Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 86 din 6 februarie 2006  pentru aprobarea derularii programelor si subprogramelor de sanatate finantate din bugetul de stat in anul 2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 86 din 6 februarie 2006 pentru aprobarea derularii programelor si subprogramelor de sanatate finantate din bugetul de stat in anul 2006

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 174 din 23 februarie 2006

În temeiul <>Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sãnãtate publica, cu modificãrile ulterioare, al <>Legii bugetului de stat pe anul 2006 nr. 379/2005 , al <>Hotãrârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. E.N. 6.819/2006,

ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aproba derularea programelor şi subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat prin Ministerul Sãnãtãţii în anul 2006.
(2) Se aproba Normele metodologice de organizare, finanţare şi monitorizare a programelor, subprogramelor şi interventiilor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, raportarea şi controlul indicatorilor specifici în anul 2006, prevãzute în anexa nr. I.
ART. 2
(1) Programele, subprogramele şi intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, gestionate de Ministerul Sãnãtãţii, obiectivele şi activitãţile aferente, indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultate sunt prevãzuţi în anexa nr. II, pct. II/1-II/4.
(2) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã programele, subprogramele şi intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, prin Ministerul Sãnãtãţii, sunt nominalizate în anexa nr. III.
ART. 3
(1) Programele naţionale de sãnãtate sunt coordonate la nivel naţional şi local. Coordonatorii nationali de programe de sãnãtate sunt directorii direcţiilor de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii.
(2) Coordonatorii locali sunt: responsabilii de subprograme de sãnãtate, medicii inspectori de asistenta a mamei şi copilului din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, alţi responsabili judeţeni, nominalizaţi prin decizie de cãtre conducerea direcţiilor de sãnãtate publica.
(3) Coordonatorii nationali şi coordonatorii locali din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica pot propune ministrului sãnãtãţii mãsuri administrative şi/sau de sistare a finanţãrii subprogramelor sau interventiilor de sãnãtate în situaţia în care instituţiile cu responsabilitãţi nu îndeplinesc atribuţiile ce le revin în derularea acestora, inclusiv cele legate de implementarea registrelor naţionale.
(4) Responsabilitãţile coordonatorilor nationali şi locali şi ale celorlalţi factori implicaţi în elaborarea, implementarea şi monitorizarea programelor, subprogramelor şi interventiilor de sãnãtate sunt detaliate în Normele metodologice de organizare, finanţare şi monitorizare a programelor, subprogramelor şi interventiilor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, raportarea şi controlul indicatorilor specifici în anul 2006, cuprinse în anexa nr. I.
ART. 4
Sumele aferente finanţãrii programelor de sãnãtate gestionate de Ministerul Sãnãtãţii se aloca lunar direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi instituţiilor subordonate, dupã caz, prin deschideri de credite, la solicitarea acestora, conform legii, cu avizul coordonatorilor nationali.
ART. 5
(1) Realizarea indicatorilor programelor de sãnãtate prevãzuţi şi aprobaţi prin legea bugetarã anuala se raporteazã anual de cãtre coordonatorii nationali şi se cuprind ca anexa la situaţiile financiare ale Ministerului Sãnãtãţii, potrivit normelor legale.
(2) Indicatorii Programului de sãnãtate a femeii şi copilului se raporteazã Unitãţii de management a programului de sãnãtate a femeii şi copilului, unitate aflatã în coordonarea Direcţiei generale asistenta medicalã, structuri sanitare şi salarizare, finanţatã din fondurile alocate acestui program.
(3) Unitatea de management a programului de sãnãtate a femeii şi copilului are obligaţia de a solicita lunar, pana în data de 20 a lunii curente pentru luna urmãtoare, avizul coordonatorului naţional privind necesarul centralizat de fonduri de finanţat şi de a raporta execuţia fondurilor pana la data de 15 a lunii curente pentru luna anterioarã.
(4) Alte atribuţii ale Unitãţii de management a programului de sãnãtate a femeii şi copilului se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
ART. 6
(1) Pentru îndeplinirea obiectivelor şi activitãţilor prevãzute în subprogramele de sãnãtate, unele produse şi servicii aferente pot fi procurate de Ministerul Sãnãtãţii prin licitaţie nationala.
(2) Sumele aferente procurãrii produselor şi serviciilor sunt cuprinse în prevederile aprobate ale Ministerului Sãnãtãţii pe programe, respectiv subprograme, la titlul 20 "Bunuri şi servicii" sau la titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice", dupã caz.
(3) Produsele sau serviciile pentru care Ministerul Sãnãtãţii organizeazã licitaţii naţionale sunt evidentiate la pct. 11 din anexa nr. I.
ART. 7
(1) Ministerul Sãnãtãţii, prin direcţiile coordonatoare de programe, contracteazã, în sistem direct, cu unitãţile din coordonarea sau de sub autoritatea sa, realizarea unor studii, activitãţi şi lucrãri aferente programelor/subprogramelor.
(2) Direcţiile coordonatoare de programe, la încheierea contractelor cu instituţiile menţionate la alin. (1), vor preciza obiectul contractului, sumele aferente fiecãrei activitãţi, modul de raportare şi valorificare a rezultatelor, termenele intermediare şi termenul final de predare. În funcţie de îndeplinirea acestor criterii va fi aprobatã decontarea contravalorii lucrãrilor sau prestaţiilor respective, dupã caz.
ART. 8
În sumele prevãzute pentru finanţarea programelor, subprogramelor şi interventiilor de sãnãtate se cuprind şi cheltuielile ocazionate de monitorizarea şi controlul acestora, în condiţiile legii.
ART. 9
Programele de sãnãtate cu finanţare nerambursabila, a cãror finanţare se asigura din Fondul naţional de preaderare, sunt gestionate de Direcţia generalã de integrare europeanã şi relaţii externe.
ART. 10
Modificarea sumelor, structurii şi indicatorilor subprogramelor şi interventiilor de sãnãtate, pe parcursul finanţãrii acestora, în funcţie de necesitaţi, se efectueazã cu aprobarea ministrului sãnãtãţii sau inlocuitorilor acestuia, la propunerea direcţiilor coordonatoare şi pe baza fundamentarilor prezentate de ordonatorii de credite prin care se deruleazã subprogramul.
ART. 11
Pe parcursul execuţiei se pot aproba, prin ordin al ministrului sãnãtãţii, subprograme, activitãţi şi intervenţii noi de sãnãtate, finanţate prin redistribuirea fondurilor bugetare, în condiţiile legii.
ART. 12
Direcţiile generale şi direcţiile de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publica, instituţiile publice implicate, precum şi unitãţile sanitare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 13
Anexele nr. I-III*) fac parte integrantã din prezentul ordin.
__________
*) Anexele nr. I-III se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 174 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 14
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

Bucureşti, 6 februarie 2006.
Nr. 86.

