Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.63 din 20 martie 2023  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.30/2012 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.63 din 20 martie 2023 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.30/2012 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 285 din 5 aprilie 2023
    Pentru aplicarea prevederilor art. 74 alin. 4 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 5 şi 8 din Ghidul carierei militare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere dispoziţiile art. 41 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.30/2012 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 229 din 5 aprilie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ORDIN
    pentru aprobarea Instrucţiunilor privind formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României"

    2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Se aprobă Instrucţiunile privind formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin."

    3. Titlul anexei se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Instrucţiuni
    privind formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României"

    4. În anexă, articolele 2 şi 3 se abrogă.
    5. În anexă, după articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 7^1
    Formarea profesională iniţială a cadrelor militare în activitate se realizează astfel:
    a) prin parcurgerea şi absolvirea programelor de studii pentru formarea cadrelor militare în activitate organizate de către unităţile de învăţământ postliceal militar şi de către instituţiile de învăţământ universitar militar, precum şi de către instituţiile civile de învăţământ, pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naţionale, potrivit legii şi actelor normative specifice, denumită în continuare formarea pe filiera directă;
    b) prin parcurgerea şi absolvirea cursului de formare a cadrelor militare în activitate, organizat în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, şcolile de instruire/centrele de instruire specifice armelor sau serviciilor şi specialităţilor militare, potrivit legii şi actelor normative specifice, denumită în continuare formarea pe filiera indirectă."

    6. În anexă, la articolul 10 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) planurile de pregătire a cadrelor militare prin cursuri de carieră;"

    7. În anexă, la articolul 10, alineatul (2) se abrogă.
    8. În anexă, la articolul 77 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să aibă gradul de la sublocotenent/aspirant până la căpitan inclusiv;"

    9. În anexă, articolul 78 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 78
    (1) Ofiţerii în activitate declaraţi «Admis» la programe de studii universitare de master organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă şi pentru locuri finanţate de la bugetul de stat se detaşează la instituţia de învăţământ universitar militar organizatoare a programelor de studii, pe întreaga perioadă a acestora.
    (2) Pe timpul participării la formele de pregătire prevăzute la alin. (1), ofiţerii nu pot fi analizaţi în cadrul comisiilor de selecţie în vederea promovării în funcţii şi nu pot constitui bază de selecţie pentru participarea la concursuri/examene în vederea ocupării posturilor permanente din structurile de reprezentare naţională în străinătate, precum şi a celor din structurile internaţionale la care România este parte."

    10. În anexă, articolul 88 se abrogă.
    11. În anexă, articolul 93 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 93
    (1) Cadrul general privind evoluţia cadrelor militare în carieră prin îndeplinirea succesivă a funcţiilor este determinat de următoarele criterii:
    a) nevoile de încadrare ale structurilor Ministerului Apărării Naţionale;
    b) opţiunile personale pentru următoarea funcţie şi aspiraţiile în carieră ale cadrului militar;
    c) specificaţiile de personal ale funcţiei vacante;
    d) experienţa profesională necesară încadrării unei funcţii de comandă/conducere, dobândită prin exercitarea unor funcţii de execuţie în structuri militare de nivel ierarhic superior sau a unor funcţii de comandă/conducere în structuri militare de nivel ierarhic inferior ori prin exercitarea unei funcţii imediat inferioare celei ce urmează să fie încadrată, din aceeaşi structură militară, ori a unei funcţii corespondente acesteia, din structuri militare de acelaşi nivel ierarhic;
    e) poziţia cadrului militar în ierarhia stabilită de către comisia de selecţie în funcţie de cunoştinţele, aptitudinile, competenţa şi experienţa profesională dobândite.
    (2) Participarea la acţiuni militare, misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român poate constitui un avantaj în procesul de selecţie pentru promovarea în funcţii.
    (3) Îndeplinirea funcţiilor de instructor militar sau desfăşurarea activităţilor în calitate de instructor militar asociat poate constitui un avantaj în procesul de selecţie pentru promovarea în funcţii."

