Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 9 din 6 ianuarie 1968  pentru aprobarea Instructiunilor cu privire la eliberarea autorizatiilor de instrainare a bunurilor agricole conform prevederilor   Decretului nr. 151/1950     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 9 din 6 ianuarie 1968 pentru aprobarea Instructiunilor cu privire la eliberarea autorizatiilor de instrainare a bunurilor agricole conform prevederilor Decretului nr. 151/1950

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL AGRICULTURII
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 4 din 22 ianuarie 1968
- Comitetul executiv -
Vazind prevederile <>art. 10 din Decretul nr. 151/1950 pentru comasarea si circulatia terenurilor agricole, precum si cele ale <>art. 6 alin. 3 din Decretul nr. 534/1966 potrivit carora conducatorii organelor centrale sint autorizati de a aproba, pentru rezolvarea anumitor cereri, termene in functie de timpul efectiv necesar rezolvarii acestora;
In temeiul Decretului nr. 20/1966 pentru organizarea si functionarea Consiliului Superior al Agriculturii si consiliilor agricole regionale, raionale si orasenesti, se emite urmatorul ordin:

ART. 1
Se aproba "Instructiunile cu privire la eliberarea autorizatiilor de instrainare a bunurilor agricole conform prevederilor <>Decretului nr. 151/1950 ", care fac parte integranta din prezentul ordin.
ART. 2
Directia generala a fondului funciar si organizarii teritoriului va aduce la indeplinire prezentul ordin.

Presedintele
Consiliului Superior al Agriculturii,
Nicolae Giosan

Bucuresti, 6 ianuarie 1968.
Nr. 9.

INSTRUCTIUNI
cu privire la eliberarea autorizatiilor de instrainare a bunurilor
agricole conform prevederilor <>Decretului nr. 151/1950

