Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 863 din 10 mai 1995  pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 863 din 10 mai 1995 pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 59 bis din 22 martie 1996
    Ministrul sănătăţii,
    având în vedere prevederile legale în vigoare privind asigurarea sănătăţii populaţiei,
    în temeiul dispoziţiilor cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 460/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii,
    emite prezentul ordin.

    1. Se aprobă Normele de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    2. Direcţia generală a medicinii preventive şi promovării sănătăţii, celelalte direcţii din Ministerul Sănătăţii, direcţiile sanitare, inspectoratele de poliţie sanitară şi medicina preventivă, ministerele cu reţea sanitară proprie, agenţii economici, celelalte persoane juridice şi fizice vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

                Ministrul sănătăţii,
             prof. dr. doc. Iulian Mincu

    Bucureşti, 10 mai 1995
    Nr. 863.


    ANEXA 1

                       NORME DE IGIENĂ
    privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor

    CAP. I
    Norme generale

    ART. 1
    Prezentele norme de igienă se aplică tuturor unităţilor alimentare care produc, prelucreaza, servesc, depozitează, păstrează, transporta şi desfac alimente.
    ART. 2
    (1) Toate unităţile alimentare care produc, prelucreaza, servesc, depozitează, transporta şi desfac alimente funcţionează pe baza autorizaţiei sanitare.
    (2) În caz de schimbare sau de extindere a activităţii, unitatea respectiva va solicita o noua autorizaţie sanitară.
    (3) Autorizaţia sanitară se vizează anual (12 luni calendaristice).
    ART. 3
    Amplasarea şi construcţia unităţilor alimentare de orice fel se fac cu avizul sanitar al Inspectoratului de poliţie sanitară şi medicina preventivă, al Agenţiei de protecţie a mediului şi al Comisiei locale de urbanism.
    ART. 4
    (1) Se interzice amplasarea de unităţi cu profil alimentar în spaţiile de locuit.
    (2) Se admit activităţi de desfacere a alimentelor la parterul blocurilor numai în spaţiile comerciale existente, destinate prin proiect.
    ART. 5
    Proiectarea clădirilor se face în funcţie de profilul unităţii (producţie, prelucrare, depozitare, desfacere, consum). Numărul, mărimea şi destinaţia încăperilor se stabilesc în funcţie de profilul unităţii.
    ART. 6
    Distanţele minime de protecţie sanitară între zonele de locuit şi unităţile alimentare care produc disconfort se stabilesc conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. 981/1994, revizuit.
    ART. 7
    (1) Unităţile alimentare trebuie să aibă asigurata şi să folosească permanent, în activitatea lor şi pentru întreţinerea igienica a utilajelor, instalaţiilor, încăperilor de producţie şi anexelor, grupurilor social-sanitare etc., apa potabilă curenta rece şi calda, în cantitate suficienta şi corespunzătoare din punct de vedere calitativ condiţiilor înscrise în actele normative în vigoare.
    (2) De asemenea, vor fi dotate cu instalaţii de distribuire a apei în toate locurile unde aceasta este necesară. În localităţile lipsite de reţele publice de distribuire a apei potabile, este permisă folosirea, prin instalaţii proprii corespunzătoare igienico-sanitar, a apei de fintina, cu condiţia ca aceasta să îndeplinească condiţiile de potabilitate.
    (3) Unităţile alimentare care folosesc surse proprii de apa potabilă vor asigura protecţia sanitară a acestora şi controlul calităţii apei utilizate.
    (4) Folosirea apei industriale este permisă, cu avizul organelor sanitare, numai pentru anumite operaţiuni tehnologice în unităţile de industrie alimentara. Reţeaua de distribuire a apei industriale va fi separată de cea pentru apa potabilă şi vopsita într-o culoare diferita, conform normativelor legale în vigoare, pentru a se exclude orice posibilitate de utilizare a apei industriale ca apa potabilă sau racordari între cele doua reţele.
    ART. 8
    (1) Unităţile alimentare trebuie să fie dotate cu instalaţii pentru colectarea şi îndepărtarea igienica a reziduurilor lichide, corespunzătoare normativelor legale în vigoare şi întreţinute permanent în bună stare de funcţionare.
    (2) Nu este permisă trecerea coloanelor de canalizare prin încăperile de producţie, preparare, depozitare, servire şi desfacere a alimentelor. În cazul când aceasta condiţie nu poate fi realizată, canalizarile vor fi izolate astfel încât să fie prevenita orice posibilitate de infiltratie şi impurificare a spaţiilor şi produselor.
    (3) În localităţile fără reţea de canalizare a apelor uzate, colectarea şi îndepărtarea reziduurilor lichide va fi adaptată la condiţiile locale, asigurindu-se amenajarea, exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor respective în permanenta stare de funcţionare, astfel încât să se prevină contaminarea spaţiilor alimentare cu ape uzate, precum şi poluarea mediului înconjurător.
    ART. 9
    (1) Colectarea reziduurilor solide, cît şi a resturilor alimentare lichide, se va face în recipiente etanşe cu capac, confecţionate din material rezistent şi uşor de spălat şi de dezinfectat.
    (2) Acestea vor fi depozitate în spaţii (încăperi, boxe sau platforme acoperite) special destinate şi amenajate în acest scop, prevăzute cu mijloace pentru prevenirea accesului mustelor şi al rozatoarelor, cu paviment impermeabilizat, amenajat în panta spre o gura de scurgere, şi dotate cu posibilităţi de spalare.
    (3) Recipientele de colectare şi spaţiile de depozitare vor fi menţinute în permanenta stare de curăţenie. Evacuarea reziduurilor solide se va face înainte ca acestea să depăşească capacitatea de depozitare sau să între în descompunere.
    ART. 10
    (1) Condiţiile de ventilaţie, încălzit, iluminat, zgomot şi vibratii din unităţile alimentare trebuie să se încadreze în normele de igiena muncii şi de igiena mediului.
    (2) În toate unităţile alimentare, procesul de producţie trebuie astfel stabilit încât să asigure desfăşurarea fluxului tehnologic într-un singur sens şi să evite incrucisarile între fazele insalubre şi salubre.
