Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 900 din 6 septembrie 2013  privind functionarea bazei de date pentru seminte sau material vegetativ saditor in sectorul agricultura ecologica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 900 din 6 septembrie 2013 privind functionarea bazei de date pentru seminte sau material vegetativ saditor in sectorul agricultura ecologica

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 588 din 17 septembrie 2013

    Având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei generale politici agricole şi strategii nr. 79.379 din 27 august 2013,
    în baza prevederilor art. 2 alin. (4) lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere art. 48 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul,
    în baza art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Se constituie baza de date, electronică, cu varietăţile de seminţe şi cartofi de sămânţă, obţinute prin metoda de producţie ecologică, disponibile pe teritoriul României, denumită în continuare baza de date, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (4) lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 2
    (1) Baza de date este accesibilă publicului pe siteul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, secţiunea alocată sectorului agricultură ecologică, unde sunt prezentate şi informaţiile necesare pentru utilizarea bazei de date, cadrul legal şi alte informaţii de interes.
    (2) Anual, MADR va publica pe site-ul propriu o informare privind sistemul şi modalităţile de obţinere a informaţiilor cuprinse în baza de date.
    ART. 3
    Administrarea bazei de date se face conform prevederilor cuprinse la titlul II cap. 7 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 889/2008 .
    ART. 4
    Baza de date conţine informaţiile prevăzute în formularul din anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 5
    (1) Furnizorii de seminţe şi/sau cartofi de sămânţă obţinute prin metoda de producţie ecologică se înregistrează la direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DAJ, prin completarea formularului cuprins în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) Pentru înregistrare, furnizorii trebuie să facă dovada respectării prevederilor art. 50 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 , şi anume să prezinte la DAJ:
    a) copia certificatului de conformitate emis pentru furnizor sau pentru ultimul operator, în cazurile în care furnizorul nu livrează decât seminţe sau cartofi de sămânţă preambalaţi, care demonstrează că au fost supuşi sistemului de control prevăzut la art. 27 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91 , denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 834/2007 ;
    b) copia autorizaţiei emisă de Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS) pentru comercializarea seminţelor şi materialului de înmulţire;
    c) toate informaţiile necesare în conformitate cu art. 51 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ;
    d) alte documente la solicitarea DAJ, după caz.
    (3) Furnizorul se angajează să actualizeze aceste informaţii la cererea administratorului bazei de date sau de fiecare dată când sunt necesare astfel de actualizări, pentru a garanta fiabilitatea informaţiilor.
    (4) Furnizorul este responsabil pentru corectitudinea şi veridicitatea datelor depuse la DAJ. În cazul în care furnizorul nu mai este în măsură să ofere la un moment dat un anumit soi, va avea obligaţia de a informa în scris DAJ la care s-a înscris, care va actualiza informaţia din baza de date.
    (5) În cazul în care furnizorul nu mai doreşte să furnizeze seminţele, are obligaţia de informa DAJ la care s-a înscris, pentru ştergerea furnizorului din baza de date.
    (6) Furnizorul informează imediat DAJ la care s-a înscris, în cazul în care vreuna dintre varietăţile înregistrate nu mai este disponibilă. DAJ operează modificările în baza de date.
    (7) Furnizorul actualizează aceste informaţii la cererea administratorului bazei de date sau de fiecare dată când sunt necesare astfel de actualizări, pentru a garanta fiabilitatea informaţiilor.
    ART. 6
    (1) DAJ înregistrează în baza de date informaţiile cuprinse în formularul prevăzut la anexa din prezentul ordin, depus de furnizorii de seminţe şi/sau cartofi de sămânţă, privind varietăţile de seminţe şi cartofi de sămânţă, obţinute prin metoda de producţie ecologică, disponibile pe teritoriul României.
    (2) DAJ poate refuza cererea de înregistrare a unui furnizor sau poate anula o înregistrare acceptată anterior, cu aprobarea autorităţii competente, respectiv MADR, în cazul în care furnizorul nu respectă cerinţele stabilite la art. 5 alin. (2).
    ART. 7
    (1) Toate speciile pentru care există ofertă de seminţe ecologice pot fi incluse în baza de date.
    (2) Speciile şi varietăţile care se pot introduce în baza de date trebuie să respecte legislaţia comunitară şi naţională privind comercializarea seminţelor şi să fie produse conform regulilor de producţie ecologică.
    (3) Soiurile care nu au fost înregistrate în baza de date sunt considerate indisponibile.
    ART. 8
    (1) În cazul în care operatorii nu găsesc în baza de date seminţele de care au nevoie se aplică prevederile art. 6 alin. (1) lit. o) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 181/2012 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică, cu modificările ulterioare, respectiv vor solicita autorizaţie pentru achiziţionarea şi utilizarea de seminţe sau material de înmulţire vegetativ care nu provin din agricultura ecologică.
    (2) Informaţiile privind autorizaţiile pentru achiziţionarea şi utilizarea de seminţe sau material de înmulţire vegetativ care nu provin din agricultura ecologică se publică anual pe site-ul MADR, pentru anul anterior, pe pagina unde este accesibilă baza de date.
    ART. 9
    Înregistrarea furnizorilor în baza de date se face gratuit.
    ART. 10
    MADR şi DAJ vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 11
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                p. Ministrul agriculturii
                  şi dezvoltării rurale,
                     Achim Irimescu,
                    secretar de stat


