Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.79 din 14 iulie 2010  pentru modificarea si completarea Regulamentului onorurilor si ceremoniilor militare, aprobat prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.30/2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.79 din 14 iulie 2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului onorurilor si ceremoniilor militare, aprobat prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.30/2009

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 23 iulie 2010
ORDIN nr. M.79 din 14 iulie 2010
pentru modificarea şi completarea Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare, aprobat prin <>Ordinul ministrului apãrãrii naţionale nr. M.30/2009
EMITENT: MINISTERUL APÃRÃRII NAŢIONALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 23 iulie 2010


Pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 alin. (1) lit. o) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 , cu modificãrile ulterioare,

ministrul apãrãrii naţionale emite prezentul ordin.

ART. I
Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare, aprobat prin <>Ordinul ministrului apãrãrii naţionale nr. M.30/2009 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 şi 208 bis din 1 aprilie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - În situaţii deosebite - rãzboi, crizã, calamitãţi naturale, participarea la misiuni în teatrele de operaţii sau la exerciţii în alte garnizoane decât cele de dislocare la pace - care nu sunt prevãzute în prezentul regulament, nu se constituie detaşamente de onoare distincte pentru acordarea onorului militar. Onorul militar se acordã în funcţie de particularitãţile ceremoniei respective şi de personalul la dispoziţie."
2. La articolul 7, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) Ziua NATO în România;".
3. La articolul 10, partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Onorul militar se acordã în situaţiile şi în condiţiile stabilite pentru fiecare caz în parte de cãtre organizatori, conform anexei nr. 11, astfel:".
4. La articolul 16, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) La trecerea în revistã a gãrzii de onoare, comandantul acesteia însoţeşte persoana oficialã în pas de defilare, în dreapta şi la doi paşi înapoia acesteia, salutând - prezentând onorul cu sabia - pânã la apropierea de flancul stâng al gãrzii de onoare, când trece înapoia persoanei oficiale la trei-patru paşi de aceasta, se opreşte la cinci-şase paşi de flancul stâng al gãrzii şi salutã persoana oficialã, care se întoarce spre comandantul gãrzii de onoare."
5. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - La ordin, pentru conducerea la plecare a persoanelor oficiale prevãzute la art. 10, acţiunile gãrzii de onoare se desfãşoarã potrivit celor prevãzute pentru onorul la sosire, art. 16 alin. (2), cu urmãtoarele deosebiri:
a) formula de raport este: «Domnule... - funcţia sau gradul - dacã persoana oficialã este militar/Excelenţã/Majestate, garda de onoare, constituitã cu ocazia plecãrii dumneavoastrã/Excelenţei Voastre/Majestãţii Voastre, vã prezintã onorul; sunt comandantul gãrzii... - gradul şi numele»;
b) garda de onoare nu defileazã şi rãmâne în poziţia «pentru onor» pânã la retragerea persoanei oficiale."
6. La articolul 26, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Garda de onoare se dispune în linie pe douã, 3 sau 4 rânduri, în funcţie de locul de desfãşurare."
7. La articolul 28, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru detaşamentele de onoare organizate de Regimentul 30 Gardã «Mihai Viteazul», tipul armamentului individual al militarilor se stabileşte în funcţie de situaţie."
8. La articolul 39, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Ceremoniile militare dedicate comemorãrii eroilor României încep la ora 12,00, când, la solicitarea comandantului garnizoanei adresatã autoritãţilor bisericeşti locale, se trag, timp de 3 minute, clopotele tuturor lãcaşelor de cult din localitate. Dupã aceasta, conform planificãrii comandantului garnizoanei, se desfãşoarã, de regulã, activitãţile prevãzute la art. 6."
9. La capitolul II, dupã secţiunea 1 se introduce o nouã secţiune, secţiunea 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA 1^1
Ziua NATO în România
Art. 42^1. - (1) Ziua NATO în România se sãrbãtoreşte în fiecare an, în prima duminicã a lunii aprilie.