    (3) În unităţile de alimentaţie publica şi colectivă trebuie să se asigure un raport corespunzător între spaţiile de depozitare şi de prelucrare culinara şi capacitatea salilor şi spaţiilor pentru consum.
    (4) În funcţie de natura şi de volumul activităţii se vor proiecta şi amenaja încăperi şi spaţii, suficiente ca număr şi suprafaţa, care să sigure desfăşurarea corespunzătoare a tuturor operaţiunilor procesului de producţie (încăperi de producţie şi anexe pentru curăţarea, spalarea şi pregătirea materiilor prime, pentru întreţinerea igienica a ustensilelor, a ambalajelor, păstrarea materialelor de curăţenie etc.).
    (5) Toate încăperile în care activitatea impune desfăşurarea de operaţiuni de spalare şi dezinfecţie vor avea pereţii impermeabilizati pînă la înălţimea de 1,80 m şi pavimentul impermeabil şi prevăzut cu sifoane de scurgere, racordate la reţeaua de canalizare.
    ART. 11
    (1) Utilajele şi mobilierul tehnologic din dotarea unităţilor alimentare vor fi întreţinute în permanenta în stare de funcţionare şi vor fi amplasate astfel încât să fie uşor accesibile operaţiunilor de întreţinere igienica şi vor fi confecţionate din materiale rezistente la lovituri şi coroziune, neferoase, uşor de curăţat, care să nu afecteze proprietăţile nutritive, fizico-chimice şi organoleptice şi să nu favorizeze contaminarea microbiana a alimentelor cu care vin în contact.
    (2) Utilajele şi mobilierul tehnologic trebuie construite astfel încât să poată fi demontate şi curaţate cu uşurinţa (cu suprafeţe netede, fără locuri de reţinere a resturilor de alimente sau greu accesibile).
    ART. 12
    (1) Toate unităţile alimentare vor fi dotate, după caz, cu spaţii suficiente de depozitare a produselor finite şi semifabricate, a materiilor prime şi auxiliare, precum şi a ambalajelor, care să nu permită degradarea, impurificarea, sau contaminarea.
    (2) Pentru păstrarea materiilor prime, semifabricatelor şi produselor finite uşor alterabile, toate unităţile alimentare vor fi dotate cu spaţii frigorifice, compartimentate (separat produsele crude de cele care au suferit preparare termică, cele care emană mirosuri specifice de cele care împrumută mirosuri), cu volum stabilit în funcţie de natură, durata de păstrare şi cantitatea produselor destinate a fi depozitate şi prevăzute cu posibilităţi de control şi înregistrare a temperaturii.
    (3) Funcţionarea instalaţiilor frigorifice trebuie asigurată în permanenţă, iar temperatura realizată în interior va fi înregistrată pe diagrama spaţiului frigorific la fiecare 8 ore sau, după caz, la 12 ore.
    (4) Unităţile care folosesc în cursul activităţii produse congelate vor avea încăperi şi instalaţii care să asigure efectuarea corecta a operaţiunilor de decongelare.
    (5) Spaţiile destinate depozitarii alimentelor vor fi păstrate permanent în stare de curăţenie iar, periodic şi de câte ori, se eliberează, vor fi curaţate, reparate, dezinsectizate şi deratizate.
    ART. 13
    În toate unităţile alimentare se va asigura funcţionarea corectă şi permanentă a aparaturii de control şi de înregistrare a parametrilor care condiţionează salubritatea prelucrării şi păstrării materiilor prime, semifabricatelor şi produselor finite (sterilizarea, pasteurizarea, refrigerarea, congelarea şi altele asemenea).
    ART. 14
    Unităţile alimentare de producţie au obligaţia să aibă aviz sanitar eliberat de Ministerul Sănătăţii pentru toate produsele alimentare fabricate.
    ART. 15
    Toate utilajele şi ambalajele folosite în procesul de producţie trebuie să fie avizate sanitar de către Ministerul Sănătăţii.
    ART. 16
    (1) Unităţile alimentare de producţie au obligaţia de a efectua prin analize de laborator sau prin alte procedee, controlul respectării normelor de igiena privind materiile prime, auxiliare, semifabricate şi produse finite (la toate proprietăţile înscrise în actele normative).
    (2) Este interzisă receptionarea sau livrarea alimentelor care nu corespund normelor de igiena.
    ART. 17
    Producătorul are întreaga răspundere pentru calitatea materii prime folosite, pentru respectarea procesului tehnologic şi pentru calitatea produsului finit pentru care va elibera certificat de calitate.
    ART. 18
    (1) Toate unităţile alimentare trebuie să fie dotate şi aprovizionate după necesitate şi în cantitate suficienta cu utilaje, ustensile şi materiale specifice pentru întreţinerea igienica corespunzătoare (spalare şi dezinfecţie).
    (2) Substanţele dezinfectante şi concentraţiile în care se vor folosi trebuie să fie numai cele avizate de Ministerul Sănătăţii.
    (3) Utilajele şi ustensilele folosite pentru igienizarea grupurilor sanitare vor fi păstrate, separat, în spaţii special destinate şi marcate corespunzător.
    (4) Incinta şi încăperile unităţilor alimentare vor fi astfel amenajate şi dotate încât să nu permită accesul insectelor şi al rozatoarelor.
    ART. 19
    (1) În toate unităţile alimentare trebuie să fie asigurata dotarea cu anexe social-sanitare corespunzătoare, ca număr şi capacitate, normativelor de proiectare şi de protecţia muncii în vigoare.
    (2) Pentru păstrarea echipamentului sanitar de protecţie a alimentelor şi a imbracamintei individuale a personalului, se vor asigura fie încăperi dotate cu dulapuri (vestiare), fie vestiare sistem filtru.
    (3) Unităţile de alimentaţie publica şi colectivă vor fi prevăzute cu grupuri sanitare pentru consumatori, dotate cu apa curenta, chiuveta, hirtie igienica şi sapun, întreţinute permanent în stare de curăţenie.
    (4) Grupurile sanitare pentru consumatori vor fi separate de cele ale personalului unităţii.
    (5) Se va păstra separat echipamentul folosit la operaţiunile de curăţenie şi igienizare.
    ART. 20
    Unităţile alimentare care au în dotare sau utilizează mijloace auto pentru transportul alimentelor vor asigura în mod corespunzător spalarea şi dezinfecţia vehiculelor după fiecare transport.
    ART. 21
    Toate unităţile sunt obligate să efectueze periodic - după necesitate sau la recomandarea organelor sanitare - lucrările de igienizare şi de revizuire a instalaţiilor şi utilajelor, operaţiuni care se executa numai în afară perioadei de activitate a unităţii.
    ART. 22
    Pentru unităţile de producţie şi alimentaţie publica este obligatorie angajarea sau şcolarizarea personalului în profilul în care lucrează.

