Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 94 din 18 august 2021  privind modificarea şi completarea Condiţiilor-cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel naţional, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 177/2018, precum şi pentru completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici şi noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, a condiţiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, a modelului facturii de energie electrică şi a modelului convenţiei de consum energie electrică, utilizate de furnizorii de ultimă instanţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 94 din 18 august 2021 privind modificarea şi completarea Condiţiilor-cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel naţional, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 177/2018, precum şi pentru completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici şi noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, a condiţiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, a modelului facturii de energie electrică şi a modelului convenţiei de consum energie electrică, utilizate de furnizorii de ultimă instanţă

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 815 din 25 august 2021
    Având în vedere prevederile art. 66 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 10 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
     Condiţiile-cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel naţional, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 177/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 866 din 12 octombrie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3 alineatul (2), după litera e) se introduce o nouă literă, litera e^1), cu următorul cuprins:
    "e^1) integrarea unui loc de consum în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice - conectarea subsistemului de măsurare aferent locului de consum, prin subsistemul de comunicaţie, la sistemul central, ulterior montării echipamentelor necesare şi finalizarea configurării în vederea realizării transferului bidirecţional de date;"

    2. La articolul 8, alineatele (3)-(5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru datele colectate şi tranzitate prin elementele din structura SMI, OD şi furnizorii de energie electrică au obligaţia să asigure toate condiţiile corespunzătoare prelucrării datelor cu caracter personal prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) şi în celelalte acte normative aplicabile în vigoare.
(4) OD şi furnizorii de energie electrică au obligaţia de a informa utilizatorul cu privire la integrarea locului de consum în SMI şi cu privire la noile condiţii determinate de integrarea locului de consum, aferente serviciilor de furnizare şi de distribuţie a energiei electrice.
(5) Informarea prevăzută la alin. (4) se realizează prin transmiterea anexei nr. 4^1 «Condiţii specifice ale locului de consum/de producere şi consum integrat în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice» la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici şi noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, a condiţiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, a modelului facturii de energie electrică şi a modelului convenţiei de consum energie electrică, utilizate de furnizorii de ultimă instanţă, cu modificările şi completările ulterioare."

    3. La articolul 8, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (6) şi (7), cu următorul cuprins:
    "(6) În situaţia în care nu sunt îndeplinite cerinţele Regulamentului general privind protecţia datelor, cu privire la prelucrarea datelor de măsurare ca date cu caracter personal, operatorul de distribuţie limitează înregistrarea datelor de decontare strict la cele necesare facturării lunare a cantităţii de energie electrică consumată/produsă.
(7) În situaţia prevăzută la alin. (6), operatorul de distribuţie are obligaţia să configureze sistemul central de gestiune a datelor de măsurare (HES/MDMS) astfel încât acesta să asigure înregistrarea şi transmiterea către furnizor numai a necesarului de date de decontare pentru facturarea lunară a cantităţii de energie electrică consumată/produsă."

    4. La articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) La racordarea instalaţiilor noilor utilizatori la reţelele electrice, OD montează contoare integrabile în SMI în locurile de consum/de producere şi consum situate în zone în care este programată implementarea SMI în următorii 5 ani, cu respectarea prevederilor prezentelor condiţii-cadru şi a prevederilor legale în vigoare. Integrarea în SMI a acestor contoare se face în conformitate cu prevederile calendarului de implementare a SMI aprobat pentru zona de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice şi ale prezentelor condiţii-cadru."

    5. La articolul 11, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Pentru indicatorul «Media anuală a ratelor zilnice de succes a transmiterii datelor de la contor la HES/MDMS» din anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentele condiţiicadru, raportarea se transmite anual, defalcat pe posturi de transformare. Pentru fiecare post de transformare se va preciza numărul total de contoare aferente postului de transformare şi numărul de contoare integrate în SMI aferente postului de transformare, precum şi datele de localizare (număr/simbol de identificare, localitate, judeţ).
(4) Pentru indicatorul «Durata cumulată a întreruperilor lungi înregistrate la utilizatorii integraţi în SMI» din anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentele condiţii-cadru, valorile raportate vor fi exprimate în minute întrerupere."

    6. La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Revizuirea planurilor de implementare a SMI pentru zonele de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice din calendarul aprobat se realizează cu respectarea prevederilor prezentelor condiţii-cadru şi priveşte exclusiv perioada ulterioară anului în care aceasta are loc."

    7. La articolul 16, alineatul (4) se abrogă.
    8. La articolul 18, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:
    "(8) OD au obligaţia de a factura serviciul de distribuţie a energiei electrice pe baza datelor de măsurare înregistrate de SMI, pentru toţi utilizatorii ale căror locuri de consum/de producere şi consum sunt integrate în SMI."

    9. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    Pe toată durata calendarului de implementare a SMI, lunar, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii curente, OD transmit furnizorilor de energie electrică situaţia cu locurile de consum/de producere şi consum integrate în SMI în luna precedentă, precum şi datele de identificare prevăzute în anexa nr. 4^1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2015, cu modificările şi completările ulterioare."

