Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.102 din 10 septembrie 2012  privind sistemul de distinctii militare din Ministerul Apararii Nationale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.102 din 10 septembrie 2012 privind sistemul de distinctii militare din Ministerul Apararii Nationale

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 660 din 19 septembrie 2012

    Pentru reglementarea unitară a sistemului de distincţii militare şi pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 48 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006, cu modificările ulterioare,

    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Distincţiile militare sunt onorifice şi simbolizează aprecierea faptelor deosebite săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare sau în sprijinul acestora, în timp de pace, în situaţii de criză şi război, precum şi a rezultatelor meritorii obţinute în procesul instruirii şi al pregătirii profesionale.
    (2) Distincţiile militare sunt specifice Ministerului Apărării Naţionale şi reprezintă un stimulent moral, o apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor ordonate, o recunoaştere a sprijinului acordat structurilor Armatei României pe timpul desfăşurării acţiunilor militare.
    ART. 2
    Distincţiile militare cuprind embleme, insigne onorifice, plachete onorifice, denumiri onorifice şi distincţii de serviciu.
    ART. 3
    (1) Emblemele sunt de onoare şi de merit.
    (2) Emblemele de onoare sunt următoarele:
    a) Emblema de Onoare a Armatei României;
    b) Emblema de Onoare a Statului Major General;
    c) Emblema de Onoare a Informaţiilor pentru Apărare;
    d) Emblema de Onoare a Resurselor Umane;
    e) Emblema de Onoare a Medicinei Militare;
    f) Emblema de Onoare a Forţelor Terestre;
    g) Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene;
    h) Emblema de Onoare a Forţelor Navale;
    i) Emblema de Onoare a Logisticii;
    j) Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii;
    k) Emblema de Onoare a Prizonierului de Război.
    (3) Emblemele de merit sunt următoarele:
    a) Emblema de Merit În Serviciul Armatei României;
    b) Emblema de Merit În Slujba Păcii;
    c) Emblema de Merit Acţiuni Umanitare;
    d) Emblema de Merit Ştiinţa Militară;
    e) Emblema de Merit Rezerva Armatei României;
    f) Emblema de Merit Partener pentru Apărare.
    (4) Emblemele de merit cuprind 3 clase. Acestea sunt acordate, în ordine descrescătoare, astfel:
    a) clasa I;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa a III-a.
    ART. 4
    Insignele onorifice sunt instituite de structurile militare cu prilejul aniversării sau comemorării unor evenimente cu semnificaţii deosebite pentru activitatea acestora, precum şi al absolvirii instituţiilor de învăţământ militar ori civil.
    ART. 5
    Plachetele onorifice sunt distincţii aniversare, comemorative şi de recompensare a rezultatelor deosebite obţinute într-un domeniu de activitate, respectiv a sprijinului acordat în ridicarea prestigiului Armatei României şi în promovarea imaginii instituţiei militare.
    ART. 6
    Denumirile onorifice, avizate de Comisia de heraldică şi denumiri a Ministerului Apărării Naţionale, reprezintă distincţii care se conferă structurilor militare şi promoţiilor de studenţi.
    ART. 7
    Distincţiile de serviciu se conferă personalului Armatei României ca recunoaştere a meritelor şi realizărilor individuale obţinute în promovarea imaginii instituţiei militare, pe plan naţional sau internaţional, precum şi în procesul de instrucţie şi învăţământ.
    ART. 8
    Pentru crearea simbolurilor reprezentate în distincţiile militare se utilizează culorile consacrate în heraldica României.

