Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.120 din 27 noiembrie 2009  pentru aprobarea Normelor metodologice privind vanzarea de catre Ministerul Apararii Nationale a unor locuinte de serviciu pe care le are in administrare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.120 din 27 noiembrie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind vanzarea de catre Ministerul Apararii Nationale a unor locuinte de serviciu pe care le are in administrare

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 851 din 8 decembrie 2009

Pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 562/2004 privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã de a vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu pe care acestea le au în administrare, republicatã,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu modificãrile ulterioare,

ministrul apãrãrii naţionale emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice privind vânzarea de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale a unor locuinţe de serviciu pe care le are în administrare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã:
a) Normele metodologice privind vânzarea locuinţelor de serviciu de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul apãrãrii naţionale, nr. M.98/1998*);
b) Ordinul ministrului apãrãrii naţionale nr. M.60/2005*) pentru abilitarea centrelor de domenii şi infrastructuri din subordinea Direcţiei domenii şi infrastructuri sã vândã unele locuinţe de serviciu din administrarea Ministerului Apãrãrii Naţionale;
c) Normele metodologice privind vânzarea de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale a locuinţelor de serviciu pe care le are în administrare, aprobate prin Ordinul ministrului apãrãrii nr. M.129/2006*), cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
--------
*) Ordinele nr. M.98/1998, M.60/2005 şi M.129/2006 nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece aveau ca obiect reglementãri din sectorul de apãrare a ţãrii şi securitate naţionalã.

p. Ministrul apãrãrii naţionale,
Aurel Ionel Lascu,
secretar de stat

Bucureşti, 27 noiembrie 2009.
Nr. M.120.


ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
privind vânzarea de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale
a unor locuinţe de serviciu pe care le are în administrare

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme metodologice reglementeazã în mod unitar vânzarea de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale a unor locuinţe de serviciu pe care acesta le are în administrare cãtre titularii contractelor de închiriere, precum şi cãtre pensionarii sau urmaşii titularilor contractelor de închiriere decedaţi.
ART. 2
(1) Poate cumpãra o singurã locuinţã de serviciu titularul contractului de închiriere, dacã o deţine în baza unui contract valabil încheiat şi îndeplineşte o funcţie în Ministerul Apãrãrii Naţionale, precum şi pensionarii sau urmaşii titularilor contractelor de închiriere decedaţi, în situaţia în care fac dovada cã, la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 174/2009 pentru modificarea <>art. 2 din Legea nr. 562/2004 privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã de a vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu pe care acestea le au în administrare, ocupau locuinţa de serviciu, au achitat chiria la zi şi nu au deţinut în proprietate o locuinţã dupã anul 1990.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiazã şi persoanele transferate de la Ministerul Apãrãrii Naţionale la alte instituţii din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã, dacã nu li s-a repartizat o altã locuinţã din fondul locativ de stat.