    Bucureşti, 6 septembrie 2013.
    Nr. 900.

    ANEXĂ

                        Formular de înscriere în baza de date

    Nr. de înregistrare DAJ: ........

    (A) Cerere de înregistrare a furnizorului de seminţe şi material de înmulţire vegetativ obţinute prin metoda de producţie ecologică, conform Regulamentului (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul

┌────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Denumire furnizor │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Adresă sediu social │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Adresă depozite (judeţ şi localitate) │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Telefon │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Fax │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Adresă e-mail │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Site │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Organism de inspecţie şi certificare │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Certificat de conformitate emis de │ │
│OIC*)1 (nr. şi data) │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Autorizaţia emisă de Inspectoratul Teritorial │ │
│pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului │ │
│Săditor pentru producerea, prelucrarea şi/sau │ │
│comercializarea seminţelor şi materialului de │ │
│înmulţire vegetativă (Nr.) │ │
└────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┘
___________
    *1) OIC = organismul de inspecţie şi certificare.
┌───┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Declar că am fost supus sistemului de control prevăzut la art. 27 din │
│ │ Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind │
│ │producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de │
│ │abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91 de către un OIC aprobat. │
├───┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Declar că am documente care dovedesc că ultimul operator (packer) a fost│
│ │supus sistemului de control prevăzut la art. 27 din Regulamentul │
│ │ (CE) nr. 834/2007 de către un OIC aprobat. │
└───┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Furnizorul va informa în scris DAJ imediat ce este necesară actualizarea informaţiilor referitoare la soiurile şi cantităţile de seminţe disponibile şi va actualiza aceste informaţii la cererea administratorului bazei de date sau ori de câte ori este necesară actualizarea datelor, astfel încât să se asigure informaţii de actualitate/fiabile.
    Furnizorul va demonstra că el sau ultimul operator, în cazurile în care furnizorul se ocupă doar de preambalare de seminţe, a făcut subiectul sistemului de control, conform art. 27 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007. Furnizorul este responsabil pentru informaţiile furnizate.

┌─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Semnătura furnizorului │ Data │
└─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


    (B) Declaraţia privind seminţele şi materialul de înmulţire vegetativ disponibile
    Speciile prevăzute de directivele UE privind comercializarea seminţelor sau de legislaţia naţională privind seminţele vor respecta cerinţele de certificare a seminţelor şi vor fi produse conform metodei de producţie ecologică - Regulamentul (CE) nr. 834/2007


