Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢA nr. 78 din 30 august 2001  pentru modificarea Legii nr. 199/2000 privind utilizarea eficientă a energiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢA nr. 78 din 30 august 2001 pentru modificarea Legii nr. 199/2000 privind utilizarea eficientă a energiei

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 541 din 1 septembrie 2001
    În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 1 pct. II.8 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
    Guvernul României adopta prezenta ordonanţă.
    ART. UNIC
    Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 17 noiembrie 2000, se modifica după cum urmează:
    1. Articolul 4 se abroga.
    2. Alineatul (1) al articolului 5 va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) în scopul realizării politicii naţionale de utilizare eficienta a energiei, agenţii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol, precum şi autorităţile administraţiei publice locale din localităţile cu o populaţie mai mare de 20.000 de locuitori au obligaţia sa întocmească programe proprii de eficienta energetica, în care vor include:
    a) măsuri pe termen scurt, de tipul fără cost sau cu cost minim, care nu implica investiţii majore;
    b) măsuri pe termen lung, de 3 până la 6 ani, vizând un program de investiţii pentru care se vor întocmi studiile de fezabilitate."

    3. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    Sinteza programelor de eficienta energetica pe ansamblul economiei naţionale, elaborata de Agenţia Română pentru Conservarea Energiei, se aproba anual de Guvern, la propunerea Ministerului Industriei şi Resurselor."

    4. Capitolul IV "Standarde de eficienta energetica" va avea următorul cuprins:
    "    CAP. IV

    Atribuţii şi raspunderi
    ART. 8
    (1) Agenţia Română pentru Conservarea Energiei este organul de specialitate la nivel naţional în domeniul eficientei energetice, cu personalitate juridică, autonomie funcţională, organizatorică şi financiară, aflat în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor, cu finanţare din venituri extrabugetare şi din alocaţii de la bugetul de stat.
    (2) Organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei se aproba prin hotărâre a Guvernului, avându-se în vedere următoarele atribuţii şi responsabilităţi principale:
    a) elaborarea politicii naţionale de utilizare eficienta a energiei împreună cu Ministerul Industriei şi Resurselor şi supunerea spre aprobare Guvernului o dată cu politica energetica naţionala, ca parte a acesteia;
    b) implementarea şi monitorizarea politicii naţionale de eficienta energetica şi a programelor de utilizare eficienta a energiei;
    c) cooperarea cu instituţiile şi organismele interne şi internaţionale în vederea utilizării eficiente a energiei şi reducerii impactului negativ asupra mediului;
    d) participarea la elaborarea de norme şi reglementări tehnice în scopul creşterii eficientei energetice pentru aparate, echipamente, utilaje de producere, transport, distribuţie şi consum de energie pentru clădiri, precum şi pentru alte domenii de activitate;
    e) certificarea conformitatii aparatelor, echipamentelor şi utilajelor pe baza măsurătorilor şi încercărilor efectuate, conform prevederilor reglementărilor tehnice;
    f) autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice;
    g) coordonarea programelor de eficienta energetica finanţate de instituţii sau de organizaţii internaţionale în baza unor acorduri guvernamentale;
    h) evaluarea tehnica şi avizarea proiectelor de investiţii în domeniul eficientei energetice, pentru care se cere finanţare din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic şi din alte surse interne şi externe la dispoziţia Guvernului;
    i) elaborarea sintezei programelor de eficienta energetica pe ansamblul economiei naţionale;
    j) cooperarea cu instituţiile abilitate, în vederea realizării balantelor energetice şi formării unor baze de date energetice necesare pentru evaluarea raportului cerere-oferta în domeniul energiei, a realizării unor scenarii pe termen scurt, mediu şi lung privind evoluţia acestui raport, inclusiv a calculului indicatorilor de eficienta energetica la nivel naţional;
    k) acordarea de consultanţa gratuita autorităţilor administraţiei publice locale în elaborarea şi aplicarea proiectelor de creştere a eficientei energetice, administratorilor clădirilor publice, ai celor cu destinaţia de locuinta şi agenţilor comerciali;
    l) elaborarea şi coordonarea programelor de pregătire şi instruire, precum şi atestarea personalului cu atribuţii în domeniul gestiunii energiei;
    m) avizarea împreună cu ministerele de resort, după caz, a programelor proprii de eficienta energetica, întocmite de consumatori, în condiţiile prezentei legi.
    (3) Agenţia Română pentru Conservarea Energiei este condusă de un preşedinte, numit prin ordin al ministrului industriei şi resurselor. Preşedintele este salarizat potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, la nivelul funcţiei de secretar general adjunct.
    ART. 9
    Agenţia Română pentru Conservarea Energiei, în colaborare cu Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, asigura supravegherea pieţei pentru respectarea reglementărilor tehnice privind eficienta energetica."