    12. În anexă, la articolul 95, alineatul (8) se abrogă.
    13. În anexă, la capitolul VI secţiunea 1, titlul subsecţiunii a 2-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SUBSECŢIUNEA a 2-a
    Evoluţia în carieră a ofiţerilor din serviciul pentru sprijin logistic
"

    14. În anexă, articolele 96-98 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 96
    (1) Traseul în carieră al ofiţerilor formaţi pe filiera directă şi confirmaţi în serviciul pentru sprijin logistic începe cu acordarea gradului de sublocotenent şi repartiţia în funcţii de execuţie în cadrul structurilor militare de nivel 1 sau 2 ori într-o funcţie de comandant de pluton/similar în cadrul structurilor militare de nivel 1.
    (2) Odată cu obţinerea gradului de locotenent, ofiţerii, absolvenţi ai studiilor militare universitare de licenţă, pot ocupa următoarele tipuri de funcţii prevăzute în statele de organizare cu acest nivel de studii:
    a) funcţii de comandă/conducere sau de execuţie precizate la alin. (1);
    b) funcţii de execuţie specifice domeniilor funcţionale de sprijin sau de stat major din structuri militare de nivel 1 sau 2, altele decât cele cu corespondenţă în domeniul logistic.
    (3) Locotenenţii care au absolvit cursul avansat/similar pot ocupa funcţii de comandant de companie/similar specifice serviciului pentru sprijin logistic, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în prima funcţie de la baza ierarhiei militare din cadrul structurilor militare de nivel 1.
    (4) Căpitanii, absolvenţi ai studiilor militare universitare de licenţă, pot ocupa următoarele tipuri de funcţii prevăzute în statele de organizare cu acest nivel de studii:
    a) funcţii de execuţie specifice serviciului pentru sprijin logistic, domeniilor funcţionale de sprijin ori de stat major, din structuri militare până la nivel 3 inclusiv;
    b) funcţii de comandant de companie, comandant/şef al altor subunităţi de acelaşi nivel ierarhic cu compania, specifice serviciului pentru sprijin logistic, din structuri militare de nivel 1 şi 2, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă într-o funcţie de comandant de pluton/similar în cadrul structurilor militare de nivel 1;
    c) funcţii de comandă/conducere specifice serviciului pentru sprijin logistic din structuri militare de nivel 1 şi până la nivel comandament de brigadă inclusiv, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de execuţie specifice serviciului pentru sprijin logistic din structuri militare de nivel 2 sau 3;
    d) funcţii de comandă/conducere specifice domeniilor funcţionale de sprijin sau de stat major din structuri militare de nivel 1, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de execuţie specifice domeniilor funcţionale de sprijin ori de stat major din structuri militare de nivel 2 sau cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de comandant de companie/similar.
    (5) Căpitanii, maiorii, locotenenţi-coloneii şi coloneii care au master în domeniul de licenţă pot ocupa următoarele tipuri de funcţii prevăzute în statele de organizare cu acest nivel de studii:
    a) funcţii de execuţie specifice serviciului pentru sprijin logistic, domeniilor funcţionale de sprijin ori de stat major din toate structurile;
    b) funcţii de comandă/conducere specifice serviciului pentru sprijin logistic din toate structurile;
    c) funcţii de comandă/conducere specifice domeniilor funcţionale de sprijin sau de stat major din structuri militare de la nivelul 1 până la nivelul 4 inclusiv, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii corespondente în structuri militare de nivel ierarhic inferior ori au cel puţin un an de experienţă în aceeaşi structură, în funcţii imediat inferioare celor în care vor fi încadraţi, sau au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de execuţie în domenii corespondente în structuri militare de nivel ierarhic superior, după caz.
    (6) Maiorii, locotenenţi-coloneii şi coloneii care au master de conducere în domeniul logistic pot ocupa funcţii de comandă/ conducere, corespunzătoare specializării obţinute, prevăzute în statele de organizare cu acest nivel de studii, în toate structurile militare, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de comandă/conducere în structuri militare de nivel ierarhic inferior ori au cel puţin un an de experienţă în aceeaşi structură, în funcţii imediat inferioare celor în care vor fi încadraţi, sau au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de execuţie în domenii corespondente în structuri militare de nivel ierarhic superior.
    (7) Coloneii care au master de conducere în management logistic pot urma cursurile postuniversitare de perfecţionare în conducere strategică organizate de Universitatea Naţională de Apărare «Carol I» sau cursul «Probleme actuale ale securităţii naţionale» organizat de Colegiul Naţional de Apărare ori alte cursuri echivalente din străinătate, necesare pentru acordarea gradului de general de brigadă/similar, iar după absolvirea acestora pot ocupa funcţii de comandă/conducere specifice serviciului pentru sprijin logistic, funcţii de conducere specifice domeniilor funcţionale de sprijin sau de stat major ori serviciilor specializate, prevăzute în statele de organizare cu grade de generali/similari, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de comandă/conducere în structuri militare de nivel 3 sau 4 ori au cel puţin un an de experienţă în funcţii de comandă/ conducere imediat inferioare celor în care urmează să fie încadraţi.
    (8) Ofiţerii din serviciul pentru sprijin logistic, formaţi pe filiera directă, care deţin gradul de colonel şi au master în domeniul de licenţă, pot urma cursul «Probleme actuale ale securităţii naţionale» organizat de Colegiul Naţional de Apărare sau alte cursuri echivalente din străinătate, necesare pentru acordarea gradului de general de brigadă/similar, iar după absolvirea acestora pot ocupa funcţii de conducere specifice domeniilor funcţionale de sprijin sau de stat major ori serviciilor specializate, prevăzute în statele de organizare cu grade de generali/similari, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de comandă/ conducere în structuri militare de nivel 3 sau 4 ori au cel puţin un an de experienţă în funcţii de comandă/conducere imediat inferioare celor în care urmează să fie încadraţi.
    ART. 97
    Ofiţerii din serviciul pentru sprijin logistic, formaţi pe filiera indirectă, pot ocupa funcţii de execuţie sau de conducere specifice acestui serviciu, în funcţie de nevoile Ministerului Apărării Naţionale, cu respectarea corelărilor dintre gradul militar, nivelul de studii şi nivelul ierarhic al structurilor, specifice ofiţerilor formaţi pe filieră directă, precizate la art. 96.
    ART. 98
    Traseul în carieră al ofiţerilor formaţi pe filiera directă şi confirmaţi în serviciul tehnico-ingineresc începe cu acordarea gradului de sublocotenent/aspirant şi repartiţia în funcţii specifice acestui serviciu, în toate structurile militare."

