Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.158 din 25 iulie 2023  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind asistenţa religioasă în Armata României, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.2/2014     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.158 din 25 iulie 2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind asistenţa religioasă în Armata României, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.2/2014

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 704 din 1 august 2023
    Pentru aplicarea dispoziţiilor art. 9, art. 10 alin. (3), art. 14-16 şi 25 din Legea nr. 195/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar,
    în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul privind asistenţa religioasă în Armata României, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.2/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 20 ianuarie 2014, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Prezentul regulament stabileşte modul de organizare şi funcţionare a structurilor de asistenţă religioasă, participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, precum şi normele privind aprecierea de serviciu, recrutarea, selecţionarea, încadrarea, evidenţa, recompensele şi sancţiunile preoţilor militari din Ministerul Apărării Naţionale.
    (2) Preoţii militari sunt asimilaţi ofiţerilor şi sunt încadraţi în funcţii prevăzute în statele de organizare cu astfel de grade.
    (3) În înscrisurile oficiale, gradul asimilat al preoţilor militari se trece între paranteze, după sintagma «preot militar"

    2. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Exercitarea asistenţei religioase în garnizoane şi unităţi militare completează gama activităţilor de educare a personalului."

    3. La articolul 2, alineatul (2) se abrogă.
    4. La articolul 2, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Preoţii militari contribuie, prin mijloace specifice, fără a face prozelitism, la cultivarea virtuţilor ostăşeşti, formarea răspunderii civice şi a sentimentelor patriotice în rândul personalului armatei."

    5. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) În Ministerul Apărării Naţionale funcţionează Secţia de asistenţă religioasă, ca structură specializată, în compunerea Statului Major al Apărării, şi este responsabilă de coordonarea asistenţei religioase în Armata României.
    (2) Secţia de asistenţă religioasă este compusă din următoarele entităţi organizaţionale:
    a) inspector general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă;
    b) locţiitor al şefului Secţiei de asistenţă religioasă;
    c) asistenţă religioasă ortodoxă;
    d) asistenţă religioasă romano-catolică;
    e) asistenţă religioasă pentru alianţa evanghelică;
    f) administrativ.
    (3) Nivelul de ierarhizare al Secţiei de asistenţă religioasă este asimilat celui al direcţiilor din compunerea Statului Major al Apărării. Inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă se subordonează nemijlocit şefului Statului Major al Apărării.
    (4) În cadrul categoriilor de forţe ale armatei şi al comandamentelor de armă şi de sprijin, precum şi în cadrul instituţiilor şi unităţilor militare de învăţământ funcţionează entităţi organizaţionale de asistenţă religioasă, al căror nivel de ierarhizare se asimilează astfel:
    a) în comandamente de batalion - nivelului modul;
    b) în comandamente de regiment/bază/brigadă/similar şi în unităţile militare de învăţământ preuniversitar - nivelului secţie;
    c) în comandamente de divizie/similar şi în instituţiile militare de învăţământ superior - nivelului serviciu;
    d) în statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi în comandamente de armă şi de sprijin - nivelului oficiu.
    (5) În cadrul entităţilor organizaţionale prevăzute la alin. (3) şi (4) se prevede şi o funcţie de maistru militar sau subofiţer de administraţie.
    (6) Entităţile organizaţionale specificate la alin. (2) şi (4) sunt conduse de preoţi militari, ale căror funcţii se prevăd în statele de organizare cu grade militare şi coeficienţi de ierarhizare specifici.
    (7) Înfiinţarea, transformarea sau radierea funcţiilor de preot militar se realizează numai cu avizul inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă.
    (8) Preoţii militari se subordonează nemijlocit comandanţilor/ şefilor unităţilor militare în care sunt încadraţi, iar spiritual-canonic se subordonează ierarhului în responsabilitatea căruia se află sau reprezentantului cultului legal constituit care i-a recomandat.
    (9) Pe linie de asistenţă religioasă, preoţii militari din cadrul statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentelor de armă şi de sprijin coordonează activitatea preoţilor militari din structurile militare subordonate statelor majore şi comandamentelor respective."

    6. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Preotul militar încadrat în unitatea/marea unitate al cărei comandant este comandantul garnizoanei este preotul militar al garnizoanei. Inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă este preotul militar al garnizoanei Bucureşti.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), comandantul garnizoanei poate desemna ca preot militar de garnizoană un alt preot militar, cu avizul inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă şi cu binecuvântarea ierarhului în a cărui jurisdicţie canonică se află garnizoana."

