Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.5 din 7 ianuarie 2022  pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind reglementarea unor aspecte referitoare la constituirea dreptului de folosinţă asupra unor terenuri ce fac obiectul unor  programe de construire de locuinţe proprietate personală şi la organizarea şi funcţionarea comisiilor teritoriale în garnizoanele Bucureşti şi Cluj-Napoca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.5 din 7 ianuarie 2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind reglementarea unor aspecte referitoare la constituirea dreptului de folosinţă asupra unor terenuri ce fac obiectul unor programe de construire de locuinţe proprietate personală şi la organizarea şi funcţionarea comisiilor teritoriale în garnizoanele Bucureşti şi Cluj-Napoca

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 76 din 26 ianuarie 2022
    Pentru aplicarea prevederilor art. 49 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere dispoziţiile art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 190/2005 privind schimbarea regimului juridic al unui teren, aflat în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea realizării programului de construire de locuinţe pentru personalul acestei instituţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe,
    în temeiul dispoziţiilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.107/2018 pentru reglementarea unor aspecte privind constituirea dreptului de folosinţă asupra terenului prevăzut la art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 190/2005 privind schimbarea regimului juridic al unui teren aflat în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea realizării programului de construire de locuinţe pentru personalul acestei instituţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 614 din 17 iulie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Modelul de contract de comodat este prevăzut în anexa nr. 1."

    2. După articolul 2 se introduc două noi articole, articolele 2^1 şi 2^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 2^1
    (1) Se abilitează unitatea militară care are în evidenţă terenul să încheie contractele de dare în folosinţă cu titlu oneros a terenului prevăzut la art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 190/2005 privind schimbarea regimului juridic al unui teren, aflat în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea realizării programului de construire de locuinţe pentru personalul acestei instituţii, cu modificările şi completările ulterioare, cu terţii dobânditori, persoane din afara sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ai locuinţelor şi să urmărească în timp derularea acestora.
    (2) Modelul de contract de dare în folosinţă cu titlu oneros este prevăzut în anexa nr. 2.
    ART. 2^2
    (1) Operaţiunea de predare-primire a terenurilor se realizează, în exclusivitate, prin contribuţiile financiare ale terţilor beneficiari, fără a implica fonduri publice.
    (2) Modelul procesului-verbal de predare-primire este prevăzut în anexa nr. 3."

    3. După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 3^1
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin."

    4. După anexă, care devine anexa nr. 1, se introduc două noi anexe, anexele nr. 2 şi 3, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 1 şi 2 la prezentul ordin.


    ART. II
    Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.18/2011 pentru reglementarea unor aspecte privind constituirea dreptului de folosinţă asupra terenurilor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 24 februarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. După articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 1^1
    (1) În situaţia prevăzută la art. 49 alin. (4) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, terenul aferent construcţiilor se pune la dispoziţia operatorului economic, cu titlu oneros.
    (2) Modelul de contract de dare în folosinţă cu titlu oneros este prevăzut în anexa nr. 1."

    2. După articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 2^1
    (1) Cuantumul sumelor datorate de operatorii economici pentru folosirea terenurilor aferente construcţiilor constând în spaţii sociale şi comerciale care deservesc ansamblul de locuinţe se stabileşte prin expertiză/evaluare de specialitate.
    (2) Preţurile prevăzute la alin. (1) se actualizează anual cu indicele preţurilor de consum, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
    (3) Plata se face anual într-o singură tranşă, în primul trimestru, sau trimestrial, până la sfârşitul ultimei luni din fiecare trimestru, în contul unităţilor militare care au în evidenţă terenurile respective, prin mandat poştal sau virament ori direct la casieria respectivelor unităţi militare.
    (4) Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat."