    CAP. II
    Emblemele de onoare

    SECŢIUNEA 1
    Descrierea emblemelor de onoare

    ART. 9
    Emblemele de onoare se prezintă sub forma unor piese circulare, cu diametrul de 45 mm, fiind confecţionate din tombac auriu.
    ART. 10
    (1) Pe aversul Emblemei de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace, este reprezentat însemnul heraldic al Armatei României, aşezat pe scut, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună deschisă, lată de 10 mm, de lauri pe partea dreaptă şi de frunze de stejar pe partea stângă. În deschiderea cununii este dispus central un coif, iar în partea inferioară a cununii, pe o bandă de culoare auriu, este înscris "PRO PATRIA SEMPER", cu litere negre. De coif este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele.
    (2) Pe aversul Emblemei de Onoare a Armatei României, cu însemn de război, este reprezentat însemnul heraldic al Armatei României, aşezat pe scut, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună cu lauri, deschisă şi lată de 10 mm. În deschiderea cununii este dispus central un coif, iar în partea inferioară a cununii, pe o bandă de culoare auriu, este înscris "PRO PATRIA SEMPER", cu litere negre, iar sub bandă sunt reprezentate două spade încrucişate. De coif este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele.
    (3) Pe reversul Emblemei de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace sau de război, este înscris cu litere înalte de 3 mm, pe două rânduri, EMBLEMA DE ONOARE A ARMATEI ROMÂNIEI.
    (4) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare albastră, cu o bandă de 5 mm, de culoare galbenă, dispusă central.
    (5) Panglica are pe partea din spate un sistem de prindere.
    ART. 11
    (1) Pe aversul Emblemei de Onoare a Statului Major General este reprezentat însemnul heraldic al Statului Major General, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri deschisă, lată de 10 mm. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul "ONOARE". De plăcuţă este ataşat dispozitivul de prindere compus din două inele.
    (2) Pe aversul emblemelor de onoare prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. c)-j) este reprezentat, după caz, însemnul heraldic al Direcţiei generale de informaţii a apărării, Direcţiei management resurse umane, Direcţiei medicale sau scutul heraldic al categoriei de forţe ale armatei sau al comandamentului de armă, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri deschisă, lată de 10 mm. În deschiderea cununii de lauri este dispusă central o cruce. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul "ONOARE". De plăcuţă este ataşat dispozitivul de prindere compus din două inele.
    (3) Pe aversul Emblemei de Onoare a Prizonierului de Război este reprezentat un scut heraldic elveţian înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri deschisă, lată de 10 mm. Pe scut sunt redate central: un portic rupt de care sunt ataşate în laterale două lanţuri cu cătuşele desfăcute, iar sub acesta, două buzdugane orientate cu bulbul de lovire în sus. În deschiderea cununii de lauri este dispusă central o cruce. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul "ONOARE". De plăcuţă este ataşat dispozitivul de prindere compus din două inele.
    (4) Pe reversul Emblemei de Onoare a Statului Major General este reprezentată aceeaşi cunună de lauri. Cuvântul "ONOARE" este scris şi pe reversul plăcuţei superioare, în relief, cu acelaşi tip de caractere. Pe reversul emblemei, central, este scrisă, în relief, cu majuscule, cu litere înalte de 3 mm, denumirea specifică: EMBLEMA DE ONOARE A STATULUI MAJOR GENERAL.
    (5) Pe reversul emblemelor de onoare prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. c)-k) este reprezentată aceeaşi cunună de lauri, cu o cruce în deschiderea acesteia. Cuvântul "ONOARE" este scris şi pe reversul plăcuţei superioare, în relief, cu acelaşi tip de caractere. Pe reversul emblemelor, central, sunt scrise în relief cu majuscule, cu litere înalte de 3 mm, următoarele denumiri specifice:
    a) EMBLEMA DE ONOARE A INFORMATIILOR PENTRU APARARE;
    b) EMBLEMA DE ONOARE A RESURSELOR UMANE;
    c) EMBLEMA DE ONOARE A MEDICINEI MILITARE;
    d) EMBLEMA DE ONOARE A FORTELOR TERESTRE;
    e) EMBLEMA DE ONOARE A FORTELOR AERIENE;
    f) EMBLEMA DE ONOARE A FORTELOR NAVALE;
    g) EMBLEMA DE ONOARE A LOGISTICII;
    h) EMBLEMA DE ONOARE A COMUNICATIILOR SI INFORMATICII;
    i) PRIZONIER DE RAZBOI.
    (6) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat, astfel:
    a) de culoare roşie, cu o bandă de 5 mm, de culoare galbenă, dispusă central pentru Emblema de Onoare a Statului Major General;
    b) de culoare roşie, cu două benzi de 5 mm, de culoare galbenă, dispuse central, cu distanţa de 5 mm între ele, pentru Emblema de Onoare a Informaţiilor pentru Apărare;
    c) de culoare albastră, cu două benzi de 5 mm de culoare galbenă, dispuse central, cu distanţa de 5 mm între ele, pentru Emblema de Onoare a Resurselor Umane;
    d) de culoare galbenă, cu două benzi de 5 mm de culoare grena, dispuse central, cu distanţa de 5 mm între ele, pentru Emblema de Onoare a Medicinei Militare;
    e) de culoare roşie, cu două benzi de 5 mm, de culoare albastră, dispuse central, cu distanţa de 5 mm între ele, pentru Emblema de Onoare a Forţelor Terestre;
    f) de culoare bleu deschis, cu două benzi de 5 mm, de culoare roşie, dispuse central, cu distanţa de 5 mm între ele, pentru Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene;
    g) de culoare albastră, cu două benzi de 5 mm, de culoare albă, dispuse central, cu distanţa de 5 mm între ele, pentru Emblema de Onoare a Forţelor Navale;
    h) de culoare mov, cu două benzi de 5 mm, de culoare roşie, dispuse central, cu distanţa de 5 mm între ele, pentru Emblema de Onoare a Logisticii;
    i) de culoare roşie, cu două benzi de 5 mm, de culoare neagră, dispuse central, cu distanţa de 5 mm între ele, pentru Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii;
    j) de culoare albastră, cu 3 benzi de 2 mm, de culoare galbenă, dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi, pentru Emblema de Onoare a Prizonierului de Război.
    (7) Panglica are pe partea din spate un sistem de prindere.
    ART. 12
    (1) Pentru Emblema de Onoare a Armatei României se instituie insigna miniatură, cu dimensiunile 20/20 mm, confecţionată din aur de 14 K cu sistem de prindere pe partea din spate, care reproduce aversul emblemelor cu însemne de pace, respectiv însemne de război.
    (2) Insigna-simbol corespunzătoare Emblemei de Onoare a Armatei României se prezintă sub forma unor panglici dreptunghiulare din rips, aplicate pe suport metalic, lungi de 20 mm, late de 10 mm şi are aceleaşi culori ca panglicile, iar pe spate are un sistem de prindere. Insigna-simbol, cu însemn de război, are reprezentate, pe bara de culoare galbenă, două spade încrucişate.
    ART. 13
    Insignele-simbol corespunzătoare emblemelor de onoare prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b)-k) se prezintă sub forma unor panglici dreptunghiulare din rips, aplicate pe suport metalic, lungi de 20 mm, late de 10 mm şi au aceleaşi culori ca panglicile, iar pe partea din spate au un sistem de prindere.
    ART. 14
    Modelele grafice ale emblemelor de onoare, panglicilor, insignelor-simbol şi insignei miniatură corespunzătoare sunt prezentate în anexele nr. 1-11.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Conferirea emblemelor de onoare

    ART. 15
    (1) Emblema de Onoare a Armatei României reprezintă cea mai înaltă distincţie onorifică din sistemul de distincţii militare.
    (2) Emblema de Onoare a Armatei României se conferă prin ordin de către ministrul apărării naţionale, din proprie consideraţie sau la propunerea secretarilor de stat, a şefului Statului Major General ori a şefilor celorlalte structuri centrale ale Ministerului Apărării Naţionale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, astfel:
    a) personalului militar, personalului civil şi/sau structurilor din Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor, veteranilor de război, precum şi altor persoane fizice române;
    b) militarilor şi altor persoane fizice din străinătate.
    ART. 16
    (1) Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Logisticii şi Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii se conferă prin ordin de către şeful Statului Major General, pentru fapte de eroism săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor, pentru rezultate meritorii obţinute în procesul instruirii sau servicii deosebite aduse structurilor militare, astfel:
    a) personalului militar şi personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale, structurilor militare din compunerea Statului Major General, comandamentelor şi unităţilor, rezerviştilor, veteranilor de război, precum şi altor persoane fizice şi juridice române;
    b) militarilor străini, structurilor militare, altor persoane fizice şi juridice din străinătate.
    (2) Propunerile pentru conferirea Emblemei de Onoare a Statului Major General, Emblemei de Onoare a Logisticii şi Emblemei de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii se înaintează şefului Statului Major General de către şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandanţii comandamentelor de armă, cu avizul şefului Direcţiei logistice, respectiv al şefului Direcţiei comunicaţii şi informatică pentru emblemele de onoare specifice armei, la propunerile ierarhice ale şefilor/comandanţilor structurilor militare subordonate acestora, precum şi de către şeful Direcţiei calitatea vieţii personalului, la solicitarea preşedinţilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă/retragere sau veteranilor de război.
    (3) Pentru personalul militar, personalul civil şi structurile militare aflate în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, propunerile pentru conferirea emblemelor prevăzute la alin. (1) se înaintează şefului Statului Major General de către şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandanţii comandamentelor de armă sau de către comandanţii structurilor militare care au organizat şi conduc misiunile respective cu avizul şefilor statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei ori al comandanţilor comandamentelor de armă.
    (4) Personalul militar şi personalul civil încadrat la categoriile de forţe ale armatei şi comandamentele de armă nu poate fi propus pentru conferirea Emblemei de Onoare a Statului Major General dacă nu deţine emblema de onoare a categoriei de forţe ale armatei/comandamentului de armă din care face parte.
    ART. 17
    Emblema de Onoare a Informaţiilor pentru Apărare se conferă prin ordin de către directorul general al Direcţiei generale de informaţii a apărării, din proprie consideraţie ori la propunerile înaintate ierarhic ale şefilor/comandanţilor structurilor subordonate, pentru fapte de eroism săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor, pentru rezultate meritorii în procesul instruirii sau pentru servicii deosebite aduse structurilor militare, astfel:
    a) personalului militar, personalului civil şi structurilor militare de specialitate din Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor, veteranilor de război, precum şi altor persoane fizice şi juridice române;
    b) militarilor străini, structurilor militare, precum şi altor persoane fizice şi juridice din străinătate.
    ART. 18
    Emblema de Onoare a Resurselor Umane se conferă prin ordin de către şeful Direcţiei management resurse umane din proprie consideraţie sau la propunerea înaintată ierarhic a şefului Direcţiei personal şi mobilizare, pentru structurile militare din subordinea Statului Major General, a şefilor structurilor militare centrale ori subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor şi pentru devotament dovedit în sprijinul structurilor de resurse umane, astfel:
    a) personalului militar, personalului civil şi structurilor militare de specialitate din Ministerul Apărării Naţionale, militarilor în rezervă şi în retragere, veteranilor de război, precum şi altor persoane fizice şi juridice române;
    b) militarilor, structurilor de resurse umane, precum şi altor persoane fizice şi juridice din străinătate.
    ART. 19
    Emblema de Onoare a Medicinei Militare se conferă prin ordin de către şeful Direcţiei medicale din proprie consideraţie sau la propunerea înaintată ierarhic a comandanţilor/şefilor structurilor militare şi Direcţiei calitatea vieţii personalului, la solicitarea preşedinţilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă/retragere ori ale veteranilor de război, pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor şi pentru devotament dovedit în sprijinul structurilor medicale militare, astfel:
    a) personalului militar, personalului civil şi structurilor militare de specialitate din Ministerul Apărării Naţionale, militarilor în rezervă şi în retragere, veteranilor de război, precum şi altor persoane fizice şi juridice române;
    b) militarilor, structurilor medico-militare, precum şi altor persoane fizice şi juridice din străinătate.
    ART. 20
    (1) Emblemele de onoare ale categoriilor de forţe ale armatei se conferă prin ordin de către şefii acestora din proprie consideraţie sau la propunerea comandanţilor/şefilor structurilor militare subordonate, precum şi la solicitarea preşedinţilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă/retragere ori veteranilor de război, transmisă de către Direcţia calitatea vieţii personalului, pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor, obţinerea de rezultate meritorii în procesul instruirii, devotamentul şi serviciile deosebite aduse structurilor militare, astfel:
    a) personalului militar, personalului civil şi structurilor militare din subordine;
    b) rezerviştilor proprii fiecărei categorii de forţe, militarilor în retragere şi veteranilor de război, personalului structurilor militare centrale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, precum şi celui aparţinând altor categorii de forţe ale armatei ori comandamente de armă, persoanelor fizice şi persoanelor juridice române;
    c) militarilor, structurilor militare şi altor persoane fizice sau juridice din străinătate.
    (2) Propunerile pentru acordarea emblemelor de onoareale categoriilor de forţe ale armatei se înaintează ierarhic.
    ART. 21
    Emblema de Onoare a Prizonierului de Război se conferă prin ordin de către şeful Statului Major General din proprie consideraţie sau la propunerea şefilor statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei ori comandanţilor comandamentelor de armă, precum şi la solicitarea preşedinţilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă/retragere sau veteranilor de război, transmisă de către Direcţia calitatea vieţii personalului, personalului militar şi personalului civil care a trecut printr-o perioadă de prizonierat ori a fost reţinut ca ostatic şi a manifestat loialitate faţă de Armata României şi faţă de armatele aliaţilor.

