Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 967 din 6 iulie 2005  privind aprobarea Metodologiei de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 967 din 6 iulie 2005 privind aprobarea Metodologiei de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 3 august 2005
În temeiul <>art. 11 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 149 alin. (5) din titlul VI "Taxa pe valoarea adãugatã" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 82 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Metodologia de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aplica începând cu deconturile aferente lunii iulie 2005.
ART. 3
Deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, aferente anului 2004 şi semestrului I 2005, se soluţioneazã potrivit metodologiei aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 338/2004 .
ART. 4
Direcţia generalã de gestiune a impozitelor şi contribuţiilor, Direcţia generalã de reglementare a colectãrii creanţelor bugetare şi Direcţia de metodologie şi proceduri pentru inspecţia fiscalã din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, Direcţia generalã a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 6 iulie 2005.
Nr. 967.

ANEXA



METODOLOGIA DE SOLUŢIONARE A DECONTURILOR CU SUME
NEGATIVE DE TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ CU OPŢIUNE
DE RAMBURSARE

CAP. I.
Depunerea, înregistrarea şi prelucrarea deconturilor de T V A

A. Depunerea şi înregistrarea deconturilor de TVA

1. Deconturile de TVA se depun de cãtre persoanele impozabile, înregistrate ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, la organul fiscal unde contribuabilul îşi are domiciliul fiscal, prin posta sau direct la compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale, pe suport electronic, însoţite de doua exemplare listate, precum şi prin sistemul electronic naţional, la urmãtoarele termene;
- trimestrial, pana la 25 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, inclusiv, de cãtre contribuabilii care au realizat, în anul anterior, o cifra de afaceri de pana la 100,000 euro, inclusiv;
- lunar, pana la 25 a lunii urmãtoare lunii de raportare, inclusiv de cãtre contribuabilii care au realizat, în anul anterior, o cifra de afaceri mai mare de 100.000 euro.

2. Deconturile primite direct la organul fiscal se înregistreazã la Registratura electronica şi se prelucreaza imediat, în momentul primirii, în prezenta plãtitorului.
Deconturile de TVA corecte se preiau în baza de date.
În cazul în care, în urma prelucrãrii Deconturilor, rezulta erori, organele fiscale vor urma procedura aplicabilã în cazul declaraţiilor fiscale eronate.

3. Deconturile primite prin posta, se prelucreaza în ziua primirii de la registratura. În cazul în care, în urma prelucrãrii, rezulta erori, organefe fiscale vor urma procedura aplicabilã în cazul declaraţiilor fiscale eronate.

4. Plãtitorii care depun deconturi cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare vor anexa la acestea o declaraţie, pe propria rãspundere, referitoare la activitatea preponderenta efectiv desfasurata în perioadele din care provine suma de rambursat.

5. Deconturile se prelucreaza şi se analizeazã în ordinea cronologicã a înregistrãrii lor la organul fiscal.

6. Deconturile de taxa pe valoarea adãugatã depuse la termenele lunare de declarare, de cãtre plãtitorii cu obligaţii declarative trimestriale nu se prelucreaza.

B. Fluxul de prelucrare a deconturilor de TVA

1. Dupã primirea şi procesarea deconturilor, acestea se grupeazã pe urmãtoarele categorii:
a. deconturi cu sume pozitive (cu TVA de plata)
b. deconturi cu sume negative (cu TVA de rambursat), astfel;
b1) deconturi cu sume negative cu opţiune de rambursare,
b2) deconturi cu sume negative fãrã opţiune de rambursare (sume ce se reporteazã în decontul perioadei urmãtoare).
2. Zilnic, toate deconturile de TVA prelucrate se transmit la compartimentul de "Evidenta pe plãtitori", pe baza "Registrului jurnal obligaţii declarate la bugetul de stat" şi a "Notei de predare-primire", prevãzute de reglementãrile privind organizarea evidentei pe plãtitori.
3. Deconturile cu sume pozitive, precum şi cele cu sume negative fãrã opţiune de rambursare, se arhiveaza la dosarul fiscal al plãtitorului.
4. Deconturile cu sume negative cu opţiune de rambursare se înregistreazã în evidenta pe plãtitor într-o fişa separatã numita "Sume de rambursat" şi se transmit zilnic, pe baza Notei de predare-primire, la compartimentul de analiza a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, în vederea efectuãrii analizei de risc.
5. Se supun procedurii de soluţionare numai deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere.
Plãtitorii care depun astfel de deconturi, dupã expirarea termenului legal de depunere, vor prelua suma negativa în decontul perioadei fiscale urmãtoare.
6. Solicitarile de rambursare se soluţioneazã, în ordinea cronologicã a înregistrãrii lor la organul fiscal, în termen de maxim 45 de zile de la data depunerii decontului de TVA cu sume negative cu opţiune de rambursare.

CAP. II
Procedura de soluţionare a solicitãrilor de rambursare

A. Soluţionarea deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare

1. Compartimentul de analiza a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, denumit în continuare compartiment de specialitate, va analiza solicitarile de rambursare, în vederea soluţionãrii.
Procedura are ca scop final încadrarea fiecãrui plãtitor într-o categorie de risc fiscal, în funcţie de comportamentul sau fiscal, precum şi în funcţie de riscul pe care acesta îl prezintã pentru administraţia fiscalã.

2. Deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare se soluţioneazã în funcţie de gradul de risc fiscal pe care îl prezintã fiecare plãtitor, astfel;
a. în cazul deconturilor cu risc fiscal mic - prin emiterea deciziei de rambursare;
b. în cazul deconturilor cu risc fiscal mediu - cu analiza documentara;
c. în cazul deconturilor cu risc fiscal mare - cu inspecţie fiscalã anticipata.

3. Deconturi cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare cu risc fiscal mic
În cazul deconturilor care prezintã un risc fiscal mic, sistemul va genera în mod automat Decizia de rambursare a TVA.
Decizia se întocmeşte în trei exemplare, se verifica şi se vizeazã de şeful compartimentului şi se înainteazã, spre aprobare, conducatorului unitãţii fiscale sau directorului coordonator, dupã caz.

4. Deconturi cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare cu risc fiscal mediu
(1) Dacã decontul cu opţiune de rambursare se încadreazã în categoria de risc fiscal mediu, organul fiscal va proceda la efectuarea analizei documentare.
(2) Pentru efectuarea analizei documentare, organul fiscal va comunica, în scris, plãtitorului documentele care trebuie prezentate, data,ora şi locul intalnirii, precum şi numele şi prenumele persoanei din cadrul compartimentului de specialitate, care se ocupa de analiza.
Neprezentarea, în termenul stabilit de organul fiscal, a documentelor solicitate pentru efectuarea analizei documentare, atrage dupã sine încadrarea în gradul de risc fiscal mare sisolutionarea cu inspecţie fiscalã anticipata.
Termenul legal de soluţionare se prelungeşte cu perioada cuprinsã între data emiterii înştiinţãrii pentru prezentarea documentelor şi data prezentãrii documentelor la organul fiscal, potrivit <>art. 199 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) În cazuri temeinic justificate, plãtitorul poate solicita organului fiscal amânarea termenului de prezentare a documentelor.
În cazul aprobãrii amânãrii, termenul legal de soluţionare se prelungeşte cu perioada cuprinsã între data emiterii înştiinţãrii pentru prezentarea documentelor şi data prezentãrii documentelor solicitate pentru efectuarea analizei, potrivit <>art. 199 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) În urma efectuãrii analizei documentare, deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare pentru care au putut fi justificate sumele solicitate la rambursare, se aproba şi se emite Decizie de rambursare.
(5) Dacã sumele solicitate la rambursare nu au putut fi justificate cu ocazia analizei documentare, decontul respectiv se încadreazã la gradul de risc fiscal mare şi se soluţioneazã cu inspecţie fiscalã anticipata.

5. Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare cu risc fiscal mare se transmit la compartimentul cu atribuţii de inspecţie fiscalã.

(1) Dupã efectuarea verificãrii, compartimentul cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale va întocmi Raportul de inspecţie fiscalã şi, în cazul în care TVA deductibilã sau colectata se modifica fata de sumele înscrise în decontul de TVA, se va întocmi şi Decizia de impunere privind obligaţiile fiscate suplimentare stabilite de inspecţia fiscalã.
(2) În baza raportului de inspecţie fiscalã, compartimentul de specialitate va întocmi Decizia de rambursare a TVA.

6. Deciziile de rambursare a TVA emise în cazul riscului fiscal mic şi mediu sunt decizii sub rezerva verificãrii ulterioare, potrivit <>art. 87 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

B. Procedura de stabilire a gradului de risc fiscal în cazul rambursarilor de taxa pe valoarea adãugatã

Procedura prevãzutã în acest capitol se aptica pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare depuse de plãtitori, cu excepţia cazurilor prevãzute la capitolul "Dispoziţii speciale".

B1. Stabilirea Standardului Individual Negativ (SIN)

1. Standardul Individual Negativ reprezintã suma maxima a TVA ce poate fi rambursata fãrã analiza documentara sau inspecţie fiscalã anticipata, riscul implicat de aceasta rambursare fiind considerat acceptabil de cãtre administraţia fiscalã.
Aceasta suma este stabilitã în condiţii de activitate normalã şi continua a plãtitorului ţinând cont şi de comportamentul sau fiscal.
2. SIN-ul se stabileşte semestrial, având în vedere raportarile contabile, deconturile de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale în perioada de referinta, potrivit prevederilor alin. 3.
3.1. La data de 5 a lunii februarie, se stabileşte SIN-ul pentru semestrul I, având în vedere:
- perioada de referinta pentru deconturi de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale - cea aferentã lunilor ianuarie-decembrie an precedent (depuse februarie an precedent-ianuarie an curent)
- raportarea contabila semestriala din anul precedent.
3.2. La data de 5 a lunii august, se stabileşte SIN-ul pentru semestrul II, având în vedere:
- perioada de referinta pentru deconturi de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale - cea aferentã lunilor iulie an precedent-iunie an curent;
- bilanţul contabil şi contul de profit şi pierdere pentru anul precedent.
4. Înainte de stabilirea SIN-ului semestrial, compartimentul de specialitate va solicita, în scris, compartimentelor de specialitate implicate confirmarea actualizãrii, la zi, a tuturor bazelor de date care furnizeazã informaţii utilizate în aplicarea procedurii.
5. Standardul Individual Negativ se stabileşte prin completarea Fisei de calcul a SIN-ului, prevãzutã în Anexa nr. 1.