CAP. II
Vânzarea locuinţelor de serviciu

ART. 3
(1) Vânzarea de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale a unor locuinţe de serviciu pe care acesta le are în administrare se face prin centrele de domenii şi infrastructuri din subordinea Direcţiei domenii şi infrastructuri, denumite în continuare unitãţi vânzãtoare, care sunt abilitate prin prezentele norme metodologice sã facã toate demersurile pentru desfãşurarea în deplinã legalitate a activitãţilor de vânzare a locuinţelor de serviciu din administrarea Ministerului Apãrãrii Naţionale.
(2) Unitãţile vânzãtoare sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ART. 4
Locuinţele de serviciu se pot vinde dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele criterii:
a) nu sunt incluse în domeniul public al statului;
b) erau în administrarea Ministerului Apãrãrii Naţionale la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 562/2004 privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã de a vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu pe care acestea le au în administrare, republicatã;
c) sunt ocupate de persoane care se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 562/2004 , republicatã;
d) nu sunt exceptate de la vânzare, conform aprobãrii ministrului apãrãrii naţionale.
ART. 5
(1) Vânzarea locuinţei de serviciu se face cu plata integralã sau în rate.
(2) Sumele de platã lunare sunt fixe, compuse din ratã şi dobândã aferentã.
(3) Plata integralã a locuinţei se face la unitatea vânzãtoare.
(4) Plata ratelor, dobânzilor şi a plãţilor cu anticipaţie se face la unitatea vânzãtoare în numerar la casierie, prin mandat poştal sau direct în contul unitãţii.
(5) În contractul de vânzare-cumpãrare se prevede dreptul cumpãrãtorului de a achita ratele cu anticipaţie, cu recalcularea corespunzãtoare a dobânzii.
ART. 6
(1) Persoanele prevãzute la <>art. 2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 562/2004 , republicatã, pot solicita în scris cumpãrarea locuinţelor de serviciu deţinute printr-o cerere depusã la unitatea vânzãtoare, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) contractul de închiriere, în original sau în copie certificatã de cãtre unitatea militarã care i-a încheiat contractul, ori, pentru pensionarii sau urmaşii titularilor contractelor de închiriere decedaţi, dovada cã, la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 357/2006 pentru modificarea <>Legii nr. 562/2004 privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã de a vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu pe care acestea le au în administrare, ocupau locuinţa, care se face printr-o adeverinţã eliberatã de asociaţia de proprietari/locatari;
b) dovada calitãţii titularului contractului de închiriere, demonstratã prin înscrisuri;
c) dovada achitãrii la zi a întreţinerii şi a chiriei, dupã caz;
d) declaraţie notarialã datã în nume propriu de cãtre soţ/soţie şi de cãtre copiii majori aflaţi în întreţinere, din care sã rezulte cã aceştia şi, dupã caz, copiii minori aflaţi în întreţinere nu se aflã în situaţia prevãzutã la <>art. 2 alin. (3) din Legea nr. 562/2004 , republicatã;
e) adeverinţe de salariu de la membrii de familie din care sã rezulte veniturile şi reţinerile lunare;
f) dovada achitãrii preţului, dacã este cazul;
g) actele de identitate şi de stare civilã ale tuturor membrilor familiei menţionaţi în contractul de închiriere.
(2) Documentele se reţin la dosarul de vânzare-cumpãrare a locuinţei de serviciu, mai puţin originalele actelor de identitate şi certificatelor de naştere şi de cãsãtorie, copiile acestora fiind certificate de cãtre reprezentanţii unitãţii vânzãtoare.
ART. 7
(1) Cererea de cumpãrare a locuinţei de serviciu se depune la unitatea vânzãtoare care are în responsabilitate judeţul în care se gãseşte locuinţa. Unitatea vânzãtoare verificã documentele prevãzute la art. 6 alin. (1), planificã efectuarea mãsurãtorilor dacã este cazul şi întocmeşte contractul de vânzare-cumpãrare.
(2) În cazul în care nu se poate da curs cererii de cumpãrare a unei locuinţe de serviciu, unitatea vânzãtoare comunicã solicitantului refuzul motivat, în termen de 30 de zile.
(3) Solicitantul poate contesta modul de soluţionare a cererii în condiţiile stabilite de <>Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
(1) Concomitent cu transmiterea dreptului de proprietate asupra locuinţei se transmite cumpãrãtorului acesteia şi dreptul de proprietate asupra cotelor indivize din suprafeţele spaţiilor auxiliare, dotãrile şi utilitãţile comune, asupra bunurilor accesorii care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun.
(2) Dreptul de proprietate sau de folosinţã, dupã caz, se dobândeşte şi asupra terenului aferent clãdirii, pe cote pãrţi, proporţional cu suprafaţa construitã a locuinţelor de serviciu, aşa cum a fost determinat prin autorizaţia de construire sau fişele tehnice de mãsurãtori ale terenului.
ART. 9
(1) Toate cheltuielile privind contractul de vânzarecumpãrare sunt în sarcina cumpãrãtorului.
(2) Ministerul Apãrãrii Naţionale prin unitãţile vânzãtoare îşi garanteazã încasarea preţului prin constituirea ipotecii asupra locuinţei în favoarea sa.

