Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDINUL Nr. 69 din 26 martie 1993  pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea tarifelor pentru unitatile turistice de cazare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDINUL Nr. 69 din 26 martie 1993 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea tarifelor pentru unitatile turistice de cazare

EMITENT: Ministerul Turismului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 95 din 17 mai 1993
Ministrul turismului,
în temeiul prevederilor Decretului nr. 223/1992 pentru numirea Guvernului României,
în baza prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 796/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului,
vazind Normele metodologice privind stabilirea tarifelor pentru unitãţile turistice de cazare elaborate de Ministerul Turismului, însuşite de Federaţia Nationala a Patronatului din Turism, Federaţia Sindicatelor din Turism, Asociaţia Hotelierilor din România, Asociaţia Nationala a Agenţilor de Turism şi Asociaţia Cabanierilor,
avînd în vedere precizãrile Ministerului Finanţelor nr. 310283/P.C./17.III.1993,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind stabilirea tarifelor pentru unitãţile turistice de cazare.
ART. 2
Normele metodologice se aplica începînd cu data de 1 aprilie 1993; pe aceeaşi data îşi înceteazã aplicabilitatea orice dispoziţii contrare.
ART. 3
Prin grija Ministerului Turismului şi a organelor sale teritoriale, prezentele norme vor fi difuzate şi aduse la cunostinta agenţilor economici interesaţi.

Ministrul turismului
Dan Matei-Agathon


NORME METODOLOGICE
privind stabilirea tarifelor pentru unitãţile turistice de cazare

CAP. 1
Reglementãri generale

1. Prin Hotãrîrea Guvernului nr. 796 din 17.12.1992, Ministerul Turismului, în realizarea obiectivelor sale, iniţiazã şi promoveazã norme şi reglementãri vizind activitatea de turism şi protecţia turistilor, controleazã şi indruma practicarea preţurilor şi tarifelor pentru prestaţii turistice.
Prezentele norme au la baza prevederile <>Legii nr. 15/1990 şi <>hotãrîrile Guvernului nr. 776/1991 şi nr. 412/1992, care reglementeazã regimul de stabilire şi negociere a preţurilor şi tarifelor, cît şi normele tehnice emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor (<>Ordinul nr. 844/1992 ).
2. La baza diferentierilor tarifare pe categorii de confort, din prezentele norme, au stat prevederile Hotãrîrii Guvernului nr. 233/1992, precum şi ale Ordinului ministrului comerţului şi turismului nr. 87/1992 pentru clasificarea pe stele a unitãţilor de cazare, indiferent de forma de proprietate.
3. Prin aplicarea prezentelor norme se urmãreşte fundamentarea tarifelor pe principii economice, coerenta acestora la nivel naţional, corelarea cu piata internationala, protecţia consumatorului, realizarea protecţiei sociale şi asigurarea cadrului adecvat pentru o concurenta loiala.

CAP. 2
Criterii de stabilire a tarifelor

1. Tarifele de cazare se stabilesc de cãtre agenţii economici cu activitate de turism, cu încadrarea în limitele din prezentele norme.
2. Tarifele din anexele nr. 1-3 precizeazã, pentru fiecare categorie de clasificare a unitãţii, limitele minime şi maxime între care agenţii economici vor stabili tarifele maximale, care se afişeazã la loc vizibil.
Tariful maximal se aplica turistilor strãini veniti pe cont propriu şi constituie baza de calcul pentru celelalte tarife : pentru cetãţenii romani pe cont propriu, tarife contractuale (turism organizat), tarife speciale pentru anumite categorii de cetãţeni.
La stabilirea tarifelor maximale pentru fiecare unitate şi categorie de confort în parte, agenţii economici cu activitate de turism vor avea în vedere, pe lîngã analiza economicã a costurilor, şi particularitãţile unitãţii respective: dotarea, nivelul serviciilor oferite, ambianta, reputaţia, atractia turistica a zonei, amplasarea în cadrul localitãţii, amplasarea camerelor, evoluţia cererii, nivelul de tarife practicat de unitãţi cu condiţii similare. Rezulta, deci, ca încadrarea la o anumitã categorie de confort nu presupune alinierea automatã la limita maxima stabilitã în anexele 1-3.
3. Întrucît pe teritoriul României plãţile se fac numai în moneda nationala, tarifele de cazare vor fi stabilite şi încasate în lei.
Unitãţile de cazare din zonele cu regim special vamal şi de plati, precum şi hotelurile autorizate în mod expres de Banca Nationala a României pot stabili şi practica şi tarife în dolari S.U.A. sau alte devize convertibile, atît pentru cazare, cît şi pentru intreaga gama de servicii oferite.

