Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 912 din 4 septembrie 2009  privind modificarea anexei nr. 1 la   Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 2.065/2004 pentru aprobarea metodologiilor de aplicare a prevederilor   Ordonantei Guvernului nr. 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane, republicata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 912 din 4 septembrie 2009 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 2.065/2004 pentru aprobarea metodologiilor de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane, republicata

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 624 din 17 septembrie 2009
ORDIN nr. 912 din 4 septembrie 2009
privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.065/2004 pentru aprobarea <>metodologiilor de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 112/1999 privind cãlãtoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române, republicatã
EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 624 din 17 septembrie 2009


În temeiul prevederilor <>art. 13 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 112/1999 privind cãlãtoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificãrile ulterioare,

ministrul transporturilor şi infrastructurii emite urmãtorul ordin:

ART. I
Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.065/2004 pentru aprobarea <>metodologiilor de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 112/1999 privind cãlãtoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române, republicatã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 149 şi 149 bis din 18 februarie 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii.

p. Ministrul transporturilor
şi infrastructurii,
Constantin Dascãlu,
secretar de stat

Bucureşti, 4 septembrie 2009.
Nr. 912.


ANEXÃ
-----
(Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 2.065/2004 )
---------------------------------------

<>METODOLOGIE
privind încadrarea în categoria de tren, clasã, condiţiile
de emitere, gestionare şi folosire a legitimaţiilor
de cãlãtorie pe cãile ferate române

CAP. I
Dispoziţii generale

În temeiul prevederilor <>art. 13 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 112/1999 privind cãlãtoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române, republicatã, denumitã în continuare ordonanţã, se stabilesc urmãtoarele:
1. Cãlãtoriile gratuite pe cãile ferate române în interes de serviciu şi în interes personal se fac în baza:
- autorizaţiilor de cãlãtorie;
- permiselor de cãlãtorie în interes personal;
- biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu cu una sau mai multe cãlãtorii;
- permiselor de cãlãtorie în interes de serviciu cu una sau mai multe cãlãtorii;
- permiselor de cãlãtorie şcolare.
2. Cãlãtoriile gratuite pe cãile ferate române în interes de serviciu şi în interes personal se efectueazã la clasa a II-a.
Fac excepţie de la prevederile alineatului precedent şi au dreptul sã cãlãtoreascã la clasa I urmãtoarele categorii de personal:
- salariaţii încadraţi la Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A, la Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. Marfã" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., la unitãţile cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestor unitãţi, la filialele acestora, precum şi la subunitãţile din structura organizatoricã a acestora, la Societatea Naţionalã a Cãilor Ferate Române, încadraţi la clasa 23 de salarizare şi la clase superioare acesteia;
- salariaţii încadraţi la Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A., la unitãţile cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestei unitãţi, la filialele acestora, precum şi la subunitãţile din structura organizatoricã a acestora, încadraţi la clasa 24 de salarizare şi la clase superioare acesteia;
- salariaţii cu studii superioare, care sunt încadraţi pe funcţii pentru care se prevãd studii superioare, din unitãţile prevãzute la alineatele precedente, precum şi din cadrul aparatului central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la Autoritatea Feroviarã Românã - AFER şi la alte autoritãţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, din unitãţile medicale din reţeaua proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, din grupurile şcolare industriale de transporturi cãi ferate, din grupurile şcolare de material rulant pentru transporturi feroviare, la Clubul Sportiv Rapid Bucureşti, la Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la unitãţile desprinse din Societatea Naţionalã a Cãilor Ferate Române înainte de intrarea în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe cãile ferate române şi reorganizarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Române, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la unitãţile desprinse din fostul Departament al cãilor ferate şi din fosta Societate Naţionalã a Cãilor Ferate Române, potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 570/1991 privind modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 235/1991 şi reorganizarea activitãţii transporturilor feroviare, cu modificãrile ulterioare;
- salariaţii încadraţi la unitãţile menţionate la alineatele precedente, distinşi cu insigna "Pentru merit ceferist";
- salariaţii care au avut dreptul sã beneficieze de cãlãtorii pe cãile ferate române în interes de serviciu şi în interes personal la clasa I pânã la data intrãrii în vigoare a ordonanţei, dacã schimbarea funcţiei sau a locului de muncã, survenitã ulterior, nu reprezintã o retrogradare.
În cazul în care ambii soţi sunt beneficiari de cãlãtorii pe cãile ferate române, în mod gratuit, în interes de serviciu şi în interes personal, dar la clase diferite, în baza prezentelor reglementãri se acordã dreptul la clasa I ambilor beneficiari.
3. Cãlãtoriile pe bazã de bilete sau permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în interes de serviciu se efectueazã la clasele stabilite în conformitate cu prevederile pct. 2 din prezentul capitol. Pentru deplasãri la distanţe mai mari de 300 km, biletele şi permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române în interes de serviciu se pot emite pentru clasa I şi beneficiarilor de cãlãtorii la clasa a II-a.
4. Pentru deplasarea persoanelor prevãzute la art. 12 din ordonanţã clasele de cãlãtorie se stabilesc prin actul de aprobare.
5. Copiii salariaţilor Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., Companiei Naţionale de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. Marfã" - S.A., Societãţii de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., ai unitãţilor cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestor unitãţi, ai filialelor acestora, precum şi ai subunitãţilor din structura organizatoricã a acestora, ai pensionarilor proveniţi din aceste unitãţi sau din cadrul persoanelor juridice din care aceste unitãţi au rezultat prin reorganizare, inclusiv copiii pensionarilor proveniţi din fosta Societate de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." - S.A., care sunt în întreţinerea acestora, a tutorilor ori se aflã în plasament familial, elevi sau studenţi, precum şi cei care parcurg o formã de învãţãmânt postuniversitar, în vârstã de pânã la 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmeazã studii superioare cu o duratã de învãţãmânt mai mare de 5 ani, în unitãţi de învãţãmânt de stat ori particular şi care urmeazã cursuri şi practicã în alte localitãţi decât cea de domiciliu beneficiazã de permise de cãlãtorie şcolare, în mod gratuit, pentru o distanţã de maximum 300 km. Pânã la vârsta de 26 de ani beneficiazã numai studenţii care urmeazã cursurile universitare de licenţã ale facultãţilor menţionate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii, cu duratã de peste 5 ani, fãrã a se ţine cont de anul de studiu. De permise de cãlãtorie şcolare beneficiazã şi:
- copiii salariaţilor şi pensionarilor proveniţi din aceste unitãţi, care au decedat, dacã copiii respectivi sunt beneficiari de pensie de urmaş dupã salariatul sau pensionarul decedat, iar în cazul salariaţilor decedaţi, vechimea în muncã în aceste unitãţi, pânã la data decesului, este de minimum 10 ani;
- copiii pensionarilor proveniţi din salariaţii acestor unitãţi, în anul pensionãrii acestora, când beneficiazã de facilitãţi de cãlãtorie pe baza legitimaţiei de cãlãtorie obţinute în calitate de salariaţi ai unitãţilor respective, dacã aceştia îndeplinesc condiţiile de vechime de a beneficia de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în calitate de pensionari.
În cazul în care localitatea de domiciliu a beneficiarilor de permise de cãlãtorie şcolare sau, dupã caz, localitatea în care îşi desfãşoarã activitatea unitatea de învãţãmânt este deservitã de o staţie de cale feratã aflatã pe secţiile de circulaţie ale infrastructurii feroviare neinteroperabile închiriate de operatori de transport feroviari, permisele de cãlãtorie şcolare se elibereazã de la prima sau, dupã caz, pânã la ultima staţie de cale feratã de pe secţia de circulaţie pe care îşi desfãşoarã activitatea ca operator de transport Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.
Permisele de cãlãtorie şcolare se vor elibera pentru distanţa maximã prevãzutã şi vor fi valabile la trenuri de persoane şi accelerate. Cu viza regionalei de transport feroviar de cãlãtori sau a Serviciului legitimaţii de cãlãtorie, în funcţie de compartimentul legitimaţii de cãlãtorie emitent al permisului şcolar respectiv, acesta poate fi valabil şi la douã trenuri rapide pentru fiecare sens de circulaţie al relaţiei pentru care a fost emis. Viza se poate acorda pentru trenurile rapide care circulã în trafic intern sau trenurile rapide care circulã în trafic internaţional în compunerea cãrora sunt grupe de vagoane în trafic intern.
Aceste legitimaţii de cãlãtorie sunt valabile numai la clasa a II-a. De asemenea, aceste legitimaţii de cãlãtorie nu se elibereazã altor membri de familie ai beneficiarilor de autorizaţii sau permise de cãlãtorie în interes personal pe cãile ferate române, ci numai copiilor acestora. În cazul în care beneficiarul de permis de cãlãtorie şcolar se cãsãtoreşte, pierde acest drept, pãrintele acestuia fiind obligat sã predea unitãţii emitente permisul şcolar respectiv, în caz contrar pãrintele va rãspunde patrimonial şi disciplinar.
6. Gestionarea legitimaţiilor de cãlãtorie în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române se face de Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., prin Serviciul legitimaţii de cãlãtorie, la nivel central, iar la nivel teritorial, prin compartimentele Legitimaţii de cãlãtorie, cu respectarea prevederilor prezentei metodologii.
7. Modelele legitimaţiilor de cãlãtorie în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române se stabilesc de Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.
8. La schimbarea în primul semestru al anului a clasei de cãlãtorie a titularului dreptului de cãlãtorie pe cãile ferate române, permisele de cãlãtorie eliberate anterior se retrag, se anuleazã şi se elibereazã acestuia şi membrilor sãi de familie numãrul integral de file de permis de cãlãtorie valabile la clasa dobânditã, iar când schimbarea clasei de cãlãtorie are loc în semestrul al doilea al anului se elibereazã acestuia şi membrilor sãi de familie jumãtate din numãrul integral de file de permis de cãlãtorie, astfel încât în ambele situaţii numãrul de file de permis de cãlãtorie acordate anual sã nu depãşeascã numãrul de file de permis stabilit prin ordonanţã. În acelaşi mod se procedeazã şi în cazul în care titularul dreptului de cãlãtorie în cursul unui an calendaristic îşi schimbã locul de muncã în cadrul aceleiaşi societãţi sau la altã societate beneficiarã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române.
9. Pentru emiterea autorizaţiilor şi permiselor de cãlãtorie în interes de serviciu şi în interes personal, a biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu pe cãile ferate române conform ordonanţei, unitãţile beneficiare vor desemna persoanele care se vor prezenta la compartimentele legitimaţii de cãlãtorie din cadrul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. Aceste persoane, denumite gestionari, rãspund patrimonial şi disciplinar de nerespectarea prevederilor ordonanţei şi a prezentei metodologii. Lista nominalã a gestionarilor va fi transmisã compartimentului de legitimaţii de cãlãtorie din cadrul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., care emite legitimaţiile de cãlãtorie unitãţii de care aparţin gestionarii. Termenul minim de eliberare a legitimaţiilor de cãlãtorie în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române de cãtre compartimentele menţionate la pct. 6 este de minimum 10 zile lucrãtoare de la data depunerii documentelor necesare eliberãrii la compartimentele respective.
10. Drepturile de cãlãtorie pe cãile ferate române nu se pot cumula - salariat, membru de familie, pensionar - beneficiarul trebuind sã opteze pentru una dintre calitãţile care dau aceste drepturi.

