Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN  nr. 91 din 16 mai 2018  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 139/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul şi principiile remunerării membrilor Comitetului de reglementare şi salarizării personalului angajat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 91 din 16 mai 2018 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 139/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul şi principiile remunerării membrilor Comitetului de reglementare şi salarizării personalului angajat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 437 din 23 mai 2018
    Având în vedere dispoziţiile art. 14 şi ale art. 22 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 4 alin. (17) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 139/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul şi principiile remunerării membrilor Comitetului de reglementare şi salarizării personalului angajat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 3 decembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează astfel:
    1. Titlul ordinului se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ORDIN
    pentru aprobarea Regulamentului privind drepturile şi obligaţiile membrilor Comitetului de reglementare şi ale personalului angajat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei"

    2. Titlul anexei se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "REGULAMENT
    privind drepturile şi obligaţiile membrilor Comitetului de reglementare şi ale personalului angajat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei"

    3. În anexă, articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte drepturile şi obligaţiile membrilor Comitetului de reglementare şi ale personalului Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, finanţată integral din venituri proprii."

    4. În anexă, titlul capitolului II se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Drepturile membrilor Comitetului de reglementare şi ale personalului angajat"

    5. În anexă, articolele 7 şi 8 se abrogă.
    6. În anexă, după articolul 11 se introduc zece noi articole, articolele 11^1-11^10, cu următorul cuprins:
    "ART. 11^1
    (1) Preşedintele şi vicepreşedinţii ANRE pot participa la cursuri sau stagii de formare profesională.
    (2) În cazul în care cheltuielile ocazionate de participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională sunt suportate de către angajator şi în situaţia în care mandatul preşedintelui şi/sau vicepreşedinţilor se încheie în mai puţin de un an calendaristic de la data absolvirii cursurilor sau stagiilor de formare profesională, aceştia au obligaţia de a suporta toate cheltuielile ocazionate de pregătirea profesională, proporţional cu perioada nelucrată din anul anterior încetării mandatului, în condiţiile Regulamentului intern, în baza unui acord scris.
    ART. 11^2
    Preşedintele şi vicepreşedinţii ANRE beneficiază de asigurare voluntară de sănătate, în condiţiile stabilite pentru personalul ANRE.
    ART. 11^3
    Preşedintele şi vicepreşedinţii beneficiază de drepturile prevăzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de mandat, în condiţiile art. 278 din Codul muncii.
    ART. 11^4
    Membrii Comitetului de reglementare din ANRE în desfăşurarea mandatului, beneficiază de echipamente necesare pentru buna derulare a activităţii (tehnică de calcul, telecomunicaţii, mijloace de transport auto, spaţiu de lucru/birou etc.).
    ART. 11^5
    Membrii Comitetului de reglementare al ANRE pot participa la conferinţe/expoziţii naţionale/internaţionale, alte activităţi la care sunt desemnaţi prin decizie a preşedintelui ANRE.
    ART. 11^6
    (1) Membrii Comitetului de reglementare al ANRE, care nu deţin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţă în municipiul Bucureşti, beneficiază de decontarea din bugetul ANRE a cheltuielilor de cazare, în condiţiile legii, în limita plafonului maxim stabilit la nivel naţional.
