Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 92 din 29 iunie 2022  privind modificarea şi completarea Regulamentului de calcul şi de decontare a dezechilibrelor părţilor responsabile cu echilibrarea - preţ unic de dezechilibru, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 213/2020, şi pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 92 din 29 iunie 2022 privind modificarea şi completarea Regulamentului de calcul şi de decontare a dezechilibrelor părţilor responsabile cu echilibrarea - preţ unic de dezechilibru, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 213/2020, şi pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 661 din 1 iulie 2022
    Având în vedere prevederile art. 44 alin. (1) şi (2), ale art. 51 şi 52 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/2.195 al Comisiei din 23 noiembrie 2017 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică, precum şi prevederile art. 21 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulamentul de calcul şi de decontare a dezechilibrelor părţilor responsabile cu echilibrarea - preţ unic de dezechilibru, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 213/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1201 şi 1201 bis din 9 decembrie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    Furnizorii de energie electrică care achiziţionează energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică de către prosumatorii care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum şi încheie contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice în temeiul contractului-cadru aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE sunt obligaţi să îşi asume responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor generate pe piaţa de energie electrică de către producătorii/prosumatorii respectivi."

    2. La articolul 141, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Dacă într-un IDi SEN se află în deficit şi (a se vedea imaginea asociată)
    unde (a se vedea imaginea asociată)

    reprezintă media ponderată a preţurilor marginale
    pentru fiecare tip de energie de echilibrare livrată pentru creştere de putere şi a cantităţilor de energie corespunzătoare în IDi, atunci preţul final unic de dezechilibru va fi egal cu (a se vedea imaginea asociată)

    conform prevederilor art. 55 alin. (4) din Regulamentul EB.
    Costurile/veniturile rezultate în urma aplicării acestei prevederi se vor regulariza conform prevederilor art. 175^1-175^7.
(3) Dacă într-un IDi SEN se află în excedent şi (a se vedea imaginea asociată)
    unde
 (a se vedea imaginea asociată)
    reprezintă media ponderată a preţurilor marginale pentru fiecare tip de energie de echilibrare livrată pentru reducere de putere şi a cantităţilor de energie corespunzătoare în IDi, atunci preţul final unic de dezechilibru va fi egal cu
 (a se vedea imaginea asociată)
    conform prevederilor art. 55 alin. (5) din Regulamentul EB.
    Costurile/Veniturile rezultate în urma aplicării acestei prevederi se vor recupera conform prevederilor art. 175^1-175^7."

    3. La articolul 142, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) costurile sau veniturile suplimentare provenite din echilibrarea sistemului în luna de livrare, determinate conform prevederilor art. 175^1."

    4. Articolul 144 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 144
    Pentru a facilita un proces de decontare ordonat, transparent şi nediscriminatoriu, prezentele reguli pentru decontare creează în plus cadrul pentru:
    a) stabilirea unui program de determinare, de punere la dispoziţia părţilor şi de confirmare/contestare a informaţiilor necesare în vederea facturării şi decontării dezechilibrelor PRE şi a costurilor/veniturilor suplimentare provenite din echilibrare;
    b) efectuarea calculelor pentru stabilirea drepturilor de încasare şi a obligaţiilor de plată aferente dezechilibrelor PRE;
    c) efectuarea calculelor pentru redistribuirea costurilor sau veniturilor suplimentare provenite din echilibrarea sistemului;
    d) punerea la dispoziţia părţilor a informaţiilor privind obligaţiile acestora de plată, respectiv drepturile acestora de încasare;
    e) facturarea şi efectuarea plăţilor;
    f) stabilirea şi utilizarea garanţiilor;
    g) măsuri în cazuri de neîndeplinire a obligaţiilor."