CAP. II
Cãlãtoria pe bazã de autorizaţii de cãlãtorie

1. Salariaţii încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã la:
- compartimentele de specialitate feroviarã din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii;
- Societatea Naţionalã a Cãilor Ferate Române;
- Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. - Marfã" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A., la unitãţile cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestor unitãţi, la filialele acestora, precum şi la subunitãţile din structura organizatoricã a acestora
beneficiazã în mod gratuit de autorizaţii de cãlãtorie în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române, denumite în continuare autorizaţii.
2. Salariaţii încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã în aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii - alţii decât cei din compartimentele de specialitate feroviarã, la Autoritatea Feroviarã Românã - AFER şi la alte autoritãţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care ocupã funcţii de conducere şi control, beneficiazã pentru cãlãtoria în interes de serviciu şi în interes personal de autorizaţii. Funcţiile respective sunt prezentate în anexa nr. 1.1 la prezenta metodologie.
3. Conform art. 12 din ordonanţã, Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. poate elibera autorizaţii, nominale sau colective, unor persoane din afara Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., care desfãşoarã activitãţi în interesul acesteia. Numãrul, clasele şi modul de acordare vor fi stabilite prin convenţiile încheiate cu fiecare unitate sau prin hotãrâri ale Consiliului de administraţie al Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A.
4. Emiterea autorizaţiilor se face de:
- Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., prin Serviciul legitimaţii de cãlãtorie, pentru centralul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., centralul Companiei Naţionale de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., centralul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. - Marfã" - S.A., centralul Societãţii de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., centralul unitãţilor cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestor unitãţi - în funcţie de sediul acestora, pot fi eliberate de compartimentele regionale, Societatea Naţionalã a Cãilor Ferate Române, compartimentele de specialitate feroviarã din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi pentru salariaţii din aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Autoritatea Feroviarã Românã - AFER şi alte autoritãţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prevãzuţi la pct. 2 - în funcţie de sediul acestora, pot fi eliberate de compartimentele regionale;
- compartimentele legitimaţii de cãlãtorie din cadrul regionalelor de transport feroviar de cãlãtori, pentru personalul Societãţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A., pentru salariaţii unitãţilor cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestei unitãţi şi din unitãţile din structura acestora, pentru personalul din teritoriu al societãţilor prevãzute la pct. 4 liniuţa 1 şi al filialelor acestora.
5. Autorizaţiile pot fi nominale şi colective. Autorizaţia nominalã este o legitimaţie de cãlãtorie netransmisibilã, care conţine fotografia posesorului, numele şi prenumele, funcţia, unitatea la care este angajat, codul numeric personal, clasa de valabilitate, rubrica menţiuni, anul de valabilitate, data emiterii, ştampila şi semnãtura directorului general al Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A.
Autorizaţia colectivã se emite pentru grupuri de maximum 1+4 persoane şi se elibereazã numai de cãtre Serviciul legitimaţii de cãlãtorie, pe timp limitat, în mod gratuit, unor instituţii care desfãşoarã activitãţi comune cu personalul cãii ferate, în baza art. 12 din ordonanţã. Numãrul, clasele şi modul de acordare a acestor autorizaţii se vor stabili prin aprobãri ale Consiliului de administraţie al Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A. Aceastã legitimaţie de cãlãtorie este transmisibilã şi este valabilã numai însoţitã de ordin de deplasare, delegaţie de serviciu sau ordin de serviciu. Aceastã legitimaţie de cãlãtorie nu dã dreptul la obţinerea tichetului de rezervare a locului.
6. Autorizaţiile de cãlãtorie pe cãile ferate sunt valabile la clasa pentru care au fost emise şi dau dreptul posesorului la cãlãtoria fãrã plata suplimentului de tren la trenurile accelerate şi rapide, precum şi la alte categorii de trenuri, conform reglementãrilor comerciale în vigoare emise de Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A.
La cãlãtoria în interes de serviciu aceste autorizaţii dau dreptul la cãlãtoria fãrã plata suplimentului de tren la trenurile InterCity numai personalului încadrat la Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., la filialele acesteia, precum şi la subunitãţile din structura organizatoricã a acestora, în cazul în care titularul prezintã ordinul de deplasare cu menţiunea "Circulã cu tren IC", semnat de conducãtorul unitãţii respective.
Pentru cãlãtoria cu loc rezervat se va achita integral tariful tichetului de rezervare. În acest caz, la verificarea legalitãţii cãlãtoriei de cãtre organele cu sarcini de serviciu în acest sens, posesorul autorizaţiei de cãlãtorie va prezenta autorizaţia de cãlãtorie însoţitã de tichetul de rezervare. Cãlãtoria la o clasã superioarã sau cu trenuri de rang superior se va efectua numai cu achitarea diferenţelor tarifare, conform reglementãrilor comerciale în vigoare emise de Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A.
7. Autorizaţiile pot conţine menţiunea "Valabilã la VD", care dã dreptul posesorului autorizaţiei respective la cãlãtoria cu vagoanele de dormit şi cuşetã fãrã plata suplimentului de pat, precum şi alte menţiuni stabilite de cãtre Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A. prin dispoziţie a directorului general.
Beneficiarii autorizaţiilor ce conţin menţiunile respective se stabilesc de cãtre conducerea fiecãrei societãţi pentru personalul propriu. Funcţiile din aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, din Autoritatea Feroviarã Românã - AFER şi din alte autoritãţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care beneficiazã de autorizaţii ce conţin menţiuni, sunt cuprinse în anexa nr. 1.1. la prezenta metodologie.
În cazul în care posesorul unei autorizaţii de cãlãtorie cu menţiunea "Valabilã la VD" a efectuat o rezervare gratuitã pentru care a fost emis un tichet gratuit renunţã la cãlãtorie, indiferent de motiv, posesorul respectiv are obligaţia de a se prezenta la orice ghişeu de vânzare aparţinând unitãţilor Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., cu patru ore înainte de plecarea trenului, cu tichetul respectiv şi de a solicita eliberarea locului aferent în sistemul electronic de vânzare.
Societãţile ai cãror salariaţi nu respectã prevederile de la alineatul anterior sunt obligate sã suporte contravaloarea integralã a cãlãtoriei pentru care s-a solicitat de cãtre salariat eliberarea tichetului gratuit, urmând ca ulterior aceasta sã îşi recupereze pagubele de la personalul propriu vinovat de nerespectarea prevederilor respective.
Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A. poate elibera autorizaţii cu menţiunea "Valabil la VD", gratuit, unor persoane fizice sau juridice, cu aprobarea Adunãrii generale a acţionarilor a Societãţii Comerciale de Exploatare a Vagoanelor de Dormit, Cuşetã, Restaurant şi Bar "C.F.R. GEVARO" - S.A.
8. Modelele autorizaţiilor vor fi stabilite anual de Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., în funcţie de necesitãţile de desfãşurare a activitãţii, prin dispoziţie a directorului general.
9. Când în cursul anului posesorilor de autorizaţii le înceteazã contractul individual de muncã, inspectorii de personal, semnatari ai borderourilor de emitere, au obligaţia de a retrage imediat autorizaţiile de cãlãtorie şi de a le trimite spre anulare emitentului, purtând rãspunderea disciplinarã, patrimonialã sau, dupã caz, penalã.
Fac excepţie de la aceste prevederi situaţiile în care:
- salariaţii posesori de autorizaţii de cãlãtorie sunt concediaţi conform <>art. 65 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 - <>Codul muncii şi care vor beneficia de autorizaţie pânã la sfârşitul anului;
- salariaţii posesori de autorizaţii de cãlãtorie care se pensioneazã şi care vor beneficia de autorizaţie pânã la sfârşitul anului;
- salariaţii posesori de autorizaţii de cãlãtorie aflaţi în concediu plãtit pentru îngrijirea copilului pânã la vârsta de 2 ani, la unitãţile nominalizate la pct. 1 şi 2, care pãstreazã dreptul la autorizaţii pe cãile ferate române pe perioada respectivã.
10. Pierderea dreptului de cãlãtorie pe baza autorizaţiei are loc şi în urmãtoarele cazuri:
- desfacerea disciplinarã a contractului de muncã;
- înstrãinarea autorizaţiei pentru a fi utilizatã de altã persoanã.
Pierderea dreptului de cãlãtorie pe bazã de autorizaţii pentru salariaţi determinã pierderea dreptului şi pentru membrii de familie ai acestora.
11. În cazul în care unitãţile menţionate la pct. 1 şi 2 hotãrãsc cu acordul salariaţilor unitãţii sã le acorde acestora, pentru cãlãtoria în interes personal, permise de cãlãtorie, aceştia vor beneficia de carnete cu maximum 24 de file de permis. Beneficiarii de autorizaţii nu pot fi în acelaşi timp şi beneficiari de permise de cãlãtorie în interes personal pe cãile ferate române, autorizaţia folosind pentru ambele situaţii.

CAP. III
Cãlãtoria în interes personal pe bazã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române

