Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 984 din 15 mai 2020  privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS-CoV-2  şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 984 din 15 mai 2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă

EMITENT: Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 404 din 16 mai 2020
    Văzând Referatul de aprobare nr. 18.907 din 15 mai 2020,
    în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 pe perioada stării de alertă, în condiţiile ridicării progresive a restricţiilor de circulaţie,
    în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile, al prevederilor Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 24/2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, şi al prevederilor art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale art. art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii,
    ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor şi ministrul sănătăţii emit următorul ordin:
    ART. 1
    Pe durata stării de alertă, operatorii economici care administrează infrastructura de transport au următoarele obligaţii:
    a) să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanţei de protecţie între persoane de cel puţin 1,5 m în zonele cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/ debarcare, terminale aeroporturi şi, respectiv, staţii de metrou, prin configurarea, după caz, atât a traseelor de deplasare a persoanelor, cât şi a suprafeţelor de staţionare temporară în astfel de zone, cum sunt, în funcţie de specificul fiecărui mod de transport: zonele de aşteptare din interiorul terminalelor/staţiilor de pasageri, ghişeele de înregistrare/vânzări bilete, birourile de informaţii, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului de securitate, zonele de îmbarcare, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului de frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic la intrarea în ţară;
    b) să ia măsuri pentru informarea pasagerilor, prin afişe sau mijloace sonore sau video cu privire la măsurile de protecţie sanitară;
    c) să efectueze dezinfecţia periodică a zonelor cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/ debarcare, terminale aeroporturi şi staţii de metrou, precum şi a mijloacelor de transport în comun.


    ART. 2
    Pe durata stării de alertă purtarea măştii de protecţie care să acopere nasul şi gura este obligatorie în toate gările, autogările, porturile, locurile de îmbarcare/debarcare, terminalele aeroporturilor şi staţiile de metrou, precum şi în interiorul oricărui mijloc de transport în comun.

    ART. 3
    Măsurile ce urmează a fi luate pentru fiecare tip de transport, terestru, subteran, aerian şi naval, sunt prevăzute în anexele nr. 1-4, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Operatorii economici cu atribuţii în domeniul transporturilor şi administratorii de infrastructură din domeniul transporturilor vor duce la îndeplinire prevederile ordin.

    ART. 5
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor,
                    Ionel Scrioşteanu,
                    secretar de stat
                    Ministrul sănătăţii,
                    Nelu Tătaru

    ANEXA 1

    MĂSURI ŞI REGULI
    care se impun a fi implementate în domeniul transportului aerian,
    pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19

    OPERATORI AERIENI
    1. Pasagerii vor fi încurajaţi sa efectueze operaţiunile de chek-in on-line.
    2. Se vor asigura echipamente de protecţie pentru membrii echipajelor.
    3. Purtarea măştii de protecţie de către piloţi în cazul în care este necesară părăsirea cabinei de pilotaj va fi obligatorie, precum şi dezinfectarea după terminarea sarcinilor în afara cabinei de pilotaj.
    4. Aeronavele vor fi dotate cu substanţe dezinfectante şi echipamente de protecţie de rezervă.
    5. Dezinfectarea mâinilor este obligatorie pentru personalul navigant după fiecare interacţiune cu pasagerii sau bunurile acestora.
    6. Se interzice accesul în cabină a personalului de sol de la escală, cu excepţia celui dedicat pentru curăţenie şi dezinfecţie sau a personalului tehnic.
    7. Accesul în cabina de pilotaj este interzis oricărei persoane care nu este membră a echipajului de zbor.
    8. Mişcările în cabină se vor reduce la un minim necesar.
    9. Vor fi interzise echipamente sau materiale de protecţie care ar putea obstrucţiona accesul la echipamentele de urgenţă, ar împiedica accesul la măştile de oxigen, ar împiedica accesul la căile de evacuare de urgenţă sau ar limita contactul vizual sau auditiv cu echipajul de cabină.
    10. Serviciul la bord va fi suspendat/limitat pe rute/destinaţii în funcţie de nivelul de risc declarat de autorităţi.
    11. Pasagerii vor fi grupaţi pe familii şi, în măsura posibilităţilor, cât mai distanţaţi.
    12. Dezinfectarea aeronavei se va realiza obligatoriu după fiecare rotaţie.
    13. Purtarea măştii este obligatorie pentru accesul la bordul aeronavelor, precum şi pe toată durata călătoriei.
    14. Accesul la bord va fi permis doar cu un bagaj de mână.
    15. Materialele printate vor fi eliminate de la bord, cu excepţia instrucţiunilor de salvare şi a pungii.
    16. Pasagerii vor fi instruiţi cu privire la completarea în timpul zborului, după caz, a formularului PUBLIC HEALTH PASSENGER LOCATOR FORM (ediţia 15 a anexei 9 OACI) sau a altui document solicitat de autoritatea competenta în domeniul sănătăţii publice şi predarea acestuia la debarcare autorităţii competente pentru sănătatea publică.
    17. Pasagerii vor fi informaţi cu privire la regimul care le va fi aplicat la sosirea în România.
    18. Se vor aplica procedurile stabilite pentru cazurile în care la bordul aeronavei sunt identificaţi pasageri simptomatici.
    19. Pasagerii vor fi instruiţi cu privire la procedurile de debarcare astfel încât să se evite contactul personal.