6. Standardul Individual Negativ se stabileşte astfel:
6.1. SIN-ul se stabileşte la valoarea de 1 unitate şi rambursarea se efectueazã numai în urma controlului fiscal, în urmãtoarele cazuri:
- pentru plãtitorii ce au înscrise fapte în cazierul fiscal,
- pentru plãtitorii care au ca obiect principal de activitate şi îşi desfãşoarã efectiv activitatea în domeniul;
● producţiei şi/sau comerţului cu ridicatã de bãuturi alcoolice (cod 159 "Fabricarea bãuturilor" şi cod 5134 "Cornertul cu ridicatã al bãuturilor"),
● comerţului cu ridicatã a materialului lemnos şi de construcţie (cod 5153 "Comerţul cu ridicatã al materialului lemnos şi de construcţii),
● tutunului (cod 16 "Fabricarea produselor din tutun", cod 5125 "Comerţ cu ridicatã al tutunului neprelucrat", cod 5135 "Comerţ cu ridicatã al produselor din tutun", cod 5226 "Comerţ cu amãnuntul al produselor din tutun"),
● petrolului (cod 232 "Fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului", cod 505 "Comerţ cu amãnuntul al carburantilor pentru autovehicule",
● comerţului cu ridicatã al animalelor vii (cod 5123 "Comerţ cu ridicatã al animalelor vii"),
● comerţului cu ridicatã al deşeurilor (cod 5157 "Comerţul cu ridicatã al deşeurilor şi resturilor"),
● recuperãrii deşeurilor şi resturilor metalice şi nemetailce (cod 3710 şi cod 3720);
- pentru plãtitorii care au solicitãri de rambursare aferente anilor anteriori şi nesolutionate;
- pentru plãtitorii nou infiintati;
- pentru plãtitorii pentru care nu exista toate datele necesare întocmirii Fisei de calcul a SIN;
- pentru plãtitorii pentru care SIN-ul este negativ (suma TVA colectata este mai mare decât suma TVA deductibilã în perioada de referinta);
- pentru plãtitorii care, în decurs de 6 luni, au renunţat de cel puţin 2 ori la opţiunea de rambursare, dupã încadrarea la categoria de risc mediu sau mare;
- pentru plãtitorii care au prezentat consecutiv, în cel puţin 3 perioade de raportare, deconturi negative de taxa pe valoarea adãugatã cu sume mai mari de 1 miliard lei şi nu au solicitat rambursarea;
- pentru plãtitorii care nu au nici un salariat;
- pentru plãtitorii care nu au bunuri imobile sau mobile în patrimoniu;
- pentru plãtitorii despre care activitatea de inspecţie fiscalã deţine informaţii ca prezintã un risc fiscal mare.
6.2. Plãtitorii nou-infiintati sunt acei contribuabili înregistraţi ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã în cadrul perioadei de referinta şi care nu prezintã, la data calculãrii SIN-ulus, 12 perioade de raportare, în cazul celor cu obligaţii declarative lunare, respectiv 4 perioade de raportare, în cazul celor cu obligaţii declarative trimestriale.
Pentru plãtitorii nou-infiintati, care prezintã 3 perioade fiscale consecutive deconturi negative cu opţiune de rambursare, soluţionate cu control anticipat şi la care au fost stabilite diferenţe de taxa mai mici de 2% cu ocazia acestor controale, SIN-ul se stabileşte ca medie aritmetica a sumelor solicitate la rambursare prin deconturile respective.
6.3. Pentru ceilalţi plãtitori, SIN-ul este stabilit în doua etape:
a1) prima etapa: stabilirea SIN-ului brut
SIN-ul brut se stabileşte ca diferenţa între media TVA-ului colectat şi media TVA-ului deductibil, din perioada de referinta.
Pentru plãtitorii care depun deconturi lunare SIN-ul brut se stabileşte pe luna, iar pentru cei ce depun trimestrial se stabileşte pe trimestru.
a2) a doua etapa: SIN-ul brut se corecteaza cu indicele de inflaţie şi se ajusteaza, în funcţie de comportamentul fiscal al fiecãrui plãtitor.
SIN-ul stabilit potrivit pct. (3.1) se ajusteaza cu 1/2 din indicele de inflaţie realizat la 31 decembrie an precedent şi 1/2 din indicele de inflaţie prognozat pentru anul curent.
SIN-ul stabilit potrivit pct. (3.2) se ajusteaza cu indicele de inflaţie prognozat pentru anul curent.
a.2.1. Comportamentul fiscal se stabileşte pe baza unor indicatori relevanti, cum ar fi: mãrimea plãtitorului, gradul de conformare fiscalã voluntara.
a.2.2. SIN-ul final se stabileşte prin corectarea SIN-ului brut cu indicele de inflaţie şi prin ajustarea sumei astfel stabilite, în funcţie de punctajul obţinut pe baza indicatorilor, astfel:
- Majorare cu 30%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 0 - 155 puncte;
- Majorare cu 20%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 156 - 200 puncte;
- Majorare cu 10%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 201 - 250 puncte;
- 0% pentru cei care realizeazã un punctaj mai mare decât 251 puncte.

7. Cazuri de actualizare lunarã a SIN-ului
7.1. SIN-ul semestrial stabilit potrivit pct. 6, se actualizeazã, lunar, pana la data de 5 a fiecãrei luni, numai pentru plãtitorii care se afla în una dintre urmãtoarele situaţii:
- li se înscriu fapte în cazierul fiscal;
- prezintã cel puţin 2 renunţãri la opţiunea de rambursare în ultimele 6 luni;
- sunt plãtitori nou infiintati şi au beneficiat 3 perioade de raportare consecutiv de rambursãri cu inspecţie fiscalã anticipata, iar cu ocazia verificãrii nu au fost stabilite diferenţe fata de suma solicitatã;
- pe baza informaţiilor deţinute, activitatea de inspecţie fiscalã le stabileşte risc fiscal mare.
7.2. Stabilirea riscului fiscal mare al unui plãtitor se realizeazã de cãtre organul fiscal cu atribuţii de inspecţie fiscalã, pe baza unui referat motivat, aprobat de directorul coordonator.
În general, riscul fiscal mare se va stabili pentru acei contribuabili pentru care au fost primite solicitãri de efectuare a inspecţiei fiscale, în scopul cercetãrii unor fapte de evaziune fiscalã, de la alte instituţii - poliţie, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spalarii Banilor, Parchetul Naţional Anticoruptie, etc., precum şi pentru cei pentru care au fost transmise organelor de cercetare penalã, de cãtre organele fiscale, sesizãri în legatura cu constatãrile efectuate cu ocazia inspecţiei fiscale şi care ar putea întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni.
Referatul motivat privind stabilirea riscului fiscal mare, aprobat de directorul coordonator al Activitãţii de inspecţie fiscalã, se transmite compartimentului de specialitate pana la data de 30 a fiecãrei luni şi se înscrie într-o baza de date specialã.
Schimbarea încadrãrii din categoria de risc fiscal mare şi ştergerea din baza de date specialã se realizeazã tot la propunerea organului de inspecţie fiscalã, prin referat motivat, aprobat de directorul coordonator al Activitãţii de inspecţie fiscalã, transmis compartimentului de specialitate pana la data de 30 a fiecãrei luni.
7.3. În baza datelor primite de la Oficiul naţional al Registrului Comerţului şi al declaraţiilor pe proprie rãspundere depuse de cãtre plãtitori, se va actualiza baza de date care conţine informaţiile referitoare la obiectul de activitate (cod CAEN).

B2. Fluxul de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare în cadrul compartimentului de specialitate

1. Compartimentul de analiza a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, denumit în continuare compartiment de specialitate, înregistreazã deconturile într-o evidenta specialã, care se conduce informatizat, organizatã potrivit Anexei nr. 3.
2. Dupã înregistrarea în evidenta, deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare vor fi supuse analizei de risc, în vederea soluţionãrii, etapa urmând sa fie finalizatã în termen de maxim 15 zile calendaristice de la data depunerii decontului.
3. În prima faza a analizei, se editeazã Fişele de calcul a SIN şi se selecteaza deconturile negative care prezintã SIN=1, considerate cu risc fiscal mare şi se transmit, a doua zi, compartimentului cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale, pe baza de borderou.
4. Pentru deconturile la care SIN este mai mare decât 1, se calculeazã Fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã, prevãzutã în Anexa nr. 4.
4.1. În cazul în care punctajul obţinut la Fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã este mai mare sau egal cu 60 de puncte, decontul prezintã risc fiscal mare şi se transmite, a doua zi, compartimentului cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale, pe baza de borderou.
4.2. În cazul în care punctajul obţinut la Fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã este mai mic decât 60 de puncte se compara suma solicitatã la rambursare cu SIN.
5. Dacã suma solicitatã la rambursare este mai mica sau egala cu SIN- ul, decontul este considerat cu risc fiscal mic şi sistemul va genera în mod automat Decizia de rambursare a TVA, prevãzutã în Anexa nr. 5.
6. Dacã suma solicitatã la rambursare este mai mare decât SIN-ul final, programul informatic semnaleaza acest aspect şi genereazã lista plãtitorilor care se afla în aceasta situaţie, în vederea efectuãrii analizei individuale.
Dacã suma solicitatã la rambursare provine din cel puţin 12 perioade de raportare lunare, respectiv 4 perioade de raportare trimestriale, se abandoneaza reconstituirea sumei, decontul fiind considerat cu risc fiscal mare şi se transmite, a doua zi, compartimentului cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale, pe baza de borderou.
7. Analiza individualã se efectueazã pentru fiecare perioada de raportare din care a rezultat suma solicitatã la rambursare, întocmind Fişa de analiza de risc, prevãzutã în Anexa nr. 6, conform Instrucţiunilor de completare, prevãzute în Anexa nr. 7.
8. Dacã toate sumele negative înscrise în coloana "Sume negative" se încadreazã, fiecare în parte, în SIN, se considera ca decontul prezintã risc mic, nu se va completa cartusul de Indicatori de analiza" şi se va genera Decizia de rambursare.
9. Cartusul de Indicatori de analiza" se completeazã pentru fiecare perioada de raportare în care suma negativa de taxa pe valoarea adãugatã este mai mare decât SIN-ul.
10. Dupã completarea Fisei de analiza de risc şi acordarea punctajului, deconturile cu sume negative cu opţiune de rambursare se clasifica în:
a) Deconturi cu risc fiscal mediu, dacã se obţine un punctaj între 0 şi 50, pentru fiecare dintre perioadele din care provine suma negativa solicitatã la rambursare - acestea se supun analizei documentare
b) Deconturi cu risc fiscal mare, dacã se obţine un punctaj între 51 şi 140, pentru cel puţin una din perioadele din care provine suma solicitatã la rambursare - acestea se transmit a doua zi, compartimentului cu atribuţii de inspecţie fiscalã.

B3. Analiza documentara

1. Pentru efectuarea analizei documentare, compartimentul de specialitate solicita persoanei impozabile prezentarea de documente suplimentare, care sa justifice diferenţa în plus de suma solicitatã la rambursare.
2. Solicitarea documentaţiei se face în scris, menţionându-se documentele care trebuie prezentate, data şi locul intalnirii, precum şi numele şi prenumele persoanei din cadrul compartimentului de specialitate, care se ocupa de analiza. Modelul înştiinţãrii este prevãzut în Anexa nr. 8.
3. Pentru efectuarea analizei documentare, compartimentul de specialitate va solicita plãtitorului sa prezinte:
- jurnalele de vânzãri şi de cumpãrãri;
- balantele de verificare;
- contracte comerciale, facturi şi documente vamale care sa ateste exportul efectuat;
- documente care sa ateste efectuarea unei investiţii, precum şi alte documente din care sa rezulte suma solicitatã la rambursare;
- orice alte documente pe care organul fiscal le considera necesare pentru justificarea rambursarii.
Documentele prezentate trebuie sa se refere la perioada din care provine suma negativa de taxa pe valoarea adãugatã.
4. La efectuarea analizei documentare se vor avea în vedere şi indicatorii stabiliţi prin Fişa de calcul a SIN-ulus, Fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã şi Fişa de analiza de risc.
5. Pentru toate deconturile care se încadreazã în categoria de risc mediu se întocmeşte Referatul pentru analiza documentara, în doua exemplare, potrivit modelului din Anexa nr. 9.
6. Referatul pentru analiza documentara se înainteazã, împreunã cu Decontul, Fişa de calcul a SIN-ului şi Fişa de analiza, conducatorului compartimentului, pentru avizare.
7. În cazul în care, prin Referat se propune rambursarea sumei solicitate, se întocmeşte Decizia de rambursare a TVA. Decontul, Fişa de calcul a SIN-ului, Fişa de analiza de risc, Nota şi Decizia se transmit conducatorului unitãţii fiscale/directorului coordonator pentru aprobare.
8. În cazul în care prin Referat, se propune efectuarea inspecţiei fiscale anticipate, acesta se înainteazã, împreunã cu Decontul, Fişa de calcul a SIN-ului şi Fişa de analiza, spre avizare conducatorului compartimentului, apoi, spre aprobare conducatorului unitãţii fiscale/directorului coordonator.
Dupã aprobare, se transmite compartimentului de inspecţie fiscalã, dosarul solicitãrii, cuprinzând urmãtoarele documente:
- Decontul cu sume negative cu opţiune de rambursare;
- Fişa de calcul a SIN-ului;
- Fişa de analiza;
- Referatul pentru analiza documentara.


C. Fluxul operaţiunilor în cazul deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare soluţionate cu inspecţie fiscalã anticipata

1. Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, care au fost încadrate în categoria de risc mare, se transmit, zilnic, împreunã cu documentaţia aferentã, compartimentului cu atribuţii de inspecţie fiscalã în vederea efectuãrii verificãrii.
2. Dupã finalizarea controlului, compartimentul cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale va întocmi Raportul de inspecţie fiscalã.
3. Dacã, în urma controlului fiscal, se stabilesc diferenţe, care afecteazã suma solicitatã la rambursare, compartimentul cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale emite Decizia de rambursare, pe care o comunica plãtitorului. Modelul şi conţinutul acestei decizii se aproba prin ordin al ministrului finanţelor publice.
4. Dacã, în urma controlului fiscal, nu se stabilesc diferenţe fata de suma solicitatã la rambursare, Decizia de rambursare se emite de organul fiscal competent.
5. În maxim 35 zile calendaristice de la data depunerii decontului, compartimentul cu atribuţii de inspecţie fiscalã va transmite compartimentului de specialitate dosarul solicitãrii, împreunã cu Raportul de inspecţie fiscalã, precum şi, dupã caz, cu Decizia de rambursare emisã de inspecţia fiscalã.
6. În situaţiile în care, pentru soluţionarea solicitãrii de rambursare, organul de control fiscal considera ca sunt necesare informaţii suplimentare, termenul de soluţionare se prelungeşte cu perioada cuprinsã între data solicitãrii şi data primirii informaţiilor respective, potrivit <>art. 199 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Prelungirea termenului de soluţionare se realizeazã pentru intreaga solicitare de rambursare, nu pentru sume parţiale.
7. Dacã, în urma inspecţiei fiscale nu au fost stabilite diferenţe fata de suma solicitatã la rambursare, cel mai târziu în ziua urmãtoare primirii dosarului solicitãrii, compartimentul de specialitate va întocmi Decizia de rambursare a TVA, în trei exemplare, Decizia va fi semnatã de şeful compartimentului şi aprobatã de conducãtorul unitãţii fiscale/directorul coordonator.