1. Membrii de familie ai personalului din:
- compartimentele de specialitate feroviarã din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi din Societatea Naţionalã a Cãilor Ferate Române;
- Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. - Marfã" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A., unitãţile cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestor unitãţi, de la filialele acestora şi din subunitãţile din structura organizatoricã a acestora
beneficiazã anual de 24 de file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit.
2. Salariaţii încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã în:
- aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la Autoritatea Feroviarã Românã - AFER şi la alte autoritãţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, alţii decât cei prevãzuţi la pct. 1 şi 2 din cap. II;
- unitãţile medicale din reţeaua proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în grupurile şcolare industriale de transporturi cãi ferate, grupurile şcolare de material rulant pentru transporturi feroviare, la Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la Clubul Sportiv Rapid Bucureşti
beneficiazã anual de 24 de file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit.
Membrii de familie ai acestor salariaţi, precum şi cei ai salariaţilor beneficiari de autorizaţii de cãlãtorie din:
- aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu excepţia celor din compartimentele de specialitate feroviarã;
- de la Autoritatea Feroviarã Românã - AFER şi de la alte autoritãţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii
beneficiazã anual de 12 file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit.
3. Lista grupurilor şcolare industriale de transporturi cãi ferate şi a grupurilor şcolare de material rulant pentru transporturi feroviare, ai cãror salariaţi beneficiazã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în interes personal, în mod gratuit, este prevãzutã în anexa nr. 1.2 la prezenta metodologie.
4. Salariaţii angajaţi cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã la aceste grupuri şcolare, cu normã parţialã, beneficiazã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în interes personal, în mod gratuit, astfel:
- pentru norma de pânã la 50% beneficiazã de 12 file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române, membrii de familie beneficiind de jumãtate din numãrul de file de permis de cãlãtorie aferente titularului;
- pentru norma de peste 50% beneficiazã de 24 de file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române, membrii de familie beneficiind de jumãtate din numãrul de file de permis de cãlãtorie aferente titularului.
Norma întreagã reprezintã numãrul de ore stabilit de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii pentru funcţia respectivã.
În cazul în care salariatul respectiv îşi desfãşoarã activitatea cu normã parţialã la mai multe grupuri şcolare prevãzute în anexa nr. 1.2 la prezenta metodologie, la stabilirea dreptului de a beneficia de permise de cãlãtorie, normele parţiale respective se cumuleazã, numãrul maxim de file de permis acordate fiind de 24 de file.
În acelaşi mod se stabileşte dreptul de a beneficia de permise de cãlãtorie în interes personal şi pentru salariaţii angajaţi cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã, cu normã parţialã, în unitãţile medicale din reţeaua proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi pentru membrii lor de familie.
5. Salariaţii încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã în:
- unitãţile desprinse din Societatea Naţionalã a Cãilor Ferate Române înainte de intrarea în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 12/1998 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- unitãţile desprinse din fostul Departament al cãilor ferate şi din fosta Societate Naţionalã a Cãilor Ferate Române, potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 570/1991 , cu modificãrile ulterioare;
- societãţile comerciale la care Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. - Marfã" - S.A., Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A. sunt acţionari majoritari şi care la data privatizãrii societãţii respective sunt încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã
beneficiazã de maximum 24 de file de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în interes personal, în mod gratuit, pe întreaga perioadã în care unitatea îşi pãstreazã profilul de activitate preponderent feroviarã.
Numãrul de file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române va fi stabilit prin contractele colective de muncã încheiate la nivelul acestor unitãţi, membrii de familie ai acestora beneficiind de jumãtate din numãrul de file de permis aferente titularului, în mod gratuit, respectiv maximum 12 file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române.
Numãrul de file de permis conţinut în carnetele solicitate pentru membrii de familie poate fi egal cu sau diferit de numãrul de file cuprins în carnetele solicitate pentru titulari, fãrã a depãşi numãrul maxim de file acordat prin ordonanţã, respectiv 12 file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române.
6. Metodologia de acordare, de eliberare şi de retragere a permiselor pentru salariaţii operatorilor economici care beneficiazã de prevederile pct. 5 este stabilitã în anexa nr. 2 la ordin.
7. Salariaţii aflaţi în concediu plãtit pentru îngrijirea copilului în vârstã de pânã la 2 ani şi membrii de familie ai acestora beneficiazã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în interes personal în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi salariaţi, dacã contractul colectiv de muncã nu conţine alte prevederi în acest sens.
8. Membrii de familie sunt soţul, soţia şi copiii minori, precum şi persoanele care se încadreazã în categoriile prevãzute în anexa nr. 1.3 la prezenta metodologie.
9. Pensionarii pentru invaliditate de orice grad, cauzatã de accidente de muncã sau de evenimente de cale feratã, proveniţi din salariaţii unitãţilor prevãzute la art. 1-3 din ordonanţã, precum şi membrii lor de familie beneficiazã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în mod gratuit, indiferent de vechimea avutã în aceste unitãţi.
10. Pensionarii şi membrii lor de familie beneficiazã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în mod gratuit, dacã la data pensionãrii persoana care se pensioneazã îndeplineşte una dintre urmãtoarele condiţii:
a) este salariatã la Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. - Marfã" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A., la unitãţile cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestor unitãţi, la filialele acestora, precum şi la subunitãţile din structura organizatoricã a acestora, la Societatea Naţionalã a Cãilor Ferate Române, la compartimentele de specialitate feroviarã din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la Autoritatea Feroviarã Românã - AFER şi la alte autoritãţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii sau, dupã caz, a fost concediatã de la aceste unitãţi în conformitate cu prevederile <>art. 65 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - <>Codul muncii , cu condiţia sã nu se fi angajat cu contract de muncã pe perioadã nedeterminatã la alte unitãţi pânã la data pensionãrii, şi are cel puţin o vechime de 10 ani în aceste unitãţi sau în cadrul persoanelor juridice din care aceste unitãţi au rezultat prin reorganizare;
b) este salariatã la altã unitate decât cele prevãzute la lit. a) sau, dupã caz, nu este salariatã la data pensionãrii şi are o vechime de 25 de ani, bãrbaţii, şi 20 de ani, femeile, în unitãţile prevãzute la lit. a), precum şi în unitãţile desprinse din cadrul fostului Departament al cãilor ferate, în unitãţile desprinse din fosta Societate Naţionalã a Cãilor Ferate Române potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 570/1991 , cu modificãrile ulterioare, în societãţile comerciale la care Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. - Cãlãtori" - S.A., Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. - Marfã" - S.A., Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A. sunt acţionari majoritari şi care la data privatizãrii societãţii respective este încadratã cu contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã;
c) vechimea în muncã se calculeazã prin cumularea perioadelor în care salariatul a lucrat ca angajat pe duratã nedeterminatã în unitãţile menţionate la lit. a) şi b). În cazul în care un salariat a desfãşurat activitate în unitãţile prevãzute la lit. a) şi b) şi se pensioneazã de la unitãţile prevãzute la lit. a) fãrã a avea 10 ani vechime în aceste unitãţi, vechimea necesarã pentru a beneficia de permise de cãlãtorie în calitate de pensionar este cea prevãzutã la lit. b).
11. Condiţiile de vechime prevãzute la pct. 10 lit. a), b) şi c) se aplicã şi persoanelor care s-au pensionat din unitãţile respective anterior apariţiei ordonanţei, luându-se în calcul vechimea în muncã pânã la data pensionãrii persoanei în cauzã.
12. Dreptul de a solicita permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în mod gratuit se prescrie dupã trecerea a 3 ani de la data pensionãrii, dacã solicitarea nu a fost fãcutã în acest termen. Acest termen se aplicã pentru persoanele care se pensioneazã începând cu data republicãrii ordonanţei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Termenul de prescripţie de 3 ani se suspendã în perioada în care pensionarul îşi continuã activitatea în baza unui contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã la una dintre societãţile beneficiare de autorizaţii sau permise de cãlãtorie.
13. Pensionarii care îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române în mod gratuit, în calitate de titulari, au dreptul anual la 24 de file de permis de cãlãtorie, la clasa avutã la data pensionãrii lor sau la data încetãrii dreptului de a mai beneficia de permise, iar membrii lor de familie, la 12 file de permis de cãlãtorie la clasa acordatã pensionarului.
14. Pensionarii care în timpul activitãţii au beneficiat de cãlãtorii în interes personal în calitate de titular, la clase diferite, au dreptul la permise de cãlãtorie pe cãile ferate române la clasa I numai dacã au beneficiat de astfel de permise cel puţin 10 ani.
15. Pensionarii proveniţi din unitãţile prevãzute la art. 1-3 din ordonanţã, precum şi membrii lor de familie dobândesc permise de cãlãtorie pe cãile ferate române începând cu data de 1 ianuarie a anului urmãtor pensionãrii, beneficiind în anul pensionãrii de legitimaţiile de cãlãtorie primite ca salariaţi.
16. Pensionarii proveniţi din unitãţile prevãzute la art. 4 din ordonanţã dobândesc permise de cãlãtorie în interes personal pe cãile ferate române, în mod gratuit, la data pensionãrii, dacã îndeplinesc condiţiile din ordonanţã. Numãrul de file de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române acordate acestora se stabileşte astfel: salariaţii care se pensioneazã în primul semestru al anului beneficiazã în anul respectiv, ca pensionari, de carnete cu 24 de file de permis pentru cãlãtoria pe calea feratã, iar cei care se pensioneazã în semestrul al doilea al anului, de carnete cu 12 file de permis, membrii de familie beneficiind de jumãtate din numãrul de file acordate titularului.
17. Permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române sunt valabile la clasa pentru care au fost emise, la trenurile de persoane, la trenurile accelerate şi rapide fãrã plata suplimentului de tren şi a tichetului de rezervare.
Filele de permis de cãlãtorie pe cãile ferate române, în vederea efectuãrii cãlãtoriei, pot fi vizate de orice staţie sau agenţie de voiaj C.F.R., din interiorul sau afara parcursului înscris pe fila de permis. Parcursul se înscrie de cãtre posesor cu denumirea staţiei de cale feratã de plecare şi a staţiei de cale feratã de destinaţie. Via - ruta se înscrie de casierul cãii ferate.
Ruta este directã atunci când între staţia de cale feratã de plecare şi cea de destinaţie este urmat drumul cel mai scurt. În acest caz nu este obligatorie indicarea rutei pe legitimaţia de cãlãtorie. Nu este necesarã indicarea rutei nici în situaţia când între douã staţii de cale feratã nu existã decât o singurã linie.
Ruta poate cuprinde şi porţiuni de linie care se parcurg de douã ori, fãrã ca parcursul sã se închidã de douã ori în staţia de cale feratã de plecare sau staţia de cale feratã de destinaţie, ruta conţinând obligatoriu denumirea staţiei de cale feratã în care se începe parcurgerea de douã ori a unei distanţe.
Pentru cãlãtoria la o clasã superioarã sau cu trenuri de rang superior posesorii permiselor de cãlãtorie vor achita diferenţele tarifare conform reglementãrilor comerciale în vigoare.
18. La stabilirea vechimii necesare acordãrii permiselor de cãlãtorie pe cãile ferate române pentru pensionari, anii se rotunjesc la întreg în favoarea pensionarului. Perioada de şomaj nu se ia în calcul la stabilirea vechimii pentru a beneficia, în calitate de pensionar, de permise de cãlãtorie gratuitã în interes personal pe cãile ferate române.
19. Pensionarii şi membrii lor de familie care au avut dreptul la permise de cãlãtorie în interes personal pânã la data republicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordonanţei beneficiazã în continuare de acest drept, atât timp cât sunt îndeplinite condiţiile în baza cãrora au fost acordate.
20. Personalul angajat cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã ca personal de specialitate şi administrativ de cãtre casele de ajutor reciproc sau de cãtre organizaţiile sindicale din cadrul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., Companiei Naţionale de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. - Marfã" - S.A., Societãţii de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F" - S.A. beneficiazã de permise de cãlãtorie în interes personal conform contractelor colective de muncã. Pentru personalul respectiv, la stabilirea vechimii pentru a beneficia de permise în interes personal, în mod gratuit, ca pensionar nu se ia în calcul perioada lucratã în aceste unitãţi.
21. Perioada efectuãrii serviciului militar obligatoriu constituie vechime pentru a beneficia de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române, dupã pensionarea salariatului, în cazul în care contractul individual de muncã al acestuia a fost suspendat pe perioada respectivã. De aceastã prevedere beneficiazã şi acele persoane care, dupã efectuarea serviciului militar obligatoriu, au reluat activitatea în unitãţile beneficiare de permise de cãlãtorie conform prezentei metodologii.
22. Drepturile de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române nu se pot cumula - salariat, membru de familie, pensionar, beneficiarul trebuind sã opteze pentru una dintre calitãţile care dau acest drept.
23. În situaţia în care ambii soţi sunt pensionari cu drept de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit, dupã decesul unuia dintre soţi, soţul supravieţuitor poate opta pentru dreptul de permise de cãlãtorie în calitate de urmaş sau în calitate de titular al dreptului de cãlãtorie, calitate pe care nu o pierde chiar dacã opteazã pentru pensie de urmaş.
24. Dacã ambii soţi sunt pensionari cu drept de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit, unul dintre soţi având dreptul de cãlãtorie la clasa I, iar celãlalt soţ la clasa a II-a, dupã decesul soţului care beneficia de dreptul la cãlãtorie la clasa I, soţul supravieţuitor poate opta pentru 24 de file de permis de cãlãtorie clasa a II-a sau 12 file de permis de cãlãtorie clasa I, anual.
25. În situaţia în care soţul supravieţuitor nu este beneficiar de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit, în calitate de titular, şi opteazã pentru pensie de urmaş dupã soţul fost beneficiar al dreptului de cãlãtorie, acesta beneficiazã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit, în calitate de urmaş, respectiv 12 file de permis anual, la clasa avutã de soţul decedat, numai dacã soţul decedat îndeplineşte condiţiile de vechime pentru a beneficia de permis de cãlãtorie în calitate de pensionar stabilite prin ordonanţã, şi pierde acest drept dacã se recãsãtoreşte.
26. În situaţia în care soţul supravieţuitor este beneficiar de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române şi opteazã pentru pensie de urmaş dupã soţul decedat nebeneficiar de astfel de permise, acesta îşi menţine dreptul de cãlãtorie pe cãile ferate române ca titular de drept.
27. În cazul în care soţul supravieţuitor al titularului dreptului de cãlãtorie pe cãile ferate române nu opteazã pentru pensie de urmaş, acesta nu mai beneficiazã de permise de cãlãtorie ca membru de familie.
28. Permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române acordate în mod gratuit membrilor de familie se elibereazã numai titularului dreptului de cãlãtorie, cu excepţia celor care sunt titulari ai drepturilor de pensie de urmaş.
29. Copiii beneficiarilor de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit, care în anul calendaristic împlinesc vârsta limitã stabilitã prin prezenta metodologie pentru a beneficia de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române, primesc drepturile complete pentru anul întreg, indiferent de data împlinirii acestei vârste, permisele fiind valabile în tot cursul anului respectiv. Copiii care se cãsãtoresc pierd dreptul la permise de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit, titularul dreptului de cãlãtorie fiind obligat sã predea permisele respective gestionarului emitent pentru a fi anulate, în caz contrar pãrintele titular va rãspunde patrimonial şi disciplinar.
30. În cazul în care titularul dreptului de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române refuzã sã solicite permise de cãlãtorie pe cãile ferate române pentru membrii de familie, aceştia, pe baza dosarului cu acte doveditoare - inclusiv acordul unitãţii care suportã contravaloarea cãlãtoriilor efectuate de titularul dreptului de cãlãtorie, în vederea rezolvãrii, pot solicita personal acordarea dreptului de cãlãtorie, adresându-se directorului regionalei de transport feroviar sau conducerii Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., în funcţie de emitentul dreptului de cãlãtorie al titularului. Pentru membrii de familie ai pensionarilor aflaţi în situaţia menţionatã anterior aprobarea se dã de cãtre Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. - Oficiul de stabilire a dreptului de cãlãtorie.
31. Persoanele încadrate în muncã în cursul anului şi care îndeplinesc condiţiile de acordare a permiselor de cãlãtorie în interes personal beneficiazã de numãrul întreg de file dacã angajarea a avut loc în primul semestru şi de jumãtate din numãrul de file dacã angajarea a avut loc în cel de-al doilea semestru al anului respectiv. În acelaşi mod se procedeazã şi la stabilirea numãrului de file de permis de cãlãtorie în interes personal pe cãile ferate române pentru membrii de familie ai persoanelor încadrate în cursul anului, care beneficiazã de permise de cãlãtorie sau autorizaţii de cãlãtorie ca urmare a încadrãrii respective.
32. În cazul în care salariaţii sau pensionarii titulari ai dreptului de cãlãtorie se cãsãtoresc, se acordã membrilor de familie numãrul întreg de file de permis dacã se solicitã în primul semestru al anului şi jumãtate din numãrul de file de permis dacã se solicitã în al doilea semestru al anului respectiv.
33. Când în cursul anului posesorilor de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române, în mod gratuit, le înceteazã contractul individual de muncã, inspectorii de personal, semnatari ai borderourilor de emitere, au obligaţia de a retrage imediat permisele de cãlãtorie şi de a le trimite spre anulare emitentului, în caz contrar urmând sã rãspundã disciplinar, patrimonial sau, dupã caz, penal.
34. Pierderea dreptului de cãlãtorie pe bazã de permise de cãlãtorie are loc şi în urmãtoarele cazuri:
- desfacerea disciplinarã a contractului de muncã;
- înstrãinarea permisului de cãlãtorie pentru a fi utilizat de altã persoanã.
Pierderea dreptului de cãlãtorie pe bazã de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române de cãtre titular determinã pierderea dreptului şi pentru membrii de familie ai acestuia.
Fac excepţie membrii de familie ai beneficiarilor de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române care au decedat şi care îşi menţin dreptul la permise de cãlãtorie pânã la finele anului.

