Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 87 din 22 noiembrie 2016  pentru modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a tarifului reglementat practicat de operatorul pieţei de energie electrică, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 67/2013    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 87 din 22 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a tarifului reglementat practicat de operatorul pieţei de energie electrică, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 67/2013

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 957 din 28 noiembrie 2016

    Având în vedere prevederile art. 75 alin. (1) lit. g), ale art. 76 alin. (1) şi (3) şi ale art. 79 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.

    ART. I
    Metodologia de stabilire a tarifului reglementat practicat de operatorul pieţei de energie electrică, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 67/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 580 din 12 septembrie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care se constată că un cost a fost inclus de mai multe ori, acesta va fi scăzut din venitul reglementat aferent următoarei perioade tarifare, sub forma unei corecţii."

    2. La articolul 7, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), care va avea următorul cuprins:
    "(3) Corecţia prevăzută la alin. (2) poate fi realizată pentru o perioadă anterioară de maximum 3 ani."

    3. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 12. - Rata reglementată a profitului brut (p) pentru activităţile prevăzute la art. 11 alin. (1) este de 10% din costurile totale anuale recunoscute de ANRE pentru activităţile desfăşurate de operator."

    4. La articolul 13, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 13. - (1) Venitul reglementat al operatorului, V[OPER], necesar acoperirii costurilor justificate aferente activităţilor desfăşurate de către acesta şi obţinut prin aplicarea tarifului reglementat pentru serviciile prestate participanţilor la pieţele centralizate, se calculează cu formula:

    V([OPER]) = V(înscr) + V(admin + V(tranz) + Cor(t) - V(a) [lei] (1)

    unde:
    - V(înscr) = C(înscr) x (1+p) şi reprezintă venitul pentru activitatea de înscriere a participanţilor la pieţele centralizate pentru perioada tarifară t, calculat pe baza costurilor justificate C(înscr) şi a profitului corespunzător ratei reglementate a profitului brut p;
    - V(admin) = C(admin) x (1+p) şi reprezintă venitul pentru activitatea de administrare a pieţelor centralizate, pentru perioada tarifară t, calculat pe baza costurilor justificate C(admin) şi a profitului corespunzător ratei reglementate a profitului brut p;
    - V(tran) reprezintă venitul pentru activitatea de realizare a tranzacţiilor pe pieţele centralizate pentru perioada tarifară t, alcătuit din venitul pentru activitatea de tranzacţionare pe pieţele centralizate în care operatorul este contraparte V(tranz contraparte) şi venitul pentru activitatea de tranzacţionare pe pieţele centralizate pe care operatorul pieţei de energie electrică nu este contraparte V(tranz bilateral). Venitul pentru activitatea de tranzacţionare este calculat pe baza costurilor justificate pentru activitatea de tranzacţionare pe pieţele centralizate în care operatorul este contraparte C(tranz contraparte) şi a costurilor justificate pentru activitatea de tranzacţionare pe pieţele centralizate pe care operatorul pieţei de energie electrică nu este contraparte C(tranz bilateral), precum şi a profitului corespunzător ratei reglementate a profitului brut p, astfel:

    V(tranz) = V(tranz contraparte) + V(tranz bilateral)

    V(tranz contraparte) = C(tranz contraparte) x (1+p)

    V(tranz bilateral) = C(tranz bilateral) x (1+p)


    - Cor(t) reprezintă corecţia venitului reglementat prognozat pentru perioada tarifară t;
    - V(a) reprezintă veniturile obţinute din alte activităţi ce utilizează resursele recunoscute pentru desfăşurarea activităţilor operatorului aferente perioadei tarifare t (venituri din alte prestaţii, alte venituri de exploatare, venituri financiare etc.)."

    5. La articolul 17, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru participanţii care se înregistrează la piaţa/pieţele centralizată(e) pe parcursul perioadei tarifare, valoarea componentei de administrare plătită operatorului se ponderează cu durata pentru care participantul este înscris la piaţa/pieţele centralizată(e), exprimată în luni din perioada tarifară."

