Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 97 din 8 septembrie 2021  pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea programului de conformitate şi desemnarea agentului de conformitate de către operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale şi de către operatorii de înmagazinare a gazelor naturale care fac parte dintr-un operator economic integrat pe verticală şi de modificare şi completare a Condiţiilor generale asociate licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice de către operatorii economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 73/2014, a Condiţiilor-cadru de valabilitate a licenţei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2014, şi a Condiţiilor-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 109/2018     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 97 din 8 septembrie 2021 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea programului de conformitate şi desemnarea agentului de conformitate de către operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale şi de către operatorii de înmagazinare a gazelor naturale care fac parte dintr-un operator economic integrat pe verticală şi de modificare şi completare a Condiţiilor generale asociate licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice de către operatorii economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 73/2014, a Condiţiilor-cadru de valabilitate a licenţei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2014, şi a Condiţiilor-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 109/2018

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 874 din 13 septembrie 2021
    Având în vedere prevederile art. 48 alin. (2) lit. d) şi e) şi alin. (3), art. 136 alin. (2) lit. d) şi alin. (4) şi ale art. 141 alin. (3) lit. d) şi e) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 1 alin. (1),art. 5 alin. (1) lit. c),art. 9 alin. (1) lit. ş) şi ale art. 10 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Se aprobă Regulamentul privind stabilirea programului de conformitate şi desemnarea agentului de conformitate de către operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale şi de către operatorii de înmagazinare a gazelor naturale care fac parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    Condiţiile generale asociate licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice de către operatorii economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 73/2014 privind aprobarea Condiţiilor generale asociate licenţelor pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 599 din 12 august 2014, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 49, alineatele (1)-(3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 49
    (1) În cazul în care titularul licenţei face parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, acesta trebuie să respecte cerinţele şi criteriile Legii cu privire la independenţa sa în raport cu celelalte activităţi care nu au legătură cu distribuţia energiei electrice şi să fie independent în ceea ce priveşte organizarea sa şi procesul decizional.
    (2) Titularul licenţei are obligaţia de a stabili şi aplica pe toată durata de valabilitate a licenţei un program de conformitate, ce include măsurile luate pentru a garanta excluderea practicilor discriminatorii, stabilirea şi respectarea obligaţiilor impuse angajaţilor proprii necesare pentru realizarea obiectivului de independenţă.
    (3) Programul de conformitate va respecta cerinţele privind elaborarea/conţinutul prevăzute în reglementările ANRE şi va respecta toate prevederile aplicabile prevăzute în regulamentele Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene privitoare la sectorul energiei electrice."

    2. La articolul 49, alineatele (4) şi (5) se abrogă.
    3. La articolul 50, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 50
    (1) Titularul licenţei are obligaţia de a desemna persoana sau organismul responsabil cu monitorizarea aplicării/ respectării Programului de conformitate, denumită/denumit agent de conformitate, în conformitate cu reglementările ANRE."

    4. La articolul 50, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Titularul licenţei asigură agentului de conformitate accesul neîngrădit la:
    a) toate datele, informaţiile, structurile organizatorice, personalul angajat şi managementul titularului licenţei, care asigură desfăşurarea activităţii ce face obiectul licenţei;
    b) informaţiile oricărui operator economic afiliat titularului licenţei care sunt necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale."

    5. La articolul 50, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Titularul licenţei pune la dispoziţie agentului de conformitate toate resursele, umane, tehnice şi financiare, necesare pentru desfăşurarea activităţii sale."

    6. La articolul 50, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Titularul licenţei se asigură că agentul de conformitate transmite anual ANRE, până la sfârşitul lunii decembrie, un raport cu privire la măsurile din cadrul Programului de conformitate puse în aplicare de titularul licenţei."



    ART. III
    Condiţiile-cadru de valabilitate a licenţei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 699 din 24 septembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
    - După articolul 37 se introduce un nou capitol, capitolul VIII^1 „Asigurarea independenţei titularului licenţei în prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale“, cuprinzând articolele 37^1-37^3, cu următorul cuprins:
    "    CAP. VIII^1
    Asigurarea independenţei titularului licenţei în prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale
    ART. 37^1
    (1) În cazul în care titularul licenţei face parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, acesta trebuie să respecte cerinţele şi criteriile Legii cu privire la independenţa sa în raport cu celelalte activităţi care nu au legătură cu distribuţia gazelor naturale şi să fie independent în ceea ce priveşte organizarea sa şi procesul decizional.
    (2) Titularul licenţei are obligaţia de a stabili şi aplica, pe toată durata de valabilitate a licenţei, un program de conformitate ce include măsurile luate pentru a garanta excluderea practicilor discriminatorii, stabilirea şi respectarea obligaţiilor impuse angajaţilor proprii necesare pentru realizarea obiectivului de independenţă.
    (3) Programul de conformitate va respecta cerinţele privind elaborarea/conţinutul prevăzute în reglementările ANRE şi va respecta toate prevederile aplicabile prevăzute în regulamentele Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene privitoare la sectorul gazelor naturale.
    (4) Obligaţiile cuprinse în Programul de conformitate se aplică şi personalului operatorilor economici cu care titularul licenţei are încheiate contracte pentru prestarea de activităţi/servicii pentru şi în numele titularului licenţei.
    ART. 37^2
    (1) Titularul licenţei are obligaţia de a desemna persoana sau organismul responsabil cu monitorizarea aplicării/ respectării Programului de conformitate, denumită/denumit agent de conformitate, în conformitate cu reglementările ANRE.
    (2) Agentul de conformitate este complet independent, în realizarea activităţii de monitorizare a Programului de conformitate şi de raportare, de organele de decizie şi de conducere ale titularului licenţei.
    (3) Titularul licenţei asigură agentului de conformitate accesul neîngrădit la:
    a) toate datele, informaţiile, structurile organizatorice, personalul angajat şi managementul titularului licenţei, care asigură desfăşurarea activităţii ce face obiectul licenţei;
    b) informaţiile oricărui operator economic afiliat titularului licenţei care sunt necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale.
    (4) Titularul licenţei pune la dispoziţie agentului de conformitate toate resursele, umane, tehnice şi financiare, necesare pentru desfăşurarea activităţii sale.
    (5) Titularul licenţei se asigură că agentul de conformitate transmite anual ANRE, până la sfârşitul lunii decembrie, un raport cu privire la măsurile din cadrul Programului de conformitate puse în aplicare de titularul licenţei.
    ART. 37^3
    În desfăşurarea activităţii economice de prestare a serviciului de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv de comunicare şi publicitate, titularul licenţei este obligat să nu creeze confuzie cu privire la identitatea separată faţă de operatorii economici afiliaţi."