    3. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Operaţiunea de predare-primire a terenurilor la finalizarea lucrărilor de construcţii se realizează, în exclusivitate, prin contribuţiile financiare ale beneficiarilor/operatorilor economici, fără a implica fonduri publice.
    (2) Constituirea dreptului de folosinţă asupra terenurilor de către operatorii economici se realizează doar în situaţia în care cheltuielile pentru realizarea construcţiilor cu caracter social şi comercial sunt suportate exclusiv din fondurile acestora, nefiind incluse în preţurile ofertate/metru pătrat ale locuinţelor edificate pentru beneficiari.
    (3) Modelul procesului-verbal de predare-primire este prevăzut în anexa nr. 2."

    4. După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 3^1
    Încetarea sub orice formă a contractului de construire a spaţiilor sociale sau comerciale, transferul dreptului de proprietate asupra acestora sau modificarea planului de urbanism în sensul excluderii posibilităţii de construire a acestor spaţii duce la încetarea de drept a contractului de dare în folosinţă cu titlu oneros."

    5. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.
    6. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4 la prezentul ordin.


    ART. III
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei teritoriale de coordonare în garnizoana Bucureşti a programelor de construire a locuinţelor proprietate personală pentru cadre militare, soldaţi şi gradaţi profesionişti, precum şi pentru personalul civil din armată şi a Comisiei teritoriale de coordonare în garnizoana Cluj-Napoca a programelor de construire a locuinţelor proprietate personală pentru cadre militare, soldaţi şi gradaţi profesionişti, precum şi pentru personalul civil din armată, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.80/2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 514 din 25 iulie 2012, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) elaborează criteriile de admitere şi pe cele care stabilesc prioritatea de înscriere în programul de construire a locuinţelor, pe care le actualizează periodic şi pe care le înaintează, spre aprobare, ministrului apărării naţionale;"

    2. La articolul 3, după litera i) se introduc două noi litere, literele j) şi k), cu următorul cuprins:
    "j) intermediază încheierea contractelor individuale de construire între beneficiari şi dezvoltator, precum şi a altor documente de modificare ulterioară a acestora;
k) monitorizează împreună cu beneficiarii şi dezvoltatorul intabularea imobilelor."

    3. După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 7, cu următorul cuprins:
    "ART. 7
    Coordonarea tehnică a celor două comisii va fi asigurată de către Direcţia domenii şi infrastructuri, atribuţiile acesteia constând în:
    a) întocmirea unei evidenţe statistice, cu privire la cererile aprobate privind înscrierea în programul de construire a locuinţelor;
    b) consilierea comisiilor în legătură cu diverse situaţii aduse la cunoştinţa acestora de către beneficiari, dacă la nivelul acestora nu au fost identificaţi specialişti în domeniile: arhitectură, infrastructură, construcţii sau în alte domenii specifice;
    c) propunerea înfiinţării unor grupuri de lucru în vederea soluţionării unor aspecte comune activităţii celor două comisii."



    ART. IV
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul apărării naţionale,
                    Vasile Dîncu

    Bucureşti, 7 ianuarie 2022.
    Nr. M.5.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.107/2018) - Model -
    CONTRACT
    de dare în folosinţă cu titlu oneros
    1. Părţile contractante
    Între:
    - statul român, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de contractant, prin Unitatea Militară ......, conform Ordinului ministrului apărării naţionale nr. ....... din ............., cu sediul în municipiul Bucureşti, ............., cod fiscal nr. .........., având contul nr. ............, deschis la Trezoreria Statului, reprezentată prin comandantul/şeful Unităţii Militare ..............................,
    şi
    – domnul/doamna .................., cu domiciliul în ..............., str. .............. nr. ....., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria .... nr. ............., eliberat(ă) de .................. la data de ............., CNP ................., căsătorit(ă) cu ......................., care a luat cunoştinţă de regimul juridic al comunităţii de bunuri, în calitate de cocontractant,
    sau
    – persoana juridică S.C. …. - S.R.L./S.A./PFA/ÎI ......., cu sediul social/profesional în ..............., str. .............. nr. ....., având CUI …………, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului ...........…… cu nr. .................................., reprezentată legal prin ...... în calitate de .............., în calitate de cocontractant,
    în temeiul prevederilor art. 1.166 din Codul civil şi ale art. 2^1 şi 2^2 din Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.107/2018 pentru reglementarea unor aspecte privind constituirea dreptului de folosinţă asupra terenului prevăzut la art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 190/2005 privind schimbarea regimului juridic al unui teren aflat în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea realizării programului de construire de locuinţe pentru personalul acestei instituţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    a intervenit prezentul contract.