CAP. 3
Tarife

A. Turişti pe cont propriu
1. Se înţelege prin turist pe cont propriu, în sensul prezentelor norme, persoana care se adreseazã direct unitãţii de cazare şi care nu prezintã documente pentru servicii turistice în unitatea respectiva, eliberate de cãtre o agenţie de voiaj, partener contractual al acesteia.
2. Pentru turistii strãini vor fi practicate tarifele maximale afişate (cap. 2 pct. 2).
3. Pentru turistii cu domiciliul în România, tarifele nu vor depãşi 20-25% din tarifele maximale afişate. Se recomanda aplicarea unui procent de pînã la 20% pentru hotelurile de 1 şi 2 stele şi a unui procent de pînã la 25% pentru hotelurile de 3 şi 4 stele.
4. Sînt asimilaţi, din punct de vedere tarifar, cetãţenilor romani cu domiciliul în România, conform reglementãrilor legale:
- persoanele fizice strãine care însoţesc sau acorda ajutoare umanitare, medicale sau sociale din strãinãtate, cu condiţia prezentãrii prealabile la recepţie a avizului Comisiei interdepartamentale pentru coordonarea şi sprijinirea activitãţilor umanitare, comisie din care face parte şi un reprezentant al Ministerului Turismului (H.G. nr. 97/1991 şi 121/1992);
- invitaţii Academiei Romane şi ai unitãţilor sale subordonate, pentru care cheltuielile sînt suportate de partea romana (H.G. nr. 778/1990);
- cetãţenii Republicii Moldova, indiferent de scopul cãlãtoriei (H.G. nr. 257 /1992). Alţi turişti strãini fãcînd parte din grupurile de turişti din Republica Moldova nu vor beneficia de aceasta prevedere.
B. Turişti sositi organizat pe baza de contracte
1. Se înţelege prin turist sosit organizat, în sensul prezentelor norme, turistul individual sau în grup care utilizeazã serviciile unei unitãţi de cazare în baza unor documente eliberate de o agenţie de voiaj, partener contractual al unitãţii de cazare respective.
2. Tarifele contractuale la servicii de cazare pentru turism organizat vor fi stabilite la niveluri inferioare celor practicate pentru turismul pe cont propriu. Ele nu vor putea fi însã mai mici decît urmãtoarele procente aplicate la tariful maximal:
- 5% pentru turistii romani;
- 30% pentru turistii strãini.

