Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.62 din 20 martie 2023  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.75/2009 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind activitatea legislativă şi de asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.62 din 20 martie 2023 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.75/2009 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind activitatea legislativă şi de asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 263 din 30 martie 2023
    Având în vedere prevederile art. 16 alin. (2) şi ale art. 17 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    pentru aplicarea dispoziţiilor art. 3 alin. (1), art. 5 alin. (1) pct. 4, art. 7 alin. (1) lit. j) şi ale art. 20 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 74 alin. 4 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.75/2009 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind activitatea legislativă şi de asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 541 din 4 august 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ORDIN
    pentru aprobarea Instrucţiunilor privind activitatea legislativă, de reprezentare şi asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale"

    2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Se aprobă Instrucţiunile privind activitatea legislativă, de reprezentare şi asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin."

    3. Titlul anexei se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "INSTRUCŢIUNI
    privind activitatea legislativă, de reprezentare şi asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale"

    4. În anexă, articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Activitatea legislativă, de reprezentare şi asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale este desfăşurată, în condiţiile legii, de către consilierii juridici încadraţi în Direcţia generală juridică, denumită în continuare Direcţia, unităţi, instituţii şi formaţiuni militare fără personalitate juridică, precum şi în alte structuri cu personalitate juridică."

    5. În anexă, la articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Activitatea legislativă, de reprezentare şi asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale se realizează de către consilieri juridici: ofiţeri şi personal civil."

    6. În anexă, la articolul 5, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Consilierii juridici îşi exercită profesia în cadrul unităţilor militare unde sunt încadraţi, subordonându-se nemijlocit comandanţilor/şefilor acestora. Consilierii juridici din Ministerul Apărării Naţionale, indiferent de structura în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, sunt coordonaţi din punct de vedere profesional de Direcţie.
    ..................................................................................................
    (3) În situaţia în care eşalonul superior este dislocat în altă garnizoană, asistenţa juridică pentru unităţile militare care nu au consilier juridic încadrat sau care nu îşi poate îndeplini temporar atribuţiile se asigură de către un consilier juridic din garnizoana respectivă sau din cele mai apropiate garnizoane, desemnat de şeful Direcţiei, în urma unei cereri scrise adresate acestuia de comandantul/şeful unităţii militare deservite. Şeful Direcţiei informează în scris despre desemnare atât consilierul juridic în cauză, prin intermediul comandantului/şefului unităţii militare în care acesta este încadrat, cât şi comandantul/şeful unităţii militare deservite. Sunt exceptaţi de la această prevedere consilierii juridici cu atribuţii pe linie procesuală."

    7. În anexă, la articolul 10 alineatul (1), literele c), e), i)-k) şi m) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) elaborarea, în limitele de competenţă, de proiecte de acte normative şi asigurarea suportului de specialitate celorlalte structuri în procesul de elaborare a acestora, precum şi în cadrul procedurilor reglementate prin Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
    ..................................................................................................
e) participarea la elaborarea actelor normative specifice emise de ministrul apărării naţionale, în condiţiile şi în limitele de competenţă stabilite de reglementările în domeniu;
    ..................................................................................................
i) asigurarea conformităţii cu reglementările Uniunii Europene şi NATO a proiectelor actelor normative, în a căror elaborare sau adoptare este implicat Ministerul Apărării Naţionale;
j) asigurarea asistenţei juridice în relaţiile cu forţele armate străine, potrivit dispoziţiilor art. 60 şi 61;
k) participarea în cazurile prevăzute de actele normative în comisiile permanente de specialitate care funcţionează la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, în vederea asigurării legalităţii măsurilor adoptate sau propuse;
    ..................................................................................................
m) evaluarea competenţelor profesionale, potrivit metodologiei aprobate prin dispoziţia şefului Direcţiei, pentru ocuparea funcţiilor de consilier juridic în cadrul selecţiei derulate în vederea participării la misiuni temporare în străinătate;"