    2. Obiectul contractului
    2.1. Contractantul constituie dreptul de folosinţă cu titlu oneros asupra terenului în suprafaţă de ...... mp, situat în municipiul Bucureşti, .................., nr. cadastral ......./.............., aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, conform Hotărârii Guvernului nr. 190/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în favoarea cocontractantului, beneficiar al construcţiei ce urmează a fi edificată pe acest teren, în temeiul contractului de construire/vânzare-cumpărare.
    2.2. Predarea-primirea terenului se face pe bază de procesverbal, care face parte integrantă din prezentul contract, încheiat între părţile interesate, în termen de 15 zile de la recepţia construcţiei la terminarea lucrărilor.

    3. Dispoziţii referitoare la preţul contractului, data şi locul plăţii
    3.1. Cocontractantul plăteşte contractantului suma de ........ lei/an, reprezentând valoarea corespunzătoare terenului în suprafaţă de ....... mp, la preţul unitar de ....... lei/mp/an, de la data predării efective a terenului.
    3.2. Pentru fracţiunile de an, suma datorată se calculează proporţional.
    3.3. Plata se va face anual într-o singură tranşă, în primul trimestru, sau trimestrial, în tranşe egale, până la sfârşitul ultimei luni din fiecare trimestru.
    3.4. Suma de bani prevăzută la pct. 3.1 se actualizează anual cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
    3.5. Sumele se vor achita de către cocontractant în contul Contractantului nr. ........, deschis la Trezoreria ............................, prin mandat poştal sau virament ori direct la casieria unităţii.

    4. Durata contractului
    4.1. Dreptul de folosinţă se constituie în folosul cocontractantului, beneficiar al construcţiei, începând cu data semnării prezentului contract, pe durata existenţei construcţiei. Pe perioada executării construcţiilor, beneficiarii vor permite antreprenorului desfăşurarea lucrărilor de construire, după caz.
    4.2. Semnarea prezentului contract se face odată cu încheierea contractului de construire/contractului de vânzare-cumpărare, după recepţia construcţiei la terminarea lucrărilor.
    4.3. În cazul vânzării construcţiei de către cocontractant, dreptul de folosinţă se va constitui, pentru noul proprietar, de la data schimbării titularului dreptului de proprietate asupra construcţiei, pe durata existenţei acesteia.

    5. Drepturile şi obligaţiile părţilor
    5.1. Drepturile şi obligaţiile contractantului sunt următoarele:
    a) să încaseze sumele datorate de cocontractant pentru folosirea terenului;
    b) să garanteze folosinţa liniştită a terenului;
    c) să predea terenul pe bază de proces-verbal, după recepţia construcţiei la terminarea lucrărilor de construire;
    d) să nu împiedice în niciun fel exercitarea dreptului de folosinţă;
    e) să încheie contracte de folosinţă cu titlu oneros a terenului cu viitorii proprietari ai construcţiei, în situaţia vânzării construcţiei de către cocontractant.

    5.2. Drepturile şi obligaţiile cocontractantului sunt următoarele:
    a) să folosească terenul şi să dispună material de acesta în măsura necesară pentru exploatarea construcţiei, ca un posesor de bună-credinţă, purtând răspunderea pentru toate pagubele produse acestuia din culpa sa;
    b) să achite sumele datorate conform pct. 3 la datele scadente;
    c) să îndeplinească sarcinile fiscale prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare;
    d) să intabuleze dreptul de folosinţă în cartea funciară şi să trimită Ministerului Apărării Naţionale o copie după încheierea de înscriere a dreptului de folosinţă, în termen de 30 de zile de la primirea comunicării acesteia;
    e) să înştiinţeze contractantul, în cel mai scurt timp, despre eventualele acţiuni de care are cunoştinţă şi care l-ar putea prejudicia;
    f) să folosească imobilul conform destinaţiei sale, neavând dreptul să execute alte lucrări asupra terenului în afara celor din contractul de construire, fără a obţine autorizarea prealabilă a Ministerului Apărării Naţionale;
    g) să restituie terenul contractantului la data încetării existenţei construcţiei, liber de orice sarcini;
    h) să aducă la cunoştinţa noului proprietar, la vânzarea imobilului, situaţia juridică a terenului pe care este amplasată construcţia.