CAP. III
Evaluarea locuinţelor de serviciu

ART. 10
Evaluarea locuinţelor de serviciu destinate vânzãrii se face prin unitãţile vânzãtoare, conform <>art. 4 din Legea nr. 562/2004 , republicatã.
ART. 11
(1) Preţul şi condiţiile de platã prevãzute în contractele de vânzare încheiate în baza <>Legii nr. 562/2004 , republicatã, pot fi modificate la cererea cumpãrãtorilor, potrivit prevederilor <>Legii nr. 357/2006 , prin acte adiţionale.
(2) În cazul locuinţelor de serviciu vândute cu plata integralã, sumele reprezentând diferenţele dintre preţurile de vânzare stabilite potrivit prevederilor <>Legii nr. 562/2004 , republicatã, şi cele stabilite conform <>Legii nr. 357/2006 se vor restitui dupã rambursarea lor de cãtre organele specializate ale statului la care au fost virate.
(3) În cazul locuinţelor de serviciu vândute cu plata în rate, sumele plãtite pânã la recalcularea preţului, reprezentând avansul şi ratele plãtite, vor fi considerate platã cu anticipaţie efectuatã din noile preţuri de vânzare, diferenţa de preţ putând fi achitatã integral sau în rate, cu o dobândã anualã de 5%. În mãsura în care sumele plãtite sunt mai mari decât noile preţuri de vânzare, diferenţele se vor restitui dupã rambursarea lor de cãtre organele specializate ale statului la care au fost virate.
(4) Contravaloarea taxei pe valoarea adãugatã se va restitui dupã rambursarea lor de cãtre organele specializate ale statului unitãţilor vânzãtoare, care vor face cereri în acest sens.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 12
(1) Pentru neachitarea la termenul scadent de cãtre cumpãrãtor a ratelor lunare, acesta datoreazã majorãri de întârziere prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) În caz de neplatã a 3 rate scadente de cãtre cumpãrãtorul locuinţei, unitatea vânzãtoare va putea cere executarea silitã asupra locuinţei şi evacuarea deţinãtorului, în condiţiile legii.
ART. 13
În prima sãptãmânã a fiecãrei luni, unitãţile vânzãtoare vor transmite Direcţiei domenii şi infrastructuri şi unitãţilor care au în evidenţele contabile locuinţele de serviciu câte un exemplar din contractele de vânzare-cumpãrare, încheiate în luna anterioarã, pentru ca acestea sã fie scãzute din evidenţe.


ANEXĂ
la normele metodologice

TABEL
cu unitãţile vânzãtoare abilitate sã vândã unele locuinţe
de serviciu din administrarea Ministerului Apãrãrii Naţionale


┌────┬─────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ Judeţele aflate în │
│crt.│ Unitatea vânzãtoare │ zona de responsabilitate │
├────┼─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 1.│Centrul de domenii şi infrastructuri │Bucureşti, Cãlãraşi, Dâmboviţa, │
│ │nr. 1 Bucureşti │Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova,│
│ │ │Teleorman │
├────┼─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 2.│Centrul de domenii şi infrastructuri │Arad, Argeş, Caraş-Severin, Dolj, │
│ │nr. 2 Craiova │Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, │
│ │ │Timiş, Vâlcea │
├────┼─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 3.│Centrul de domenii şi infrastructuri │Alba, Bihor, Bistriţa-Nãsãud, │
│ │nr. 3 Sibiu │Braşov, Cluj, Maramureş, Mureş, │
│ │ │Satu Mare, Sãlaj, Sibiu │
├────┼─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 4.│Centrul de domenii şi infrastructuri │Brãila, Buzãu, Constanţa, Covasna,│
│ │nr. 4 Focşani │Galaţi, Tulcea, Vrancea │
├────┼─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 5.│Centrul de domenii şi infrastructuri │Bacãu, Botoşani, Iaşi, Neamţ, │
│ │nr. 5 Iaşi │Harghita, Vaslui, Suceava │
└────┴─────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┘



------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016