    CAP. III
    Emblemele de merit

    SECŢIUNEA 1
    Descrierea emblemelor de merit

    ART. 22
    (1) Emblemele de merit se prezintă sub forma unor piese circulare cu diametrul de 45 mm.
    (2) Emblemele de merit sunt confecţionate din tombac auriu, argintiu sau de culoarea bronzului, corespunzător claselor I, a II-a şi a III-a.
    (3) Clasele emblemelor de merit se inscripţionează cu cifre romane.
    ART. 23
    (1) Emblema de Merit În Serviciul Armatei României are reprezentat pe avers un scut heraldic antic înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut sunt redate în planul superior două făclii, central o spadă cu vârful orientat spre baza scutului, încrucişată în partea de jos a lamei cu două buzdugane orientate cu bulbul de lovire în sus. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele.
    (2) Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe 3 rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, IN SERVICIUL ARMATEI ROMANIEI. În partea inferioară a scutului este reprezentată clasa emblemei de merit prin cifra romană.
    (3) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare portocaliu deschis cu 3 benzi de 2 mm, de culoare albastră în mijloc, şi două de culoare neagră dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere.
    ART. 24
    (1) Emblema de Merit În Slujba Păcii are reprezentat pe avers un scut heraldic portughez înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut este redat în plan central porumbelul păcii, încadrat de două ramuri de măslin, dispus deasupra a două buzdugane încrucişate orientate cu bulbul de lovire în jos. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele.
    (2) Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris, pe un rând, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm IN SLUJBA PACII. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit.
    (3) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare albastru deschis cu 3 benzi de 2 mm, din care una de culoare neagră în mijloc şi două de culoare verde deschis, dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere.
    ART. 25
    (1) Emblema de Merit Acţiuni Umanitare are reprezentat pe avers un scut heraldic portughez înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut sunt redate în plan central un sceptru care se încrucişează, la o treime de la bază, cu două ramuri de măslin, dispus deasupra a două buzdugane încrucişate, orientate cu bulbul de lovire în sus. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele.
    (2) Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe două rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, ACTIUNI UMANITARE. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit.
    (3) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare albastru deschis cu 3 benzi de 2 mm, din care una de culoare roşie în mijloc şi două de culoare albă, dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere.
    ART. 26
    (1) Emblema de Merit Ştiinţa Militară are reprezentat pe avers un scut heraldic creat înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut sunt reprezentate, în plan central, 3 făclii ale ştiinţei deasupra unei cărţi deschise, dispusă deasupra a două buzdugane orientate cu bulbul de lovire în jos. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele.
    (2) Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe două rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, STIINTA MILITARA. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit.
    (3) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare verde deschis cu 3 benzi de 2 mm, de culoare portocalie, dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere.
    ART. 27
    (1) Emblema de Merit Rezerva Armatei României are reprezentat pe avers un scut heraldic antic înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut este reprezentată, în plan central, pasărea Phoenix, având în partea de jos un buzdugan. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele.
    (2) Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe două rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm. REZERVA ARMATEI ROMANIEI. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit.
    (3) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare albastru deschis cu 3 benzi de 2 mm, din care una de culoare roşie în mijloc şi două de culoare verde dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere.
    ART. 28
    (1) Emblema de Merit Partener pentru Apărare are reprezentat pe avers un scut heraldic creat înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut este reprezentată, în plan central, o acvilă bicefală având în gheara dreaptă un buzdugan şi în cea stângă o ramură de măslin, ambele reprezentări orientate în sus pe o axă de 45 de grade. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele.
    (2) Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe 3 rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, PARTENER PENTRU APARARE. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit.
    (3) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare mov cu 3 benzi de 2 mm, de culoare roşie în mijloc şi două de culoare albă, dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere.
    ART. 29
    (1) Insignele-simbol corespunzătoare emblemelor de merit se prezintă sub forma unor panglici dreptunghiulare din rips, aplicate pe suport metalic, lungi de 20 mm, late de 10 mm, şi au aceleaşi culori ca panglicile, iar pe spate au un sistem de prindere.
    (2) Clasele corespunzătoare emblemelor de merit sunt reprezentate prin linii orizontale echidistante, de culoare roşie, cu lăţimea de 1 mm.
    ART. 30
    Modelele grafice ale emblemelor de merit, ale panglicilor şi ale insignelor-simbol corespunzătoare sunt prezentate în anexele nr. 12-17.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Conferirea emblemelor de merit

