Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 90 din 26 august 2002  pentru aprobarea   Regulamentului nr. 2/2002 privind transparenta si integritatea pietei RASDAQ    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 90 din 26 august 2002 pentru aprobarea Regulamentului nr. 2/2002 privind transparenta si integritatea pietei RASDAQ

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 1 octombrie 2002
În conformitate cu art. 1, 2 şi cu art. 7 alin. (3) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, adoptat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 514/2002 ,
în temeiul <>hotãrârilor Parlamentului României nr. 19/2001 şi nr. 17/2002,
în baza hotãrârii luate în şedinţa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare din data de 15 august 2002,

preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba <>Regulamentul nr. 2/2002 privind transparenta şi integritatea pieţei RASDAQ şi se dispune publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 2
Secretariatul general al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Inspectorul general al pieţei RASDAQ vor asigura aducerea la îndeplinire a prezentului ordin.

p. Preşedintele Comisiei Naţionale
a Valorilor Mobiliare,
Cristian Traian Ionescu,
vicepreşedinte

Bucureşti, 26 august 2002.
Nr. 90.


<>REGULAMENTUL Nr. 2/2002
privind transparenta şi integritatea pieţei RASDAQ

ART. 1
În scopul creşterii calitãţii serviciilor oferite atât investitorilor, cat şi emitentilor de acţiuni, a asigurãrii protecţiei investitorilor şi a unei pieţe ordonate, prin prezentul regulament se stabilesc categoriile de listare a acţiunilor emise de societãţile comerciale şi obligaţiile de informare aferente acestora, precum şi regulile referitoare la modul de formare a preţului acţiunilor pe piata RASDAQ.
ART. 2
Abrevierile şi termenii folosiţi în prezentul regulament au aceeaşi semnificatie cu cea stabilitã în cuprinsul <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investiţii financiare şi pieţele reglementate, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 525/2002 , şi în reglementãrile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, denumita în continuare C.N.V.M.

