Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 43 din 10 iulie 1997  pentru întocmirea bilanţului contabil special şi regularizarea unor credite şi dobânzi clasificate în categoria Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 43 din 10 iulie 1997 pentru întocmirea bilanţului contabil special şi regularizarea unor credite şi dobânzi clasificate în categoria "pierdere" la Banca Agricolă - S.A.

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 153 din 14 iulie 1997
    În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,
    Guvernul României emite următoarea ordonanţa de urgenţă:
    ART. 1
    Se autorizeaza Banca Agricolă - S.A. sa întocmească bilanţ contabil special, pe baza datelor contabile de la 31 martie 1997, în vederea asigurării restructurării activelor, respectiv a creditelor şi a dobânzilor aferente, clasificate în categoria "pierdere", potrivit Normelor Băncii Naţionale a României privind clasificarea creditelor şi constituirea provizioanelor specifice de risc şi luând în considerare prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.

    ART. 2
    Creditele acordate pe baza contractelor încheiate înainte de 31 decembrie 1996 şi dobânzile aferente clasificate în categoria "pierdere" vor fi evidentiate în conturi în afară bilanţului, vor fi urmărite în continuare de Banca Agricolă - S.A. pentru încasare şi vor fi regularizate în bilanţul contabil special întocmit pe baza datelor contabile de la 31 martie 1997, devenind efective de la aceeaşi dată, şi în limita valorilor înscrise în anexa*) care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă, după cum urmează:
    ---------------

──────────
*) Anexa se comunică celor interesaţi.──────────
    (1) Garanţii acordate Băncii Agricole - S.A. de către împrumutaţi, a căror valoare va fi înscrisă în activul bilanţului Băncii Agricole - S.A., cu titlu de "Active în curs de realizare", la valoarea rămasă din cea înscrisă în contractele de credit şi în actele de constituire a garanţiilor;
    (2) Diferenţa dintre valoarea nominală a creditelor şi dobânzilor aferente, clasificate în categoria "pierdere", şi valoarea rămasă a garanţiilor primite de Banca Agricolă - S.A. va fi regularizata în limita sumei de 2.700 miliarde lei şi înlocuită în activul bilanţului Băncii Agricole - S.A., astfel:
    - cu titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor, în suma de 1.300 miliarde lei;
    – prin anularea din bilanţul Băncii Agricole - S.A. a soldului creditelor primite de la Banca Naţionala a României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 20/1996, şi a dobânzilor aferente. Banca Naţionala a României va anula din creanţele sale sumele respective, care vor fi reflectate în conturi de decontări distincte, până la suportarea acestora pe rezultatele exerciţiilor financiare ale anilor 1997 - 1999;
    – prin contribuţia Fondului Proprietăţii de Stat, cu titlu de sprijin financiar, în suma de 500 miliarde lei, din care 300 miliarde lei până cel mai târziu la 31 august 1997, iar diferenţa de 200 miliarde lei, nu mai târziu de 31 decembrie 1997.

    (3) Depozitele clienţilor Băncii Agricole - S.A., inclusiv ale acţionarilor, care beneficiază şi de împrumuturi clasificate în categoria "pierdere", vor fi blocate începând cu data prezentei ordonanţe de urgenţă până la rambursarea creditelor respective.

    ART. 3
    (1) Ministerul Finanţelor va evidenţia creditele şi dobânzile astfel preluate, la nivelul sumei de 1.300 miliarde lei, potrivit art. 2 alin. (2) din prezenta ordonanţă de urgenţă, într-un cont separat în cadrul datoriei publice, pe baza convenţiei încheiate cu Banca Agricolă - S.A.
    (2) Preluarea la datoria publică a sumelor rezultate ca diferenţa între valoarea nominală a creditelor şi dobânzilor aferente, clasificate în categoria "pierdere", şi valoarea garanţiilor primite de Banca Agricolă - S.A. se va efectua pe baza bilanţului contabil special, încheiat pe baza datelor contabile de la 31 martie 1997, aprobat de adunarea generală a acţionarilor, şi a anexelor privind creditele şi dobânzile aferente pentru fiecare agent economic, întreaga responsabilitate a corectitudinii, realităţii şi exactitatii sumelor preluate revenind Băncii Agricole - S.A.
    (3) Se exceptează de la preluare sumele datorate de Agenţia Naţionala a Produselor Agricole - R.A., prevăzute în Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 16/1997, precum şi creditele nerambursate şi dobânzile restante, aferente suprafeţelor agricole calamitate, reglementate prin Legea nr. 116/1996.
    (4) Se anulează garanţiile de stat emise de Ministerul Finanţelor către Banca Agricolă - S.A. pentru categoriile de credite şi pentru dobânzile care fac obiectul art. 3 alin. (1) din prezenta ordonanţă de urgenţă, banca calculand, cu aceeaşi dată, provizioanele corespunzătoare.

