Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.130 din 30 august 2006  pentru aprobarea Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.130 din 30 august 2006 pentru aprobarea "P.M. - 2, Norme privind conditiile in care pot circula pe drumurile publice vehiculele speciale de lupta, controlul circulatiei autovehiculelor apartinand Ministerului Apararii si insotirea coloanelor militare"

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 20 septembrie 2006
Pentru aplicarea prevederilor <>art. 123 lit. f) şi g) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006,
în temeiul prevederilor <>art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii şi ale <>art. 9 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 604/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul apãrãrii şi ministrul administraţiei şi internelor emit prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã "P.M. - 2, Norme privind condiţiile în care pot circula pe drumurile publice vehiculele speciale de luptã, controlul circulaţiei autovehiculelor aparţinând Ministerului Apãrãrii şi însoţirea coloanelor militare", prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Prezentul ordin intrã în vigoare la data de 20 septembrie 2006.
(2) La aceeaşi datã se abrogã ordinul comun al ministrului apãrãrii naţionale şi al ministrului de interne pentru aprobarea "P.M. - 2, Instrucţiuni privind condiţiile în care pot circula pe drumurile publice vehiculele speciale de luptã, controlul circulaţiei autovehiculelor aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale şi însoţirea coloanelor militare".
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apãrãrii,
Teodor Atanasiu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

ANEXĂ

P .M . - 2, N O R M E
privind condiţiile în care pot circula pe drumurile publice
vehiculele speciale de luptã,
controlul circulaţiei autovehiculelor aparţinând Ministerului Apãrãrii
şi însoţirea coloanelor militare

CAP. I
Principii generale

ART. 1
Direcţia logisticã este structura specializatã a Ministerului Apãrãrii, care:
a) coordoneazã elaborarea instrucţiunilor privind folosirea tehnicii militare din înzestrarea Armatei României;
b) coordoneazã elaborarea instrucţiunilor privind organizarea şi executarea inspecţiei tehnice a autovehiculelor din înzestrarea Armatei României.
ART. 2
Direcţia doctrinã şi instrucţie este structura abilitatã sã elibereze autorizaţii de funcţionare pentru şcolile de pregãtire a conducãtorilor auto din Ministerul Apãrãrii.
ART. 3
Comandamentul logistic întrunit stabileşte regulile privind înregistrarea, înmatricularea şi evidenţa vehiculelor din dotarea Ministerului Apãrãrii.
ART. 4
Poliţia militarã este componenta specializatã a Armatei României care îndrumã, supravegheazã şi controleazã circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor aparţinând Ministerului Apãrãrii.
ART. 5
Pentru îndeplinirea atribuţiilor, poliţia militarã colaboreazã cu unitãţile militare dislocate în garnizoane, raioane de concentrare sau de acţiune, cu structurile de siguranţã militarã, cu instanţele şi parchetele militare, cu structurile specializate din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu celelalte structuri din sistemul naţional de apãrare conform protocoalelor încheiate cu acestea, precum şi cu autoritãţile administraţiei publice locale.
ART. 6
Secţia Poliţie Militarã este structura specializatã din Statul Major General care coordoneazã operativ, pe scarã ierarhicã, activitãţile poliţiei militare din Armata României pentru îndeplinirea misiunilor specifice în timp de pace, în situaţii de crizã sau de rãzboi.
ART. 7
În exercitarea atribuţiilor pe linia controlului circulaţiei, îndrumãrii şi însoţirii coloanelor militare, Secţia Poliţie Militarã desfãşoarã, în principal, urmãtoarele activitãţi:
a) întocmeşte periodic, în colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, Planul acţiunilor comune ale Ministerului Apãrãrii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru creşterea gradului de siguranţã a circulaţiei autovehiculelor militare şi a celor proprietate a personalului din armatã, asigurarea securitãţii trupelor, echipamentelor şi materialelor aparţinând altor state care participã la activitãţi multinaţionale, desfãşoarã misiuni, staţioneazã sau tranziteazã teritoriul naţional;
b) coordoneazã activitatea de îndrumare şi însoţire a coloanelor militare cu echipaje de poliţie militarã la nivelul ministrului apãrãrii, secretarilor de stat, şefului Statului Major General, secretarului general al Ministerului Apãrãrii, inspectorului general, al şefilor celorlalte structuri centrale din Ministerul Apãrãrii, şefilor categoriilor de forţe ale armatei şi comandanţilor comandamentelor de armã;
c) elibereazã delegaţii de controlor auto ofiţerilor şi subofiţerilor de poliţie militarã, din toate structurile Ministerului Apãrãrii, pentru întregul teritoriu al României.
ART. 8
Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin structurile abilitate, îndrumã, supravegheazã şi controleazã circulaţia pe drumurile publice, conform legii, şi colaboreazã cu alte autoritãţi publice, instituţii, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale, pentru îmbunãtãţirea organizãrii şi sistematizãrii circulaţiei, asigurarea stãrii tehnice a autovehiculelor, perfecţionarea pregãtirii conducãtorilor auto şi luarea unor mãsuri de educaţie rutierã a participanţilor la trafic.