    ART. 31
    (1) Emblemele de merit se conferă prin ordin, astfel:
    a) de către ministrul apărării naţionale - emblemele de merit clasa I, din proprie consideraţie sau la propunerea secretarilor de stat, a şefului Statului Major General şi a şefilor structurilor militare centrale ale Ministerului Apărării Naţionale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, precum şi la solicitarea preşedinţilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă/retragere sau veteranilor de război, transmisă de către Direcţia calitatea vieţii personalului. Insignele-simbol ale emblemelor de merit vor purta ataşată litera "A";
    b) de către şeful Statului Major General - emblemele de merit clasa a II-a, din proprie consideraţie sau la propunerea şefilor statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei, şefului Direcţiei personal şi mobilizare, pentru structurile militare din compunere şi subordinea nemijlocită a Statului Major General, comandanţilor comandamentelor de armă, precum şi la solicitarea preşedinţilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă/retragere sau veteranilor de război, transmisă de către Direcţia calitatea vieţii personalului. Insignele-simbol ale emblemelor de merit vor purta ataşată litera "G";
    c) de către şefii structurilor militare centrale ale Ministerului Apărării Naţionale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, mai puţin Statul Major General - emblemele de merit clasa a II-a, din proprie consideraţie sau la propunerea şefilor structurilor militare subordonate. Insignele-simbol ale emblemelor de merit vor purta ataşată litera "C";
    d) de către şefii structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale şi de către şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei - emblemele de merit clasa a III-a, din proprie consideraţie sau la propunerea comandanţilor de mari unităţi şi unităţi subordonate. Insignele-simbol ale emblemelor de merit vor purta ataşată litera "F".
    (2) Pentru structurile militare şi personalul militar şi civil aflat în misiuni în afara teritoriului statului român, propunerile se înaintează, ierarhic, de către comandanţii structurilor militare care organizează şi conduc misiunile respective.
    (3) Propunerile pentru acordarea emblemelor de merit se înaintează ierarhic.
    ART. 32
    (1) Emblema de Merit În Serviciul Armatei României se conferă personalului militar şi civil, precum şi rezerviştilor care au obţinut rezultate deosebite în activitatea desfăşurată în arma şi specialitatea militară de care aparţin, astfel:
    a) la 10 ani de activitate, Emblema de Merit În Serviciul Armatei României, clasa a III-a;
    b) la 20 ani de activitate, Emblema de Merit În Serviciul Armatei României, clasa a II-a;
    c) la 30 ani de activitate, Emblema de Merit În Serviciul Armatei României, clasa I.
    (2) Emblema de Merit În Slujba Păcii se conferă personalului militar şi civil, precum şi rezerviştilor, pentru merite deosebite în teatrele de operaţii externe, în posturi din comandamentele NATO, ONU, UE şi din reprezentanţele militare ale României. Clasa emblemei de merit este apreciată în funcţie de importanţa activităţii desfăşurate.
    (3) Emblema de Merit Acţiuni Umanitare se conferă personalului militar şi civil, precum şi rezerviştilor pentru merite deosebite pe timpul participării la intervenţii în situaţii de urgenţă în ţară sau în străinătate. Clasa emblemei de merit este apreciată în funcţie de importanţa activităţii desfăşurate.
    (4) Emblema de Merit Ştiinţa Militară se conferă astfel:
    a) emblema de merit clasa I, pentru obţinerea titlului de doctor în ştiinţe militare şi informaţii/elaborarea unor lucrări de valoare fundamentală în domeniul cercetării şi reglementării activităţii sistemului militar/invenţii şi inovaţii brevetate şi aplicate în armată;
    b) emblema de merit clasa a II-a, ofiţerilor şefi de promoţie/pentru invenţii şi inovaţii omologate care pot fi aplicate în armată;
    c) emblema de merit clasa a III-a, maiştrilor militari şi subofiţerilor şefi de promoţie/pentru elaborarea unor lucrări ştiinţifice deosebite.
    (5) Emblema de Merit Rezerva Armatei României se conferă rezerviştilor şi rezerviştilor voluntari, la propunerea centrelor militare care deţin evidenţa acestora şi a statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentelor de armă, în ale căror unităţi se derulează contracte conform legii privind statutul rezerviştilor voluntari, şi a preşedinţilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă/retragere sau veteranilor de război, transmisă de către Direcţia calitatea vieţii personalului în ordinea claselor, astfel:
    a) emblema de merit clasa I, ofiţerilor în rezervă şi în retragere, cu grad de general, pentru merite deosebite în promovarea spiritului militar;
    b) emblema de merit clasa a II-a, ofiţerilor în rezervă, cu gradul de până la colonel inclusiv, pentru activitatea meritorie ca rezervist în cadrul unităţilor armatei şi pentru promovarea valorilor militare în orice împrejurare, precum şi ofiţerilor în retragere, cu gradul de până la colonel inclusiv, pentru promovarea valorilor militare în orice împrejurare;
    c) emblema de merit clasa a III-a, maiştrilor militari, subofiţerilor, gradaţilor şi soldaţilor în rezervă, pentru activitatea meritorie la activităţile de pregătire şi promovare a valorilor militare, precum şi maiştrilor militari şi subofiţerilor, în retragere, pentru promovarea valorilor militare în orice împrejurare.
    (6) Emblema de Merit Partener pentru Apărare se conferă cetăţenilor şi instituţiilor din ţară şi din străinătate, persoane fizice sau juridice, pentru contribuţii deosebite în susţinerea activităţilor armatei, asigurarea rezervelor de tehnică şi materiale necesare structurilor militare şi protejarea rezervei de personal a armatei. Clasa emblemei de merit se conferă în funcţie de importanţa activităţii desfăşurate.

    CAP. IV
    Insignele, plachetele şi denumirile onorifice

    SECŢIUNEA 1
    Insignele onorifice

    ART. 33
    (1) Insignele onorifice de absolvire a instituţiilor de învăţământ superior militar sau civil, a Colegiului Naţional de Apărare, a colegiilor/cursurilor postuniversitare, insignele de specialist de clasă pe domeniu funcţional, precum şi cele ale categoriilor de forţe ale armatei sunt propuse de structurile militare cu atribuţii în domeniu, analizate şi aprobate de Comisia de heraldică şi denumiri a Ministerului Apărării Naţionale.
    (2) Dimensiunile insignelor onorifice şi simbolurile din compunerea acestora sunt stabilite şi se realizează potrivit prevederilor normelor metodologice privind realizarea, adoptarea şi utilizarea obiectelor heraldice militare, precum şi a denumirilor onorifice şi simbolice.
    ART. 34
    Confecţionarea insignelor onorifice se realizează, după aprobare, prin grija şi din fondurile structurilor militare care le-au solicitat şi se conferă cu prilejul evenimentelor pentru care au fost realizate, de către şefii structurilor militare în cauză.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Plachetele onorifice