    5. Capitolul V - Atribuţii şi raspunderi - va avea următorul cuprins:
    "    CAP. V

    Reglementări tehnice privind eficienta energetica
    ART. 10
    (1) La propunerea Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei Ministerul Industriei şi Resurselor emite reglementări tehnice privind eficienta energetica pentru aparate, echipamente şi utilaje cu consum mare de energie.
    (2) Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei cu consultarea Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei emite reglementări tehnice privind eficienta energetica în clădiri, precum şi pentru acordarea certificatului energetic pentru clădiri, în condiţiile legii.
    (3) Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei coordonează activitatea de stabilire şi elaborare a reglementărilor tehnice privind eficienta energetica şi stabileşte criteriile, procedurile şi condiţiile pentru calculul coeficientului de transfer de căldură al materialelor de construcţii şi al coeficientului de transfer global al clădirilor.
    (4) Alte ministere de resort în colaborare cu Agenţia Română pentru Conservarea Energiei vor emite reglementări tehnice privind eficienta energetica, după caz.
    ART. 11
    Producătorii şi importatorii de aparate, utilaje şi echipamente pentru care au fost elaborate reglementări tehnice privind eficienta energetica nu le pot introduce pe piaţa decât cu condiţia respectării acestor reglementări tehnice.
    ART. 12
    (1) Producătorii de aparate, utilaje şi echipamente pentru care au fost elaborate reglementări tehnice privind eficienta energetica, au obligaţia să efectueze sau să solicite efectuarea încercărilor şi măsurătorilor stabilite prin actele normative în vigoare pentru certificarea conformitatii, după caz.
    (2) Certificarea conformitatii pe baza încercărilor şi măsurătorilor efectuate conform reglementărilor tehnice se face pe bază de taxe de laboratoare şi/sau de organisme de specialitate notificate de ministerele de resort."

    6. Articolul 16 devine articolul 13 şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Consumatorii de energie, persoane juridice, sunt obligaţi:
    a) să respecte reglementările tehnice în vigoare privind proiectarea, construirea, exploatarea, întreţinerea, repararea instalaţiilor proprii şi a receptoarelor de energie, precum şi dotarea acestora cu aparate de măsura şi control;
    b) sa dispună de un sistem propriu de evidenta şi monitorizare a consumurilor energetice şi sa pună la dispoziţie instituţiilor abilitate informaţii privind consumurile energetice şi indicatorii de eficienta energetica.
    (2) Consumatorii de energie, persoane fizice, sunt obligaţi sa ia măsuri pentru dotarea cu aparate de măsura şi control individuale."

    7. La articolul 17, care devine articolul 14, alineatul (3) se abroga.
    8. Litera c) a alineatului (1) al articolului 18, care devine articolul 15, va avea următorul cuprins:
    "c) în condiţiile convenite cu consumatorii, producătorii şi furnizorii de energie electrica şi termica pot desfăşura activităţi de informare, consultanţa, finanţare, precum şi executări de lucrări în vederea creşterii eficientei utilizării combustibililor şi a energiei în instalaţiile ce le deţin."

    9. Articolul 19 devine articolul 16.
    10. Articolul 20 devine articolul 17.
    11. Articolul 21 devine articolul 18 şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) Pentru realizarea obiectivelor propuse de prezenta lege şi pentru facilitarea investiţiilor care au ca scop principal creşterea eficientei energetice consumatorii de energie pot beneficia de sprijin financiar din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, instituit conform Legii nr. 136/1994, în limita a maximum 50% din valoarea acestora.
    (2) Finanţarea proiectelor de eficienta energetica din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic se aproba potrivit prevederilor legale în vigoare."

    12. Alineatul (3) al articolului 22, care devine articolul 19, va avea următorul cuprins:
    "(3) Importurile de aparate, utilaje şi echipamente destinate realizării proiectelor de creştere a eficientei energetice beneficiază de scutire de taxe vamale aprobate prin ordine comune ale ministrului industriei şi resurselor, ministrului afacerilor externe şi ministrului finanţelor publice, care au la baza propunerile Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei."

    13. Articolul 23 devine articolul 20 şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    Cuantumul şi procedura de acordare a stimulentelor fiscale şi financiare prevăzute la art. 17-19 se aproba prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Industriei şi Resurselor."

    14. Următoarele articole se renumeroteaza în mod corespunzător.



                    PRIM-MINISTRU
                    ADRIAN NASTASE
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul industriei şi resurselor,
                    Mihai Berinde,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul finanţelor publice,
                    Gheorghe Gherghina,
                    secretar de stat


    ------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016