Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 9 din 23 iunie 1972  cu privire la aprobarea Normativului Republican pentru acordarea echipamentului de protectie si a echipamentului de lucru, precum si a instructiunilor de aplicare SUPLIMENT LA REVISTA Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 9 din 23 iunie 1972 cu privire la aprobarea Normativului Republican pentru acordarea echipamentului de protectie si a echipamentului de lucru, precum si a instructiunilor de aplicare SUPLIMENT LA REVISTA "PROTECTIA MUNCII" nr. 1-2

EMITENT: MINISTERUL MUNCII
PUBLICAT: ca supliment la revista "Protectia muncii" nr. 1-2 din 1972.
ART. 1
Se aproba Normativul Republican pentru acordarea echipamentului de lucru precum şi Instrucţiunile de aplicare a normativului care fac parte integrantã din acesta.
ART. 2
Normativul Republican pentru acordarea echipamentului de protecţie şi a echipamentului de lucru intra în vigoare cu începere de la 1 ianuarie 1972.
Pe aceeaşi data înceteazã aplicabilitatea Normativului Republican experimental şi a completãrilor şi modificãrilor aduse acestuia în perioada de experimentare.
INSTRUCŢIUNI

DE APLICARE A NORMATIVULUI REPUBLICAN PENTRU ACORDAREA ECHIPAMENTULUI

DE PROTECŢIE ŞI A ECHIPAMENTULUI DE LUCRU



I. Dispoziţiuni cu caracter general
În conformitate cu dispoziţiunile legale în vigoare, dotarea angajaţilor cu echipament de protecţie constituie o obligaţie a unitãţilor socialiste, în vederea prevenirii accidentelor de munca şi a imbolnavirilor profesionale. Echipamentul de lucru se acorda pentru condiţii de munca în care are loc o uzura prematura sau murdarie excesiva a efectelor personale.
Acordarea echipamentului de protecţie şi a echipamentului de lucru se face în conformitate cu "Normativul republican pentru acordarea echipamentului de protecţie şi a echipamentului de lucru" elaborat de Ministerul Muncii, pe baza propunerilor ministerelor şi celorlalte organe centrale, precum şi a datelor obţinute ca urmare a aplicãrii experimentale în cursul anului 1971.
Normativul republican constituie un cadru general pentru acordarea echipamentului de protecţie şi de lucru, conducerile unitãţilor socialiste avînd obligaţia sa asigure aplicarea prevederilor acestuia în condiţiile concrete de desfãşurare a activitãţii la fiecare loc de munca.
Pentru a asigura o aplicare unitarã a prevederilor Normativului republican, se va tine seama de urmãtoarele:
1. Dotarea stabilitã în Normativul republican pentru fiecare meserie are un caracter maximal. Acordarea unui anumit sortiment de echipament prevãzut în normativ nu este obligatorie decît în mãsura în care este justificat de condiţiile în care se desfãşoarã procesul de producţie la locul de munca respectiv. În cazul în care unii angajaţi nu-şi desfãşoarã în mod permanent activitatea în condiţii care impun o anumitã dotare, acestora li se va acorda echipamentul respectiv conform prevederilor referitoare la lucrãri intimplatoare sau de intervenţie din prezentele instrucţiuni (pct. 2).
Conducerea unitãţii are obligaţia sa stabileascã, cu avizul comitetului sindicatului, şi sa aducã la cunostinta angajaţilor, dotarea prevãzutã pentru fiecare meserie, în raport cu condiţiile în care aceasta se efectueazã.
2. Angajaţii care executa lucrãri intimplatoare sau de intervenţii în condiţii diferite de cele pentru care au fost dotati, vor primi sortimentele de echipament necesare, de protecţie şi de lucru, astfel ca executarea lucrãrilor respective sa se efectueze în condiţii de deplina securitate.
Dotarea în aceste cazuri se face cu caracter temporar şi este stabilitã de conducerea unitãţii, respectiv a secţiilor şi sectoarelor de producţie.