    6. Majorări de întârziere şi daune-interese
    Pentru neachitarea la termenul scadent de către cocontractant a ratei anuale/trimestriale, acesta datorează majorări de întârziere de ......% pentru fiecare zi de întârziere, fiind pus în întârziere de drept, fără îndeplinirea vreunei formalităţi, în conformitate cu prevederile art. 1.523 din Codul civil.

    7. Forţa majoră
    7.1. Niciuna dintre părţile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen şi/sau de executarea necorespunzătoare, totală sau parţială, a oricărei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacă neexecutarea şi/sau executarea necorespunzătoare a obligaţiei respective a fost cauzată de forţa majoră.
    7.2. Forţa majoră este un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apărut după încheierea contractului şi care împiedică părţile să îşi execute obligaţiile asumate.
    7.3. Partea care invocă forţa majoră este obligată să notifice cealaltă parte în termen de 5 zile de la producerea evenimentului şi să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecinţelor lui.

    8. Încetarea contractului
    8.1. Contractul de dare în folosinţă cu titlu oneros încetează de drept prin:
    a) pieirea construcţiei;
    b) dobândirea de către cocontractant a dreptului de proprietate asupra terenului sau de către contractant a dreptului de proprietate asupra construcţiei;
    c) vânzarea construcţiei.

    8.2. Orice act încheiat cu încălcarea prevederilor prezentului contract, precum şi orice alte acte subsecvente încheiate în temeiul acestuia devin nule de drept.

    9. Litigii
    În cazul în care rezolvarea neînţelegerilor ce decurg din contract, inclusiv a celor referitoare la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiinţarea acestuia, nu este posibilă pe cale amiabilă, părţile se vor adresa instanţelor judecătoreşti competente.

    10. Clauze finale
    10.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act adiţional încheiat între părţile contractante.
    10.2. Prezentul contract şi procesul-verbal, care este parte integrantă a contractului, reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere dintre acestea anterioară încheierii lui.
    10.3. Prezentul contract a fost încheiat într-un număr de 3 exemplare, dintre care 1 (unu) exemplar pentru Ministerul Apărării Naţionale şi 2 (două) exemplare pentru cocontractant, beneficiar al construcţiei, şi intră în vigoare astăzi, ..................., data semnării lui.
    10.4. Prevederile prezentului contract se completează cu dispoziţiile Codului civil şi cu cele ale Codului de procedură civilă.
    10.5. Potrivit prevederilor art. 1.244 din Codul civil, prezentul contract se încheie în formă autentică.

    Contractant,
    Ministerul Apărării Naţionale,
    prin comandantul/şeful Unităţii Militare,
    ...............….
    Cocontractant,
    Domnul/Doamna
    ............…..
    sau
    S.C. ………. - S.R.L./S.A./PFA/ÎI,
    prin reprezentantul legal
    ...................


    ANEXA 2

    (Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.107/2018) - Model -
    ROMÂNIA
    MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
    Unitatea Militară ......................
    Nr. ......... din ...............
    NECLASIFICAT
    Exemplarul nr. ............
    Dosar nr. ...................
    PROCES-VERBAL
    de predare-primire
    Încheiat astăzi, ................., în temeiul art. 2^2 din Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.107/2018 pentru reglementarea unor aspecte privind constituirea dreptului de folosinţă asupra terenului prevăzut la art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 190/2005 privind schimbarea regimului juridic al unui teren aflat în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea realizării programului de construire de locuinţe pentru personalul acestei instituţii, cu modificările şi completările ulterioare.
    Noi,
    Comisia formată din:
    - preşedinte: ........................................;
    – membri: .............................................;
    ...............................................................,