    CAP. II
    Norme privind producţia (industria alimentara)

    ART. 23
    Se considera unităţi de producţie sau de industrie alimentara, în sensul prezentelor norme, unităţile care au ca scop prelucrarea, fabricarea, conservarea sau ambalarea produselor alimentare şi a produselor ce intra în compoziţia alimentelor destinate consumului uman.
    ART. 24
    Unităţile de industrie alimentara sunt obligate să ceara avizul organelor sanitare, în cazul în care îşi maresc capacitatea de producţie sau îşi diversifica activitatea şi să respecte clauzele speciale şi termenele fixate de către organele sanitare.
    ART. 25
    Unităţile de industrie alimentara vor avea, permanent, în stare bună de funcţionare toate instalaţiile frigorifice, instalaţiile tehnico-sanitare, de apa potabilă, de apa calda, de canalizare a reziduurilor lichide, de ventilaţie şi de iluminat, instalate atât în încăperile de producţie cât şi în anexele şi în grupurile sociale.
    ART. 26
    În unităţile de industrie alimentara se vor folosi numai surse de apa potabilă.
    Sursele de apa potabilă din unităţile de industrie alimentara vor asigura în permanenta debitul de apa necesar pentru producţie sau pentru grupul social prevăzut în avizul de construcţie sau în autorizaţia de funcţionare.
    Utilizarea apei nepotabile în unităţile de industrie alimentara este permisă numai la acele operaţiuni tehnologice pentru care s-a dat un aviz special din partea organelor sanitare locale.
    ART. 27
    La proiectarea spaţiilor destinate procesului tehnologic se va avea în vedere realizarea de fluxuri tehnologice care să evite incrucisarile materiei prime cu produsele finite alimentare, incrucisarile produselor confiscate cu produsele salubre, precum şi incrucisarea ambalajelor curate cu cele murdare.
    ART. 28
    În unităţile cu mediu umed toate sălile de producţie vor avea pereţii şi pardoselile hidroizolate, iar planşeele încăperilor în care se degaja aburi vor fi termoizolate.
    ART. 29
    Unităţile de industrie alimentara sunt obligate:
    a) să aibă angajat personal îngrijitor, însărcinat cu întreţinerea curăţeniei teritoriului întreprinderii şi a grupurilor sociale, precum şi personal îngrijitor deosebit de acesta, însărcinat cu întreţinerea curăţeniei în încăperile în care se desfăşoară procesul tehnologic;
    b) să asigure acestui personal îngrijitor echipamentul de protecţie, de culoare deosebita cu echipamentul de protecţie sanitară;
    c) să nu folosească acest personal îngrijitor la manipularea produselor alimentare.
    ART. 30
    În unităţile de industrie alimentara de orice fel, sunt obligatorii următoarele norme generale de întreţinere a curăţeniei:
    a) WC-urile se spala zilnic, după fiecare schimb de lucru, şi se dezinfecteaza cu substanţe dezinfectante avizate de către Ministerul Sănătăţii;
    b) instalaţiile sanitare şi grupurile sociale vor fi ţinute în permanenta stare de curăţenie;
    c) toate chiuvetele din sălile de producţie, destinate spalarii pe miini a muncitorilor, precum şi chiuvetele din sălile de mese ale cantinei trebuie să fie prevăzute cu sapun (de preferinţa recipiente basculante cu sapun lichid) şi cu stergar, în permanenta curat, sau uscator pentru miini;
    d) pereţii tencuiti ai încăperilor întreprinderii, anexelor şi grupului social se varuiesc cel puţin de doua ori pe an şi ori de câte ori este nevoie;
    e) pe timpul procesului de fabricaţie, încăperile de producţie vor fi în permanenta ţinute curat prin evacuarea continua a gunoiului şi a deşeurilor şi prin spalarea cu apa a pavimentelor impermeabile şi a pereţilor vopsiti în ulei sau faiantati, ori de câte ori se murdaresc.

    CAP. III
    Norme privind prepararea alimentelor (alimentaţia publica şi colectivă)