CAP. 1
Categoriile de listare

ART. 3
Pe piata RASDAQ se tranzactioneaza acţiuni care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt emise de societãţi deţinute public şi sunt sub forma dematerializatã;
b) sunt înregistrate la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare;
c) emitentul acţiunilor are contract de furnizare de servicii cu o societate de registru independent autorizata de C.N.V.M.
ART. 4
Categoriile de listare ale pieţei RASDAQ sunt:
a) Categoria I;
b) Categoria a II-a;
c) Categoria de baza.
ART. 5
Acţiunile unui emitent se listeaza în Categoria I dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) emitentul a înregistrat profit pentru cel puţin un exerciţiu financiar din ultimele doua;
b) emitentul a înregistrat o cifra de afaceri de cel puţin 9 milioane euro;
c) emitentul a înregistrat o valoare totalã a activelor de cel puţin 4,5 milioane euro;
d) suma acţiunilor celor care deţin un procent mai mic de 5% din numãrul total de acţiuni ale emitentului este mai mare de 15% din numãrul total de acţiuni sau valoarea medie de piata a acestor acţiuni este de cel puţin 150.000 euro;
e) capitalul social sau capitalizarea medie a pieţei în ultimele doua trimestre calendaristice este de cel puţin 1 milion euro;
f) pentru societãţile deja listate numãrul de zile din cadrul ultimelor patru trimestre calendaristice în care s-au înregistrat tranzacţii este cel puţin jumãtate din numãrul total de zile de tranzactionare din perioada respectiva.
ART. 6
Acţiunile unui emitent se listeaza în Categoria a II-a dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) emitentul a înregistrat o cifra de afaceri de cel puţin 2,5 milioane euro;
b) suma acţiunilor celor care deţin un procent mai mic de 5% din numãrul total de acţiuni ale emitentului este mai mare de 10% din numãrul total de acţiuni sau valoarea medie de piata a acestor acţiuni este de cel puţin 50.000 euro;
c) capitalul social sau capitalizarea medie a pieţei în ultimele doua trimestre calendaristice este de cel puţin 0,5 milioane euro;
d) pentru societãţile deja listate numãrul de zile din cadrul ultimelor patru trimestre calendaristice în care s-au înregistrat tranzacţii sa fie cel puţin o pãtrime din numãrul total de zile de tranzactionare din perioada respectiva.
ART. 7
(1) În situaţii temeinic motivate, la propunerea conducerii pieţei RASDAQ, cu avizul Inspectorului general al pieţei RASDAQ, pot fi admise în Categoria I sau în Categoria a II-a acţiuni care nu îndeplinesc una dintre condiţiile prevãzute pentru admiterea în categoria respectiva.
(2) Acordarea dispensei, prevãzutã la alineatul precedent, va intra în vigoare numai dupã aprobarea acesteia de cãtre C.N.V.M.
ART. 8
În Categoria de baza sunt listate acţiunile emitentilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 3, precum şi cele care, deşi îndeplinesc condiţiile menţionate la art. 5 sau 6, nu şi-au exprimat în scris acordul pentru a fi promovate într-o categorie superioarã.
ART. 9
Acţiunile sunt menţinute în cadrul Categoriei I sau a II-a dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt respectate condiţiile stabilite pentru admiterea acţiunilor în categoria respectiva;
b) emitentul îndeplineşte obligaţiile de informare stabilite la art. 10-14;
c) nu se iniţiazã o procedura de lichidare sau reorganizare judiciarã ori care va determina încetarea existenţei societãţii sau dobândirea statutului de societate închisã.
ART. 10
În vederea menţinerii acţiunilor în cadrul Categoriei I sau a II-a, emitentii sunt obligaţi sa transmitã pieţei urmãtoarele tipuri de raportari:
a) rapoarte curente;
b) rapoarte anuale;
c) rapoarte semestriale;
d) rapoarte trimestriale, în conformitate cu prevederile art. 14.
ART. 11
(1) Emitentul este obligat sa întocmeascã şi sa transmitã pieţei RASDAQ rapoarte curente ori de câte ori apare un eveniment important, cum ar fi:
a) convocarea şi hotãrârile adunãrilor generale ale actionarilor;
b) convocarea şi deciziile consiliului de administraţie adoptate în cadrul exerciţiului atribuţiilor delegate de adunarea generalã extraordinarã a actionarilor;
c) încheierea unor acte juridice între emitent şi administratorii, angajaţii, actionarii societãţii sau cu persoanele implicate ori afiliate acestora, a cãror valoare individualã sau cumulatã reprezintã echivalentul în lei a 50.000 euro;
d) iniţierea procedurii reorganizãrii judiciare sau a falimentului;
e) orice alte evenimente importante calificate ca atare de C.N.V.M.
(2) Rapoartele curente trebuie sa conţinã informaţii certe, corecte şi suficiente pentru a caracteriza complet evenimentul care face obiectul raportului.
(3) Piata RASDAQ poare solicita emitentului completarea raportului curent, iar emitentul are obligaţia sa dea curs solicitãrii pieţei RASDAQ în maximum o zi lucrãtoare.
(4) Raportul curent este transmis pieţei RASDAQ pe suport hârtie, prin fax sau curier, şi pe suport electronic, prin e-mail sau discheta, în termen de maximum 24 de ore de la apariţia evenimentului important.
