Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 90 din 4 octombrie 2023  pentru modificarea şi completarea unor ordine emise de preşedintele Autorităţii Naţionale  de Reglementare în Domeniul Energiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 90 din 4 octombrie 2023 pentru modificarea şi completarea unor ordine emise de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 899 din 5 octombrie 2023
    Având în vedere prevederile art. 8 alin. (2), art. 48 alin. (2) lit. d) şi e), art. 118 alin. (3), art. 122 alin. (1) lit. g), art. 136 alin. (2) lit. d) şi ale art. 141 alin. (3) lit. d) şi e) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c), art. 9 alin. (1) lit. a^2) şi h) şi ale art. 10 alin. (1) lit. c) şi q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul privind stabilirea programului de conformitate şi desemnarea agentului de conformitate de către operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale şi de către operatorii de înmagazinare a gazelor naturale care fac parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 97/2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 874 din 13 septembrie 2021, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) nominalizarea, avizarea, desemnarea, revocarea şi activitatea agenţilor de conformitate;"

    2. La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) ANRE monitorizează activitatea operatorilor de distribuţie de energie electrică/gaze naturale, respectiv de înmagazinare a gazelor naturale, care fac parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, astfel încât aceştia să nu poată profita de pe urma integrării lor pe verticală pentru a denatura concurenţa. În special, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale, respectiv de înmagazinare a gazelor naturale, care fac parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, au obligaţia ca, în activităţile lor de comunicare şi de publicitate, să nu creeze confuzie cu privire la identitatea separată a societăţii care desfăşoară activitatea de furnizare/producţie, după caz, din cadrul operatorului economic integrat pe verticală."

    3. La articolul 4 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) agent de conformitate - persoană fizică sau juridică desemnată de către OD/OÎ în condiţiile prezentului regulament."

    4. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    Pe baza principiilor prevăzute la art. 6, programul de conformitate va cuprinde, fără a se limita la acestea:
    a) măsuri privind separarea conducerii operatorului economic integrat pe verticală;
    b) măsuri privind funcţionarea independentă şi dreptul de decizie a OD/OÎ;
    c) măsuri pentru a garanta excluderea comportamentului şi practicilor discriminatorii;
    d) obligaţii specifice impuse angajaţilor pentru realizarea obiectivelor;
    e) măsuri privind identitatea distinctă în materie de comunicare şi construire a mărcii (branding);
    f) măsuri privind păstrarea confidenţialităţii informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial;
    g) măsuri privind asigurarea punerii în aplicare a programului de conformitate într-o manieră corectă şi monitorizarea adecvată a acestuia."

    5. La articolul 12, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Calendarul de implementare prevăzut la alin. (1) se stabileşte anual şi se publică pe pagina proprie de internet până la sfârşitul lunii februarie pentru anul în curs, acesta actualizându-se odată cu programul de conformitate."

    6. La articolul 14, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) Fiecare OD/OÎ propune ANRE spre avizare nominalizarea agentului de conformitate, iar acesta se desemnează pentru o perioadă de minimum 2 ani calendaristici şi de maximum 4 ani calendaristici."

    7. La articolul 14, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Nominalizarea agentului de conformitate se face pe baza unor mecanisme de selecţie transparente şi va conţine propunerea perioadei de desemnare stabilite cu respectarea prevederilor alin. (1) şi, după caz, a prevederilor art. 16 alin. (9).
(1^2) La expirarea perioadei de desemnare, precum şi în cazul revocării desemnării agentului de conformitate, procesul de nominalizare şi desemnare a agentului de conformitate se reia în condiţiile prezentului regulament."

    8. La articolul 14, alineatele (2), (3) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Agentul de conformitate al OD/OÎ este complet independent şi are acces la informaţiile OD/OÎ sau ale oricărui operator economic afiliat, care îi sunt necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale.
(3) OD/OÎ are obligaţia să întocmească şi să pună la dispoziţia agentului de conformitate o procedură internă pentru stabilirea modalităţilor de acces al acestuia la documentele şi informaţiile necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, prin care să se garanteze agentului de conformitate accesul la aceste documente şi informaţii.
    .................................................................................................
(6) Agentului de conformitate îi sunt asigurate de către OD/OÎ resursele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, iar remuneraţia acestuia nu depinde de activităţile sau de rezultatele întreprinderii integrate pe verticală, cu excepţia celor ale OD/OÎ."

    9. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    (1) Agentul de conformitate trebuie să îndeplinească următoarele criterii de independenţă şi de capacitate profesională:
    a) cu cel puţin 5 ani înainte de data desemnării în calitate de agent de conformitate şi pe toată perioada în care este desemnat agent de conformitate, să nu fi deţinut/să nu deţină nicio poziţie sau responsabilitate profesională, niciun interes sau nicio relaţie de afaceri, de ordin direct sau indirect, cu operatorul economic integrat pe verticală sau cu vreo parte a acestuia, cu excepţia operatorului la care urmează să exercite funcţiile agentului de conformitate;
    b) să aibă minimum 5 ani experienţă în domeniul energiei electrice/gazelor naturale, prin raportare la activitatea acestuia, sau contracte încheiate de persoana juridică în legătură cu domeniul energiei electrice/gazelor naturale în ultimii 5 ani;
    c) să cunoască atribuţiile şi obligaţiile OD/OÎ conform Legii şi reglementărilor în vigoare, astfel încât să asigure excluderea practicilor discriminatorii şi realizarea obiectivului de independenţă al acestora.
    (2) În cazul în care agentul de conformitate este o persoană juridică, inclusiv persoana fizică/persoanele fizice desemnată/ desemnate de aceasta pentru exercitarea activităţii de verificare a conformităţii în condiţiile prezentului regulament trebuie să îndeplinească criteriile de independenţă şi de capacitate profesională prevăzute la alin. (1)."