    AEROPORTURI
    1. Pentru a evita aglomerările, companiile aeriene/agenţii de handling vor informa pasagerii să se prezinte la aeroport cu 3 ore înainte de ora programată de decolare.
    2. În vederea asigurării distanţei de protecţie între persoane se vor reconfigura atât traseele de deplasare a persoanelor, cât şi suprafeţele de staţionare temporară în zonele nerestricţionate, cum sunt parcările publice din faţa terminalelor de pasageri, peroanele de la intrarea în terminalele de pasageri, sălile de aşteptare din interiorul terminalelor de pasageri, ghişeele de înregistrare (check-in, ticketing), zonele de alimentaţie publică, birourile de informare, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului accesului, zonele de îmbarcare, zonele de ridicare a bagajelor şi zonele pentru efectuarea evaluării epidemiologice, precum şi zonele de control trecere frontieră.
    3. Procesul de verificare a temperaturii şi gestionarea persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile de sănătate în vederea efectuării călătoriei, prin raportare la prevederile legale şi normele sanitare, este în sarcina instituţiilor/agenţiilor statului care au competenţe legale în acest sens.
    4. Pentru a asigura măsurile de menţinere a distanţării sociale se vor crea culoare în interiorul cărora se vor marca pe pardoseala, cu autocolante, linii de demarcaţie pentru păstrarea distanţei minime între pasageri (faţă-spate şi lateral).
    5. Ghişeele de check-in se vor deschide cu 3 ore înainte de ora planificată pentru decolarea aeronavei.
    6. Pentru fiecare cursă se va asigura un efectiv suficient de angajaţi pentru asigurarea procesării pasagerilor la ghişeele check-in.
    7. Vor fi luate măsuri privind adaptarea semnalisticii şi mesajelor video care rulează pe monitoarele din zona de control de securitate, astfel încât să fie prezentate instrucţiuni cu privire la menţinerea distanţării de protecţie.
    8. Administratorii aeroporturilor vor stabili împreună cu agenţii de handling proceduri pentru asigurarea transportului pasagerilor spre/dinspre avion în grupuri care să asigure distanţe minime între pasageri, fără a depăşi 50% din capacitatea mijlocului de transport.
    9. În zonele critice identificate (spaţii cu utilizare intensă, cum ar fi zonele de control de securitate, zonele de control trecere frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic, grupuri sanitare) va creşte frecvenţa de realizare a operaţiunilor de dezinfecţie a suprafeţelor şi volumelor pentru eliminarea riscului de contaminare, după cum urmează: dezinfecţie aer/suprafeţe cu substanţă biocidă - cel puţin la 4 ore, dacă există activitate de zbor; dezinfectarea tăvilor de la filtrele de securitate - cel puţin o dată pe tură; dezinfecţia grupurilor sanitare - cel puţin la 2 ore.
    10. Totodată, se vor asigura următoarele măsuri:
    a) amplasare covoare cu soluţie dezinfectantă pe fluxurile de circulaţie a pasagerilor şi personalului;
    b) amplasare dozatoare cu dezinfectant pe fluxurile de circulaţie a pasagerilor şi personalului, în special la intrarea în terminale şi în zona porţilor de îmbarcare;
    c) amplasare dozatoare cu şerveţele dezinfectante pe fluxurile de circulaţie a pasagerilor şi personalului.