    15. În anexă, articolul 103 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 103
    Ofiţerii formaţi pe filiera indirectă şi confirmaţi în specialităţi militare din serviciul tehnico-ingineresc pot ocupa funcţii de execuţie sau de conducere specifice acestui serviciu, în funcţie de nevoile Ministerului Apărării Naţionale, cu respectarea corelărilor dintre gradul militar, nivelul de studii şi nivelul ierarhic al structurilor, specifice ofiţerilor formaţi pe filieră directă, precizate la art. 99 alin. (1)."

    16. În anexă, la articolul 104, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) Ofiţerii formaţi pe filiera directă în cadrul serviciilor specializate, precum şi cei formaţi pe filieră directă în cadrul altor arme sau servicii şi care au absolvit şi instituţii civile de învăţământ superior şi/sau deţin, după caz, certificate de atestare potrivit legii pot ocupa următoarele tipuri de funcţii:
    a) funcţii de execuţie sau de conducere specifice serviciilor specializate în toate structurile militare, cu respectarea cerinţelor de studii specifice funcţiilor, a celorlalte criterii precizate la art. 93 şi a prevederilor legislaţiei naţionale în domeniul de specialitate;
    b) funcţii specifice domeniilor de sprijin instituţional sau de stat major, cu respectarea cerinţelor privind experienţa profesională precizate pentru aceste domenii la art. 96.
    ...................................................
(3) În cadrul structurilor de audit intern, de control şi inspecţie şi de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor, ofiţerii proveniţi pe filiera directă, confirmaţi în oricare armă/serviciu şi care, după caz, au fost avizaţi de structura cu responsabilităţi în domeniu şi/sau deţin certificate de atestare potrivit legii, pot ocupa funcţii specifice acestor structuri, cu respectarea cerinţelor de studii specifice funcţiilor respective, a celorlalte criterii precizate la art. 93 şi a prevederilor legislaţiei naţionale în domeniul de specialitate."

