Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 96 din 25 octombrie 2023  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 96 din 25 octombrie 2023 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1002 din 3 noiembrie 2023
    Având în vedere prevederile art. 99 lit. b) şi c) şi ale art. 102^1 alin. (8) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5), precum şi ale art. 10 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) lit. n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 969 din 28 decembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Furnizorii de gaze naturale, clienţii finali, operatorii economici autorizaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, precum şi operatorii sistemelor de distribuţie închise duc la îndeplinire dispoziţiile procedurii prevăzute la art. 1."

    2. Anexa se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) După articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 1^1
    Clienţii finali prevăzuţi la art. 1 sunt:
    a) clienţii racordaţi direct în conducta de alimentare din amonte a gazelor naturale;
    b) clienţii racordaţi direct în sistemul de transport al gazelor naturale;
    c) clienţii racordaţi în sistemul de distribuţie a gazelor naturale;
    d) clienţii racordaţi în sistemul de distribuţie închis;
    e) clienţii racordaţi în magistrala directă."

    b) La articolul 2, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Prezenta procedură se aplică de operatorii economici autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei astfel:
    a) în vederea reconstituirii documentaţiei aferente instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, în funcţie de regimul de presiune:
    (i) pentru instalaţia de utilizare a gazelor naturale, cu presiunea egală sau mai mică de 6·10^5 Pa (6 bar), respectiv p^1 ≤ 6·10^5 Pa (6 bar), este necesară autorizaţia pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale având regimul de medie, redusă şi joasă presiune, tip autorizaţie PDIB;
    ^1 p - presiunea gazelor naturale. În Sistemul internaţional unitatea de măsură pentru presiune este Pascal - «Pa»“, iar în unităţi tehnice este bar - «bar».
    (ii) pentru instalaţia de utilizare a gazelor naturale, cu presiunea cuprinsă între 6·10^5 Pa (6 bar) şi 10·10^5 Pa (10 bar) inclusiv, respectiv 6·10^5 Pa (6 bar) < p ≤ 10·10^5 Pa (10 bar), este necesară autorizaţia pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune, tip autorizaţie PT;
    b) în vederea realizării verificării sau reviziei tehnice a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, în funcţie de regimul de presiune:
    (i) pentru instalaţia de utilizare a gazelor naturale, cu presiunea egală sau mai mică de 6·10^5 Pa (6 bar), respectiv p ≤ 6·10^5 Pa (6 bar), este necesară autorizaţia pentru execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale având regimul de medie, redusă şi joasă presiune, tip autorizaţie EDIB;
    (ii) pentru instalaţia de utilizare a gazelor naturale, cu presiunea cuprinsă între 6·10^5 Pa (6 bar) şi 10·10^5 Pa (10 bar) inclusiv, respectiv 6·10^5 Pa (6 bar)< p ≤ 10·10^5 Pa (10 bar), este necesară autorizaţia pentru execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune, tip autorizaţie ET."

    c) La articolul 3, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Clienţii finali prevăzuţi la art. 1^1 răspund atât pentru eventualele consecinţe apărute ca urmare a neefectuării verificărilor şi/sau reviziilor tehnice a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, prevăzute la alin. (4), cât şi pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin conform prevederilor prezentei proceduri."

    d) După articolul 3^1 se introduce un nou articol, articolul 3^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 3^2
    (1) Revizia tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, prevăzută la art. 3 alin. (3), ţine locul verificării tehnice periodice a acesteia, prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. a), ce trebuie efectuată în anul respectiv.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), următoarea verificare tehnică periodică a instalaţiei de utilizare este scadentă la termenul de maximum 2 ani de la data realizării reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale.
    (3) Revizia tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, prevăzută la art. 3 alin. (3) lit. b), c) sau d), ţine locul reviziei tehnice periodice a acesteia, prevăzută la art. 3 alin. (3) lit. a).
    (4) În situaţia prevăzută la alin. (3), următoarea revizie tehnică periodică a instalaţiei de utilizare este scadentă la termenul de maximum 10 ani de la data realizării reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale."