    ART. 31
    Prezentele norme se referă la toate unităţile de alimentaţie care pregătesc preparate culinare şi produse de cofetarie-patiserie, la care vânzarea şi consumul produselor se fac, de regula, pe loc sau pentru consum casnic.
    ART. 32
    Tipurile de unităţi de alimentaţie publica sunt cele cuprinse în Ordinul ministrului comerţului nr. 87/1992.
    ART. 33
    Pentru asigurarea condiţiilor igienico-sanitare unei prelucrari şi preparari a alimentelor corespunzătoare, în funcţie de profilul lor, unităţile de alimentaţie publica sau colectivă vor avea, din construcţie, spaţiile necesare pentru circuitele functionale:
    - sala de mese;
    - spaţii de preparare a mincarurilor;
    - spaţii de păstrare a alimentelor;
    - anexe social-sanitare.
    ART. 34
    Spaţiile vor fi astfel proiectate şi amplasate încât să permită desfăşurarea fluxului tehnologic într-un singur sens, evitindu-se incrucisarile între fazele insalubre şi cel salubre.
    În toate spaţiile de preparare şi în anexe, pereţii vor fi impermeabilizati cu faianta sau prin uleiere pe o înălţime de 1,80 m, iar pavimentul va fi prevăzut cu sifoane de scurgere racordate la canalizare.
    ART. 35
    Sala de mese va avea asigurat minimum 1,2 mp pentru un loc de masa. Celelalte dotări vor fi în funcţie de categoria de încadrare a unităţii (Ordinul ministrului comerţului nr. 87/1992).
    ART. 36
    (1) Spaţiile de preparare a mincarurilor sunt constituite din bucătărie şi o serie de camere-anexe în care se face prelucrarea preliminară a alimentelor.
    (2) Spaţiile de prelucrare preliminară a alimentelor (curăţare, spalare, tocare) sunt spaţii cu circuite separate pentru legume, carne, peste, oua.
    (3) În funcţie de categoria de încadrare a unităţii vor exista anexe ca: laborator de cofetarie, patiserie, boxa pentru ceai, cafea, lapte, camera pentru preparare mincaruri reci (salate, maioneze, preparate cu gelatina, sandvisuri, aperitive reci), complet separate de bucataria propriu-zisa.
    ART. 37
    În unităţile de alimentaţie mici, cu un singur spaţiu de producţie (bucătărie) în care se realizează prepararea, fierberea sau coacerea alimentelor, curatatul legumelor şi al zarzavaturilor, precum şi spalatul veselei pentru servire şi al vaselor pentru producţie - acestea se pot efectua în spaţiul respectiv, în următoarele condiţii:
    a) curăţarea şi spalarea legumelor şi a zarzavaturilor să se execute înainte de începerea altor procese de preparare propriu-zisa; imediat după aceasta operaţiune sunt obligatorii spalarea şi dezinfecţia ustensilelor, a utilajelor, a meselor de lucru, curăţarea pardoselii şi evacuarea resturilor rezultate;
    b) organizarea fluxului tehnologic să se facă astfel încât vesela întrebuinţată să nu fie preluată (debarasata) prin ochiul de geam prevăzut pentru distribuirea preparatelor către sala de consumaţie;
    c) spalarea veselei pentru servire şi a vaselor de bucătărie să se facă separat, într-un loc anume stabilit şi amenajat, unde nu se fac alte operaţiuni de preparare; se recomanda ca acest loc să fie delimitat, cel puţin pe părţile laterale, prin semipereti (paravane) din sticla, plăci fibrolemnoase etc.;
    d) vesela pentru masa - curata - să fie pastrata în rafturi prevăzute cu perdele din pinza sau din tifon, iar vasele de bucătărie pe rastele sau în dulapuri închise (eventual prin folosirea meselor de lucru de tip dulap);
    e) să se respecte cu stricteţe regulile de igiena la desfăşurarea tuturor proceselor de prelucrare a alimentelor, să se menţină în permanenţă curăţenia şi ordinea în sala de preparare şi să se asigure dezinfecţia zilnica, prin detergenti şi substanţe dezinfectante, a ustensilelor, utilajelor şi a meselor de lucru.
    ART. 38
    (1) Spaţiile de păstrare a alimentelor sunt reprezentate de: depozite, magazin, beciuri, spaţii frigorifice.
    (2) Produsele alimentare ambalate vor fi depozitate separat de ambalajele goale, de substanţele de curăţenie şi de dezinfecţie.
    (3) Produsele perisabile se vor păstra în spaţii frigorifice separate, la o temperatura care să nu depăşească +5 grade C.
    (4) Preparatele finite şi cele care se consuma fără a mai fi prelucrate termic se vor păstra separat de carne, peste şi viscere crude şi de preparatele din carne crude (mititei, carne tocata etc.).
    (5) Piinea, chiflele, cornurile, se vor păstra în spaţii special amenajate, în coşuri din răchita, din material plastic, sau în navete, cu condiţia ca acestea să fie acoperite cu tifon, la adapost de praf şi de insecte, şi să nu fie aşezate direct pe podele.
    ART. 39
    (1) Anexele social-sanitare cuprind: camere-vestiar, cabine cu duşuri, grupuri sanitare (W.C.-uri) şi chiuvete pentru personal si, separat, pentru clienţi, birouri, boxe pentru reziduuri.
    (2) Grupurile sanitare (W.C.-urile) pentru personal şi cele pentru consumatori, în orice fel de unitate de alimentaţie publica sau colectivă, vor fi în permanenţă întreţinute în perfectă stare de curăţenie, vor avea toate instalaţiile în stare de funcţionare şi vor fi dotate cu hârtie igienică, sapun şi servetele de hârtie la chiuvetă.
    (3) În magazinele mari în care exista unităţi de alimentaţie publica alături de unităţi cu alte profiluri (confecţii, incaltaminte, electrocasnice etc.), poate exista un singur grup sanitar pentru consumatori, cu condiţia ca acesta să fie dimensionat proporţional cu afluenta consumatorilor şi să aibă accesul asigurat.
    (4) În unităţile mici de alimentaţie publică cu până la 20 de locuri la mese, de tipul: patiserii, pizzerii, baruri de zi, iaurgerii, snak-baruri, amenajarea W.C.-urilor pentru consumatori nu este obligatorie, dacă condiţiile localului nu permit aceasta. În acest caz, accesul consumatorilor la W.C.-ul personalului va fi admis, cu condiţia ca trecerea spre acesta să nu se facă prin sălile de prelucrare.
    ART. 40
    Dotarea cu ustensile şi cu utilaje se face ţinându-se seama de natura, volumul şi profilul unităţii de alimentaţie publică sau colectivă.
    Nu se vor folosi vase şi ustensile de bucătărie cu emailul degradat.
    ART. 41
    (1) Aprovizionarea unităţilor alimentare de orice categorie care produc şi prelucreaza alimente uşor alterabile se va face în cantităţi care să nu depăşească posibilităţile de păstrare şi de prelucrare a acestora, în condiţiile stabilite de actele normative de calitate.
    (2) În unităţile alimentare folosirea ghetii naturale este permisă numai pentru racirea băuturilor imbuteliate.
    Gheaţa va proveni numai din ghetarii autorizate sanitar.
    ART. 42
    În unităţile de alimentaţie publica şi colectivă care pregătesc şi servesc preparate culinare se vor respecta următoarele condiţii de protecţie sanitară a alimentelor:
    a) operaţiunile de prelucrare a cărnii, pestelui, legumelor şi produselor de cofetarie şi patiserie se vor efectua în încăperi sau în compartimente separate. De asemenea, se vor separa operaţiunile de preparare a cărnii şi pestelui crud de operaţiunile finale ale preparării acestor produse.
    Toate operaţiunile de prepararea cărnii crude (transare, tocare, preparare mititei, cirnati proaspeţi, chiftele etc.) se efectuează într-un spaţiu destinat numai acestor operaţiuni. Spaţiul va fi dotat cu butuc, funduri de lemn marcate distinct, ustensile (masina de tocat, cuţite, topor etc.), bazine şi va fi racordat la instalatia de apa calda, rece şi de canalizare.
    Operaţiunile legate de prepararea pestelui crud se efectuează în condiţii similare.
    Materia prima şi produsele finite se vor prelucra pe mese (sau funduri de lemn) diferite, marcate vizibil "peste crud", "peste fiert", "carne crud", "carne fiarta", "legume crude", "legume fierte", "pâine" etc.;
    b) preparatele culinare finite, până la servirea de către consumatori, vor fi păstrate la minimum +60 grade C (mincarurile calde) sau la maximum +8 grade C (preparatele reci);
    c) în unităţile de alimentaţie publica în care sunt servite grupuri organizate (turism, mese comune etc.) se vor consuma numai mincaruri pregătite în aceeaşi zi, din care se vor păstra probe (în recipiente curate, oparite, acoperite şi etichetate), timp de 48 ore, la +4 grade C, în spaţii frigorifice special destinate acestui scop;
    d) se vor folosi numai oua cu coaja intactă, spalate şi dezinfectate înainte de spargere; folosirea oualelor de rata în aceasta categorie de unităţi este interzisă;
    e) refolosirea ca materie prima a preparatelor culinare finite ori amestecarea tocaturilor de carne cruda cu cele tratate termic nu este permisă;
    f) nu este permisă încorporarea în preparate a grasimilor folosite la prajire;
    g) legumele şi fructele care se consuma în stare cruda se vor spala sub curent continuu de apa potabilă;
    h) nu este permisă păstrarea alimentelor, cu excepţia pestelui, în contact cu gheaţa sau cu apa rezultată din topirea ghetii, sau servirea băuturilor, fructelor şi legumelor în contact cu gheaţa, cu excepţia cuburilor de gheaţa, preparate din apa potabilă, în congelatoare speciale.
    ART. 43
    În unităţile care sunt lipsite de spaţiu pentru organizarea bucatariei (snak-baruri, pizzerii etc.), preparatele culinare specifice acestora se pot executa în sala de consum, în faţa consumatorilor, cu obligaţia ca prin organizarea, dotarea şi întreţinerea locului respectiv să se asigure o curăţenie permanenta, iar unitatea să dispună de posibilităţi satisfăcătoare de ventilaţie (naturala sau mecanică).
    ART. 44
    (1) În cazul în care, pentru depozitarea materiilor prime uşor alterabile şi nealterabile, nu se poate asigura decât o singura încăpere, este obligatorie realizarea următoarelor condiţii:
    a) dotarea corespunzătoare cu rafturi, hambare sau recipiente pentru toate produsele nealterabile;
    b) asigurarea unui spaţiu frigorific (sau racitor cu gheaţa artificială) pentru produsele alterabile, cu compartiment separat pentru carnea cruda, care să nu aibă o temperatura mai ridicată de +4 grade C; se interzice contactul direct al cărnii cu gheaţa;
    c) asigurarea unei ventilatii satisfăcătoare prin ferestre sau ochiuri cu rame şi sita metalică;
    d) aprovizionarea cu materii prime uşor alterabile, îndeosebi cu carne şi lapte, să se facă pe măsura capacităţii spaţiului de răcire şi să nu depăşească nevoile de consum pentru o zi; carnea să nu provină din tăieri de necesitate;
    (2) unităţile care nu deţin spaţiu separat pentru depozitarea alimentelor uşor alterabile pot folosi, pentru conservare, vitrinele frigorifice de expunere, în sala de consumaţie, cu condiţia ca aprovizionarea să nu depăşească necesarul de consum pentru o singura zi.