    (2) Membrii Comitetului de reglementare al ANRE aflaţi în situaţia prevăzută la alin. (1) trebuie să depună la ANRE o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că nu deţin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţă în municipiul Bucureşti.
    (3) Persoanele prevăzute la alin. (1) au obligaţia de a-şi reînnoi anual declaraţia.
    ART. 11^7
    Membrii Comitetului de reglementare al ANRE au dreptul la decontarea cheltuielilor aferente deplasărilor în interes de serviciu, după cum urmează:
    a) pentru deplasări în străinătate:
    (i) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea la nivelul categoriei II, stabilită prin reglementările legale;
    (ii) suma în valută, reprezentând plafonul de cazare tip B, stabilită prin reglementările legale aplicabile autorităţilor administrative autonome finanţate integral din venituri extrabugetare;
    (iii) cheltuielile de transport cu avionul, clasa business, cu trenul sau cu mijloace auto, în situaţia în care cheltuielile totale sunt inferioare tarifelor practicate în cazul călătoriei cu avionul, precum şi cheltuielile de transport pe distanţa dus-întors dintre aeroport sau gară şi locul de cazare;
    (iv) suma, reprezentând 50% din totalul diurnei şi plafonului de cazare la care are dreptul, pentru acoperirea unor eventuale cheltuieli neprevăzute, decontată pe bază de documente justificative;
    b) pentru deplasări în ţară:
    (i) cheltuielile pentru cazare, pe baza documentelor justificative;
    (ii) cheltuielile de transport, pe baza documentelor justificative, indiferent de distanţa şi de mijlocul de transport folosit..
    ART. 11^8
    În situaţia în care membrii Comitetului de reglementare al ANRE nu au domiciliul în municipiul Bucureşti, aceştia beneficiază lunar de o deplasare dus-întors între municipiul Bucureşti şi localitatea în care îşi au domiciliul, cu orice mijloc de transport, ale cărei cheltuieli se decontează în condiţiile legii.
    ART. 11^9
    Salariaţii ANRE au, în principal, următoarele drepturi:
    a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
    b) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;
    c) dreptul la concediu de odihnă anual;
    d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;
    e) dreptul la demnitate în muncă;
    f) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;
    g) dreptul la acces la formarea profesională;
    h) dreptul la informare şi consultare;
    i) dreptul de a lua parte la determinarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă;
    j) dreptul la protecţie în caz de concediere;
    k) dreptul la negociere colectivă şi individuală;
    l) dreptul de a participa la acţiuni colective;
    m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
    n) alte drepturi prevăzute de actele normative în vigoare sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
    ART. 11^10
    Sistemul de salarizare a personalului angajat al ANRE, stabilit prin negociere în cadrul contractului colectiv de muncă, are în vedere respectarea următoarelor principii:
    a) supremaţia legii, în sensul că salarizarea în cadrul ANRE se realizează prin prezentul regulament şi prin Contractul colectiv de muncă, aşa cum rezultă din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) crearea unui sistem unitar de salarizare aplicabil întregului personal angajat;
    c) crearea unei ierarhizări în cadrul sistemului de salarizare pe funcţii de conducere şi funcţii de execuţie şi în cadrul acestora pe fiecare funcţie;
    d) echitate şi coerenţă, prin crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie în concordanţă cu importanţa activităţilor prestate şi cu răspunderea impusă;
    e) salarizarea personalului angajat în raport cu activitatea depusă, cu importanţa şi răspunderea acesteia;
    f) recompensarea performanţelor şi a contribuţiei aduse, precum şi creşterea nivelului de aptitudini şi competenţe;
    g) sustenabilitate financiară, prin asigurarea de majorări salariale în raport cu prevederile Contractului colectiv de muncă."