    11. Ventilarea naturală va fi îmbunătăţită pe cât posibil în terminale, în timp ce recircularea aerului va fi redusă.
    12. Având în vedere că măsurile de protecţie sanitară afectează capacitatea de procesare a pasagerilor, administratorul aeroportului, după consultare cu transportatorii aerieni şi celelalte autorităţi cu atribuţii în punctele de trecere a frontierei, va corela programul de zbor cu noile capacităţi de procesare rezultate din aplicarea măsurilor de protecţie sanitară.

    ANEXA 2

    MĂSURI ŞI REGULI
    care se impun a fi implementate în domeniul transportului rutier de persoane,
     pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19
    1. La urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluţii dezinfectante. Se va efectua obligatoriu curăţenia şi dezinfecţia mijlocului de transport înainte de plecarea în cursă. Va fi evitată măturarea uscată şi alte acţiuni mecanice pe suprafeţe potenţial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se vor utiliza în schimb metode de curăţare umedă.
    2. Conducătorul auto va fi dotat cu mască de protecţie.
    3. Purtarea măştii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum şi pe toată durata călătoriei.
    4. Spaţiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacţiunea socială.
    5. Conducătorii mijloacelor de transport au obligaţia de a păstra distanţa socială în timpul pauzelor şi perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (şoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului etc.).
    6. La îmbarcare/debarcare, pasagerii vor respecta o distanţă de siguranţă minimă unul faţă de celălalt.
    7. Pentru vehiculele cu cel puţin două uşi, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe uşa din faţă, iar coborârea pe cealaltă/celelalte uşă/uşi.
    8. Pentru microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.
    9. Pentru transportul pasagerilor în regim de taxi şi alternativ sunt obligatorii următoarele măsuri:
    a) transportul pasagerilor se va efectua doar pe locurile din spate;
    b) conducătorul auto va fi dotat cu măşti şi dezinfectant de tip biocid;
    c) se va delimita spaţiul dintre conducătorul auto şi pasageri;
    d) pasagerii au obligaţia de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecţie şi de a purta masca de protecţie la urcarea în vehicul şi pe toată durata călătoriei;
    e) utilizarea mănuşilor de către şofer în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacţiunii cu alte persoane (agenţi control etc.) este obligatorie, precum şi dezinfectarea mâinilor, după îndepărtarea mănuşilor într-o pungă special destinată;
    f) igienizarea şi dezinfectarea interiorului autoturismului sunt obligatorii în fiecare zi;
    g) se vor utiliza cu precădere plăţile electronice.


    ANEXA 3

    MĂSURI ŞI REGULI
    care se impun a fi implementate în domeniul transportului de persoane la bordul navelor,
     pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19

    Măsuri care trebuie luate de administratorul locului de îmbarcare/debarcare pasageri
    1. igienizarea locurilor de îmbarcare/debarcare pasageri;
    2. dezinfecţia spaţiilor închise din locurile de îmbarcare/ debarcare pasageri cu substanţă biocidă;
    3. la grupurile sanitare se vor asigura în permanenţă săpun şi dezinfectant de mâini şi se vor afişa postere cu modul corect de spălare a mâinilor;
    4. montarea dozatoarelor cu dezinfectanţi;
    5. informarea pasagerilor la îmbarcare cu privire la documentele/formularele care trebuie completate şi măsurile pe care trebuie să le respecte pentru a fi admişi în statul de destinaţie;
    6. verificarea temperaturii lucrătorilor la intrarea în tură, prin grija angajatorilor;
    7. echiparea lucrătorilor din locul de îmbarcare/debarcare cu măşti de protecţie şi mănuşi, prin grija angajatorilor;
    8. utilizarea documentelor digitale, pe cât este posibil.

