Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.20 din 23 februarie 2009  privind participarea unitatilor de cercetare-dezvoltare si a institutiilor de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale la activitati de cercetare-dezvoltare, altele decat cele cuprinse in planul sectorial de cercetare-dezvoltare pentru tehnica si tehnologii militare al Ministerului Apararii Nationale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.20 din 23 februarie 2009 privind participarea unitatilor de cercetare-dezvoltare si a institutiilor de invatamant superior din Ministerul Apararii Nationale la activitati de cercetare-dezvoltare, altele decat cele cuprinse in planul sectorial de cercetare-dezvoltare pentru tehnica si tehnologii militare al Ministerului Apararii Nationale

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 139 din 5 martie 2009

Având în vedere prevederile <>art. 1 alin. (2) lit. a) din Hotãrârea Guvernului nr. 567/2003 privind aprobarea înfiinţãrii pe lângã Ministerul Apãrãrii Naţionale şi unitãţile din subordinea sa a unor activitãţii finanţate integral din venituri proprii, precum şi ale <>art. 5 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 , cu modificãrile ulterioare,

ministrul apãrãrii naţionale emite prezentul ordin.

ART. 1
Unitãţile de cercetare-dezvoltare şi instituţiile de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale, organizate potrivit legii, participã, în calitate de coordonator/partener, individual sau în cadrul consorţiilor universitare constituite, la competiţiile pentru proiecte de cercetare organizate, astfel:
a) în cadrul programelor cuprinse în Planul naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare, finanţate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii pentru atribuirea descentralizatã a proiectelor de cercetare-dezvoltare, precum şi la proiectele finanţate de Academia Românã, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Afacerilor Externe sau de alţi beneficiari interni ori externi;
b) la competiţiile pe proiecte organizate în cadrul programelor de cercetare în domeniul apãrãrii şi securitãţii şi în cadrul altor programe de interes ştiinţific şi economic, coordonate de Organizaţia pentru Cercetare şi Tehnologie a NATO, Direcţia Cercetare şi Tehnologie a Agenţiei Europene de Apãrare, precum şi de alte organizaţii şi agenţii contractante internaţionale.
ART. 2
(1) Cooperarea şi colaborarea cu unitãţi de cercetare, învãţãmânt superior, agenţii şi cu alte instituţii şi organizaţii internaţionale în cadrul programelor/proiectelor de cercetare-dezvoltare se realizeazã pe baza aprobãrilor necesare conform legislaţiei incidente în materie.
(2) În cazul proiectelor cofinanţate, unitãţile de cercetare-dezvoltare şi instituţiile de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale pot participa cu personal, bazã materialã şi expertizã.
ART. 3
Unitãţile de cercetare-dezvoltare şi instituţiile de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale se înscriu în competiţiile interne şi internaţionale, cu prioritate, pentru proiecte de cercetare-dezvoltare care rãspund cerinţelor operaţionale şi nevoilor de cercetare ale Armatei României, proiecte care pot contribui la derularea programelor de înzestrare ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, precum şi pentru proiecte de cercetare-dezvoltare din domeniul elaborãrii, experimentãrii şi implementãrii conceptelor, politicilor şi strategiilor de apãrare şi securitate, studiilor de artã, istorie şi medicinã militarã.
ART. 4
(1) Proiectele de cercetare-dezvoltare, altele decât cele cuprinse în Planul sectorial de cercetare-dezvoltare pentru tehnicã şi tehnologii militare al Ministerului Apãrãrii Naţionale, adjudecate prin competiţie sau atribuite direct unitãţilor de cercetare-dezvoltare şi instituţiilor de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale, se executã în aceleaşi condiţii de asigurare a bazei tehnico-materiale şi de calitate, pe baza aceloraşi proceduri interne ca şi cele aferente activitãţii de bazã.
(2) Drepturile de proprietate intelectualã asupra rezultatelor cercetãrii realizate în condiţiile alin. (1) aparţin Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu respectarea prevederilor <>art. 75 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 324/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 5 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicatã.