ANEXA I

NORME METODOLOGICE
de organizare, finanţare şi monitorizare a programelor, subprogramelor şi interventiilor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, raportarea şi controlul indicatorilor specifici în anul 2006


I. Organizarea, finanţarea şi monitorizarea programelor, subprogramelor şi interventiilor de sãnãtate

1. Ministerul Sãnãtãţii proiecteazã, implementeaza, coordoneazã şi finanţeazã programe, respectiv subprograme de sãnãtate, în scopul realizãrii obiectivelor politicii de sãnãtate publica.
2. În anul 2006, cheltuielile prevãzute în bugetul Ministerului Sãnãtãţii sunt structurate pe patru programe şi anume: Programul comunitar de sãnãtate publica, Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile, Programul de sãnãtate a femeii şi copilului şi Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate;
3. Institutele medicale, institutele de sãnãtate publica şi alte unitãţi sanitare desemnate de Ministerul Sãnãtãţii deruleazã programe, subprograme sau intervenţii de sãnãtate.
4. Programele de sãnãtate, respectiv Programul comunitar de sãnãtate publica, Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile, Programul de sãnãtate al femeii şi copilului şi Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate se finanţeazã de la titlurile 20 "Bunuri şi servicii" şi 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice".
5. Din sumele aprobate pentru Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate se efectueazã:
a) cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, transferuri, cheltuieli de capital pentru unitãţile sanitare şi Ministerul Sãnãtãţii;
b) rambursãri de credite, plati de dobânzi şi comisioane la credite externe gestionate de Ministerului Sãnãtãţii;
c) cheltuieli bugetare aferente proiectelor cu finanţare rambursabila gestionate de Unitatea de Management a Proiectului Bãncii Mondiale şi Fondului Global.
6. Finanţarea subprogramelor de sãnãtate de la titlul 20 "Bunuri şi servicii" se face, lunar, pe total titlu, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite, în raport cu gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi în limita bugetului aprobat, avându-se în vedere urmãtoarele precizãri:
a) Cheltuielile pentru bunuri şi servicii (întreţinere şi gospodãrire) ale direcţiilor de sãnãtate publica sunt incluse distinct în Programul comunitar de sãnãtate publica;
b) Cheltuielile pentru bunuri şi servicii (întreţinere şi gospodãrire) aferente activitãţilor din cadrul Programului comunitar de sãnãtate publica precum şi ale inspectiilor sanitare de stat sunt cuprinse la subprogramele Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc; cele aferente Programului de sãnãtate a femeii şi copilului sunt incluse la intervenţia Profilaxia distrofici la sugar şi copil.
7. În sumele prevãzute pentru subprogramele de sãnãtate care se executa prin unitãţi finanţate integral de la bugetul de stat, titlul 20 "Bunuri şi servicii", se cuprind cheltuieli pentru bunuri şi servicii (cheltuieli de întreţinere şi gospodãrire), reparaţii curente, hrana, medicamente şi materiale sanitare inclusiv reactivi şi dezinfectanti, bunuri de natura obiectelor de inventar, deplasãri în ţara (cazare şi transport), materiale de laborator, cãrţi şi publicaţii, pregãtire profesionalã, alte cheltuieli.
8. a) Din sumele aprobate subprogramelor de sãnãtate ce se realizeazã prin unitãţile sanitare finanţate integral din venituri proprii, se asigura cheltuielile de personal pentru personalul angajat cu contract individual pe durata determinata cu norma intreaga sau cu fracţiune de norma, în condiţiile legii, ocuparea posturilor fãcându-se cu aprobarea direcţiei de sãnãtate publica sau a Ministerului Sãnãtãţii, dupã caz; cheltuielile pentru bunuri şi servicii şi cheltuielile de capital strict legate de desfãşurarea programului şi numai cu aprobarea ordonatorului principal de credite, ca anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al unitãţii respective.
b) Din sumele prevãzute la subprogramul Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc se finanţeazã cheltuielile pentru cabinetele de medicina sportiva.
c) Din sumele prevãzute la subprogramul Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc se finanţeazã lichidarea lunii decembrie 2005 şi plata premiului anual aferent anului 2005 pentru personalul din cabinetele de medicina muncii şi clinicile/secţiile de boli profesionale care, potrivit dispoziţiilor legale, începând cu anul 2006 nu mai sunt finanţate de la bugetul de stat.
d) Din sumele alocate Programului de sãnãtate a femeii şi copilului, intervenţia nr. 6 - Profilaxia malnutritiei la prematuri, se pot achizitiona, de cãtre unitãţile sanitare prin care se deruleazã aceste intervenţii/obiective, în condiţiile respectãrii reglementãrilor privind achiziţiile publice, tipurile adecvate de lapte praf, respectiv: lapte fãrã fenilalanina, lapte fãrã lactoza, lapte destinat copiilor prematuri, în vederea prevenirii intarzierilor în dezvoltarea neuropsihica a copiilor diagnosticati cu fenilcetonurie, a malnutritiei la copiii prematuri, a profilaxiei diareei cronice şi a malnutritiei şi se suporta cheltuielile aferente organizãrii transportului în cazuri speciale pentru nou-nãscuţi.
9. Pentru realizarea unor activitãţi specifice programelor de sãnãtate, din fondurile alocate de la titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice", unitãţile sanitare pot finanta cheltuieli de personal aferente personalului ce urmeazã a fi încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii.
Finanţarea subprogramelor de sãnãtate de la titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice" se face lunar, pe total titlu, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite, în raport cu gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi în limita bugetului aprobat.
Activitãţile pentru care se utilizeazã personalul prevãzut la paragraful precedent sunt urmãtoarele:
a) coordonarea şi implementarea subprogramelor şi interventiilor de sãnãtate precum şi a celor destinate grupurilor cu risc crescut de imbolnavire, grupurilor sociale minoritare sau dezavantajate din punct de vedere al condiţiilor economico-sociale;
b) educaţia pentru sãnãtate pe grupe de populaţie cu risc de imbolnavire;
c) promovarea sãnãtãţii la nivel comunitar prin asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari comunitari din cadrul comunitãţilor de rromi;
d) efectuarea screeningului pentru grupele de populaţie incluse în program sau subprogram, dupã caz;
e) formarea personalului;
f) informarea, educarea şi acordarea de consultaţii în probleme specifice privind promovarea unui comportament sanatos;
g) realizarea lucrãrilor legate de sistemul informaţional clinic şi logistic al reţelei;
h) reprimirea, centralizarea şi raportarea datelor pentru monitorizarea activitãţilor şi indicatorilor programelor precum şi a calitãţii managementului;
i) coordonarea centrelor de consiliere pentru renunţarea la fumat;
j) logistica aprovizionarii şi distribuirii contraceptivelor, a preparatelor de fier şi calciu pentru gravide şi copii prin reţeaua de asistenta medicalã ambulatorie, primara sau direct cãtre grupuri vulnerabile de populaţie, a medicamentelor, recoltarea produselor patologice, depistarea contactilor de boli transmisibile;
k) coordonarea activitãţii de transplant de organe şi tesuturi;
l) realizarea lucrãrilor de secretariat în cadrul comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii legate de implementarea programelor şi respectiv, subprogramelor de sãnãtate;
m) managementul registrelor naţionale ale bolnavilor cronici.
10. Sumele alocate pentru programe, subprograme şi intervenţii se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare, se aproba o data cu acestea şi se utilizeazã potrivit destinaţiilor stabilite. Cheltuielile de capital necesare desfãşurãrii subprogramelor de sãnãtate se pot efectua din sumele alocate de la bugetul de stat, numai cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe baza fundamentarilor prezentate de unitãţile sanitare respective.
11. (1) Pentru realizarea unor obiective şi activitãţi cuprinse în unele subprograme de sãnãtate, Ministerul Sãnãtãţii organizeazã licitaţii naţionale, astfel:
a) Vaccinurile şi materialele sanitare necesare administrãrii acestora, se achiziţioneazã prin licitaţie nationala iar sumele aferente procurãrii lor sunt cuprinse în Programul comunitar de sãnãtate publica, subprogramul 1.1 Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
b) Testele de diagnostic şi monitorizare a tratamentului HIV/SIDA şi a hepatitelor virale se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, iar sumele aferente procurãrii acestora sunt cuprinse în Programul comunitar de sãnãtate publica, subprogramul 1.2. Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SIDA, şi subprogramul 1.1. Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
c) Implantele cohleare şi protezele auditive BAHA se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, iar sumele aferente procurãrii acestora sunt cuprinse în Programul de preventie şi control al bolilor netransmisibile, subprogramul 2.3. Preventie şi diagnostic precoce în bolile neurologie, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice".
d) Pompele de insulina, materiale consumabile şi testele de automonitorizare pentru bolnavii de diabet se achiziţioneazã prin licitaţii naţionale, iar sumele aferente procurãrii acestora sunt cuprinse în Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile, subprogramul 2.4. Preventie şi control în diabet şi alte boli de nutritie, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice".
e) Trusele medicale pentru asistentii medicali comunitari se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, iar sumele aferente procurãrii acestora sunt cuprinse în Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile, subprogramul 2.16 "Acţiuni pentru sãnãtate", în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice".
f) Campaniile de informare, educare şi comunicare privind mijloacele de prevenire a bolilor netransmisibile se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, iar sumele aferente sunt cuprinse în Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile, subprogramele 2.1, 2.2, 2.4, 2.5, 2.13, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
g) Contraceptivele se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, în cadrul Programul de sãnãtate a femeii şi copilului, intervenţia nr. 1 Creşterea accesului la servicii de sãnãtate reproductiva, iar sumele aferente procurãrii sunt cuprinse în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
Contraceptivele achiziţionate se acorda fãrã plata prin cabinetele de planificare familialã, prin cabinetele medicilor de familie incluşi în program, urmãtoarelor categorii de persoane: somere, eleve şi studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliu stabil în mediul rural, femei care efectueazã un avort, la cerere, într-o unitate sanitarã publica, precum şi alte persoane fãrã venituri care dau declaraţie pe proprie rãspundere în acest sens.
Cabinetele de planificare familialã şi medicii de familie incluşi în program au obligaţia de a justifica consumul de contraceptive cãtre direcţiile de sãnãtate publica teritoriale.
h) Preparatele de fier la gravida se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, iar sumele aferente procurãrii acestora sunt cuprinse în Programul de sãnãtate a femeii şi copilului, intervenţia nr. 3 "Profilaxia anemiei feriprive la gravide", în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, la titlul 20 "Bunuri şi servicii".
i) Preparatele de fier la copii, se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, iar sumele aferente procurãrii acestora sunt cuprinse în Programul de sãnãtate a femeii şi copilului, intervenţia nr. 10 "Profilaxia anemiei feriprive la copil", în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, la titlul 20 "Bunuri şi servicii".
j) Laptele praf, pentru copii 0-1 an care nu beneficiazã de lapte matern se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, iar sumele sunt cuprinse în Programul de sãnãtate a femeii şi copilului, intervenţia nr. 7 "Profilaxia distrofiei la sugar şi copil", în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, la titlul 20 "Bunuri şi servicii".
Laptele praf se distribuie în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse între 0-12 luni, publicatã în Monitorul Oficial nr. 341/27.06.2001 şi Ordinul comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi ministrului administraţiei publice nr. 449/410/2001 de aprobare a Normelor metodologice privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse între 0-12 luni.
k) Rezerva pentru situaţii speciale cuprinzând medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, materiale sanitare, produse tehnico-medicale, consumabile, alte materiale specifice, se constituie prin licitaţie nationala, iar sumele aferente procurãrii produselor respective sunt cuprinse în Programul de administraţie şi politici de sãnãtate, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
l) Medicamentele antidiabetice (insulina) din rezerva Ministerului Sãnãtãţii, se achiziţioneazã prin licitaţie nationala, iar sumele aferente procurãrii acestora sunt cuprinse în Programul de administraţie şi politici de sãnãtate, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
m) Aparatura medicalã de radiologie şi anestezie se procura prin licitaţie nationala, din fonduri prevãzute în bugetul Ministerului Sãnãtãţii la titlul "Transferuri de capital".
(2) Pentru primele 4 luni ale anului curent sunt prevãzute unitãţilor sanitare/direcţiilor de sãnãtate publica fonduri pentru asigurarea produselor nominalizate la lit. d), h), i), j) de la alineatul precedent.
(3) Urmare licitaţiilor naţionale organizate de Ministerul Sãnãtãţii pentru achiziţionarea produselor sau serviciilor menţionate la alin. (1), contractele de furnizare se încheie astfel:
- pentru lit. g), h), i), j) - între direcţiile de sãnãtate publica şi furnizorii adjudecati;
- pentru lit. c), d), e), m) - între unitãţile sanitare cu paturi şi furnizorii adjudecati;
- pentru lit. a), b), f), k), l) - între Ministerul Sãnãtãţii şi furnizorii adjudecati.
(4) Ministerul Sãnãtãţii încheie contracte de prestãri de servicii cu Compania Nationala Unifarm S.A., unitate aflatã sub autoritatea sa pentru depozitarea, conservarea şi eliberarea produselor prevãzute la lit. a), b), k), l) de la alin. (1) achiziţionate de Ministerul Sãnãtãţii la nivel centralizat, precum şi pentru produsele primite ca donaţie/sponsorizare.
12. Sumele aferente contractatelor ce se încheie de Ministerul Sãnãtãţii, în sistem direct conform art. 7 alin. (1) şi (2) din ordin, cu unitãţile din coordonarea sau de sub autoritatea sa, prin direcţiile coordonatoare de programe, sunt cuprinse în prevederile urmãtoarelor subprograme:
A. În cadrul subprogramului Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile
a) Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino", pe baza contractului încheiat cu fiecare direcţie de sãnãtate publica judeteana şi a municipiului Bucureşti, va efectua teste şi alte servicii de laborator privind sãnãtatea publica pentru direcţiile de sãnãtate publica.
b) Coordonarea, monitorizarea şi evaluarea subprogramului Promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate se realizeazã în cadrul contractului încheiat între Ministerul Sãnãtãţii şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti. Activitãţile s-au stabilit prin anexa II/1 la prezentul ordin şi vor fi detaliate în contractul ce se va încheia prin Direcţia de sãnãtate publica din minister, în calitate de coordonator al programului.
B. În cadrul Programului de prevenire şi control al bolilor netransmisibile coordonat de Direcţia generalã de asistenta medicalã, structuri sanitare şi salarizare, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti va asigura monitorizarea activitãţilor de asistenta comunitara din cadrul subprogramului Acţiuni pentru sãnãtate, precum şi realizarea Registrului naţional de psihiatrie în cadrul subprogramului Preventie şi control în psihiatrie.
C. În cadrul Programului de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti va efectua studii, activitãţi şi lucrãri, coordonate de Direcţia generalã asistenta medicalã, structuri sanitare şi salarizare, privind:
a) monitorizarea performantei unitãţilor sanitare cu paturi din România;
b) proiectul "Evaluarea costurilor spitaliceşti la nivel de pacient";
c) studiul pilot "Politici în domeniul sãnãtãţii mintale".

