Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 982 din 4 octombrie 2007  pentru modificarea Partii I Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 982 din 4 octombrie 2007 pentru modificarea Partii I "Normele de autorizare a scolilor de conducatori auto" din Normele de autorizare a functionarii centrelor de pregatire a personalului din domeniul transporturilor rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.856/2006

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 719 din 24 octombrie 2007
În temeiul prevederilor <>art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 5 alin. (3) lit. g) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 102/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 1 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 625/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 367/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificãrile ulterioare,

ministrul transporturilor emite urmãtorul ordin:

ART. I
Partea I "Normele de autorizare a şcolilor de conducãtori auto" din Normele de autorizare a funcţionãrii centrelor de pregãtire a personalului din domeniul transporturilor rutiere, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.856/2006 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 887 din 31 octombrie 2006, cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Şcoala de conducãtori auto reprezintã o instituţie de învãţãmânt unde se predau elemente de bazã ale disciplinelor necesare obţinerii permisului de conducere a autovehiculelor. Şcoala funcţioneazã într-o locaţie amenajatã cu sãli de curs, spaţii pentru rezolvarea problemelor administrative, precum şi alte spaţii cu dotãri necesare bunei desfãşurãri a procesului de învãţãmânt. În cazul în care şcoala de conducãtori auto solicitã autorizare pentru efectuarea pregãtirii în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile/ subcategoriile C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1, D1+E şi Tr, aceasta trebuie sã deţinã spaţiu de parcare pentru vehiculele necesare efectuãrii pregãtirii practice pentru categoriile sau subcategoriile solicitate.
(2) Şcoala de conducãtori auto nu poate funcţiona în spaţii destinate prin construcţie locuirii, situate în blocuri cu mai multe etaje. Se excepteazã spaţiile situate la parterul sau mezaninul acestora care prin construcţie au avut destinaţie comercialã."
2. La articolul 4, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Pregãtirea teoreticã a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere a autovehiculelor se efectueazã în şcoli de conducere auto autorizate de Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. Pregãtirea practicã a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere a autovehiculelor se efectueazã atât în şcoli de conducere auto autorizate de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., cât şi de cãtre instructori auto autorizaţi conform prevederilor legale. Pregãtirea practicã a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere se efectueazã numai cu vehicule agreate de Regia Autonomã «Registrul Auto Român»."
3. La articolul 6 alineatul (2) litera a), punctul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"7. sã elibereze fişa de şcolarizare numai cursanţilor care au dobândit cunoştinţele teoretice şi practice necesare;".
4. La articolul 6 alineatul (3), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) deţine în folosinţã exclusivã şi permanentã, în proprietate sau cu contract de închiriere, spaţii adecvate procesului de învãţãmânt, care îndeplinesc condiţiile minime prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme, precum şi spaţiul necesar parcãrii vehiculelor menţionate la art. 3;".
5. La articolul 6 alineatul (4), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) are încheiat un contract de prestãri de servicii cu o unitate medicalã, societate de cruce roşie ori cabinet medical individual care va asigura personal didactic cu studii universitare de specialitate sau are încheiat un contract în condiţiile legii cu o persoanã fizicã, cu studii universitare de specialitate, pentru disciplina Prim ajutor."
6. La articolul 7, literele d) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"d) lista întregului personal didactic împreunã cu urmãtoarele documente:
1. contractul individual de muncã pentru instructorii de conducere auto şi profesorii de legislaţie;
2. cazier judiciar, atestatul profesional şi avize, medical şi psihologic, valabile, pentru instructorii de conducere auto şi profesorii de legislaţie;
3. contractul de prestãri de servicii, încheiat cu unitãţile medicale prevãzute la art. 6 alin. (4) lit. b) în scopul asigurãrii personalului didactic pentru predarea disciplinei Prim ajutor, sau contractul încheiat în condiţiile legii cu o persoanã fizicã pentru predarea disciplinei Prim ajutor.
În cazul încheierii contractului cu o persoanã fizicã este necesarã şi prezentarea unei copii a diplomei care sã ateste pregãtirea în domeniu;
e) actele de proprietate sau contractul de închiriere pentru spaţiile care îndeplinesc condiţiile minime prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme pentru desfãşurarea cursurilor, precum şi, dupã caz, ale poligonului pentru instruirea practicã în conducerea auto pentru categoria A şi subcategoria A1. Perioada de valabilitate a contractului de închiriere trebuie sã fie de minimum un an. În cazul în care spaţiul necesar desfãşurãrii cursurilor este deţinut în proprietate de cãtre asociatul unic sau de cãtre unul dintre asociaţii şcolii de conducãtori auto, acest spaţiu poate fi transmis spre folosinţã şcolii de conducãtori auto şi printr-un contract de comodat. Schiţa cu dimensiunile poligonului pentru instruirea practicã în conducerea auto pentru categoria A şi subcategoria A1 este prezentatã în anexa nr. 4 la prezentele norme;".
7. La articolul 7, alineatul (5) se abrogã.
8. La articolul 8, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul în care, dupã eliberarea autorizaţiei, şcoala de conducãtori auto solicitã o nouã categorie şi/sau subcategorie, acesteia, dupã acordarea categoriei şi/sau subcategoriei, i se va elibera o nouã autorizaţie valabilã pânã la expirarea celei iniţiale, inclusiv cu categoria sau subcategoria respectivã, dupã plata tarifului aferent. Acordarea categoriei şi/sau subcategoriei solicitate se va face cu respectarea prevederilor prezentelor norme."
9. La articolul 10, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Reacordarea autorizaţiei se face, la cerere, dupã ce deţinãtorul face dovada cã au fost remediate cauzele care au stat la baza suspendãrii acesteia. Pentru reacordarea autorizaţiei se va percepe tariful prevãzut în anexa nr. 6 la prezentele norme."
10. La articolul 15, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Şcolile de conducãtori auto au obligaţia ca semestrial, pentru semestrul anterior, sã facã publicã, prin afişarea la sediul acestora, situaţia promovabilitãţii cursanţilor la primul examen pentru obţinerea permisului de conducere auto, pe categorii şi subcategorii, precum şi pentru fiecare instructor de conducere auto."
11. Articolul 22 se abrogã.
12. Anexa nr. 1b) la norme se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
13. Anexa nr. 6 la norme se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
ART. II
Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul transporturilor,
Septimiu Buzaşu,
secretar de stat