    7. Articolul 5 se abrogă.
    8. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Evidenţa clerului militar se realizează nominal, statistic şi în sistem informatic, în mod similar cadrelor militare. Modelul fişei matricole pentru preoţii militari este prevăzut în anexa nr. 1.
    (2) Documentul prin care se dovedeşte identitatea şi calitatea de preot militar este legitimaţia militară, care este emisă în aceleaşi condiţii ca şi pentru ofiţerii în activitate."

    9. La articolul 7, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Lăcaşurile de cult sunt gestionate şi utilizate de către unităţile militare în perimetrul cărora sunt construite şi au regim juridic specific imobilelor din armată, fără a li se schimba destinaţia de lăcaş al cultului în care au fost consacrate, şi beneficiază de protecţie specială, conform normelor de drept internaţional umanitar."

    10. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Şeful Secţiei de asistenţă religioasă este inspectorul general al clerului militar, asimilat ofiţerilor cu grad de general de brigadă, are rang onorific de vicar administrativ şi este numit în funcţie de ministrul apărării naţionale, la propunerea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.
    (2) Inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă conduce activitatea de asistenţă religioasă în Armata României şi are în subordine, pe linie de asistenţă religioasă, toţi preoţii militari.
    (3) Inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă răspunde solicitărilor Patriarhiei Române, relaţionează cu reprezentanţii celorlalte culte legal constituite şi, în calitate de vicar administrativ cu rang onorific, participă la şedinţele Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, când este invitat."

    11. La articolul 9, litera k) se abrogă.
    12. La articolul 10, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Preoţii militari încadraţi în entităţile organizaţionale din cadrul statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentelor de armă sau de sprijin au următoarele atribuţii:"

    13. La articolul 10, literele a) şi c)-e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) coordonează asistenţa religioasă din structurile statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentelor de armă şi de sprijin, execută activităţi de îndrumare şi control pe această linie, cu avizul inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă;
    ..............................................................................................
c) înaintează, lunar, inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă raportul activităţii proprii şi sinteza activităţilor desfăşurate de către preoţii militari din categoria de forţe ale armatei ori din comandamentele de armă sau de sprijin;
d) asigură asistenţa religioasă personalului militar în activitate şi civil din statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentele de armă sau de sprijin, precum şi familiilor acestora;
e) organizează, cu avizul inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, convocările anuale ale preoţilor militari din structurile subordonate statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentelor de armă sau de sprijin;"

    14. La articolul 11, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Preoţii militari încadraţi în entităţile organizaţionale din cadrul comandamentelor de divizie/similar, brigadă/similar, bază/similar, regiment/similar, batalion/similar, precum şi din unităţile şi instituţiile militare de învăţământ au următoarele atribuţii:"

    15. La articolul 11 alineatul (1), literele a), b), h) şi o) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) înaintează, lunar, un raport de activitate preotului militar din comandamentul statului major al categoriei de forţe ale armatei ori comandamentului de armă sau de sprijin de care aparţine;
b) asigură acordarea asistenţei religioase cadrelor militare, personalului civil, precum şi familiilor acestora, conform prevederilor art. 4 din Legea nr. 195/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar;
    ...............................................................................................
h) expune punctul de vedere în spiritul misiunii sale pastorale, când consideră necesar sau când este solicitat, în cazul sancţionării disciplinare a militarilor, ţinând cont atât de iubirea aproapelui, cât şi de grija pentru păstrarea ordinii, disciplinei, onoarei şi demnităţii militare;
    ...............................................................................................
o) preotul militar poate acorda interviuri şi declaraţii de presă sau poate participa la emisiuni radio şi TV, în conformitate cu instrucţiunile privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale, cu aprobarea prealabilă a ierarhului locului şi înştiinţarea inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă despre activitate."

    16. La articolul 11, alineatele (2) şi (3) se abrogă.
    17. După articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 11^1
    Acordarea asistenţei religioase pentru cadrele militare în rezervă şi retragere se face fără alocarea de fonduri financiare din bugetul Ministerului Apărării Naţionale."

    18. La articolul 13, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Pe durata participării la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, preoţii militari în cauză nu sunt personal combatant şi sunt asimilaţi corpului ofiţerilor cu gradul corespunzător funcţiei prevăzute în statul de organizare al structurii militare pe care o însoţesc."

    19. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    La încheierea misiunii şi operaţiilor în afara teritoriului statului român, preoţii militari întocmesc un raport de activitate, avizat de comandantul/şeful structurii militare pe care au însoţit-o, pe care îl înaintează, ierarhic, inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă."

