Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDINUL Nr. 1214 din 24 septembrie 1993  privind infiintarea rezidentiatului ca forma de pregatire in specialitate a medicilor si farmacistilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDINUL Nr. 1214 din 24 septembrie 1993 privind infiintarea rezidentiatului ca forma de pregatire in specialitate a medicilor si farmacistilor

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 214 din 15 august 1994


Ministrul sãnãtãţii,
vazind Nota comuna a Direcţiei generale resurse umane şi formare profesionalã, a Direcţiei generale a asistenţei medicale, a Direcţiei generale farmaceutice, a Direcţiei strategie, dezvoltare şi management şi a Direcţiei legislaţie şi contencios nr. I.M. 46296/1993,
în temeiul prevederilor legale în vigoare referitoare la asigurarea sãnãtãţii populaţiei şi ale Hotãrîrii Guvernului nr. 799/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii,
emite urmãtorul ordin:
1. Pe data prezentului ordin se înfiinţeazã rezidentiatul, ca forma de pregãtire în specialitate a medicilor şi farmacistilor, instituţie ce înlocuieşte secundariatul.
2. Intrarea în rezidentiat şi ocuparea posturilor de medici şi farmacisti rezidenţi se fac prin concurs organizat de Ministerul Sãnãtãţii, care va stabili numãrul de locuri de medici şi farmacisti rezidenţi, precum şi posturile pe specialitãţi şi unitãţi.
3. Specialitatile medicale şi farmaceutice şi durata de pregãtire prin rezidentiat se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii.
4. Metodologia privind pregãtirea în specialitatile medicale şi farmaceutice prin rezidentiat este prevãzutã în anexa, care face parte integrantã din prezentul ordin.
5. Medicul şi farmacistul intern care au ocupat posturi în urma concursului de internat din anul 1992 pot ocupa funcţia de medic sau farmacist rezident anul I, prin echivalare. 6. Direcţia generalã resurse umane şi formare profesionalã, celelalte direcţii din Ministerul Sãnãtãţii, Centrul de perfecţionare a personalului superior sanitar, direcţiile sanitare, ministerele cu reţea sanitarã proprie şi unitãţile sanitare publice vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
Ministrul sãnãtãţii,

profesor doctor-docent Iulian Mincu



ANEXA 1
M E T O D O L O G I A

privind pregãtirea în specialitatile medicale şi farmaceutice prin rezidentiat
1. (1) Pregãtirea în specialitatile medicale şi farmaceutice recunoscute în România se face prin rezidentiat.
(2) Rezidentiatul se desfãşoarã în toate specialitatile stabilite de Ministerul Sãnãtãţii şi pe durata fixatã conform unei programe de învãţãmînt elaborate pentru toatã perioada de formare în specialitate.
(3) Rezidentiatul consta dintr-o activitate practica, ce se desfãşoarã în unitatea de formare unde a fost repartizat rezidentul, şi o activitate educativã de însuşire a cunoştinţelor teoretice şi practice. Însuşirea acestor cunoştinţe se face prin stagii practice în unitatea de formare şi prin cursuri organizate la nivelul unitãţii de formare sau la nivelul centrului universitar, pentru una sau mai multe specialitãţi.
2. (1) Intrarea în rezidentiat se face prin concurs de rezidentiat organizat de Ministerul Sãnãtãţii.
(2) La concursul de rezidentiat se pot prezenta absolvenţii facultãţilor de medicina şi de farmacie care au promovat examenul de diploma şi care au efectuat anul de stagiatura, conform instrucţiunilor elaborate de Ministerul Sãnãtãţii, şi care nu depãşesc virsta de 35 de ani la sfîrşitul anului în care se organizeazã concursul.
(3) La concursul de rezidentiat nu se pot prezenta rezidenţi aflaţi în pregãtire.