CAP. 4
Tarife speciale

1. Tarife speciale pentru unele categorii de turişti strãini pe cont propriu Agenţii economici cu activitate de turism pot practica tarife speciale pentru urmãtoarele categorii de turişti strãini, prin aplicarea de reduceri la tarifele maximale, dupã cum urmeazã:
cu pînã la 50% pentru:
----------------------
- membrii Federaţiei Internaţionale a Jurnalistilor şi Scriitorilor de Turism şi sotiile acestora, pe baza legitimatiilor eliberate de cãtre federatie;
- invitaţii Parlamentului, Presedentiei, Guvernului, ai organelor şi instituţiilor guvernamentale;
- invitaţii Ministerului Turismului;
- invitaţii societãţilor comerciale deţinãtoare de baza materialã de cazare, atunci cînd sînt cazati în unitãţile proprii, cît şi invitaţii agentiilor de voiaj, dacã în documente nu se specifica facilitãţi reciproce (gratuitãţi, compensãri etc.);
- personalul companiilor de aviatie;
- elevii, studenţii, doctoranzii, lectorii sau alţi cetãţeni veniti la specializare în cadrul sistemului de învãţãmînt organizat de Ministerul Învãţãmîntului sau de alte ministere, numai în unitãţile de cazare situate în localitatea în care se desfãşoarã activitatea instructiva sau practica;
- cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate;
- cetãţenii strãini rezidenţi în România;
- ziaristii strãini acreditaţi în România.
cu pînã la 25 % pentru:
-----------------------
- sejururi lungi, peste 21 de zile succesive în aceeaşi unitate de cazare;
- zile din saptamina cu o afluenta slabã a turistilor;
- invitaţii persoanelor juridice romane, cu suportarea cheltuielilor de cãtre acestea.
Pentru toate categoriile de invitaţi de mai sus, cazarea se va face în baza comenzilor persoanelor juridice romane respective, numai dupã confirmarea prealabilã a acestora de cãtre agenţii economici prestatori.
2. Tarife speciale pentru unele categorii de turişti romani
Agenţii economici cu activitate de turism pot practica tarife speciale pentru urmãtoarele categorii de turişti romani, calculate ca reduceri de 95% din tarifele maximale afişate, în limita locurilor disponibile:
- copiii pînã la virsta de 7 ani, cazati în pat separat;
- elevii şi studenţii numai în grupuri organizate;
- persoanele handicapate;
- pensionãrii de toate categoriile (limita de virsta, asigurãri sociale, incapacitate temporarã de munca, pensie de urmaş);
- veteranii, invalizii şi vãduvele de rãzboi;
- persoanele care poseda titlul de luptãtor pentru Revoluţia din Decembrie 1989 (Legea nr. 42/1990);
- ziaristii şi reporterii radio-TV pe timpul delegaţiei de serviciu;
- salariaţii unitãţilor şi instituţiilor din turism şi membrii lor de familie (soţ, sotie, copii), în baza prevederilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura în domeniul turismului.
3. Reducerile din prezentele norme nu pot fi cumulate şi se aplica în toate unitãţile de cazare, indiferent de forma de proprietate.
4. Tarifele speciale se acorda numai pe baza documentelor care atesta încadrarea într-una din categoriile de mai sus şi care vor fi prezentate de deţinãtori la sosirea în unitatea de cazare.
Documentele respective vor fi menţionate în evidenta receptiilor şi pe notele de plata eliberate (felul documentului, numãrul şi data eliberãrii, emitentul etc.).

CAP. 5
Perioade de sezon

1. Perioadele de sezon din prezentele norme sînt stabilite pentru principalele forme de turism practicate în ţara noastrã şi sînt valabile pe întregul teritoriu naţional, indiferent de tipul de proprietate a unitãţilor de cazare.
Pentru contractarea la extern, perioadele de sezon pot fi adaptate în funcţie de practica pe pieţele respective.
Litoral: extrasezon 1 - 31.05 ; 16- 30.09
sezon
intermediar 1 - 30.06 ; 1 - 15.09
sezon 1.07 - 31.08
Staţiuni
balneare: extrasezon 1.01 - 30.04 ; 1.11 - 31.12
sezon
intermediar 1 - 31.05 ; 1 - 31.10
sezon 1.06 - 30.09
Staţiuni
de munte: extrasezon 16.04 - 15.06 ; 1.11 - 20.12
sezon
intermediar 1.03 - 15.04 ; 15.09 - 31.10
sezon 16.06 - 14.09 ; 21.12 - 28.02
2. Tarifele maximale practicate de agenţii economici cu activitate de turism din staţiuni pot fi modificate în funcţie de sezon, în cadrul limitelor precizate pentru fiecare categorie de confort (anexele nr. 1-3). Pentru cazuri speciale şi pe perioade limitate se poate cere aprobarea Ministerului Turismului pentru depãşirea acestor limite (maxime sau minime), pe baza unei fundamentari corespunzãtoare.