    5. Articolul 146 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 146
    ODPE stabileşte, în urma unui proces de consultare publică, formatul standard pentru toate notele de informare pentru decontarea lunară a dezechilibrelor, pentru notele lunare de regularizare şi pentru notele de informare pentru decontarea redistribuirii veniturilor/costurilor suplimentare şi le publică pe pagina de internet proprie."

    6. Articolul 149 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 149
    OTS urmăreşte separat fiecare categorie de obligaţii de plată/drepturi de încasare în relaţia OTS cu PRE, prin înfiinţarea următoarelor tipuri de fişe pentru decontare:
    a) Fişă pentru decontarea dezechilibrelor PRE, întocmită pentru fiecare PRE;
    b) Fişă pentru decontarea veniturilor/costurilor suplimentare provenite din echilibrarea sistemului, întocmită pentru fiecare PRE."

    7. La secţiunea 4.9.3, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Secţiunea 4.9.3. Reguli pentru decontarea dezechilibrelor PRE şi pentru decontarea costurilor/veniturilor suplimentare rezultate din echilibrarea sistemului"

    8. La articolul 168, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) În cazul în care datele finale primite de la OTS în conformitate cu prevederile art. 116 alin. (4^2), ulterior finalizării calculelor prevăzute la alin. (2), diferă de datele preliminare primite de la OTS în conformitate cu prevederile art. 116 alin. (4) şi alin. (4^1), procesul de determinare şi punere la dispoziţie a notelor lunare de informare pentru decontarea lunară a dezechilibrelor şi de verificare/contestare a obligaţiilor de plată/drepturilor de încasare aferente dezechilibrelor PRE se reia pe baza datelor finale primite de la OTS, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii ultimelor valori de către ODPE."

    9. La articolul 168, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Diferenţele dintre obligaţiile de plată/drepturile de încasare care rezultă din aplicarea prevederilor prezentelor reguli de decontare la valorile măsurate aprobate/datele finale primite de la OTS în conformitate cu prevederile art. 116 alin. (4), faţă de aplicarea acestora la valorile măsurate şi, respectiv, la datele preliminare primite de la OTS, se evidenţiază în facturi de regularizare sub formă de sume de plată/de încasat."