3. Prevederile din prezenta metodologie se aplica absolvenţilor facultãţilor de medicina şi de farmacie, mentionati la pct. 2 alin. (1), din toate unitãţile sanitare, indiferent de subordonare, cu excepţia celor care se afla în prezent în stagiu de pregãtire de specialitate.
4. (1) Ministerul Sãnãtãţii organizeazã şi valideazã concursul de rezidentiat în toate specialitatile medicale şi farmaceutice, precum şi examenele de acordare a titlurilor de "medic specialist" şi "farmacist specialist".
(2) Normele de organizare şi de desfãşurare a acestor concursuri şi examene se aproba de Ministerul Sãnãtãţii, prin metodologia elaborata pentru fiecare concurs sau examen în parte.
(3) Ministerul Sãnãtãţii, prin Centrul de perfecţionare a personalului superior sanitar, organizeazã şi coordoneazã desfãşurarea procesului de pregãtire în specialitate prin rezidentiat.
5. (1) Candidaţii care sînt declaraţi reusiti în urma concursurilor de rezidentiat se vor numi rezidenţi în specialitatea respectiva.
(2) Rezidentii sînt încadraţi în unitãţile sanitare pe posturi de medic sau de farmacist rezident, normate de Ministerul Sãnãtãţii pe durata pregãtirii lor.
(3) Unitãţile în care se desfãşoarã pregãtirea rezidenţilor vor elabora fişa postului pentru fiecare rezident aflat în pregãtire, privind competentele, obligaţiile şi rãspunderile rezidentului respectiv.
6. (1) Numãrul posturilor în care se încadreazã candidaţii declaraţi reusiti în urma concursurilor de rezidentiat şi care au devenit rezidenţi în specialitatile medico-farmaceutice respective se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii în funcţie de capacitatile de formare din clinici şi laboratoare şi în funcţie de nevoile reţelei sanitare.
(2) Posturile de rezident vor fi normate în statul de funcţii al unitãţilor respective. Normarea se face în funcţie de numãrul de paturi al clinicii, în medie un post la 10 paturi, sau în funcţie de activitãţile pe care le desfãşoarã laboratorul respectiv.
(3) Posturile de rezident vor putea fi ocupate prin concurs pe perioada corespunzãtoare formãrii în specialitatea respectiva.
(4) Posturile de rezident vor fi scoase la concurs de Ministerul Sãnãtãţii sau de ministerele cu reţea sanitarã proprie, avînd avizul Ministerului Sãnãtãţii, şi nu vor putea fi desfiinţate sau transformate fãrã aprobarea Ministerului Sãnãtãţii.
7. (1) Unitãţile sanitare încheie cu rezidentii contracte de munca pe perioada corespunzãtoare formãrii în specialitatile respective.
(2) Contractele de munca încheiate pe durata determinata asigura, potrivit legii, aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi contractele de munca cu durata nedeterminatã.
8. Locurile de desfãşurare a rezidentiatului pentru toate specialitatile medicale şi farmaceutice vor fi stabilite anual de Ministerul Sãnãtãţii.
9. Pregãtirea prin rezidentiat începe de la data confirmãrii ordinului ministrului sãnãtãţii de validare a concursului de rezidentiat şi a candidaţilor declaraţi reusiti în urma acestuia.
10. (1) Pregãtirea prin rezidentiat se va desfasura conform unei programe şi pe o durata stabilitã pentru fiecare specialitate în parte.
(2) Programa de pregãtire va fi unica pe ţara pentru fiecare specialitate şi va cuprinde toatã durata rezidentiatului. Direcţia generalã resurse umane şi formare profesionalã, prin Centrul de perfecţionare a personalului superior sanitar care va colabora cu universitãţile de medicina şi de farmacie, elaboreazã aceste programe şi le transmite tuturor unitãţilor sanitare în care se desfãşoarã procesul de formare în specialitate prin rezidentiat.