    8. În anexă, la articolul 10 alineatul (1), literele d), f) şi p)-ş) se abrogă.
    9. În anexă, la articolul 10, alineatul (3) se abrogă.
    10. În anexă, după articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 10^1
    (1) Direcţia participă la activitatea legislativă în Ministerul Apărării Naţionale, proces care vizează relaţionarea acestuia cu Guvernul şi celelalte autorităţi publice implicate în procesul de legiferare sau elaborare şi avizare a actelor normative.
    (2) Activitatea legislativă în Ministerul Apărării Naţionale presupune parcurgerea fazelor de elaborare, dezbatere, adoptare şi publicare a actelor normative cu forţă juridică egală sau superioară unei hotărâri a Guvernului, prin care se reglementează relaţii sociale specifice domeniului militar, precum şi avizarea de către Ministerul Apărării Naţionale a proiectelor de acte normative cu incidenţă în domeniul apărării, iniţiate de alte autorităţi publice.
    (3) Direcţia desfăşoară activitatea legislativă în relaţia cu Guvernul şi celelalte autorităţi publice implicate în procesul de elaborare şi avizare a actelor normative potrivit Regulamentului privind procedurile, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării de către Guvern, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.1/2020.
    (4) Direcţia sprijină, potrivit domeniului de responsabilitate, Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului în desfăşurarea activităţii legislative în relaţia cu Parlamentul."

    11. În anexă, la articolul 11, alineatul (2) se abrogă.
    12. În anexă, denumirea titlului II se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " TITLUL II
    Activitatea de asistenţă juridică
"

    13. În anexă, la titlul II, înaintea articolului 12 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 11^1
    Activitatea de asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale se realizează, în principal, prin acordarea consultanţei de specialitate şi avizarea juridică a actelor şi măsurilor dispuse de comandanţi/şefi în scopul asigurării legalităţii actului de comandă/conducere şi al apărării intereselor legitime ale Ministerului Apărării Naţionale în raporturile cu autorităţile publice, instituţiile de orice natură şi cu orice persoană fizică sau juridică, precum şi prin participarea, în limitele competenţelor legale, la procesul de elaborare şi adoptare a actelor normative."

    14. În anexă, la articolul 12, partea introductivă şi litera h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Consilierul juridic din Ministerul Apărării Naţionale îndeplineşte, în principal, următoarele atribuţii pe linia activităţii de asistenţă juridică:
    ..................................................................................................
    h) asigură asistenţa juridică comisiilor care funcţionează la nivelul structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale şi unităţilor militare, fără a face parte din acestea decât în cazurile prevăzute de actele normative, în vederea asigurării legalităţii măsurilor pe care acestea le adoptă sau le propun;"

    15. În anexă, la articolul 12, literele j) şi k) se abrogă.
    16. În anexă, la articolul 14 alineatul (1), litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) la încheierea contractelor de exercitare a profesiei de cadru militar în activitate, precum şi la trecerea în rezervă a cadrelor militare;"

    17. În anexă, la articolul 16, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) În cazul speţelor complexe sau cu caracter de noutate, consilierii juridici se pot adresa, cu aprobarea comandantului/şefului unităţii militare căreia îi asigură asistenţa juridică, în mod direct structurii juridice/consilierului juridic de la eşalonul imediat superior, în vederea formulării unui punct de vedere juridic, solicitarea fiind însoţită, în mod obligatoriu, de soluţia/soluţiile proprie/proprii propusă/propuse, cu o argumentaţie corespunzătoare, în ceea ce priveşte situaţia ce face obiectul analizei."

    18. În anexă, articolul 17 se abrogă.
    19. În anexă, titlul III, cuprinzând articolele 19-22, 31-35, 48-54 şi 58, se abrogă.
    20. În anexă, la articolul 60, partea introductivă şi litera e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 60
    Direcţia asigură asistenţa juridică în relaţiile cu forţele armate străine, revenindu-i în acest domeniu următoarele responsabilităţi:
    ..................................................................................................
    e) poate participa cu specialişti, la solicitarea structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale şi în limita personalului disponibil, la negocierea înţelegerilor tehnice privind cooperarea cu forţele armate străine;"

    21. În anexă, la articolul 60, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) analizează şi soluţionează pretenţiile formulate de terţi împotriva forţelor Statelor Unite ale Americii staţionate în România, în conformitate cu prevederile Aranjamentului de implementare între autorităţile desemnate ale României şi Statelor Unite ale Americii privind procedurile de soluţionare a pretenţiilor pentru implementarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României."

    22. În anexă, articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 61
    La solicitarea structurilor de specialitate ale Ministerului Apărării Naţionale, Direcţia cooperează la îmbunătăţirea cadrului juridico-normativ necesar cooperării forţelor armate române cu cele străine."