    CAP. IV
    Norme privind depozitarea şi transportul alimentelor

    ART. 45
    Depozitarea şi păstrarea alimentelor trebuie să se facă în condiţii care să prevină modificarea proprietăţilor nutritive, organoleptice şi fizico-chimice, precum şi contaminarea microbiana. În acest scop, alimentele vor fi păstrate şi depozitate în încăperi sau în spaţii special amenajate, protejate de insecte şi de rozatoare, dotate cu instalaţiile şi cu aparatura necesară pentru asigurarea şi controlul condiţiilor de temperatura, umiditate, ventilaţie etc., stabilite prin actele normative în vigoare.
    Materiile prime şi auxiliare, semifabricatele şi produsele finite se vor depozita în spaţii separate, pentru fiecare din aceste categorii de alimente.
    ART. 46
    (1) Aşezarea produselor alimentare se va face separat, pe sortimente, eventual pe zile de fabricaţie, pe gratare sau pe rafturi, în stive, rinduri distantate, astfel încât să se asigure o buna ventilaţie şi accesul persoanelor şi agregatelor care controlează sau manipuleaza produsele depozitate.
    (2) Nu se vor introduce în spaţiile de depozitare produse alimentare conţinute în ambalaje murdare, degradate sau care nu corespund normelor de igiena.
    (3) În spaţiile destinate depozitarii alimentelor nu se vor introduce produse care pot constitui surse de contaminare a acestora.
    ART. 47
    Unităţile alimentare vor fi dotate cu spaţiile necesare depozitarii ambalajelor. Pereţii acestor spaţii vor fi etansi până la înălţimea de 1,80 m.
    Se interzice depozitarea ambalajelor în spaţiile de producţie, preparare sau de vânzare a alimentelor.
    ART. 48
    Transportul alimentelor se efectuează, în funcţie de perisabilitatea produselor, numai cu mijloace autorizate sanitar sau sanitar-veterinar, igienice, care să asigure pe toată durata transportului păstrarea nemodificata a caracteristicilor nutritive, organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, precum şi protecţia impotriva prafului, insectelor, rozatoarelor şi a oricăror alte posibilităţi de poluare, degradare şi contaminare, atât a produselor transportate cât şi a ambalajelor.
    ART. 49
    Mijloacele de transport al alimentelor trebuie să fie amenajate şi dotate în funcţie de natura produsului de transport, iar pe pereţii exteriori se va înscrie denumirea produselor respective (carne, pâine, lactate etc.). Pereţii interiori şi platforma vor fi confecţionate din materiale rezistente, impermeabile, uşor de curăţat.
    ART. 50
    (1) Alimentele uşor alterabile vor fi transportate cu mijloace de transport frigorifice, prevăzute şi dotate cu instalaţii de ventilaţie şi frigorifice, inclusiv cu aparatura pentru controlul şi înregistrarea temperaturii. Pentru transporturile în cadrul aceleiaşi localităţi sau cu o durată mai mică de 4 ore se pot folosi mijloace izoterme.
    (2) Carnea în carcasă se transportă agăţată pe cârlige din material inoxidabil.
    (3) Alimentele vor fi însoţite, pe tot timpul transportului, de documentele care să certifice ca produsele respective au fost recepţionate conform actelor normative în vigoare şi îşi păstrează integral calitatea pînă la destinaţie.
    (4) Nu se permite transportarea de alimente, sub formă de materii prime şi semifabricate, împreună cu produse finite care se consuma fără altă prelucrare termică.
    ART. 51
    Mijloacele de transport al alimentelor, precum şi ambalajele de transport trebuie să fie păstrate permanent în perfecta stare tehnica şi de curăţenie; vor fi spalate şi dezinfectate după fiecare întrebuinţare sau transport.
    ART. 52
    Personalul care asigura transportul şi manipularea alimentelor uşor alterabile şi a piinii va purta echipament de protecţie sanitară a alimentelor la urcarea pe platforma vehiculului şi la toate operaţiunile în care vine în contact direct cu alimentele şi va avea asupra lui în permanenta carnetul de sănătate.

    CAP. V
    Norme privind desfacerea alimentelor

    Unităţi de desfacere a alimentelor

    1. Magazine alimentare
    ART. 53
    (1) Magazinele alimentare trebuie să aibă din construcţie următoarele spaţii:
    - sala de desfacere;
    - magazie de alimente;
    - magazie de ambalaje;
    - grup social-sanitar (vestiar şi W.C.).
    (2) spaţiile vor fi amenajate corespunzător pentru menţinerea condiţiilor de igiena; pereţii faiantati sau uleiati până la înălţimea de 1,80 m, pavimentele impermeabile, uşor lavabile şi prevăzute cu sifon de pardoseala.
    ART. 54
    Magazinele alimentare trebuie să aibă asigurata, în permanenta, apa calda şi rece, în cantitate suficienta şi corespunzătoare calitativ.
    ART. 55
    (1) Dotări minime obligatorii:
    - rafturi şi spaţii frigorifice în sala de desfacere;
    - rafturi şi gratare de lemn în magazii.
    (2) Pentru alimentele uşor alterabile care se menţin la rece, nu se permite supraaglomerarea spaţiilor frigorifice de păstrare şi de expunere, precum nici introducerea în aceleaşi spaţii a produselor crude şi semifabricate împreună cu cele care nu necesita tratarea termica înainte de consum (pentru aceste categorii de alimente se vor prevedea spaţii frigorifice separate).
    (3) În magazinele alimentare cu o singura sala de desfacere (cu minimum 20 mp) se pot amenaja raioane separate pentru preparate din carne şi lactate şi pentru carne cruda preambalata, care să fie prevăzute cu spaţii frigorifice de expunere şi depozitare, cintare şi vinzatori pentru fiecare raion.
    (4) În magazinele alimentare care transeaza şi desfac carne cruda, alături de alte alimente, se vor asigura circuite separate (sala de primire şi transare, spaţii frigorifice, raion separat de desfacere cu cintare şi vinzatori).
    (5) Pentru raioanele de preparate din carne, lactate şi brinzeturi, plata produselor se va face numai la casa, nu direct la vinzator.
    ART. 56
    (1) Semipreparatele din carne cruda şi tocaturile de carne cruda se expun în vitrine frigorifice, separat de alte semipreparate, şi se servesc cu ustensile adecvate care nu se folosesc şi pentru alte produse.
    (2) Alimentele neambalate, care se consuma fără prelucrare termica, vor fi servite numai cu ustensile adecvate (clesti, liguri, furculite etc.).
    (3) În unităţile de desfacere a piinii şi a produselor de panificatie şi în alte asemenea unităţi care desfac produse neambalate se vor lua măsuri care să nu permită alegerea manuală a produselor de către cumpărători.
    ART. 57
    Se interzice aprovizionarea acestor magazine pe aceeaşi usa cu cea de acces al consumatorilor.
    ART. 58
    Expunerea la vânzare a produselor alimentare care au temperatura de păstrare de maximum +18 grade C (semiafumate, brinzeturi topite etc.) se va face ritmic şi în cantităţi mici, pentru a preintimpina degradarea produselor.
    ART. 59
    Depozitarea oualor în cofraje sau în lăzi se face în spaţii racoroase, fără miros străin, la temperatura de 0 grade +/- 4 grade C, ferite de razele soarelui sau de alta sursa de căldura.
    Se interzice depozitarea oualor sub cerul liber sau expunerea lor în vitrinele exterioare ale magazinelor.
    Vânzarea oualor în unităţile de desfacere se va face numai în raioane separate sau în raioane cu produse preambalate; este interzisă vânzarea oualor la raionul de preparate din carne ori produse din lapte sau la raioanele de produse alimentare neambalate, care se consuma ca atare, fără a mai fi supuse vreunui proces termic. Ouale vor fi stantate cu data ouatului.
    ART. 60
    În magazinele alimentare este interzisă depozitarea şi stagnarea ambalajelor în încăperile de vânzare, în spaţiile de circulaţie, în vestiare sau pe trotuarele aferente.
    ART. 61
    În magazinele alimentare în care se autorizează şi desfacerea produselor nealimentare, se interzice vânzarea produselor cu miros patrunzator sau cu acţiune nociva asupra alimentelor şi omului.