┌─────────┬──────────┬────────────┬──────┬─────┬───────┬───────────┬────────────┬────────────┬──────────────┬───────┬─────────────┐
│Grupa de │ Specia │ Specia │Varie-│Cate-│Zona*2)│Cantitatea │Producătorul│Organismul │ Ţara sau │ │ Informaţii │
│plante*1)│(denumirea│(denumirea │tatea │goria│ │disponibilă│de sămânţă/ │de inspecţie│regiunea unde │ │ privind │
│ │ comună) │ştiinţifică)│ │ │ │ │Compania de │şi certifi- │ varietatea │Data*6)│varietatea*7)│
│ │ │ │ │ │ │ │procesare şi│care*4) │este testată │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ambalare*3) │ │şi aprobată*5)│ │ │
├─────────┼──────────┼────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼───────┼─────────────┤
├─────────┼──────────┼────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼───────┼─────────────┤
├─────────┼──────────┼────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼───────┼─────────────┤
├─────────┼──────────┼────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼───────┼─────────────┤
├─────────┼──────────┼────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼───────┼─────────────┤
├─────────┼──────────┼────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼───────┼─────────────┤
└─────────┴──────────┴────────────┴──────┴─────┴───────┴───────────┴────────────┴────────────┴──────────────┴───────┴─────────────┘


__________
    *1) Grupa de plante: cereale; plante oleaginoase şi textile; plante furajere; cartofi; legume, sfeclă furajeră şi sfeclă de zahăr.
    *2) Zona/Localitatea unde pot fi livrate produsele într-o perioadă de timp rezonabilă.
    *3) Numele producătorului de sămânţă sau cartofi de sămânţă ori numele companiei de procesare ambalare.
    *4) Numele autorităţii de control sau al OIC.
    *5) Ţara, regiunea sau zona unde varietatea este testată şi aprobată în scopul introducerii în catalogul comun al soiurilor de plante agricole şi catalogul comun al soiurilor de legume, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/53/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind Catalogul comun al soiurilor de plante agricole şi în Directiva 2002/55/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea seminţelor de legume ale Consiliului.
    *6) Data de la care seminţele vor fi disponibile.
    *7) Informaţii privind soiul (scurtă descriere a soiului - grupa de maturitate, destinaţie, productivitate etc.).

    (C) Declaraţie privind amestecul de seminţe disponibil
    Fiecare componentă a amestecului (specii şi varietăţi) trebuie să fie certificată conform legislaţiei în vigoare şi trebuie produsă conform metodei de producţie ecologică, respectiv Regulamentul (CE) nr. 834/2007.
    Furnizor: ..........................................................
    Nume amestec: ......................................................
    Zona*8): ...........................................................
    Data*9): ...........................................................
    Informaţii privind amestecul*10): ..................................


┌────────────┬──────────┬──────────┬─────────────┬───────┬───────────────┬─────────────────┐
│ Specia │ │Procentul │Producătorul/│ │Justificare*13)│Ţara sau regiunea│
│(denumirea │Varietatea│în amestec│Compania de │OIC*12)│(seminţe care │unde varietatea │
│ştiinţifică)│ │ │procesare şi │ │nu sunt produse│este testată şi │
│ │ │ │ambalare*11) │ │conform metodei│ aprobată*14) │
│ │ │ │ │ │ de producţie │ │
│ │ │ │ │ │ ecologică) │ │
├────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼───────┼───────────────┼─────────────────┤
├────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼───────┼───────────────┼─────────────────┤
├────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼───────┼───────────────┼─────────────────┤
├────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼───────┼───────────────┼─────────────────┤
├────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼───────┼───────────────┼─────────────────┤
└────────────┴──────────┴──────────┴─────────────┴───────┴───────────────┴─────────────────┘

____________
    *8) Zona/Localitatea unde pot fi livrate produsele într-o perioadă de timp rezonabilă.
    *9) Data de la care seminţele vor fi disponibile.
    *10) Informaţii privind amestecul: scop, dimensiune ambalaj etc.
    *11) Numele producătorului de sămânţă sau cartofi de sămânţă ori numele companiei de procesare ambalare.
    *12) Doar pentru producătorii de sămânţă produsă conform metodei ecologice - numele autorităţii de control sau al organismului de control.
    *13) Doar pentru seminţele care nu au fost produse conform metodei de producţie ecologică [motivaţia cererii de derogare conform art. 45 alin. (5) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ].
    *14) Ţara, regiunea sau zona unde varietatea este testată şi aprobată în scopul introducerii în catalogul comun al soiurilor de plante agricole şi catalogul comun al soiurilor de legume, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/53/CE şi în Directiva 2002/55/CE .

                         ______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016