CAP. II
Condiţii în care pot circula pe drumurile publice vehiculele speciale de luptã ale Ministerului Apãrãrii

ART. 9
Autovehiculele aparţinând Ministerului Apãrãrii trebuie sã fie înregistrate şi/sau înmatriculate pentru a putea circula pe drumurile publice.
ART. 10
Personalul destinat pentru conducerea vehiculelor speciale de luptã trebuie sã posede permis de conducere corespunzãtor categoriei din care face parte vehiculul, brevet sau atestat, dupã caz. Brevetul se acordã pentru conducerea blindatelor şi tractoarelor de artilerie, iar atestatul, potrivit normelor stabilite în condiţiile legii.
ART. 11
Circulaţia pe drumurile publice asfaltate a vehiculelor speciale de luptã pe şenile, cu excepţia celor ale cãror patine sunt prevãzute cu elemente de protecţie, este interzisã. În situaţii deosebite, circulaţia se poate efectua numai cu acordul şi în condiţiile stabilite de autoritatea competentã.
ART. 12
La traversarea drumurilor asfaltate, vehiculele speciale de luptã din parcul propriu al Ministerului Apãrãrii se transportã, de regulã, pe mijloace specializate, cu respectarea prevederilor legale.
ART. 13
Husa de la gura ţevii piesei de artilerie va fi vopsitã cu alb şi va purta în partea posterioarã catadioptru.
ART. 14
Circulaţia vehiculelor speciale de luptã, în zona de frontierã, se va desfãşura în condiţiile stabilite la <>art. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, denumitã în continuare Ordonanţã de urgenţã.

CAP. III
Controlul circulaţiei autovehiculelor aparţinând Ministerului Apãrãrii şi cercetarea accidentelor de circulaţie în care sunt implicate acestea

SECŢIUNEA 1
Controlul circulaţiei autovehiculelor aparţinând Ministerului Apãrãrii

ART. 15
(1) Controlul circulaţiei autovehiculelor aparţinând Ministerului Apãrãrii se executã de Inspectoratul General al Poliţiei Române prin structurile abilitate, poliţia militarã sau în comun.
(2) Controalele mixte se executã în baza acţiunilor comune ale Ministerului Apãrãrii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobate de cãtre şeful Statului Major General şi inspectorul general al Poliţiei Române.
ART. 16
Poliţistul rutier sau poliţistul de frontierã, care constatã încãlcarea regulilor de circulaţie de cãtre conducãtorii autovehiculelor care circulã în coloanã militarã, îl sesizeazã pe şeful coloanei, iar acesta este obligat sã ia mãsurile corespunzãtoare pentru asigurarea desfãşurãrii fluente şi în siguranţã a circulaţiei.
ART. 17
(1) Dirijarea circulaţiei autovehiculelor militare se face şi de cãtre poliţia militarã cu îndrumãtori şi/sau echipaje de control circulaţie, patrule de poliţie militarã, posturi de control şi îndrumare a circulaţiei etc., care, pe timpul exercitãrii atribuţiilor, trebuie sã poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant.
(2) Unitãţile militare care organizeazã activitãţi sau acţiuni cu specific militar vor comunica, în prealabil, poliţiei rutiere şi autoritãţilor administraţiei publice locale despre perioada şi anvergura acestora.