II. Responsabilitãţi în elaborarea, implementarea şi monitorizarea programelor şi subprogramelor de sãnãtate

13. Ministerul Sãnãtãţii, prin Direcţia generalã buget şi credite externe, asigura finanţarea programelor, respectiv subprogramelor potrivit bugetului aprobat, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite care vor solicita finanţarea în funcţie de realizarea indicatorilor cu avizul coordonatorilor nationali.
14. Ordonatorii de credite secundari şi terţiari au obligaţia utilizãrii fondurilor în limita bugetului aprobat şi potrivit destinaţiei specificate, cu respectarea dispoziţiilor legale, a gestionãrii eficiente a mijloacelor materiale şi bãneşti, a organizãrii evidentei contabile a cheltuielilor pe fiecare subprogram şi pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, precum şi a raportarii indicatorilor fizici şi de eficienta.
15. Coordonatorii nationali rãspund de elaborarea, monitorizarea controlul, raportarea şi analiza indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate specifici fiecãrui program şi subprogram de sãnãtate;
16. Coordonatorii nationali elaboreazã norme tehnice de implementare a subprogramelor de sãnãtate, care se aproba prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
17. Coordonatorii locali avizeazã propunerile de finanţare solicitate de unitãţile sanitare, urmãresc utilizarea fondurilor alocate potrivit destinaţiei aprobate, modul de efectuare a cheltuielilor de capital pentru realizarea obiectivelor şi activitãţilor subprogramelor şi numai cu aprobarea ordonatorului principal de credite şi rãspund de organizarea activitãţilor specifice, raportarea, analiza şi controlul indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate.
18. Directorii generali ai unitãţilor sanitare vor nominaliza prin decizie câte un responsabil pentru fiecare subprogram, cu specificarea atribuţiilor în fişa postului. Medicii responsabili dispun mãsurile necesare aplicãrii metodologiei de program în vederea asigurãrii îndeplinirii obiectivelor prevãzute; rãspund de organizarea, monitorizarea şi buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul subprogramului de sãnãtate şi de raportarea la timp a datelor cãtre direcţiile de sãnãtate publica; evalueaza impactul asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinse în subprogramele de sãnãtate şi elaboreazã raportul medical trimestrial.
19. Contabilul şef şi directorul administrativ al unitãţii sanitare rãspund de modul de organizare a contabilitãţii, a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea legilor în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate direcţiilor de sãnãtate publica.