CAP. IV
Cãlãtoria pe baza biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu

1. Cãlãtoria în interes de serviciu pe cãile ferate române se poate face şi în baza biletului de cãlãtorie în interes de serviciu cu una sau mai multe cãlãtorii.
Biletele se vor elibera:
a) salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã determinatã sau nedeterminatã la unitãţile prevãzute la art. 1-4, art. 7 şi 12 din ordonanţã;
b) cursanţilor de la toate formele de învãţãmânt din reţeaua unitãţilor Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., Companiei Naţionale de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. Marfã" - S.A., Societãţii de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., unitãţilor cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestor unitãţi şi filialelor acestora;
c) copiilor salariaţilor din unitãţile prevãzute la lit. b), care sunt sportivi la cluburile şi asociaţiile sportive feroviare sau fac parte din formaţiile artistice feroviare, pentru deplasãri la competiţii şi festivaluri;
d) salariaţilor societãţilor comerciale care executã lucrãri în interesul cãii ferate;
e) sportivilor şi antrenorilor legitimaţi la Clubul Sportiv Rapid Bucureşti care se deplaseazã la competiţiile sportive.
2. Modul de acordare, de eliberare, de retragere şi de suportare a contravalorii biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu pentru unitãţile prevãzute la art. 4 din ordonanţã şi la pct. 1 lit. d) din prezentul capitol este stabilit în anexa nr. 2 la ordin, iar pentru Clubul Sportiv Rapid Bucureşti este stabilit în anexa nr. 3 la ordin.

CAP. V
Cãlãtoria pe baza permiselor de cãlãtorie în interes de serviciu

1. Cãlãtoria în interes de serviciu pe cãile ferate române se face în baza permisului de cãlãtorie în interes de serviciu cu una sau mai multe cãlãtorii pentru salariaţii prevãzuţi la art. 2 alin. (1) din ordonanţã, şi anume pentru salariaţii încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã în aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la Autoritatea Feroviarã Românã - AFER şi la alte autoritãţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, alţii decât cei prevãzuţi la pct. 1 şi 2 din cap. II din prezenta metodologie, în unitãţile medicale din reţeaua proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în grupurile şcolare industriale de transporturi cãi ferate, în grupurile şcolare de material rulant pentru transporturi feroviare, la Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi la Clubul Sportiv Rapid Bucureşti.
2. Modul de eliberare, de utilizare şi suportarea contravalorii permiselor de cãlãtorie în interes de serviciu sunt stabilite în anexa nr. 3 la ordin.

CAP. VI
Gestionarea autorizaţiilor de cãlãtorie, a permiselor de cãlãtorie în interes de serviciu şi în interes personal, a biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu

A. Autorizaţii de cãlãtorie
1. Autorizaţiile de cãlãtorie pe cãile ferate române se tipãresc de cãtre Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.
Serviciul legitimaţii de cãlãtorie la nivel central şi compartimentele legitimaţii de cãlãtorie la nivel teritorial, în baza borderourilor, iar pentru persoanele nou-angajate şi a cererilor transmise de cãtre gestionarii nominalizaţi de unitãţile beneficiare de autorizaţii şi permise de cãlãtorie pe cãile ferate române conform ordonanţei, înregistreazã datele ce se vor tipãri pe autorizaţii. Gestionarii nominalizaţi rãspund de corectitudinea datelor înscrise în borderouri şi cereri.
2. Gestionarii nominalizaţi de unitãţile beneficiare de autorizaţii de cãlãtorie pe cãile ferate române ridicã autorizaţiile de cãlãtorie de la unitãţile emitente - compartimentele legitimaţii de cãlãtorie teritoriale sau compartimentul central, în baza notei de comandã şi a borderourilor întocmite în douã exemplare, semnate de gestionar, inspectorul de personal şi de conducãtorul unitãţii, aceştia rãspunzând de exactitatea şi corectitudinea datelor înscrise în borderouri, purtând rãspunderea patrimonialã, disciplinarã sau, dupã caz, penalã.
3. La predarea autorizaţiilor cãtre gestionarii unitãţilor beneficiare de autorizaţii de cãlãtorie pe cãile ferate române, unitatea emitentã reţine un exemplar al borderourilor şi actele justificative, la care ataşeazã borderoul electronic în baza cãruia predã autorizaţiile respective, câte un exemplar al fiecãrui borderou fiind predat şi gestionarilor unitãţilor beneficiare.
4. În caz de pierdere, furt, distrugere etc. a autorizaţiei de cãlãtorie, titularul acesteia va solicita emitentului anularea autorizaţiei în cauzã şi eliberarea unei noi autorizaţii. În acest scop, solicitantul va prezenta urmãtoarele acte:
- cerere scrisã;
- chitanţã diverse încasãri emisã de casa unei staţii de cale feratã, prin care se achitã taxa de publicare în Buletinul informativ "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.;
- dovada de la organul teritorial de poliţie, prin care se atestã semnalarea furtului, dacã este cazul;
- autorizaţia deterioratã, dacã este cazul.
Aprobarea se dã de cãtre directorul regionalei de transport feroviar de cãlãtori sau de cãtre conducerea Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., cu avizul compartimentelor legitimaţii de cãlãtorie sau al Serviciului legitimaţii de cãlãtorie central, în funcţie de emitentul autorizaţiei pierdute.
În baza aprobãrii, compartimentele legitimaţii de cãlãtorie teritoriale sau central anuleazã autorizaţia respectivã, eliberarea noii autorizaţii efectuându-se cu respectarea procedurilor aplicate la eliberarea celei anterioare.
B. Permisele de cãlãtorie în interes personal pe cãile ferate române
5. Permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române pentru pensionarii şi membrii lor de familie, care beneficiazã de aceste drepturi conform ordonanţei, se emit de cãtre compartimentele legitimaţii de cãlãtorie din cadrul regionalelor de transport feroviar de cãlãtori.
6. Permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române pentru salariaţi şi membrii lor de familie se emit de cãtre compartimentele legitimaţii de cãlãtorie din cadrul societãţii, pentru unitãţile pentru care emit şi autorizaţii, iar pentru unitãţile care nu sunt prevãzute sã beneficieze de autorizaţii, permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române se emit de compartimentele legitimaţii de cãlãtorie regionale pe raza cãrora au sediul unitãţile beneficiare, conform ordonanţei.
7. Permisele de cãlãtorie pentru membrii de familie ai posesorilor de autorizaţii de cãlãtorie, precum şi pentru pensionari şi membrii lor de familie se gestioneazã electronic. În baza cererilor depuse de cãtre titulari, compartimentele legitimaţii de cãlãtorie din cadrul societãţii creeazã câte o fişã de evidenţã a fiecãrui posesor de permis menţionat anterior, care conţine datele de identificare ale acestuia, inclusiv fotografia şi codul numeric personal, rezultând astfel "cartea de identitate virtualã". Dupã crearea acestor cãrţi de identitate virtuale compartimentele legitimaţii de cãlãtorie regionale şi central transmit aceste informaţii la Serviciul legitimaţii de cãlãtorie care le înregistreazã în calculatorul central, acesta verificând sã nu existe un posesor înregistrat la mai multe puncte de lucru, dupã care alocã fiecãrui posesor de permis un numãr de carte de identitate virtualã. Dupã alocarea numerelor respective informaţiile sunt preluate de compartimentele legitimaţii de cãlãtorie, care, la emiterea permiselor de cãlãtorie în baza borderourilor de emitere sau a cererilor - pentru pensionari, selecteazã posesorul, numãrul permisului fiind alocat automat de calculator. La completarea permisului respectiv de cãtre gestionar se înscriu codul numeric personal al posesorului şi numãrul de control reprezentat de numãrul cãrţii de identitate virtuale, din borderoul electronic predat de emitent.
Ca elemente de siguranţã permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române conţin caseta oranj pe copertã şi file, casetã care nu poate fi scanatã sau xeroxatã, iar filele permisului sunt confecţionate din hârtie specialã cu filigran în masã personalizat "C.F.R. Cãlãtori".
8. Gestionarii nominalizaţi de unitãţile beneficiare pentru ridicarea permiselor de cãlãtorie pe cãile ferate române vor prezenta unitãţilor emitente nota de comandã şi borderoul întocmit în douã exemplare, semnate de gestionar, inspectorul de personal şi de conducãtorul unitãţii, la compartimentele legitimaţii de cãlãtorie din cadrul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., conform alocãrii prezentate în metodologie.
Borderourile vor fi întocmite citeţ, fãrã ştersãturi şi separat pe clase.
Conducãtorii unitãţilor, inspectorii de personal şi gestionarii desemnaţi sunt direct rãspunzãtori de exactitatea şi corectitudinea datelor înscrise în borderouri şi poartã rãspunderea patrimonialã, disciplinarã sau, dupã caz, penalã. La predarea permiselor cãtre gestionarul unitãţii beneficiare, unitatea emitentã reţine un exemplar al borderoului manual şi actele justificative, la care ataşeazã borderoul electronic în baza cãruia predã permisele respective, câte un exemplar al fiecãrui borderou fiind predat şi gestionarului unitãţii beneficiare.
9. Dupã completarea permiselor de cãlãtorie pe cãile ferate române cu datele conform formularului, gestionarii prezintã permisele de cãlãtorie completate, împreunã cu borderourile - manual şi electronic, pentru verificarea datelor dintre borderouri şi permise, la gestionarul de la care s-au ridicat.
10. Dupã verificare emitentul va opera eventualele anulãri în borderourile electronice, va semna şi va aplica permiselor ştampila rotundã şi timbrul sec.
Borderourile prezentate de cãtre gestionari pentru eliberarea permiselor de cãlãtorie vor fi întocmite curat, citeţ, ţinându-se seama cã ele se pãstreazã ca evidenţe de emiteri şi ca piese justificative.
11. La prima emitere dupã dobândirea calitãţii de pensionar, solicitantul trebuie sã prezinte urmãtoarele acte doveditoare:
- cartea de muncã în original şi în copie sau, dupã caz, adeverinţã pentru vechimea în muncã pentru salariaţii instituţiilor care nu întocmesc cãrţi de muncã;
- decizia de pensie, copie şi original;
- ultimul talon de pensie - sau adeverinţã de la oficiul de pensii, în cazul în care pensia se achitã prin cont bancar;
- certificat de cãsãtorie, copie şi original;
- certificat de naştere pentru copii, copie şi original, în cazul în care se regãseşte la prevederile art. 11 din ordonanţã, adeverinţã de la unitatea de învãţãmânt respectivã;
- câte o fotografie color pentru titular şi membrii de familie, pentru crearea fişelor de evidenţã electronicã - cãrţile de identitate virtuale.
În acest caz solicitantul se va prezenta cu actele sus-menţionate la:
- compartimentele legitimaţii de cãlãtorie teritoriale, în cazul în care solicitantul se pensioneazã de la Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R Cãlãtori" - S.A., Compania Naţionalã de Cãi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Marfã "C.F.R. Marfã" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., de la unitãţile cu profil feroviar care rezultã prin reorganizarea acestor unitãţi, de la filialele acestora, precum şi din subunitãţile din structura organizatoricã a acestora;
- Oficiul de stabilire a dreptului de cãlãtorie din cadrul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., în cazul în care solicitantul se pensioneazã de la alte unitãţi decât cele sus-menţionate.
12. Pentru obţinerea permiselor de cãlãtorie pentru anii urmãtori primei emiteri, pensionarii prezintã odatã cu cererea ultimul cupon-mandat poştal de pensie sau adeverinţã eliberatã de oficiul de pensii în cazul în care pensia se încaseazã prin cont bancar. Dovada de încasare a pensiei se anexeazã la cerere şi rãmâne la emitent.
13. Permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române nu sunt valabile decât însoţite de actul de identitate - buletin de identitate, carte de identitate, paşaport, certificat de naştere pentru copiii membri de familie -, care conţine codul numeric personal.
14. Permisele de cãlãtorie individuale sunt legitimaţii de cãlãtorie de tip foaie, clasa I şi clasa a II-a. Pe coperta acestor permise se completeazã anul de valabilitate, iar în interior, pe pagina 2, se completeazã codul numeric personal, numãrul de control - numãrul cãrţii de identitate virtuale sau numãrul borderoului, numele şi prenumele titularului permisului, funcţia sau, în cazul membrilor de familie, calitatea de soţ, soţie, fiu, fiicã, unitatea, data emiterii, semnãtura emitentului şi ştampila rotundã a unitãţii emitente.
15. Nota de comandã prin care se solicitã permise de cãlãtorie de cãtre beneficiari nu poate sã conţinã alte tipuri de carnete decât cele pentru care sunt stabilite tarife aprobate prin ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii.
16. Permisele de cãlãtorie pe cãile ferate române completate eronat se anuleazã şi se prezintã odatã cu borderourile pentru a se constata anularea lor. Acestea se pãstreazã la unitatea emitentã ataşate la actul - borderoul - pe baza cãruia s-au fãcut emiterile.
În acelaşi mod se procedeazã şi cu filele de permise de cãlãtorie retrase din carnetele de permise, în cazul persoanelor care nu au dreptul la numãrul de permise integral cuprinse în carnet.
Filele retrase şi anulate din carnetele de permise de cãlãtorie pe cãile ferate române rãmân ataşate anulate la actul - borderoul - de preschimbare.
17. Schimbarea permiselor pentru o clasã superioarã se face în cursul anului numai în cazul promovãrii într-o funcţie care justificã dreptul. În cazul în care beneficiarul permiselor de cãlãtorie valabile la clasa I este retrogradat, el continuã sã utilizeze permisele de cãlãtorie primite pânã la sfârşitul anului.
18. Pierderea sau furtul permiselor de cãlãtorie va fi declaratã/declarat în scris de cãtre titularii lor, pentru a fi publicatã/publicat în Buletinul informativ "C.F.R. Cãlãtori". În cazul în care aceştia nu vor anunţa pierderea sau furtul, iar legitimaţiile se vor gãsi în posesia altor persoane, se considerã cã ele au fost înstrãinate voluntar şi titularii vor suporta consecinţele legale.
Cererea de anulare se adreseazã unitãţii de care aparţine titularul. La cerere se va ataşa chitanţa de platã a costului publicãrii.
Cererea se va transmite unitãţii emitente pentru întocmirea formelor în vederea publicãrii.
19. Publicarea permiselor de cãlãtorie, precum şi a celorlalte tipuri de legitimaţii de cãlãtorie cuprinse în prezenta metodologie pierdute sau furate se face în Buletinul Informativ "C.F.R. Cãlãtori", numai de cãtre Serviciul relaţii cu publicul al Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. Compartimentele legitimaţii de cãlãtorie regionale şi central vor întocmi trimestrial situaţia legitimaţiilor de cãlãtorie pierdute sau furate, pe tip de legitimaţie, pe care o vor transmite în scris, în douã exemplare, şi pe suport magnetic la Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. - Serviciul relaţii cu publicul, pentru publicare.
20. În cazul pierderii sau furtului permiselor, nu se mai elibereazã altele pentru anul respectiv.
21. În cazul deteriorãrii, distrugerii permiselor de cãlãtorie prin spãlare, incendiere, din cauza unor calamitãţi naturale, directorul regional sau conducerea Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. poate aproba, în raport cu situaţia concretã, eliberarea unor noi permise pentru anul respectiv. Numãrul de file de permis de cãlãtorie ce se vor elibera va fi în concordanţã cu numãrul de file neutilizate, dacã se poate constata, sau cu numãrul de luni întregi rãmase pânã la finele anului. În acest caz solicitantul va depune la sediul regionalelor de transport feroviar de cãlãtori sau al Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. - Serviciul legitimaţii de cãlãtorie, în funcţie de compartimentul legitimaţii de cãlãtorie care a eliberat permisul de cãlãtorie, urmãtoarele acte:
- declaraţia solicitantului;
- cererea scrisã a solicitantului pentru eliberarea unui nou permis;
- permisul deteriorat;
- confirmare din partea autoritãţilor, din care sã rezulte cã bunurile solicitantului au fost afectate de incendii sau alte calamitãţi naturale.
22. Fiecare gestionar va ţine o evidenţã separatã, pe tip de legitimaţie şi unitate beneficiarã, atât pentru salariaţi, cât şi pentru membrii lor de familie. Pentru pensionari şi membrii lor de familie evidenţa va fi întocmitã pe tip de legitimaţie emisã.
C. Biletele de cãlãtorie în interes de serviciu
23. Biletul de cãlãtorie în interes de serviciu pe cãile ferate române este o legitimaţie de cãlãtorie de tip foaie dus-întors, care se elibereazã de aceleaşi unitãţi ca şi celelalte tipuri de legitimaţii de cãlãtorie în interes de serviciu pe cãile ferate române.
Biletul de cãlãtorie în interes de serviciu este un imprimat strict socotit, care se tipãreşte în carnete de câte 25 x 2 file şi se completeazã prin calchiere cu indigo, în douã exemplare, dintre care exemplarul original se înmâneazã titularului, copia rãmânând la emitent, pentru control şi justificare.
Acest bilet se poate întocmi pentru orice clasã şi este de douã tipuri, dupã cum urmeazã:
- biletul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru o cãlãtorie dus-întors pentru un anumit parcurs. Acest model de bilet este folosit şi la cãlãtoria în grup, însoţit de tabel nominal;
- biletul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru mai multe cãlãtorii dus-întors pe parcursurile indicate, care se foloseşte numai pentru cãlãtoria individualã.
Pentru fiecare dintre cele douã tipuri de bilete de cãlãtorie în interesul serviciului existã douã modele, unul pe care nu este specificat rangul trenului şi care este valabil la tren de persoane şi unul care are specificatã valabilitatea la trenurile de persoane, accelerate şi rapide.
Pentru utilizarea acestor bilete la o clasã superioarã sau trenuri de rang superior, posesorii acestora achitã diferenţele tarifare conform reglementãrilor comerciale în vigoare.
Biletele de cãlãtorie în interesul serviciului al cãror model are specificatã valabilitatea la trenurile de persoane, accelerate şi rapide se tarifeazã la tren rapid, iar cele al cãror model nu are specificat rangul trenului se tarifeazã la tren de persoane.
Numãrul maxim de cãlãtorii pentru care se poate emite biletul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru mai multe cãlãtorii dus-întors este 15 cãlãtorii dus-întors. Organul care a aprobat emiterea, prin actul de emitere, stabileşte numãrul de cãlãtorii pentru care este valabil biletul respectiv de cãlãtorie în interes de serviciu, numãr care se înscrie pe bilet de cãtre emitent.
Numãrul maxim de persoane pentru care poate fi emis biletul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru o cãlãtorie dus-întors eliberat pentru cãlãtoria în grup este 25, numele conducãtorului de grup fiind înscris pe bilet.
Biletele de cãlãtorie în interesul serviciului cu una sau mai multe cãlãtorii dus-întors se emit pentru secţiile de circulaţie pe care îşi desfãşoarã activitatea ca operator de transport Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.
24. În baza contractelor încheiate între Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. şi unitãţile prevãzute la art. 3 şi 4 din ordonanţã, se autorizeazã ca emiterea acestor bilete sã fie fãcutã şi de unitatea semnatarã a convenţiei, cu respectarea prevederilor prezentei metodologii. De asemenea, se autorizeazã ca emiterea biletelor respective sã se efectueze şi de cãtre unitãţile prevãzute la art. 1 şi 2 din ordonanţã, conform metodologiei de decontare a contravalorii legitimaţiilor de cãlãtorie suportate din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prezentatã în anexa nr. 3 la ordin.