    Măsuri care trebuie luate de operatorul economic care desfăşoară transport de pasageri şi/sau mărfuri:
    1. igienizarea şi dezinfecţia navei cu substanţă biocidă;
    2. frecvenţa igienizării şi a dezinfecţiei navei se stabileşte de către operatorul economic care desfăşoară transportul în funcţie de caracteristicile tehnice ale navei şi durata cursei, cu obligativitatea informării pasagerilor şi a autorităţilor în acest sens;
    3. verificarea temperaturii membrilor de echipaj la intrarea în tură;
    4. dotarea membrilor de echipaj cu măşti de protecţie şi mănuşi;
    5. instruirea membrilor de echipaj cu privire la modul de interacţionare cu pasagerii în sensul păstrării distanţei minime între pasageri;
    6. interzicerea accesului la bord al pasagerilor care nu deţin mască de protecţie;
    7. monitorizarea respectării cerinţei privind purtarea măştii de protecţie de către pasageri pe toată durata cursei;
    8. informarea şi monitorizarea periodică pe durata cursei cu privire la regulile de protecţie sanitară care trebuie respectate la bordul respectivei navei (purtarea măştii, spălarea frecventă a mâinilor, respectarea distanţei minime între pasageri);
    9. montarea în locuri vizibile destinate pasagerilor a unor postere/autocolante/afişe care să cuprindă recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19;
    10. dotarea navei cu dozatoare cu dezinfectanţi şi echipamente de protecţie de rezervă;
    11. la grupurile sanitare se va asigura în permanenţă săpun şi dezinfectant de mâini şi se vor monta postere cu modul corect de spălare a mâinilor;
    12. ventilarea naturală la bordul navei, pe cât posibil, în timp ce recircularea aerului va fi redusă;
    13. informarea pasagerilor cu privire la documentele/ formularele care trebuie completate şi măsurile pe care trebuie să le respecte pentru a fi admişi în statul de destinaţie şi, după caz, punerea la dispoziţie a acestor documente/formulare.

    ANEXA 4

    MĂSURI ŞI REGULI
    care se impun a fi implementate în domeniul transportului feroviar şi cu metroul pe perioada stării de alertă,
    pentru prevenirea răspândirii COVID-19

    OPERATORI FEROVIARI
    1. Purtarea măştii va fi obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor şi pe toată durata călătoriei.
    2. Şeful de tren/Conductorul are obligaţia doar să vizualizeze biletul de călători, fără să îl atingă.
    3. Este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, fără a presta serviciul alimentar în zona barului.
    4. Garniturile de tren vor fi salubrizate şi igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă.
    5. Lucrătorii din transportul feroviar vor trebui să fie dotaţi cu măşti şi mănuşi.
    6. Se va promova vânzarea on-line a biletelor şi se vor utiliza cu prioritate biletele electronice.
    7. Operatorii feroviari vor pune în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung parcurs şi pentru cele regionale acolo unde este tehnic posibil şi eficient din punct de vedere economic.
    8. Operatorii feroviari vor stabili şi aduce la cunoştinţa publicului măsurile organizatorice impuse de specificul activităţii şi de zona de desfăşurare a acesteia.