    2. Comerţul de mic detaliu stabil şi ambulant
    ART. 62
    (1) Prin comerţul de mic detaliu se înţelege desfacerea alimentelor pe căile publice, în pieţe, parcuri, locuri de spectacole, stranduri, terenuri de sport, gări, târguri, oboare, prin puncte fixe - chioscuri, baraci, tonete - precum şi prin vinzatori ambulanti - cărucioare, tonete, rulote.
    ART. 63
    Produsele alimentare puse în desfacere prin comerţul de mic detaliu trebuie să provină numai de la unităţi autorizate sanitar. Toate produsele alimentare puse în vânzare trebuie să fie produse autorizate sanitar în România.
    Proprietarul punctului de desfacere trebuie să facă dovada, cu acte, asupra originii produselor alimentare puse în consum uman.
    ART. 64
    (1) Punctele fixe de desfacere stradala (chioscuri, baraci, tonete) a alimentelor trebuie astfel amenajate şi dotate încât să asigure condiţii igienice corespunzătoare pentru protejarea, păstrarea şi servirea produselor, precum şi pentru menţinerea salubritatii în vecinătatea punctului de desfacere.
    (2) În aceste puncte este interzisă vânzarea băuturilor alcoolice pentru consum pe loc şi prelucrarea materiilor prime, cu excepţia operaţiunilor de preparare şi prajire a gogosilor şi de fierbere sau frigere a semipreparatelor din carne, dacă au amenajări corespunzătoare.
    (3) Unităţile de desfacere din aceasta categorie trebuie să fie la distanta de cel puţin 25 m de W.C.-uri publice, de locuri de staţionare a vitelor sau de alte asemenea surse de contaminare şi de cel puţin 100 m de zone insalubre ca: abatoare, depozite sau fabrici de prelucrare a deşeurilor, subproduselor de abator şi a pieilor crude, de rampe de gunoi, de întreprinderi de ecarisaj etc.
    (4) Toate punctele fixe vor fi inscripţionate vizibil cu denumirea societăţii comerciale, adresa, numărul autorizaţiei de funcţionare.
    ART. 65
    Punctele fixe de desfacere stradala a alimentelor, precum şi unităţile mobile (indiferent de tracţiune) trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru protecţia sanitară a produselor şi a consumatorilor:
    a) să aibă geamuri sau ochiuri de geam prevăzute cu suprafaţa impermeabilizata pentru servire; cele care servesc băuturi racoritoare la pahar vor fi dotate cu dispozitive de spalare a acestora;
    b) să fie dotate cu stelaje, rafturi etc. pentru păstrarea produselor ambalate sau a fructelor şi legumelor, precum şi cu vitrine închise pentru produsele neambalate;
    c) să fie racordate la reţelele publice de apa potabilă şi canalizare; în localităţile lipsite de asemenea reţele, vor fi dotate cu instalaţii proprii de apa potabilă şi de colectare şi evacuare, în condiţii igienice, a apei uzate;
    d) să aibă recipiente cu capac pentru colectarea reziduurilor solide, iar în exterior, coşuri pentru aruncarea hirtiilor şi resturilor;
    e) să posede un dulap separat pentru păstrarea echipamentului de protecţie sanitară a alimentelor şi a imbracamintei individuale a personalului;
    f) să fie dotate cu instalaţii de răcire pentru păstrarea şi expunerea alimentelor uşor perisabile; nu se permite păstrarea de la o zi la alta a semipreparatelor;
    g) să folosească vesela, tacimuri şi pahare nedegradabile şi nedeteriorate, care vor fi spalate şi dezinfectate, după fiecare folosire, la curent de apa şi uscate în poziţie verticala pe dispozitive speciale, fără utilizare de cirpe; paharele se vor păstra cu gura în jos pe tavi de scurgere şi vor fi reclatite la curent de apa înainte de folosire;
    h) este interzisă refolosirea veselei şi a paharelor cu o singura întrebuinţare;
    i) unităţile care fierb sau frig preparate din carne vor executa aceste operaţiuni în interior şi nu se vor aproviziona cu produse pentru perioade de desfacere mai mari de 6 ore.
    ART. 66
    Cărucioarele şi tonetele folosite pentru comerţul stradal mobil de alimente trebuie să fie închise, cu pereţi netezi, vopsiti în ulei sau lac de culoare deschisă, şi dotate cu coşuri pentru hirtii şi resturi; vor purta o inscripţie care să indice denumirea şi adresa societăţii comerciale căreia îi aparţin (în cazul vânzătorilor particulari: numele, prenumele şi numărul autorizaţiei de funcţionare).
    ART. 67
    Organele sanitare pot permite vânzarea produselor din carne (fripte sau prajite), a produselor de patiserie, a produselor de panificatie şi în cărucioare, tonete sau vitrine mobile, numai dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
    - să funcţioneze în vecinătatea unităţii alimentare de la care se aprovizionează;
    - să fie amenajate conform cerinţelor sanitare, pentru a se asigura protecţia alimentelor contra prafului şi a mustelor;
    - să fie aprovizionate numai cu preparate proaspete şi pentru o perioada de timp de cel mult 4 ore;
    - să poarte denumirea societăţii comerciale şi numărul autorizaţiei de funcţionare.
    ART. 68
    Vânzarea inghetatei este permisă prin comerţul de mic detaliu stabil în următoarele condiţii:
    a) prin sistem automat (aparat de îngheţată), care trebuie să fie amplasat într-un chioşc, racordat la apa rece curenta şi apa calda, prevăzut cu spaţiu frigorific, cu echipament de protecţie şi cu casete închise pentru păstrarea vafelor, cornetelor şi paharelor de unica folosinţa. Reconstituirea inghetatei se va face la punctul de desfacere;
    b) inghetata neambalata, servita prin portioare, cu clesti speciali, va fi păstrată în caserole din material inoxidabil sau din alte materiale avizate sanitar de către Ministerul Sănătăţii, în conservatoare frigorifice, protejate împotriva căldurii şi ploii prin umbrele impermeabile. Transportul de la furnizor se va face în caserole închise ermetic şi cu maşini izoterme;
    c) inghetata preambalata va fi pastrata în cutia de transport, în conservator frigorific, protejat cu umbrela impermeabila;
    d) inghetata ambalata va fi pastrata în congelator protejat de căldura şi ploi;
    e) este interzisă recongelarea inghetatei după topire sau amestecarea în aceeaşi caserola a mai multor loturi de inghetata cu date de fabricaţie diferite.
    Înainte de a fi umpluta cu inghetata, caserola va fi spalata şi dezinfectata conform prevederilor sanitare.
    ART. 69
    Produsele de patiserie şi de panificatie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf şi de muşte, fiind servite numai cu ustensile speciale (clesti, pense etc.). Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă cu mina.
    ART. 70
    Vinzatorul ambulant este obligat să aibă asupra să autorizaţia sanitară, în original, şi carnetul de sănătate.
    ART. 71
    Vinzatorul ambulant va purta echipament de protecţie (halat, boneta) şi ecuson.
    ART. 72
    Comerţul cu băuturi racoritoare se poate face la puncte fixe (dozatoare, imbuteliate) sau la puncte mobile (numai imbuteliate).
    ART. 73
    Băuturile racoritoare la dozator se vor servi în următoarele condiţii:
    - să existe racord la apa potabilă şi la canalizare, efectuat numai de unităţi de specialitate;
    - să aibă dispozitive de spalare a paharelor;
    - să aibă tejghea cu suprafaţa impermeabilizata, prevăzută cu ţevi de metal cu găuri de scurgere, pentru aşezarea paharelor spalate cu gura în jos;
    - prepararea băuturilor se va face la punctul de desfacere.
    ART. 74
    Punctul fix de vânzare a băuturilor racoritoare la dozator va avea un spaţiu special amenajat pentru păstrarea materialelor şi a ustensilelor de curăţenie şi de dezinfecţie.