11. Rezidentul va fi obligat sa se încadreze în programul de lucru al unitãţii în care efectueazã pregãtirea, el fiind plãtit pentru activitatea pe care o desfãşoarã, în limitele competentei sale şi sub supravegherea celor rãspunzãtori de formarea lui.
12. Schimbarea locului de pregãtire în timpul rezidentiatului se aproba numai de Ministerul Sãnãtãţii.
13. (1) Medicii şi farmaciştii rezidenţi susţin, pe durata rezidentiatului, examene parţiale de specialitate, potrivit dispoziţiilor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii în raport cu profilul, complexitatea şi dificultatea specialitatii medicale sau farmaceutice.
(2) Neprezentarea sau nepromovarea examenelor parţiale în cel mult doua sesiuni atrage excluderea din rezidentiat.
14. (1) Întreruperea rezidentiatului pentru motive justificate (concediu de boala, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pînã la un an, obligaţii militare şi altele, potrivit legii) atrage prelungirea rezidentiatului cu durata de timp corespunzãtoare.
(2) Întreruperea nejustificatã a rezidentiatului pe o perioada mai mare de 6 luni atrage mãsura încetãrii calitãţii de rezident.
(3) Stagiile de pregãtire efectuate, cu aprobarea sau cu avizul Ministerului Sãnãtãţii, de rezidenţi în strãinãtate, în profilul în care sînt confirmati, se considera stagiu de rezidentiat.
15. Medicii şi farmaciştii cãrora le-a încetat calitatea de rezident sau care nu au promovat examenele parţiale sau examenul de specialist se pot prezenta la concursurile pentru ocuparea unor posturi vacante de medic sau farmacist într-o instituţie sanitarã publica sau privatã, stagiul efectuat ca rezident fiind echivalat cu stagiul de medic sau de farmacist.
16. Pentru motive de sãnãtate deosebite, justificate prin certificat medical de boala sau certificat medical eliberat de Institutul Naţional de Expertiza Medicalã a Capacitãţii de Munca Bucureşti, care contraindica activitatea în specialitatea în care este confirmat rezidentul, Ministerul Sãnãtãţii poate aproba schimbarea specialitatii. În aceasta situaţie, Ministerul Sãnãtãţii va stabili durata de pregãtire în noua specialitate.
17. Pe perioada rezidentiatului medicii şi farmaciştii pot beneficia de cazare gratuita în incinta unitãţilor sanitare publice, conform Hotãrîrii Guvernului nr. 524/1991, precum şi de masa contra cost.
18. (1) Medicii secundari aflaţi, la data prezentului ordin, în anii I şi II de secundariat continua pregãtirea în specialitate, avînd posibilitatea ca la terminarea duratei integrale a stagiului pentru obţinerea specialitatii, fixat prin dispoziţiile legale în vigoare la data sustinerii concursului de secundariat, sa se prezinte la examenul de medic specialist organizat de Ministerul Sãnãtãţii. În anul III de secundariat sau dupã promovarea examenului de specialist se pot prezenta la concursurile organizate pentru ocuparea unui post de medic specialist, respectiv secundar anul III, potrivit normelor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii.
(2) Medicii secundari anul III vor susţine examenul de medic specialist care le da dreptul sa ocupe postul ales la concursul de secundariat sau un alt post de medic specialist scos la concurs.
(3) Medicii secundari prevãzuţi la alin. (1) şi (2) vor fi salarizaţi cu salariile de baza prevãzute pentru medici.
(4) Medicii secundari care nu se prezintã sau nu promoveazã examenul de specialist înceteazã activitatea ca secundar. Aceştia au dreptul sa se prezinte la încã o sesiune de examene de specialist. În cazul nepromovãrii examenului de specialist, medicii în cauza se pot prezenta la concursurile de ocupare a posturilor vacante de medic.