D. Fluxul operaţiunilor în cadrul compartimentului de colectare

1. La sfârşitul fiecãrei zile, compartimentul de specialitate va transmite compartimentului de colectare, în vederea compensãrii şi/sau restituirii, Deciziile de rambursare a TVA aprobate, atât cele emise de compartimentul cu atribuţii de inspecţie fiscalã, cat şi cele emise de compartimentul de specialitate.
2. Compartimentul de colectare, în baza datelor din evidenta analitica pe plãtitor şi a Deciziei de rambursare întocmeşte Nota de compensare şi/sau Nota de restituire/rambursare, conform formularelor aprobate.
Nota se întocmeşte în patru exemplare, se semneazã de şeful compartimentului de colectare şi se aproba de conducãtorul unitãţii fiscale/directorul coordonator.
Nota aprobatã se transmite, cel mai târziu a doua zi, pe baza de borderou, compartimentului trezorerie în vederea efectuãrii compensãrii şi/sau restituirii.
3. Dupã efectuarea compensãrii şi/sau restituirii, compartimentul de trezorerie va transmite compartimentului de colectare trei exemplare din Nota de compensare şi/sau restituire cuprinzând şi data la care s-a efectuat operaţiunea de compensare şi/sau restituire, cel târziu a doua zi de la efectuarea compensãrii şi/sau restituirii.

E. Finalizarea procedurii şi arhivarea documentelor

1. Compartimentul de colectare va retine Decizia de rambursare şi un exemplar din Nota de compensare şi/sau Nota de restituire/rambursare şi va transmite compartimentului de specialitate, cel mai târziu a doua zi, doua exemplare din Nota, un exemplar pentru a fi comunicat plãtitorului şi un exemplar în vederea arhivarii.
2. Dupã operarea datelor privind soluţionarea decontului cu sume negative cu opţiune de rambursare în evidenta specialã, compartimentul de specialitate va transmite dosarul solicitãrii compartimentului de gestionare a dosarului fiscal, pentru arhivare.
Dosarul solicitãrii va cuprinde:
- Decontul cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare;
- Fişa de calcul a SIN-ului;
- Fişa de analiza de risc;
- Referatul pentru analiza documentara şi/sau Raportul de inspecţie fiscalã, dupã caz;
- Decizia de rambursare a TVA, emisã de compartimentul de specialitate sau de compartimentul cu atribuţii de inspecţie fiscalã, dupã caz;
- Nota de compensare şi/sau Nota de restituire/rambursare, cuprinzând data la care s-a efectuat operaţiunea de compensare şi/sau restituire.
3. În cel mult 1 zi de la primirea Notei de compensare şi/sau a Notei de restituire/rambursare de la compartimentul de colectare, compartimentul de specialitate înştiinţeazã plãtitorul despre modul de soluţionare a opţiunii de rambursare, prin transmiterea Notei de compensare şi/sau a Notei de restituire/rambursare, însoţite de Decizia de rambursare a TVA emisã de compartimentul de specialitate.
4. Compartimentul de specialitate va transmite compartimentului de inspecţie fiscalã, pana la data de 1 a lunii urmãtoare un extras al registrului de evidenta specialã, cuprinzând deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, soluţionate cu control ulterior, în luna anterioarã, pentru cuprinderea în programul de inspecţie fiscalã.
5. Controlul ulterior se efectueazã în maxim 2 ani de la aprobarea rambursarii.

CAP. III
Dispoziţii speciale privind soluţionarea solicitãrilor de rambursare

A. Dispoziţii speciale privind soluţionarea deconturilor cu sume negative cu opţiune de rambursare

1. Pentru marii contribuabili rambursarea se acorda cu control ulterior sau anticipat, în baza unei analize efectuate de organul fiscal.
În categoria marilor contribuabili se cuprind plãtitorii definiţi în <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 343/2005 privind organizarea activitãţii de administrare a marilor contribuabili.
2. Primul decont cu sume negative cu opţiune de rambursare depus, dupã înregistrarea investiţiei potrivit legii, de cãtre plãtitorii care realizeazã investiţii ce se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 332/2001 privind promovarea investiţiilor directe cu impact semnificativ în economie, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, va fi supus controlului fiscal, rambursarea fiind acordatã cu control anticipat.
Solicitarile ulterioare depuse de aceasta categorie de plãtitori, pe durata derulãrii investiţiei vor fi soluţionate cu control ulterior.
Compartimentele cu atribuţii de inspecţie fiscalã vor verifica, la sediul plãtitorului, rambursarile acordate, semestrial sau, dupã caz, anual, în funcţie de rezultatele verificãrilor anterioare.
3. Contribuabilii constituiţi potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat beneficiazã de rambursare în condiţiile prevãzute de alin. (2) de mai sus;

B. Fluxul de analiza a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare în cazul marilor contribuabili

B1. Stabilirea Standardului Individual Negativ (SIN)

1. SIN-ul se stabileşte semestrial, având în vedere raportarile contabile, deconturile de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale în perioada de referinta, potrivit prevederilor pct. 5.
2.1. La data de 5 a lunii februarie, se stabileşte SIN-ul pentru semestrul I, având în vedere:
- perioada de referinta pentru deconturi de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale - cea aferentã lunilor ianuarie-decembrie an precedent (depuse februarie an precedent-ianuarie an curent)
- raportarii contabile semestriale din anul precedent.
2.2. La data de 5 a lunii august, se stabileşte SIN-ul pentru semestrul II, având în vedere:
- perioada de referinta pentru deconturi de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale - cea aferentã lunilor iulie an precedent-iunie an curent;
- bilanţului contabil şi contul de profit şi pierdere pentru anul precedent.
3. Înainte de stabilirea SIN-ului semestrial, compartimentul de specialitate va solicita, în scris, compartimentelor de specialitate implicate confirmarea actualizãrii, la zi, a tuturor bazelor de date care furnizeazã informaţii utilizate în aplicarea procedurii.
4. Standardul Individual Negativ se stabileşte prin completarea Fisei de calcul a SIN pentru marii contribuabili, prevãzutã în Anexa nr. 10.

5. Standardul Individual Negativ se stabileşte astfel:

5.1. SIN-ul se stabileşte la valoarea de. 1 unitate şi rambursarea se efectueazã numai în urma controlului fiscal:
- pentru plãtitorii care au ca obiect principal de activitate şi îşi desfãşoarã efectiv activitatea în domeniul:
● producţiei şi/sau comerţului cu ridicatã de bãuturi alcoolice (cod 159 "Fabricarea bãuturilor" şi cod 5134 "Comerţul cu ridicatã al bãuturilor"),
● comerţului cu ridicatã a materialului lemnos şi de construcţie (cod 5153 "Comerţul cu ridicatã al materialului lemnos şi de construcţii"),
● tutunului (cod 16 "Fabricarea produselor din tutun", cod 5125 "Comerţ cu ridicatã al tutunului neprelucrat", cod 5135 "Comerţ cu ridicatã al produselor din tutun", cod 5226 "Comerţ cu amãnuntul al produselor din tutun"),
● petrolului (cod 232 "Fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului", cod 505 "Comerţ cu amãnuntul al carburantilor pentru autovehicule"),
● comerţului cu ridicatã al animalelor vii (cod 5123 "Comerţ cu ridicatã al animalelor vii")
● comerţului cu ridicatã al deşeurilor (cod 5157 "Comerţul cu ridicatã al deşeurilor şi resturilor"),
● recuperãrii deşeurilor şi resturilor metalice şi nemetalice (cod 3710 şi cod 3720);
- pentru plãtitorii despre care activitatea de inspecţie fiscalã deţine informaţii ca prezintã un risc fiscal mare;
- pentru plãtitorii pentru care SIN-ul este negativ (suma TVA colectata este mai mare decât suma TVA deductibilã în perioada de referinta).

5.2. Pentru ceilalţi plãtitori, SIN-ul este stabilit în doua etape:
a1) prima etapa: stabilirea SIN-ului brut
SIN-ul brut se stabileşte ca diferenţa între media TVA-ului colectat şi media TVA-ului deductibil, din perioada de referinta.
Pentru plãtitorii care au obligaţii declarative lunare SIN-ul brut se stabileşte pe luna, iar pentru cei cu obligaţii declarative trimestriale se stabileşte pe trimestru.
a2) a doua etapa: SIN-ul brut se corecteaza cu indicele de inflaţie şi se ajusteaza, în funcţie de comportamentul fiscal al fiecãrui plãtitor.
SIN-ul stabilit potrivit pct. (2.1) se ajusteaza cu 1/2 din indicele de inflaţie realizat la 31 decembrie an precedent şi 1/2 din indicele de inflaţie prognozat pentru anul curent.
SIN-ul stabilit potrivit pct. (2.2) se ajusteaza cu indicele de inflaţie prognozat pentru anul curent.
a.2.1. Comportamentul fiscal se stabileşte pe baza unor indicatori relevanti, cum ar fi: mãrimea plãtitorului, gradul de conformare fiscalã voluntara.
a.2.2. SIN-ul final se stabileşte prin corectarea SIN-ului brut cu indicele de inflaţie şi prin ajustarea sumei astfel stabilite, în funcţie de punctajul obţinut pe baza indicatorilor, astfel:
- Majorare cu 30%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 0 - 155 puncte;
- Majorare cu 20%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 156-200 puncte;
- Majorare cu 10%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 201 - 250 puncte;
- 0% pentru cei care realizeazã un punctaj mai mare decât 251 puncte.

B2. Procedura de soluţionare

1. Compartimentul de analiza a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, denumit în continuare compartiment de specialitate, înregistreazã deconturile într-o evidenta specialã, care se conduce informatizat, organizatã potrivit Anexei nr. 3.
2. Dupã înregistrarea în evidenta, deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare vor fi supuse analizei, în vederea soluţionãrii, etapa urmând sa fie finalizatã în termen de maxim 15 zile calendaristice de la data depunerii decontului.
3. În prima faza a analizei, se editeazã Fişele de calcul a SIN şi se selecteaza deconturile negative care prezintã SIN = 1, considerate cu risc fiscal mare şi se transmit, a doua zi, compartimentului cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale, pe baza de borderou.
4. Pentru deconturile la care SIN este mai mare decât 1, se compara suma solicitatã la rambursare cu SIN.
5. Dacã suma solicitatã la rambursare este mai mica sau egala cu SIN-ul, decontul este considerat cu risc fiscal mic şi sistemul va genera în mod automat Decizia de rambursare a TVA.
6. Dacã suma solicitatã la rambursare este mai mare decât SIN-ul final, programul informatic semnaleaza acest aspect şi genereazã lista plãtitorilor care se afla în aceasta situaţie, în vederea efectuãrii analizei individuale.
7.1. În cazul marilor contribuabili, se efectueazã o analiza individualã, pe baza informaţiilor referitoare la comportamentul fiscal al plãtitorului în cauza, deţinute de organul fiscal, potrivit Fisei de analiza individualã pentru marii contribuabili din Anexa nr. 11.
7.2. În cazul în care, la cel puţin una dintre condiţiile menţionate, rezulta un rãspuns afirmativ, solicitarea de rambursare a plãtitorului respectiv se supune inspecţiei fiscale anticipate.
7.3. În urma analizei, se întocmeşte un Referat de analiza pentru marii contribuabili, potrivit modelului din Anexa nr. 12 cuprinzând rezultatele analizei efectuate, precum şi propunerea de aprobare sau de soluţionare cu inspecţie fiscalã anticipata a solicitãrii de rambursare.
8. În cazul în care, prin Referat se propune rambursarea sumei solicitate, se întocmeşte Decizia de rambursare a TVA. Decontul, Fişa de calcul a SIN-ului, Fişa de analiza individualã, Referatul şi Decizia de rambursare se transmit, spre avizare conducatorului compartimentului, apoi, spre aprobare directorului coordonator.
9. În cazul în care prin Referat, se propune efectuarea inspecţiei fiscale anticipate, acesta se înainteazã, împreunã cu Decontul şi Fişa de analiza individualã, spre avizare conducatorului compartimentului, apoi, spre aprobare directorului coordonator.
Dupã aprobare, se transmite compartimentului de inspecţie fiscalã, dosarul solicitãrii, cuprinzând urmãtoarele documente:
- Decontul cu sume negative cu opţiune de rambursare;
- Fişa de analiza individualã;
- Referatul de analiza.
10. Prevederile cap. II lit. C- Fluxul operaţiunilor în cazul deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare soluţionate cu inspecţie fiscalã anticipata, ale cap. II lit D - Fluxul operaţiunilor în cadrul compartimentului de colectare şi ale cap. II lit E - Finalizarea procedurii şi arhivarea documentelor se aplica corespunzãtor
11. Controlul ulterior în cazul rambursarilor cu risc scãzut se efectueazã în termen de maxim 2 ani de la aprobarea acestora.