    20. La articolul 15, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    (1) Aprecierea de serviciu a preoţilor militari, precum şi contestarea şi revizuirea acesteia se efectuează cu respectarea principiilor, regulilor şi termenelor prevăzute de actele normative specifice în vigoare, care reglementează aprecierea de serviciu a cadrelor militare.
    (2) Aprecierea de serviciu a preoţilor militari se realizează conform fişei de apreciere de serviciu anuală/specială pentru preoţii militari, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3."

    21. La articolul 15, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alineatele (4^1) şi (4^2), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Şeful Statului Major al Apărării este evaluator unic pentru inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă.
(4^2) Calificativele acordate preoţilor militari sunt cele corespunzătoare prevederilor legale pentru aprecierea cadrelor militare în activitate."

    22. La articolul 15, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Fişa de apreciere de serviciu anuală/specială pentru preoţii militari este trimisă direct la Secţia de asistenţă religioasă."

    23. La articolul 16, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Organizarea şi desfăşurarea asistenţei religioase sunt evaluate ţinându-se cont şi de următorii indicatori:"

    24. La articolul 16, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Activitatea liturgică, pastoral-misionară şi social-filantropică este evaluată ţinându-se cont şi de următorii indicatori:"

    25. La articolul 16, partea introductivă a alineatului (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Asigurarea logistică specifică este evaluată ţinându-se cont şi de următorii indicatori:"

    26. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    (1) În stabilirea calificativului final, evaluatorul decident ia în considerare rapoartele de activitate primite, al căror model este prevăzut în anexa nr. 4.
    (2) La sfârşitul fiecărei luni calendaristice, preoţii militari din cadrul categoriilor de forţe ale armatei ori din comandamentele de armă sau de sprijin întocmesc un raport al activităţii desfăşurate, pe care îl înaintează în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare direct preoţilor militari din statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei ori din comandamentele de armă sau de sprijin, după caz.
    (3) Preoţii militari, alţii decât cei menţionaţi la alin. (2), înaintează rapoartele de activitate în acelaşi termen menţionat la alineatul respectiv direct inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă.
    (4) Preoţii militari din statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei ori din comandamentele de armă sau de sprijin întocmesc un raport al activităţii proprii şi sinteza activităţii desfăşurate de către preoţii militari din cadrul categoriilor de forţe ale armatei ori din comandamentele de armă sau de sprijin şi le înaintează, în primele 10 zile lucrătoare ale lunii următoare, inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă.
    (5) Inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă întocmeşte raportul lunar privind asistenţa religioasă în Armata României şi îl înaintează, în primele 15 zile lucrătoare ale lunii următoare, şefului Statului Major al Apărării şi Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.
    (6) Raportul de activitate se completează în două exemplare, exemplarul al doilea fiind păstrat la preotul militar care l-a întocmit."

    27. Titlul capitolului VI se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. VI
    Recrutarea, selecţia şi încadrarea preoţilor militari
"

    28. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    Recrutarea, selecţia şi încadrarea preoţilor militari se fac de către Ministerul Apărării Naţionale, prin Secţia de asistenţă religioasă şi Direcţia personal şi mobilizare a Statului Major al Apărării, în condiţiile legii."

    29. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Încadrarea funcţiilor de preoţi militari se face prin concurs, potrivit legii.
    (2) Pentru funcţiile de preoţi militari ortodocşi, concursul se organizează prin grija inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, după obţinerea binecuvântării Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.
    (3) Funcţiile se pot încadra, în raport cu decizia ierarhului locului, astfel:
    a) prin recrutare şi selecţie, din rândul preoţilor civili;
    b) prin selecţie, din rândul preoţilor militari."

