Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 103 din 29 iunie 2000  privind decoraţia Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 103 din 29 iunie 2000 privind decoraţia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 317 din 7 iulie 2000
    În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României şi ale art. 79 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României,
    Guvernul României adopta prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. 1
    (1) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", prevăzută la art. 6 lit. C pct. I din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, face parte din categoria decoratiilor naţionale.
    (2) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" se poate acorda cetăţenilor români care au luptat împotriva regimului comunist, care au fost privati de libertate sau care au fost deportati din motive politice, etnice sau religioase.

    ART. 2
    În mod excepţional, decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" se poate acorda şi unor cetăţeni străini din statele fostului lagar socialist, fosti deţinuţi politici, ale căror acţiuni publice au contribuit substanţial la erodarea credibilitatii regimurilor comuniste.

    ART. 3
    (1) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" are trei clase. În ordine crescatoare acestea sunt:
    - clasa a III-a;
    – clasa a II-a;
    – clasa I.

    (2) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" nu are limita numerică maxima, ea putând fi conferita tuturor persoanelor îndreptăţite sa o poarte, conform prezentei ordonanţe de urgenţă.

    ART. 4
    Stabilirea listelor cuprinzând persoanele care pot primi decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", precum şi clasele acesteia se va face de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România în colaborare cu organele Ministerului de Interne şi ale Ministerului Justiţiei.

    ART. 5
    Descrierea decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", materialul din care se realizează, dimensiunile, modelul desenat al decoratiei, motivele care determina conferirea ei, precum şi alte date sunt prevăzute în regulamentul cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.



                    p. PRIM-MINISTRU,
                    MIRCEA CIUMARA
                    Contrasemnează:
                    Ministrul culturii,
                    Ion Caramitru
                    Ministru de stat,
                    ministrul afacerilor externe,
                    Petre Roman
                    Ministrul finanţelor,
                    Decebal Traian Remes
                    Ministru de stat,
                    ministrul justiţiei,
                    Valeriu Stoica
                    Ministru de interne,
                    Constantin Dudu Ionescu

    ANEXA 1

    REGULAMENT
    privind descrierea şi acordarea decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste"
    ART. 1
    (1) "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" este o decoratie naţionala care se poate acorda cetăţenilor români care au acţionat prin diferite mijloace, inclusiv prin lupta armata, împotriva regimului dictaturii comuniste sau celor care au fost privati de libertate din motive politice, de origine socială, de confesiune religioasă sau de etnie, în urma unor procese sau fără nici o formă juridică, precum şi persoanelor care au fost deportate în ţara sau peste hotare din aceleaşi motive.
    (2) Decoratia se acordă şi cetăţenilor altor state care, la data privarii de libertate sau a deportarii, erau cetăţeni români.

    ART. 2
    (1) Decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" are trei clase, fiecare dintre acestea acordându-se unor anumite categorii, astfel:
    a) clasa a III-a se poate acorda persoanelor care au fost strămutate fortat din locuintele lor şi au fost deportate atât în ţara, cat şi în fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste;
    b) clasa a II-a se poate acorda persoanelor care au fost în detenţie pe motive politice, de origine socială, de confesiune sau de etnie, cu sau fără hotărâre judecătorească, pe o perioadă de minimum 30 de zile sau de maximum 12 ani;
    c) clasa I se poate acorda persoanelor care au fost private de libertate din aceleaşi motive cu cele menţionate la lit. b), pentru o perioadă mai mare de 12 ani, precum şi acelor persoane care au făcut parte din organizaţiile care au acţionat armat împotriva regimului dictatorial.

    (2) Perioada de detenţie care se ia în calcul este cea totală, în cazul persoanelor care au fost în detenţie politica de mai multe ori.
    (3) Clasa I se acordă post mortem tuturor persoanelor care au participat la lupta armata, care au fost executate, care au murit în perioada de detenţie sau după ce au fost eliberate.
    (4) Persoanele care, în perioada detentiei sau după eliberare, au ajutat activ organele fostei Securitati, contribuind la maltratarea detinutilor sau la arestarea altor persoane ca urmare a denunturilor pe care le-au făcut, nu pot fi decorate cu decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste".