CAP. IV
Raportarea modului de soluţionare

Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucureşti şi din judeţul Ilfov vor raporta lunar, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, situaţia rambursarilor efectuate, potrivit modelului aprobat prin ordin al Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.

CAP. V
Soluţionarea solicitãrilor de restituire a TVA

1. Restituirea sumelor negative de taxa pe valoarea adãugatã mai mici de 50 de mii. lei, cuprinse în deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã, depuse de persoanele impozabile care solicita scoaterea din evidenta ca plãtitori de TVA, în condiţiile legii, se face numai în urma efectuãrii controlului fiscal.
2. Pentru restituirea acestor sume se aplica procedura comuna aplicabilã pentru restituirea impozitelor şi taxelor.

ANEXA 1


────────
la metodologie
────────────────

FIŞA DE CALCUL A STANDARDULUI INDIVIDUAL NEGATIV





┌────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea plãtitorului de │ │
│TVA │ │
├────────────────────────────┼──────────────────┬─────────────────────┬────────┤
│Codul de identificare │ │Periodicitatea │Lunar []│
│fiscalã │ │depunerii decontului │Trim. []│
├──────────────┬─────────────┴───┬──────────────┴─────────────────────┴────────┤
│Judeţul │ │ Localitatea │
├──────────────┴──────────┬──────┴──────┬───────────┬─────────────┬────────────┤
│Strada │Numãr │ Bloc │ Scara │ Ap. │
├─────────────────────┬───┴───────────┬─┴───────────┴─┬──────────┬┴────────────┤
│Cod poştal │Sector │Tel: │Fax: │E-mail │
└─────────────────────┴───────────────┴───────────────┴──────────┴─────────────┘

A. SIN-ul brut .........................
(ΣTVA deductibil - ΣTVA colectat)/nr. perioade de raportare (12 sau 4)



B. Motivatia în cazul SIN = 1


- cazierul fiscal []
- obiect principal de activitate cod CAEN
- solicitãri depuse pentru anii fiscali
anteriori şi nesolutionate []
- plãtitor nou înfiinţat []
- datele incomplete []
- SIN-ul este negativ []
- renunţare la opţiunea de rambursare []
- stabilit de administraţia fiscalã cf. Referat nr. ...



C. Ajustare la inflaţie ..............................
(rd. A x indice inflaţie)

D. Indicatori



┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│Nr. │ INDICATORI │ Punctaj │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 1 │Capitaluri proprii │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │mai mic sau egal cu 0 │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │mai mare decât 0 │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 2 │Grad de indatorare=capital împrumutat/capital propriu │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- mai mic sau egal cu 0 │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- mai mare decât 0 şi mai mic sau egal cu 1 │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- mai mare decât 1 │ 50 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 3 │Profitabilitatea profit/cifra de afaceri │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- egal cu 0 │ 70 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- mai mare decât 0 │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 4* │Obiectul de activitate preponderent │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │comerţ intern │ 60 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │Servicii │ 40 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │producţie agricolã │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │producţie industriala, perfecţionare activa, │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │comerţ exterior în nume propriu │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 5 │Raportul dintre media vânzãrilor şi media achiziţiilor │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- media vânzãrilor mai mare decât media achiziţiilor │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- media vânzãrilor mai mica decât media achiziţiilor │ 45 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 6* │Declaraţii fiscale nedepuse în perioada de referinta │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- nici una(toate declaraţiile depuse) │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │1-2 │ 50 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │3-4 │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 7* │Obligaţii fiscale restante în perioada de referinta │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- obligaţii la începutul perioadei mai mici decât │ │
│ │ obligaţiile la sfârşitul perioadei │ 50 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- obligaţii la începutul perioadei mai mari decât │ │
│ │ obligaţiile la sfârşitul perioadei │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- nu exista │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 8* │Obligaţii de plata restante la TVA │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- fãrã obligaţii restante │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- cu obligaţii restante │ 40 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │TOTAL PUNCTAJ │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────┘



E. Coeficient de ajustare în funcţie de comportamentul fiscal
............

F. SIN conform coeficientului de ajustare
............

G.SIN
___________
pct. 4* - Nomenclatorul CAEN şi codurile CAEN aplicabile acestui punct sunt prevãzute în Anexa nr. 2
pct. 6* - se verifica depunerea formularului 100 "Declaraţia privind obligaţiile de plata la bugetul de stat"
pct. 7* şi pct. 8* - se considera toate obligaţiile declarate de cãtre contribuabili sau stabilite de cãtre organul fiscal şi neachitate, cu excepţia sumelor pentru care acesta beneficiazã de înlesniri la plata aprobate de organul fiscal competent.

LEGENDA:
Locul de unde se obţin elementele din fişa de calcul a SIN:
1. Bilanţul contabil, pentru punctele 1, 2, 3 şi 4, precum Contul de profit şi pierderi, pentru punctul 3.



Rd. 1 = rd. 82 bilanţ conform OMFP 94/2001
rd. 32 bilanţ conform OMFP 306/2002
Rd. 2 = rd. 58/rd. 82 bilanţ conform OMFP 94/2001
rd. 14/rd. 32 bilanţ conform OMFP 306/2002
Rd. 3 = rd. 77 bilanţ sau rd. 1 cont profit şi pierderi
conform OMFP 94/2001
rd. 29 bilanţ sau rd. 1 cont profit şi pierderi
conform OMFP 306/2001
Rd. 4 - cod CAEN - bilanţ

