Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 9 din 3 februarie 2011  pentru aprobarea Regulamentului nr. 2/2011 privind modificarea si completarea Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionala, a operatorilor si specialistilor pentru piata de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 9 din 3 februarie 2011 pentru aprobarea Regulamentului nr. 2/2011 privind modificarea si completarea Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionala, a operatorilor si specialistilor pentru piata de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 118 din 16 februarie 2011

    În conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 514/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a hotãrât, în şedinţa din data de 2 februarie 2011, emiterea urmãtorului ordin:

    ART. 1
    Se aprobã <>Regulamentul nr. 2/2011 privind modificarea şi completarea <>Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionalã, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin <>Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Regulamentul menţionat la art. 1 se publicã împreunã cu prezentul ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (www.cnvmr.ro).

                        Preşedintele Comisiei Naţionale
                             a Valorilor Mobiliare,
                              Gabriela Anghelache

    Bucureşti, 3 februarie 2011.
    Nr. 9.

    ANEXĂ

                            <>REGULAMENTUL Nr. 2/2011
                       privind modificarea şi completarea
           <>Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor
           de formare profesionalã, a operatorilor şi specialiştilor
        pentru piaţa de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale
                       a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010

    ART. I
    <>Regulamentul nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionalã, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin <>Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 17 iunie 2010, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 2 alineatul (2), literele e), f) şi g) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "e) acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional - participarea la cursuri/sesiuni/seminare ştiinţifice având ca temã domeniul pieţei de capital, care pot fi susţinute atât de lectori, cât şi de cadre didactice în domeniul economic/juridic sau de specialişti cu o experienţã de cel puţin 5 ani în domeniul economic/juridic;
    f) sesiuni ştiinţifice - întruniri cu scopul de a prezenta şi dezbate lucrãri ştiinţifice sau anumite subiecte cu caracter ştiinţific sau profesional, de interes comun în domeniul economic/juridic;
    g) seminare ştiinţifice - cercuri de studii, reuniuni de specialişti sau tehnicieni organizate în scopul aprofundãrii unei tematici profesionale sau ştiinţifice, grup de studii, cu scop didactic, prin care se fixeazã şi se aprofundeazã cunoştinţele acumulate sau se executã lucrãri practice;"
    2. La articolul 2 alineatul (2), dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
    "h) sistem e-learning - sistem de formare online care constã într-o serie de cursuri, organizate de organismele de formare profesionalã atestate de CNVM şi care furnizeazã materiale într-o ordine secvenţialã şi logicã pentru a fi asimilate de participanţii la cursurile de formare profesionalã continuã într-o manierã proprie, fãrã a-i constrânge la coprezenţã sau sincronicitate."
    3. Articolul 5 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - Organismele de formare profesionalã pot organiza cursuri/programe de formare profesionalã pentru:
    a) agenţi pentru servicii de investiţii financiare;
    b) personal al Compartimentului de control intern;
    c) consultanţi de investiţii;
    d) alte tipuri de cursuri privind activitãţile, operaţiunile şi legislaţia specifice pieţei de capital."
    4. La articolul 6, litera j) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "j) datele de identificare ale lectorilor, însoţite de curriculum vitae, certificatele de cazier judiciar şi certificatele de cazier fiscal, în original, aflate în termenele de valabilitate prevãzute de legislaţia în vigoare, declaraţiile pe propria rãspundere, sub semnãturã olografã, din care sã rezulte dacã aceştia au fost sau nu au fost sancţionaţi pentru încãlcarea legislaţiei din domeniul financiar, şi declaraţiile cu privire la respectarea confidenţialitãţii subiectelor de examen. Lectorii trebuie sã fie cadre didactice în domeniul economic/juridic sau specialişti cu experienţã de cel puţin 5 ani în domeniul economic/juridic;".