    6. La articolul 19, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 19. - (1) Componenta de realizare a tranzacţiilor pe pieţele centralizate unde operatorul pieţei de energie electrică nu este contraparte se calculează astfel:

    T(tranz bilateral) = V(tranz bilateral)/[2 x Q(tranz.bilateral anual)] [lei/UT] (5)


    unde:
    V(tranz bilateral) [lei] este venitul pentru activitatea de realizare a tranzacţiilor pe pieţele centralizate în care operatorul nu este contraparte, aşa cum este definit la art. 13 alin. (1).
    Q(tranz.bilateral anual) [UT] reprezintă numărul de unităţi tranzacţionate anual de participanţii la pieţele centralizate în care operatorul pieţei de energie electrică nu este contraparte."

    7. Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 20. - (1) Corecţia Cor(t) a venitului reglementat prognozat pentru perioada tarifară t, prevăzută la art. 13 alin. (1), include, după caz:
      (i) corecţia venitului reglementat, estimat a se realiza în perioada tarifară t-1, ca urmare a depăşirii limitelor de variaţie a ratei profitului brut reglementat în anul t-1;
      (ii) corecţia venitului reglementat, realizat în perioada tarifară t-2, ca urmare a depăşirii limitelor de variaţie a ratei profitului brut reglementat în anul t-2;
      (iii) corecţia privitoare la costurile incluse de mai multe ori la stabilirea venitului reglementat, prevăzută la art. 7 alin. (2).
    (2) Corecţia venitului reglementat prevăzută la alin. (1) pct. (i) şi (ii) se efectuează în cazul în care rata profitului brut estimat/realizat în perioada tarifară t-1/t-2 are abateri mai mari de ± 2% faţă de rata reglementată a profitului brut utilizată la stabilirea tarifului reglementat pentru perioadele tarifare t-1 şi t-2.
    (3) La determinarea corecţiei menţionate la alin. (2), rata profitului brut recunoscută este de maximum 12%, respectiv de minimum 8%.
    (4) Corecţia venitului reglementat prognozat pentru perioada tarifară t, Cor(t), se actualizează în termeni nominali ai anului t, potrivit formulei:

    Cor(t) = Cor^t(t-1,termeni t-1) [1+RI(t)] + Cor^t(t-2,termeni t-2) [1+RI(t-1)][1+RI(t)] (5)


    unde:
    Cor(t) reprezintă corecţia aferentă venitului reglementat al anului t, în termeni nominali ai anului t;
    Cor^t(t-1), termeni t-1 reprezintă corecţia aferentă venitului reglementat al anului t, în termeni nominali ai anului t-1, stabilită la alin. (1) lit. i);
    Cor^t(t-2), termeni t-2 reprezintă corecţia aferentă venitului reglementat al anului t, în termeni nominali ai anului t-2, stabilită la alin. (1) pct. (ii);
    RI(t) = rata inflaţiei prognozată pentru anul t;
    RI(t-1) = rata inflaţiei estimată pentru anul t-1."

    8. După articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 20^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 20^1. - (1) În vederea respectării prevederilor legale privind încadrarea în valorile admise ale ratei reglementate a profitului brut, stabilite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii, în perioada tarifară în care se înregistrează depăşirea venitului reglementat operatorul este obligat să constituie un provizion, în condiţiile legii, a cărui valoare este egală cu corecţia prevăzută la art. 20.
    (2) Anularea acestui provizion se realizează pe parcursul următoarei perioade tarifare la aplicarea corecţiei negative de venit.
    (3) Provizionul prevăzut la alin. (1) se stabileşte, se evidenţiază şi se tratează, în cadrul evidenţelor contabile ale operatorului, distinct pentru fiecare perioadă tarifară în parte, astfel încât să nu se producă compensări între provizioanele destinate corecţiilor pentru perioade tarifare diferite."

    ART. II
    Operatorul pieţei de energie electrică şi operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                Preşedintele Autorităţii Naţionale
               de Reglementare în Domeniul Energiei,
                         Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 22 noiembrie 2016.
    Nr. 87.
                             ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016