    din partea Ministerului Apărării Naţionale, prin Unitatea Militară ...................., în calitate de predător,
    şi
    - .........................................;
    – .........................................,

    din partea beneficiarului, în calitate de primitor,
    am procedat la predarea-primirea terenului situat în ............, cu nr. cadastral ..../............., în suprafaţă de ...... mp, aferent construcţiei ce urmează a fi edificată pe acest teren.
    Observaţii: ..................................................................
    Preluarea terenului s-a făcut astăzi, la data încheierii prezentului proces-verbal, ce face parte integrantă din Contractul de dare în folosinţă cu titlu oneros nr. .......... .
    Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal în 2 (două) exemplare originale, dintre care:
    - exemplarul nr. 1 la Unitatea Militară ................... Bucureşti;
    – exemplarul nr. 2 la ...............................................

    Am predat.
    Din partea Ministerului Apărării Naţionale,
    Unitatea Militară ..................
    Am primit.
    ..............................


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.18/2011) - Model -
    CONTRACT
    de dare în folosinţă cu titlu oneros
    1. Părţile contractante
    Între:
    - statul român, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de contractant, prin Unitatea Militară ......, conform Ordinului ministrului apărării naţionale nr. ....... din ............., cu sediul în municipiul Bucureşti, ............., cod fiscal nr. .........., având contul nr. ............, deschis la Trezoreria Statului, reprezentată prin comandantul/şeful Unităţii Militare ..............................,
    şi
    – domnul/doamna ................, cu domiciliul în ..............., str. .............. nr. ....., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ..... nr. ............., eliberat(ă) de .................. la data de ............., CNP ................., căsătorit(ă) cu ......................., care a luat cunoştinţă de regimul juridic al comunităţii de bunuri, în calitate de cocontractant,
    sau
    – persoana juridică S.C. ............... - S.R.L./S.A./PFA/ÎI ……………………., cu sediul social/profesional în ........................, str. ...................... nr. ....., având CUI …………, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului ..........…… cu nr. ...................................., reprezentată legal prin ……………. în calitate de …………….., în calitate de cocontractant,

    în temeiul prevederilor art. 1.166 din Codul civil, ale art. 49 alin. (4) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2^1 din Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.18/2011 pentru reglementarea unor aspecte privind constituirea dreptului de folosinţă asupra terenurilor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe, cu modificările şi completările ulterioare,
    a intervenit prezentul contract.

    2. Obiectul contractului
    2.1. Contractantul constituie dreptul de folosinţă cu titlu oneros asupra terenului în suprafaţă de ...... mp, situat în municipiul Cluj-Napoca, .................., nr. cadastral ......./.............., aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, conform Hotărârii Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe, în favoarea cocontractantului, beneficiar al construcţiei ce urmează a fi edificată pe acest teren/operator economic, în temeiul contractului de construire/vânzare-cumpărare.
    2.2. Predarea-primirea terenului se face pe bază de procesverbal, care face parte integrantă din prezentul contract, încheiat între părţile interesate, în termen de 15 zile de la recepţia construcţiei la terminarea lucrărilor.

    3. Dispoziţii referitoare la preţul contractului, data şi locul plăţii
    3.1. Cocontractantul plăteşte contractantului suma de ......... lei/an, reprezentând valoarea corespunzătoare terenului în suprafaţă de ....... mp, la preţul unitar de ....... lei/mp/an, de la data predării efective a terenului.
    3.2. Pentru fracţiunile de an, suma datorată se calculează proporţional.
    3.3. Plata se va face anual într-o singură tranşă, în primul trimestru, sau trimestrial, în tranşe egale, până la sfârşitul ultimei luni din fiecare trimestru.
    3.4. Suma de bani prevăzută la pct. 3.1 se actualizează anual cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
    3.5. Sumele se vor achita de către cocontractant în contul Contractantului nr. ......, deschis la Trezoreria .............................., prin mandat poştal sau virament ori direct la casieria unităţii.