    ART. 3
    În mod excepţional, clasa I a decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" poate fi conferita şi unor cetăţeni străini din statele fostului lagar socialist, care au fost în detenţie sau deportati pe motive politice şi ale căror acţiuni de demascare a dictaturii, a crimelor şi a abuzurilor care se comiteau au contribuit substanţial la cunoaşterea realitatilor despre societatea comunista, conducand astfel la erodarea credibilitatii pe plan internaţional a regimurilor dictatoriale.

    ART. 4
    (1) Stabilirea persoanelor care au dreptul la conferirea decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", precum şi a clasei distinctiei, se face de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România în colaborare cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Justiţiei.
    (2) În vederea realizării acestui scop Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România va desemna comitete teritoriale, constituite din propriii membri, ajutaţi de persoane auxiliare, care vor întocmi liste cu propuneri de decorare, pe clase; organele competente ale Ministerului de Interne, precum şi cele ale Ministerului Justiţiei sunt obligate sa furnizeze, la cerere, toate informaţiile solicitate de comisiile respective.
    (3) Listele cu propuneri vor fi validate de către conducerea centrala a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România care le va inainta apoi Cancelariei Ordinelor, în vederea întocmirii decretului de conferire.

    ART. 5
    (1) Însemnul decoratiei este o placa dreptunghiulara cu colturile arcuite, cu înălţimea de 50 mm, lăţimea de 40 mm şi grosimea de 5 mm. În interiorul placii este incastrata o cruce cu brate egale, emailata alb, având diametrul de 25 mm şi lăţimea bratelor de 5 mm.
    (2) Aversul are marginea uşor inaltata şi crucea incastrata sub nivelul piesei dreptunghiulare; pornind de la bordurile laterale, peste cruce este figurat, în relief, un gard de sarma ghimpata. Denumirea decoratiei este scrisă deasupra şi dedesubtul crucii, cu litere în relief.
    (3) Pe revers, de la crucea incastrata la acelaşi nivel pornesc raze aurite; sub cruce este scrisă deviza: "AM REZISTAT/PRIN/CREDINŢA".
    (4) Panglica, din rips moarat cenusiu, are în centru benzi de culoare albastra, galbena şi roşie, late de câte 4 mm fiecare.

    ART. 6
    (1) Însemnul clasei a III-a este confectionat din oţel având forma unui dreptunghi cu colturile rotunjite, care are înălţimea de 50 mm, lăţimea de 40 mm şi grosimea de 5 mm. În interiorul placii este incastrata o cruce cu brate egale, din argint cu titlul de 800 la mie, aurita, având diametrul de 25 mm, lăţimea bratelor crucii de 5 mm şi grosimea de 3 mm; centrul crucii este plasat la 20 mm de limita superioară a insemnului.
    (2) Aversul are marginea uşor inaltata şi crucea incastrata sub nivelul piesei dreptunghiulare; pornind din bordurile laterale, peste cruce este figurat, în relief, un gard de sarma ghimpata. Numele decoratiei este scris cu litere în relief, înalte de 3 mm, astfel: deasupra crucii, "CRUCEA", iar dedesubtul ei, "COMEMORATIVA/A REZISTENTEI/ANTICOMUNISTE".
    (3) Pe revers, crucea este incastrata la acelaşi nivel şi de la ea pornesc raze în relief, aurite; dedesubtul crucii este scrisă, în relief, cu litere înalte de 3 mm, deviza: "AM REZISTAT/PRIN/CREDINŢA".
    (4) La partea superioară a insemnului se afla un arc de cerc înalt de 6 mm perforat, prin care se petrece inelul de prindere a panglicii, care are diametrul de 20 mm.
    (5) Panglica, din rips moarat cenusiu, este lata de 40 mm şi înaltă, la partea ei aparenta, de 50 mm; benzile de culoare albastra, galbena şi roşie, plasate în centrul panglicii, au fiecare lăţimea de 4 mm.

    ART. 7
    Însemnul clasei a II-a este asemănător cu cel al clasei prevăzute la art. 6, cu deosebirea ca metalul din care este confectionata crucea incastrata este aur cu titlul de 800 la mie.

    ART. 8
    (1) Însemnul clasei I este asemănător cu cel al clasei prevăzute la art. 6, cu deosebirea ca metalul din care este confectionata placa dreptunghiulara este argint patinat cu titlul de 800 la mie.
    (2) Decoratiile conferite pentru participarea la lupta armata împotriva dictaturii comuniste au culoarea de baza a panglicii verde şi au prinse pe ea doua spade incrucisate, lungi de câte 36 mm, confectionate din argint cu titlul de 750 la mie.