III. Raportarea indicatorilor din programele şi subprogramele de sãnãtate

20. a) Indicatorii fizici şi de eficienta prevãzuţi în programele şi subprogramele de sãnãtate se monitorizeazã pe baza evidentei tehnico-operative conduse la nivelul unitãţilor sanitare, al direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, dupã caz, al institutelor de sãnãtate publica Indicatorii se raporteazã direcţiilor coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii pentru centralizare, analiza şi luare de mãsuri şi vor sta la baza raportarilor anuale efectuate de acestea pe formularele anexa la Situaţia financiarã.
b) Raportarea indicatorilor fizici şi de eficienta prevãzuţi în programe şi subprograme se face trimestrial (dupã caz, cumulat de la începutul anului) de cãtre coordonatorii locali de programe, utilizându-se modalitãţile de raportare convenite cu direcţiile coordonatoare din minister. Indicatorii de rezultat pe total program se vor raporta anual de cãtre direcţiile coordonatoare din minister.
c) Medicii responsabili de program din cadrul unitãţilor sanitare elaboreazã trimestrial un raport medical care include: stadiul realizãrii obiectivelor propuse, probleme intampinate în desfãşurarea activitãţilor, propuneri de imbunatatire şi evaluarea impactului asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinse în subprogramele de sãnãtate.
21. Costul mediu/indicator fizic se calculeazã atât ca raport între plãţile nete de casa şi numãrul de indicatori fizici realizaţi cat şi ca raport între cheltuielile efective şi numãrul de indicatori fizici realizaţi. În cazul în care, au fost finanţate şi alte acţiuni pentru care nu au fost stabiliţi indicatori fizici sau au fost efectuate cheltuieli de capital, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, acestea vor fi evidentiate distinct, indicandu-se cheltuiala pe fiecare acţiune sau mijloc fix.
22. La finele anului, nivelul costurilor medii realizate va sta la baza unor analize comparative atât cu nivelul indicatorilor prevãzuţi a se realiza cat şi cu cel efectiv realizat pe unitãţi.
23. Unitãţile sanitare care deruleazã programe şi subprograme de sãnãtate vor raporta, pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, direcţiilor de sãnãtate publica sau Ministerului Sãnãtãţii, dupã caz, indicatorii fizici şi cheltuielile aferente realizãrii acestora. Dupã centralizare, direcţiile de sãnãtate publica îi remit direcţiilor coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii, pana la data de 20 a primei luni din trimestrul urmãtor şi pana la 31 ianuarie 2007, pentru indicatorii ce se raporteazã anual.
24. În termen de 15 zile de la primirea situaţiilor anuale, direcţiile coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii centralizeazã şi analizeazã indicatorii raportati, pe judeţe şi unitãţi direct subordonate, dupã caz, stabilind nivelul indicatorilor de rezultate, pe total program.
25. Rezultatele analizelor însoţite, dupã caz, de propuneri de imbunatatire a activitãţilor de elaborare, finanţare şi raportare a indicatorilor prevãzuţi în programele de sãnãtate vor fi prezentate conducerii Ministerului Sãnãtãţii pana la finele lunii februarie 2007.

IV. Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în programele şi subprogramele de sãnãtate

26. Indicatorii prevãzuţi în programele aprobate prin bugetul de stat sunt supuşi controlului ce se efectueazã de cãtre organele abilitate.
27. Controlul raportarii indicatorilor din programele şi subprogramele de sãnãtate aprobate prin prezentul ordin, va fi efectuat, trimestrial, de cãtre coordonatorii locali precum şi de cãtre coordonatorii nationali, prin sondaj.
28. Controlul indicatorilor va urmãri, în principal, urmãtoarele:
a) realizarea indicatorilor aprobaţi;
b) încadrarea în bugetul aprobat precum şi mãsura în care fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite;
c) respectarea de cãtre persoanele implicate a responsabilitãţilor legate de derularea programelor şi subprogramelor de sãnãtate;
d) realitatea, acuratetea şi validitatea indicatorilor raportati;
e) eventuale disfunctionalitati în derularea programului sau subprogramului de sãnãtate.
29. În urma fiecãrui control se va întocmi un raport care va fi discutat cu persoanele responsabile în derularea subprogramelor respective, în vederea remedierii eventualelor disfunctionalitati, urmând ca, în termen de 30 de zile, sa se stabileascã rezultatele finale ale controlului. În cazul în care, direcţia de sãnãtate publica identifica probleme ce nu pot fi soluţionate la nivel local, acestea vor fi transmise spre soluţionare direcţiilor coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii.

ANEXA II

PROGRAMELE, SUBPROGRAMELE ŞI INTERVENŢIILE DE SĂNĂTATE
finanţate din bugetul de stat, gestionate de Ministerul Sãnãtãţii, obiectivele şi activitãţile aferente, indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultate

II/1. PROGRAM COMUNITAR DE SĂNĂTATE PUBLICA

Coordonarea programului:
Ministerul Sãnãtãţii Direcţia de Sãnãtate Publica
Coordonarea tehnica:
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti pentru subprogramele 1.2 şi 1.3, în colaborare cu Institutul Clinic de Boli Infectioase «Prof. dr. Matei Bals» (1.2) şi Institutul de Pneumoftiziologie «Prof. dr. Marius Nasta» (1.3).
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti pentru subprogramul 1.1 şi 1.4.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti pentru subprogramul 1.5.
Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C.T. Nicolau" Bucureşti (subprogramul 1.6).



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ INDICATORI │ 2006 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Indicatori fizici │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr doze de vaccin achiziţionate │9.500.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr de acţiuni de supraveghere şi control a bolilor transmisibile │ 800│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr acţiuni specifice de evaluare şi control a factorilor de risc │ │
│pentru starea de sãnãtate a populaţiei (inclusiv studii) │ 1.250│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr donari │ 450.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr de campanii de informare, educare şi alte acţiuni specifice de│ 400│
│promovare a sãnãtãţii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Indicatori de eficienta │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/doza vaccin - RON │ 3,80│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/acţiune specifica de monitorizare şi evaluare a efectelor│ │
│factorilor de risc pentru starea de sãnãtate a populaţiei - RON │ 4.800,00│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/campanie informare, educare, comunicare - RON │ 7.100,00│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/acţiune de supraveghere şi control a bolilor │13.457,00│
│transmisibile RON │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/unitate sânge total - RON │ 135,00│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Indicatori de rezultate │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Acoperirea vaccinala (%) │ 96│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Scãderea morbiditatii specifice prin boli transmisibile în populaţia│ 1│
│generalã (%) │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Creşterea numãrului de donari de sânge (%) │ 3│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Reducerea factorilor de risc pentru sãnãtate (%) │ 1│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘



Natura cheltuielilor prevãzute în program:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Bunuri şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective
● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
Cheltuieli pentru bunuri şi servicii necesare realizãrii subprogramului

SUBPROGRAM 1.1
SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL BOLILOR TRANSMISIBILE