19. (1) Funcţiile de preparator, de medic şi de farmacist, personal neatestat în cercetare, sînt echivalente cu funcţiile de medic şi farmacist rezident în cazul în care postul a fost ocupat prin concurs organizat cu avizul Ministerului Sãnãtãţii şi cu respectarea condiţiilor tematicii şi a probelor concursului de rezidentiat.
(2) Funcţiile de asistent de la catedrele preclinice ocupate prin concurs organizat cu avizul Ministerului Sãnãtãţii şi cu respectarea condiţiilor tematicii şi probelor concursului de rezidentiat sînt echivalente cu funcţia de medic sau farmacist rezident.
(3) Echivalarea cu funcţia de medic sau farmacist rezident se va face pe baza de ordin emis de ministrul sãnãtãţii.
(4) Absolvenţii facultãţilor de medicina şi de farmacie promotia 1992, care au ocupat prin concurs posturi de preparator pînã la data prezentului ordin, pot ocupa funcţii de medici secundari anul I, prin echivalare, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 730/1992, durata de pregãtire fiind de 3 ani.
20. Rezidentii aflaţi în stagiu de pregãtire se pot prezenta numai la concursuri pentru ocuparea de posturi în învãţãmîntul medical şi farmaceutic superior şi în cercetarea ştiinţificã medicalã şi farmaceutica.
În cazul în care rezidentul ocupa post în profilul specialitatii în care este confirmat, acesta continua pregãtirea pînã la efectuarea stagiului. În caz contrar, îşi pãstreazã calitatea de rezident, pregãtirea urmînd a fi efectuatã integral în noua specialitate.
Rezidentii pot participa, în ultimul an de rezidentiat, la concurs pentru ocuparea unui post în unitãţile sanitare publice, în specialitatile în care sînt confirmati.
21. Medicii şi farmaciştii interni, care au ocupat posturi în urma concursului de internat promovat în anul 1992, pot ocupa funcţii de rezidenţi anul I în specialitatea din grupa în care au promovat concursul de internat, prin echivalare. Numãrul de locuri în rezidentiat vor fi alese de interni în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut la concursul de internat din anul 1992. Posturile pe care le aleg medicii şi farmaciştii interni, ale cãror funcţii au fost echivalate, se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii.
22. (1) Medicii şi farmaciştii declaraţi reusiti la concursul de rezidentiat, care au ales post de pregãtire în specialitate, fiind declaraţi rezidenţi şi care în termen de 30 de zile de la data confirmãrii lor ca rezidenţi, prin ordinul ministrului sãnãtãţii, nu se prezintã la postul ales sau nu obţin aprobarea conducerii Ministerului Sãnãtãţii pentru amînarea prezentãrii la stagiul de pregãtire, pierd dreptul obţinut în urma concursului de rezidentiat.
(2) Cei aflaţi în situaţia de mai sus şi care la data prezentãrii la concursul de rezidentiat erau angajaţi într-o unitate sanitarã, cu contract de munca pe durata nedeterminatã, pot fi mentinuti la vechiul loc de munca numai dacã postul nu a fost ocupat. În situaţia în care postul a fost ocupat, cel în cauza poate concura pentru ocuparea unui alt post vacant.
23. (1) A doua specialitate se va putea obţine cu avizul Ministerului Sãnãtãţii dupã efectuarea integrala a rezidentiatului în specialitatea respectiva. În cazul specialitatilor care au trunchi comun, rezidentiatul pentru a doua specialitate se va putea reduce cu durata trunchiului comun.
(2) Cea de-a doua specialitate se obţine cu respectarea tuturor condiţiilor pentru rezidentiat.
24. Echivalarea stagiilor de pregãtire în specialitate efectuate de medici şi farmacisti în strãinãtate se face de Ministerul Sãnãtãţii.
25. (1) Dispoziţiile prezentei metodologii nu afecteazã drepturile cistigate de medici şi farmacisti sub regimul actelor normative anterioare.
(2) Prevederile prezentei metodologii se vor aplica începînd cu concursul de rezidentiat din anul 1993.
-------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016