    ART. 35
    Plachetele onorifice sunt confecţionate prin grija şi din fondurile structurilor militare şi se conferă de către şefii acestora, în scopul:
    a) aniversării sau comemorării unor evenimente specifice acestora şi pentru a fi acordate personalităţilor participante direct la evenimente;
    b) recunoaşterii meritelor persoanelor care s-au distins în concursuri profesionale, sportive şi artistice;
    c) aprecierii activităţii ataşaţilor apărării acreditaţi în România, personalului civil şi militar străin care şi-a desfăşurat activitatea în diferite structuri militare româneşti sau a participat la diferite activităţi în sprijinul Armatei României;
    d) recompensării personalului militar şi civil cu ocazia trecerii în rezervă sau în retragere, a pensionării sau a transferării la o altă instituţie.
    ART. 36
    Dimensiunile plachetelor onorifice şi simbolurile din compunerea acestora sunt propuse de structurile militare, analizate şi aprobate de Comisia de heraldică şi denumiri a Ministerului Apărării Naţionale.
    ART. 37
    Confecţionarea plachetelor onorifice se realizează, după aprobare, prin grija şi din fondurile structurilor militare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Denumirile onorifice

    ART. 38
    (1) Denumirile onorifice se conferă structurilor militare şi promoţiilor de elevi, maiştri militari, subofiţeri şi ofiţeri.
    (2) Propunerea, analizarea, aprobarea şi înscrierea denumirilor onorifice în documente, publicaţii sau pe materiale de protocol se realizează potrivit prevederilor instrucţiunilor specifice domeniului heraldic militar.
    ART. 39
    Înscrierea denumirii onorifice în continuarea denumirii în clar a structurii militare în documente, publicaţii sau pe materiale de protocol este obligatorie.