Obiectivul 1
Realizarea imunizarilor conform calendarului naţional de vaccinare

Activitãţi:
1. Achiziţionarea vaccinurilor şi a materialelor sanitare necesare administrãrii acestora;
2. Distribuţia vaccinurilor la nivel local;
3. Realizarea imunizarilor conform calendarului de vaccinari;
4. Identificarea comunitãţilor cu acces dificil la serviciile de sãnãtate şi organizarea de campanii suplimentare de vaccinare pentru acestea;
5. Realizarea de studii de prevalenta/imunogenitate/eficienta vaccinata;
6. Supravegherea reactiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI);
7. Realizarea anchetelor bianuale de estimare a acoperirii vaccinale;
8. Administrarea vaccinurilor în condiţii de siguranta maxima;
9. Realizarea Registrului unic de vaccinari şi a Carnetului de vaccinari;
10. Distribuirea carnetelor de vaccinare şi informarea cadrelor medicale şi a mamelor cu privire la modul de utilizare al acestora;
11. Instruirea personalului medical şi a mediatorilor sanitari cu privire la modul de realizare şi raportare a vaccinarilor;
12. Analiza lantului de frig de la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti precum şi la nivelul cabinetelor medicilor de Familie.
Activitãţi desfãşurate de Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti
1. Monitorizarea şi evaluarea la nivel naţional a derulãrii subprogramului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie;
2. Coordonarea tehnica şi metodologicã a subprogramului;
3. Fundamentarea ştiinţificã în colaborare cu Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sãnãtãţii, a introducerii de noi vaccinuri prin derularea de studii;
4. Raportarea cãtre Ministerul Sãnãtãţii a indicatorilor lunari, trimestriali şi anuali;
5. Efectuarea de propuneri de imbunatatire a desfãşurãrii programului.
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultate - anual
Acoperirea vaccinala la nivelul diferitelor categorii de populaţie, la nivel naţional (%) - 96
Indicatori fizici - trimestrial
- Numãr doze de vaccin achiziţionate centralizat - 9,5 milioane doze/an
- Numãr activitãţi desfãşurate - 425/an
Indicatori de eficienta - trimestrial
- Cost mediu/doza vaccin achiziţionat centralizat - 3,8 RON
- Cost mediu/activitate - 200 RON
Calendarul de vaccinare în anul 2006*)
-----------
*) toate vaccinurile şi materialele sanitare utilizate în calendar se achiziţioneazã centralizat.



┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────┬────────────────┐
│ Varsta recomandatã │ Vaccin │ Comentarii │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│Primele 24 de ore │Hep B │În maternitate │
│4 - 7 zile │BCG │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│2 luni │DTP - Hep B, VPO │Simultan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│4 luni │DTP, VPO │Simultan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│6 luni │DTP - Hep B, VPO │Simultan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│12 luni │DTP, VPO │Simultan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│12 - 15 luni │RRO │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│30 - 35 luni │DTP │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│7 ani (în cls. a I-a) │DT, RRO │Campanii şcolare│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│9 ani (în cls. a IlI-a) │VPO │Campanii şcolare│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│14 ani (în cls. a VIII-a) │DT, Rub**) │Campanii şcolare│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│18 ani (în cls. a XII-a) │Hep B │Campanii şcolare│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│Studenţi anul I, respectiv elevi anul I de │Hep B │Campanii şcolare│
│la Facultãţile de Medicina şi Stomatologie,│ │ │
│respectiv şcoli sanitare postliceale │ │ │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────┴────────────────┘


**) numai fetele.

DTP - Vaccin diftero-tetano-pertussis
DT - Vaccin diftero-tetanic pediatric (se utilizeazã pana la
varsta de 14 ani)
VPO - Vaccin polio oral (pentru copii institutionalizati şi copii
care au contraindicatii pentru VPO se va utiliza VPI = Vaccin
polio inactivat sau combinat DTP-VPI)
VPI - Vaccin polio inactivat
Hep B - Vaccin hepatitic B
DTP-Hep B - Vaccin diftero-tetano-pertussis-hepatita B
RRO - Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG - Vaccin de tip Calmette Guerrin
Rub - vaccin rubeolic



Pentru administrarea tuturor vaccinurilor menţionate se vor utiliza seringi de unica folosinta.

Obiectiv 2
Supravegherea principalelor boli infectioase în vederea identificarii şi diagnosticarii precoce a pericolului apariţiei epidemiilor şi instituirea mãsurilor adecvate de control

Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene:
1. Supravegherea bolilor transmisibile prevãzute în reglementãrile legale în vigoare (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice la ISP regional şi ISPB);
2. Vaccinarea grupelor la risc de imbolnavire/de transmitere a unor boli transmisibile (vaccinare antigripala, antirubeolica în vederea prevenirii transmiterii nozocomiale a infectiei rubeolice de la nou-nascutul cu sindrom rubeolic congenital, antitifoidica, antidizenterica, antihepatitica A/B, antirujeolica, etc.);
3. Vaccinarea diftero-tetanica a gravidelor conform reglementãrilor în vigoare;
4. Efectuarea dozei de rapel diftero-tetanica la intervale de 10 ani începând cu varsta de 24 de ani, funcţie de resursele financiare existente;
5. Supravegherea bolilor transmisibile considerate probleme de sãnãtate publica localã sub coordonarea institutului de sãnãtate publica regional, inclusiv imunizari în situaţii epidemiologice deosebite;
6. Instituirea şi aplicarea mãsurilor de prevenire şi control al focaralui de boala transmisibila (depistarea, tratamentul profilactic şi/sau vaccinarea contactilor, raportare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, ancheta epidemiologica etc.), în colaborare cu reţeaua de asistenta primara;
7. Asigurarea activitãţii epidemiologice în situaţii de urgenta provocate de calamitati naturale (inundatii, cutremure, etc.) de cãtre Direcţia de Sãnãtate Publica judeteana, în colaborare cu reţeaua de asistenta medicalã primara şi de specialitate şi cu administraţia publica localã, conform practicilor epidemiologice curente;
8. Instituirea şi aplicarea mãsurilor de control al focarului de infectie nosocomiala dupã anunţarea acestuia de cãtre unitatea în care evolueaza;
9. Organizarea unor sesiuni de instruire a personalului din serviciile de prevenire şi control al infectiilor nosocomiale din unitãţile sanitare;
10. Acţiuni speciale de depistare activa şi prevenire a bolilor transmisibile în comunitãţi la risc;
11. Organizarea de instruiri ale personalului medico-sanitar şi a mediatorilor sanitari cu privire la prevenirea, depistarea, raportarea şi controlul bolilor transmisibile;
12. Asigurarea medicamentelor, vaccinurilor, dezinfectantelor, materialelor sanitare, echipamentelor de protecţie necesare pentru intervenţie în caz de focar/epidemie de boala transmisibila, sau situaţii de risc epidemiologic datorat calamitãţilor naturale (inundatii, cutremure, etc.), prin constituirea la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica a rezervei antiepidemice;
13. Controlul intern şi extern de calitate pentru laboratoarele din unitãţile de sãnãtate publica;
14. Participa la supravegherea rezistentei la antibiotice;
15. Implementeaza sistemul de alerta precoce şi rãspuns rapid.

NOTA:
Diagnosticul etiologic al bolilor transmisibile se asigura din fondurile alocate subprogramului în mãsura în care acestea sunt identificate ca prioritati de sãnãtate publica, iar resursele financiare o permit.
Toate vaccinurile şi materialele sanitare necesare activitãţilor derulate în cadrul obiectivului 2 se achiziţioneazã la nivel local, cu excepţia vaccinului gripal şi a celui rubeolic destinat prevenirii transmiterii nosocomiale a infectiei rubeolice de la nou-nascutul cu sindrom rubeolic congenital.

Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publica regionale:
1. Îndrumare metodologicã a reţelei de sãnãtate publica din judeţele arondate pentru mãsurile necesare a se derula la nivelul fiecãrei unitãţi sanitare conform competentei;
2. Supravegherea bolilor transmisibile din teritoriul arondat (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice la ISPB);
3. Identificarea, intervenţia şi supravegherea bolilor transmisibile considerate probleme de sãnãtate publica localã/regionala;
4. Acordarea de asistenta tehnica direcţiilor de sãnãtate publica judeţene în instituirea şi aplicarea mãsurilor de prevenire şi control al focarului de boala transmisibila, inclusiv infectia nosocomiala;
5. Efectuarea de cãtre institutele de sãnãtate publica a unor studii epidemiologice în domeniul bolilor transmisibile, cu acordul Direcţiei de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii;
6. Organizarea unor sesiuni de instruire a personalului din direcţiile de sãnãtate publica judeţene pe probleme de supraveghere a bolilor transmisibile cu acordul Direcţiei de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii;
7. Controlul intern şi extern de calitate pentru laboratoarele din unitãţile de sãnãtate publica;
8. Continuarea activitãţilor de laborator în vederea acreditãrii;
9. Implementeaza sistemul de alerta precoce şi rãspuns rapid.
Activitãţi desfãşurate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino":
1. Supravegherea microbiologica a bolilor transmisibile (viroze respiratorii, enterovirusuri, etc.);
2. Supravegherea rezistentei la antibiotice;
3. Participarea la solicitarea Direcţiei de sãnãtate publica din Ministerul Sãnãtãţii la investigarea focarelor/epidemiilor, inclusiv infectii nosocomiale;
4. Asigurarea diagnosticului şi/sau confirmãrii diagnosticului pentru bolile transmisibile la solicitarea institutelor de sãnãtate publica şi a direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Activitãţi desfãşurate de ISPB:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea subprogramului
2. Asigura coordonarea metodologicã a subprogramului;
3. Dezvolta şi implementeaza metodologii noi de supraveghere în vederea eficientizarii sistemului naţional (ex. Estimarea indicatorilor de acoperire vaccinala < 1 an/< 2 ani);
4. Raporteazã Direcţiei de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii cazurile de boli infectioase, mãsurile întreprinse şi propune acţiuni specifice, dacã situaţia o impune participând la realizarea acestora;
5. Raporteazã Direcţiei de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii indicatorii trimestriali şi anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului, sesizand eventualele disfunctionalitati.
Indicatori de evaluare a obiectivului şi termenul de raportare
Indicatori de rezultat - anual
- Scãderea cu 1% a numãrului de cazuri de boli infectioase în populaţia generalã la 100.000 locuitori (cu excepţia cazurilor de TBC şi HIV/SIDA)
Indicatori fizici - trimestrial
- Numãr activitãţi de supraveghere şi control al bolilor transmisibile - 800/an
Indicatori de eficienta - trimestrial
- Cost mediu/activitãţi de supraveghere - 13457 RON

Obiectiv 3
Controlul infectiilor cu transmitere sexualã (ITS)

Activitãţi:
1. Testarea serologica gratuita a gravidelor prin direcţiile de sãnãtate publica în vederea depistarii infectiei luetice.
2. Consilierea gratuita a tuturor gravidelor care se prezintã la direcţiile de sãnãtate publica în vederea testarii serologice pentru sifilis.
3. Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru tratamentul specific gratuit, prioritar, la gravidele cu serologii luetice reactive obţinute în cadrul activitãţilor de testare întreprinse de cãtre direcţiile de sãnãtate publica.
4. Efectuarea investigatiei epidemiologice pentru cazurile raportate de sifilis congenital la nou-nascutul viu.
5. Instituirea tratamentului specific corect al nou-nascutului viu cu sifilis congenital.
6. Asigurarea diagnosticului serologic al infectiei luetice pentru persoanele care nu sunt asigurate.
7. Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru administrarea tratamentului specific antiluetic corect la contactii de sifilis identificati.
8. Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru administrarea tratamentului specific antiluetic corect persoanelor bolnave de sifilis care nu sunt asigurate.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
Indicatori de rezultate - semestrial
- Creşterea numãrului de gravide testate serologic gratuit în cadrul direcţiilor de sãnãtate publica pentru sifilis;
- Asigurarea diagnosticului serologic şi al tratamentului specific antiluetic la un procent de 80% din totalul persoanelor neasigurate bolnave de sifilis;
Indicatori fizici - trimestrial
- Numãr gravide testate serologic gratuit pentru sifilis în laboratorul direcţiei de sãnãtate publica, din care câte cu serologie reactiva - 50.000
- Numãr gravide cu serologie reactiva care beneficiazã de tratament corect gratuit - 2.000
- Numãr cupluri (mama-nou nãscut viu cu VDRL calitativ reactiv) testate VDRL cantitativ pentru depistarea sifilisului congenital al nou-nascutului viu 2.000
- Numãr cazuri de sifilis congenital al nou-nascutului viu raportate - 40
- Numãr cazuri de sifilis congenital al nou-nascutului viu raportate care beneficiazã de investigatie epidemiologica şi tratament specific corect - 40
- Numãr persoane diagnosticate cu infectie luetica şi neasigurate - 4.000
- Numãr persoane diagnosticate cu infectie luetica şi neasigurate care efectueazã tratament specific corect 3.500
- Numãr contacti de sifilis identificati care efectueazã tratament specific corect - 30.000
Indicatori de eficienta - anual
- Cost mediu/test depistare sifilis la gravida - 20 RON
- Cost mediu tratament antiluetic al gravidei - 30 RON
- Cost mediu/test VDRL cantitativ pentru depistare sifilis congenital - 25 RON
- Cost mediu test serologic pentru diagnosticul infectiei luetice la persoana neasigurata - 25 RON
- Cost mediu tratament antiluetic/persoana infectata neasigurata - 30 RON
- Cost mediu tratament antiluetic/contact identificat - 15 RON
Activitãţi desfãşurate de ISPB
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea subprogramului;
2. Asigura coordonarea metodologicã a subprogramului;
3. Raporteazã Direcţiei de sãnãtate publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii indicatorii trimestriali şi anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului.

Obiectiv 4
Supravegherea şi controlul infectiilor nosocomiale în unitãţi sanitare santinela