    17. În anexă, după articolul 104 se introduce un nou articol, articolul 104^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 104^1
    (1) Ofiţerii care au master de conducere în management economico-financiar pot ocupa funcţii de comandă/ conducere, corespunzătoare specializării obţinute, prevăzute în statele de organizare cu acest nivel de studii, în toate structurile militare, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de comandă/conducere în structuri militare de nivel ierarhic inferior ori au cel puţin un an de experienţă în aceeaşi structură, în funcţii imediat inferioare celor în care vor fi încadraţi, sau au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de execuţie în domenii corespondente în structuri militare de nivel ierarhic superior.
    (2) Coloneii care au master de conducere în management economico-financiar pot urma cursurile postuniversitare de perfecţionare în conducere strategică organizate de Universitatea Naţională de Apărare «Carol I» sau cursul «Probleme actuale ale securităţii naţionale» organizat de Colegiul Naţional de Apărare ori alte cursuri echivalente din străinătate, necesare pentru acordarea gradului de general de brigadă/similar, iar după absolvirea acestora pot ocupa funcţii de comandă/conducere specifice serviciului specializat management financiar-contabil ori funcţii de conducere specifice domeniilor funcţionale de sprijin sau de stat major, prevăzute în statele de organizare cu grade de generali/similari, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de comandă/conducere în structuri militare de nivel 3 sau 4 ori au cel puţin un an de experienţă în funcţii de comandă/conducere imediat inferioare celor în care urmează să fie încadraţi."

    18. În anexă, la articolul 105, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Ofiţerii din serviciile specializate - justiţie militară, medicină militară, management financiar-contabil, jurnalism şi relaţii publice - formaţi pe filiera directă, care deţin gradul de colonel, pot urma cursul «Securitate şi bună guvernare» organizat de Colegiul Naţional de Apărare, necesar pentru acordarea gradului de general de brigadă/similar, iar după absolvirea acestuia pot ocupa funcţii de conducere prevăzute în statele de organizare cu grade de generali, doar în cadrul serviciilor în care sunt confirmaţi sau îşi desfăşoară activitatea, dacă au cel puţin 2 ani de experienţă în funcţii de comandă/conducere în structuri militare de nivel 3 sau 4 ori au cel puţin un an de experienţă în funcţii de comandă/conducere imediat inferioare celor în care urmează să fie încadraţi."

    19. În anexă, la articolul 106, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 106
    (1) Ofiţerii de servicii specializate formaţi pe filiera indirectă, cu excepţia celor din serviciile specializate medicină militară şi management financiar-contabil, precum şi a celor confirmaţi în specialitatea militară justiţie militară, pot ocupa funcţii de execuţie sau de conducere specifice acestor servicii, în toate structurile militare, în funcţie de nevoile Ministerului Apărării Naţionale, cu respectarea corelărilor dintre gradul militar, nivelul de studii şi nivelul ierarhic al structurilor, specifice ofiţerilor formaţi pe filieră directă, precizate la art. 104 alin. (1) lit. a)."

    20. În anexă, la articolul 106, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Ofiţerii confirmaţi în specialitatea militară justiţie militară, formaţi pe filiera indirectă, pot ocupa doar funcţii de execuţie sau de conducere specifice acestei specialităţi militare, în toate structurile militare, indiferent de nivelul ierarhic al acestora, în raport cu nivelul studiilor, cu vechimea în specialitatea dobândită de la finalizarea acestora, corelată cu stagiile minime în gradul militar şi cu respectarea criteriilor precizate la art. 104 alin. (1) lit. a).
(2^2) Ofiţerii confirmaţi în serviciul specializat management financiar-contabil, formaţi pe filiera indirectă, pot ocupa funcţii de execuţie sau de conducere specifice acestui serviciu, precum şi în domeniile funcţionale de sprijin pensii militare şi drepturi sociale, planificarea apărării, achiziţii şi prevenirea şi investigarea corupţiei şi a fraudelor ori în unităţile de coordonare a proiectelor cu finanţare externă, în toate structurile militare, indiferent de nivelul ierarhic al acestora, în funcţie de nevoile Ministerului Apărării Naţionale, cu respectarea corelărilor dintre gradul militar, nivelul de studii şi nivelul ierarhic al structurilor, specifice ofiţerilor formaţi pe filieră directă, precizate la art. 104 alin. (1) lit. a)."