    CAP. V
    Distincţiile de serviciu

    ART. 40
    (1) Distincţiile de serviciu sunt insigne-simbol de formă dreptunghiulară cu dimensiunile de 20 x 10 mm şi sunt simboluri onorifice, prin acordarea cărora comandanţii/şefii apreciază meritele şi rezultatele deosebite ale subordonaţilor şi evidenţiază un eveniment sau o etapă a activităţii acestora.
    (2) Modelele insignelor-simbol sunt prezentate în anexa nr. 18.
    (3) Grupul de insigne-simbol se confecţionează din metal uşor pentru portul la veston.
    ART. 41
    Distincţiile de serviciu se conferă pentru:
    a) depunerea jurământului militar;
    b) absolvirea unor forme de pregătire de către ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti;
    c) participarea la misiuni în străinătate;
    d) îndeplinirea de misiuni în reprezentanţe şi în organisme militare internaţionale, comandamente NATO sau UE, precum şi în birourile ataşaţilor apărării din cadrul misiunilor diplomatice ale României în străinătate;
    e) participarea la exerciţii militare multinaţionale;
    f) deţinerea unor titluri/funcţii specifice de către personalul didactic şi instructorii din instituţiile militare de învăţământ;
    g) obţinerea de rezultate foarte bune în procesul de instruire, activităţi culturale, ştiinţifice şi sportive;
    h) deţinerea unor titluri specifice de către personalul de cercetare-dezvoltare din instituţiile militare de cercetare-dezvoltare.
    ART. 42
    Distincţia de serviciu pentru depunerea jurământului militar se conferă personalului care a depus jurământul militar, de către şeful structurii militare respective, la festivitatea prilejuită de acest eveniment.
    ART. 43
    (1) Distincţia de serviciu pentru absolvirea unor forme de pregătire de către ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri sunt conferite de către rectorii instituţiilor militare de învăţământ superior sau comandanţii unităţilor militare unde aceştia au efectuat studiile, după promovarea examenelor.
    (2) Distincţia de serviciu pentru absolvirea unor forme de pregătire se conferă gradaţilor şi soldaţilor profesionişti de către comandanţii unităţilor militare în care au efectuat cursul, la terminarea acestuia.
    ART. 44
    (1) Distincţia de serviciu pentru participarea la misiuni în străinătate este compusă din insigna PARTICIPANT LA MISIUNI ÎN STRĂINĂTATE şi insigna-simbol, ale căror modele sunt prezentate în anexa nr. 19.
    (2) Distincţia de serviciu prevăzută la alin. (1) se conferă personalului militar şi personalului civil prin ordin al ministrului apărării naţionale, la propunerea comandanţilor/şefilor structurilor militare care au organizat şi condus misiunile temporare.
    (3) Propunerile privind conferirea distincţiei de serviciu prevăzute la alin. (1) se înaintează ministrului apărării naţionale prin Direcţia management resurse umane sub forma unui tabel, al cărui model este prezentat în anexa nr. 20.
    (4) În baza ordinului de conferire, Direcţia management resurse umane completează şi distribuie structurilor militare centrale ale Ministerului Apărării Naţionale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale distincţiile de serviciu şi documentele de atestare.
    (5) Condiţiile privind conferirea distincţiilor de serviciu pentru participarea la misiuni în străinătate personalului militar şi personalului civil sunt:
    a) participarea efectivă la una dintre misiunile temporare pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile consecutive sau 60 de zile neconsecutive;
    b) participarea, cel puţin o zi, la una sau mai multe misiuni, în folosul operaţiilor militare din zona respectivă - echipaje care execută transportul trupelor şi materialelor pe cale aeriană, navală sau terestră, specialişti care execută reparaţii la tehnică sau intervenţii medicale.
    (6) Personalului militar şi civil căruia i s-a conferit distincţia de serviciu prevăzută la alin. (1) ca urmare a participării la o misiune, în cazul participării la alte misiuni, i se înmânează numai insigna-simbol corespunzătoare şi documentul de atestare, insigna propriu-zisă primită rămânând valabilă.
    (7) Distincţia de serviciu prevăzută la alin. (1) poate fi decernată, post-mortem, personalului militar şi personalului civil care şi-a pierdut viaţa în timpul sau ca rezultat al participării la misiune. În acest caz, aceasta se înmânează urmaşilor celui decedat.
    (8) Distincţia de serviciu prevăzută la alin. (1) nu se conferă personalului militar şi personalului civil care pe timpul participării la misiune a comis abateri disciplinare sau fapte incompatibile cu calitatea de militar.
    (9) Distincţia de serviciu prevăzută la alin. (1) se poate conferi şi unor militari şi civili aparţinând altor state care au desfăşurat acţiuni comune cu militarii români. În acest caz, distincţia de serviciu se conferă prin ordin al ministrului apărării naţionale, la propunerea comandanţilor/şefilor structurilor militare româneşti care au desfăşurat acţiuni comune cu militarii străini.
    ART. 45
    Distincţia de serviciu pentru îndeplinirea de misiuni în reprezentanţe şi organisme militare internaţionale, comandamente NATO sau UE, precum şi în birourile ataşaţilor apărării din cadrul misiunilor diplomatice ale României în străinătate se înmânează personalului după încheierea acestor misiuni, prin grija structurilor militare care au emis ordinul de numire sau ordinul de detaşare.
    ART. 46
    Distincţia de serviciu pentru participarea la exerciţii militare multinaţionale se conferă personalului participant de către comandantul/şeful structurii militare care organizează acest tip de misiuni, după încheierea acestora.
    ART. 47
    (1) Distincţia de serviciu pentru deţinerea unor titluri/funcţii specifice de către personalul didactic şi instructorii din instituţiile militare de învăţământ se conferă personalului de către comandanţii acestor instituţii, odată cu aducerea la cunoştinţă a acordării titlului/încadrării în funcţie.
    (2) Distincţia de serviciu pentru deţinerea unor titluri specifice de către personalul de cercetare-dezvoltare este conferită de către comandanţii instituţiilor militare de cercetare-dezvoltare, odată cu aducerea la cunoştinţă a acordării titlului.
    ART. 48
    (1) Distincţiile de serviciu pentru obţinerea de rezultate foarte bune în procesul de instruire, activităţi culturale, ştiinţifice şi sportive sunt conferite elevilor, studenţilor, personalului militar şi civil pentru:
    a) premiul I, II şi III în procesul de instruire;
    b) locul I, II şi III la olimpiade;
    c) locul I, II şi III la întrecerile sportive.
    (2) Distincţia de serviciu prevăzută la alin. (1) se poate conferi şi membrilor cercurilor/asociaţiilor ştiinţifice, culturale, artistice, sportive şi civice.
    (3) Confecţionarea distincţiilor de serviciu prevăzute la alin. (1) se realizează, după aprobare, prin grija şi din fondurile structurilor militare.
    ART. 49
    Pentru evidenţierea altor merite sau realizări în procesul de instruire a subordonaţilor, comandanţii/şefii structurilor militare pot propune instituirea de distincţii de serviciu, ale căror modele grafice se transmit, ierarhic, Statului Major General, prin Direcţia personal şi mobilizare, pentru a fi aprobate de către ministrul apărării naţionale.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 50
    (1) Emblemele de onoare şi de merit se conferă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României, Zilei Armatei României, zilelor categoriilor de forţe ale armatei, zilelor armelor, Zilei Rezervistului Militar, Zilei Veteranilor de Război, precum şi pe timpul activităţilor desfăşurate în teatrele de operaţii de către oficialităţile civile şi militare ale statului român.
    (2) Propunerile de conferire a emblemelor de onoare şi de merit se transmit decidenţilor, ierarhic, cu 60 de zile înainte de data prevăzută pentru acordare. În situaţii deosebite, propunerile de conferire se transmit imediat spre aprobare, alocându-se, în acest sens, resursele pentru confecţionarea lor.
    (3) Pentru persoane, în propunere se menţionează: gradul, numele şi prenumele, cu iniţiala tatălui, codul numeric personal, cetăţenia, denumirea emblemei care se propune a fi conferită, precum şi motivaţia propunerii.
    (4) Pentru structurile militare şi persoanele juridice, în propunere se menţionează: denumirea, ţara, denumirea emblemei care se propune a fi conferită, precum şi motivaţia propunerii.
    (5) Pe timp de război, propunerile pentru conferirea distincţiilor militare se fac lunar.
    (6) Insigna-simbol corespunzătoare Emblemei de Onoare a Armatei României nu se conferă structurilor/unităţilor militare.
    ART. 51
    Fondurile necesare confecţionării distincţiilor militare sunt prevăzute în bugetul anual de către directorii de programe majore.
    ART. 52
    Numărul distincţiilor militare ce pot fi conferite de şeful Statului Major General se stabileşte în funcţie de fondurile avute la dispoziţie şi se comunică anual şefilor statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandanţilor comandamentelor de armă şi Direcţiei calitatea vieţii personalului, după aprobarea bugetului.
    ART. 53
    (1) Evidenţa emblemelor de onoare şi de merit se ţine astfel:
    a) pentru cele conferite de ministrul apărării naţionale, de către Direcţia management resurse umane şi de către Direcţia generală de informaţii a apărării pentru cele conferite la propunerea şefului acestei structuri;
    b) pentru cele conferite de şeful StatuluiMajor General, de către Direcţia personal şi mobilizare;
    c) pentru cele conferite de şefii celorlalte structuri centrale, de către structurile cu atribuţii pe linie de personal ale acestora;
    d) pentru cele conferite de directorul general al Direcţiei generale de informaţii a apărării, de către structura de management resurse umane a acestei direcţii;
    e) pentru cele conferite de şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei, de către structurile de personal ale acestora.
    (2) Evidenţa distincţiilor de serviciu se ţine de către structura de personal din subordinea comandanţilor/şefilor care le-au acordat.
    (3) Modelul registrului de evidenţă a emblemelor de onoare şi de merit este prezentat în anexa nr. 21.
    (4) Conferirea emblemelor de onoare, de merit şi a distincţiilor de serviciu se consemnează în documentele de evidenţă ale cadrului militar de către structura care gestionează aceste documente.
    ART. 54
    (1) Atestatul reprezintă documentul oficial prin care se certifică conferirea emblemelor de onoare şi de merit, respectiv a distincţiei de serviciu pentru participarea la misiuni în străinătate.
    (2) Atestatele pentru emblemele de onoare şi de merit au imprimat pe suprafaţa lor însemnul heraldic al structurii emitente şi au înscrise date privind: denumirea distincţiei, clasa acesteia, numărul şi data ordinului de conferire, gradul, numele şi prenumele, cu iniţiala tatălui, ale persoanei propuse, precum şi meritele pentru care se conferă. Pentru structurile militare şi persoanele juridice se înscrie denumirea acestora.
    (3) Atestatul este validat prin semnătura şi ştampila persoanei emitente.
    (4) Atestatul poartă două numere:
    a) numărul de ordine în cadrul ierarhiei distincţiei respective;
    b) numărul de înregistrare din evidenţă.
    (5) Modelul atestatului pentru emblemele de onoare şi de merit este prezentat în anexa nr. 22.
    (6) Conferirea insignei Participant la Misiuni în Străinătate este atestată printr-un document al cărui model este prezentat în anexa nr. 23.
    (7) Atestatele se păstrează într-un etui de culoare albastră.
    ART. 55
    Lista cu emblemele de onoare şi de merit conferite personalului, structurilor militare şi persoanelor juridice se publică în Buletinul informativ al armatei, prin grija structurii militare emitente, cu excepţia celor a căror evidenţă este ţinută de Direcţia generală de informaţii a apărării, pentru care lista este numerică.
    ART. 56
    (1) Distincţiile de serviciu se conferă prin ordin de zi pe unitate.
    (2) Actul oficial prin care se atestă conferirea distincţiilor de serviciu este certificatul, al cărui model este prezentat în anexa nr. 24.
    (3) Certificatul are înscrise date privind: denumirea distincţiei, numărul şi data ordinului de zi pe unitate, gradul, numele şi prenumele persoanei, cu iniţiala tatălui, precum şi motivaţia acordării.
    (4) Certificatul este validat prin semnătura şi ştampila persoanei emitente.
    ART. 57
    (1) Emblemele de onoare şi de merit se poartă la ţinuta militară, în barete, aşezate după decoraţii şi semnele onorifice În Serviciul Patriei, potrivit prevederilor actelor normative specifice, în ordinea importanţei lor.
    (2) Personalul militar şi personalul civil distins cu distincţii străine sau româneşti din afara sistemului militar poate purta aceste distincţii, cu acordul ministrului apărării naţionale, potrivit legislaţiei naţionale în domeniu.
    (3) Insignele-simbol corespunzătoare emblemelor de onoare şi emblemelor de merit se poartă sub baretele decoraţiilor şi semnelor onorifice, în ordinea importanţei şi pe clase, urmate de distincţiile de serviciu, în ordinea obţinerii, deasupra buzunarului de pe pieptul stâng, grupate în linii de câte 6.
    (4) Insignele-simbol aferente distincţiilor străine sau din afara sistemului militar se pun pe baretă, alături de distincţiile prevăzute în prezentul ordin, după distincţiile militare onorifice româneşti similare.
    (5) Personalul civil poartă însemnele distincţiilor militare la o ţinută sobră şi decentă.
    ART. 58
    Pentru indicarea eşalonului care a conferit emblemele de merit se folosesc literele-simbol prevăzute la art. 31, a căror înălţime este de 5 mm şi care se aplică central pe insignele-simbol ale emblemelor de merit.
    ART. 59
    (1) Militarilor şi civililor cărora li s-a conferit o distincţie de serviciu, în cazul primirii unei noi distincţii cu acelaşi tip de insignă-simbol, li se înmânează simbolul corespunzător pe care este aplicată cifra arabă corespunzătoare repetării distincţiei.
    (2) Înălţimea cifrelor este de 5 mm.
    (3) Cifrele se aplică central pe insignele-simbol ale distincţiilor de serviciu.
    ART. 60
    (1) Structurilor Armatei României li se pot conferi embleme de onoare în condiţiile prevăzute la art. 15 -21. Emblemele de onoare se ataşează drapelului de luptă al unităţii militare sau steagului de identificare, după caz, astfel:
    a) la un capăt al panglicii este ataşată emblema de onoare, iar la celălalt este un canaf argintiu;
    b) panglica, cu lungimea de 2 metri, se îndoaie la jumătate şi se prinde de hampă deasupra flamurii.
    (2) Panglica se confecţionează prin grija structurilor cărora li s-au conferit embleme de onoare.
    ART. 61
    Propunerile preşedinţilor structurilor asociative ale veteranilor de război privind conferirea de distincţii militare onorifice se transmit, prin intermediul comandanţilor centrelor militare zonale, Direcţiei calitatea vieţii personalului care înaintează propuneri în acest sens.
    ART. 62
    (1) Retragerea emblemelor de onoare şi de merit se face de persoana emitentă doar atunci când fapta pentru care a fost conferită distincţia nu a fost reală.
    (2) Persoanele cărora li s-a retras emblema de onoare sau de merit sunt obligate să restituie atestatul şi însemnul acesteia.
    ART. 63
    (1) Emblemele de onoare şi de merit, precum şi distincţiile de serviciu, mai puţin cele prevăzute la art. 33, se confecţionează prin grija Comandamentului logistic întrunit.
    (2) Resursele financiare aferente confecţionării distincţiilor militare se prevăd în bugetul Comandamentului logistic întrunit, ca utilizator de credite, prin grija directorilor de programe majore care vor prevedea fondurile necesare în proiectul de buget.
    (3) Comandamentul logistic întrunit confecţionează, la propunerea structurilor militare care au dreptul de a le conferi, un stoc minim din fiecare emblemă de onoare şi de merit, după alocarea fondurilor necesare în proiectul de buget.
    (4) Prin grija Comandamentului logistic întrunit se remite Muzeului Militar Naţional "Ferdinand I" şi Secţiei tradiţii militare câte un exemplar din fiecare emblemă de onoare şi de merit.
    (5) Confecţionarea şi portul de distincţii militare fără drept sunt interzise şi se pedepsesc conform regulamentelor militare în vigoare.
    ART. 64
    Emblemele de onoare şi de merit se păstrează în cutii din carton de culoare albastră sau galbenă, pe capacul cărora este imprimată denumirea emblemei.
    ART. 65
    (1) Cadrele militare în activitate pot primi retroactiv distincţiile militare conferite prin ordin în urma înaintării unui raport personal comandantului/şefului unităţii militare unde îşi desfăşoară activitatea, în care vor fi specificate numărul ordinului de conferire şi cel al atestatului.
    (2) Structurile de personal de la fiecare eşalon ierarhic vor gestiona activitatea de atribuire retroactivă a distincţiilor militare.
    (3) Rapoartele personale pentru primirea retroactivă a distincţiilor militare se înaintează pe cale ierarhică persoanelor care au competenţa de conferire, până la sfârşitul lunii august a fiecărui an.
    ART. 66
    Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema Onoarea Armatei României, conferite înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin, sunt recunoscute în continuare.
    ART. 67
    Anexele nr. 1-24 fac parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 68
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:
    a) Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 170/2003**) pentru aprobarea M.R.U.-1/5, acordarea şi portul insignei "PARTICIPANT LA MISIUNI ÎN STRĂINĂTATE";
----------
    **) Ordinele nr. M.170/2003 şi M.152/2006 nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece aveau ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.

