Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 106 din 30 iunie 2022  pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 106 din 30 iunie 2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 657 din 30 iunie 2022
    Având în vedere că energia reprezintă o resursă indispensabilă desfăşurării activităţii cotidiene, fie că este vorba de populaţie, fie că ne referim la operatorii economici,
    întrucât, creşterea amplă a preţurilor acesteia în perioada recentă pe plan european este de natură să se răsfrângă mai devreme sau mai târziu asupra dinamicii preţurilor de consum, majorarea generalizată a ratelor inflaţiei la nivel comunitar reprezentând o preocupare generală,
    ţinând cont de actualul context energetic european, îngrijorările referitoare la securitatea aprovizionării cu ţiţei, produse petroliere şi gaze naturale, precum şi la gradul de suportabilitate al clienţilor finali în raport cu nivelurile de preţ existente pe piaţă, au determinat autorităţile din întreaga Uniune Europeană să identifice soluţiile adecvate pentru stabilizarea sectorului petrolier atât în privinţa surselor de aprovizionare, cât şi în privinţa preţurilor.
    Pentru a contracara efectul creşterii preţului la benzină şi motorină asupra nivelului de trai al populaţiei, precum şi asupra activităţii operatorilor economici, care au de suferit din cauza costurilor crescute, şi implicit al majorării preţurilor pentru alte produse şi servicii, prin susţinerea acordării unei reduceri de preţ pentru carburanţi,
    în vederea evitării unui blocaj la nivelul contribuabililor care desfăşoară activităţi în domeniul comerţului şi transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu consecinţe negative atât în ceea ce priveşte desfăşurarea în viitor a activităţii, cât şi acumularea de noi datorii către bugetul general consolidat al statului, ca urmare a dificultăţii privind plata la termen a obligaţiilor fiscale datorate,
    având în vedere solicitările repetate ale reprezentanţilor mediului de afaceri, cu privire la necesitatea adaptării sistemelor informatice şi a metodologiilor de lucru ale contribuabililor la cerinţele de conformare care privesc declararea bunurilor cu risc fiscal ridicat care presupun modificări însemnate ale sistemelor informatice şi atragerea unor resurse umane suplimentare, în considerarea timpului scurt de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a procedurii de aplicare a ordonanţei de urgenţă şi categoriile de vehicule rutiere utilizate pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat, care fac obiectul monitorizării,
    având în vedere faptul că toate aceste elemente vizează interesul public şi constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. I
    (1) În perioada 1 iulie-30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali - persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru consumul propriu -, şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracţiuni dintr-un litru reducerea de preţ şi respectiv compensarea se vor acorda proporţional.
    (2) În perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuţi la alin. (1), care comercializează benzina şi motorina către clienţi finali prin intermediul staţiilor de carburanţi, vor afişa pe totem preţul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi la pompă va fi înscris preţul de vânzare fără reducerea comercială.
    (3) În cazul acordării reducerii de preţ prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenţia distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale şi/sau facturi.
    (4) Măsura compensării prevăzută la alin. (1) se aplică pentru comercializarea benzinei şi motorinei către clienţi finali pentru consumul propriu, atât la vânzarea cu amănuntul, cât şi la vânzarea angro prin depozitele furnizorilor/distribuitorilor.

    ART. II
    (1) Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenţie direct legată de preţ în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi se include în baza de impozitare a TVA.
    (2) Compensaţia de 0,25 lei/litru se stabileşte şi se individualizează de către operatorii economici prevăzuţi la art. I alin. (1) într-o declaraţie al cărei model se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Declaraţia se depune la organul fiscal competent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea şi reprezintă şi cerere de compensare.
    (3) Suma declarată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se înregistrează într-un cont de venituri distinct şi se compensează cu obligaţiile fiscale ale debitorului potrivit dispoziţiilor art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pe baza analizei de risc.

    ART. III
    Operatorii economici care operează staţii de distribuţie carburanţi, cărora li se aplică prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă şi care au obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, evidenţiază pe bon fiscal distinct contravaloarea carburantului comercializat şi reducerea de 0,5 lei/litru.

    ART. IV
    (1) Creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă constituie acţiune speculativă în sensul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi se sancţionează potrivit Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Constatarea şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2022 se fac prin excepţie de la procedura prevăzută la art. 1 alin. (1) şi (2) din acest act normativ, de la dispoziţiile prevăzute la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 11/1991, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de la prevederile art. 4 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. V
    (1) Se interzice revânzarea produselor achiziţionate în condiţiile art. I alin. (1).
    (2) Revânzarea produselor achiziţionate în condiţiile art. I alin. (1) şi (4) reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2022, astfel:
    a) cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice prin derogare de la dispoziţiile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) cu amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

    (3) Contravenţiei prevăzute la alin. (2) îi sunt aplicabile dispoziţiile din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. VI
    Articolul 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 11 aprilie 2022, se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    Prevederile art. 13 şi 14 intră în vigoare la data de 1 octombrie 2022."


    ART. VII
    Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data de 1 iulie 2022, cu excepţia prevederilor art. V, care intră în vigoare la 10 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. VIII
    Ordinul prevăzut la art. II alin. (2) se emite în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe de urgenţă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul energiei,
                    Virgil-Daniel Popescu
                    p. Ministrul economiei,
                    Mihai-Ion Macaveiu,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul finanţelor,
                    Mihai Diaconu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 30 iunie 2022.
    Nr. 106.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016