Programul de supraveghere a infectiilor nosocomiale se va continua în spitale judeţene sau clinici universitare care au avut selectate secţii ce pot inregistra infectii nosocomiale (chirurgie, neonatologie şi secţii de terapie intensiva) şi se va extinde în secţii de obstetrica ginecologie, neurologie, urologie.
Raportarea trimestriala, pe categorii de infectii şi secţii, a infectiilor nosocomiale se va desfasura conform legislaţiei în vigoare pentru toate unitãţile sanitare cu paturi de la nivel naţional.
Toate unitãţile sanitare vor respecta şi implementa normele de supraveghere şi control a infectiilor nosocomiale, conform <>Ordinului Ministrului Sãnãtãţii nr. 994/2004 .
Activitãţi desfãşurate de unitãţile sanitare selectate:
1. Organizeazã sistemul de supraveghere la nivelul unitãţii;
2. Depisteaza cazurile de infectie nosocomiala conform definitiilor de caz din O.M.S. nr. 994/2004, pentru tipurile de infectii selectate;
3. Recolteaza probele biologice pentru examenul bacteriologic, conform protocolului;
4. Completeazã fişele de supraveghere/fişa cazului de infectie nosocomiala;
5. Trimite fişele de supraveghere/fişa cazului de infectie nosocomiala, sãptãmânal la DSP;
6. Realizeazã investigaţiile de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) de la cazurile de infectie nosocomiala la ISP teritorial şi IC, prin intermediul DSP*);
--------
*) În situaţia în care spitalul nu are capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice.
7. Raporteazã lunar la DSP indicatorii de evaluare din metodologie;
8. Raporteazã lunar la DSP şi numãrul de cazuri de infectii nozocomiale înregistrate în secţiile unde se organizeazã sistemele de supraveghere sentinela, altele decât cele raportate în sistem sentinela, precum şi numãrul de externati din secţiile respective.
- În judeţele unde se afla ISP, acesta asigura diagnosticul de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) la IC;
- În celelalte judeţe laboratorul DSP asigura diagnosticul de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) la ISP regional şi IC.
Activitãţi desfãşurate de DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti:
1. Desemneazã din compartimentul/biroul de epidemiologie persoana care asigura suport tehnic profesional pentru organizarea şi funcţionarea programului;
2. Instruieste personalul medico-sanitar din unitatea sanitarã cu paturi, respectiv secţiile selectate;
3. Verifica şi valideazã datele din fişele primite;
4. Completeazã şi trimite lunar la ISP regional, baza de date (format unic EPI DATA/EPIINFO);
5. Asigura diagnosticul de laborator pentru unitãţile sanitare sentinela care nu au capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice, în judeţele în care acesta nu este asigurat de ISP;
6. Asigura trimiterea probelor la ISP şi IC (numai pentru microorganismele specificate în metodologie);
7. Monitorizeazã şi evalueaza trimestrial derularea programului în unitatea/unitãţile selectata utilizând indicatorii de evaluare din metodologie;
8. Comunica trimestrial unitãţilor sanitare santinela rezultatele analizelor epidemiologice efectuate.
Activitãţi desfãşurate de ISP:
1. Verifica şi valideazã datele din fişele primite;
2. Completeazã şi trimite lunar la ISPB, baza de date (format unic EPI DATA/EPIINFO);
3. Sprijinã tehnic şi metodologic DSP şi/sau unitãţile santinela;
4. Monitorizeazã şi evalueaza trimestrial la nivel regional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie;
5. Comunica trimestrial la DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti, rezultatele analizei epidemiologice efectuate la nivel regional;
6. Asigura diagnosticul de laborator pentru unitãţile sanitare santinela care nu au capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice, în cazul în care acestea sunt situate pe teritoriul aceluiaşi judeţ cu TSP (ISP Timişoara, ISP Iaşi, ISP Cluj);
7. Asigura identificarea şi caracterizarea preliminarã a tulpinilor primite de la unitãţile sanitare santinela;
8. ISP regional colaboreazã cu INCDMI Cantacuzino - Centrele Naţionale de referinta şi asigura trimiterea tulpinilor (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) pentru caracterizare completa şi realizarea bãncii de izolate la nivel naţional.
Activitãţi desfãşurate de ISPB:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie;
2. Raporteazã trimestrial Direcţiei de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii indicatorii realizaţi de fiecare unitate inclusã în subprogram;
3. Asigura diseminarea informaţiilor obţinute în urma analizelor epidemiologice efectuate la nivel naţional, trimestrial, cãtre direcţiile de sãnãtate publica judeţene, institutele de sãnãtate publica şi Direcţia de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii.
Indicatori
Fizici:
- Nr. cazuri ÎN depistate - 5000
- Nr. cazuri ÎN investigate cu laboratorul - 5000
- Nr. cazuri ÎN depistate şi investigate altele decât cele din sistemul sentinela - 5000
De eficienta:
- Cost mediu/acţiunea de depistare a unui caz ÎN - 500 RON
- Cost mediu/acţiunea de investigare cu laboratorul a unui caz ÎN - 700 RON
- Cost mediu/acţiunea de depistare şi investigare a altor tipuri de ÎN decât cele raportate în sistem santinela - 300 RON
De rezultat:
- Incidenta anuala a ÎN la 100 pacienti externati, pe secţii - 5%

NOTA:
În cazul în care în judeţul în care funcţioneazã unitatea sanitarã din sistemul santinela nu exista capacitate de laborator pentru investigarea infectiilor cu anaerobi, probele biologice destinate acestor investigaţii se recolteaza şi se introduc direct în sisteme de transport speciale pentru anaerobi, conform protocolului şi se trimit direct la Laboratorul de referinta pentru anaerobi din INCDIM Cantacuzino.
Indicatorii subprogramului 1.1 vor fi raportati de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti institutului de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la ISPB, indicatorii transmisi de cãtre direcţiile arondate împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire) TSPB va transmite la Direcţia de sãnãtate publica din Ministerul Sãnãtãţii indicatorii realizaţi.

SUBPROGRAM 1.2
SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL INFECTIEI HIV/SIDA

Obiective:
1. Monitorizarea evoluţiei infectiei HIV/SIDA;
2. Reducerea transmiterii materno-fetale a HIV;
3. Prelungirea perioadei de viata prin depistarea precoce a infectiei HIV/SIDA;
4. Limitarea transmiterii prin depistare precoce, includerea în supravegherea activa şi consiliere;
5. Introducerea supravegherii de generatia a doua în cadrul activitãţilor curente de monitorizare a evoluţiei infectiei HIV/SIDA. Estimarea prevalentei HIV în populaţia generalã şi în subpopulatiile la risc.
Activitãţi:
1. Depistarea infectiei cu transmitere verticala (mama - fat);
2. Depistarea infectiei HIV/SIDA în grupele de risc, conform legislaţiei în vigoare;
3. Depistarea infectiei HIV/SIDA - testare voluntara, cu consiliere pre şi post testare;
4. Asigurarea testelor de diagnostic, eligibilitate la tratament şi monitorizarea acestuia;
5. Activitãţi de consiliere pre şi post testare (asigurarea de materiale informative, prezervative, etc.);
6. Instituirea unui sistem sentinela pentru testarea gravidelor în maternitati, a bolnavilor cu ITS în clinicile de dermato-venerologie, a bolnavilor de tuberculoza în clinicile de pneumoftiziologie;
7. Monitorizarea eficientei sistemului de supraveghere epidemiologica.
Activitãţi desfãşurate de ISPB în colaborare cu Institutul Matei Bals:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie;
2. Asigura coordonarea tehnica şi metodologicã a programului;
3. Raporteazã Direcţiei de sãnãtate publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii indicatorii trimestriali şi anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii subprogramului.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
Indicatori de rezultate: anual
- Creşterea cu 25% a numãrului de femei gravide testate HIV în vederea asigurãrii profilaxiei transmiterii verticale;
- Creşterea cu 50% a numãrului activitãţilor de consiliere a persoanelor testate HIV.
Indicatori fizici: trimestrial
- numãr teste de diagnostic achiziţionate centralizat:*)
- numãr teste pentru monitorizarea tratamentului achiziţionate centralizat:*)
- numãr total persoane testate HIV: 250000
● numãr gravide testate HIV pentru prevenirea transmiterii verticale: 100.000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive);
● numãr persoane testate HIV din grupele de risc conform legislaţiei în vigoare: 75.000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive);
● numãr persoane din alte categorii testate HIV (testare voluntara, testarea pacientilor cu TBC): 75000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive);
- numãr contacti identificati la un caz confirmat cu infectie HIV, din care numãr contacti testati;
● numãr persoane consiliate: 100.000.
Indicatori de eficienta: trimestrial
- cost mediu/test diagnostic: 2,25 RON*)
- cost mediu/test pentru monitorizarea tratamentului: CD4/CD8: 100 RON, test pentru incarcatura virala: 320 RON
- cost mediu/persoana consiliata: 5 RON
- cost mediu/persoana testata: 5 RON (nu se include costul testului)
------------
*) nu se raporteazã de cãtre DSPJ.
Indicatorii subprogramului 1.2 vor fi raportati de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti Institutului de sãnãtate publica regional Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la ISPB Indicatorii raportati de cãtre direcţiile arondate, împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire).