    10. La articolul 16, alineatele (4) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) După finalizarea verificării prevăzute la alin. (2), compartimentul de specialitate din cadrul ANRE întocmeşte referatul de avizare şi proiectul de aviz prin care propune avizarea favorabilă/nefavorabilă, după caz, a agentului de conformitate nominalizat de OD/OÎ, cu menţionarea perioadei de desemnare a acestuia în cazul avizării favorabile.
    ..................................................................................................
(7) În baza avizului favorabil emis de către preşedintele ANRE, OD/OÎ desemnează agentul de conformitate şi publică pe pagina proprie de internet, în termen de maximum două zile lucrătoare de la primirea avizului, următoarele informaţii: numele, prenumele şi datele de contact ale agentului de conformitate, perioada de desemnare, precum şi numărul avizului emis de preşedintele ANRE."

    11. La articolul 16, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (8) şi (9), cu următorul cuprins:
    "(8) Cu cel puţin 60 de zile calendaristice înainte de expirarea perioadei de desemnare a agentului de conformitate, OD/OÎ are obligaţia de a face o nominalizare în vederea avizării de către ANRE a unui nou agent de conformitate sau a reavizării aceluiaşi agent de conformitate.
(9) Prin derogare de la prevederile art. 14 alin. (1), în cazul revocării desemnării agentului de conformitate în oricare din situaţiile prevăzute la art. 18, perioada de desemnare a noului agent de conformitate va cuprinde şi perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic în care are loc revocarea."

    12. La articolul 20, literele a), b) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) să monitorizeze în mod constant, pe toată durata anului, implementarea măsurilor aferente programului de conformitate conform calendarului de implementare, respectiv îndeplinirea/ respectarea de către OD/OÎ şi de către angajaţii acestuia a obligaţiilor prevăzute în programul de conformitate, regulamentele şi procedurile interne ale OD/OÎ, cu privire la excluderea comportamentului/practicilor discriminatorii şi realizarea obiectivului de independenţă;
b) să determine/să identifice riscurile din activitatea OD/OÎ care pot conduce la nerespectarea programului de conformitate şi să emită recomandări cu privire la eliminarea acestora;
    .................................................................................................
d) să notifice OD/OÎ cu privire la orice posibile încălcări ale punerii în aplicare a programului de conformitate şi să emită recomandări cu privire la respectarea programului de conformitate şi la punerea în aplicare a acestuia;"

    13. La articolul 20, litera e) se abrogă.
    14. La articolul 20, după litera h) se introduce o literă nouă, litera i), cu următorul cuprins:
    "i) să păstreze confidenţialitatea informaţiilor sensibile comercial obţinute de la OD/OÎ necesare desfăşurării activităţii sale."

    15. La articolul 21, alineatele (2), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Activitatea de evaluare şi monitorizare desfăşurată de agentul de conformitate este obiectivă, transparentă şi interactivă cu OD/OÎ şi are ca scop verificarea acţiunilor întreprinse de angajaţii/compartimentele responsabile ale OD/OÎ în vederea îndeplinirii măsurilor stabilite în programul de conformitate conform calendarului de implementare.
    .................................................................................................
(4) Agentul de conformitate transmite OD/OÎ raportul prevăzut la art. 20 lit. g) până la data de 10 decembrie, pentru luare la cunoştinţă. În cazul în care OD/OÎ are observaţii asupra raportului, în termen de 10 zile de la primirea acestuia le formulează în scris şi le transmite agentului de conformitate, în vederea analizării şi preluării/nepreluării acestora, după caz, de către agentul de conformitate.
(5) Agentul de conformitate transmite la ANRE, până la sfârşitul lunii decembrie a fiecărui an, printr-o adresă de înaintare, pe suport hârtie sau în format electronic, atât raportul prevăzut la art. 20 lit. g), care, după caz, va avea anexat tabelul care cuprinde aspectele contestate de OD/OÎ, completat conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, cât şi documentele care dovedesc comunicarea raportului către OD/OÎ."

    16. La articolul 21, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) În situaţia în care în luna decembrie este desemnat un nou agent de conformitate, iar agentul revocat nu şi-a îndeplinit oricare dintre obligaţiile prevăzute la alin. (3)-(5) până la data revocării, noul agent de conformitate trebuie să îndeplinească aceste obligaţii în termen de maximum 60 de zile de la data desemnării."