    ART. IV
    Condiţiile-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 109/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 9 iulie 2018, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 32, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    (1) Titularul Licenţei care face parte dintr-un operator integrat pe verticală trebuie să respecte cerinţele şi criteriile Legii cu privire la independenţa sa în raport cu celelalte activităţi care nu au legătură cu înmagazinarea de gaze naturale, să fie independent cel puţin în ceea ce priveşte forma juridică, organizarea şi procesul de luare a deciziilor faţă de alte activităţi care nu au legătură cu transportul, distribuţia sau înmagazinarea de gaze naturale."

    2. După articolul 32 se introduc trei noi articole, articolele 32^1-32^3, cu următorul cuprins:
    "ART. 32^1
    (1) Titularul Licenţei care face parte dintr-un operator integrat pe verticală are obligaţia de a stabili şi aplica, pe toată durata de valabilitate a Licenţei, un program de conformitate ce include măsurile luate pentru a garanta excluderea practicilor discriminatorii, stabilirea şi respectarea obligaţiilor impuse angajaţilor proprii necesare pentru realizarea obiectivului de independenţă.
    (2) Programul de conformitate va respecta cerinţele privind elaborarea/conţinutul prevăzute în reglementările ANRE şi va respecta toate prevederile aplicabile, prevăzute în regulamentele Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene, privitoare la sectorul gazelor naturale.
    (3) Obligaţiile cuprinse în Programul de conformitate se aplică şi personalului operatorilor economici cu care titularul Licenţei are încheiate contracte pentru prestarea de activităţi/ servicii pentru şi în numele titularului Licenţei.
    ART. 32^2
    (1) Titularul Licenţei care face parte dintr-un operator integrat pe verticală are obligaţia de a desemna persoana sau organismul responsabil cu monitorizarea aplicării/respectării Programului de conformitate, denumită/ denumit agent de conformitate, în conformitate cu reglementările ANRE.
    (2) Agentul de conformitate este complet independent, în realizarea activităţii de monitorizare a Programului de conformitate şi de raportare, de organele de decizie şi de conducere ale titularului Licenţei.
    (3) Titularul Licenţei asigură agentului de conformitate accesul neîngrădit la:
    a) toate datele, informaţiile, structurile organizatorice, personalul angajat şi managementul titularului Licenţei, care asigură desfăşurarea activităţii ce face obiectul Licenţei;
    b) informaţiile oricărui operator economic afiliat titularului Licenţei.
    (4) Titularul Licenţei pune la dispoziţie agentului de conformitate toate resursele, umane, tehnice şi financiare, necesare pentru desfăşurarea activităţii sale.
    (5) Titularul Licenţei se asigură că agentul de conformitate transmite anual ANRE, până la sfârşitul lunii decembrie, un raport cu privire la măsurile din cadrul Programului de conformitate puse în aplicare de titularul Licenţei.
    ART. 32^3
    În desfăşurarea activităţii economice specifice Licenţei, inclusiv de comunicare şi publicitate, titularul Licenţei este obligat să nu creeze confuzie cu privire la identitatea separată faţă de operatorii economici afiliaţi."



    ART. V
    Operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale şi operatorii de înmagazinare a gazelor naturale, care fac parte din operatori economici integraţi pe verticală, precum şi agenţii de conformitate desemnaţi de aceştia duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.

    ART. VI
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 5/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind monitorizarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a programelor de conformitate stabilite de operatorii de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 108 din 11 februarie 2015, şi Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 63/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind monitorizarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a programelor de conformitate stabilite de operatorii de distribuţie sau de operatorii de înmagazinare a gazelor naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 335 din 17 aprilie 2018.

    ART. VII
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022, cu excepţia art. 14-17 şi art. 25 din Regulamentul privind stabilirea programului de conformitate şi desemnarea agentului de conformitate de către operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale şi de către operatorii de înmagazinare a gazelor naturale care fac parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, prevăzut în anexa la prezentul ordin, care intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 8 septembrie 2021.
    Nr. 97.
    ANEXA 1

    REGULAMENT

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016