(2) Cu acest prilej, în toate structurile militare se arboreazã drapelul naţional al României şi drapelul NATO.
(3) Pe timpul arborãrii drapelelor pe catarg se intoneazã de cãtre muzica militarã sau se difuzeazã prin mijloace electronice imnul naţional al României şi imnul NATO."
10. La articolul 45, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) La sosirea Preşedintelui României, trompetul cântã semnalele «Atenţiune» şi «Prevestirea pentru primirea generalului». Comandantul paradei militare naţionale comandã trecerea în poziţia «drepţi» şi prezentarea onorului. Trupele prezintã armele «pentru onor», muzica militarã intoneazã «Marşul de întâmpinare», iar drapelele de luptã se înclinã la orizontalã. De regulã, comandantul paradei militare naţionale se prezintã în faţa Preşedintelui României şi raporteazã: «Domnule Preşedinte, trupele sunt gata pentru parada militarã organizatã cu ocazia...... Sunt comandantul paradei militare..., - gradul şi numele -». În timpul raportului, muzica militarã înceteazã sã cânte.
(3) Preşedintele României salutã trupele cu formula «Bunã ziua!», la care acestea rãspund «Sã trãiţi!». Muzica militarã intoneazã şi participanţii interpreteazã vocal imnul naţional al României. În timpul intonãrii imnului naţional al României se executã 21 de salve de artilerie."
11. Articolul 46 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Dupã depunerea jurãmântului, Preşedintele României, la sosirea la sediul instituţiei prezidenţiale, primeşte onorul."
12. La articolul 49, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - (1) Învestirea în funcţie a ministrului apãrãrii naţionale se face de cãtre Preşedintele României sau de cãtre prim-ministru, dupã caz, la sediul Ministerului Apãrãrii Naţionale.
..........................................................................
(3) Pentru solemnitatea de învestire, Regimentul 30 Gardã «Mihai Viteazul» asigurã un detaşament de onoare de «TIP B» în uniformã de protocol, conform anexei nr. 5."
13. La articolul 50 alineatul (1), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - (1) La sosirea Preşedintelui României sau a prim-ministrului:".
14. La articolul 50 alineatul (2), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) Preşedintele României sau prim-ministrul îl prezintã pe noul ministru al apãrãrii naţionale şi rosteşte o alocuţiune;".
15. La articolul 50 alineatul (3), partea introductivã şi literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) La plecarea Preşedintelui României sau a prim-ministrului:
a) la ieşirea Preşedintelui României sau a prim-ministrului din sediul Ministerului Apãrãrii Naţionale, trompetul intoneazã semnalul «Atenţiune», comandantul gãrzii prezintã onorul şi dã raportul, iar muzica militarã intoneazã «Marşul de întâmpinare»;
b) Preşedintele României sau prim-ministrul salutã drapelul de luptã, trece în revistã şi salutã garda de onoare;".
16. La articolul 51, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Învestirea în funcţie a şefului Statului Major General se face de cãtre Preşedintele României la sediul Ministerului Apãrãrii Naţionale."
17. La articolul 51, alineatul (3) şi litera l) a alineatului (5) se abrogã.
18. La articolul 51, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Învestirea în funcţie a noului şef al Statului Major General se executã în biroul sãu de cãtre Preşedintele României; cu aceastã ocazie, Preşedintele României îi înmâneazã şefului Statului Major General simbolul Statului Major General, «Vulturul Cruciat»."
19. La articolul 67, alineatele (3), (4) şi (6) se abrogã.
20. La articolul 68 alineatul (2), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) persoana oficialã salutã drapelul de luptã, trece în revistã formaţia şi îi salutã cu formula «Bine aţi venit!», la care militarii rãspund «Sã trãiţi!»."
21. La articolul 82 alineatul (3), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) trompet;".
22. La articolul 85, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În ziua înhumãrii, comandantul gãrzii la sicriu organizeazã schimburi formate din câte 4 militari. Militarii dintr-un schimb se aşazã pe ambele pãrţi, la capetele sicriului, la unul-doi paşi de acesta şi stau în poziţia «drepţi», ţinând pistoalele-mitralierã sau puştile automate în poziţia «la piept». Cei 4 militari stau cu faţa spre intrarea în încãpere şi se schimbã la fiecare 15 minute."