3. Angajaţii care conduc direct sectoarele de producţie (maiştri, ingineri, tehnicieni, etc.) şi care îşi desfãşoarã activitatea în aceleaşi condiţii ca şi muncitorii vor primi echipamentul de protecţie al meseriei, specialitatii sau funcţiei de la locul de munca unde lucreazã. Maiştrilor, precum şi tehnicienilor care conduc direct formaţiuni de lucru li se va acorda şi echipamentul de lucru al meseriei, specialitatii sau funcţiei de la locurile de munca respective. În industria miniera şi la executarea altor lucrãri cu caracter minier, aceasta prevedere se extinde la întregul personal care lucreazã efectiv în subteran.
4. Personalul de îndrumare şi control, inclusiv din cadrul unitãţii, se doteaza cu echipament de protecţie în raport cu condiţiile de la locurile de munca în care urmeazã sa-şi desfãşoare activitatea de îndrumare şi control. Prin excepţie, celor care exercita aceasta activitate în lucrãrile miniere subterane, li se va acorda atît echipament de protecţie cît şi echipament de lucru. Acordarea acestui echipament se face cu caracter temporar, pe durata activitãţii pe care o desfãşoarã la locurile de munca respective. În acest scop, se vor prevedea la inventarul unitãţii sau al secţiilor sortimentele de echipament necesare pentru dotarea personalului menţionat mai sus.
5. Personalul de cercetare din institute, centre, întreprinderi etc., precum şi cel din instituţiile de învãţãmînt care efectueazã lucrãri de cercetare sau lucrãri practice în laborator şi care nu este prevãzut în mod distinct în normativ, va fi dotat cu echipament de protecţie stabilit pentru laborantii de diferite specialitãţi incluşi în normativ, sau cu echipamentul de protecţie prevãzut pentru meseria de profil din domeniul în care se efectueazã cercetarea. La acordarea echipamentului de protecţie pentru personalul de cercetare se va tine seama de prevederile prezentelor instrucţiuni, referitoare la criteriile de stabilire a condiţiilor în care se desfãşoarã activitatea.
6. Elevii şi studenţii care efectueazã practica în producţie, precum şi cei care se califica la locul de munca, beneficiazã de echipamentul de protecţie acordat meseriilor, specialitatilor şi funcţiilor de la locurile de munca în care vor lucra.
7. Brigadierii şi şefii de echipa neprevazuti în mod distinct în normativ, fiind muncitori care au şi anumite sarcini de coordonare, vor fi dotati ca şi ceilalţi membrii ai brigazii sau echipei, cu echipamentul de protecţie şi de lucru prevãzut pentru meseria şi condiţiile în care lucreazã.
8. În cazurile în care unele meserii se exercita în condiţii care duc la un grad înalt de nocivizare a echipamentului de protecţie sau la o murdarie excesiva a echipamentului de lucru, pentru a se asigura o mai buna întreţinere a acestuia, conducerile întreprinderilor vor putea acorda 2 bucãţi din sortimentele respective (salopete, halate, pantaloni cu pieptar, combinezoane contra prafului etc.) cu dublarea duratei prevãzute pentru o singura bucata. De asemenea, la meseriile pentru care s-a prevãzut ca echipament de protecţie sau de lucru unul din urmãtoarele sortimente: salopeta, halat, combinezon, pantaloni cu pieptar, acestea avînd aceeaşi funcţie, vor putea fi schimbate între ele, ţinînd seama de condiţiile de securitate, respectiv de pericolul prinderii imbracamintei de cãtre organe de maşini în mişcare. Asemenea schimbãri se pot face şi între costumul vatuit şi vesta vatuita.
9. Angajaţii care executa în mod permanent doua meserii care se desfãşoarã în condiţii diferite vor fi dotati conform prevederilor de la meseria de baza şi li se vor acorda în plus eventualele sortimente suplimentare prevãzute la cealaltã meserie.
10. În unitãţile la care s-a aprobat program de lucru prelungit, durata normalã se va reduce proporţional cu timpul lucrat în plus. Numãrul de ore lucrate în plus sãptãmînal se va raporta la 48 ore, obtinindu-se procentul de reducere a duratei. Aceasta prevedere nu se aplica unitãţilor care obţin aprobãri pentru efectuarea unui numãr limitat de ore suplimentare.