Bucureşti, 4 octombrie 2007.
Nr. 982.

ANEXA 1


─────────
(Anexa nr. 1b) la norme)
────────────────────────

DOTAREA MINIMĂ
a autovehiculelor şi vehiculelor destinate instruirii practice în conducerea auto

a) Autoturisme:
- dispozitiv cu dublã comandã pentru ambreiaj şi frânã de serviciu;
- douã oglinzi retrovizoare interioare şi douã oglinzi retrovizoare exterioare;
- centuri de siguranţã;
- o casetã cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare portocalie, cu posibilitãţi de iluminare din interior, fixatã transversal pe acoperiş, care este prezentatã mai jos, având dimensiunile L x I x h = 420 x 380 x 120.
b) Autocamioane şi tractoare:
- dispozitiv cu dublã comandã pentru ambreiaj şi frânã de serviciu;
- douã oglinzi retrovizoare exterioare;
- centuri de siguranţã, în cazul autocamioanelor;
- o casetã cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare portocalie, cu posibilitãţi de iluminare din interior, fixatã transversal pe acoperiş, care este prezentatã mai jos, având dimensiunile L x I x h = 840 x 760 x 240;
- o placã cu inscripţia ŞCOALĂ, având dimensiunile L x I = 840 x 240, aplicatã pe partea din spate.
c) Autobuze, troleibuze şi tramvaie:
- dispozitiv cu dublã comandã pentru frânã de serviciu şi, dupã caz, ambreiaj;
- douã oglinzi retrovizoare exterioare;
- o placã cu inscripţia ŞCOALĂ, având dimensiunile L x I = 840 x 240, care este prezentatã mai jos, aplicatã pe pãrţile laterale, în faţã şi în spate.
d) Remorci şi semiremorci:
- o placã de culoare portocalie, montatã pe oblonul din spate, perpendicular pe planul longitudinal al autovehiculului, având dimensiunile L x l = 840 x 240, prezentatã mai jos.

NOTA(CTCE)
Reprezentarea graficã a plãcii de culoare portocalie cu inscripţia ŞCOALĂ, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 719 din 24 octombie 2007, la pagina 11, a se vedea imaginea asociatã.


ANEXA 2
───────
(Anexa nr. 6 la norme)
──────────────────────

TARIFE
pentru eliberarea autorizaţiilor pentru şcolile de conducãtori auto





I.
a) pentru eliberarea primei categorii/
subcategorii (tarif pe 5 ani) 1.200 lei;
b) pentru fiecare dintre categoriile/
subcategoriile acordate suplimentar
(tarif pe 5 ani) 600 lei;
c) pentru fiecare categorie/subcategorie
solicitatã ulterior eliberãrii autorizaţiei 600 lei;
d) reacordarea autorizaţiei dupã
suspendarea acesteia
(tarif/categorie deţinutã) 300 lei.


II.
1. În cazul în care şcoala de conducãtori auto deţine autorizaţie pentru categoria A sau subcategoria A1 şi solicitã autorizarea pentru subcategoria A1, respectiv pentru categoria A, eliberarea autorizaţiei pentru subcategoria/categoria solicitatã se face fãrã perceperea unui tarif.
2. În cazul în care şcoala de conducãtori auto deţine autorizaţie pentru categoria B sau subcategoria B1 şi solicitã autorizarea pentru subcategoria B1, respectiv pentru categoria B, eliberarea autorizaţiei pentru subcategoria/categoria solicitatã se face fãrã perceperea unui tarif.
3. În cazul în care şcoala de conducãtori auto deţine autorizaţie pentru categoria C sau subcategoria C1 şi solicitã autorizarea pentru subcategoria C1, respectiv pentru categoria C, eliberarea autorizaţiei pentru subcategoria/categoria solicitatã se face fãrã perceperea unui tarif.
4. În cazul în care şcoala de conducãtori auto deţine autorizaţie pentru categoria D sau subcategoria D1 şi solicitã autorizarea pentru subcategoria D1, respectiv pentru categoria D, eliberarea autorizaţiei pentru subcategoria/categoria solicitatã se face fãrã perceperea unui tarif.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016