    ART. 75
    Băuturile racoritoare imbuteliate vor fi puse în vânzare numai după ce vinzatorul va controla conţinutul la lumina şi starea de ermeticitate a sticlei; în cazul în care observa corpuri străine, sedimente sau tulbureala sau când sticlele nu sunt bine închise le va scoate din consum.
    ART. 76
    Băuturile imbuteliate se pot raci prin scufundare în apă cu gheaţă, astfel încât sticlele să stea numai vertical, chiar dacă sunt astupate, iar gitul să depăşească nivelul apei cu cel puţin 10 cm.
    3. Pieţele alimentare
    ART. 77
    Pieţele alimentare sunt destinate numai comercializării produselor agroalimentare şi de uz gospodăresc.
    ART. 78
    Administraţia pieţelor va permite vânzare libera producătorilor numai în limita posibilităţilor de asigurare a spaţiului de vânzare.
    ART. 79
    Pieţele alimentare din localităţile care dispun de reţele de apa şi canalizare vor fi prevăzute cu:
    - platou impermeabilizat, dotat cu fintini arteziene, cu hidranti şi cu guri de canalizare;
    - W.C. public, cu compartimente separate pentru femei şi bărbaţi;
    - boxa cu paviment şi pereţi din ciment sclivisit, racordata la reţeaua de apa şi la canalizare, pentru păstrarea recipientelor în care se colectează reziduurile solide;
    - bazine compartimentate pentru spalarea legumelor şi fructelor;
    - chioscuri, baraci sau pavilioane compartimentate;
    - vitrine, mese fixe, grupate pe categorii de alimente, prevăzute cu acoperisuri;
    - gratare sau suprafeţe din lemn, înalte de 5-10 cm de la sol, pentru depozitarea alimentelor (nu este permisă aşezarea acestora direct pe sol sau pe platou, chiar dacă sunt ambalate).
    La pieţele alimentare din localităţile fără reţele de apa si/sau canalizare, aprovizionarea cu apa şi evacuarea reziduurilor lichide se vor face conform prescripţiilor organelor sanitare locale.
    Locul de staţionare a vehiculelor la aprovizionarea cu alimente va fi impermeabilizat, amplasat la cel puţin 20 m distanţă de ultimul loc de desfacere a alimentelor şi supus aceluiaşi regim de întreţinere a curăţeniei ca şi restul pieţei.
    ART. 80
    (1) Chioscurile, baracile şi rulotele de desfacere a alimentelor vor fi dotate cu chiuvete, sifoane de scurgere, recipiente pentru colectarea reziduurilor solide, dulapuri sau vestiare pentru îmbrăcămintea de protecţie sanitară a alimentelor şi cea individuală şi pentru materialul necesar întreţinerii curăţeniei.
    (2) Cele în care se desfac alimente de origine animala, uşor perisabile, vor fi înzestrate cu instalaţii frigorifice.
    ART. 81
    Mesele de prezentare şi de desfacere a alimentelor se vor confecţiona din beton sclivisit, mozaic sau scindura groasa bine încheiată, acoperită cu material inoxidabil, pentru alimentele de origine animala. Mesele amplasate în exteriorul clădirilor vor avea acoperisuri care vor depăşi marginile maselor cu cel puţin 0,75 m.
    ART. 82
    Este interzis oricărei persoane particulare sau angajat al pieţei să locuiască sau să doarmă (ziua sau noaptea) în încăperile sau pe mesele din piaţa, folosite la desfacerea alimentelor. În acest scop, în pieţe se vor amenaja dormitoare speciale.
    ART. 83
    (1) Vânzătorii şi producătorii vor asigura întreţinerea curăţeniei, evitând împrăştierea deşeurilor, a furajelor, raspândirea de ape murdare etc.
    (2) Reziduurile provenite în timpul vânzării se vor stringe în lăzi cu capac, care se vor evacua, pe măsură ce se umplu, în spaţiile de colectare a gunoiului pieţei.
    ART. 84
    Locul de desfacere a cărnii crude şi produselor de măcelarie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) paviment impermeabilizat, uşor lavabil, prevăzut cu sifoane de pardoseala;
    b) pereţi faiantati sau uleiati până la înălţimea de 1,80 m;
    c) racord la apa rece curenta şi la apa calda curenta;
    d) racord la canalizare;
    e) să fie prevăzut cu camere sau cu dulapuri frigorifice;
    f) transarea se va face pe butuci, spalati şi dezinfectati după încetarea vinzarii;
    g) pentru producători, administraţia pieţelor este obligată să asigure echipament de protecţie;
    h) pentru toate produsele (carne cruda şi produse de macelarie) producătorul va prezenta dovada controlului sanitar-veterinar înainte de a le vinde.
    ART. 85
    Locul de desfacere a pestelui proaspăt trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    - să aibă amenajat un spaţiu separat cu pavimentul din material impermeabil şi uşor lavabil, prevăzut cu sifon de pardoseala;
    - spaţiul va avea pereţii faiantati sau uleiati până la 1,80 m;
    - se va asigura apa curenta rece şi clada şi canalizare;
    - peştele va fi păstrat în vase din material uşor lavabil (inox, material plastic alimentar), pe fulgi de gheaţa;
    - peştele adus spre vânzare va fi prezentat pentru control organelor sanitar-veterinare din pieţe;
    - vinzatorii vor purta echipament de protecţie asigurat de administraţia pieţelor.
    ART. 86
    Locul de desfacere a laptelui şi a derivatelor din lapte:
    (1) Vânzarea laptelui şi a produselor lactate se va face în locuri speciale, pe mese acoperite cu material impermeabil, uşor lavabil şi prevăzute cu vitrine.
    (2) Ambalajele cu produse lactate vor fi acoperite cu tifon curat, hirtie alba, capac metal.
    (3) Producătorul va avea asupra să dovada controlului sanitar-veterinar înainte de a-si vinde produsele.
    (4) Vinzatorii vor purta echipament de protecţie complet, asigurat de administraţia pieţelor si, obligatoriu, ecuson cu numele şi cu comuna producătorului.
    ART. 87
    (1) Desfacerea oualor proaspete în pieţe se va face obligatoriu, având înscrisă data ouatului.
    (2) Se interzice vânzarea ambulantă, în orice loc, a ouălor în perioada sezonului cald (1 mai - 30 august) dacă nu există în dotare spaţiu frigorific.
    ART. 88
    Vânzarea legumelor şi fructelor se va face în spaţii separate, cu obligativitatea de a fi curate, eventual spălate în lăzi sau navete, şi proaspete.
    ART. 89
    Vânzarea animalelor şi a păsărilor vii se va face numai în zone special amenajate din teritoriul pieţei şi separate de locul de desfacere a celorlalte produse alimentare; zonele respective vor fi astfel dotate:
    - solul va fi impermeabilizat şi prevăzut cu gură de captare a apelor de spalare;
    - va exista sursa de apa rece;
    - vor exista pubele pentru colectarea reziduurilor şi a dejectiilor.
    ART. 90
    Se permite pătrunderea până în zona de vânzare a pasarilor vii şi a animalelor vii a vehiculelor cu tracţiune animala, cu condiţia să li se asigure o zona impermeabilizata, cu posibilităţi de spalare, la distanta de cel puţin 20 m de locuinţe sau de alte locuri de vânzare.
    ART. 91
    În cursul perioadei de funcţionare şi la terminarea activităţii zilnice, întreţinerea curăţeniei în pieţe va fi asigurata de persoanele care desfac alimente. Administraţia pieţei este obligată să asigure îndepărtarea reziduurilor solide din zona pieţei, cel puţin o data la 24 de ore, şi funcţionarea în bune condiţii a instalaţiilor de apa curenta şi de canalizare; de asemenea, va asigura combaterea şi distrugerea rozătoarelor şi a altor animale, în condiţiile stabilite de organele sanitare.
    ART. 92
    Punctele de frontiera - Prin micul trafic de frontieră se admite trecerea numai cu produse agroalimentare neperisabile şi cu băuturi alcoolice şi racoritoare imbuteliate.