2. Aplicatia "DECIMP", pentru punctele 5, 6.
3. Fişa analitica de evidenta pe plãtitori, pentru punctele 7, 8.



ANEXA 2


────────
la metodologie
────────────────





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Incadarea Cod Denumire
în poz. 4 CAEN
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 5010 Comerţ cu autovehicule
1 5030 Comerţ cu piese şi accesorii pentru autovehicule
1 5040 Comerţ cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi
reparaţii
1 5111 Intermedieri în comerţul cu materii prime agricole,
animale vii, materii prime textile şi cu semiproduse
1 5112 Intermedieri în comerţul cu combustibili, minerale şi
produse chimice pentru industrie
1 5113 Intermedieri în comerţul cu material lemnos şi de
construcţii
1 5114 Intermedieri în comerţul cu maşini, echipamente
industriale, nave şi avioane
1 5115 Intermedieri în comerţul cu mobila, articole de menaj
şi de fierãrie
1 5116 Intermedieri în comertui cu textile, confecţii,
incaltaminte şi articole
1 5117 Intermedieri în comerţul cu produse alimentare, bãuturi
şi tutun
1 5118 Intermedieri în comerţul specializat în vânzarea
produselor cu caracter specific, n.c.a.
1 5119 Intermedieri în comerţul cu produse diverse
1 5121 Comerţ cu ridicatã al cerealelor, seminţelor şi
furajelor
1 5122 Comerţ cu ridicatã al florilor şi al plantelor
1 5124 Comerţ cu ridicatã al pieilor brute şi al pieilor
prelucrate
1 5131 Comerţ cu ridicatã al fructelor şi legumelor
1 5132 Comerţ cu ridicatã al carnii şi produselor din carne
1 5133 Comerţ cu ridicatã al produselor lactate, oualor,
uleiurilor şi grasimilor comestibile
1 5136 Comerţ cu ridicatã al zahãrului, ciocolatei şi
produselor zaharoase
1 5137 Comerţ cu ridicatã cu cafea, ceai, cacao şi condimente
1 5138 Comerţ cu ridicatã, specializat, al altor alimente,
inclusiv peste, crustacee şi moluste
1 5139 Comerţ cu ridicatã, nespecializat, de produse alimentare,
bãuturi şi tutun
1 5141 Comerţ cu ridicatã al produselor textile
1 5142 Comerţ cu ridicatã al imbracamintei şi incaltamintei
1 5143 Comerţ ridicatã al aparatelor electrice şi de uz
gospodãresc, al aparatelor de radio şi televizoarelor
1 5144 Comerţ cu ridicatã al produselor din ceramica, sticlarie,
tapete şi produse de întreţinere
1 5145 Comerţ cu ridicatã al produselor cosmetice şi de parfumerie
1 5146 Comerţ cu ridicatã al produselor farmaceutice
1 5147 Comerţ cu ridicatã al altor bunuri de consum nealimentare,
n.c.a.
1 5151 Comerţ cu ridicatã al combustibililor solizi, lichizi şi
gazosi şi al produselor derivate
1 5152 Comerţ cu ridicatã al metalelor şi minereurilor metalice
1 5154 Comerţ ridicatã al echipamentelor şi furniturilor de
fierãrie pentru instalaţii sanitare şi de încãlzire
1 5155 Comerţ cu ridicatã al produselor chimice
1 5156 Comerţ cu ridicatã al altor produse intermediare
1 5181 Comerţ cu ridicatã al maşinilor-unelte
1 5182 Comerţ cu ridicatã al maşinilor pentru industria
miniera şi construcţii
1 5183 Comerţ cu ridicatã al maşinilor pentru industria
textila şi al maşinilor de cusut
1 5184 Comerţ cu ridicatã al calculatoarelor, echipamentelor
periferice şi software-ului
1 5185 Comerţ cu ridicatã al altor maşini şi echipamente de birou
1 5186 Comerţ cu ridicatã al altor componente şi echipamente
electronice
1 5187 Comerţ cu ridicatã al altor aparaturi utilizate în
industrie, comerţ şi transporturi
1 5188 Comerţ cu ridicatã al maşinilor, accesoriilor şi
uneltelor agricole, inclusiv al tractoarelor
1 5190 Comerţ cu ridicatã al altor produse
1 5211 Comerţ cu amãnuntul în magazine nespecializate, cu vânzare
predominanta de produse alimentare, bãuturi şi tutun
1 5212 Comerţ cu amãnuntul în magazine nespecializate, cu vânzare
predominanta de produse nealimentare
1 5221 Comerţ cu amãnuntul al fructelor şi legumelor proaspete
1 5222 Comerţ cu amãnuntul al carnii şi al produselor din carne
1 5223 Comerţ cu amãnuntul al pestelui, crustaceelor şi molustelor
1 5224 Comerţ cu smanuntul al painii, produselor de patiserie
şi produselor zaharoase
1 5225 Comerţ cu amãnuntul al bãuturilor
1 5227 Comerţ cu amãnuntul în magazine specializate, al produselor
alimentare
1 5231 Comerţ cu amãnuntul al produselor farmaceutice
1 5232 Comerţ cu amãnuntul al articolelor medicale şi ortopedice
1 5233 Comerţ cu amãnuntul al produselor cosmetice şi de
parfumerie
1 5241 Comerţ cu amãnuntul al textilelor
1 5242 Comerţ cu amãnuntul al imbracamintei
1 5243 Comerţ cu amãnuntul al incaltamintei şi articolelor din
piele
1 5244 Comerţ cu amãnuntul al mobilei, al articolelor de
iluminat şi al altor articole de
1 5245 Comerţ cu amãnuntul al articolelor şi aparatelor
electro-menajere, al aparatelor de radio şi televizoarelor
1 5246 Comerţ cu amãnuntul cu articole de fierãrie, cu articole
din sticla şi cu cele
1 5247 Comerţ cu amãnuntul al cãrţilor, ziarelor şi articolelor
de papetarie
1 5248 Comerţ cu amãnuntul, în magazine specializate, al altor
produse, n.c.a.
1 5250 Comerţ cu amãnuntul al bunurilor de ocazie vândute prin
magazine
1 5261 Comerţ cu amãnuntul prin corespondenta
1 5262 Comerţ cu amãnuntul prin standuri şi pieţe
1 5263 Comerţ cu amãnuntul care nu se efectueazã prin magazine
2 2211 Editarea cariilor
2 2212 Editarea ziarelor
2 2213 Editarea revistelor şi a periodicelor
2 2214 Editarea înregistrãrilor sonore
2 2215 Alte activitãţi de editare
2 2221 Tipãrirea ziarelor
2 2222 Alte activitãţi de tipãrire, n.c.a.
2 2223 Legatorie
2 2224 Servicii pregãtitoare pentru pretiparire
2 2225 Alte lucrãri de tipografie
2 2231 Reproducerea înregistrãrilor audio
2 2232 Reproducerea înregistrãrilor video
2 2233 Reproducerea înregistrãrilor informatice
2 2512 Resaparea anvelopelor
2 2670 Taierea, fasonarea şi finisarea pietrei
2 2852 Operaţiuni de mecanicã generalã
2 3621 Baterea monedelor şi medaliilor
2 4100 Captarea, tratarea şi distribuţia apei
2 4511 Demolarea construcţiilor, terasamente şi organizare
de santiere
2 4512 Lucrãri de foraj şi sondaj pentru construcţii
2 4521 Construcţii de clãdiri şi lucrãri de geniu
2 4522 Lucrãri de învelitori, sarpante şi terase la construcţii
2 4523 Construcţii de autostrazi, drumuri, aerodroame şi baze
sportive
2 4524 Construcţii hidrotehnice
2 4525 Alte lucrãri speciale de construcţii
2 4531 Lucrãri de instalaţii electrice
2 4532 Lucrãri de izolaţii şi protecţie anticoroziva
2 4533 Lucrãri de instalaţii tehnico-sanitare
2 4534 Alte lucrãri de instalaţii
2 4541 Lucrãri de ipsoserie
2 4542 Lucrãri de tâmplãrie şi dulgherie
2 4543 Lucrãri de pardosire şi placare a pereţilor
2 4544 Lucrãri de vopsitorie, zugraveli şi montari de geamuri
2 4545 Alte lucrãri de finisare
2 4550 Închirierea utilajelor de construcţii şi demolare, cu
personal de deservire
2 5020 Întreţinerea şi repararea autovehiculelor
2 5271 Reparaţii de incaltaminte şi ale altor articole din piele
2 5272 Reparaţii de articole electrice de uz gospodãresc
2 5273 Reparaţii de ceasuri şi bijuterii
2 5274 Alte reparaţii de articole personale, n.c.a.
2 5510 Hoteluri
2 5521 Tabere de tineret şi refugii montane
2 5522 Campinguri, inclusiv parcuri pentru rulote
2 5523 Alte mijloace de cazare
2 5530 Restaurante
2 5540 Baruri
2 5551 Cantine
2 5552 Alte unitãţi de preparare a hranei
2 6010 Transporturi pe calea feratã
2 6021 Alte transporturi terestre de cãlãtori, pe baza de grafic
2 6022 Transporturi cu taxiuri
2 6023 Transporturi terestre de cãlãtori, ocazionale
2 6024 Transporturi rutiere de mãrfuri
2 6030 Transporturi prin conducte
2 6110 Transporturi maritime şi de coasta
2 6120 Transporturi pe cai navigabile interioare
2 6210 Transporturi aeriene dupã grafic
2 6220 Transporturi aeriene ocazionale
2 6230 Transporturi spatiale
2 6311 Manipulari
2 6312 Depozitari
2 6321 Alte activitãţi anexe transporturilor terestre
2 6322 Alte activitãţi anexe transporturilor pe apa
2 6323 Alte activitãţi anexe transporturilor aeriene
2 6330 Activitãţi ale agentiilor de voiaj şi a tur-operatorilor;
activitãţi de asistenta turistica, n.c.a.
2 6340 Activitãţi ale altor agenţii de transport
2 6411 Activitãţile poştei naţionale
2 6412 Alte activitãţi de curier (altele decât cele de posta
nationala)
2 6420 Telecomunicaţii
2 6511 Activitãţi ale bãncii centrale (naţionale)
2 6512 Alte activitãţi de intermedieri monetare
2 6521 Activitãţi de creditare pe baza de contract(Leasing
financiar)
2 6522 Alte activitãţi de creditare
2 6523 Alte tipuri de intermedieri financiare
2 6601 Activitãţi de asigurãri de viata
2 6602 Activitãţi ale caselor de pensii (cu excepţia celor din
sistemul public de
2 6603 Alte activitãţi de asigurãri (exceptând asigurãrile de
viata)
2 6711 Administrarea pieţelor financiare
2 6712 Activitãţi de intermediere a tranzacţiilor financiare şi
administrare a fondurilor (agenţi financiari)
2 6713 Activitãţi auxiliare intermedierilor financiare (cu
excepţia caselor de asigurãri
2 6720 Activitãţi auxiliare ale caselor de asigurãri şi de pensii
2 7011 Dezvoltare (promovare) imobiliarã
2 7012 Cumpãrarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii
2 7020 Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii
sau închiriate
2 7031 Agenţii imobiliare
2 7032 Administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract
2 7110 Închirierea autoturismelor şi utilitarelor de capacitate
mica
2 7121 Închirierea altor mijloace de transport terestru
2 7122 Închirierea mijloacelor de transport pe apa
2 7123 Închirierea mijloacelor de transport aerian
2 7131 Închirierea maşinilor şi echipamentelor agricole
2 7132 deservire aferent
2 7133 Închirierea maşinilor şi echipamentelor de birou, inclusiv
a calculatoarelor
2 7134 Închirierea altor maşini şi echipamente, n.c.a.
2 7140 Închirierea bunurilor personale şi gospodãreşti, n.c.a,
2 7210 Consultanţa în domeniul echipamentelor de calcul (hardware)
2 7221 Editare de programe
2 7222 Consultanţa şi furnizare de alte produse software
2 7230 Prelucrarea informatica a datelor
2 7240 Activitãţi legate de bazele de date
1 7250 Întreţinerea şi repararea maşinilor de birou, de
contabilizat şi a calculatoarelor
2 7260 Alte activitãţi legate de informatica
2 7310 Cercetare-dezvoltare în ştiinţe fizice şi naturale
2 7320 Cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste
2 7411 Activitãţi juridice
2 7412 Activitãţi de contabilitate, revizie contabila,
consultanţa în domeniul fiscal
2 7413 Activitãţi de studiere a pieţei şi de sondaj
2 7414 Activitãţi de consultanţa pentru afaceri şi management
2 7415 Activitãţile de management ale holdingurilor
2 7420 Activitãţi de arhitectura, inginerie şi servicii de
consultanţa tehnica legate de acestea
2 7430 Activitãţi de testãri şi analize tehnice
2 7440 Publicitate
2 7450 Selecţia şi plasarea forţei de munca
2 7460 Activitãţi de investigatie şi protecţie a bunurilor şi
persoanelor
2 7470 Activitãţi de întreţinere şi curatare a clãdirilor
2 7481 Activitãţi fotografice
2 7482 Activitãţi de ambalare
2 7485 Activitãţi de secretariat şi traducere
2 7486 Activitãţi ale centrelor de intermediere telefonica
2 7487 Alte activitãţi de servicii prestate în principal
întreprinderilor
2 7511 Servicii de administraţie generalã
Reglementarea activitãţilor organismelor care presteazã
servicii în domeniul
2 7512 Îngrijirii sãnãtãţii, învãţãmântului, culturii şi al
altor activitãţi sociale, excluzând protecţia socialã
2 7513 Controlul activitãţilor economice
2 7514 Servicii de sustinere a administraţiilor publice
2 7521 Activitãţi de afaceri externe
2 7522 Activitãţi de apãrare nationala
2 7523 Activitãţi de justiţie
2 7524 Activitãţi de ordine publica
2 7525 Activitãţi de protecţie civilã
2 7530 Activitãţi de protecţie socialã obligatorie
2 8010 Învãţãmânt primar
2 8021 Învãţãmânt secundar general
2 8022 Învãţãmânt secundar teoretic, tehnic sau profesional
2 8030 Învãţãmântul superior
2 8041 Şcoli de conducere (pilotaj)
2 8042 Alte forme de învãţãmânt
2 8511 Activitãţi de asistenta spitaliceasca şi sanatoriala
2 8512 Activitãţi de asistenta medicalã ambulatorie
2 8513 Activitãţi de asistenta stomatologica
2 8514 Alte activitãţi referitoare la sãnãtatea umanã
2 8520 Activitãţi veterinare
2 8531 Activitãţi de asistenta socialã, cu cazare
2 8532 Activitãţi de asistenta socialã, fãrã cazare
2 9001 Colectarea şi tratarea apelor uzate
2 9002 Colectarea şi tratarea altor reziduuri
2 9003 Salubritate, depoluare şi actvitati similare
2 9111 Activitãţi ale organizaţiilor economice şi patronale
2 9112 Activitãţi ale organizaţiilor profesionale
2 9120 Activitãţi ale sindicatelor salariaţilor
2 9131 Activitãţi ale organizaţiilor religioase
2 9132 Activitãţi ale organizaţiilor politice
2 9133 Alte activitãţi asociative n.c.a.
2 9211 Producţia de filme cinematografice şi video
2 9212 Distribuţia de filme cinematografice şi video
2 9213 Proiectia de filme cinematografice
2 9220 Activitãţi de radio şi televiziune
2 9231 Creaţie şi interpretare artisticã şi literarã
2 9232 Activitãţi de gestionare a salilor de spectacol
2 9233 Balciuri şi parcuri de distracţii
2 9234 Alte activitãţi de spectacole n.c.a.
2 9240 Activitãţi ale agentiilor de presa
2 9251 Activitãţi ale bibliotecilor şi arhivelor
2 9252 Activitãţi ale muzeelor, conservarea monumentelor şi
clãdirilor
2 9253 Activitãţi ale gradinilor botanice şi zoologice şi ale
rezervaţiilor
2 9261 Activitãţi ale bazelor sportive
2 9262 Alte activitãţi sportive
2 9271 Jocuri de noroc şi pariuri
2 9272 Alte activitãţi recreative
2 9301 Spalarea, curatarea şi vopsirea textilelor şi blanurilor
2 9302 Coafura şi alte activitãţi de infrumusetare
2 9303 Activitãţi de pompe funebre şi similare
2 9304 Activitãţi de întreţinere corporalã
2 9305 Alte activitãţi de servicii personale, n.c.a.
2 9500 Activitãţi ale personalului angajat în gospodãrii
particulare
2 9600 Activitãţi desfãşurate în gospodãrii private, de
producere a bunurilor destinate consumului propriu
2 9700 Activitãţi ale gospodariilor private, de servicii pentru
scopuri proprii
2 9900 Activitãţi ale organizaţiilor şi organismelor
extrateritoriale
3 111 Cultivarea cerealelor, porumbului şi a altor plante, n.c.a.
3 112 Cultivarea legumelor, a specialitatilor horticole şi a
produselor de sera
3 113 Cultivarea fructelor, nucilor, a plantelor pentru bãuturi
şi mirodenii
3 121 Creşterea animalelor, activitatea fermelor pentru obţinerea
laptelui
3 122 Creşterea ovinelor, caprinelor, cabalinelor, magarilor
catarilor şi asinilor
