru închis sunt late de 3 mm, cele interioare, şi de 2 mm, cele exterioare; în partea ei aparentă panglica este înaltă de 50 mm.
    La însemnul acordat doamnelor, panglica este pliată sub forma de fundă orizontală (papion) şi are o lungime de 120 mm.
    ART. 3
    Însemnul gradului de Ofiţer este acelaşi ca la gradul de Cavaler, cu următoarele deosebiri:
    - însemnul este aurit;
    - panglica primeşte o rozetă cu diametrul de 25 mm;
    - pentru doamne, rozeta se aplică în centrul fundei.
    ART. 4
    Însemnul gradului de Comandor are un diametru de 50 mm şi este aurit. Medalionul central are diametrul de 14 mm, iar bordura este lată de 2,5 mm. Literele cu care este înscrisă deviza sunt aurii şi au înălţimea de 2 mm. Pe reversul medalionului cifrele anului 1877 au înălţimea de 3,5 mm. Stema României, ştanţată în metal, are înălţimea de 10 mm.
    Cununa ovală din frunze de laur şi stejar, emailată verde, are dimensiunile exterioare de 31 şi 21 mm şi cele interioare de 19 şi 13 mm; inelul pentru panglica este alungit, cu înălţimea de 25 mm şi lat de 4 mm.
    Modelul pentru militari primeşte două spade încrucişate, lungi de 35 mm, între însemn şi cununa de laur şi stejar.
    Panglica gradului este lată de 45 mm, cu dungile marginale interioare albastru închis, late de 4 mm şi de 3 mm, cele exterioare; lungimea ei este egală cu circumferinţa gâtului.
    La însemnul acordat doamnelor, panglica este aceeaşi.
    ART. 5
    Gradul de Mare ofiţer este compus din însemnul gradului de Comandor şi placa gradului.
    Placa gradului este rombică, din raze diamantate şi are un diametru de 65 mm. Pe aversul plăcii este aplicată crucea emailată a ordinului, având un diametru de 50 mm.
    Medalionul central, bordura şi inscripţiile au aceleaşi dimensiuni ca la gradul de Comandor.
    La modelul pentru militari, crucea emailată a ordinului, aplicată pe placa gradului, primeşte între braţe două spade încrucişate, lungi de 52 mm.
    Modelul pentru doamne este identic.
    ART. 6
    Gradul de Mare cruce este compus din însemnul ordinului şi placa gradului.
    Însemnul are un diametru de 60 mm şi este aurit.
    Medalionul central are diametrul de 16 mm, iar bordura este lată de 3 mm. Literele cu care este înscrisă deviza sunt aurite şi au înălţimea de 3 mm.
    Pe reversul medalionului cifrele anului 1877 au înălţimea de 5 mm. Stema României, ştanţată în metal, are înălţimea de 12 mm.
    Cununa ovală din frunze de laur şi stejar, emailată verde, are diametrele exterioare de 35 şi 25 mm, iar cele interioare, de 21 şi 15 mm; inelul de prindere este circular, gros de 2 mm şi cu un diametru exterior de 18 mm.
    Panglica (lenta) însemnului este lată de 100 mm şi are lungimea egală cu circumferinţa bustului corpului. Dungile marginale interioare albastru închis sunt late de 8 mm, iar cele exterioare, de 5 mm.
    La partea inferioară are ataşată o rozetă cu diametrul de 75 mm; sub rozetă se află ataşată o carabinieră.
    Placa este în formă de stea cu opt grupe de raze diamantate, cu diametrul de 75 mm. Pe aversul plăcii este aplicată crucea emailată a ordinului, cu un diametru de 60 mm. Medalionul central, bordura şi inscripţiile au aceleaşi dimensiuni ca şi însemnul gradului de Mare cruce.
    La modelul pentru militari, pe placă, crucea emailată a ordinului primeşte între braţe două spade încrucişate, lungi de 58 mm.
    Modelul pentru doamne este identic.
    ART. 7
    Gradul de Colan este compus dintr-un lanţ lung de 840 mm şi însemnul gradului. Lanţul cuprinde şase cartuşe, reprezentând fiecare stema ştanţată a României, şi şase însemne ale ordinului, emailate albastru, prinse între ele prin lanţuri duble, cu zale pătrate. Stema României ştanţată are înălţimea de 25 mm, iar crucea ordinului are diametrul de 25 mm.
    Închiderea Colanului se face printr-o carabinieră, alcătuită din două jumătăţi de acvilă cu zborul larg deschis.
    Însemnul gradului este identic cu însemnul gradului de Mare cruce.
    Modelul pentru doamne este identic.
    Metalul din care este confecţionat gradul de Colan este argint cu titlu de 900 la mie, aurit.
    ART. 8
    Colanul, comandă specială, care se atribuie Preşedintelui României în calitate de Cap al Ordinului "Steaua României", este confecţionat din aur cu titlu de 785 la mie.
    ART. 9
    Semnul distinctiv, simbol al conferirii Colanului Ordinului "Steaua României", constă din reproducerea, la scară miniaturală, a medalionului central al ordinului, sub forma unei insigne care se prinde de reverul hainei.
    ART. 10
    Ecranul (cutia) care conţine decoraţia este din lemn sau carton presat, îmbrăcat la exterior cu piele mată, de culoare roşu închis, iar la interior, cu pluş gri deschis. Pe capacul cutiei sunt imprimate stema României, denumirea şi gradul ordinului.
    ART. 11
    Numărul cavalerilor Ordinului "Steaua României" este de 3.650, împărţit astfel:


    - Cavaler - 2.000, din care 1.600 pentru civili şi
                                                  400 pentru militari;
    - Ofiţer - 1.000, din care 800 pentru civili şi
                                                  200 pentru militari;
    - Comandor - 400, din care 320 pentru civili şi
                                                   80 pentru militari;
    - Mare ofiţer - 150, din care 120 pentru civili şi
                                                   30 pentru militari;
    - Mare cruce - 75, din care 60 pentru civili şi
                                                   15 pentru militari;
    - Colan - 25.



    Steaua României - Colan; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Colan; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 5 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Mare cruce; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Mare cruce; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 6 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Comandor; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Comandor; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 7 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Mare ofiţer; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Mare ofiţer; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 7 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Ofiţer; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Ofiţer; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 8 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    Steaua României - Cavaler; pentru civili, fără săbii*)
──────────
    *) Notă CTCE:
    Steaua României - Cavaler; pentru civili, fără săbii, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 29 iunie 1998 la pagina 8 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


                               -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016