11. În Normativul republican, anumite sortimente de echipament au fost prevãzute în mod generic, fãrã a se preciza tipul necesar unor condiţii determinate de lucru. Astfel s-au prevãzut "cizme de protecţie" şi în cadrul acestei prevederi unitãţile vor stabili dacã în anumite locuri sunt necesare cizme scurte sau lungi, cizme rezistente la produse petroliere, la grãsimi etc. În acelaşi mod se va proceda şi în cazurile cînd se prevãd "manusi de protecţie", putindu-se acorda: manusi chirurgicale sau antiacide, imblanite, rezistente la produse petroliere, dar şi palmare sau chiar degetare. Situaţia este similarã cînd prevederile se referã la "ochelari de protecţie", "sort de protecţie", "masca de protecţie", "casca de protecţie".
12. Conducerea unitãţii pe mãsura asigurãrii necesarului, va putea acorda, în locul bocancilor obisnuiti prevãzuţi cu echipament de protecţie sau de lucru, bocanci cu bombeu metalic, ca un mijloc suplimentar de protecţie. De asemenea, în locurile unde exista pericol de alunecare, bocancii cu talpa de cauciuc vor putea fi înlocuiţi cu bocanci cu talpa de piele.
13. În unitãţile în care exista pericolul unor degajari masive de substanţe toxice pe întreg teritoriul uzinei, conducerile unitãţilor respective, cu aprobarea forului tutelar, vor putea asigura dotarea cu masti de protecţie a tuturor angajaţilor.
14. Unitãţile din industria zahãrului care folosesc muncitori pe o perioada limitatã pentru campania de lucru, le vor putea acorda acestora echipamentul contra frigului (costum vatuit) în perioada de iarna, ca echipament de protecţie, care rãmîne proprietatea întreprinderii.
15. Normativul republican nu abroga prevederile de dotare stabilite pe baza altor acte normative, ca de exemplu: H.C.M. nr. 541/1960, prin care se reglementeazã acordarea echipamentului de protecţie sanitarã a produselor alimentare; H.C.M. nr. 741/1961, care reglementeazã regimul de lucru cu surse radioactive; H.C.M. nr. 169/1963, care reglementeazã acordarea de echipament pompierilor special angajaţi şi celor voluntari etc.
La unele din meseriile sau funcţiile dotate în conformitate cu H.C.M. nr. 541/1960 s-a prevãzut şi în "Normativul republican" o dotare suplimentarã impusa de prevenirea accidentelor de munca şi a imbolnavirilor profesionale. În aceasta situaţie, la locurile de munca unde este necesar, sortimentele prevãzute în "Normativul republican" se acorda suplimentar şi cumulat, cu cele prevãzute în ambele acte normative speciale. Sortimentele prevãzute în ambele acte normative se acorda o singura data, conform prevederilor din actul normativ special.
II. Criterii pentru stabilirea condiţiilor de acordare a echipamentului
1. Dotarea cu echipament pentru o anumitã condiţie se face numai în cazurile în care procesul tehnologic impune desfãşurarea activitãţii în condiţia respectiva. De exemplu, echipamentul prevãzut pentru condiţiile: "frig" sau "intemperii" se va acorda numai în cazurile în care procesul tehnologic se desfãşoarã efectiv şi nu este întrerupt din cauza frigului sau intemperiilor.
2. La încadrarea într-una din condiţiile prevãzute în Normativul republican, se vor avea în vedere urmãtoarele:
- Pentru "lucru cu substanţe nocive", sa se acorde echipamentul prevãzut numai angajatului care lucreazã în locuri de munca unde în procesul tehnologic se folosesc sau se degaja substanţe nocive, cu care acesta vine în contact direct. La stabilirea dotãrii, conducerile unitãţilor vor acorda diferenţiat sortimentele prevãzute în condiţia respectiva, în raport cu gradul în care angajaţii vin în contact cu substanţe nocive.