    e) La articolul 4 alineatul (1), literele c), d), g) şi i) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) OE - operator economic autorizat de ANRE pentru execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, deţinător de autorizaţie tip ET/EDIB, emisă conform prevederilor Regulamentului pentru autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 132/2021, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de regimul de presiune al gazelor naturale;
d) OS - operatorul de distribuţie a gazelor naturale sau operatorul sistemului de distribuţie închis, după caz;
    ................................
g) instalaţie comună de utilizare - parte a instalaţiei de utilizare care deserveşte mai mulţi clienţi finali, cuprinsă între staţia/postul de reglare a presiunii sau robinetul de branşament şi toate sistemele/mijloacele de măsurare fiscale amplasate pe aceasta; instalaţia comună de utilizare este proprietatea comună a clienţilor finali deserviţi;
    ........................................
i) întrerupere a utilizării instalaţiei - întreruperea vehiculării gazelor naturale prin instalaţia de utilizare, ca urmare a demontării sistemului/mijlocului de măsurare de către OS, în cazul clienţilor finali prevăzuţi la art. 1^1 lit. c), d) sau e), sau ca urmare a deconectării locului de consum de către OE, în cazul clienţilor finali prevăzuţi la art. 1^1 lit. a) sau b);"

    f) La articolul 4 alineatul (1), după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:
    "j) Norme tehnice - Normele tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 89/2018, cu modificările şi completările ulterioare."

    g) La articolul 5 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) la cererea clientului final, în situaţiile prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) lit. b), c) sau d), după caz."

    h) La articolul 5 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, pentru situaţia prevăzută la art. 3 alin. (3) lit. b) sau c), după caz;"

    i) La articolul 5, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alineatele (7) şi (8), cu următorul cuprins:
    "(7) Până la data în care transmite clientului final notificarea prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. a), furnizorul de gaze naturale are obligaţia să îşi actualizeze baza de date, cu informaţiile primite de la:
    a) OS, în cazul clienţilor finali prevăzuţi la art. 1^1 lit. c), d) sau e);
    b) OE, în cazul clienţilor finali prevăzuţi la art. 1^1 lit. a) sau b).
(8) În situaţia în care clienţii finali, prevăzuţi la art. 1^1 lit. a) sau b), îşi schimbă furnizorul de gaze naturale, vechiul furnizor are obligaţia să îi transmită noului furnizor informaţiile aferente verificării şi reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferente respectivului loc de consum."

    j) După articolul 5 se introduc două noi articole, articolele 5^1 şi 5^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    Pentru operaţiile prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. b) sau c), notificarea privind efectuarea reviziei tehnice, întocmită în conformitate cu anexa nr. 1, nu este obligatorie pentru efectuarea acesteia, dacă elementele necesare stabilirii conformităţii instalaţiei de utilizare sunt concludente.
    ART. 5^2
    (1) Repunerea în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, după efectuarea reviziei tehnice, se realizează conform prevederilor art. 342 din Normele tehnice.
    (2) Repunerea în funcţiune prevăzută la alin. (1) se realizează de către:
    a) OS în prezenţa clientului final prevăzut la art. 1^1 lit. c), d) sau e), după caz, care permite instalatorului autorizat de ANRE al OS să realizeze toate demersurile necesare realimentării cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi;
    b) OE în prezenţa clientului final prevăzut la art. 1^1 lit. a) sau b), după caz, care permite instalatorului autorizat de ANRE al OE să realizeze toate demersurile necesare realimentării cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi."

    k) La articolul 6, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Verificările sau reviziile tehnice periodice ale instalaţiilor de utilizare, prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a) sau alin. (3) lit. a), se realizează până la data scadentă specificată în notificarea prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. a), în baza unui contract de prestări servicii.
(3) Verificările sau reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare se realizează astfel:
    a) în baza notificării, prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b), şi a unui contract de prestări servicii, pentru operaţiile prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b) sau alin. (3) lit. b), c) sau d), după caz;
    b) în baza unui contract de prestări servicii pentru revizia tehnică prevăzută la art. 3 alin. (3) lit. b) sau c), în situaţia prevăzută la art. 5^1."