    30. După articolul 19 se introduc opt noi articole, articolele 19^1-19^8, cu următorul cuprins:
    "ART. 19^1
    (1) Candidaţii care participă la concurs în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (3) lit. a) trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii generale:
    a) să aibă numai cetăţenia română;
    b) să aibă vârsta cuprinsă între 25 de ani şi 45 de ani, împliniţi, până la data organizării concursului;
    c) să fie licenţiaţi în teologie pastorală;
    d) să fie hirotoniţi sau ordinaţi, după caz;
    e) să aibă minimum 2 ani de activitate bisericească;
    f) să aibă recomandarea unui cult legal constituit, emisă în scris de către şeful acestuia, în baza criteriilor interne ale cultului respectiv. În cazul preoţilor ortodocşi, să aibă binecuvântarea scrisă a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române;
    g) să fie apţi psihologic şi medical, conform baremelor stabilite pentru ofiţerii în activitate.
    (2) Funcţiile care urmează să fie încadrate prin recrutare în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (3) lit. a) se comunică de către inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, în vederea publicării în centrele eparhiale. Comunicarea funcţiilor în vederea publicării va cuprinde şi condiţiile/criteriile specifice de încadrare, prevăzute în fişa postului.
    (3) Concursul pentru încadrarea funcţiilor în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (3) lit. a) se desfăşoară, prin grija inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, la Patriarhia Română, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data publicării funcţiei în condiţiile specificate la alin. (2).
    ART. 19^2
    (1) Funcţiile care urmează să fie încadrate în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (3) lit. b) sunt publicate în Buletinul Informativ al Armatei, prin grija inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă şi a şefului Direcţiei personal şi mobilizare a Statului Major al Apărării.
    (2) La concursul pentru încadrarea funcţiilor vacante prevăzute la alin. (1) participă preoţii militari care au o vechime de minimum 2 ani de la data numirii în ultima funcţie din Ministerul Apărării Naţionale şi au recomandarea/ binecuvântarea scrisă atât a ierarhului în a cărui jurisdicţie canonică se află funcţia scoasă la concurs, cât şi a ierarhului în a cărui jurisdicţie canonică îşi desfăşoară activitatea, după caz.
    (3) Rapoartele personale ale preoţilor militari privind participarea la concursul prevăzut la alin. (2) se întocmesc până la sfârşitul lunii în care funcţia a fost publicată în Buletinul Informativ al Armatei şi se adresează comandanţilor/şefilor structurilor militare în care sunt încadraţi.
    (4) Comandanţii/Şefii structurilor militare dispun transmiterea rapoartelor prevăzute la alin. (3) şi a memoriilor personale ale acestor candidaţi, direct inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data-limită de depunere a rapoartelor.
    (5) Preoţii militari care au înaintat rapoarte personale conform prevederilor alin. (3) au obligaţia ca, până la data înregistrării raportului personal, să furnizeze din propria iniţiativă toate documentele necesare actualizării memoriilor personale şi să transmită, direct inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, recomandarea/binecuvântarea scrisă prevăzută la alin. (2), în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a rapoartelor.
    (6) În situaţia în care funcţiile nu au fost încadrate din rândul preoţilor militari, în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (3) lit. b), se iniţiază demersurile pentru încadrarea funcţiilor vacante, prin recrutare, din rândul preoţilor civili, în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (3) lit. a).
    ART. 19^3
    Concursul pentru încadrarea funcţiilor în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (3) lit. b) se desfăşoară, prin grija inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, la Patriarhia Română, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a rapoartelor personale prevăzute la art. 19^2 alin. (5).
    ART. 19^4
    (1) Comisia de concurs stabilită în vederea încadrării funcţiilor în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (3) lit. a) şi b) este alcătuită din 5 membri, astfel:
    a) trei membri desemnaţi de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române;
    b) inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă;
    c) un reprezentant al Direcţiei personal şi mobilizare a Statului Major al Apărării.
    (2) Preşedintele comisiei prevăzute la alin. (1) este ierarhul din Sfântul Sinod care gestionează asistenţa religioasă în mediul militar.
    (3) Tematica şi bibliografia pentru concursul de încadrare a funcţiilor de preoţi militari sunt cele stabilite de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi sunt publicate odată cu lista funcţiilor vacante.
    ART. 19^5
    Comisia prevăzută la art. 19^4 alin. (1) organizează şi desfăşoară concursul în conformitate cu normele şi metodologia de concurs aprobate la nivelul Bisericii Ortodoxe Române.
    ART. 19^6
    Rezultatul concursului este transmis, de către inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, şefului Direcţiei personal şi mobilizare, în vederea elaborării ordinelor de numire în funcţie.
    ART. 19^7
    (1) Numirea în funcţie a preoţilor militari clasaţi pe primul loc în urma concursului se face prin ordin al şefului Statului Major al Apărării, după verificarea îndeplinirii condiţiilor privind accesul la informaţii clasificate.
    (2) Modelul ordinului de numire în funcţie este prevăzut în anexa nr. 5.
    ART. 19^8
    (1) Încadrarea funcţiilor de preoţi militari cu specificaţii corespunzătoare altor biserici sau culte legal constituite se face prin concurs, organizat prin grija inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, după obţinerea avizului favorabil din partea bisericii sau cultului de care aparţin.
    (2) Încadrarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) se face prin recrutare din rândul preoţilor/pastorilor civili care îndeplinesc, cumulativ, condiţiile generale specificate la art. 19^1 alin. (1). Funcţiile se comunică de către inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă conducătorilor bisericilor sau cultelor respective, în vederea publicării. Comunicarea funcţiilor în vederea publicării va cuprinde, după caz, şi condiţiile/criteriile specifice de încadrare, prevăzute în fişa postului.
    (3) Concursul prevăzut la alin. (1) se desfăşoară, prin grija inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, la sediile bisericilor sau cultelor legal constituite, în termen de 45 de zile lucrătoare de la data publicării.
    (4) Comisia de concurs stabilită în vederea încadrării funcţiilor prevăzute la alin. (1) este alcătuită din 5 membri, astfel:
    a) un preşedinte şi doi membri desemnaţi de către conducătorul bisericii sau cultului respectiv;
    b) inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă;
    c) un reprezentant al Direcţiei personal şi mobilizare a Statului Major al Apărării.
    (5) Tematica şi bibliografia pentru concursul de încadrare a unei funcţii de preot militar sunt stabilite de către inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, în colaborare cu reprezentanţii desemnaţi de către conducătorul bisericii sau cultului, şi sunt publicate odată cu funcţia vacantă.
    (6) Comisia prevăzută la alin. (4) organizează şi desfăşoară concursul în conformitate cu normele şi metodologia de concurs aprobate la nivelul bisericii sau cultului legal constituit.
    (7) Rezultatul concursului este transmis de către inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă şefului Direcţiei personal şi mobilizare, în vederea elaborării ordinelor de numire în funcţie, similar prevederilor pentru preoţii militari ortodocşi."