- Pentru "medii de pulberi" sau "zgomot", echipamentul prevãzut se va acorda la acele locuri de munca la care nivelul noxelor respective depãşeşte chiar şi cu intermitenta limitele maxime admise.
- Pentru "medii umede", se va acorda echipamentul de protecţie cînd umezeala rezulta din procesul tehnologic (lucru cu lichide, paste semisolide, lucru în apa etc.) sau din condiţiile permanente de lucru (exploatãri subterane cu infiltratii de apa etc.). În cazul în care "mediul umed" este rezultatul unor intemperii, care obliga angajatul sa circule în anumite perioade prin zone cu noroi sau apa (pe santiere), se va acorda incaltamintea prevãzutã în normativ ca echipament de lucru.
- Pentru "frig", se va acorda echipamentul prevãzut numai angajatului care prin natura procesului tehnologic este obligat sa lucreze în exterior sau în pãrţi neincalzite, în perioada noiembrie - martie, sau sa lucreze în instalaţii generatoare de frig, indiferent de anotimp. Pentru lucru în instalaţii generatoare de frig sau în subteran, temperatura de referinta este de maximum + 10 grade Celsius.
- Pentru "radiatii calorice", se va acorda salopeta ignifugata numai la locurile de munca unde exista pericol de aprindere, deoarece aceasta salopeta nu are rol de ecran termic la temperaturi ridicate. Bocancii cu talpa din lemn, se vor acorda numai dacã temperatura platformei de lucru depãşeşte frecvent + 40 grade Celsius. La meseriile pentru care la condiţia "radiatii calorice" s-a prevãzut dotarea cu maieu şi chiloti, sau camasa şi indispensabili din pinza, acordarea acestor sortimente se va face numai dacã temperatura locului de munca depãşeşte + 30 grade Celsius permanent. Pentru lucru în subteran, temperatura de referinta este de + 28 grade Celsius.
3. La cumularea unor condiţii (medii umede şi lucru cu substanţe nocive etc.), sortimentele de echipament cu aceleaşi funcţii care s-au prevãzut la ambele condiţii se vor acorda o singura data.
4. Înlocuirea unor sortimente cu funcţii de protecţie cu altele care nu au acest caracter nu este permisã. De exemplu: bocancii cu talpa din lemn nu pot fi înlocuiţi cu bocancii obisnuiti, combinezonul contra prafului cu salopeta din doc etc., deoarece în acest caz nu mai au rol de protecţie, ci reprezintã echipament de lucru.
III. Mãsuri pentru utilizarea şi întreţinerea echipamentului
1. Echipamentul de protecţie şi echipamentul de lucru vor fi utilizate exclusiv în timpul programului de lucru.
2. Unitãţile socialiste au obligaţia sa asigure curatarea, denocivizarea şi repararea echipamentului de protecţie. Caracteristicile unor sortimente de echipament care au importanta deosebita pentru prevenirea accidentelor de munca (centuri de siguranta, masti, manusi şi incaltaminte electroizolanta, manusi de protecţie etc.) vor fi verificate periodic, inclusiv cele care sunt în dotarea angajaţilor.
3. Angajatului cãruia i se desface contractul de munca sau este transferat în alta întreprindere i se va retrage echipamentul de protecţie, chiar dacã duratele prevãzute au expirat. De asemenea, pentru echipamentul de lucru i se va retine diferenţa neamortizata din contribuţia întreprinderii la achiziţionarea echipamentului respectiv, care rãmîne în proprietatea angajatului. Suma reţinutã va reprezenta diferenţa între timpul normat şi cel scurs pînã la pãrãsirea întreprinderii.
DISPOZIŢII FINALE
1. În cazul apariţiei unor meserii neprevãzute în normativ, precum şi a unor condiţii de munca, unitãţile vor solicita prin forul tutelar, completarea de cãtre Ministerul Muncii a prevederilor Normativului republican. Pînã la primirea aprobãrii, unitãţile vor putea acorda, cu caracter temporar, echipamentul necesar.
2. Prezentele instrucţiuni fac parte integrantã din Normativul republican pentru acordarea echipamentului de protecţie şi a echipamentului de lucru.
--------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016