    4. Durata contractului
    4.1. Dreptul de folosinţă se constituie în folosul cocontractantului, beneficiar al construcţiei/operator economic, începând cu data semnării prezentului contract, pe durata existenţei construcţiei/spaţiului social sau comercial. Pe perioada executării construcţiilor, beneficiarii vor permite antreprenorului desfăşurarea lucrărilor de construire, după caz.
    4.2. Semnarea prezentului contract se face odată cu încheierea contractului de construire/contractului de vânzare-cumpărare, după recepţia construcţiei la terminarea lucrărilor.
    4.3. În cazul vânzării construcţiei de către cocontractant, dreptul de folosinţă se va constitui, pentru noul proprietar, de la data schimbării titularului dreptului de proprietate asupra construcţiei, pe durata existenţei acesteia.

    5. Drepturile şi obligaţiile părţilor
    5.1. Drepturile şi obligaţiile contractantului sunt următoarele:
    a) să încaseze sumele datorate de cocontractant pentru folosirea terenului;
    b) să garanteze folosinţa liniştită a terenului;
    c) să predea terenul pe bază de proces-verbal, după recepţia construcţiei la terminarea lucrărilor de construire;
    d) să nu împiedice în niciun fel exercitarea dreptului de folosinţă;
    e) să încheie contracte de folosinţă cu titlu oneros a terenului cu viitorii proprietari ai construcţiei, în situaţia vânzării construcţiei de către cocontractant.

    5.2. Drepturile şi obligaţiile cocontractantului sunt următoarele:
    a) să folosească terenul şi să dispună material de acesta în măsura necesară pentru exploatarea construcţiei, ca un posesor de bună-credinţă, purtând răspunderea pentru toate pagubele produse acestuia din culpa sa;
    b) să achite sumele datorate conform pct. 3 la datele scadente;
    c) să îndeplinească sarcinile fiscale prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare;
    d) să intabuleze dreptul de folosinţă în cartea funciară şi să trimită Ministerului Apărării Naţionale o copie după încheierea de înscriere a dreptului de folosinţă, în termen de 30 de zile de la primirea comunicării acesteia;
    e) să înştiinţeze contractantul, în cel mai scurt timp, despre eventualele acţiuni de care are cunoştinţă şi care l-ar putea prejudicia;
    f) să folosească imobilul conform destinaţiei sale, neavând dreptul să execute alte lucrări asupra terenului în afara celor din contractul de construire, fără a obţine autorizarea prealabilă a Ministerului Apărării Naţionale;
    g) să nu înstrăineze construcţiile şi să nu greveze cu sarcini imobilul, terenul şi/sau construcţiile cu destinaţie socială/ comercială, în favoarea ministerului, până la intabularea tuturor locuinţelor pe numele beneficiarilor;
    h) să restituie terenul contractantului la data încetării existenţei construcţiei, liber de orice sarcini;
    i) să aducă la cunoştinţa noului proprietar, la vânzarea locuinţei/spaţiului social/comercial, situaţia juridică a terenului pe care este amplasată construcţia;
    j) să aducă la cunoştinţa titularului dreptului de administrare a terenului, în termen de 15 zile de la data vânzării construcţiei, numele noului proprietar, dar numai după exercitarea dreptului de preempţiune, cu următoarea ordine de preferinţă: 1. Ministerul Apărării Naţionale; 2. Primăria Municipiului Cluj-Napoca; 3. Asociaţia proprietarilor de locuinţe, după caz.


    6. Majorări de întârziere şi daune-interese
    Pentru neachitarea la termenul scadent de către cocontractant a ratei anuale/trimestriale, acesta datorează majorări de întârziere de ......% pentru fiecare zi de întârziere, fiind pus în întârziere de drept, fără îndeplinirea vreunei formalităţi, în conformitate cu prevederile art. 1.523 din Codul civil.