    21. În anexă, la articolul 106 alineatul (4), litera a) se abrogă.
    22. În anexă, la capitolul VI secţiunea 1, după subsecţiunea a 4-a se introduce o nouă subsecţiune, subsecţiunea a 4^1-a, cuprinzând articolul 106^1, cu următorul cuprins:
    " SUBSECŢIUNEA a 4^1-a
    Reguli privind încadrarea funcţiilor prevăzute cu grade de generali/similari din Statul Major al Apărării şi structura de forţe ale armatei
    ART. 106^1
    Încadrarea funcţiilor prevăzute în statele de organizare cu grade de generali/similari se face cu respectarea următoarelor reguli:
    a) îndeplinirea pentru o perioadă de cel puţin 2 ani a funcţiei de comandant de unitate tactică, cel puţin de nivel batalion/ similar, este o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiei de comandant de brigadă/similar;
    b) îndeplinirea pentru o perioadă de cel puţin un an a funcţiei de comandant de brigadă/similar este o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiilor de comandant/locţiitor prevăzute cu grade de generali/similari la eşaloanele superioare brigăzii, în cadrul structurii de forţe, precum şi a funcţiilor de şef al statului major al categoriei de forţe/locţiitor sau locţiitor pentru operaţii şi instrucţie/resurse/director/locţiitor al şefului Statului Major al Apărării;
    c) îndeplinirea pentru o perioadă de cel puţin un an a funcţiei de comandant de divizie este o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiei de comandant de corp de armată;
    d) îndeplinirea pentru o perioadă de cel puţin un an a unei funcţii prevăzute cu gradul de general de brigadă/similar este o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiilor prevăzute cu gradul de general-maior/similar în cadrul structurii de forţe, cu luarea în considerare a prevederilor lit. b);
    e) îndeplinirea unei funcţii prevăzute cu gradul de general-maior/similar este o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiilor prevăzute cu gradul de general-locotenent/similar în cadrul structurii de forţe, cu luarea în considerare a prevederilor lit. b);
    f) îndeplinirea uneia dintre funcţiile de comandant de divizie, comandant de corp de armată, comandant al Comandamentului Componentei Terestre, comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite sau locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre este o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Terestre;
    g) îndeplinirea uneia dintre funcţiile de comandant de flotă, comandant al Comandamentului Componentei Navale, şef de stat major la Comandamentul Forţelor Întrunite sau locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale este o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Navale;
    h) îndeplinirea uneia dintre funcţiile de comandant al Comandamentului Componentei Aeriene, locţiitor al comandantului la Comandamentul Forţelor Întrunite sau locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene este o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Aeriene;
    i) îndeplinirea funcţiei de şef al statului major al categoriei de forţe/comandant al comandamentului de sprijin sau locţiitor pentru operaţii şi instrucţie/resurse al şefului Statului Major al Apărării este o condiţie obligatorie pentru încadrarea funcţiei de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării, cu luarea în considerare a prevederilor lit. b)."

    23. În anexă, articolul 114 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 114
    Planul de pregătire a cadrelor militare prin cursuri de carieră se elaborează anual de către Direcţia generală management resurse umane şi se aprobă de către ministrul apărării naţionale."

    24. În anexă, după articolul 120 se introduce un nou articol, articolul 120^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 120^1
    Coloneii/Comandorii se pot înscrie în vederea participării la cursurile prevăzute la art. 95 alin. (11) şi (12), art. 96 alin. (7)-(8), art. 101, 102, 104^1 şi 105 numai dacă au absolvit studiile prevăzute la art. 7^1 lit. a)."

    25. În anexă, la articolul 122, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Formarea profesională şi evoluţia în carieră a personalului militar din structurile Direcţiei generale de informaţii a apărării se stabilesc prin reglementări proprii, aprobate prin ordin al ministrului apărării naţionale sau dispoziţie a directorului general, după caz."

    26. În anexă, la articolul 122, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Prevederile prezentelor instrucţiuni nu se aplică judecătorilor militari, procurorilor militari şi grefierilor militari din cadrul instanţelor militare şi al parchetelor militare."