    l) La articolul 6, alineatele (5)-(7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) În cazul în care clientul final nu deţine documentaţia tehnică prevăzută la alin. (4), acesta are posibilitatea să solicite, direct sau prin intermediul OE de la OS, o copie a acestei documentaţii tehnice sau a documentelor care au stat la baza punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare aferente respectivului loc de consum; OS este obligat să pună la dispoziţia clientului final aceste documente.
(6) În situaţia în care tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi corespund cu cele din notificarea transmisă de furnizorul de gaze naturale, verificarea sau revizia tehnică prevăzută la art. 3 alin. (2) sau (3) se realizează în baza documentaţiei/documentelor prevăzute la alin. (5).
(7) În situaţia prevăzută la alin. (5), dacă OS sau operatorul economic autorizat de ANRE care a executat instalaţia de utilizare nu deţine documentaţia tehnică sau documentaţia tehnică a instalaţiei de utilizare nu poate fi pusă la dispoziţia OE, iar tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi nu corespund cu cele din notificarea transmisă de furnizorul de gaze naturale, clientul final are obligaţia să întocmească, prin intermediul unui operator economic autorizat de ANRE pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, tip autorizaţie PT/PDIB, în baza unui contract de prestări servicii, documentaţia tehnică, în conformitate cu prevederile Normelor tehnice; documentaţia tehnică se întocmeşte numai pentru punctele de consum care nu corespund notificării."

    m) La articolul 6 alineatul (8), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să întocmească, prin intermediul unui operator economic autorizat de ANRE pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, tip autorizaţie PT/PDIB, în baza unui contract de prestări servicii, documentaţia tehnică privind modificările survenite, în conformitate cu prevederile Normelor tehnice;"

    n) La articolul 6 alineatul (9), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să rezulte că au fost efectuate curăţarea şi verificarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor de ardere în conformitate cu prevederile art. 304 alin. (2) din Normele tehnice;"

    o) La articolul 6, alineatul (12) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(12) Contractele prevăzute la alin. (7) şi la alin. (8) lit. a) cuprind elementele minime obligatorii prevăzute în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezenta procedură."

    p) După articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 7^1
    (1) În situaţia în care clienţii finali nu procedează conform prevederilor art. 7 alin (1) şi nu există informaţii privind termenele scadente, verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei comune se realizează obligatoriu odată cu fiecare verificare sau revizie tehnică a instalaţiilor individuale de utilizare.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), informaţiile privind verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei comune de utilizare, realizate conform prevederilor art. 6, se consemnează în Fişa de evidenţă întocmită odată cu verificarea/revizia tehnică a instalaţiei individuale de utilizare."

    q) La articolul 8, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Clientul final/Membrul asociaţiei de proprietari/locatari are obligaţia să înlocuiască detectorul/detectoarele automat/ automate de gaze montat/montate, înaintea expirării duratei normate de utilizare a acestora, în conformitate cu prescripţiile tehnice ale producătorului; înlocuirea se realizează prin intermediul unui OE."

    r) La articolul 8 alineatul (6), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) instrucţiunile pentru utilizarea gazelor naturale, întocmite conform prevederilor Procedurii privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuţia, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 156/2020;"

    s) La articolul 8, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) Pentru preîntâmpinarea unor evenimente tehnice la clienţii finali casnici şi/sau noncasnici care folosesc aparate consumatoare de combustibili gazoşi racordate la coşuri sau aparate consumatoare de combustibili gazoşi cu flacără liberă tip aragaz, reşou, radiante etc., se recomandă instalarea detectoarelor pentru monoxid/dioxid de carbon; decizia instalării aparţine în exclusivitate clientului final, iar detectoarele trebuie să respecte prevederile art. 173 alin. (3) din Normele tehnice."