    10. După articolul 175 se introduc şapte noi articole, articolele 175^1-175^7, cu următorul cuprins:
    "ART. 175^1
    (1) Costul sau venitul suplimentar lunar provenit din echilibrarea sistemului se determină de ODPE şi este egal cu valoarea lunară a costurilor efective pentru echilibrarea sistemului, calculate ca sumă a costurilor efective pentru echilibrarea sistemului determinate pe toate ID ale lunii respective conform prevederilor art. 130 plus suma valorilor drepturilor lunare de încasare finale corespunzătoare dezechilibrelor înregistrate de fiecare PRE determinate conform art. 172 minus suma în modul a obligaţiilor lunare de plată corespunzătoare dezechilibrelor înregistrate de fiecare PRE determinate conform art. 172 minus suma în modul a valorilor penalităţilor pentru livrarea parţială a energiei de echilibrare determinate conform prevederilor Regulamentului PE. ODPE calculează sumele corespunzătoare repartizării integrale către PRE a costurilor sau veniturilor suplimentare provenite din echilibrarea sistemului, în luna care urmează după luna de livrare.
    (2) În cazul în care valoarea rezultată la alin. (1) este pozitivă, aceasta reprezintă costul suplimentar provenit din echilibrarea sistemului, iar în cazul în care este negativă, aceasta reprezintă venitul suplimentar provenit din echilibrarea sistemului.
    ART. 175^2
    Venitul suplimentar, respectiv costul suplimentar provenit din echilibrarea sistemului care revine fiecărei PRE, cu excepţia PRE Agent de transfer, se determină pe baza aportului acesteia în fiecare ID la reducerea dezechilibrului SEN, respectiv la agravarea dezechilibrului SEN. Valoarea repartizată fiecărei PRE se determină astfel: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - n reprezintă numărul total de PRE, exclusiv PRE Agent de transfer;
    – S_i reprezintă valoarea repartizată către PREi cu excepţia PRE Agent de transfer, din venitul/costul suplimentar provenit din echilibrarea sistemului;
    – S_res reprezintă venitul suplimentar sau costul suplimentar rezultat în luna respectivă din echilibrarea sistemului; iar
    – C_tot, i reprezintă contribuţia la dezechilibrul SEN a PREi cu excepţia PRE Agent de transfer, în luna de livrare, determinată, după caz, astfel:
    a) pentru luna de livrare pentru care se înregistrează venit suplimentar din echilibrarea sistemului: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - DezPRE^t_neg, i este dezechilibrul negativ (în valoare absolută) al PRE_i în ID_t în care DezSENi>0, determinat conform prevederilor art. 115, şi 0 (zero) în IDt în care DezSENi < 0;
    – DezPRE^t_poz, i este dezechilibrul pozitiv al PREi în IDt în care DezSENi <0, determinat conform prevederilor art. 115, şi 0 (zero) în IDt în care DezSENi >0;
    – Ol reprezintă numărul de ID al lunii de livrare;
    b) pentru luna de livrare pentru care se înregistrează cost suplimentar din echilibrarea sistemului: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - DezPRE^t_neg, i este dezechilibrul negativ (în valoare absolută) al PREi în IDt în care Dez_SENi <0 determinat conform prevederilor art. 115, şi 0 (zero) în IDt în care DezSENi >0;
    – DezPRE^t_poz, i este dezechilibrul pozitiv al PREi în IDt în care DezSENi >0, determinat conform prevederilor art. 115, şi 0 (zero) în IDt în care Dez_SENi <0;
    – Ol reprezintă numărul de ID al lunii de livrare;
    – n reprezintă numărul total de PRE, exclusiv PRE Agent de transfer.
    ART. 175^3
    OTS creditează, în cazul unei valori pozitive, sau debitează, în cazul unei valori negative, valoarea suplimentarǎ repartizată unei PRE la nivel lunar, determinată prin însumarea contribuţiilor calculate conform prevederilor art. 175^2, în fişa pentru decontarea veniturilor/costurilor suplimentare aparţinând respectivei PRE.
    ART. 175^4
    ODPE pune la dispoziţia PRE corespunzătoare şi a OTS nota de informare pentru decontarea redistribuirii costurilor/veniturilor suplimentare provenite din echilibrarea sistemului pentru luna n, care cuprinde valoarea suplimentarǎ distribuită respectivei PRE, determinată conform prevederilor art. 175^2, prin postarea ei pe platforma informatică dedicată, în aceeaşi zi în care a postat nota lunară de informare conform prevederilor art. 173.
    ART. 175^5
    O notă de informare pentru decontarea redistribuirii veniturilor/costurilor suplimentare emisă în luna calendaristică n va cuprinde:
    a) valoarea totală a drepturilor de încasare sau a obligaţiilor de plată, după caz, rezultate din redistribuirea veniturilor sau costurilor suplimentare provenite din echilibrarea sistemului, pentru luna calendaristică n – 1; precum şi
    b) suma dezechilibrelor negative ale respectivei PRE constatate în toate ID în care dezechilibrul sistemului a fost pozitiv, în situaţia în care în luna respectivă s-a înregistrat venit suplimentar;
    c) suma dezechilibrelor pozitive ale respectivei PRE constatate în toate ID în care dezechilibrul sistemului a fost negativ, în situaţia în care în luna respectivă s-a înregistrat venit suplimentar;
    d) suma dezechilibrelor negative ale respectivei PRE constatate în toate ID în care dezechilibrul sistemului a fost negativ, în situaţia în care în luna respectivă s-a înregistrat cost suplimentar; şi
    e) suma dezechilibrelor pozitive ale respectivei PRE constatate în toate ID în care dezechilibrul sistemului a fost pozitiv, în situaţia în care în luna respectivă s-a înregistrat cost suplimentar.
    ART. 175^6
    Facturile sunt emise în prima zi lucrătoare care urmează postării notei de informare pentru decontarea redistribuirii veniturilor/costurilor suplimentare pe baza acesteia şi trebuie achitate în maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Plăţile se consideră efectuate la data la care valorile corespunzătoare au fost debitate sau creditate în contul bancar de echilibrare deschis de OTS.
    ART. 175^7
    (1) În cazul în care valorile măsurate aprobate, stabilite conform prevederilor cuprinse în Regulile de măsurare, diferă de valorile măsurate, determinate conform prevederilor aceloraşi reguli, procesul de determinare şi punere la dispoziţie a notelor lunare de informare, regularizare şi decontare şi de verificare/contestare a obligaţiilor de plată/drepturilor de încasare aferente dezechilibrelor PRE şi redistribuirii costurilor sau veniturilor suplimentare pe PE se reia pe baza valorilor măsurate aprobate, cu respectarea aceloraşi termene care curg de la data primirii de ODPE a valorilor măsurate aprobate.
    (2) Diferenţele dintre obligaţiile de plată/drepturile de încasare care rezultă din aplicarea prevederilor prezentelor reguli de decontare la valorile măsurate aprobate, faţă de aplicarea acestora la valorile măsurate, se evidenţiază în facturi de regularizare sub formă de sume de plată/de încasat."