    17. La articolul 21, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Raportul prevăzut la art. 20 lit. g) şi, după caz, tabelul anexat acestuia se publică pe pagina de internet a OD/OÎ până la data de 31 ianuarie a anului următor celui pentru care se face raportarea, se arhivează şi se păstrează de către acesta în arhivă pentru o perioadă de 10 ani. Termenul-limită de publicare a raportului se decalează cu 60 de zile în cazul prevăzut la alin. (5^1)."

    18. La articolul 21, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alineatele (7) şi (8), cu următorul cuprins:
    "(7) În situaţia în care prin raportul transmis de către agentul de conformitate este semnalată neimplementarea sau implementarea parţială a unei/unor măsuri din programul de conformitate conform calendarului de implementare, ANRE verifică aceste aspecte.
(8) Ca urmare a verificării aspectelor semnalate prin raportul transmis de către agentul de conformitate, ANRE dispune, după caz, aplicarea de sancţiuni în condiţiile Legii şi măsuri de conformare, dacă se impun."

    19. Articolele 22 şi 23 se abrogă.
    20. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul regulament."

    21. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, cu următorul cuprins:
    "    ANEXA 3

    la regulament
    Tabel privind
    aspectele contestate de către OD/OÎ ...........(denumirea operatorului economic).................
    aferent raportului agentului de conformitate ..........(numele şi prenumele) ........,
    pentru anul ..................................

┌────┬──────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │Punctul de │ │Motivaţia │
│ │Măsura│vedere al OD│Punctul de │nepreluării │
│Nr. │din │/OÎ, având │vedere al │observaţiei │
│crt.│raport│numărul de │agentului de│de către │
│ │ │înregistrare│conformitate│agentul de │
│ │ │....... │ │conformitate│
├────┼──────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│1 │ │ │ │ │
├────┼──────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│... │ │ │ │ │
└────┴──────┴────────────┴────────────┴────────────┘

"



    ART. II
    Condiţiile generale asociate licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice de către operatorii economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 73/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 599 din 12 august 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    - La articolul 50, alineatele (3) şi (3^1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Titularul licenţei asigură agentului de conformitate accesul la informaţiile deţinute de acesta sau ale oricărui operator economic afiliat, care sunt necesare în scopul îndeplinirii atribuţiilor agentului de conformitate prevăzute de reglementările legale în vigoare.
(3^1) Titularul licenţei pune la dispoziţia agentului de conformitate resursele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, iar remuneraţia acestuia nu depinde de activităţile sau de rezultatele întreprinderii integrate pe verticală, cu excepţia celor ale titularului licenţei."



    ART. III
    Condiţiile-cadru de valabilitate a licenţei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 699 din 24 septembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    - La articolul 37^2, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Titularul Licenţei asigură agentului de conformitate accesul la informaţiile deţinute de acesta sau ale oricărui operator economic afiliat, care sunt necesare în scopul îndeplinirii atribuţiilor agentului de conformitate prevăzute de reglementările legale în vigoare.
(4) Titularul Licenţei pune la dispoziţie agentului de conformitate resursele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, iar remuneraţia acestuia nu depinde de activităţile sau de rezultatele întreprinderii integrate pe verticală, cu excepţia celor ale titularului Licenţei."



    ART. IV
    Condiţiile-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 109/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 9 iulie 2018, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    - La articolul 32^2, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Titularul Licenţei asigură agentului de conformitate accesul la informaţiile deţinute de acesta sau ale oricărui operator economic afiliat, care sunt necesare în scopul îndeplinirii atribuţiilor agentului de conformitate prevăzute de reglementările legale în vigoare.
(4) Titularul Licenţei pune la dispoziţia agentului de conformitate resursele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, iar remuneraţia acestuia nu depinde de activităţile sau de rezultatele întreprinderii integrate pe verticală, cu excepţia celor ale titularului Licenţei."



    ART. V
    (1) Avizele pentru nominalizarea agenţilor de conformitate emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei până la data intrării în vigoare a prezentului ordin îşi păstrează valabilitatea până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv.
    (2) Până la data de 15 noiembrie 2023, operatorii sistemelor de distribuţie a energiei electrice/gazelor naturale şi operatorii sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, care fac parte din operatori economici integraţi pe verticală, au obligaţia de a transmite la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei nominalizările agenţilor de conformitate însoţite de documentele prevăzute la art. 16 alin. (1) din regulamentul prevăzut la art. I, în vederea avizării.
    (3) În nominalizările prevăzute la alin. (2), operatorii sistemelor de distribuţie a energiei electrice/gazelor naturale şi operatorii sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, care fac parte din operatori economici integraţi pe verticală, au obligaţia de a indica perioada de desemnare a agentului de conformitate, stabilită cu respectarea prevederilor regulamentului prevăzut la art. I, astfel cum a fost modificat şi completat prin prezentul ordin.

    ART. VI
    Operatorii sistemelor de distribuţie a energiei electrice/gazelor naturale şi operatorii sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, care fac parte din operatori economici integraţi pe verticală, precum şi agenţii de conformitate desemnaţi de aceştia duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.

    ART. VII
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 4 octombrie 2023.
    Nr. 90.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016