ART. 12
(1) Emitentul este obligat sa transmitã pieţei RASDAQ raportul anual având conţinutul informaţional minim stabilit prin reglementãrile C.N.V.M.
(2) Raportul anual este transmis pieţei RASDAQ pe suport hârtie, prin curier sau scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, şi pe suport electronic, prin e-mail sau discheta, în termen de maximum 90 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.
ART. 13
(1) Emitentul este obligat sa transmitã pieţei RASDAQ raportul semestrial având conţinutul informaţional minim stabilit prin reglementãrile C.N.V.M.
(2) Raportul semestrial este transmis pieţei RASDAQ pe suport hârtie, prin curier sau scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, şi pe suport electronic, prin e-mail sau discheta, în termen de maximum 45 de zile de la încheierea semestrului I.
ART. 14
În cazul în care emitentul întocmeşte la solicitarea actionarilor rapoarte trimestriale, este obligat sa le transmitã simultan şi gratuit pieţei RASDAQ, pe suport hârtie, prin curier sau scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, şi pe suport electronic, prin e-mail sau discheta.
ART. 15
Raportarile transmise pieţei RASDAQ sunt fãcute publice prin intermediul sistemului de informare al pieţei.
ART. 16
Piata RASDAQ asigura asistenta şi promovarea emitentilor ale cãror acţiuni sunt admise în cadrul Categoriei I sau a II-a prin:
a) întocmirea profilului emitentului şi prezentarea acestuia prin intermediul sistemului pieţei RASDAQ;
b) punerea la dispoziţia emitentului a evoluţiei pe piata RASDAQ a acţiunilor emise;
c) informarea referitoare la orice modificare aparuta în reglementãrile pieţei RASDAQ aplicabile emitentilor;
d) consultanţa necesarã îndeplinirii de cãtre emitent a obligaţiilor de informare prevãzute de reglementãrile în vigoare;
e) includerea emitentilor în indicele Categoriei I sau a II-a, dupã caz, dupã lansarea oficialã a acestor indici de cãtre piata RASDAQ;
f) publicarea rapoartelor de tranzactionare pe categorii de listare, atât în comunicatele zilnice, cat şi în toate buletinele realizate de cãtre piata.
ART. 17
(1) Listarea acţiunilor în Categoria I sau a II-a se autorizeaza de cãtre conducerea pieţei RASDAQ cu avizul Inspectorului general al pieţei RASDAQ şi se realizeazã prin semnarea unui contract între emitent şi Societatea Comercialã "RASDAQ".
(2) Informarea privind listarea acţiunilor în Categoria I sau a II-a este transmisã prin sistem participanţilor la piata şi C.N.V.M.
(3) Prima împãrţire a emitentilor pe categorii, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, are la baza urmãtorii indicatori:
a) cifra de afaceri şi valoarea totalã a activelor înregistrate în exerciţiul financiar 2000 (dacã în momentul implementarii regulamentului piata RASDAQ nu are încã acces la datele financiare aferente anului 2001);
b) capitalizarea medie a pieţei şi valoarea medie de piata înregistrate în ultimele doua trimestre calendaristice;
c) numãrul de zile de tranzactionare înregistrat în ultimele patru trimestre calendaristice.
ART. 18
Piata RASDAQ va evalua periodic gradul de îndeplinire a condiţiilor pentru listarea sau menţinerea acţiunilor în Categoria I sau a II-a.
ART. 19
(1) În vederea menţinerii unei pieţe ordonate, transparente şi echitabile, conducerea pieţei RASDAQ, cu avizul inspectorului general al pieţei RASDAQ, poate decide suspendarea listarii acţiunilor pentru unul sau mai mulţi emitenti în urmãtoarele situaţii, fãrã ca enumerarea sa fie limitativa:
a) o societate emitenta listata în Categoria I sau a II-a nu îşi îndeplineşte obligaţiile de informare prevãzute în prezentul regulament;
b) în cazul în care piata RASDAQ este informatã în legatura cu convocarea adunãrii generale a actionarilor care are înscrisã pe ordinea de zi modificarea capitalului social, modificarea numãrului de acţiuni emise, repartizarea profitului, divizarea, fuziunea sau alte puncte care pot influenta preţul acţiunilor şi interesul investitorilor - în scopul transmiterii acestei informaţii cãtre participanţii la piata;
c) în cazul convocãrii adunãrii generale a actionarilor a unei societãţi listate în Categoria I sau a II-a, începând cu data stabilitã pentru desfãşurarea adunãrii generale a actionarilor - în scopul de a oferi emitentului posibilitatea informãrii privind hotãrârile luate şi transmiterii acestei informãri prin sistem participanţilor la piata;
d) la solicitarea emitentului, în vederea efectuãrii unor comunicãri importante privind activitatea acestuia;
e) în orice alta situaţie stabilitã de piata RASDAQ ca fiind un caz de nerespectare a reglementãrilor în vigoare sau care ar putea afecta preţul acţiunilor şi interesele investitorilor, dupã obţinerea acordului C.N.V.M.
(2) Suspendarea şi reluarea activitãţii de tranzactionare vor fi notificate imediat, prin intermediul sistemului, participanţilor la piata RASDAQ şi prin fax societãţii emitente şi C.N.V.M.