    ART. 9
    (1) Pentru a omagia şi perpetua traditia luptei împotriva ideologiei totalitar-comuniste, urmaşii direcţi ai foştilor deţinuţi politici pot primi decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" ce are ataşată pe panglica o bareta metalică pe care este scris, cu litere înalte de 4 mm, cuvântul: "TRADIŢIE".
    (2) Urmaşii direcţi ai foştilor deţinuţi politici pot solicita comitetelor teritoriale ale Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, desemnate pentru întocmirea listelor de persoane îndreptăţite sa primească decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", să fie înscrise pe liste pentru a primi decoratia cu bareta: "TRADIŢIE". Împreună cu cererea aceştia trebuie să prezinte următoarele:
    a) copie de pe hotărârea judecătorească de condamnare a părintelui sau, în lipsa acesteia, declaraţiile a doua persoane care să confirme intemnitarea acestuia pe motive politice;
    b) copie de pe actul de naştere care să ateste filiaţia;
    c) declaraţie, pe propria răspundere, ca până în 1989 nu a fost membru al Partidului Comunist Roman şi că nu a făcut parte din organele de represiune ale regimului comunist sau dintre informatorii fostei Securitati;
    d) dovada ca după decembrie 1989 a activat într-o organizaţie civică democrata sau/şi într-un partid care promova o politica democratica, de revenire la tradiţiile sociale şi economice ale României antebelice.

    (3) Indiferent de clasa pe care o au sau ar fi avut dreptul sa o aibă părinţii, urmaşii direcţi pot primi numai decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" cu bareta "TRADIŢIE", clasa a III-a.

    ART. 10
    La toate clasele, o dată cu însemnul se acordă şi rozeta decoratiei, care are forma unui triunghi echilateral cu laturile de 16 mm, confectionat din rips cenusiu, cu dungi verticale, late de 1 mm, de culoare albastra, galbena şi roşie, pe centru şi marginile bordurate cu un fir argintiu.

    ART. 11
    Ecranul (cutia) care conţine decoratia este imbracat în piele mata, de culoare cenusie şi este captusit cu plus alb. Pe capacul cutiei sunt imprimate, argintiu, denumirea şi gradul decoratiei.

    ART. 12
    Brevetele pentru decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" sunt validate prin parafa Preşedintelui României, a Cancelarului Ordinelor şi a preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, pentru clasele a III-a şi a II-a, şi prin semnăturile olografe ale acestora, pentru clasa I.

    ART. 13
    (1) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor decoratiei, altele decât cele prevăzute la art. 52 lit. a) din Legea nr. 29/2000, se constituie Consiliul de Onoare al decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste".
    (2) Consiliul de Onoare este compus din 7 membri, câte doi din fiecare clasa şi unul din categoria "TRADIŢIE".
    (3) Preşedintele Consiliului de Onoare este cel mai în vârsta membru al clasei I.
    (4) Consiliul de Onoare se alege pe o perioadă de trei ani; pot fi realeşi pe o noua perioada de 3 ani patru dintre membrii Consiliului de Onoare, câte unul din fiecare clasa şi categorie.

    ART. 14
    (1) Purtatorii decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste" pot semnala Consiliului de Onoare atitudini şi fapte comise de alţi purtători ai acestei decoraţii, considerate a aduce prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizării, Cancelaria Ordinelor convoacă Consiliul de Onoare şi pe cel invinuit, în termen de maximum 15 zile de la sesizare.
    (2) Consiliul de Onoare deliberează şi poate decide pe loc sau după cercetarea cazului, însă nu mai mult de 60 de zile de la întrunirea sa.
    (3) În cazul în care persoana invinuita nu se prezintă la termenul fixat de Cancelaria Ordinelor, Consiliul de Onoare poate solicita Cancelariei Ordinelor convocarea sa la alt termen, iar în cazul neprezentarii învinuitului şi a doua oara, cazul se va judeca în lipsa.

    ART. 15
    (1) Conducerea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România va inainta Cancelariei Ordinelor, pe măsura întocmirii lor, listele cuprinzând propunerile de conferire a decoratiei "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", în vederea semnării de către Preşedintele României a decretelor de decorare.
    (2) În termen de un an de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului regulament, comisiile Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România vor finaliza toate propunerile de decorare cu "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", distincţia urmând a fi considerată închisă după acest termen.

 (a se vedea imaginea asociată)

    -------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016