    b) Ordinul ministrului apărării nr. M. 152/2006**) pentru aprobarea "S.M.G./M.R.U. - 1.1, Instrucţiuni privind distincţiile militare onorifice din Armata României", cu modificările ulterioare;
----------
    **) Ordinele nr. M.170/2003 şi M.152/2006 nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece aveau ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.

    c) Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 97/2010 privind instituirea Emblemei Onoarea Armatei României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 20 august 2010.

                       Ministrul apărării naţionale,
                            Corneliu Dobriţoiu

    Bucureşti, 10 septembrie 2012.
    Nr. M.102.


    ANEXA 1


                      EMBLEMA DE ONOARE A ARMATEI ROMÂNIEI
                             - cu însemn de pace -

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a armatei României - cu însemn de pace se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 10 (a se vedea imaginea asociată).


                      EMBLEMA DE ONOARE A ARMATEI ROMÂNIEI
                            - cu însemn de război -

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a armatei României - cu însemn de război se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 11 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 2

                   EMBLEMA DE ONOARE A STATULUI MAJOR GENERAL

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a statului major general se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 12 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 3

                EMBLEMA DE ONOARE A INFORMAŢIILOR PENTRU APĂRARE

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a informaţiilor pentru apărare se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 13 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 4

                      EMBLEMA DE ONOARE A RESURSELOR UMANE

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a resurselor umane se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 14 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 5

                     EMBLEMA DE ONOARE A MEDICINEI MILITARE

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a medicinei militare se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 15 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 6

                     EMBLEMA DE ONOARE A FORŢELOR TERESTRE

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a fortelor terestre se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 16 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 7

                      EMBLEMA DE ONOARE A FORŢELOR AERIENE

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a forţelor aeriene se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 17 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 8

                      EMBLEMA DE ONOARE A FORŢELOR NAVALE

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a forţelor navale se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 18 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 9

                         EMBLEMA DE ONOARE A LOGISTICII

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a logisticii se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 19 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 10

               EMBLEMA DE ONOARE A COMUNICAŢIILOR ŞI INFORMATICII

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a comunicaţiilor şi informaticii se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 20 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 11

                  EMBLEMA DE ONOARE A PRIZONIERULUI DE RĂZBOI


--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de onoare a prizonierului de război se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 21 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 12

                 EMBLEMA DE MERIT ÎN SERVICIUL ARMATEI ROMÂNIEI

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de merit în serviciul armatei României se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 22 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 13

                        EMBLEMA DE MERIT ÎN SLUJBA PĂCII

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de merit în slujba păcii se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 23 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 14

                       EMBLEMA DE MERIT ACŢIUNI UMANITARE

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de merit acţiuni umanitare se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 24 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 15

                       EMBLEMA DE MERIT ŞTIINŢA MILITARĂ

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de merit ştiinţa militară se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 25 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 16

                   EMBLEMA DE MERIT REZERVA ARMATEI ROMÂNIEI

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de merit rezerva armatei României se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 26 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 17

                    EMBLEMA DE MERIT PARTENER PENTRU APĂRARE

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Emblema de merit partener pentru apărare se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 27 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 18

                                    MODELELE
                               insignelor-simbol


    A. Pentru depunerea jurământului militar

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele insignelor-simbol se găsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 28 (a se vedea imaginile asociate).