CAP. 6
Dispoziţii şi precizãri finale

1. Consiliile de administraţie ale agenţilor economici cu activitate de turism vor stabili tarifele maximale conform prezentelor norme, le vor comunica în scris receptiilor unitãţilor de cazare şi vor verifica afişarea şi aplicarea acestora.
2. Tarifele derivate din cele maximale, aplicabile categoriilor de turişti precizate în prezentele norme, se stabilesc de cãtre consiliile de administraţie ale societãţilor comerciale sau de administratorul unic şi se transmit recepţiei unitãţii de cazare printr-o dispoziţie scrisã. Acest document trebuie sa se afle permanent la salariatul care realizeazã serviciul de recepţie şi constituie singura baza legalã de practicare a acestor tarife.
3. Tarifele din anexele nr. 1-3 nu cuprind valoarea micului dejun. Pentru unitãţile care, prin dotare, au posibilitatea acordãrii acestui serviciu, tarifele maximale afişate pentru turismul pe cont propriu vor cuprinde şi valoarea micului dejun, care va fi precizatã expres în tarif.
4. Tarifele de cazare în cãminele studenţeşti, internatele şcolare şi în alte spaţii similare, utilizate pe perioade limitate pentru cazare turistica, se stabilesc de cãtre deţinãtori, prin asimilare cu tarifele pentru unitãţi de cazare, subclasificate, conform anexei nr. 1 la prezentele norme.
5. Tarifele pentru animalele de casa care însoţesc turistii, în unitãţile care accepta primirea acestora, vor fi calculate ca 20% din tariful pe loc de cazare plãtit de turist. Accesul animalelor domestice va fi permis numai în baza certificatului veterinar de sãnãtate, solicitat de recepţia hotelului.
6. Tarifele maximale stabilite conform cap. 2 pct. 2 pot fi modificate de unitãţi, în mãsura în care evoluţia paritatii leu/$ S.U.A. modifica costurile de producţie şi numai în rate de + sau - 10%. La data elaborãrii prezentelor norme, paritatea leu/$ S.U.A. era de 580 lei/1 $ S.U.A.
7. Tarifele pentru închirierea unor spaţii din cadrul unitãţilor de cazare ca birouri vor fi stabilite în baza unor criterii unitare care vor asigura încasarea unui nivel minim, dupã cum urmeazã:
- persoane juridice strãine : 50% din tariful maximal, indiferent de localitatea în care se afla unitatea de cazare;
- persoane juridice romane, inclusiv societãţi comerciale cu capital mixt, 30% din tariful maximal.
8. Spaţiile închiriate ca birouri nu vor putea depãşi 15% din capacitatea unitãţii de cazare.
Pentru locatarii cu consumuri de apa, energie electrica etc. mai mari decît cele obişnuite în exploatarea spaţiilor respective în scop turistic, diferenţele de costuri pot fi urmãrite şi încasate separat.
9. Pentru structuri de cazare şi situaţii care nu se încadreazã în prevederile concrete ale prezentelor norme, agenţii economici cu activitate de turism vor stabili tarife prin asimilare.
10. Agenţii economici cu activitate de turism vor stabili din timp şi vor comunica la Ministerul Turismului, tarifele la turismul pe cont propriu (maximale), dupã cum urmeazã:
- pentru sezonul de vara: pînã la data de 1.09 a anului precedent;
- pentru sezonul de iarna: pînã la data de 1.02 a anului curent.
Conform aceloraşi termene, se recomanda încheierea contractelor între prestatori şi agenţiile de voiaj, mai ales pentru exportul turistic, asigurindu-se astfel o pregãtire normalã a contractãrii externe.
11. Nerespectarea prezentelor norme, în cazul în care nu constituie infracţiune conform Codului penal, este consideratã contravenţie şi se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare.
Contravenţiile se constata şi se sancţioneazã de organele Ministerului Turismului, ale Ministerului Finanţelor, precum şi de organele administraţiei publice locale desemnate în acest scop.