    11. Articolul 193 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 193
    În cazul constatării de către un participant, ulterior termenelor prevăzute la art. 187 sau art. 192, a unor erori în procesul de decontare, determinate de greşeli de agregare a datelor, întreruperi în funcţionarea sistemelor informatice ale operatorilor implicaţi, erori de măsurare a schimburilor între reţele sau a notificării unor SB neconforme cu tranzacţiile încheiate anterior orei de închidere a porţilor pe PE, acesta poate solicita corectarea decontării în termen de 2 luni de la postarea pe platforma informatică dedicată a notei de informare pentru decontare. În acest scop, participantul trebuie să solicite în scris OTS corectarea, prezentând argumentele şi dovezile necesare."



    ART. II
    Regulile comerciale privind colectarea, prelucrarea şi transmiterea valorilor măsurate de energie electrică, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 1 aprilie 2020, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    - Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    Pentru prosumatorii care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum şi încheie contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice în temeiul contractului-cadru aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 227/2018 pentru aprobarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de prosumatorii care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum şi pentru modificarea unor reglementări din sectorul energiei electrice, cu modificările ulterioare, precum şi pentru clienţii casnici deţinători ai unor capacităţi de producere a energiei electrice, respectiv electrice şi termice în cogenerare, conectate la reţea, cu putere electrică mai mică de 400 kW, însumarea valorilor măsurate şi a valorilor măsurate aprobate, prevăzute la art. 11 alin. (1), art. 12 alin. (1), art. 16 alin. (1), art. 17 alin. (1) şi art. 18, se realizează astfel:
    a) energia electrică produsă este înregistrată ca fiind producţie aferentă furnizorului care îşi asumă responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor acestora;
    b) energia electrică produsă nu este inclusă în categoria de informaţii care privesc producţia aferentă fiecărui producător, pe fiecare ID."



    ART. III
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă articolul I punctul 26 din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 33/2021 privind modificarea şi completarea Regulamentului de calcul şi de decontare a dezechilibrelor părţilor responsabile cu echilibrarea - preţ unic de dezechilibru, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 213/2020, şi abrogarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2015 pentru aprobarea Regulilor privind preluarea energiei electrice livrate în reţelele electrice, produsă în perioada de probe a capacităţilor de producere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 550 din 27 mai 2021.

    ART. IV
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A. şi Societatea Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale „OPCOM“ - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. V
    Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. VI
     Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 iulie 2022.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 29 iunie 2022.
    Nr. 92.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016