    31. Articolul 20 se abrogă.
    32. La articolul 21, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Orice abatere disciplinară a preoţilor militari este adusă la cunoştinţa inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă prin grija comandanţilor/şefilor unităţilor militare în care aceştia îşi desfăşoară activitatea. În cazul în care abaterea are conotaţii penale şi face obiectul unor sancţiuni canonice, ea este adusă şi la cunoştinţa autorităţii ecleziastice în a cărei sferă de competenţă canonică se găseşte cel în cauză, prin Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române."

    33. La articolul 22 alineatul (1), literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) diminuarea soldei de funcţie cu un procent de până la 10%, pe o perioadă de o lună, două luni sau trei luni;
d) încetarea calităţii de preot militar, în condiţiile legii."

    34. La articolul 22, alineatul (3) se abrogă.
    35. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) Inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă întocmeşte un referat prin care prezintă cazul, evidenţiind cauzele şi împrejurările în care s-a produs abaterea disciplinară, pe care îl transmite, prin Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, autorităţii ecleziastice competente sau, după caz, conducătorilor cultelor legal constituite şi reprezentate în Ministerul Apărării Naţionale, în vederea cercetării şi aplicării sancţiunilor pe linie spiritual-canonică.
    (2) Inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă participă, în calitate de invitat, la şedinţele de consistoriu în care sunt analizate abateri canonice ale unui preot militar, cu obligaţia de a formula şi depune punct de vedere referitor la cauza analizată.
    (3) Aplicarea unor sancţiuni pe linie canonică unui preot militar de către autoritatea bisericească se comunică, prin Patriarhia Română, inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, pentru a produce efecte şi în privinţa statutului de preot militar al celui în cauză.
    (4) Caterisirea sau destituirea din slujire atrag încetarea calităţii de preot militar."

    36. La articolul 24, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    (1) După numirea în prima funcţie, preoţii militari participă la Cursul de bază pentru preoţi militari, organizat în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare «Carol I"

    37. La articolul 24, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Preoţii militari propuşi de inspectorul general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă şi pentru care s-a obţinut Înalta Binecuvântare a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române sau, după caz, avizul conducătorului bisericii sau cultului legal constituit participă la Cursul postuniversitar de asistenţă religioasă pe timpul ducerii acţiunilor militare, organizat în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare «Carol I"

    38. La articolul 24, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Durata cursurilor şi programa acestora se stabilesc de către Universitatea Naţională de Apărare «Carol I», împreună cu Secţia de asistenţă religioasă şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române."

    39. La articolul 24, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Cursurile sunt cuprinse în «Planul de pregătire prin cursuri de perfecţionare/specializare, altele decât cele de carieră» şi sunt aprobate de către ministrul apărării naţionale, după obţinerea Înaltei Binecuvântări a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române."