    t) După articolul 8 se introduc două noi articole, articolele 8^1 şi 8^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 8^1
    (1) Clienţii finali prevăzuţi la art. 1^1 lit. a) sau b) au obligaţia încheierii unui contract de prestări servicii pentru realizarea verificării sau reviziei tehnice periodice a instalaţiei de utilizare, care să includă şi obligaţiile prevăzute la art. 12^2.
    (2) În situaţia în care clientul final, prevăzut la art. 1^1 lit. a) sau b), îşi schimbă furnizorul de gaze naturale, acesta are obligaţia să îi comunice lui OE, cu care a încheiat contractul prevăzut la alin. (1), noul furnizor de gaze naturale, în termen de maximum 10 zile lucrătoare.
    ART. 8^2
    Clienţii finali au dreptul să notifice ANRE cu privire la încălcarea de către furnizorul de gaze naturale/OS/OE a prevederilor prezentei proceduri, după ce în prealabil s-a adresat furnizorului de gaze naturale/OS/OE pentru clarificarea aspectelor privind verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei de utilizare."

    u) La articolul 9, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) OE are obligaţia ca, în termen de maximum două zile lucrătoare de la înregistrarea la OS, să transmită clientului final un exemplar al Fişei de evidenţă completat cu numărul de înregistrare de la OS sau însoţit cu dovada înregistrării la OS, astfel:
    a) în format hârtie, prin poştă sau înmânare personală;
    b) în format electronic, prin poşta electronică, SMS etc."

    v) După articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 9^1
    (1) Înregistrarea prevăzută la art. 9 alin. (6) poate fi efectuată în una dintre următoarele variante:
    a) în format hârtie, depusă de OE la biroul specializat de informare şi relaţii cu publicul al OS; sau
    b) în format electronic, transmisă de OE prin poşta electronică sau descărcată pe platforma electronică, pusă gratuit de OS la dispoziţia OE, în acest sens.
    (2) Pentru situaţia prevăzută la alin. (1), OS generează un număr de înregistrare:
    a) pe loc, pentru cele prevăzute la alin. (1) lit. a);
    b) în termen de maximum 2 zile lucrătoare, pentru cele prevăzute la alin. (1) lit. b); numărul de înregistrare de la OS se transmite la OE prin poşta electronică."

    w) La articolul 10 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să ia de urgenţă următoarele măsuri, respectiv:
    (i) interzice fumatul;
    (ii) întrerupe alimentarea cu gaze naturale de la robinetul de incendiu, robinetul de contor, robinetul de secţionare sau robinetul de închidere, după caz;
    (iii) efectuează aerisirea încăperilor;
    (iv) localizează defectul şi nu părăseşte zona până la eliminarea totală a gazelor naturale din imobil şi sosirea echipei OS;
    (v) extinde controlul pe întreaga zonă unde este posibilă infiltrarea gazelor naturale;"

    x) La articolul 10, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În situaţia în care, în urma verificării tehnice a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, sunt constatate defecte şi, ulterior remedierii acestora, se impune efectuarea probelor de rezistenţă şi de etanşeitate la presiune, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (1) lit. c) din Procedura privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuţia, recepţia tehnică şi punerea în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 156/2020, OE care a realizat lucrările de remediere efectuează toate operaţiunile de revizie tehnică a instalaţiei de utilizare şi încheie Fişa de evidenţă corespunzătoare reviziei."

    y) La articolul 10, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) Detectoarele şi electroventilele, prevăzute la alin. (6), se montează în conformitate cu prevederile Normelor tehnice."

    z) La articolul 11, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţia în care OE constată că nu există documentaţia tehnică completă care a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare, acesta are obligaţia să informeze clientul final în legătură cu obligaţiile prevăzute la art. 6 alin. (7) sau (8), respectiv la art. 7 alin. (5)."

    aa) La articolul 11, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) OE are dreptul să solicite retragerea fişei de evidenţă, întocmită conform prevederilor art. 9 alin. (4) sau (5), în situaţia în care, ulterior prestării serviciului, clientul final nu îşi îndeplineşte clauzele contractuale."