    5. La articolul 12, alineatul (1) se modificã si va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) CNVM poate retrage atestatul acordat unui organism de formare profesionalã în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
    a) la cerere, în baza hotãrârii organului statutar;
    b) dacã nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza acordãrii atestatului;
    c) ca sancţiune, potrivit art. 49;
    d) dacã nu a organizat niciun curs de pregãtire profesionalã pe o perioadã de 12 luni consecutive şi nu a solicitat în termen de 10 de zile menţinerea atestatului conform prevederilor art. 14 alin. (2);
    e) dacã împotriva acestuia a fost deschisã procedura prevãzutã de legislaţia privind insolvenţa;
    f) dacã atestatul a fost obţinut pe baza unor declaraţii sau informaţii false ori care au indus în eroare."
    6. La articolul 13, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 13. - (1) Pentru fiecare serie de curs organismul de formare profesionalã va transmite CNVM spre aprobare o documentaţie cuprinzând urmãtoarele informaţii:
    a) tipul de curs ce urmeazã sã se desfãşoare;
    b) codul atribuit seriei de curs;
    c) programa analiticã;
    d) bibliografia obligatorie;
    e) datele de identificare ale lectorilor sau ale persoanelor care susţin prezentãri;
    f) locul desfãşurãrii cursului, dacã este cazul;
    g) perioada de desfãşurare şi, dupã caz, orarul;
    h) data programãrii examenului;
    i) cuantumul tarifelor individuale percepute pentru curs şi examen."
    7. La articolul 13, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Documentaţia prevãzutã la alin. (1) se transmite CNVM cu cel puţin 20 de zile lucrãtoare înainte de data propusã pentru începerea cursului."
    8. La articolul 14, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În situaţia depãşirii termenului prevãzut la alin. (1), pentru menţinerea atestatului pe perioada urmãtoarelor 12 luni consecutive, organismele de formare profesionalã au obligaţia de a achita la CNVM un tarif de 5.000 lei şi de a notifica CNVM printr-o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal cã sunt îndeplinite în continuare condiţiile prevãzute la art. 6.
    (3) Declaraţia şi dovada achitãrii tarifului prevãzut la alin. (2) se transmit CNVM în maximum 10 zile de la data expirãrii termenului prevãzut la alin. (1)."
    9. La articolul 21, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(4^1) Testele grilã pentru examenul aferent unei secţiuni de curs trebuie sã conţinã întrebãri din tematica respectivã. În acest sens reprezentantul legal al entitãţii va da o declaraţie pe propria rãspundere, sub semnãturã olografã, din care sã rezulte cã respectã prevederile prezentului alineat. Declaraţia va fi înmânatã preşedintelui comisiei de examinare în ziua examenului şi va fi depusã de acesta la CNVM."
    10. La articolul 22, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) În cazul în care un candidat revine asupra variantei de rãspuns, se completeazã un nou formular grilã. Un candidat nu poate solicita suplimentar decât cel mult douã formulare de examen."
    11. La articolul 26, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(4) Organismul de formare profesionalã notificã CNVM în termen de 5 zile dupã încheierea examenului de reexaminare rezultatele examenului, sub semnãtura reprezentantului legal."
    12. Articolul 32 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 32. - (1) Persoanele care deţin un certificat de absolvire a unui curs de formare profesionalã emis de un organism de formare profesionalã atestat de CNVM au obligaţia sã urmeze un numãr de cel puţin 20 de ore de formare profesionalã continuã pe an.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele care au contractul de muncã suspendat, conform legislaţiei în vigoare.
    (3) La reluarea activitãţii, persoanele prevãzute la alin. (2) au obligaţia de a urma cursuri de formare profesionalã continuã dupã cum urmeazã:
    a) persoanele care încep activitatea în semestrul I urmeazã 20 de ore de formare profesionalã continuã în anul respectiv;
    b) persoanele care încep activitatea în semestrul II urmeazã un numãr de 10 ore de formare profesionalã continuã în anul respectiv.