    7. În anexă, titlul capitolului II^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Obligaţiile membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi ale personalului angajat"

    8. În anexă, după articolul 13^4 se introduc trei noi articole, articolele 13^5 -13^7, cu următorul cuprins:
    "ART. 13^5
    Salariaţilor ANRE le revin, în principal, următoarele obligaţii:
    a) să realizeze atribuţiile care le revin conform fişei postului;
    b) să respecte prevederile cuprinse în prezentul regulament, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractele individuale de muncă ale acestora;
    c) să cunoască şi să respecte prevederile Codului de conduită etică şi profesională a personalului şi a membrilor Comitetului de reglementare din ANRE;
    d) să realizeze, la termen, cu profesionalism, loialitate, corectitudine, conştiinciozitate şi cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare, sarcinile de serviciu şi obiectivele de performanţă individuală prevăzute în fişa postului;
    e) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
    f) să respecte secretul de serviciu;
    g) să respecte disciplina muncii;
    h) să respecte programul de lucru;
    i) să folosească integral şi eficient timpul de muncă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu prevăzute de fişa postului;
    j) să nu părăsească locul de muncă fără aprobarea şefului ierarhic decât în condiţiile prevăzute de lege;
    k) să anunţe şeful ierarhic şi compartimentul de resort cu privire la apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi să comunice datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data instalării incapacităţii de muncă;
    l) să anunţe telefonic, în aceeaşi zi, şeful ierarhic despre orice întârziere sau absenţă de la locul de muncă;
    m) să îşi înştiinţeze şeful ierarhic de îndată ce au luat cunoştinţă de existenţa unor nereguli sau neajunsuri în activitatea curentă;
    n) să aibă un comportament adecvat în cadrul relaţiilor de serviciu, inclusiv în raporturile cu alte persoane cu care colaborează în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, precum şi ţinută corespunzătoare;
    o) să prezinte angajatorului, la angajare, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu se încadrează în una dintre situaţiile de incompatibilitate cu calitatea de salariat al ANRE şi să aducă imediat la cunoştinţă angajatorului orice schimbare de situaţie;
    p) să nu încalce demnitatea personală a altor angajaţi prin crearea de atitudini de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin acţiuni de discriminare directă sau indirectă pe criterii de sex şi orientare sexuală sau prin hărţuire sau hărţuire sexuală, definite potrivit legii;
    q) să păstreze confidenţialitatea tuturor informaţiilor obţinute în cursul sau ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu în cadrul autorităţii, în condiţiile Regulamentului intern al ANRE;
    r) să anunţe şi să remită compartimentului cu atribuţii în domeniul resurselor umane din cadrul ANRE, în maximum 10 zile lucrătoare de la emitere, copii ale actelor care se referă la identitatea proprie, adresa de domiciliu/reşedinţă, stare civilă etc., respectiv carte de identitate, certificat de căsătorie, certificate de naştere copii, diplome sau certificate de calificare, după caz;
    s) să participe la instruirea introductiv-generală de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de apărare împotriva incendiilor şi la instruirile la locul de muncă şi periodice planificate pe toată durata executării contractului individual de muncă;
    t) să cunoască şi să respecte normele şi măsurile de securitate şi sănătate în muncă, precum şi normele de prevenire şi stingere a incendiilor;
    u) să se supună examenelor medicale de medicina muncii;
    v) să nu introducă sau să nu consume băuturi alcoolice în cadrul incintei instituţiei ori să vină la serviciu în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor halucinogene;
    w) să utilizeze cartela de acces în ANRE, atât la sosirea, cât şi la plecarea din instituţie;
    x) să nu fumeze în spaţiile ANRE, inclusiv ale inspecţiilor teritoriale.
    ART. 13^6
    (1) Personalului ANRE îi este interzis:
    a) să exprime, în public, aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea ANRE, cu politicile şi strategiile autorităţii sau cu proiectele de acte cu caracter normativ sau individual;
    b) să exprime, în public, opinii în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare şi în care ANRE are calitatea de parte, dacă nu este abilitat în acest sens, cu excepţia cazurilor în care salariaţii sunt parte în litigiile în cauză;
    c) să dezvăluie informaţii care nu au caracter public, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege;
    d) să dezvăluie informaţiile la care are acces în exercitarea funcţiei, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile autorităţii ori ale unor salariaţi, precum şi ale altor persoane fizice sau juridice;
    e) să solicite şi să accepte instrucţiuni directe din partea vreunei entităţi publice sau private în îndeplinirea atribuţiilor de reglementare care îi revin;
    f) să desfăşoare activităţi cu caracter lucrativ în condiţiile statuate de legea privind organizarea şi funcţionarea ANRE;
    g) să deţină, conform prevederilor legale, acţiuni sau părţi sociale şi să aibă calitatea de membru în organele de conducere ale societăţilor comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale sau în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE;
    h) să solicite sau să accepte cadouri, servicii, favoruri sau orice alte avantaje, care le sunt destinate personal sau familiei şi care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii;
    i) să acorde asistenţă şi/sau consultanţă persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activităţi cu caracter lucrativ în sectorul energiei sau în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE în vederea promovării de acţiuni juridice sau de altă natură împotriva ANRE.
    (2) Activităţile cu caracter didactic de instruire profesională specifice domeniului în care ANRE îşi exercită atribuţiile şi competenţele se desfăşoară în timpul liber al angajatului, cu informarea preşedintelui.
    ART. 13^7
    Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare sau la termen a atribuţiilor prevăzute în fişele de post, precum şi încălcarea de către salariaţi a prevederilor prezentului regulament se sancţionează conform legii şi procedurii operaţionale privind cercetarea, constatarea şi sancţionarea abaterilor disciplinare."



    ART. II
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, membrii Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei aflaţi în situaţia prevăzută la art. 11^6 alin. (1) din regulamentul prevăzut la art. I, astfel cum a fost modificat şi completat prin prezentul ordin, au obligaţia să depună la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei declaraţia prevăzută la art. 11^6 alin. (2) din acelaşi regulament.

    ART. III
    Compartimentele de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 16 mai 2018.
    Nr. 91.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016