1. - Potrivit prevederilor <>art. 8 alin. 1 din Decretul nr. 151/1950 pentru comasarea si circulatia bunurilor agricole, instrainarea, sub orice forma (vinzare, donatie, schimb, succesiune, partajare etc.), a bunurilor imobile constind in terenuri agricole (arabil, pasuni, finete, vii, livezi), iazuri si balti, proprietate a persoanelor fizice, situate in afara vetrei de sat sau in afara perimetrului construibil al oraselor, se face numai cu autorizarea prealabila a Consiliului Superior al Agriculturii.
Instrainarile terenurilor agricole prevazute la alineatul de mai sus sint supuse autorizarii prealabile si in cazul cind exista constructii de orice fel pe ele.
2. - Autorizatia de instrainare se da de catre Consiliul Superior al Agriculturii, prin Directia generala a fondului funciar si organizarii teritoriului, care va urmari ca, prin circulatia bunurilor agricole, sa nu se creeze posibilitati de exploatare a muncii straine in agricultura.
3. - Pentru a se putea aprecia asupra eliberarii autorizatiei de instrainare solicitate, instrainatorul si dobinditorul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) instrainatorul:
- sa fie proprietar al bunului imobil ce se instraineaza si acesta sa nu se afle in posesia vreunei organizatii socialiste;
- sa aiba un motiv bine justificat pentru instrainarea solicitata.
b) dobinditorul:
- sa aiba ca indeletnicire de baza agricultura sau - in cazuri exceptionale - sa fie mic salariat sau mic pensionar, cu domiciliul in localitatea unde se dobindeste bunul imobil respectiv;
- sa nu posede prin cumparare, donatie sau mostenire, inclusiv bunul imobil ce se dobindeste, o suprafata totala de teren mai mare decit cea care - in functie de categoria de folosinta a terenurilor respective - poate fi lucrata in bune conditii de catre dobinditor personal, impreuna cu membrii familiei sale cu care duce gospodaria in comun.
Cind instrainarea se face in favoarea unui mic salariat sau mic pensionar, plafonul maxim al suprafetei de teren ce se poate dobindi se stabileste la cca 0,30 ha.
4. - Cererea de autorizare a instrainarii se face de cel ce vrea sa instraineze un bun imobil din cele aratate mai sus si se va adresa Consiliului Superior al Agriculturii - Directia generala a fondului funciar si organizarii teritoriului, cuprinzind urmatoarele date:
a) numele, prenumele, domiciliul, indeletnicirea de baza, averea si starea familiala a instrainatorului si a dobinditorului;
b) suprafata, categoria de folosinta si locul unde este situat bunul imobil ce se instraineaza (regiunea, raionul si comuna), cu mentiunea ca se afla in afara vetrei de sat, respectiv in afara perimetrului construibil al oraselor;
c) identificarea bunului imobil prin vecinatati sau - in comunele unde exista carte funciara - prin numarul de carte funciara si numar topografic;
d) precizarea modului de instrainare (vinzare, donatie etc.) si a motivului instrainarii.
In cazul cind prin cerere se solicita instrainarea mai multor bunuri imobile, datele de la lit. b si c de mai sus se vor mentiona pentru fiecare bun in parte.
5. - La cererea de autorizare a instrainarii se vor anexa urmatoarele acte:
a) actele doveditoare a proprietatii bunului imobil ce se instraineaza (extras de pe cartea funciara sau copie legalizata de pe actul de proprietate);
b) adeverinta de la sfatul popular comunal (orasenesc), pentru instrainator, din care sa rezulte:
- domiciliul, indeletnicirea de baza, numarul membrilor de familie si averea totala ce poseda impreuna cu membrii familiei, pe categorii de folosinta (inclusiv bunul imobil ce se instraineaza);
- situatia bunului imobil ce se instraineaza si anume: identificare, suprafata, categoria de folosinta, daca se afla in afara vetrei de sat, respectiv in afara perimetrului construibil al oraselor, si daca se afla in posesia vreunei organizatii socialiste;
c) adeverinta de la sfatul popular comunal (orasenesc), pentru dobinditor, din care sa rezulte datele prevazute la lit. b alin. 1 de mai sus, precum si orice alte venituri ale acestuia.
6. - Cererea de autorizare a instrainarii se depune de petitionar la consiliul agricol regional, care - daca cererea respectiva cuprinde datele si actele prevazute la art. 4 si 5 de mai sus - o va inainta, cu punctul sau de vedere, Consiliului Superior al Agriculturii - Directia generala a fondului funciar si organizarii teritoriului.
7. - Consiliul Superior al Agriculturii prin Directia generala a fondului funciar si organizarii teritoriului va examina cererea si actele depuse si va decide asupra eliberarii autorizatiei de instrainare solicitate, comunicind petitionarului raspunsul in termen de 45 zile de la data inregistrarii cererii la directia generala.
In cazul cind pentru solutionarea cererii sint necesare relatii sau acte suplimentare, rezolvarea cererii se va face in termen de 45 zile de la data primirii acestora.
De asemenea, cind pentru solutionarea cererilor de instrainare este necesara si efectuarea unor cercetari la teren prin organele agricole locale, in aceste cazuri termenul de rezolvare de 45 zile va curge de la data primirii rezultatelor cercetarilor respective.
8. - Dobindirile pe cale de succesiune, legala sau testamentara, a bunurilor imobile prevazute la pct. 1 din instructiunile, intre rude in linie directa sau colaterala pina la gradul al treilea inclusiv si intre soti, nu sint supuse autorizarii prevazute de <>Decretul nr. 151/1950 .
9. - Cererea de autorizare a dobindirii unor terenuri agricole pe cale de succesiune se poate face de catre oricare din succesori. Ea va cuprinde, in mod corespunzator, datele prevazute la pct. 4 din instructiuni si va fi insotita de actele justificative aratate la pct. 5 din instructiuni, la care se va mai adauga:
- o copie legalizata de pe procesul verbal de deschidere sau dezbatere a succesiunii, cind aceasta se dezbate in fata Notariatului de stat, sau
- o copie legalizata de pe incheierea de admitere in principiu a actiunii, cind succesiunea se dezbate in fata instantelor judecatoresti.
10. - Partajarea terenurilor agricole, efectuata in scopul unei instrainari sub orice forma, ca vinzare-cumparare, donatie, iesire din starea de coproprietate etc., este supusa obligatiunii legale de autorizare prealabila, indiferent daca aceasta partajare se face prin buna intelegere sau pe cale judecatoreasca.
De asemenea, este supusa autorizarii prealabile partajarea succesorala cind aceasta se refera la alte grade de rudenie decit cele prevazute la <>art. 9 alin. 1 din Decretul nr. 151/1950 .
11. - Cererile de autorizare a partajarii terenurilor agricole, pe linga datele si actele necesare formei respective de instrainare, in cadrul careia se efectueaza partajarea, vor mai fi insotite de urmatoarele acte:
- un exemplar din proiectul si schita de plan a partajarii terenurilor agricole, legalizate de Notariatul de stat respectiv, in cazul cind partajarea se face prin buna intelegere, sau
- copie legalizata de pe raportul de expertiza si schita de plan privind formarea loturilor individuale, in cazul cind partajarea se face pe cale judecatoreasca.
12. - Pentru a se asigura terenurilor agricole posibilitatea unei folosiri cit mai rationale, la acordarea autorizatiilor de instrainare si partajare se va avea in vedere sa nu se produca o faramitare neeconomicoasa a terenurilor respective.
13. - Autorizatia de instrainare, eliberata in conditiile legii si ale prezentelor instructiuni, este valabila timp de 6 luni de la data cind a fost comunicata petitionarului.
La expirarea acestui termen, pentru motive bine intemeiate, autorizatia de instrainare poate fi prelungita - la solicitarea petitionarului - o singura data si pentru o perioada de maximum inca 6 luni de la data expirarii valabilitatii sale initiale.
14. - Se considera ca mici salariati si mici pensionari, in spiritul prevederilor de la pct. 3 lit. b din prezentele instructiuni, cei care au un salariu tarifar, respectiv pensie, ce nu depaseste cuantumul de 800 lei lunar. Acest cuantum se poate mari corespunzator majorarii legale a salariilor tarifare si a pensiilor pentru categoriile respective de salariati si pensionari.
Autorizatiile de instrainare in favoarea categoriilor de salariati si pensionari mentionate mai sus se acorda numai in cazuri exceptionale, in urmatoarele conditii:
- sa se pastreze destinatia agricola a terenurilor respective;
- sa nu se faca noi constructii pe terenurile dobindite si nici sa nu se extinda constructiile existente;
- dobinditorii sa munceasca personal terenurile dobindite impreuna cu membrii familiilor lor, cu exceptiile prevazute in aceasta privinta de lege.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016