    27. În anexă, anexa nr. 1 se modifică şi va avea cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentulordin .
    28. În tot cuprinsul anexei, sintagma „serviciul medical“ se înlocuieşte cu sintagma „serviciul medicină militară“, iar sintagma „serviciul pentru sprijin logistic al acţiunilor de luptă“ se înlocuieşte cu sintagma „serviciul pentru sprijin logistic“.
    29. În tot cuprinsul anexei, prin „domeniu de stat major“ şi „domeniu funcţional de sprijin“ se înţelege „domeniu funcţional“.


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul apărării naţionale,
                    Angel Tîlvăr

    Bucureşti, 20 martie 2023.
    Nr. M.63.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la Instrucţiuni)
    TERMENI ŞI DEFINIŢII
    Armele de luptă sunt: infanterie, tancuri, aviaţie, marină, forţe pentru operaţii speciale.
    Armele pentru sprijin de luptă sunt:
    - artilerie şi rachete;
    – geniu;
    – comunicaţii, tehnologia informaţiilor şi apărare cibernetică;
    – apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară;
    – rachete şi artilerie antiaeriană;
    – radiolocaţie;
    – poliţie militară;
    – informaţii pentru apărare;
    – război electronic.

    Serviciile sunt:
    - serviciul pentru sprijin logistic;
    – serviciul tehnico-ingineresc;
    – serviciile specializate.

    Serviciile specializate sunt:
    - topogeodezie;
    – muzici militare;
    – justiţie militară;
    – medicină militară;
    – medicină veterinară;
    – meteorologie;
    – educaţie fizică;
    – management financiar-contabil;
    – jurnalism şi relaţii publice;
    – psihologie, sociologie;
    – istorie şi arhivă.

    Domeniile funcţionale sunt:
    - politici de apărare şi securitate naţională;
    – planificarea integrată a apărării;
    – cooperare internaţională în domeniul apărării/relaţii militare internaţionale;
    – planificarea înzestrării şi achiziţii;
    – management resurse umane;
    – învăţământ;
    – personal şi mobilizare;
    – secretariat;
    – audit;
    – cercetare-dezvoltare;
    – doctrină;
    – organizare structuri;
    – domenii şi infrastructuri;
    – tradiţii militare;
    – cooperare civili-militari;
    – comunicare strategică;
    – operaţii psihologice;
    – relaţii internaţionale;
    – pensii militare şi drepturi sociale;
    – securitate şi sănătate în muncă;
    – protecţia mediului;
    – apărare împotriva incendiilor;
    – supraveghere tehnică şi metrologie legală;
    – standardizare şi interoperabilitate;
    – protecţia informaţiilor clasificate;
    – prevenirea şi investigarea corupţiei şi fraudelor;
    – inspecţii şi controale;
    – evaluare lingvistică;
    – alte domenii.

    Prima funcţie de la baza ierarhiei militare: cea mai mică funcţie din ierarhia funcţiilor specifice unei arme sau unui serviciu (de exemplu, funcţia de „comandant de pluton“ este cea mai mică funcţie în ierarhia funcţiilor ce pot fi ocupate de către ofiţerii din arma infanterie).
    Funcţii de acelaşi nivel ierarhic sunt funcţiile situate pe aceeaşi poziţie în ierarhii specifice armelor şi serviciilor (de exemplu, funcţia de „comandant de pluton“ este situată pe prima poziţie a ierarhiei funcţiilor specifice armei infanterie şi este de acelaşi nivel ierarhic cu funcţia de „pilot“ ce este situată pe prima poziţie a ierarhiei funcţiilor specifice armei aviaţie, specialitatea „pilot pe aeronave cu motoare reactive“).
    Funcţii corespondente în structuri militare de nivel ierarhic inferior sunt funcţiile de acelaşi fel după nivelul atribuţiilor exercitate, de comandă/conducere sau de execuţie, şi din acelaşi domeniu de activitate (de exemplu, funcţia de „şef al operaţiilor“ dintr-un comandament de divizie este funcţia corespondentă din structura de nivel ierarhic inferior pentru funcţia de „şef al operaţiilor“ din Statul Major al Forţelor Terestre).

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016