25. Emiterea oricãrui bilet de cãlãtorie în interes de serviciu se face numai pe bazã de act justificativ, aprobat de organul competent, pe care se înscriu de emitent numãrul şi seria biletului emis, data emiterii şi se semneazã de primire.
Actul pe baza cãruia se face emiterea, completat cu cele de mai sus, se pãstreazã de cãtre unitatea emitentã ca justificare pentru emiterea efectuatã.
26. Biletele de cãlãtorie în interes de serviciu, simple sau pentru mai multe cãlãtorii, se vor gestiona, verifica şi justifica de unitãţile autorizate pentru emitere.
Persoanele care gestioneazã şi pãstreazã aceste imprimate poartã rãspunderea patrimonialã, disciplinarã sau, dupã caz, penalã, conform normelor legale.
27. Biletele de cãlãtorie în interes de serviciu emise pentru o singurã cãlãtorie dus-întors sunt valabile 30 de zile de la data emiterii lor.
Biletele de cãlãtorie în interes de serviciu pentru mai multe cãlãtorii dus-întors sunt valabile 30 de zile de la data emiterii lor şi se pot emite cu valabilitate pe mai multe parcursuri, indiferent de distanţã, însã maximum 15 parcursuri.
Nu se pot emite bilete de cãlãtorie în interes de serviciu cu valabilitate pe toate liniile C.F.R.
Unei persoane nu i se pot emite mai multe bilete de cãlãtorie în interes de serviciu în aceeaşi perioadã.
Eliberarea a douã bilete de cãlãtorie în interes de serviciu pentru aceeaşi perioadã se sancţioneazã disciplinar sau penal, dupã caz.
Biletul de cãlãtorie în interes de serviciu individual dã dreptul, în termenul de valabilitate, la un numãr nelimitat de întreruperi, fãrã a fi nevoie sã se aplice viza de întrerupere.
Cãlãtoria efectuatã pe bazã de bilete de cãlãtorie în interes de serviciu colective nu poate fi întreruptã.
28. Pentru a fi valabil la cãlãtorie, biletul de cãlãtorie în interes de serviciu trebuie sã fie vizat de orice staţie sau agenţie de voiaj C.F.R., din interiorul sau din afara parcursului înscris pe bilet.
Pe biletul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru mai multe cãlãtorii dus-întors, fiecare cãlãtorie, atât la ducere, cât şi la întoarcere, va fi marcatã la controlul legitimaţiilor de cãlãtorie printr-o perforare în cãsuţa corespunzãtoare zilei de efectuare a cãlãtoriei, precum şi în cãsuţa cu indicarea parcursului. În cazul unei cãlãtorii dus-întors efectuate în aceeaşi zi, în cãsuţa respectivã se vor face douã perforãri distincte.
Dacã biletul de cãlãtorie în interes de serviciu este emis pentru cãlãtoria în grup, biletul se prezintã la casa staţiei sau agenţiei de voiaj C.F.R. împreunã cu douã exemplare din tabelul nominal.
Casierii staţiilor şi agenţiilor de voiaj C.F.R. vizeazã biletele de cãlãtorie în interes de serviciu, precum şi tabelele nominale şi reţin cuponul statistic al biletului.
Dacã biletul de cãlãtorie în interes de serviciu este eliberat pentru cãlãtoria în grup, casierul înmâneazã delegatului odatã cu biletul şi un exemplar al tabelului nominal, vizat, reţinând celãlalt exemplar, pe care îl ataşeazã la cuponul statistic. De asemenea, casierii elibereazã conform reglementãrilor în vigoare tichete gratuite pentru rezervare de loc sau bilete de control creditate, pentru toţi cãlãtorii care figureazã în tabelul nominal, cu excepţia conducãtorului de grup. Numerele de ordine ale tichetelor gratuite sau biletelor de control eliberate se trec de casieri pe verso-ul biletului de cãlãtorie în interes de serviciu, pe tabelul care se înmâneazã delegatului, precum şi pe exemplarul care este reţinut.
Cãlãtorii care folosesc bilete de cãlãtorie în interes de serviciu sunt obligaţi sã se legitimeze la cererea personalului de tren şi de control şi sã prezinte delegaţia de serviciu.
La cãlãtoria în grup, conducãtorul grupului pãstreazã asupra sa biletul de cãlãtorie în interes de serviciu şi tabelul nominal şi încredinţeazã fiecãrui cãlãtor din grup câte un tichet gratuit sau bilet de control.
Conducãtorul grupului este obligat sã înlesneascã organelor de control identificarea cãlãtorilor din grup.
29. Biletele de cãlãtorie în interes de serviciu, dupã utilizarea lor la cãlãtorie, se înapoiazã la unitatea emitentã împreunã cu tabelul nominal vizat de casierul C.F.R.
30. În cazul în care titularii biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu individuale sau conducãtorul grupului nu vor înapoia biletele de cãlãtorie în interes de serviciu pentru ataşarea la matcã, dupã efectuarea cãlãtoriei vor fi obligaţi la plata contravalorii cãlãtoriilor respective. Nu vor avea aceastã obligaţie în cazurile în care nedepunerea biletului se datoreazã unor cauze obiective sau în caz de forţã majorã, situaţii care trebuie probate de cãtre cel care le invocã.
Aprobarea de a nu fi obligaţi la plata contravalorii cãlãtoriilor respective se dã de cãtre directorul regionalei de transport feroviar de cãlãtori sau de conducerea Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., în funcţie de unitatea emitentã, notându-se pe matca biletului de cãlãtorie în interes de serviciu nerestituit numãrul actului de aprobare respectiv.
D. Permise de cãlãtorie în interes de serviciu
31. Permisul de cãlãtorie în interes de serviciu pe cãile ferate române este o legitimaţie de cãlãtorie de tip foaie dus-întors, care se elibereazã de aceleaşi unitãţi ca şi celelalte tipuri de legitimaţii de cãlãtorie în interes de serviciu pe cãile ferate române.
Permisul de cãlãtorie în interes de serviciu este un imprimat strict socotit, care se tipãreşte în carnete de câte 25 x 2 file şi se completeazã prin calchiere cu indigo, în douã exemplare, dintre care exemplarul original se dã titularului, copia rãmânând la emitent, pentru control şi justificare.
Acest permis se poate întocmi pentru orice clasã şi este de douã tipuri, dupã cum urmeazã:
- permisul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru o cãlãtorie dus-întors pentru un anumit parcurs. Acest model de permis este folosit şi la cãlãtoria în grup, însoţit de tabel nominal;
- permisul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru mai multe cãlãtorii dus-întors pe parcursurile indicate, care se foloseşte numai pentru cãlãtoria individualã.
Permisul de cãlãtorie în interes de serviciu se prezintã într-un singur model pentru fiecare tip, tipul trenului şi clasa de cãlãtorie pentru care este valabil marcându-se de cãtre emitent prin bifarea cu "X" a cãsuţei corespunzãtoare de pe faţa biletului.
Permisele de cãlãtorie în interes de serviciu pot fi valabile la tren de persoane, accelerat, rapid şi InterCity, în funcţie de marcarea cãsuţei cu tipul trenului care dã valabilitatea permisului respectiv. Pentru cãlãtoria la o clasã superioarã sau trenuri de rang superior, posesorul permisului de cãlãtorie în interes de serviciu achitã diferenţele tarifare conform reglementãrilor comerciale în vigoare emise de Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "CFR Cãlãtori" - S.A.
Numãrul maxim de cãlãtorii pentru care se poate emite permisul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru mai multe cãlãtorii dus-întors este 15 cãlãtorii dus-întors. Organul care a aprobat emiterea, prin actul de emitere, stabileşte numãrul de cãlãtorii pentru care este valabil permisul respectiv de cãlãtorie în interes de serviciu, numãr care se înscrie pe permis de cãtre emitent.
Numãrul maxim de persoane pentru care poate fi emis permisul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru o cãlãtorie dus-întors eliberat pentru cãlãtoria în grup este 25, numele conducãtorului grupului fiind înscris pe permis.
Permisele de cãlãtorie în interesul serviciului cu una sau mai multe cãlãtorii dus-întors se emit pentru secţiile de circulaţie pe care îşi desfãşoarã activitatea ca operator de transport Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.
32. Emiterea permiselor de cãlãtorie în interes de serviciu se autorizeazã sã se efectueze şi de cãtre unitãţile prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţã, conform metodologiei de decontare a contravalorii legitimaţiilor de cãlãtorie suportate din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prezentatã în anexa nr. 3 la ordin.
33. Emiterea oricãrui permis de cãlãtorie în interes de serviciu se face numai pe bazã de act justificativ, aprobat de organul competent, pe care se înscriu de emitent numãrul şi seria permisului emis, data emiterii şi se semneazã de primire.
Actul pe baza cãruia se face emiterea, completat cu cele de mai sus, se pãstreazã de cãtre unitatea emitentã ca justificare pentru emiterea efectuatã.
34. Permisele de cãlãtorie în interes de serviciu, simple sau pentru mai multe cãlãtorii, se vor gestiona, verifica şi justifica de unitãţile autorizate pentru emitere.
Persoanele care gestioneazã şi pãstreazã aceste imprimate poartã rãspunderea patrimonialã, disciplinarã sau penalã, dupã caz, conform normelor legale.
35. Permisele de cãlãtorie în interes de serviciu emise pentru o singurã cãlãtorie dus-întors sunt valabile 30 de zile de la data emiterii lor.
Permisele de cãlãtorie în interes de serviciu pentru mai multe cãlãtorii dus-întors sunt valabile 30 de zile de la data emiterii lor şi se pot emite cu valabilitate pe mai multe parcursuri, indiferent de distanţã, însã maximum 15 parcursuri.
Nu se pot emite permise de cãlãtorie în interes de serviciu cu valabilitate pe toate liniile C.F.R.
Unei persoane nu i se pot emite mai multe permise de cãlãtorie în interes de serviciu în aceeaşi perioadã.
Eliberarea a douã permise de cãlãtorie în interes de serviciu pentru aceeaşi perioadã se sancţioneazã disciplinar sau penal, dupã caz.
Permisul de cãlãtorie în interes de serviciu individual dã dreptul, în termenul de valabilitate, la un numãr nelimitat de întreruperi, fãrã a fi nevoie de viza de întrerupere.
Cãlãtoria efectuatã pe bazã de permise de cãlãtorie în interes de serviciu colective nu poate fi întreruptã.
36. Pentru a fi valabil la cãlãtorie, permisul de cãlãtorie în interes de serviciu trebuie sã fie vizat de orice staţie sau agenţie de voiaj C.F.R., din interiorul sau din afara parcursului înscris pe permis.
Pe permisul de cãlãtorie în interes de serviciu pentru mai multe cãlãtorii dus-întors, fiecare cãlãtorie, atât la ducere, cât şi la întoarcere, va fi marcatã la controlul legitimaţiilor de cãlãtorie printr-o perforare în cãsuţa corespunzãtoare zilei de efectuare a cãlãtoriei, precum şi în cãsuţa cu indicarea parcursului. În cazul unei cãlãtorii dus-întors efectuate în aceeaşi zi, în cãsuţa respectivã se vor face douã perforãri distincte.
Dacã permisul de cãlãtorie în interes de serviciu este emis pentru cãlãtoria în grup, permisul se prezintã la casa staţiei sau agenţiei de voiaj C.F.R. împreunã cu douã exemplare din tabelul nominal.
Casierii staţiilor şi agenţiilor de voiaj C.F.R. vizeazã permisele de cãlãtorie în interes de serviciu, precum şi tabelele nominale şi reţin cuponul statistic al permisului.
Dacã permisul de cãlãtorie în interes de serviciu este eliberat pentru cãlãtoria în grup, casierul înmâneazã delegatului odatã cu permisul şi un exemplar al tabelului nominal, vizat, reţinând celãlalt exemplar, pe care îl ataşeazã la cuponul statistic. De asemenea, casierii elibereazã conform reglementãrilor în vigoare tichete gratuite pentru rezervare loc sau bilete de control creditate, pentru toţi cãlãtorii care figureazã în tabelul nominal, cu excepţia conducãtorului de grup. Numerele de ordine ale tichetelor gratuite sau biletelor de control eliberate se trec de casieri pe verso-ul permisului de cãlãtorie în interes de serviciu, pe tabelul care se înmâneazã delegatului, precum şi pe exemplarul care este reţinut.
Cãlãtorii care folosesc permise de cãlãtorie în interes de serviciu sunt obligaţi sã se legitimeze la cererea personalului de tren şi de control şi sã prezinte delegaţia de serviciu.
La cãlãtoria în grup, conducãtorul grupului pãstreazã asupra sa permisul de cãlãtorie în interes de serviciu şi tabelul nominal şi încredinţeazã fiecãrui cãlãtor din grup câte un tichet gratuit sau bilet de control.
Conducãtorul grupului este obligat sã înlesneascã organelor de control sau de revizie identificarea cãlãtorilor din grup.
37. Permisele de cãlãtorie în interes de serviciu, dupã utilizarea lor la cãlãtorie, se înapoiazã la unitatea emitentã împreunã cu tabelul nominal vizat de casierul C.F.R.
38. În cazul în care titularii permiselor de cãlãtorie în interes de serviciu individuale sau conducãtorul grupului nu vor înapoia permisele de cãlãtorie în interes de serviciu pentru ataşarea la matcã, dupã efectuarea cãlãtoriei vor fi obligaţi la plata contravalorii cãlãtoriilor respective. Nu vor avea aceastã obligaţie în cazurile în care nedepunerea biletului se datoreazã unor cauze obiective sau în caz de forţã majorã, situaţii care trebuie probate de cel care le invocã.
Aprobarea de a nu fi obligaţi la plata contravalorii cãlãtoriilor respective se dã de cãtre directorul regionalei de transport feroviar de cãlãtori sau de conducerea Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., în funcţie de unitatea emitentã, notându-se pe matca permisului de cãlãtorie în interes de serviciu nerestituit numãrul actului de aprobare respectiv.
E. Permisele de cãlãtorie şcolare
39. Emiterea acestor legitimaţii de cãlãtorie se efectueazã prin Serviciul legitimaţii de cãlãtorie la nivel central şi compartimentele legitimaţii de cãlãtorie teritoriale, respectiv de cãtre unitatea emitentã la care este arondat titularul.
Pentru eliberarea unui astfel de permis de cãlãtorie, solicitantul trebuie sã prezinte:
- cererea titularului de autorizaţie sau permis de cãlãtorie în interes personal sau, în cazul copilului beneficiar de pensie de urmaş, cererea acestuia sau a persoanei cãreia îi este încredinţat conform legii copilul beneficiar de pensie de urmaş;
- adeverinţã de salariat semnatã de conducãtorul unitãţii la care este încadrat titularul autorizaţiei sau permisului de cãlãtorie în interes personal, din care sã reiasã cã unitatea este de acord cu plata contravalorii permisului de cãlãtorie şcolar respectiv, sau notã de comandã şi tabel nominal semnate de conducãtorul unitãţii, în cazul în care solicitarea se efectueazã prin gestionarul desemnat al unitãţii beneficiare;
- adeverinţã de la unitatea de învãţãmânt respectivã, cuprinzând şi perioada anului şcolar;
- actul de identitate - certificat de naştere sau, dupã caz, carte sau buletin de identitate - al beneficiarului permisului de cãlãtorie şcolar, din care sã rezulte domiciliul acestuia.
40. În caz de pierdere, distrugere sau furt al permisului de cãlãtorie şcolar, titularul va solicita emitentului anularea permisului respectiv şi eliberarea unui nou permis şcolar. În acest scop solicitantul va prezenta urmãtoarele acte:
- cerere scrisã;
- chitanţã pentru diverse încasãri emisã de casa unei staţii de cale feratã, prin care se achitã taxa de publicare în Buletinul informativ "C.F.R. Cãlãtori";
- dovada de la organul teritorial de poliţie, prin care se atestã semnalarea furtului;
- permisul de cãlãtorie şcolar deteriorat, dacã este cazul.
Aprobarea se dã de cãtre directorul regionalei de transport feroviar de cãlãtori sau de conducerea Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R.-Cãlãtori" - S.A., în funcţie de compartimentul legitimaţii de cãlãtorie care a emis permisul de cãlãtorie şcolar.
41. Gestionarii unitãţilor emitente vor ţine evidenţa separatã pe unitãţi beneficiare, iar pentru copiii pensionarilor beneficiari de cãlãtorii pe cãile ferate române va fi întocmitã o evidenţã separatã.
Evidenţele respective conţin datele cu privire la titular, copilul beneficiar, relaţia de circulaţie pentru care a fost eliberat permisul de cãlãtorie şcolar, tariful şi valoarea permisului de cãlãtorie şcolar.
Permisele de cãlãtorie şcolare emise pe relaţii de circulaţie de pe secţiile de circulaţie pe care circulã numai trenuri de persoane se tarifeazã conform Tarifului intern de cãlãtori - Tariful pentru abonamente lunare la trenuri personale, iar cele emise pe relaţii de circulaţie de pe secţiile de circulaţie pe care circulã trenuri de rang superior se tarifeazã conform Tarifului pentru abonamente lunare la trenuri rapide. Contravaloarea permisului de cãlãtorie şcolar emis se stabileşte în funcţie de tariful respectiv, zona kilometricã în care se înscrie relaţia de circulaţie înscrisã pe permisul de cãlãtorie şcolar şi perioada de valabilitate a permisului de cãlãtorie şcolar.