    CAP. VI
    Controlul respectării normelor de igienă prin teste de salubritate

    ART. 93
    (1) În scopul prevenirii bolilor prin nerespectarea normelor de igiena, inspectorii sanitari vor recolta, periodic, din unităţile alimentare care produc, prepara, servesc, depozitează, transportă şi desfac alimente teste de salubritate de pe suprafeţele de lucru, utilaje, ustensile, ambalaje, de pe mâinile şi echipamentul de lucru al personalului care manipuleaza alimente şi din aerul din încăperile de lucru.
    (2) Astfel de teste de salubritate se vor recolta şi în caz de suspiciune de contaminare a unor alimente, dar mai ales în caz de toxiinfectii alimentare.
    ART. 94
    Rezultatele testelor de salubritate trebuie să corespundă următoarelor norme microbiologice, considerându-se condiţii corespunzătoare acelea care nu se abat de la următoarele prevederi:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                 Micro- Entero- Stafi- Strepto- Muce- Bac- Obser-
                 organisme bacte- lococi coci gaiuri terii vatii
                 aerobe riacee coagulaza hemo- coli-
                 mezofile pozitivi litici forme
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       1 2 3 4 5 6 7 8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Recipiente din 1/ml - - - - abs./ Se acceptă
sticlă, metal, capaci- ml NTG=2/ml
material plastic tate capa- capacitate,
                                                             citate dacă bac-
                                                                    teriile
                                                                    coliforme
                                                                    sunt
                                                                    absente
Conducte de la 1/ml - - - - abs./
instalaţia de sol. 5/ml
pasteurizare spalare lichid
                                                            spalare
Suprafeţe de lucru 2/cmp - - - - abs./ Se acceptă
din industrie (masă 10/cmp NTG=20/cmp,
inox de transare, dacă bact.
blat din plastic, coliforme
bandă transportoare( sunt abs./
                                                                    10/cmp
Suprafeţele de lucru 2/cmp - - - - abs./ Se acceptă
din blocuri alimen- 10/cmp NTG=20/cmp,
tare (blaturi, mese, dacă bact.
funduri şi alte coliforme
asemenea) sunt abs./
                                                                    10/cmp
Bazine, tancuri, 2/cmp - - - - abs./ Se acceptă
aparate, utilaje, 10/cmp NTG=20/cmp,
echipamente de dacă bact.
protecţie coliforme
                                                                    sunt abs./
                                                                    10/cmp
Mese de bucătărie 4/cmp abs./ abs./ abs./ - - -
                            100/ 100/ 100/
                            cmp cmp cmp
Tacâmuri 500 abs. abs. abs. abs. - Condiţiile
                                                                   se referă
                                                                   la un obiect
Farfurii 1/cmp abs. abs. abs. abs - "-"
Veselă (căni, ceşti, 500 abs. abs. abs. abs - "-"
pahare etc.)
Materiale de ambalaj 1/cmp - - - 3/cmp abs./ -
(hârtie, folie cmp
plastic)
Miini - abs. abs. abs. - - -
Aerul din încăperile 600/ - - - 300/ - -
de producţie cmc cmc
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    NTG = Nr. total de germeni aerobi mezofili.


    CAP. VII
    Norme privind personalul unităţilor alimentare

    ART. 95
    În unităţile alimentare operaţiunile de manipulare, preparare, transport, servire şi de desfacere a alimentelor vor fi executate numai de persoane care au efectuat controlul medical la angajare şi periodic la unităţile sanitare şi în condiţiile stabilite de către Ministerul Sănătăţii. (Ordinul ministrului sănătăţii nr. 15/1982)
    Se exceptează personalul zilier din unităţile industriale, care prelucreaza alimente de origine vegetala şi plante industriale, în cazul în care produsele sunt supuse sterilizarii termice în cursul procesului tehnologic.
    ART. 96
    În toate unităţile alimentare, conducătorii acestora sau persoanele din unitate special desemnate au obligaţia de a verifica zilnic starea de igiena individuală a personalului şi de a depista persoanele care prezintă febra, diaree sau infectii acute ale nasului, gitului sau ale pielii. Aceste persoane nu vor fi primite în unitate decât cu aviz medical. Toate persoanele care lucrează la prelucrarea, manipularea, transportul, servirea şi desfacerea alimentelor sunt obligate să se supună vaccinarilor, în condiţiile stabilite de Ministerul Sănătăţii, să se prezinte (sau să anunţe) la unitatea sanitară teritorială de care depind în cazul când au febra, tulburări digestive acute sau infecţii ale pielii şi să nu-şi reia activitatea decât după primirea avizului medical.
    ART. 97
    Toate persoanele care lucrează la manipularea, prelucrarea, transportul, servirea şi la desfacerea alimentelor sunt obligate:
    a) să poarte în timpul lucrului, în raport cu specificul locului de muncă şi în conformitate cu actele normative în vigoare, echipamentul de protecţie sanitară a alimentelor, alb sau de culoare deschisă, curat, care să acopere îmbrăcămintea şi părul de pe cap şi să fie impermeabil în părţile care vin în contact cu umezeală; cei care executa operaţiuni de curăţare nu vor purta echipamentul de protecţie sanitară a alimentelor în cursul efectuării acestor operaţiuni;
    b) să nu între în WC cu echipamentul sanitar de protecţie a alimentelor;
    c) să-şi spele mâinile cu apă şi cu sapun înainte de începerea lucrului şi ori de câte ori este necesar în cursul activităţii, în special după folosirea WC-ului.
    ART. 98
    Toate persoanele care lucrează la manipularea, prelucrarea, transportul, servirea şi desfacerea alimentelor sunt obligate să-şi însuşească şi să-şi reîmprospăteze cunoştinţele de igiena alimentelor, necesare activităţii lor.
    ART. 99
    La nivelul fiecărei unităţi de alimentaţie va exista o evidenţă a controlului medical pentru tot personalul din subordine.

                              --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


andrei
04 Mai 2015
legislatie este in vigoare ??
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016