3 123 Creşterea porcinelor
3 124 Creşterea pasarilor
3 125 Creşterea altor animale
3 130 Activitãţi în ferme mixte (cultura vegetala combinata cu
creşterea animalelor)
3 141 Activitãţi de servicii anexe agriculturii; gradinarit
peisagistic (arhitectura peisagera)
3 142 Activitãţi de servicii pentru creşterea animalelor, cu
excepţia activitãţilor veterinare
150 Vanatoare, ocrotirea vânatului, inclusiv activitãţi de
servicii anexe
3 201 Silvicultura şi exploatare forestierã
3 202 Servicii auxiliare silviculturii şi exploatãrii forestiere
3 501 Pescuitul
502 Piscicultura
4 1010 Extractia şi prepararea carbunelui superior
(pcs≥ 23865kj/kg)
4 1020 Extractia şi prepararea carbunelui inferior
(pcs<23865kj/kg)
4 1030 Extractia şi prepararea turbei
4 1110 Extractia hidrocarburilor
4 1120 Activitãţi de servicii anexe extractiei petrolului şi
gazelor naturale exclusiv
4 1200 Extractia şi prepararea minereurilor radioactive
4 1310 Extractia şi prepararea minereurilor feroase
Extractia şi prepararea minereurilor neferoase şi rare
(exclusiv minereruri radioactive)
4 1411 Extractia pietrei pentru construcţii
4 1412 Extractia pietrei calcaroase, ghipsului şi a cretei
4 1413 Extractia ardezsei
4 1421 Extractia pietrisului şi nisipului
4 1422 Extractia argilei şi caolinului
4 1430 Extractia şi prepararea minereurilor pentru industria
chimica şi a
4 1440 Extractia sarii
4 1450 Alte activitãţi extractive n.c.a.
4 1511 Producţia şi conservarea carnii
4 1512 Producţia şi conservarea carnii de pasare
4 1513 Prepararea produselor din carne (inclusiv din carne de
pasare)
4 1520 Prelucrarea şi conservarea pestelui şi a produselor
din peste
4 1531 Prelucrarea şi conservarea cartofilor
4 1532 Prepararea sucurilor de fructe şi legume
4 1533 Prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor
4 1541 Fabricarea uleiurilor şi grasimilor brute
4 1542 Fabricarea uleiurilor şi grasimilor rafinate
4 1543 Fabricarea margarinei şi produselor comestibile similare
4 1551 Fabricarea produsetor lactate şi a branzeturslor
4 1552 Fabricarea inghetatei
4 1561 Fabricarea produselor de morarit
4 1562 Fabricarea amidonului şi a produselor din amidon
1571 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor de ferma
4 1572 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor de companie
4 1581 Fabricarea painii; fabricarea produselor proaspete de
patiserie
4 1582 Fabricarea biscuitilor, piscaturilor şi altor produse
similare
4 1583 Fabricarea zahãrului
4 1584 Fabricarea produselor din caoaos a ciocolatei şi a
produselor zaharoase
4 1585 Fabricarea macaroanelor, taiteilor, cus-cus-ului şi
a altor produse
4 1586 Prelucrarea ceaiului şi cafelei
4 1587 Fabricarea condimentelor
4 1588 Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi
alimentelor dietetice
4 1589 Fabricarea altor produse alimentare n.c.a
1591 Fabricarea bãuturilor alcoolice distilate
4 1592 Fabricarea alcoolului etilic de fermentaţie
4 1593 Fabricarea vinurilor
4 1594 Fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe
4 1595 Fabricarea altor bãuturi nedistilate, obţinute prin
fermentare
4 1596 Fabricarea berii
4 1597 Fabricarea maltului
4 1598 Producţia de ape minerale şi bãuturi racoritoare
nealcoolice
4 1600 Fabricarea produselor din tutun
4 1711 Pregãtirea fibrelor şi filarea în fire de bumbac şi
tip bumbac
4 1712 Pregãtirea fibrelor şi filarea în fire de lana cardata
şi tip lana cardata
4 1713 Pregãtirea fibrelor şi filarea în fire de lana
pieptanata şi tip lana
4 1714 Pregãtirea şi filarea în fire a fibrelor tip în
4 1715 Prelucrarea şi rasucirea matasii naturale şi artificiale
(inclusiv din scame) şi a firelor sintetice
4 1716 Fabricarea atei de cusut
4 1717 Pregãtirea fibrelor şi filarea altor tipuri de fire
4 1721 Tesaturi din bumbac şi din fire tip bumbac
4 1722 Tesaturi din lana cardata şi din fire tip lana cardata
4 1723 Tesaturi din lana pieptanata şi din fire tip lana
pieptanata
4 1724 Tesaturi din mãtase şi din fire tip mãtase
4 1725 Tesaturi din alte textile
4 1730 Finisarea materialelor textile
4 1740 Fabricarea de articole confectionate din textile
(cu excepţia imbracamintei şi lenjeriei de corp)
4 1751 Fabricarea de covoare şi mochete
4 1752 Fabricarea de franghii, sfori şi plase
4 1753 Fabricarea de textile netesute şi articole din acestea,
cu excepţia confecţiilor de îmbrãcãminte
4 1754 Fabricarea altor articole textile, n.c.a,
4 1760 Fabricarea de metraje prin tricotare sau crosetare
4 1771 Fabricarea de ciorapi, sosete şi ciorapi pantalon,
tricotati sau crosetati
4 1772 Fabricarea de pulovere, veste şi articole similare
tricotate sau crosetate
4 1810 Fabricarea articolelor de îmbrãcãminte din piele
4 1821 Fabricarea de articole de îmbrãcãminte pentru lucru
4 1822 Fabricarea altor articole de îmbrãcãminte (exclusiv
lenjeria de corp)
4 1823 Fabricarea de articole de lenjerie de corp
4 1824 Fabricarea altor articole de îmbrãcãminte şi accesorii,
n.c.a.
4 1830 Prepararea şi vopsirea blanurilor; fabricarea articolelor
din blana
4 1910 Tabacirea şi finisarea pieilor
4 1920 Fabricarea de articole de voiaj şi marochinarie şi a
articolelor de harnasament
4 1930 Fabricarea incaltamintei
4 2010 Taierea şi rindeluirea lemnului; impregnarea lemnului
4 2020 Fabricarea de produse stratificate din lemn: placaj,
panel, furnire, plãci din aschii de lemn, plãci
fibrolemnoases etc.
4 2030 Fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplãrie pentru
construcţii
4 2040 Fabricarea ambalajelor din lemn
4 2051 Fabricarea altor produse din lemn
4 2052 Fabricarea articolelor din pfuta, paie şi impletituri
4 2111 Fabricarea celulozei
4 2112 Fabricarea hârtiei şi cartonului
4 2121 Fabricarea hârtiei şi cartonului ondulat şi a ambalajelor
din hârtie sau carton
4 2122 Fabricarea produselor de uz gospodãresc şi sanitar din
hârtie sau carton
4 2123 Fabricarea articolelor de papetarie
4 2124 Fabricarea tapetului
4 2125 Fabricarea altor articole din hârtie şi carton, n.c.a.
4 2310 Fabricarea produselor de cocserie
4 2330 Prelucrarea combustibililor nucleari
4 2411 Fabricarea gazelor industriale
4 2412 Fabricarea colorantilor şi a pigmentilor
4 2413 Fabricarea altor produse chimice anorganice de baza
4 2414 Fabricarea altor produse chimice organice de baza
4 2415 Fabricarea ingrasamintelor şi produselor azotoase
4 2416 Fabricarea materialelor plastice în forme primare
4 2417 Fabricarea cauciucului sintetic în forme primare
4 2420 Fabricarea pesticidelor şi a altor produse agrochimice
4 2430 Fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice
şi masticurilor
4 2441 Fabricarea produselor farmaceutice de baza
4 2442 Fabricarea preparatelor farmaceutice
4 2451 Fabricarea sapunurilor, detergentilor şi a produselor de
întreţinere
4 2452 Fabricarea parfumurilor şi a produselor cosmetice (de
toaleta)
4 2461 Fabricarea explozivilor
4 2462 Fabricarea cleiurilor şi gelatinelor
4 2463 Fabricarea uleiurilor esenţiale
4 2464 Fabricarea preparatelor chimice de uz fotografic
4 2465 Fabricarea suportilor destinaţi înregistrãrilor
4 2466 Fabricarea altor produse chimice, n.c.a.
4 2470 Fabricarea fibrelor şi firelor sintetice şi artificiale
4 2511 Fabricarea anvelopelor şi a camerelor de aer
4 2513 Fabricarea altor produse din cauciuc
4 2521 Fabricarea placilor, foliilor, tuburilor şi profilelor
din material plastic
4 2522 Fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic
4 2523 Fabricarea articolelor din material plastic pentru
construcţii
4 2524 Fabricarea altor produse din material plastic
4 2611 Fabricarea sticlei plate
4 2612 Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate
4 2613 Fabricarea articolelor din sticla
4 2614 Fabricarea fibrelor din sticla
4 2615 Fabricarea de sticlarie tehnica
4 2621 Fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodãresc şi
ornamental
4 2622 Fabricarea de obiecte sanitare din ceramica
4 2623 Fabricarea izolatorilor şi pieselor izolante din ceramica
4 2624 Fabricarea de produse ceramice de uz tehnic
4 2625 Fabricarea altor produse ceramice
4 2626 Fabricarea produselor ceramice refractare
4 2630 Fabricarea placilor şi dalelor din ceramica
4 2640 Fabricarea caramizilor, tiglelor şi altor produse pentru
construcţii, din argila arsa
4 2651 Fabricarea cimentului
4 2652 Fabricarea varului
4 2653 Fabricarea ipsosului
4 2661 Fabricarea elementelor din beton pentru construcţii
4 2662 Fabricarea elementelor din ipsos pentru construcţii
4 2663 Fabricarea betonului
4 2664 Fabricarea mortarului
4 2665 Fabricarea produselor din azbociment
4 2666 Fabricarea altor elemente din beton, ciment şi ipsos
4 2681 Fabricarea de produse abrazive
4 2682 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a.
4 2710 Producţia de metale feroase sub forme primare şi cea de
feroaliaje
4 2721 Producţia de tuburi (ţevi) din fonta
4 2722 Producţia de tuburi (ţevi) din oţel
4 2731 Tragere la rece
4 2732 Laminare la rece
4 2733 Producţia altor profite obţinute la rece
4 2734 Trefilare
4 2741 Producţia metalelor preţioase
4 2742 Metalurgia aluminiului
4 2743 Producţia plumbului, zincului şi cositorului
4 2744 Metalurgia cuprului
4 2745 Producţia altor metale neferoase
4 2751 Turnarea fontei
4 2752 Turnarea otelului
4 2753 Turnarea metalelor neferoase uscare
4 2754 Turnarea altor metale neferoase
4 2811 Fabricarea de construcţii metalice şi pãrţi componente
ale structurilor metalice
4 2812 Fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplãrie din metal
4 2821 Producţia de rezervoare, cisterne şi containere metalice
4 2822 Producţia de radiatoare şi cazane pentru încãlzire centrala
4 2830 Producţia generatoarelor de aburi (cu excepţia cazanelor
pentru încãlzire centrala)
4 2840 Fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare
plastica; metalurgia pulberilor
2851 Tratarea şi acoperirea metalelor
4 2861 Fabricarea produselor de tãiat şi de uz casnic
4 2862 Fabricarea uneltelor de mana
4 2863 Fabricarea articolelor de feronerie
4 2871 Fabricarea de recipienţi, containere şi alte produse
similare din oţel
4 2872 Fabricarea ambalajelor din metale uşoare
4 2873 Fabricarea articolelor din fire metalice
4 2874 Fabricarea de suruburi, butoane, lanturi şi arcuri
4 2875 Fabricarea altor articole din metal
4 2911 Fabricarea de motoare şi turbine (cu excepţia motoarelor
pentru avioane, autovehicule şi motociclete)
4 2912 Fabricarea de pompe şi compresoare
4 2913 Fabricarea de articole de robinetarie
4 2914 Fabricarea lagarelor, angrenajelor şi organelor
mecanice de transmisie
4 2921 Fabricarea cuptoarelor industriale şi arzatoarelor
4 2922 Fabricarea echipamentelor de ridicat şi manipulat
4 2923 Fabricarea echipamentelor industriale de ventilaţie şi
frigorifice (cu excepţia celor pentru uz casnic)
4 2924 Fabricarea altor echipamente de utilizare generalã
4 2931 Fabricarea tractoarelor
4 2932 Fabricarea altor maşini şi utilaje agricole şi forestiere
4 2941 Fabricarea maşinilor - unelte portabile acţionate electric
4 2942 Fabricarea altor maşini - unelte pentru prelucrarea
metalului
4 2943 Fabricarea altor maşini-unelte, n.c.a.
4 2951 Fabricarea utilajelor pentru metalurgie
4 2952 Fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii
4 2953 Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea produselor
alimentare, bãuturilor şi tutunului
4 2954 Fabricarea utilajelor pentru industria textila, a
imbracamintei şi a pielariei
4 2955 Fabricarea utilajelor pentru industria hârtiei şi
cartonului
4 2956 Fabricarea altor maşini şi utilaje specifice
4 2960 Fabricarea armamentului şi muniţiei
4 2971 Fabricarea de maşini şi aparate electrocasnice
4 2972 Fabricarea de aparate neelectrice, de uz casnic
4 3001 Fabricarea maşinilor de birou
4 3002 Fabricarea calculatoarelor şi a altor echipamente
electronice
4 3110 Producţia de motoare, generatoare şi transformatoare
electrice
4 3120 Producţia de aparate pentru distribuţia şi comanda
electricitatii
4 3130 Producţia de fire şi cabluri electrice şi optice
4 3140 Producţia de acumulatori, baterii şi pile electrice
4 3150 Producţia de lampi electrice şi echipamente de iluminat
4 3161 Producţia de componente electrice pentru motoare şi
vehicule, n.c.a,
4 3162 Producţia altor componente electrice, n.c.a.
4 3210 Producţia tuburilor electronice şi a altor componente
electronice
4 3220 Producţia de emitatoare radio-televiziune, echipamente
şi aparate telefonice
4 3230 Producţia de receptoare de radio şi televiziune; aparate
de înregistrare şi reproducere audio sau video
4 3310 Producţia de aparatura şi instrumente medicale
4 3320 Producţia de aparatura şi instrumente de mãsura,
verificare şi control (cu excepţia echipamentelor de
mãsura, reglare şi control pentru procesele
industriale)
4 3330 Producţia de echipamente de mãsura, reglare şi control
pentru procese industriale
4 3340 Producţia de aparatura şi instrumente optice şi
fotografice
4 3350 Producţia de ceasuri
4 3410 Producţia de autovehicule
4 3420 Producţia de caroserii, remorci şi semiremorci
4 3430 Producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi
motoare de autovehicule
4 3511 Construcţii şi reparaţii de nave
4 3512 Construcţii şi reparaţii de ambarcatiuni sportive şi de
agrement
4 3520 Construcţia şi repararea materialului rulant
4 3530 Construcţii şi reparaţii de aeronave şi nave
4 3541 Producţia de motociclete
4 3542 Producţia de biciclete
4 3543 Producţia de vehicule pentru invalizi
4 3550 Producţia altor mijloace de transport, n.c.a.
4 3611 Producţia de scaune
4 3612 Producţia mobilierului pentru birou şi magazine
4 3613 Producţia mobilierului pentru bucatarii
4 3614 Producţia altor tipuri de mobilier
4 3815 Producţia de saltele şi somiere
4 3622 Fabricarea bijuteriilor şi articolelor similare din
metale şi pietre
4 3630 Fabricarea instrumentelor muzicale
4 3640 Fabricarea articolelor pentru sport
4 3650 Fabricarea jocurilor şi jucariilor
4 3661 Fabricarea bijuteriilor de fantezie
4 3662 Confecţionarea maturilor şi periilor
4 3663 Fabricarea altor produse manufacturiere
4 4011 Producţia de energie electrica
4 4012 Transportul energiei electrice
4 4013 Distribuţia şi comercializarea energiei electrice
4 4021 Producţia gazelor
4 4022 Distribuţia şi comercializarea combustibililor gazosi,
prin conducte
4 4030 Producţia şi distribuţia energiei termice şi a apei calde
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