    bb) După articolul 12 se introduc două noi articole, articolele 12^1 şi 12^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 12^1
    (1) La data întocmirii Fişei de evidenţă, OE, prin operaţiunile pe care le-a realizat cu ocazia verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, concluzionează faptul că instalaţia de utilizare a gazelor naturale îndeplineşte sau nu îndeplineşte condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă, prevăzute la art. 128 alin. (1) din Normele tehnice.
    (2) Prin realizarea verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, OE îşi asumă răspunderea asupra celor precizate în Fişa de evidenţă, la data întocmirii, iar orice modificare adusă instalaţiei de utilizare, ulterior realizării verificării sau reviziei tehnice, cade în răspunderea exclusivă a clientului final.
    ART. 12^2
    În situaţia clienţilor finali prevăzuţi la art. 1^1 lit. a) sau b), OE, cu care aceştia au încheiat contract de prestări servicii pentru realizarea verificării sau reviziei tehnice periodice a instalaţiei de utilizare, pe lângă obligaţiile şi drepturile prevăzute în prezenta procedură mai au şi următoarele obligaţii:
    a) să ţină actualizată evidenţa verificărilor şi reviziilor tehnice periodice a respectivelor instalaţii de utilizare;
    b) să pună la dispoziţia furnizorului de gaze naturale, cu care clienţii finali au încheiate contracte de furnizare gaze naturale, pentru fiecare loc de consum, cu minimum 90 de zile înainte de data scadentă a verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalaţiei de utilizare, următoarele informaţii:
    (i) data ultimei verificări sau revizii tehnice periodice a instalaţiei de utilizare şi data scadentă a acesteia;
    (ii) data ultimei verificări sau revizii tehnice periodice a instalaţiei comune de utilizare, în situaţia în care aceasta există, şi data scadentă a acesteia;
    (iii) numărul, tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi puse în funcţiune;
    c) să transmită furnizorului de gaze naturale, cu care clienţii finali au încheiate contracte de furnizare gaze naturale, Fişele de evidenţă întocmite în conformitate cu prevederile prezentei proceduri;
    d) să transmită clienţilor finali Fişele de evidenţă întocmite în conformitate cu prevederile prezentei proceduri şi la termenele prevăzute în aceasta."

    cc) La articolul 14, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) În situaţia prevăzută la art. 6 alin. (8), în baza Fişei de evidenţă a lucrărilor de revizie tehnică la instalaţia de utilizare gaze naturale, OS actualizează baza de date prevăzută la anexa nr. 7, la rubrica «Aparate consumatoare de combustibili gazoşi puse în funcţiune"

    dd) După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 14^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 14^1
    În situaţia în care, în urma actualizării bazei de date, OS constată faptul că la un loc de consum nu a fost efectuată verificarea sau revizia tehnică periodică a instalaţiei de utilizare sau nu au fost remediate defecţiunile constatate prin Fişa de evidenţă, OS are dreptul să sisteze alimentarea cu gaze naturale a respectivului loc de consum, în ziua constatării, în conformitate cu prevederile art. 138 alin. (2) lit. f) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare."

    ee) La articolul 15, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    (1) Documentele prevăzute la art. 7 alin. (5) se întocmesc în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice aplicabile în domeniul gazelor naturale şi sunt însuşite de către operatorul economic autorizat de ANRE pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, tip autorizaţie PT/PDIB, după caz, precum şi de către instalatorul său autorizat de ANRE, tip autorizaţie PGT/PGIU."

    ff) După articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 17, cu următorul cuprins:
    "ART. 17
    Neefectuarea verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare în termenele legale, precum şi neremedierea deficienţelor constatate la acestea pot atrage răspunderea clientului final."

    gg) La anexa nr. 2 punctul 5 „Drepturile şi obligaţiile prestatorului“, paragraful „Prestatorul are următoarele drepturi“, marcatorul trei se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " să întrerupă total/parţial vehicularea gazelor naturale prin instalaţia de utilizare de la robinetul de incendiu, robinetul de contor, robinetul de secţionare sau robinetul de închidere, după caz, în situaţia în care beneficiarul nu prezintă documentele din care să rezulte că au fost efectuate curăţarea şi verificarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor de ardere, conform prevederilor art. 304 alin. (2) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 89/2018, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv din care să rezulte efectuarea în termen a verificării tehnice periodice a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi/sau în situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare prevăzute de reglementările tehnice aplicabile în domeniul gazelor naturale."