CAP. VII
Decontarea contravalorii cãlãtoriilor gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate române conform ordonanţei

1. Contravaloarea autorizaţiilor şi permiselor de cãlãtorie pe cãile ferate române emise, de care beneficiazã, în mod gratuit, persoanele prevãzute la art. 1 şi 12 din ordonanţã, precum şi contravaloarea biletelor de cãlãtorie în interesul serviciului pe cãile ferate române, acordate în mod gratuit salariaţilor încadraţi cu contract de muncã pe duratã determinatã la unitãţile respective, se suportã de Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R.-Cãlãtori" - S.A. şi sunt deductibile fiscal.
2. Contravaloarea permiselor de cãlãtorie şcolare pe cãile ferate române acordate în baza prezentei metodologii copiilor salariaţilor Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R.-Cãlãtori" - S.A. se suportã de cãtre aceasta.
3. Contravaloarea autorizaţiilor şi permiselor de cãlãtorie pe cãile ferate române emise, de care beneficiazã, în mod gratuit, persoanele prevãzute la art. 3 din ordonanţã, precum şi a biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu, acordate salariaţilor unitãţilor respective încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã determinatã sau nedeterminatã, se suportã de unitãţile respective şi sunt deductibile fiscal. Contravaloarea permiselor de cãlãtorie şcolare eliberate copiilor salariaţilor unitãţilor respective, în condiţiile prezentei metodologii, se suportã de cãtre acestea. Modul de decontare a legitimaţiilor menţionate este prevãzut în contractele încheiate între Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R.- Cãlãtori" - S.A. şi unitãţile respective.
4. Contravaloarea autorizaţiilor şi permiselor de cãlãtorie pe cãile ferate române emise, de care beneficiazã, în mod gratuit, persoanele prevãzute la art. 4 din ordonanţã, precum şi contravaloarea biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu, acordate salariaţilor unitãţilor respective încadraţi cu contract individual de muncã pe duratã determinatã şi nedeterminatã, se suportã de unitãţile respective şi sunt deductibile fiscal. Modul de decontare este prevãzut în metodologia de acordare, de eliberare şi de retragere a permiselor de cãlãtorie pentru salariaţii agenţilor economici respectivi, prevãzutã în anexa nr. 2 la ordin.
5. Contravaloarea autorizaţiilor şi permiselor de cãlãtorie pe cãile ferate române în interes personal şi în interes de serviciu, precum şi a biletelor de cãlãtorie în interes de serviciu emise, de care beneficiazã, în mod gratuit, persoanele prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţã, precum şi pentru sportivii şi antrenorii legitimaţi la Clubul Sportiv Rapid Bucureşti, care se deplaseazã la competiţiile sportive, se suportã din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Modul de decontare este stabilit în metodologia de decontare a contravalorii cãlãtoriilor suportate din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prevãzutã în anexa nr. 3 la ordin.
6. Contravaloarea permiselor de cãlãtorie emise pensionarilor şi membrilor lor de familie, precum şi a permiselor de cãlãtorie şcolare eliberate copiilor acestora, în condiţiile prezentei metodologii, se suportã din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, modul de decontare cãtre Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R.- Cãlãtori" - S.A. fiind stabilit în metodologia de decontare a contravalorii cãlãtoriilor suportate din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prevãzutã în anexa nr. 3 la ordin.
7. Pentru legitimaţiile de cãlãtorie anulate din vina beneficiarului - completate greşit, pierdute, furate, deteriorate etc. - Societatea Naţionalã de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R.-Cãlãtori" - S.A. va percepe unitãţilor beneficiare şi tariful de emitere pentru legitimaţiile respective, conform Tarifului intern de cãlãtori, societatea beneficiarã fiind singura în mãsurã sã stabileascã recuperarea contravalorii respective de la personalul vinovat.
8. Permisele de cãlãtorie ale membrilor de familie ai salariaţilor posesori de autorizaţii sau permise de cãlãtorie, ale pensionarilor şi membrilor de familie ai acestora, precum şi permisele de cãlãtorie şcolare eliberate în condiţiile prezentei metodologii reprezintã cupoane de bonuri de valoare ce se acordã cu titlu gratuit, iar cãlãtoriile în interes personal efectuate pe baza autorizaţiei de cãlãtorie se declarã de cãtre titularul acesteia, pe propria rãspundere, în luna respectivã, cu precizarea traseului şi a rangului trenului folosit.