23. La articolul 86, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cortegiul militar funerar se deplaseazã la locul de înhumare în urmãtoarea ordine:
a) prapurii - persoanã civilã;
b) militarul cu portretul defunctului;
c) militarii purtãtori ai pernelor cu decoraţiile acestuia;
d) militarul cu crucea;
e) coliva - persoanã civilã;
f) militarii cu coroanele şi jerbele de flori;
g) militarii cu capacul sicriului;
h) preoţii;
i) militarii cu sicriul;
j) familia;
k) oficialitãţile;
l) drapelul de luptã şi garda de onoare;
m) trompetul;
n) cadrele militare şi alte persoane participante."
24. La articolul 96, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru acordarea onorului militar, la sosirea personalitãţii se constituie garda de onoare, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 5."
25. La articolul 96, alineatul (3) se abrogã.
26. La articolul 98, literele n) şi p) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"n) dupã depunerea jurãmântului, comandantul unitãţii militare predã drapelul de luptã militarului portdrapel, iar garda se deplaseazã în flancul drept al unitãţii militare, pe linia rândului întâi al formaţiei;
...........................................................................
p) persoana care a înmânat drapelul de luptã rosteşte o alocuţiune despre semnificaţia acestui eveniment; în încheiere, când aceasta felicitã unitatea militarã, militarii din formaţie, din proprie iniţiativã, iau poziţia «drepţi» şi se intoneazã imnul naţional al României;".
27. La articolul 102, literele c), g) şi h) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"c) dupã oprirea drapelului de luptã pe locul ordonat, şeful structurii de personal şi mobilizare/reprezentantul eşalonului superior dã citire decretului prezidenţial, iar persoana desemnatã se apropie de drapelul de luptã şi fixeazã decoraţia pe cravata special destinatã;
.........................................................................
g) Preşedintele României/ministrul apãrãrii naţionale/şeful Statului Major General rosteşte o alocuţiune, arãtând meritele pentru care marii unitãţi/unitãţii militare i s-a conferit decoraţia; alocuţiunea se încheie cu o formulã de felicitare, iar militarii aflaţi în formaţie iau poziţia «drepţi»;
h) comandantul marii unitãţi/unitãţii militare al cãrei drapel de luptã a fost decorat mulţumeşte în alocuţiunea sa pentru distincţia acordatã; în încheiere, comandantul dã comenzile necesare pentru încolonare şi defilare;".
28. La articolul 102, dupã litera h) se introduce o nouã literã, litera i), cu urmãtorul cuprins:
"i) în teatrele de operaţii, acest tip de activitãţi se executã fãrã defilarea forţelor."
29. La articolul 107, litera o) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"o) militarii aflaţi în formaţie, din proprie iniţiativã, iau poziţia «drepţi»;".
30. La articolul 110 alineatul (2), litera k) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"k) felicitarea promoţiei de cãtre persoana oficialã şi luarea poziţiei «drepţi» din proprie iniţiativã;".
31. La articolul 137, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drapelele României care se înmâneazã familiilor dupã înhumarea militarilor în activitate se asigurã de unitatea militarã din care au fãcut parte; pentru cadrele militare în rezervã sau în retragere şi pentru veteranii de rãzboi, acestea se asigurã de comenduirea de garnizoanã."
32. La anexa nr. 5 coloana 4, rândul 1 din tabel se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Uniforma*:
- de protocol;
- de protocol şi a categoriilor de forţe ale armatei; (Pl.1 - uniforma de protocol, Pl.2 - uniforma de reprezentare a forţelor terestre, Pl.3 - uniforma de reprezentare a forţelor aeriene şi Pl.4 - uniforma de reprezentare a forţelor navale);".
33. La anexa nr. 5 coloana 5, rândul 1 din tabel se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"* Se stabileşte la ordin."
34. Titlul anexei nr. 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"SCHEMA DE PRINCIPIU
a organizãrii ceremoniei militare la sosirea/plecarea
personalitãţilor în/din sediul
Ministerului Apãrãrii Naţionale"
35. La anexa nr. 10 coloana 2, rândurile 2, 3, 4, 7, 8, 9 şi 10 din tabel se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
- rândul 2 - "O companie x 3 plutoane x 15 militari";
- rândul 3 - "2 plutoane x 15 militari";
- rândul 4 - "Un pluton x 15 militari";
- rândul 7 - "2 plutoane x 15 militari";
- rândul 8 - "Un pluton x 21 militari";
- rândul 9 - "Un pluton x 15 militari";
- rândul 10 - "Un pluton x 15 militari".
36. La anexa nr. 10 coloana 4, rândul 10 din tabel se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Da".
37. La anexa nr. 10 coloana 8, rândurile 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 şi 10 din tabel se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"4 militari la ordinul comandantului garnizoanei".
38. La anexa nr. 10, rândul 11 din tabel se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c. Cavalerilor ordinelor naţionale care nu au şi calitatea de veteran de rãzboi sau de cadru militar în rezervã/retragere li se acordã funeralii cu onoruri militare conform gradului echivalent în rezervã."
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apãrãrii naţionale,
Gabriel Oprea

Bucureşti, 14 iulie 2010.
Nr. M.79.

---------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016