    hh) La anexa nr. 2 punctul 5 „Drepturile şi obligaţiile prestatorului“, paragraful „Prestatorul are următoarele obligaţii“, marcatorul şase se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " să predea beneficiarului, gratuit, un exemplar al instrucţiunilor de utilizare a gazelor naturale, întocmite conform prevederilor Procedurii privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuţia, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 156/2020."

    ii) La anexa nr. 2 punctul 6 „Drepturile şi obligaţiile beneficiarului“, paragraful „Beneficiarul are următoarele drepturi“, marcatorul trei şi litera a) a marcatorului şase se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    " să primească, gratuit, un exemplar al instrucţiunilor de utilizare a gazelor naturale, întocmite conform prevederilor Procedurii privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuţia, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 156/2020;
    ...............................................................
    a) să rezulte că au fost efectuate curăţarea şi verificarea coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor de ardere, conform prevederilor art. 304 alin. (2) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 89/2018, cu modificările şi completările ulterioare;"

    jj) La anexa nr. 4 alineatul (2) tabelul nr. 3, operaţiunile prevăzute la numerele curente 8 şi 14 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "8. Verificarea documentelor prezentate de client, din care să reiasă că au fost efectuate curăţarea şi verificarea coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor de ardere, conform prevederilor art. 304 alin. (2) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 89/2018, cu modificările şi completările ulterioare.
    ...........................................................
14. Verificarea existenţei instrucţiunilor de utilizare a gazelor naturale^3), întocmite conform prevederilor Procedurii privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuţia, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 156/2020."

    kk) La anexa nr. 4 alineatul (2) tabelul nr. 3, după numărul curent 14 se introduce un nou număr curent, numărul curent 15, cu următorul cuprins:
    "15. Testarea funcţionării detectorului/detectoarelor automat/automate de gaze la locul de consum şi a electroventilului/ electroventilelor prin acţionarea butonului de «Test» al detectorului. Se interzice utilizarea oricărei alte metode de testare în situaţia în care detectorul nu are buton de test."

    ll) La anexa nr. 5 alineatul (2) tabelul nr. 3, operaţiunile prevăzute la numerelecurente 8 şi 16 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "8. Verificarea documentelor prezentate de client, din care să reiasă că au fost efectuate curăţarea şi verificarea coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor, conform prevederilor art. 304 alin. (2) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 89/2018, cu modificările şi completările ulterioare.
    ............................................................
16. Verificarea existenţei instrucţiunilor de utilizare a gazelor naturale^3, întocmite conform prevederilor Procedurii privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuţia, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 156/2020."

    mm) La anexa nr. 5 alineatul (2) tabelul nr. 3, după numărul curent 16 se introduce un nou număr curent, numărul curent 17, cu următorul cuprins:
    "17. Testarea funcţionării detectorului/detectoarelor automat/automate de gaze la locul de consum şi a electroventilului/ electroventilelor prin acţionarea butonului de «Test» al detectorului. Se interzice utilizarea oricărei alte metode de testare în situaţia în care detectorul nu are buton de test."




    ART. II
    Operatorul de distribuţie a gazelor naturale sau operatorul sistemului de distribuţie închis, după caz, are obligaţia de a elabora şi publica pe pagina proprie de internet, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, o procedură operaţională proprie care să descrie modalitatea de înregistrare a fişei de verificare sau revizie tehnică a instalaţiei de utilizare, depusă de operatorul economic autorizat de ANRE, precum şi alte informaţii necesare acestora, în cazul în care se constată necesitatea demontării/montării sistemului/mijlocului de măsurare a gazelor naturale.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Mircea Man

    Bucureşti, 25 octombrie 2023.
    Nr. 96.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016