    GĂRI
    1. Vor fi montate dozatoare cu biocid în punctele de acces în gară.
    2. Zonele de preluare a călătorilor (staţii de taxi, parcări) vor fi amplasate faţă de zona de acces/ieşire la o distanţă care să nu determine aglomerarea de persoane.
    3. În cazul staţiilor de cale ferată cu mai multe zone de acces, fiecare zonă va fi utilizată doar pentru unul dintre fluxuri, fie de intrare, fie de ieşire din gară.
    4. Vor fi deschise doar spaţiile comerciale care vând produse ambalate situate pe spaţiul gării care au zona de acces din afara staţiei de cale ferată. Spaţiile comerciale vor avea obligaţia de a lua măsuri pentru a evita aglomerarea de persoane în interiorul lor; se interzice deschiderea restaurantelor/teraselor.
    5. Fluxurile de îmbarcare/debarcare vor fi distincte şi vor fi semnalizate de la intrarea în gară până pe peron (cu separatoare sau benzi aplicate pe suprafaţa gării).
    6. La casele de bilete se va merge pe principiul un ghişeu deschis unul închis, dacă poziţionarea ghişeelor nu permite din construcţie asigurarea distanţei sociale, iar fluxurile de acces la ghişeu/plecare de la ghişeu vor fi marcate cu separatoare. Vor fi prevăzute fluxuri de acces/plecare şi la ghişeele de informaţii sau la zonele de depunere a bagajelor.
    7. Periodic vor fi făcute anunţuri semnalizate distinct cu sfaturile necesare referitoare la noul coronavirus.
    8. Pe fiecare flux din gară se vor monta jos stickere care să atenţioneze cu privire la distanţa minimă ce trebuie respectată.
    9. În spaţiul gării (inclusiv toaletele publice) se vor face periodic acţiuni de dezinfecţie. În zonele intens circulate, operaţiunile de dezinfecţie se vor face la minimum 4 ore.
    10. Pe scaunele existente în gară se va semnaliza, prin aplicarea de stickere, locurile unde se pot aşeza persoanele (de preferat un loc ocupat, unul liber).
    11. Pe peron se va permite accesul doar al persoanelor ce prezintă biletul sau dovada electronică a achiziţionării acestuia. În cazul în care sunt persoane care trebuie ajutate pentru îmbarcare, aceştia vor anunţa reprezentantul operatorului de transport feroviar care va stabili modul de acordare a asistenţei pentru persoanele respective.
    12. Pentru staţiile cu mai multe peroane comune se va evita alocarea acestora pentru 2 trenuri (indiferent că pleacă sau sosesc în gară) în acelaşi interval de timp, pentru a evita aglomerarea.
    13. Pentru fiecare peron se va stabili o zonă destinată persoanelor care aşteaptă călătorii care sosesc cu trenul. În cazul în care nu poate fi stabilită o astfel de zonă aşteptarea călătorilor se va face în exteriorul gării.

    METROREX
    1. Purtarea măştii va fi obligatorie pentru accesul în staţiile de metrou, pe durata şederii în staţiile de metrou şi pe toată durata călătoriei.
    2. Vor fi expuse afişe de tip ghid cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul.
    3. Se vor amplasa stickere de avertizare pentru distanţare socială, la cabinele de acces metrou.
    4. În dreptul punctelor de vânzare titluri de călătorie şi în dreptul automatelor de vândut cartele se vor amplasa autocolante de avertizare pentru păstrarea de către călători a distanţării sociale.
    5. În staţiile de metrou, prin intermediul instalaţiilor de sonorizare, se vor face anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi a respectării măsurilor impuse de autorităţi.
    6. Pe magistralele 1 + 3 - 32 de trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 6 minute, iar pe distanţa comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu-Eroilor, se va asigura un interval minim de 2-3 minute.
    7. Pe Magistrala 2 - 21 de trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 3 minute.
    8. Pe Magistrala 4 - 4 trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 11 minute, până la punerea în funcţiune a sistemului de siguranţă a traficului pe distanţa Parc Bazilescu-Străuleşti.
    9. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare, cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa minimă între pasageri.
    10. Trenurile de metrou vor fi igienizate zilnic prin intermediul unei proceduri industriale, denumită nebulizare.
    11. Atât spaţiile publice, cât şi suprafeţele comune cu care călătorii intră în contact pe timpul călătoriei cu metroul se igienizează prin utilizarea de soluţii biocide pentru dezinfectat suprafeţe.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016