    ART. 4
    (1) În cadrul Băncii Agricole - S.A. se va constitui un departament specializat, aflat în subordinea directa a preşedintelui Băncii Agricole - S.A., al cărui unic obiectiv va fi recuperarea "Activelor în curs de realizare."
    (2) Convenţiile în executarea creanţelor, încheiate între Banca Agricolă - S.A. cu imprumutatii săi, şi acţiunile iniţiate de aceasta în vederea executării silite a creanţelor aflate sub incidenţa prezentei ordonanţe de urgenţă sunt scutite de plată taxei pe valoarea adăugată şi a oricăror taxe de timbru.
    (3) Sumele obţinute în plus prin recuperare faţă de valoarea evidenţiată de Banca Agricolă - S.A. în conturi în afară bilanţului, potrivit art. 2 din prezenta ordonanţă de urgenţă, se regularizează potrivit legii.

    ART. 5
    Contractele de credit încheiate între Banca Agricolă - S.A. şi imprumutatii săi pentru creditele şi dobânzile ce intra sub incidenţa prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă constituie titluri executorii.

    ART. 6
    (1) Titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor se vor inregistra, pe baza convenţiei încheiate cu Banca Agricolă - S.A., la datoria publică interna, în temeiul bilanţului contabil special întocmit, vor fi negociabile şi vor fi purtătoare de dobânda potrivit prospectului de emisiune.
    (2) Dobânzile aferente datoriei publice interne, constituite prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se vor plati în temeiul bilanţului contabil special, întocmit din sumele prevăzute cu aceasta destinaţie în bugetul de stat.
    (3) Titlul de stat este purtatorul unei dobânzi a carei rata se va situa la nivelul ratei dobânzii ultimei emisiuni de titluri de stat cu scadenţa la 91 de zile, anterioară plăţii cuponului.
    (4) Ministerul Finanţelor va plăti la scadenţă valoarea nominală a titlurilor de stat, emise în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, Băncii Agricole - S.A. sau deţinătorilor legali ai acestora, după caz.

    ART. 7
    (1) Se constituie Comitetul de supraveghere, format din reprezentanţi ai Fondului Proprietăţii de Stat, ai Băncii Naţionale a României şi ai Ministerului Finanţelor.
    Prin ordin comun al conducătorilor celor trei instituţii publice vor fi numiţi reprezentanţii acestora, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (2) Fondul Proprietăţii de Stat, în consultare cu Banca Agricolă - S.A., va elabora, până la data de 31 august 1997, planul strategic de restructurare pe următorii 5 ani, cu avizul Ministerului Finanţelor şi al Băncii Naţionale a României. Până la data de 15 septembrie 1997 se va încheia contractul de management pentru implementarea planului strategic de restructurare.
    (3) Comitetul de supraveghere va urmări implementarea planului strategic de restructurare.
    (4) Periodic, Consiliul de administraţie şi conducerea executivă a Băncii Agricole - S.A. vor prezenta rapoarte către Comitetul de supraveghere privind îndeplinirea planului strategic de restructurare şi a celorlalte obiective financiare şi operationale ale Băncii Agricole - S.A.
    În condiţiile în care Comitetul de supraveghere considera necesar, poate solicita şi opinia unei societăţi specializate de expertiza.

    ART. 8
    Ministerul Finanţelor va putea solicita Băncii Agricole - S.A. achitarea la scadenta a contravalorii titlurilor de stat, în anii în care aceasta va inregistra, potrivit bilanţului anual expertizat de o firma internationala de profil, o rata de adecvare a capitalului social mai mare de 10% şi în limita surplusului realizat peste acest nivel.

    ART. 9
    În cazul privatizării Băncii Agricole - S.A., potrivit Legii nr. 83/1997, prin hotărâre a Guvernului, care va stabili condiţiile privatizării, se vor reglementa şi raporturile juridice dintre Ministerul Finanţelor, Fondul Proprietăţii de Stat, Banca Naţionala a României şi Banca Agricolă - S.A. privind sumele care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă.

    ART. 10
    (1) Agenţii economici, beneficiari ai creditelor, care intra sub incidenţa prezentei ordonanţe de urgenţă, au obligaţia rambursarii acestora şi a dobânzilor aferente.
    (2) Sumele încasate de Banca Agricolă - S.A. din rambursarea creditelor şi a dobânzilor aferente, care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă, vor fi evidentiate distinct în contabilitatea băncii, până la solicitarea regularizării de către Ministerul Finanţelor, Banca Naţionala a României şi Fondul Proprietăţii de Stat, în conformitate cu prevederile art. 8 şi 9 din prezenta ordonanţă de urgenţă.                    PRIM-MINISTRU
                    VICTOR CIORBEA
                    Contrasemnează:
                    Ministru de stat,
                    ministrul finanţelor,
                    Mircea Ciumara
                    Guvernatorul Băncii
                    Naţionale a României,
                    Mugur Isărescu
                    Preşedintele Consiliului
                    de administraţie al Fondului
                    Proprietăţii de Stat,
                    Sorin Dimitriu


    ---------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016