Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 97 din 6 februarie 2009  privind aprobarea Procedurii de regularizare a sumelor reprezentand contributie datorata fondurilor de pensii administrate privat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 97 din 6 februarie 2009 privind aprobarea Procedurii de regularizare a sumelor reprezentand contributie datorata fondurilor de pensii administrate privat

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 264 din 22 aprilie 2009

Ţinând seama de prevederile <>art. 44 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale şi ministrul finanţelor publice emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Procedura de regularizare a sumelor reprezentând contribuţie datoratã fondurilor de pensii administrate privat, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale şi Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, precum şi structurile teritoriale ale acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul muncii,
familiei şi protecţiei sociale,
Marian Sârbu

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

ANEXĂ

PROCEDURĂ
de regularizare a sumelor reprezentând contribuţie datoratã fondurilor
de pensii administrate privat

ART. 1
(1) Pentru participanţii la fondurile de pensii administrate privat, denumite în continuare fonduri de pensii, prevãzuţi la <>art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, instituţia de evidenţã, denumitã în continuare CNPAS, calculeazã cuantumul contribuţiei datorate fondurilor de pensii luând în considerare baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurãri sociale înscrisã în Declaraţia privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, denumitã în continuare declaraţie nominalã.
(2) Pentru participanţii care se regãsesc la <>art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, CNPAS calculeazã cuantumul contribuţiei datorate fondurilor de pensii luând în considerare baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurãri sociale înscrisã în declaraţia de asigurare, respectiv în contractul de asigurare socialã.
(3) Declaraţia nominalã este documentul depus în condiţiile <>art. 6 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Declaraţia de asigurare este documentul depus în condiţiile <>art. 6^1 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar contractul de asigurare socialã este documentul încheiat în conformitate cu art. 5 alin. (2) din aceeaşi lege.
ART. 2
În orice situaţie în care intervin elemente care conduc la modificarea unor date sau a unor sume privind contribuţiile pentru fondurile de pensii, inclusiv în cazul depunerii unor declaraţii rectificative la sistemul public de pensii, CNPAS procedeazã la regularizarea acestora.
ART. 3
Situaţiile în care pot fi depuse declaraţii rectificative, precum şi procedura depunerii acestora sunt prevãzute de Normele de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale nr. 340/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 10 mai 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 4
În situaţia declaraţiilor nominale, precum şi a celor rectificative pentru care se efectueazã regularizãri, CNPAS are obligaţia sã prelucreze şi sã efectueze viramentele pentru toate informaţiile primite şi comunicate de casele teritoriale de pensii pânã în ultima zi lucrãtoare a lunii inclusiv.
ART. 5
(1) În situaţia în care prin depunerea declaraţiilor rectificative se modificã în minus venitul asigurat care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurãri sociale corespunzãtor unei/unor luni anterioare, regularizarea sumelor achitate fondurilor de pensii se face de CNPAS, prin compensare, respectiv prin diminuarea corespunzãtoare a viramentului lunii urmãtoare.
(2) În situaţia în care prin depunerea declaraţiilor rectificative se modificã în plus venitul asigurat, regularizarea sumelor achitate fondurilor de pensii se face de CNPAS, prin majorarea corespunzãtoare a viramentului lunii urmãtoare.
ART. 6
În situaţia în care prin depunerea declaraţiei rectificative se adaugã un nou asigurat, contribuţia datoratã se calculeazã pentru luna pentru care se efectueazã rectificarea, cu condiţia ca în acea lunã asiguratul sã fi fost înregistrat în Registrul participanţilor.
ART. 7
În situaţia în care prin depunerea declaraţiei rectificative se modificã una sau mai multe dintre datele de identificare ale angajatorului, la virarea contribuţiilor datorate fondurilor de pensii, pe listele de viramente, participanţii înscrişi în declaraţia nominalã rectificativã vor fi înregistraţi atât cu sume pozitive, cât şi cu sume negative, corespunzãtor datelor de identificare, vechi şi noi, ale angajatorului.
ART. 8
Contribuţia totalã, cea aferentã lunii de referinţã şi cea rezultatã în urma procesului de regularizare, se vireazã la fondul de pensii la care asiguratul este participant în luna efectuãrii viramentului.
ART. 9
(1) Virarea contribuţiei datorate fondurilor de pensii, în situaţia persoanelor care se regãsesc la <>art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se face numai în situaţia în care contribuţia de asigurãri sociale calculatã asupra venitului asigurat înscris în declaraţia de asigurare sau în contractul de asigurare socialã a fost achitatã în totalitate pentru luna care face obiectul viramentului cãtre fondurile de pensii şi numai în situaţia în care nu existã contribuţii de asigurãri sociale şi accesorii restante cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat.
(2) În cazul persoanelor prevãzute la alin. (1), în situaţia în care existã obligaţii restante cu titlu de contribuţie de asigurãri sociale sau accesorii ale acestora, casa teritorialã de pensii va proceda în primul rând la efectuarea operaţiunii de stingere a creanţelor bugetare, cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Ulterior efectuãrii operaţiunii de stingere prevãzute la alin. (2), pentru luna/lunile pentru care s-au stins debitele şi accesoriile CNPAS procedeazã la calculul şi virarea contribuţiilor cãtre fondurile de pensii administrate privat, împreunã cu contribuţiile aferente lunii curente.
ART. 10
(1) CNPAS procedeazã la efectuarea regularizãrii contribuţiilor fondurilor de pensii şi în situaţia depunerii de cãtre asiguraţi a comunicãrilor de modificare sau de retragere a declaraţiei de asigurare, precum şi în cazul încheierii actului adiţional la contractul de asigurare socialã.
(2) Situaţiile în care pot fi depuse comunicarea de modificare, retragerea declaraţiei de asigurare şi actul adiţional la contractul de asigurare socialã, procedura depunerii/încheierii acestora, precum şi formularele aferente sunt prevãzute de Normele de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale nr. 340/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Regularizãrile prevãzute la alin. (1) se efectueazã de CNPAS în acelaşi mod şi în aceleaşi condiţii ca şi cele pentru declaraţiile rectificative, prevãzute în prezenta procedurã.
ART. 11
(1) În situaţia în care, dupã efectuarea regularizãrilor, din rubrica "suma totalã viratã de CNPAS la fondul de pensii în lunã", din recapitulaţia anexã la lista de viramente cãtre un fond de pensii rezultã valoare negativã a contribuţiei totale datorate acestuia, CNPAS va notifica în scris fondul respectiv, cu scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
(2) Virarea acestor sume de cãtre fondul de pensii se face cu ordin de platã, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data primirii notificãrii, în contul 22.21.03.07 "Contribuţii la fondul de pensii administrate privat", deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, pe seama CNPAS.
ART. 12
Ori de câte ori un participant se regãseşte în baza de date a sistemului public de pensii ca asigurat al acestuia pe baza a douã tipuri de documente de asigurare (de exemplu, pe bazã de declaraţie nominalã şi pe bazã de contract de asigurare socialã), la efectuarea viramentelor cãtre fondurile de pensii fiecare asigurare în parte se trateazã distinct, urmând prevederile prezentei proceduri.

___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016