    7. Forţa majoră
    7.1. Niciuna dintre părţile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen şi/sau de executarea necorespunzătoare, totală sau parţială, a oricărei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacă neexecutarea şi/sau executarea necorespunzătoare a obligaţiei respective a fost cauzată de forţa majoră.
    7.2. Forţa majoră este un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apărut după încheierea contractului şi care împiedică părţile să îşi execute obligaţiile asumate.
    7.3. Partea care invocă forţa majoră este obligată să notifice cealaltă parte în termen de 5 zile de la producerea evenimentului şi să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecinţelor lui.

    8. Încetarea contractului
    8.1. Contractul de dare în folosinţă cu titlu oneros încetează de drept prin:
    a) pieirea construcţiei;
    b) dobândirea de către cocontractant a dreptului de proprietate asupra terenului sau de către contractant a dreptului de proprietate asupra construcţiei;
    c) vânzarea construcţiei;
    d) modificarea planului de urbanism, dacă această modificare priveşte existenţa/întinderea spaţiilor sociale sau comerciale;
    e) rezilierea convenţiei de construire a spaţiilor sociale/ comerciale.

    8.2. Orice act încheiat cu încălcarea prevederilor prezentului contract, precum şi orice alte acte subsecvente încheiate în temeiul acestuia devin nule de drept.

    9. Litigii
    În cazul în care rezolvarea neînţelegerilor ce decurg din contract, inclusiv a celor referitoare la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiinţarea acestuia, nu este posibilă pe cale amiabilă, părţile se vor adresa instanţelor judecătoreşti competente.

    10. Clauze finale
    10.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act adiţional încheiat între părţile contractante.
    10.2. Prezentul contract şi procesul-verbal, care este parte integrantă a contractului, reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere dintre acestea anterioară încheierii lui.
    10.3. Prezentul contract a fost încheiat într-un număr de 3 exemplare, dintre care 1 (unu) exemplar pentru Ministerul Apărării Naţionale şi 2 (două) exemplare pentru cocontractant, beneficiar al construcţiei/operator economic, şi intră în vigoare astăzi, ..................., data semnării lui.
    10.4. Prevederile prezentului contract se completează cu dispoziţiile Codului civil şi cu cele ale Codului de procedură civilă.
    10.5. Potrivit prevederilor art. 1.244 din Codul civil, prezentul contract se încheie în formă autentică.

    Contractant,
    Ministerul Apărării Naţionale,
    prin comandantul/şeful Unităţii Militare,
    ....................
    Cocontractant,
    Domnul/Doamna
    .................
    sau
    S.C. ............. - S.R.L./S.A./PFA/ÎI,
    prin reprezentantul legal
    ……………………………


    ANEXA 4

    (Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.18/2011) - Model -
    ROMÂNIA
    MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
    Unitatea Militară ......................
    Nr. ......... din ...............
    NECLASIFICAT
    Exemplarul nr. ............
    Dosar nr. ...................
    PROCES-VERBAL
    de predare-primire
    Încheiat astăzi, ................., în temeiul art. 3 din Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.18/2011 pentru reglementarea unor aspecte privind constituirea dreptului de folosinţă asupra terenurilor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe, cu modificările şi completările ulterioare.
    Noi,
    Comisia formată din:
    - preşedinte: .........................................;
    – membri: .............................................;
    ...............................................................,
    din partea Ministerului Apărării Naţionale, prin Unitatea Militară ...................., în calitate de predător,
    şi
    – .........................................;
    – .........................................,

    din partea beneficiarului, în calitate de primitor,
    am procedat la predarea-primirea terenului situat în ............, cu nr. cadastral ..../............., în suprafaţă de ...... mp, aferent construcţiei ce urmează a fi edificată pe acest teren.
    Observaţii: ..................................................................
    Preluarea terenului s-a făcut astăzi, la data încheierii prezentului proces-verbal, ce face parte integrantă din Contractul de dare în folosinţă cu titlu oneros nr. ............ .
    Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal în 2 (două) exemplare originale, dintre care:
    - exemplarul nr. 1 la Unitatea Militară ................... Cluj-Napoca;
    – exemplarul nr. 2 la .................................................

    Am predat.
    Din partea Ministerului Apărării Naţionale,
    Unitatea Militară ..................
    Am primit.
    ..............................


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016