AMEXA 3


────────
la metodologie
───────────────

Evidenta deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare





┌─┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────────┬───────┬─────┬─────┬───────┬───────┬─────┐
│N│Denu-│Cod de│Nr. │Suma │Procedura│Decizia│Suma │Dife-│Nr. şi │Nr. şi │Data │
│r│mire/│iden- │şi │soli-│aplicatã │org. │apro-│rente│data │data │efec-│
│ │nume,│tifi- │data │ci- │în solu- │fiscal │bata │con- │adresei│adresei│tua- │
│c│pre- │care │în- │tata │tionare │ 2) │ │sta- │de tran│de tran│rii │
│r│nume │fis- │regis│ │ 1) │ │ │tate │smite- │smitere│com- │
│t│pla- │cala │tra- │ │ │ │ │fata │re spre│a rezul│pen- │
│ │ti- │ │rii │ │ │ │ │de │solutio│tatelor│sarii│
│ │tor │ │de- │ │ │ │ │suma │nare │contro-│şi/ │
│ │ │ │con- │ │ │ │ │soli-│compar-│lului │sau a│
│ │ │ │tu- │ │ │ │ │cita-│timentu│de la │res- │
│ │ │ │lui │ │ │ │ │ta │lui de │activ │titu-│
│ │ │ │nega-│ │ │ │ │ │inspec-│de │irii │
│ │ │ │tiv │ │ │ │ │ │tie │inspec-│ │
│ │ │ │cu │ │ │ │ │ │fiscalã│tie │ │
│ │ │ │opti-│ │ │ │ │ │ │fiscalã│ │
│ │ │ │une │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ram- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │bur- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │sare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────────┼───────┼─────┼─────┼───────┼───────┼─────┤
├─┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────────┼───────┼─────┼─────┼───────┼───────┼─────┤
├─┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────────┼───────┼─────┼─────┼───────┼───────┼─────┤
├─┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────────┼───────┼─────┼─────┼───────┼───────┼─────┤
└─┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────────┴───────┴─────┴─────┴───────┴───────┴─────┘



1) se va completa cu: SIN- în cazul soluţionãrii în urma comparãrii cu SIN:
AR - în cazul soluţionãrii pe baza de analiza de risc;
CF - în cazul soluţionãrii cu control fiscal
CU - în cazul soluţionãrii cu control ulterior, pentru
cazurile speciale de rambursare de la cap. IV
2) se va completa cu: A - în cazul cererilor aprobate;
R - în cazul cererilor respinse;


ANEXA 4


────────
la metodologie
────────────────

FIŞA INDICATORILOR DE INSPECŢIE FISCALĂ

1. Numãr de rambursãri soluţionate fãrã control în ultimele 12 luni:





- pana la 3 inclusiv ...................... 0 puncte;
- între 4-6 inclusiv ...................... 20 puncte;
- între 7-9 inclusiv ...................... 40 puncte;
- între 10-12 inclusiv .................... 60 puncte.


2. Perioada scursa de la ultima luna pentru care s-a efectuat control T.V.A.:

Declarare lunarã


- peste la 12 luni ..................................... 60 puncte;
- între 9 şi 12 luni, inclusiv: ........................ 45 puncte;
- între 6 şi 9 luni, inclusiv: ......................... 30 puncte;
- între 3 şi 6 luni, inclusiv: ......................... 15 puncte;
- pana la 3 luni, inclusiv: ............................ 0 puncte.


Declarare trimestriala


- perioada mai mare sau egala cu 4 trimestre .......... 60 puncte;
- perioada între 4 şi 2 trimestre, inclusiv: .......... 45 puncte;
- perioada între 2 şi 1 trimestru, inclusiv: .......... 15 puncte;
- perioada pana la 1 trimestru: ....................... 0 puncte.


3. Ponderea sumelor neaprobate la rambursare în totalul sumei solicitate la rambursare [(sume solicitate-sume aprobate)/sume solicitate]:


- pondere suma neaprobata <= 2%: ......................... 0 puncte;
- 2% > pondere suma neaprobata <= 4% ..................... 5 puncte;
- 4% > pondere suma neaprobata <= 6% ..................... 15 puncte;
- 6% > pondere suma neaprobata <= 8%: .................... 35 puncte;
- 8% > pondere suma neaprobata <=10%: .................... 45 puncte;
- pondere suma neaprobata > 10%: ......................... 60 puncte.



4. Total sume rambursate în ultimele 12 luni fãrã control*:
_________
* Sume rambursate fãrã control - sume aprobate la rambursare, fãrã inspecţie fiscalã anticipata.


- între 50 mil. şi 500 mil. lei, inclusiv: ................... 0 puncte;
- între 501 mil. şi 1500 mil. lei, inclusiv: ................. 10 puncte;
- între 1501 mil şi 3500 mil. lei, inclusiv: ................. 20 puncte;
- între 3501 mil. lei şi 5500 mil. lei, inclusiv ............. 30 puncte;
- între 5501 mil. lei şi 7500 mil.lei, inclusiv .............. 40 puncte;
- între 7501 mil lei şi 1000 mil.lei, inclusiv ............... 50 puncte;
- mai mari de 10 mld. lei..................................... 60 puncte.


Indicatorii de control cuprinşi în aceasta fişa se stabilesc pentru ultimele 12 luni, perioada fiind calculatã pana la data decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare supus analizei.

ANEXA 5


────────
la metodologie
──────────────

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Unitatea fiscalã .....................................
Nr. înregistrare ............ Data ...................

DECIZIE DE RAMBURSARE A
TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ





Cãtre: Denumire/Nume prenume ..........................................
Cod de identificare fiscalã ...........................................
Adresa: Localitate ........ Str. ....... nr. ..... bl. .... ap. .......
Etaj ......... judeţ/sector ......................

În baza <>art. 82 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind
Codul de procedura fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile
ulterioare, a Decontului de taxa pe valoarea adãugatã pentru perioada
fiscalã ............... înregistrat sub nr. ......... din ......... şi
a analizei de risc/inspecţiei fiscale efectuate în perioada ..........
se stabileşte taxa pe valoarea adãugatã de rambursat, astfel;

TVA solicitatã la rambursare .......................... lei
TVA aprobatã la rambursare ............................ lei

Suma aprobatã la rambursare urmeazã procedura prevãzutã la art. 110,
111 sau 112, dupã caz, din <>Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 , republicatã,
privind Codul de procedura fiscalã, cu modificãrile şi completãrile
ulterioare. Prezenta Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã
poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, sub
sancţiunea decãderii, la organul fiscal emitent.

Aprobat, Verificat, Întocmit,
Funcţia Funcţia Funcţia
Nume, prenume Nume, prenume Nume, prenume
Data Data Data
Semnatura Semnatura Semnatura



ANEXA 6


────────
la metodologie
────────────────

FIŞA DE ANALIZA DE RISC

Cod de identificare fiscalã ________________
Denumire ___________________________________
Domiciliu fiscal ___________________________
Cont bancar ________________________________





┌──────────────────────────────────────┬───────────────┬─────────────────┐
│ │Sume negative │ Observaţii │
│ │ TVA │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 1. Suma solicitatã la rambursare │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 2. - din perioada de raportare │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 3. - din perioadele anterioare de │ │ │
│ raportare │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 4. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 5. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 6. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 7. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 8. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 9. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│10. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│11. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│12. - perioada │ │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────┴─────────────────┘



Indicatori de analiza pentru perioadele de raportare în care suma negativa de T.V.A. este mai mare decât S.I.N-ul.



┌────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────┐
│Nr. │ Indicatori │Punctaj │Punctaj │
│crt.│ │ │acordat │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ 1 │Media veniturilor realizate în ultimele 12 luni │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- veniturile din perioada analizata mai mare decât │ │ │
│ │ media veniturilor în ultimele 12 luni │ 0 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- veniturile din perioada analizata mai mici decât │ │ │
│ │ media veniturilor în ultimele 12 luni │ 50 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ 2 │Media valorii achiziţiilor pe ultimete 12 luni │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- achiziţiile din perioada analizata mai mici decât │ │ │
│ │ media achiziţiilor în ultimele 12 luni │ 0 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- achiziţiile din perioada analizata mai mari decât │ │ │
│ │ media achiziţiilor în ultimele 12 luni │ 50 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ 3 │Operaţiunea preponderenta din operaţiunile de │ │ │
│ │livrãri/prestãri │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- scutitã cu drept de deducere │ 0 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- scutitã fãrã drept de deducere │ 30 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- livrare/prestare cu cota 19% │ 40 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- livrare/prestare cu 9% │ 40 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │TOTAL │ │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┘


APROBAT, ÎNTOCMIT,

ANEXA 7


────────
la metodologie
───────────────

Fişa de analiza de risc - Instrucţiuni de completare

Fişa de analiza de risc se completeazã pentru fiecare plãtitor, astfel:
- cartusul "suma solicitatã la rambursare1" se completeazã astfel;
●rd. 1 "suma solicitatã la rambursare" se completeazã cu soldul sumei
negative de TVA din perioada de raportare de pe rd. 27 al Decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare.
●rd. 2 "din perioada de raportare" se completeazã cu suma negativa de TVA din rd. 20 al Decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare.
În cazul în care suma de la rd. 1 este diferita de cea de la rd. 2, se vor completa şi celelalte randuri ale cartusului, cu sumele aferente fiecãrei perioade de raportare din care provine suma solicitatã la rambursare.
În cazul în care, în perioada din care provine suma solicitatã la rambursare, exista şi deconturi cu sume pozitive, în coloana "observaţii" se va înscrie suma pozitiva, iar col. "Sume negative" va rãmâne necompletata.
Sumele negative înscrise în coloana "Sume negative" se vor compara, fiecare în parte, cu SIN-ul, iar în coloana de "observaţii", se va mentiona dacã suma negativa respectiva este mai mica sau mai mare decât SIN-ul.
- cartusul "Indicatori de analiza pentru perioadele de raportare în care suma negativa de TVA este mai mare decât SIN-ul final" se completeazã pentru fiecare perioada de raportare în care suma negativa de TVA este mai mare decât SIN-ul
●rd. 1 "Media veniturilor realizate în ultimele 12 luni" - datele se preiau din deconturile privind TVA, rândul "TOTAL", col. 1 - TVA colectat (rândul 6 din Decontul de TVA);
●rd. 2 "Media achiziţiilor pe ultimele 12 liuni" - datele se preiau din deconturile privind TVA, rândul "TOTAL", col. 1 - TVA deductibilã (rd. 18 din Decontul de TVA)
●rd. 3 "Operaţiunea preponderenta din operaţiunile de livrãri/prestãri- datele se preiau din decontul de TVA aferent perioadei analizate, astfel:
- scutitã cu drept de deducere - rd. 4/rd. 6
- scutitã fãrã drept de deducere - rd. 5/rd. 6
- livrare/prestare cu cota 19% - rd. 1/rd. 6
- livrare/prestare cu 9% - rd. 2/rd. 6
Dupã stabilirea ponderilor, se acorda punctajul numai pentru operaţiunea care prezintã ponderea cea mai mare între cele 4 tipuri de operaţiuni prevãzute de formular.