    10. După articolul 24 se adaugă două noi articole, articolele 25 şi 26, cu următorul cuprins:
    "ART. 25
    Valoarea indicatorului «Media anuală a ratelor zilnice de succes a transmiterii datelor de la contor la HES/MDMS» pentru care SMI implementate se consideră că îndeplinesc funcţionalităţile obligatorii prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele condiţii-cadru, este de minimum 80%. Indicatorul luat în considerare se calculează anual, pe fiecare post de transformare din zonele în care s-a implementat SMI, conform prevederilor art. 11 alin. (3). În cazul neîndeplinirii acestei condiţii, ANRE procedează la nerecunoaşterea costurilor cu amortizarea şi rentabilitatea corespunzătoare echipamentelor care asigură transmiterea datelor aferente posturilor de transformare respective, pentru anul respectiv.
    ART. 26
    OD au obligaţia să îndeplinească ţintele anuale de implementare prevăzute în calendarul de implementare a SMI la nivel naţional aprobat, în proporţie de minimum 90% în ceea ce priveşte numărul total de utilizatori prevăzut pentru integrare, cu respectarea tuturor zonelor planificate pentru integrare în perioada respectivă."

    11. Anexa nr. 5 la Condiţiile-cadru se abrogă.


    ART. II
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici şi noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, a condiţiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, a modelului facturii de energie electrică şi a modelului convenţiei de consum energie electrică, utilizate de furnizorii de ultimă instanţă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 451 din 24 iunie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4 după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4)-(6), cu următorul cuprins:
    "(4) Se aprobă Condiţiile specifice ale locului de consum/de producere şi consum integrat în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice, prevăzute în anexa nr. 4^1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
(5) Condiţiile specifice ale locului de consum/de producere şi consum integrat în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice completează Condiţiile generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, prevăzute la alin. (1).
(6) Condiţiile specifice ale locului de consum/de producere şi consum integrat în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice se transmit utilizatorului de către furnizorul în al cărui portofoliu se află locul de consum/de producere şi consum, împreună cu prima factură emisă după data primirii de la operatorul de distribuţie a situaţiei cu locurile de consum/de producere şi consum integrate în SMI în luna precedentă."

    2. După anexa nr. 4 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 4^1, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. III
    Operatorii de distribuţie concesionari şi furnizorii de energie electrică duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 1 ianuarie 2022.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă


    Bucureşti, 18 august 2021.
    Nr. 94.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 4^1 la Ordinul nr. 88/2015)
    CONDIŢII SPECIFICE
    ale locului de consum/de producere şi consum integrat în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice
    1. Începând cu data de …….., locul de consum/de producere şi consum identificat prin codul de identificare al locului de consum (POD) …………, de la adresa ……………, a fost integrat în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice (SMI).
    2. Informaţiile cu privire la beneficiile care se pot obţine prin valorificarea funcţionalităţilor SMI, precum şi alte date şi informaţii cu privire la sistemele de măsurare inteligentă prevăzute la art. 16 din Condiţiile-cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel naţional, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 177/2018, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi obţinute prin accesarea paginii de internet http://..................*
    3. Ca urmare a integrării în SMI, facturarea energiei electrice consumate la locul de consum/de producere şi consum prevăzut la pct. 1 se face de către furnizor numai pe baza datelor de decontare înregistrate de SMI, fără să se mai solicite transmiterea de către utilizator a indexului autocitit şi fără să se utilizeze o cantitate estimată de energie electrică.
    4. Prin excepţie faţă de prevederile de la pct. 3, dacă operatorul de distribuţie a energiei electrice (OD) nu poate obţine datele de consum/producere înregistrate de subsistemul de măsurare de la locul de consum/de producere şi consum până la data transmiterii către furnizor a datelor pentru facturare, OD transmite furnizorului date estimate pentru perioada de facturare curentă. Durata maximă pentru restabilirea transmiterii datelor de la subsistemul de măsurare la sistemul central de gestiune a datelor de măsurare (HES/MDMS) este de 15 zile de la data la care s-au transmis către furnizor datele de consum/producere aferente perioadei respective de facturare. Se admite maximum o estimare a datelor de consum/producere pentru un loc de consum/producere şi consum pe durata unui trimestru.
    5. Utilizatorul are acces, pe portalul aflat pe pagina de internet http://.............*, la datele istorice de decontare proprii, care cuprind datele de măsurare aferente lunii curente a anului curent, inclusiv cele aferente zilei precedente, în mod continuu, cu respectarea condiţiilor de securitate şi protecţie a confidenţialităţii datelor prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE. Accesul utilizatorului la datele proprii de decontare se face prin intermediul unui cont unic, cu nume de user şi parolă personalizate. Contul unic, cu nume de user şi parolă, se creează de către utilizator la prima accesare a portalului.
    6. În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prin care OD şi furnizorul au dreptul să prelucreze datele conform prevederilor din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, operatorul de distribuţie limitează înregistrarea datelor de decontare strict la cele necesare facturării lunare a cantităţii de energie electrică consumată/produsă.
    * La transmiterea informării, rubrica se completează cu adresa completă a paginii de internet.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016