ANEXA 1

TARIFE LIMITA
pentru turişti pe cont propriu

- HOTELURI -
- lei/zi/camera

-------------------------------------------------------------------------------
Categoria de clasificare a unitãţii
--------------------------------------------------
Structura spaţiului 4 stele 3 stele 2 stele 1 stea subclasi-
de cazare ficate
--------------------------------------------------
max. min. max. min. max. min. max. min. max.
-------------------------------------------------------------------------------
- Camera cu 1 pat 36.700 26.850 18.350 11.800 5.800
- Camera cu 2 paturi 56.450 41.300 28.150 18.200 9.150
- Garsoniera 70.100 51.400 34.300 21.850 10.900
- Apartament 84.700 61.900 40.800 25.100 12.700
-------------------------------------------------------------------------------
Tariful maxim al unei categorii este tariful minim pentru categoria imediat superioarã.
1. Tarifele pentru vilele subclasificate, pentru cele de 1 şi 2 stele, cît şi pentru moteluri vor reprezenta maximum 70% din tarifele hoteliere, la aceeaşi categorie. Tarifele pentru vilele de 3 şi 4 stele vor fi asimilate cu tarifele pentru hoteluri la aceeaşi categorie.
2. Unitãţile hoteliere aflate în oraşe mari şi în resedinta de judeţ pot stabili tarife maximale cu pînã la 15% mai mari.
3. Pentru congrese, tîrguri, expoziţii etc. şi grupuri speciale, solicitind servicii superioare care antreneaza un volum şi o calitate mai mare a prestaţiilor, pot fi practicate tarifele maxime ale categoriei respective.
4. Pentru camerele cu doua paturi, garsoniere şi apartamente, tarifele sînt stabilite pentru o ocupare de doua persoane. Pentru a treia persoana care ocupa un pat suplimentar, cu acordul turistilor cazati în aceeaşi camera, tariful va reprezenta 50% din tariful pentru un loc. Pentru utilizarea exclusiva de cãtre o singura persoana, tariful pe camera (apartament) va fi redus cu 20%.
Persoanele care accepta partajarea camerei vor plati doar un loc. Încasarea contravalorii micului dejun va fi corelata cu numãrul de persoane care ocupa efectiv camera.
5. La hotelurile de 5 stele, cît şi pentru hotelurile-apartament, tarifele vor fi stabilite o data cu obţinerea certificatului de clasificare.
6. Unitãţile de cazare vor asigura ziua hoteliera de 24 de ore, începînd şi terminind, de regula, cu ora 12,00.
7. Tarifele pentru unitãţile de cazare subclasificate se aplica unitãţilor care nu au putut fi clasificate la o stea şi funcţioneazã astfel pe perioada limitatã.

ANEXA 2

TARIFE LIMITA
pentru turişti pe cont propriu

- BUNGALOURI, PENSIUNI, CASUTE DIN CAMPINGURI ŞI
PENTRU ÎNCHIRIEREA TERENULUI DE CAMPARE -

- lei/zi/camera -
-------------------------------------------------------------------------------
Categorie de încadrare
----------------------------------------
Structura spaţiului 3 s t e l e 2 s t e l e 1 s t e a
de cazare ----------------------------------------
max. min. max. min. max.
-------------------------------------------------------------------------------

- Camera cu 1 pat 4.950 4.100 3.500
- Camera cu 2 paturi 7.750 6.350 5.400
- Camera cu 3 paturi 9.700 7.900 6.750
-------------------------------------------------------------------------------

Tariful maxim al unei categorii este tariful minim pentru categoria imediat superioarã.
1. Pentru pensiunile care asigura accesul separat în spaţiile închiriate şi la dependinţe, cu folosinta exclusiva pentru turişti (baie pentru camere şi bucatarie pentru garsoniere şi apartamente), tarifele se pot stabili pînã la nivelul celor pentru hoteluri, la aceeaşi categorie de confort.
2. Pentru casute, tarifele vor fi cu minimum 20% mai mici, la aceeaşi categorie.
3. Tarifele limita pentru încheierea terenului de campare în campinguri sînt:
- 1 stea maximum 325 lei/mp;
- 2 stele minimum 325 - maximum 400 lei/mp;
- 3 stele minimum 400 - maximum 500 lei/mp;
- 4 stele minimum 500 - maximum 650 lei/mp.
Tarifele de mai sus includ accesul la toate dotãrile prevãzute ca minime în reglementãrile Ministerului Turismului (O.M.T. nr. 87/1992) la categoria respectiva.

ANEXA 3

TARIFE LIMITA
pentru turişti pe cont propriu

- CABANE -

- lei/zi/camera -
-------------------------------------------------------------------------------
Categoria de încadrare
----------------------------------------------
Structura spaţiilor 3 s t e l e 2 s t e l e 1 s t e a
de cazare ----------------------------------------------
max. min. max. min. max.
-------------------------------------------------------------------------------

- Camera cu 1 pat, cu grup
sanitar propriu 6.000 5.400 4.850
- Camera cu 1 pat, fãrã apa
curenta - - 3.900
- Camera cu 2 paturi, cu
grup sanitar propriu 4.675 4.250 3.825
- Camera cu 2 paturi, fãrã
apa curenta - - 3.050
- Camera cu 3-4 paturi, cu
grup sanitar propriu 4.050 3.650 -
- Camera cu 4-8 paturi 2.650 2.400 -
- Camera cu peste 8 paturi - - 2.200
- Pat comun (prici) - - 1.600
-------------------------------------------------------------------------------

Tariful maxim al unei categorii este tariful minim pentru categoria imediat superioarã.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016