CAP. 2
Parametrii de protecţie a tranzacţiilor desfãşurate în piata RASDAQ

ART. 20
(1) Piata RASDAQ va face public zilnic un preţ de referinta pentru fiecare acţiune listata; acesta se calculeazã ca preţ mediu ponderat al tranzacţiilor comune raportate în ultima zi în care au fost încheiate tranzacţii cu respectiva acţiune.
(2) Tranzacţiile comune sunt toate tranzacţiile efectuate prin sistem, cu excepţia tranzacţiilor speciale şi a tranzacţiilor menţionate în art. 28.
ART. 21
(1) Cotatiile pe care un participant le introduce sau le actualizeazã în sistem trebuie sa reflecte ordinele proprii ale acestuia şi/sau ale clienţilor sãi de a cumpara sau vinde acţiuni.
(2) În momentul introducerii sau actualizãrii cotatiile trebuie sa respecte urmãtoarele cerinţe:
a) cotatia de cumpãrare sa fie mai mica cu cel puţin un pas de cotare decât preţul de referinta plus N%, astfel încât sa fie posibila şi afişarea de cotatii de vânzare în intervalul de variatie zilnica admisã;
b) cotatia de vânzare sa fie mai mare cu cel puţin un pas de cotare decât preţul de referinta minus N%, astfel încât sa fie posibila şi afişarea de cotatii de cumpãrare în intervalul de variatie zilnica admisã;
c) sa nu producã situaţii de piata incrucisata sau închisã (piata incrucisata se referã la situaţia în care preţul unei cereri depãşeşte preţul unei oferte afişate în mod curent pentru aceeaşi valoare mobiliarã; piata închisã se referã la situaţia în care preţul unei cereri egaleaza preţul unei oferte afişate în mod curent pentru aceeaşi acţiune), unde N reprezintã un anume procent din preţul de referinta, care are valori diferite în funcţie de categoria de listare, astfel:
(i) 15 pentru Categoria I;
(ii) 20 pentru Categoria a II-a;
(iii) 25 pentru Categoria de baza.
(3) La deschiderea zilnica a pieţei, în intervalul 9:00 - 10:00, participanţii au obligaţia de a-şi actualiza cotatiile astfel încât sa fie respectate toate condiţiile impuse de prezentul articol.
ART. 22
În scopul încheierii unei tranzacţii pe o anumitã acţiune, ordinea regulamentara de contactare a participanţilor care deţin cotatii este ordinea în care sunt afişate cotatiile de cãtre sistem pentru respectiva acţiune. Cotatiile sunt ordonate în sistem conform urmãtoarelor criterii: a) calitatea cotatiei: cotatie ferma, cotatie indicativa; b) preţ; c) cantitate (în ordine descrescãtoare); d) momentul introducerii cotatiei.
ART. 23
În activitatea de introducere şi actualizare a cotatiilor participanţii trebuie sa respecte urmãtorii pasi de cotare sau multiplii acestora:
a) 1 leu - pentru cotatiile mai mici de 100 lei;
b) 10 lei - pentru cotatiile cuprinse între 101 şi 2.000 lei;
c) 100 lei - pentru cotatiile cuprinse între 2001 şi 10.000 lei;
d) 500 lei - pentru cotatiile cuprinse între 10.001 şi 50.000 lei;
e) 1.000 lei - pentru cotatiile cuprinse între 50.001 şi 200.000 lei;
f) 5.000 lei - pentru cotatiile mai mari de 200.000 lei.
ART. 24
În cursul unei zile de tranzactionare preţul tranzacţiilor trebuie sa se încadreze în intervalul delimitat de preţul de referinta +/-N%, unde N are valorile definite în art. 21.
ART. 25
În cadrul prezentului regulament:
a) limita minima a preţului de tranzactionare este data de preţul celei mai bune cotatii ferme de cumpãrare, dacã acesta este situat în intervalul de variatie zilnica admisã;
b) limita maxima a preţului de tranzactionare este data de preţul celei mai bune cotatii ferme de vânzare, dacã acesta este situat în intervalul de variatie zilnica admisã;
c) când pentru respectiva acţiune în piata nu sunt afişate cotatii ferme în intervalul de variatie maxima regulamentar, preţul tranzacţiei trebuie sa se încadreze în intervalul delimitat de preţul de referinta +/-N%.
ART. 26
(1) Tranzacţia specialã este acea tranzacţie raportatã în afarã intervalului de preţ prevãzut la art. 25 lit. a) şi b), în cadrul cãreia nu este admisã agregarea ordinelor şi care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) cantitatea de acţiuni care face obiectul tranzacţiei reprezintã cel puţin 1% din numãrul total de acţiuni ale emitentului;
b) valoarea tranzacţiei este de cel puţin 1 miliard lei.
(2) Preţul tranzacţiilor speciale trebuie sa se încadreze în intervalul delimitat de preţul de referinta +/-N%.
ART. 27
(1) Limitarea în raport cu preţul de referinta a nivelului cotatiilor introduse sau actualizate în sistem, precum şi a preţului tranzacţiilor pentru o acţiune nu se aplica în urmãtoarele situaţii:
a) în prima zi de tranzactionare a acţiunilor unui emitent;
b) în prima zi de tranzactionare dupã operarea unei modificãri a valorii nominale a unei acţiuni;
c) în prima zi dupã distribuirea de acţiuni cu titlu gratuit;
d) în prima zi de tranzactionare, în cazul în care nu s-a înregistrat nici o tranzacţie comuna cu acţiunea respectiva timp de cel puţin 30 de zile consecutive;
e) în alte cazuri temeinic motivate, cu avizul C.N.V.M.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-e), dacã exista cotatii ferme, preţul tranzacţiilor este limitat de cele mai bune cotatii ferme.
ART. 28
Limitarile referitoare la preţul tranzacţiilor prevãzute de prezentul regulament nu se aplica tranzacţiilor încheiate în cadrul ofertelor publice şi privatizarilor derulate prin piata RASDAQ.
ART. 29
Tranzacţiile bilaterale raportate se vor transmite automat de sistem spre decontare Societãţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare, decontarea urmând sa se efectueze în conformitate cu reglementãrile în materie ale C.N.V.M. şi ale Societãţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare, cel mult la data T+3, unde T este data raportarii tranzacţiei.
ART. 30
Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament de cãtre entitatile vizate se sancţioneazã de cãtre C.N.V.M., la propunerea conducerii pieţei RASDAQ avizatã de inspectorul general al pieţei RASDAQ, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 31
Prezentul regulament intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 32
Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentului regulament orice dispoziţii contrare se abroga.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016