SECŢIUNEA a 2-a
Cercetarea accidentelor de circulaţie în care sunt implicate autovehicule aparţinând Ministerului Apãrãrii

ART. 18
La cercetarea accidentelor de circulaţie în care sunt implicate autovehicule aparţinând Ministerului Apãrãrii poate participa, în vederea documentãrii, un poliţist militar specializat, anume desemnat.
ART. 19
Conducãtorii de autovehicule aparţinând Ministerului Apãrãrii pot fi reţinuţi de organele poliţiei pentru cercetãri, în condiţiile prevãzute de lege, anunţându-se despre aceasta şi unitatea militarã din care face parte cel reţinut.
ART. 20
La cererea poliţiei militare, unitatea de poliţie care a cercetat accidentul va comunica date suplimentare, inclusiv copii ale actelor de constatare, înregistrãri video, fotografii etc., iar în cazul accidentelor instrumentate de procuror, documentele solicitate vor fi remise cu acordul acestuia.
ART. 21
Periodic, structurile abilitate din Inspectoratul General al Poliţiei Române informeazã Secţia Poliţie Militarã asupra evenimentelor rutiere în care au fost implicate vehicule şi/sau personal din cadrul Ministerului Apãrãrii.

CAP. IV
Însoţirea coloanelor militare

SECŢIUNEA 1
Însoţirea coloanelor de autovehicule militare

ART. 22
Coloanele militare se însoţesc cu autovehicule ale poliţiei militare care vor fi echipate cu mijloace speciale de avertizare, luminoase şi sonore, conform prevederilor art. 32 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã.
ART. 23
(1) Coloanele militare oficiale se însoţesc cu echipaje ale poliţiei militare, astfel:
a) la nivelul ministrului apãrãrii, de minimum douã echipaje ale poliţiei militare şi la nevoie de 2-5 motociclişti din subunitatea de însoţire;
b) la nivelul secretarilor de stat, şefului Statului Major General, inspectorului general, secretarului general al Ministerului Apãrãrii şi şefului Direcţiei Generale de Informaţii a Apãrãrii, de minimum un echipaj al poliţiei militare, când coloana este formatã din pânã la 5 vehicule, şi de minimum douã echipaje, când coloana este formatã dintr-un numãr mai mare de 5 autovehicule;
c) la nivelul locţiitorului, directorului şi directorului adjunct al şefului Statului Major General şi al celor ce încadreazã funcţii de la general de brigadã la general, inclusiv personalitãţile civile asimilate acestor funcţii, de minimum un echipaj al poliţiei militare;
d) la nivelul şefilor statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei, de minimum un echipaj al poliţiei militare, din cadrul structurilor respective.
(2) În funcţie de importanţa misiunilor, anotimp şi de starea drumurilor, coloanele care transportã delegaţii strãine precizate la alin. (1) lit. b), c) şi d) pot fi însoţite de motociclişti din poliţia militarã.
ART. 24
În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţã, ministrul apãrãrii, precum şi omologii acestuia din strãinãtate, aflaţi în vizitã oficialã în România, pot beneficia de însoţirea şi cu echipaje de poliţie rutierã.

SECŢIUNEA a 2-a
Circulaţia coloanelor pedestre

ART. 25
(1) Conducãtorii coloanelor militare care se deplaseazã pe partea carosabilã a drumurilor publice au obligaţiile prevãzute în legislaţia rutierã în vigoare.
(2) Pentru semnalizarea corespunzãtoare a prezenţei pe carosabil a coloanelor militare pedestre, militarii dispuşi în faţã/spate trebuie sã poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 26
Structurile abilitate din Inspectoratul General al Poliţiei Române sprijinã activitatea garnizoanelor pentru cunoaşterea regulilor de circulaţie, prin prezentarea de informãri şi analize de caz privind accidentele rutiere, filme cu tematicã rutierã, materiale foto, pliante, afişe etc. şi participã la activitãţile de analizã a problemelor ce privesc circulaţia pe drumurile publice.
ART. 27
Ministerul Apãrãrii, prin structurile abilitate, elaboreazã şi actualizeazã instrucţiuni proprii pentru aplicarea prezentelor norme.
ART. 28
(1) Pe timpul îndeplinirii misiunilor de însoţire a coloanelor militare sau a demnitarilor militari strãini, modalitãţile de comunicare prin reţeaua radio se vor stabili de comun acord între unitãţile ce participã la realizarea misiunii.
(2) Inspectoratul General al Poliţiei Române asigurã accesul personalului de poliţie militarã, în vederea executãrii misiunilor specifice, prin infrastructura de comunicaţii proprie, la informaţii privind starea meteo-rutierã, valorile traficului, obstacole şi lucrãri în carosabil sau orice alte informaţii care atrag mãsuri de restricţionare ori deviere a traficului rutier sau pietonal.
(3) Structura de poliţie militarã care organizeazã, executã şi/sau coordoneazã misiunea de însoţire comunicã din timp structurii competente din Inspectoratul General al Poliţiei Române itinerarele de deplasare.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016