    B. Pentru absolvirea unor forme de pregătire de către ofiţeri

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele insignelor-simbol se găsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 28 (a se vedea imaginile asociate).


    C. Pentru absolvirea unor forme de pregătire de către maiştri militari şi subofiţeri

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele insignelor-simbol se găsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la paginile 28-29 (a se vedea imaginile asociate).


    D. Pentru absolvirea unor forme de pregătire de către gradaţi şi soldaţi profesionişti

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele insignelor-simbol se găsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 29 (a se vedea imaginile asociate).


    E. Pentru îndeplinirea de misiuni în reprezentanţe şi organisme militare internaţionale, comandamente NATO sau UE, precum şi în cadrul Birourilor Ataşaţilor Apărării.

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele insignelor-simbol se găsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la paginile 29-30 (a se vedea imaginile asociate).


    F. Pentru participarea la exerciţii militare multinaţionale

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelul insignei-simbol se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 30 (a se vedea imaginea asociată).


    G. Pentru obţinerea unor titluri/funcţii specifice de către personalul didactic, cercetătorii ştiinţifici şi instructorii militari din instituţiile militare de învăţământ

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele insignelor-simbol se găsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 30 (a se vedea imaginile asociate).


    H. Pentru obţinerea de rezultate foarte bune în procesul de instruire şi întreceri sportive

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele insignelor-simbol se găsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 31 (a se vedea imaginile asociate).


    I. Pentru membrii cercurilor/asociaţiilor ştiinţifice, culturale, artistice, sportive şi civice

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele insignelor-simbol se găsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 31 (a se vedea imaginile asociate).


    ANEXA 19


                                    INSIGNA
                    PARTICIPANT LA MISIUNI ÎN STRĂINĂTATE
                              Descrierea insignei

------------
    NOTĂ(CTCE)
    Insigna participant la misiuni în străinătate se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 19 septembrie 2012, la pagina 32 (a se vedea imaginea asociată).


    Insigna propriu-zisă este confecţionată din tombac emailat şi are o formă ovală, cu dimensiunile de 30/24 mm şi grosimea de 2 mm.
    Pe avers, central, este aplicat globul pământesc stilizat, având deasupra Polului Nord un porumbel în zbor.
    Sub globul pământesc sunt prevăzute, suprapuse, simbolurile reunite ale celor 3 categorii de forţe ale armatei, iar în jurul acestuia o cunună din frunză de laur stilizată. Dimensiunile elementelor constructive, ale literelor şi culorile acestora sunt cele reprezentate pe schiţă.
    La partea de jos se inscripţionează în relief "ROMÂNIA", iar în partea de sus şi lateral "PARTICIPANT LA MISIUNI ÎN STRĂINĂTATE".
    Pe revers este realizat sistemul de prindere, cu ac şi siguranţă.
    Insigna-simbol este prevăzută cu sistem de prindere la echipament, are forma de dreptunghi cu laturile de 18/10 mm, este confecţionată din tombac emailat de culoare albastră.
    Pe insigna-simbol este aplicată o cifră arabă (1, 2, 3...) care reprezintă numărul misiunilor la care a participat militarul respectiv, iar în continuare iniţialele MS având culoarea galbenă.


    ANEXA 20

                                    - Model -

              ROMÂNIA
    MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
    ..............................
            (structura)

                                     TABEL
         cu personalul militar şi civil propus a i se conferi insigna
                       PARTICIPANT LA MISIUNI ÎN STRĂINĂTATE

┌─────┬─────────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────┐
│Nr. │ Gradul (pentru militari) │ Misiunea la care a │ │
│crt. │Numele, prenumele tatălui, prenumele │ participat │ Observaţii │
│ │ Codul numeric personal │ Durata misiunii │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
└─────┴─────────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────┘


    Comandantul/Şeful Unităţii Militare nr. .......
    ...............................................
                (gradul pentru militari)

                         ..........................................
                         (numele, prenumele, semnătura şi ştampila)


    ANEXA 21

                                     - Model -

                                     REGISTRUL
                 de evidenţă a emblemelor de onoare şi de merit

┌────┬──────────────┬────────────┬─────────────┬────────────┬──────────┬───────┐
│Nr. │Denumirea şi │ Gradul, │ Numărul │ Numărul │ Funcţia │ │
│crt.│clasa emblemei│ numele şi │ şi data │atestatului │persoanei │Obser- │
│ │ │prenumele/ │ ordinului │de conferire│ care a │vaţii │
│ │ │ denumirea │ de conferire│ │ conferit │ │
│ │ │primitorului│ │ │distincţia│ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴────────────┴─────────────┴────────────┴──────────┴───────┘



    ANEXA 22

                                  - Model -

                                   ATESTAT

                               [Sigla*)]

                       (emblema structurii care conferă)
                      ...................................,
                        (funcţia persoanei emitente)

                         dorind a răsplăti meritele
                         Batalionului 2 Infanterie
                               "Călugăreni"
    pentru rezultate deosebite obţinute în instruirea propriilor forţe, pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate în teatrele de operaţii din Angola, Albania, Irak şi Afganistan, conferă

                   ..................................
                     (titlul distincţiei acordate)

      Acordat în Bucureşti la ........................

                   ...................................
                     (funcţia persoanei emitente)
                   ...................................
                              (gradul)

                ............................................................
                (prenumele, numele, semnătura şi ştampila persoanei emitente)

    Ordinul nr. ............. din ..........
    Atestat Nr. crt. .............
    E. ................/nr. ................
--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelul Siglei se găseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 660 din 19 septembrie 2012 la pagina 34 (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 23

                                       - Model -

               ROMÂNIA
    MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE

                                 DOCUMENT DE ATESTARE

      În baza Ordinului ministrului apărării naţionale nr. .... din .......,
                                  se acordă insigna
                     PARTICIPANT LA MISIUNI ÎN STRĂINĂTATE

    domnului (doamnei)........................................................
                    (gradul, numele, prenumele tatălui, prenumele titularului)
    pentru participare şi comportare meritorie la misiunea ................. .
                                                          (denumirea misiunii)

    Ministrul apărării naţionale,
    ......................................................
    (numele, prenumele, semnătura sau parafa şi ştampila)

    Şeful Direcţiei management resurse umane,
    ......................................................
    (gradul, numele, prenumele şi semnătura)


    ANEXA 24

                                   - Model -

               ROMÂNIA
    MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
    ................................
        (denumirea structurii
      care acordă insigna-simbol)


                                   CERTIFICAT

        În baza Ordinului de zi pe unitate nr. ........ din ..........,

                                    se acordă
                   ..............................................
                               (denumirea insignei)
                    domnului căpitan Popescu I. Valentin
               pentru ...........................................
                         (motivul acordării)
               ..................................................
               (funcţia, gradul, numele, prenumele, semnătura
                       şi ştampila persoanei emitente)


                                   --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016