ANEXA 8
────────
la metodologie
────────────────

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Unitatea fiscalã....................................
Nr. înregistrare ................... Data...........


Cãtre,





Plãtitor(denumire/Nume prenume) .................................
Cod identificare fiscalã ........................................
Adresa: Localitate .......... Str. ............. nr. ............
bl. ..... ap. ...... etaj ........... judeţ/sector ..............

Prin Decontul cu sume negative de taxa pe valoarea adãugatã cu opţiune
de rambursare aferent lunii/trim. ....... anul........ aţi solicitat
rambursarea sumei de ........ lei.
În vederea soluţionãrii acestei solicitãri, va rugãm sa prezentaţi,
pana cel târziu la data de ..........., la dl/dna ..............
cam ..........., urmãtoarele documente, pentru perioada .........

- jurnale de vânzãri şi de cumpãrãri []
- balanţa de verificare []
- facturi semnificative []
- contracte []
- alte documente relevante pentru susţinerea
solicitãrii dvs, []
Documentele vor fi prezentate în original şi copie,

Conducãtorul unitãţii fiscale,



ANEXA 9


────────
la metodologie
────────────────

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Unitatea fiscalã .........................
Nr. ..............

Aprobat,
Conducãtorul unitãţii fiscale/
Director coordonator

Avizat,
Şef compartiment specialitate

REFERAT PENTRU ANALIZA DOCUMENTARA

A. Date de identificare ale persoanei impozabile
Cod de identificare fiscalã _____________
Denumire _________________________________
Domiciliu fiscal _________________________

B. Analiza documentara





┌──┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
│1 │Perioada fiscalã la care se referã decontul cu sume │ │
│ │negative cu opţiune de rambursare │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│2 │SIN-ul │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│3 │Suma negativa solicitatã la │ │
│ │rambursare │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│4 │Diferenţa între suma solicitatã şi SIN │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│5 │TVA deductibilã _ │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│6 │Se încadreazã decontul negativ în │[] Da │
│ │tiparul ultimelor perioade? │[] Nu │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│7 │Oferã ultimul raport de inspecţie │[] Da │
│ │fiscalã motive pentru iniţierea unei │[] Nu │
│ │inspecţii anticipate? │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│8 │Au fost solicitate documente │Da,adresa │
│ │suplimentare? │nr. ...... │
│ │ │din ....... │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│9 │Plãtitorul nu s-a prezentat pana la │Decontul se │
│ │expirarea termenului stabilit de │transmite │
│ │organul fiscal │activitãţii │
│ │ │de inspecţie│
│ │ │fiscalã. │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│10│Plãtitorul a solicitat amânarea │[] Da │
│ │termenului de prezentare a │[] Nu │
│ │documentelor │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│11│Amânarea termenului de prezentare │[] Da, pana │
│ │a documentelor a fost aprobatã │la data │
│ │ │de ........ │
│ │ │[] Nu │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│12│Sunt anexate copii ale documentelor care au fost │ │
│ │supuse analizei, potrivit borderoului anexat: │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│13│Documente analizate şi aspecte constatate │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│14│Se propune aprobarea rambursarii în │[] Da, în │
│ │urma analizei documentare: │totalitate │
│ │ │suma .......│
│ │ │[] Nu, se │
│ │ │transmite │
│ │ │pentru │
│ │ │inspecţie │
│ │ │fiscalã │
│ │ │anticipata │
└──┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘


Întocmit,


ANEXA 10


────────
la metodologie
────────────────

FIŞA DE CALCUL A STANDARDULUI INDIVIDUAL NEGATIV
PENTRU MARII CONTRIBUABILI





┌────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea plãtitorului de │ │
│TVA │ │
├────────────────────────────┼──────────────────┬─────────────────────┬────────┤
│Codul de identificare │ │Periodicitatea │Lunar []│
│fiscalã │ │depunerii decontului │Trim. []│
├──────────────┬─────────────┴───┬──────────────┴─────────────────────┴────────┤
│Judeţul │ │ Localitatea │
├──────────────┴──────────┬──────┴──────┬───────────┬─────────────┬────────────┤
│Strada │Numãr │ Bloc │ Scara │ Ap. │
├─────────────────────┬───┴───────────┬─┴───────────┴─┬──────────┬┴────────────┤
│Cod poştal │Sector │Tel: │Fax: │E-mail │
└─────────────────────┴───────────────┴───────────────┴──────────┴─────────────┘

A. SIN-ul brut .........................
(ΣTVA deductibil - ΣTVA colectat)/nr. perioade de raportare (12 sau 4)



B. Motivatia în cazul SIN = 1


- obiect principal de activitate cod CAEN ...........
- stabilit de administraţia fiscalã cf. Referat nr. ....
- SIN negativ (TVA colectat > TVA deductibil) []



C. Ajustare la inflaţie
..............................
(rd. A x indice inflaţie)

D. Indicatori



┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│Nr. │ INDICATORI │Punctaj│
│crt.│ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 1 │Capitaluri proprii │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │mai mic sau egal cu 0 │ 100 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │mai mare decât 0 │ 0 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2 │Grad de indatorare=capital împrumutat/capital propriu │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- mai mic sau egal cu 0 │ 100 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- mai mare decât 0 şi mai mic sau egal cu 1 │ 0 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- mai mare decât 1 │ 50 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│3 │Profitabilitate=profit/cifra de afaceri │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- egal cu 0 │ 70 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- mai mare decât 0 │ 0 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│4* │Obiectul de activitate preponderent │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │comerţ intern │ 80 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │Servicii │ 40 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │producţie agricolã │ 20 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │producţie industriala, perfecţionare activa, comerţ exterior în│ 0 │
│ │nume propriu │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5 │Raportul dintre media vânzãrilor şi media achiziţiilor │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- media vânzãrilor mai mare decât media achiziţiilor │ 0 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- media vânzãrilor mai mica decât media achiziţiilor │ 45 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 6* │Declaraţii fiscale medepuse în perioada de referinta │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- nici una (toate declaraţiile depuse) │ 0 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │1-2 │ 50 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │3-4 │ 100 │
│7* │Obligaţii fiscale restante în perioada de referinta │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- obligaţii la începutul perioadei mai mici decât obligaţiile │ 50 │
│ │ la sfârşitul perioadei │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- obligaţii la începutul perioadei mai mari decât obligaţiile │ 30 │
│ │ la sfârşitul perioadei │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- nu exista │ 0 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 8* │Obligaţii de plata restante la TVA │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- fãrã obligaţii restante │ 0 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │- cu obligaţii restante │ 40 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │TOTAL PUNCTAJ │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘



E. Coeficient de ajustare în funcţie de comportamentul fiscal
..........
F.SIN conform coeficientului de ajustare.
..........
G.SIN
..........

pct. 4* - Nomenclatorul CAEN şi codurile CAEN aplicabile acestui punct sunt prevãzute în Anexa nr. 2
pct. 6* - se verifica depunerea formularului 100 "Declaraţia privind obligaţiile de plata la bugetul de stat"
pct. 7* şi pct. 8* - se considera toate obligaţiile declarate de cãtre contribuabili sau stabilite de cãtre organul fiscal şi neachitate, cu excepţia sumelor pentru care acesta beneficiazã de înlesniri la plata aprobate de organul fiscal competent

LEGENDA:


───────
Locul de unde se obţin elementele din fişa de calcul a SIN;
1. Bilanţul contabil, pentru punctatele 1, 2, 3 şi 4, precum Contul de profit şi pierderi, pentru punctul 3.





Rd. 1 = rd. 82 bilanţ conform OMFP 94/2001
rd. 32 bilanţ conform OMFP 306/2002
Rd. 2 = rd. 58/rd. 82 bilanţ conform OMFP 94/2001
rd. 14/rd. 32 bilanţ conform OMFP 306/2002
Rd. 3 = rd. 77 bilanţ sau rd. 1 cont profit şi pierderi
conform OMFP 94/2001
rd. 29 bilanţ sau rd. 1 cont profit şi pierderi
conform OMFP 306/2001
Rd. 4 - cod CAEN - bilanţ



2. Aplicatia "DECIMP", pentru punctele 5, 6.
3. Fişa analitica de evidenta pe plãtitori, pentru punctele 7, 8.


ANEXA 11


──────────
la metodologie
──────────────

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Direcţia generalã ..........................
Nr. ...............

Aprobat,
Director coordonator

Avizat,
Şef compartiment specialitate

FIŞA DE ANALIZA INDIVIDUALĂ PENTRU MARII CONTRIBUABILI

Cod de identificare fiscalã ___________
Denumire ______________________________
Domiciliu fiscal ______________________





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Indicator
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 are înscrise fapte în cazierul fiscal [] Da
[] Nu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 plãtitor nou înfiinţat [] Da
[] Nu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3 nu are nici un salariat [] Da
[] Nu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4 nu are bunuri imobile sau mobile în patrimoniu; [] Da
[] Nu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 plãtitorul nu a fost verificat (control de fond
sau control în vederea rambursarii TVA) [] Da
în ultimii 2 ani [] Nu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6 volumul obligaţiilor restante la bugetul [] Da
general consolidat depãşeşte 10 miliarde lei [] Nu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7 cu ocazia controalelor fiscale anterioare, [] Da
plãtitorul a fost cercetat sau sancţionat [] Nu
pentru fapte de evaziune sau frauda fiscalã
ori este în litigiu şi dosarele sunt în
instanta
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8 activitatea de inspecţie fiscalã deţine [] Da
informaţii ca prezintã un risc fiscal mare [] Nu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Întocmit,



ANEXA 12


──────────
la metodologie
──────────────

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Direcţia generalã ............................
Nr. ..........................................

Aprobat,
Director coordonator
Avizat,
Şef compartiment specialitate

REFERAT PENTRU ANALIZA DOCUMENTARA
LA MARII CONTRIBUABILI

A. Date de identificare ale persoanei impozabile
Cod de identificare fiscalã _____________________
Denumire ________________________________________
Domiciliu fiscal ________________________________

B. Analiza documentara





┌──┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
│1 │Perioada fiscalã la care se referã decontul cu sume │ │
│ │negative cu opţiune de rambursare │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│2 │SIN-ul │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│3 │Suma negativa solicitatã la │ │
│ │rambursare │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│4 │Diferenţa între suma solicitatã şi SIN │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│5 │TVA deductibilã _ │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│6 │Se încadreazã decontul negativ în │[] Da │
│ │tiparul ultimelor perioade? │[] Nu │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│7 │Oferã Fişa de analiza individualã │[] Da │
│ │motive pentru iniţierea unei │[] Nu │
│ │inspecţii anticipate? │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│8 │Se propune aprobarea rambursarii în │[] Da, în │
│ │urma analizei documentare: │totalitate │
│ │ │suma .......│
│ │ │[] Nu, se │
│ │ │transmite │
│ │ │pentru │
│ │ │inspecţie │
│ │ │fiscalã │
│ │ │anticipata │
└──┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘


Întocmit

____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016