    (4) Programul de formare profesionalã continuã nu este obligatoriu în anul în care persoanele prevãzute la alin. (1) au susţinut un examen pentru dobândirea unei calitãţi pe piaţa de capital, atestatã de CNVM, în baza certificatului de absolvire emis de un organism de formare profesionalã.
    (5) În situaţia în care persoanele prevãzute la alin. (1) au efectuat ore de pregãtire profesionalã în anul în care au susţinut un alt examen pentru atribuirea unei alte calitãţi pe piaţa de capital, aceste ore se pot include în numãrul de ore de pregãtire profesionalã continuã aferente anului urmãtor.
    (6) Programul de formare profesionalã continuã se realizeazã de cãtre organismele de formare profesionalã atestate de CNVM şi se poate desfãşura în oricare dintre urmãtoarele forme:
    a) cursuri în sãli de curs;
    b) cursuri în sistem online (sistemul e-learning);
    c) participarea la acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional, cu posibilitatea transmiterii în sistem online a acestora.
    (7) În cazul programelor de formare profesionalã continuã în sistem online, organismele de formare profesionalã trebuie sã punã la dispoziţia persoanelor participante un program tip web (sistem de videoconferinţã), între lectori şi persoanele participante la aceste programe (care vor avea acces individual pe bazã de user şi parolã la platforma web), cu facilitãţi simultane de video, tablã, chat public (vizualizat de toţi participanţii) şi cu opţiunea întrebãri/rãspunsuri. În acest sens, persoanele interesate au obligaţia de a solicita în scris înscrierea la programul online. Participantul la programul de formare profesionalã continuã în sistem online trebuie sã deţinã o camerã web. În acest sens, participantul va da o declaraţie de confirmare semnatã şi datatã. Conectarea la sistemul online şi relaţiile dintre participant şi lector vor respecta prevederile de confidenţialitate existente în legislaţia naţionalã.
    (8) Programele de formare profesionalã continuã în sistem online vor fi anunţate pe pagina de internet a organismelor de formare profesionalã.
    (9) Pentru persoanele care au calitatea de lectori în cadrul programelor de formare profesionalã continuã organizate de organismele de formare profesionalã, orele de curs/acţiunile cu caracter ştiinţific şi profesional efectuate vor fi recunoscute ca ore de formare profesionalã continuã.
    (10) Participarea la programele de pregãtire profesionalã continuã va fi înregistratã de organismele de formare profesionalã într-un registru de prezenţã, care va conţine datele de identificare ale participantului, entitatea unde îşi desfãşoarã activitatea, funcţia deţinutã de participant, daca este cazul, data absolvirii programului de formare profesionalã continuã, precum şi semnãtura participantului şi cea a lectorului. În cazul desfãşurãrii online a cursurilor/acţiunilor cu caracter ştiinţific şi profesional, registrul de prezenţã se completeazã cu rapoartele date de programul web.
    (11) Persoanele prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a face dovada la CNVM cã au urmat cursurile de formare profesionalã prevãzute de prezentul regulament.
    (12) Prevederile alin. (6) se aplicã şi în cazul acţiunilor cu caracter ştiinţific şi profesional organizate de CNVM."
    13. Dupã articolul 32 se introduc douã noi articole, articolele 32^1 şi 32^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 32^1. - Persoanele care au dobândit mai multe calitãţi atestate de CNVM în baza unor certificate de absolvire emise de un organism de formare profesionalã au obligaţia, cel puţin cu o periodicitate de 36 de luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, sã facã dovada la CNVM cã au urmat un numãr de cel puţin 50 de ore de formare profesionalã continuã.
    Art. 32^2. - Persoanele care se încadreazã în prevederile art. 43 şi 44 au obligaţia, cel puţin cu o periodicitate de 60 de luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, sã facã dovada la CNVM cã au urmat un numãr de cel puţin 60 de ore de formare profesionalã continuã."
    14. La articolul 33, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Programul de formare profesionalã continuã este structurat pe domenii de activitate şi pe teme de pregãtire profesionalã."
    15. La articolul 33, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) Pentru fiecare program de formare profesionalã continuã, organismul de formare profesionalã are obligaţia de a transmite CNVM o documentaţie similarã cerinţelor prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. a)-i), precum şi la art. 30 lit. h).