    23. În anexă, la articolul 63, alineatul (1^1) se abrogă.
    24. În anexă, la articolul 64, alineatele (1) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 64
    (1) Se deleagă şeful Direcţiei să exercite toate drepturile procedurale şi să reprezinte Ministerul Apărării Naţionale, precum şi structurile care nu au personalitate juridică în faţa instanţelor de judecată şi a altor organe cu activitate jurisdicţională.
    ..................................................................................................
    (4) Consilierii juridici aflaţi, potrivit dispoziţiilor art. 5 alin. (1), în coordonarea profesională a Direcţiei îşi desfăşoară activitatea procesuală în domeniul de responsabilitate al acesteia referitor la reprezentarea intereselor Ministerului Apărării Naţionale în faţa instanţelor de judecată şi a altor organe cu activitate jurisdicţională."

    25. În anexă, la articolul 68, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) La efectuarea expertizei tehnice de specialitate dispuse de instanţa de judecată, comandanţii/şefii unităţilor militare sunt obligaţi ca, la cererea consilierului juridic cu atribuţii pe linie procesuală, să asigure accesul în obiectivul militar al expertului/experţilor desemnat/desemnaţi în condiţiile legii, precum şi participarea specialiştilor în domeniul respectiv, încadraţi în structura pe care o comandă/conduce.
(6) Executarea hotărârilor judecătoreşti este obligaţia unităţilor militare reprezentate în proces sau, în situaţia în care doar Ministerul Apărării Naţionale a avut calitatea de parte în proces, a unităţilor militare implicate în cauză ori cu competenţe în îndeplinirea obligaţiilor stabilite prin titlul executoriu."

    26. În anexă, la articolul 68, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) Punerea în executare a titlului executoriu în cauzele care au ca obiect bunuri imobile se face de unitatea militară al cărei comandant/şef are calitatea de ordonator de credite şi care deţine bunul în contabilitate, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti."

    27. În anexă, la articolul 68 alineatul (7), literele a)-c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) de către unitatea militară prevăzută la alin. (6), al cărei comandant/şef are calitatea de ordonator de credite;
b) de către unitatea militară al cărei comandant/şef are calitatea de ordonator de credite şi asigură financiar unitatea militară prevăzută la alin. (6);
c) de către Direcţia generală financiar-contabilă, în cazurile prevăzute la art. 45 alin. (3) lit. t) şi u) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S. 19/2021*.
    * Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S. 19/2021 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, întrucât este clasificat, potrivit legii."

    28. În anexă, la articolul 70, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Întâmpinările, cererile reconvenţionale, cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, altele decât recursul în interesul legii, precum şi orice alte acte procesuale prevăzute de lege se înaintează instanţelor de judecată sub semnătura şefului Direcţiei."

    29. În anexă, la articolul 71, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) În litigiile care au ca obiect imobile aflate în patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale, aprobarea prevăzută la alin. (1) şi (2) se acordă numai după emiterea unui punct de vedere al Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(4) În procesele şi cererile civile şi penale ale căror obiect este evaluabil în bani, aprobarea prevăzută la alin. (1) şi (2) se acordă numai după emiterea unui punct de vedere al Direcţiei generale financiar-contabile."

    30. În anexă, la articolul 71, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Structurile menţionate la alin. (3) şi (4) au obligaţia de a emite, în termenul solicitat, puncte de vedere temeinic motivate, însoţite, când este cazul, de documente justificative, pe baza argumentelor prezentate de consilierul juridic delegat şi, după caz, de unitatea militară reprezentată în proces."

    31. În anexă, la articolul 72 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) spaţiu de lucru individual corespunzător, cu dotare aferentă - mobilier, post telefonic interurban şi fax, post telefonic militar conectat la reţeaua telefonică a Armatei României, acces la servicii de internet/intranet;"

    32. În anexă, la articolul 72, alineatul (4) se abrogă.
    33. În anexă, la articolul 72, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Fondurile băneşti necesare desfăşurării activităţii specifice de către consilierii juridici din teritoriu cu atribuţii pe linie procesuală, inclusiv pentru plata taxelor judiciare de timbru, onorarii pentru experţi şi/sau executori judecătoreşti se asigură de către Direcţia generală financiar-contabilă sau de altă structură centrală stabilită să asigure financiar Direcţia, pe baza documentelor transmise de Direcţie."

    34. În anexă, la articolul 75, alineatele (2)-(4) se abrogă.
    35. În anexă, articolele 79, 81 şi anexele nr. 1 şi 2 se abrogă.


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. III
    Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.75/2009 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind activitatea legislativă şi de asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 541 din 4 august 2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    Ministrul apărării naţionale,
                    Angel Tîlvăr

    Bucureşti, 20 martie 2023.
    Nr. M.62.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016