    40. La articolul 24, alineatul (4) se abrogă.
    41. Articolul 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    Preoţii militari participă la convocările de specialitate organizate de Secţia de asistenţă religioasă şi de entitatea organizaţională de asistenţă religioasă de la statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei ori comandamentele de armă sau de sprijin."

    42. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul regulament."

    43. Anexa nr. 2 la regulament se abrogă.
    44. Anexa nr. 3 la regulament se modifică şi va avea cuprinsul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    45. Anexa nr. 4 la regulament se modifică şi va avea cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    46. După anexa nr. 4 la regulament se introduce o nouă anexă, anexa nr. 5, care va avea cuprinsul prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin.


    ART. II
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    (1) În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, preoţilor militari care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă li se emit ordine de numire în funcţii, fără diminuarea drepturilor salariale, data numirii în funcţie fiind data încetării contractului individual de muncă.
    (2) Pentru preoţii militari care îşi desfăşoară activitatea în alte structuri decât cele menţionate în prezentul ordin, ordinele de numire în funcţii sunt emise, potrivit prevederilor alin. (1), de către comandanţii/şefii acestora, conform competenţelor exercitate în domeniul resurselor umane.

    ART. IV
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se modifică în mod corespunzător reglementările privind legitimaţiile militare.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul apărării naţionale,
                    Angel Tîlvăr

    Bucureşti, 25 iulie 2023.
    Nr. M.158.
    ANEXA 1

    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 3 la regulament)
    FIŞA
    de apreciere de serviciu anuală/specială pentru preoţii militari
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 4 la regulament) - Model -
    ROMÂNIA
    MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
    U.M. ...........................................................
    Nr. ........... din ...........................
    RAPORT DE ACTIVITATE
    al preotului militar
    Nume .........................., prenume ..........................
    Luna ................., anul ................

┌──────────────────────────────────────┐
│Organizarea şi desfăşurarea │
│activităţii religioase: │
├──────────────────────────────────────┤
│Activitatea liturgică: │
├──────────────────────────────────────┤
│Activitatea pastoral-misionară: │
├──────────────────────────────────────┤
│Activitatea social-filantropică: │
├──────────────────────────────────────┤
│Asigurarea logistică specifică: │
├──────────────────────────────────────┤
│Propuneri privind îmbunătăţirea │
│activităţii de asistenţă religioasă: │
└──────────────────────────────────────┘


    Preot militar ............................
    Semnătura ...............................


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 5 la regulament)
    - Model -

┌────────────────────────────────┬───────────┐
│Nr. ........................... │Clasa/ │
│din │Nivelul de │
│................................│clasificare│
├────────────────────────────────┼───────────┤
│ │Exemplarul │
│ │nr. │
│ │.......... │
└────────────────────────────────┴───────────┘

    Clasa/Nivelul de clasificare
    Exemplarul nr. ..........
    Nr. ........................... din ................................
    ORDINUL
    şefului Statului Major al Apărării
    Nr. S.P.Pr. .........
    Ziua ...... luna ...... anul ............
    Bucureşti
    În baza art. 9 alin. (2) şi art. 15 lit. ... din Legea nr. 195/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar, precum şi a art. ......... din Regulamentul privind asistenţa religioasă în Armata României, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.2/2014, cu modificările şi completările ulterioare, la data de .................., preotul/pastorul ............../(numele şi prenumele)..............................................se numeşte în funcţia de preot militar la ...................................................., ID....................., prevăzută cu gradul de ............................ coeficient t. ................., transpus din .................... .
    Se numeşte în funcţie în interes de serviciu, nu schimbă garnizoana/schimbă garnizoana (după caz).
    Pe timpul încadrării funcţiei, preotul militar ............./(numele şi prenumele)........................... este asimilat ofiţerilor cu gradul de ......................... .
    (După caz, se poate completa dacă beneficiază de coeficientul de ierarhizare al unei funcţii superioare, deţinute anterior.)
    Motivarea de fapt: propunerea inspectorului general şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă, prezentată cu Raportul nr. .................. din ......................., înregistrat la Direcţia personal şi mobilizare cu nr. .............. din ............................, precum şi Procesul-verbal nr. .......... din .................. al Comisiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de preot militar la .............................. .
    Şeful Statului Major al Apărării
    Gradul
    Prenumele, numele
    Şeful Direcţiei personal şi mobilizare
    Gradul
    Prenumele, numele

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016