(3) Drepturile de proprietate intelectualã asupra rezultatelor cercetãrii realizate în condiţiile alin. (1) de consorţiile universitare se stabilesc prin contractul de parteneriat încheiat la constituirea acestora.
ART. 5
Personalul Ministerului Apãrãrii Naţionale care îndeplineşte condiţiile prevãzute în <>Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, precum şi studenţii instituţiilor militare de învãţãmânt superior pot participa la realizarea lucrãrilor de cercetare-dezvoltare adjudecate prin competiţie sau atribuite direct unitãţilor de cercetare-dezvoltare şi instituţiilor de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale, în cadrul programelor şi proiectelor finanţate de organizaţii şi agenţii contractante, interne sau internaţionale.
ART. 6
Participarea personalului din unitãţile de cercetare-dezvoltare şi instituţiile de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale şi a studenţilor din instituţiile militare de învãţãmânt superior la realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare în condiţiile art. 4 este benevolã, iar numãrul maxim de ore lucrate peste orele de program se aprobã de cãtre consiliul ştiinţific al unitãţii de cercetare-dezvoltare, respectiv de senatul instituţiei militare de învãţãmânt superior, cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
ART. 7
(1) Orele prestate de personalul unitãţilor de cercetare-dezvoltare şi al instituţiilor de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale şi de cãtre studenţii din instituţiile militare de învãţãmânt superior la realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare în condiţiile art. 6 se plãtesc din fondurile proiectului de cercetare-dezvoltare, aprobate prin bugetul activitãţilor finanţate integral din venituri proprii, conform legii, cu respectarea plafoanelor pe baza cãrora se calculeazã costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate din fonduri bugetare.
(2) Evidenţa orelor lucrate se ţine pe fişe de pontaj întocmite lunar prin grija directorului de proiect de cercetare-dezvoltare, avizate de persoanele responsabile pe domeniile de activitate stabilite prin ordin de zi pe unitate şi aprobate de comandantul/şeful unitãţii militare.
(3) În cazul în care o persoanã executã lucrãri la mai multe proiecte de cercetare-dezvoltare într-o lunã, se întocmeşte o singurã fişã de pontaj în care se consemneazã orele lucrate la fiecare proiect, precum şi totalul orelor lucrate, caz în care fişa se întocmeşte de unul dintre directorii de proiect numit de comandantul/şeful unitãţii militare şi se semneazã de cãtre toţi directorii de proiect la care au fost prestate activitãţi.
ART. 8
(1) Pentru realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare în condiţiile art. 6, unitãţile de cercetare-dezvoltare şi instituţiile de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale pot folosi în afara personalului propriu şi alţi specialişti din Ministerul Apãrãrii Naţionale sau din afara instituţiei, care îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 319/2003 , în funcţie de necesitãţile proiectului.
(2) Personalul Ministerului Apãrãrii Naţionale care nu face parte din unitãţile de cercetare-dezvoltare şi instituţiile de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale poate participa la realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare prevãzute la art. 1, cu aprobarea comandantului/şefului unitãţii militare din care acesta face parte, dacã nu se aflã în conflict de interese sau dacã nu genereazã concurenţã neloialã.
ART. 9
(1) Folosirea personalului de specialitate din afara Ministerului Apãrãrii Naţionale pentru realizarea proiectelor de cercetare-dezvoltare prevãzute la art. 1 se face pentru perioada proiectului de cercetare-dezvoltare, cu respectarea legislaţiei muncii sau a încheierii contractelor civile, potrivit dreptului comun în materie.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã personalului aparţinând unitãţilor de cercetare-dezvoltare şi instituţiilor de învãţãmânt superior din Ministerul Apãrãrii Naţionale care au adjudecat proiectul de cercetare-dezvoltare şi nici studenţilor din instituţiile militare de învãţãmânt superior.
(3) Personalul prevãzut la alin. (2) este retribuit din fondurile proiectului de cercetare-dezvoltare numai pentru activitatea desfãşuratã în afara programului.
ART. 10
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apãrãrii naţionale,
Mihai Stãnişoarã

Bucureşti, 23 februarie 2009.
Nr. M.20.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016