ANEXA 1.1
---------
la <>metodologie
--------------

LISTA
funcţiilor de conducere şi control care beneficiazã de autorizaţii
de cãlãtorie pe cãile ferate române conform art. 2
alin. (2) din ordonanţã

1. Funcţiile din aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii care beneficiazã de autorizaţii de cãlãtorie pe calea feratã, clasa I, cu menţiunile "Valabilã la tren IC" şi "Valabilã la VD - single", sunt urmãtoarele:
- ministru;
- secretar de stat;
- subsecretar de stat;
- secretar general;
- secretar naţional TRACECA;
- director general;
- director general adjunct;
- director;
- alte funcţii, pe baza notei de fundamentare a necesitãţii, cu avizul Direcţiei infrastructurã şi transport feroviar, Direcţiei generale juridice şi resurse umane şi al Direcţiei generale economicã şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobatã de ministrul transporturilor şi infrastructurii.
2. Funcţiile din aparatul central al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii care beneficiazã de autorizaţii de cãlãtorie pe calea feratã, clasa I, cu menţiunile "Valabilã la tren IC" şi "Valabilã la VD", sunt urmãtoarele:
- director adjunct;
- director de cabinet;
- consilier personal;
- secretar personal;
- curier personal;
- şef serviciu;
- şef birou;
- asistent de cabinet;
- auditor din cadrul Direcţiei audit public intern;
- consilier, consilier juridic, expert, inspector şi referent de specialitate din cadrul tuturor direcţiilor, Secretariatului naţional TRACECA, Corpului consilierilor pentru afaceri europene şi al Serviciului informaţii clasificate şi probleme speciale;
- alte funcţii, pe baza notei de fundamentare a necesitãţii, cu avizul Direcţiei infrastructurã şi transport feroviar, Direcţiei generale juridice şi resurse umane şi Direcţiei generale economice şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobatã de ministrul transporturilor şi infrastructurii.
3. Funcţiile din cadrul Autoritãţii Feroviare Române - AFER care beneficiazã de autorizaţii de cãlãtorie gratuitã pe calea feratã, cu menţiunile "Valabilã la tren IC" şi "Valabilã la VD - single", sunt urmãtoarele:
- director general;
- director al Autoritãţii de Siguranţã Feroviarã Românã, director al Organismului de Notificare Feroviar Român, director al Organismului de Investigare Feroviar Român, director al Organismului de Licenţe Feroviar Român;
- director;
- director executiv;
- inspector-şef;
- alte funcţii, pe baza notei de fundamentare a necesitãţii, cu avizul Direcţiei infrastructurã şi transport feroviar şi al Direcţiei generale economice şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobatã de ministrul transporturilor şi infrastructurii.
4. Funcţiile din cadrul Autoritãţii Feroviare Române - AFER care beneficiazã de autorizaţii de cãlãtorie gratuitã pe calea feratã, cu menţiunile "Valabilã la tren IC" şi "Valabilã la VD", sunt urmãtoarele:
- consilier;
- contabil-şef;
- inspector-şef teritorial;
- şef serviciu;
- investigator-şef;
- secretar ştiinţific;
- coordonator activitate CSM;
- şef centru testãri;
- şef birou;
- inspector de stat, investigator;
- alte funcţii, pe baza notei de fundamentare a necesitãţii, cu avizul Direcţiei infrastructurã şi transport feroviar şi al Direcţiei generale economice şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobatã de ministrul transporturilor şi infrastructurii.
5. Funcţiile din cadrul Autoritãţii Feroviare Române - AFER care beneficiazã de autorizaţii de cãlãtorie gratuitã pe calea feratã, cu menţiunea "Valabilã la tren IC", sunt urmãtoarele:
- inspector tehnic;
- membrii Consiliului de conducere;
- şef laborator;
- coordonator;
- expert;
- expert sintezã;
- referent de specialitate I şi II;
- consilier juridic I şi II;
- referent de specialitate cu studii superioare de scurtã duratã;
- alte funcţii, pe baza notei de fundamentare a necesitãţii, cu avizul Direcţiei infrastructurã şi transport feroviar şi al Direcţiei generale economice şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobatã de ministrul transporturilor şi infrastructurii.
6. Funcţiile din cadrul Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviarã - CENAFER care beneficiazã de autorizaţii de cãlãtorie gratuitã pe calea feratã, cu menţiunile "Valabilã la tren IC" şi "Valabilã la VD - single", sunt urmãtoarele:
- director general;
- alte funcţii, pe baza notei de fundamentare a necesitãţii, cu avizul Direcţiei infrastructurã şi transport feroviar şi al Direcţiei generale economice şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobatã de ministrul transporturilor şi infrastructurii.
7. Funcţiile din cadrul Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviarã - CENAFER care beneficiazã de autorizaţii de cãlãtorie gratuitã pe calea feratã, cu menţiunile "Valabilã la tren IC" şi "Valabilã la VD", sunt urmãtoarele:
- director general adjunct;
- director;
- şef serviciu;
- şef birou;
- expert instructor;
- alte funcţii, pe baza notei de fundamentare a necesitãţii, cu avizul Direcţiei infrastructurã şi transport feroviar şi al Direcţiei generale economice şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobatã de ministrul transporturilor şi infrastructurii.
8. Funcţiile din cadrul Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviarã - CENAFER care beneficiazã de autorizaţii de cãlãtorie gratuitã pe calea feratã, cu menţiunile "Valabilã la tren IC", sunt urmãtoarele:
- consilier juridic;
- economist I CFP;
- administrator;
- tehnician specialist în cadrul Serviciului asistenţã tehnicã didacticã;
- alte funcţii, pe baza notei de fundamentare a necesitãţii, cu avizul Direcţiei infrastructurã şi transport feroviar şi al Direcţiei generale economice şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobatã de ministrul transporturilor şi infrastructurii.


ANEXA 1.2
---------
la <>metodologie
--------------

LISTA
grupurilor şcolare industriale de transporturi cãi ferate şi a
grupurilor şcolare de material rulant pentru transporturi feroviare,
ai cãror salariaţi beneficiazã în mod gratuit de permise de
cãlãtorie pe cãile ferate române în interes personal

1. Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Cãi Ferate Bucureşti
2. Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Cãi Ferate Craiova
3. Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Cãi Ferate Timişoara
4. Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Cãi Ferate Arad
5. Colegiul Tehnic de Transporturi "Transilvania" Cluj-Napoca
6. Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida" Oradea
7. Colegiul Tehnic Feroviar Braşov
8. Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Cãi Ferate Sibiu
9. Grupul Şcolar Tehnic de Transporturi Cãi Ferate Iaşi
10. Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Cãi Ferate Buzãu
11. Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Cãi Ferate Galaţi
12. Grupul Şcolar "Gheorghe Duca" Constanţa
13. Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare Bucureşti
14. Grupul Şcolar Material Rulant "Unirea" Cluj-Napoca
15. Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" Roşiori de Vede
16. Colegiul Tehnic de Cãi Ferate "Unirea" Paşcani
17. Colegiul Tehnic de Transport Feroviar "Anghel Saligny" Simeria


ANEXA 1.3
---------
la <>metodologie
---------------

CATEGORIILE
de persoane care beneficiazã de cãlãtorii gratuite pe cãile ferate
române în interes personal, în condiţiile art. 10 din ordonanţã

a) copiii minori înfiaţi, aflaţi sub tutelã, în plasament familial ori încredinţaţi în condiţiile legii unor persoane care beneficiazã de autorizaţii sau permise de cãlãtorie, precum şi copiii beneficiarilor de autorizaţii sau permise de cãlãtorie aflaţi în aceleaşi situaţii la alte persoane care nu beneficiazã de acest drept;
b) copiii minori ai beneficiarilor de autorizaţii sau permise de cãlãtorie, proveniţi dintr-o cãsãtorie anterioarã şi încredinţaţi acestora prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã;
c) copiii minori, copiii majori elevi sau studenţi, precum şi cei care parcurg o formã de învãţãmânt postuniversitar, în vârstã de pânã la 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmeazã studii superioare cu o duratã de învãţãmânt mai mare de 5 ani, în unitãţi de învãţãmânt de stat ori particular din ţarã sau din strãinãtate, ai beneficiarilor de autorizaţii sau permise de cãlãtorie, care au decedat. Pânã la vârsta de 26 de ani beneficiazã numai studenţii care urmeazã cursurile universitare de licenţã ale facultãţilor menţionate de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii cu duratã de peste 5 ani, fãrã a se ţine cont de anul de studiu;
d) copiii majori inapţi de muncã ai beneficiarilor de autorizaţii sau permise de cãlãtorie, inclusiv în cazul în care sunt înfiaţi, aflaţi sub tutelã, în plasament familial ori încredinţaţi, în condiţiile legii, unor persoane care beneficiazã de autorizaţii sau permise de cãlãtorie pe calea feratã, precum şi cei aflaţi în aceeaşi situaţie la persoane care nu beneficiazã de autorizaţii sau permise de cãlãtorie;
e) soţul ori soţia beneficiarului de autorizaţii sau permise de cãlãtorie care a decedat şi care are pensie de urmaş;
f) copiii majori ai beneficiarilor de autorizaţii sau permise de cãlãtorie pe cãile ferate române, care sunt în întreţinerea acestora, a tutorilor ori aflaţi în plasament familial, elevi sau studenţi, precum şi cei care parcurg o formã de învãţãmânt postuniversitar, în vârstã de pânã la 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmeazã studii superioare cu o duratã de învãţãmânt mai mare de 5 ani, în unitãţi de învãţãmânt de stat ori particular din ţarã sau strãinãtate. Pânã la vârsta de 26 de ani beneficiazã numai studenţii care urmeazã cursurile universitare de licenţã ale facultãţilor menţionate de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii cu duratã de peste 5 ani, fãrã a se ţine cont de anul de studiu.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016