    (3^2) Programul de formare profesionalã continuã se notificã CNVM la sfârşitul fiecãrui an pentru urmãtorul an calendaristic.
    Dupã notificare, organismele de formare profesionalã au obligaţia de a face publice programele de formare profesionalã, în vederea primirii opţiunilor de participare."
    16. La articolul 33, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) La sfârşitul fiecãrei sesiuni de formare profesionalã continuã cursanţii completeazã o fişã de evaluare a cursurilor/acţiunilor cu caracter ştiinţific şi profesional."
    17. Articolul 36 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 36. - Participarea la o acţiune cu caracter ştiinţific şi profesional se echivaleazã cu 2 ore de formare profesionalã continuã, iar participarea la un curs în sistem e-learning se echivaleazã cu 5 ore de formare profesionalã continuã."
    18. Articolul 37 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 37. - Organismele de formare profesionalã au obligaţia ca pânã în data de 10 ianuarie a fiecãrui an sã transmitã CNVM lista persoanelor care au participat în anul precedent la cursurile de formare profesionalã continuã/acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional/e-learning. Lista va cuprinde urmãtoarele informaţii:
    a) numele şi prenumele persoanei participante şi CNP;
    b) calitatea/funcţia persoanei pe piaţa de capital;
    c) tipul şi perioada cursului;
    d) numãrul de ore efectuate conform prezentului regulament."
    19. Dupã articolul 37 se introduce un nou articol, articolul 37^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 37^1. - (1) Programul de formare profesionalã se va finaliza cu susţinerea unui examen de cãtre absolvenţii acesteia în vederea obţinerii unui certificat de formare profesionalã continuã eliberat de organismul de formare profesionalã, întocmit conform anexei nr. 3, care face parte integrantã din prezentul regulament.
    (2) Persoanele menţionate la alin. (1) şi care nu au promovat examenul de absolvire a cursului de formare profesionalã continuã au obligaţia repetãrii cursului de formare profesionalã continuã, într-o perioadã de cel mult 6 luni de la data comunicãrii rezultatelor.
    (3) Organismele de formare profesionalã au obligaţia de a organiza şi desfãşura examenul de absolvire prevãzut la alin. (1) cu respectarea condiţiilor prevãzute în cadrul cap. IV."
    20. Articolul 49 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 49. - Încãlcarea dispoziţiilor prezentului regulament constituie contravenţie şi se sancţioneazã în conformitate cu prevederile titlului X din <>Legea nr. 297/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    21. Articolul 51 se abrogã.
    22. Dupã anexa nr. 2 la regulament se introduce o nouã anexã, anexa nr. 3, având cuprinsul prevãzut în anexa la prezentul regulament.
    ART. II
    Prezentul regulament intrã în vigoare la data publicãrii acestuia şi a ordinului de aprobare în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicat în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de pe site-ul www.cnvmr.ro.

    ANEXĂ
    (Anexa nr. 3 la regulament)



 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Denumirea şi sigla organismului de formare profesionalã │
 │ │
 │ │
 │ CERTIFICAT DE FORMARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ │
 │ │
 │ Domnul/doamna ......................................................, │
 │ având CNP ........................, a participat ........................, │
 │ ......................................................................... │
 │ (denumirea cursurilor de formare profesionalã continuã sau a acţiunilor cu │
 │ caracter ştiinţific şi profesional) │
 │ organizat de ............................................................, │
 │ (denumirea organismului de formare profesionalã) │
 │ la...................................., în perioada ...................., │
 │ (localitatea) │
 │ cu durata totalã de .................. şi a promovat în data de ......... │
 │ (nr. de ore) │
 │ examenul aferent cursului urmat, cu nota ........ . │
 │ │
 │ Seria ............. Nr. ............. │
 │ │
 │ Numele, funcţia şi semnãtura reprezentantului legal │
 │ │
 │ L.S. │
 │ │
 │ Data eliberãrii ..................... │
 │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016