SUBPROGRAM 1.3
SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL TUBERCULOZEI

Pentru coordonarea la nivel local a subprogramului, se desemneazã un coordonator din cadrul direcţiei de sãnãtate publica pentru supravegherea epidemiologica şi unul de specialitate din cadrul reţelei de pneumoftiziologie, care colaboreazã pentru realizarea subprogramului la nivel local.
Obiective:
1. Asigurarea unei rate de detectie a cazurilor noi de tuberculoza de peste 70% prin controlul simptomaticilor şi a grupurilor la risc;
2. Menţinerea tendintei de stagnare a creşterii incidentei prin tuberculoza constatatã în ultimii ani.
3. Obţinerea unei rate de succes terapeutic la cazurile noi înregistrate de peste 82%.
4. Instituirea unei campanii de informare educare comunicare la nivel naţional.
5. Evaluarea ponderii pacientilor cu coinfectie HIV/TB.
Activitãţi:
1. Controlul simptomaticilor, contactilor şi altor grupe la risc pentru depistarea cazurilor de tuberculoza;
2. Pregãtirea personalului medical pentru aplicarea prevederilor programului;
3. Chimioprofilaxia persoanelor la risc;
4. Testarea HIV a pacientilor cu tuberculoza, cazuri noi, pentru a se putea aprecia nivelul asocierii celor doua afecţiuni.
5. Verificarea asigurãrii controalelor de calitate interne şi externe a laboratoarelor.
6. Supravegherea epidemiologica şi controlul focarelor de tuberculoza;
7. Supervizarea derulãrii programului cu scopul evidenţierii deficienţelor şi stabilirii mãsurilor pentru remediere.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
Indicatori fizici - trimestrial:
- Numãrul contactilor examinati (4 contacti/1 caz TBC înregistrat): 120.000
- Numãrul de suspecti examinati (10 suspecti/1 caz TBC înregistrat): 300.000
- Numãrul de cazuri care beneficiazã de chimioprofilaxie: 70.000
- Numãr intradermoreactii la PPD efectuate: 300.000
- Numãr de vizite de supervizare în teritoriu efectuate de cãtre medicii specialişti - 150
- Numãr de vizite de supervizare în cadrul judeţelor - 16.000
- Numãr activitãţi de informare educare comunicare efectuate - 200
Indicatori de eficienta - trimestrial:
- Cost mediu depistare activa bolnav cu TBC prin controlul contactilor şi ai altor grupe la risc - 50 RON
- Cost mediu depistare a bolnavului cu TBC prin controlul simptomaticilor - 50 RON
- Cost mediu/tratament chimioprofilactic - 18,5 RON
- Cost mediu intradermoreactie la PPD - 1 RON
- Cost mediu pe vizita de supervizare în teritoriu - 1000 RON
Indicatori de rezultate - anual
- Procentul contactilor examinati din totalul contactilor înregistraţi > 80%
- Procentul bolnavilor depistati din numãrul suspectilor examinati: 10%
- Procentul de persoane chimioprofilactizate din cele indicate pentru chimioprofilaxie > 90%
- Procentul de vizite efectuate din numãrul de vizite programate: > 80%.
Activitãţi desfãşurate de ISPB în colaborare cu Institutul Marius Nasta:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând Indicatorii de evaluare din metodologie;
2. Asigura coordonarea metodologicã a programului;
3. Dezvolta şi implementeaza metodologii noi de supraveghere în vederea eficientizarii sistemului naţional;
4. Raporteazã Direcţiei de sãnãtate publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii indicatorii trimestriali şi anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului.
Se vor evidenţia nominal la nivelul ambulatoriului de specialitate cazurile investigate cu scop profilactic. Indicatorii subprogramului 1.3 vor fi raportati de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti Institutului de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la ISPB indicatorii raportati de cãtre direcţiile arondate împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire).

SUBPROGRAM 1.4
EVALUAREA STĂRII DE SĂNĂTATE ŞI A FACTORILOR DE RISC

I. Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene:

Obiectiv 1
Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc din mediul de viata

Activitãţi
1. Implementarea sistemului calitãţii şi acreditarea laboratoarelor;
2. Supravegherea sãnãtãţii în relaţia cu calitatea apei potabile;
3. Supravegherea epidemiilor hidrice;
4. Supravegherea cazurilor de methemoglobinemie acuta infantila generale de apa din fântâna;
5. Supravegherea sãnãtãţii în relatie cu calitatea apei de imbaiere;
6. Supravegherea calitãţii aerului şi a indicatorilor de sãnãtate în relatie cu aceasta;
7. Inspecţia produselor cosmetice;
8. Monitorizarea intoxicatiilor neprofesionale cu pesticide;
9. Monitorizarea radioactivitatii apei potabile şi alimentului;
10. Monitorizarea stãrii de sãnãtate în relatie cu expunerea profesionalã la radiatii ionizante;
11. Supravegherea stãrii de sãnãtate a populaţiei din jurul obiectivelor nucleare majore şi profilaxia efectelor cu iod stabil;
12. Monitorizarea protecţiei radiologice a pacientului în radiologia diagnostica;
13. Monitorizarea şi inspecţia modului de gestionare a deşeurilor medicale;
14. Supravegherea stãrii de sãnãtate a populaţiei în raport cu calitatea habitatului uman şi a poluarii sonore urbane;
15. Instruire şi formare profesionalã;
16. Activitãţi de inspecţie privind acţiunea factorilor de risc din mediu;
17. Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale.

Obiectiv 2
Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc alimentari

Activitãţi
1. Instruire şi formare profesionalã;
2. Inspecţia calitãţii nutritive şi a contaminarii microbiologice a alimentelor de origine animala şi non-animala;
3. Inspecţia materialelor în contact cu alimentul;
4. Inspecţia aditivilor alimentari;
5. Inspecţia substanţelor aromatizante;
6. Inspecţia alimentelor tratate cu radiatii;
7. Inspecţia suplimentelor alimentare;
8. Inspecţia alimentelor cu destinaţie nutritionala specialã;
9. Monitorizarea şi inspecţia alimentelor pentru evaluarea contaminarii chimice - indicatorii GEMS FOOD;
10. Monitorizarea şi inspecţia nivelului de iod din sarea iodata pentru consumul uman;
11. Monitorizarea toxiinfectiilor alimentare;
12. Monitorizarea şi inspecţia alimentelor modificate genetic;
13. Evaluarea stãrii de nutritie a populaţiei;
14. Activitãţi de inspecţie privind acţiunea factorilor de risc din domeniul alimentului;
15. Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale.

Obiectiv 3
Evaluarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relatie cu factorii din mediul de viata şi activitate

Activitãţi
1. Instruire şi formare profesionalã;
2. Monitorizarea şi inspecţia condiţiilor igienico-sanitare din tabere şi colonii;
3. Evaluarea capacitãţii de adaptare a elevilor la activitatea şcolarã pentru depistarea sindromului de suprasolicitare;
4. Identificarea şi cuantificarea riscului specific pentru sãnãtate generate de comportamentele cu risc (droguri, fumat alcool, comportament alimentar, etc.);
5. Monitorizarea dezvoltãrii fizice a copiilor, adolescentilor şi tinerilor;
6. Monitorizarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor;
7. Activitãţi de inspecţie privind acţiunea factorilor de risc din colectivitatile de copii şi tineri;
8. Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale.

Obiectiv 4
Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc ocupationali

Activitãţi
1. Instruire şi formare profesionalã;
2. Evaluarea factorilor de risc ocupationali;
3. Cercetarea caracterului de profesionalitate a cazurilor de boala în vederea declarãrii bolilor profesionale;
4. Acţiuni de evaluare, comunicare de risc şi informare asupra riscului profesional;
5. Monitorizarea incidentei bolilor profesionale şi a absenteismului medical prin boala profesionalã;
6. Armonizare legislativã, formare profesionalã în domeniul medicinii muncii;
7. Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale.
Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publica regionale:
1. Elaborarea metodologiilor de monitorizare şi inspecţie pe domenii specifice;
2. Instruirea personalului structurilor teritoriale pentru aplicarea metodologiei;
3. Coordonarea metodologicã a activitãţilor de monitorizare şi control pe domenii specifice, analiza datelor colectate şi elaborarea rapoartelor naţionale;
4. Controlul implementarii metodologiilor în teritoriul arondat;
5. Valorificarea rezultatelor rapoartelor naţionale;
6. Acreditarea şi constituirea laboratoarelor regionale;
7. Efectuarea de studii şi cercetãri în domeniul stãrii de sãnãtate în relatie cu factorii de risc din mediul de viata şi de munca;
8. Monitorizarea şi raportarea îndeplinirii planurilor de implementare specifice pentru integrarea europeanã;
9. Instruire de specialitate şi formare profesionalã;
10. Elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul specific;
11. Achiziţia de iod stabil în vederea iodoprofilaxiei persoanelor expuse la radiatii ionizante.
Indicatori de evaluare a subprogramului
Indicatori fizici
- Numãr de acţiuni specifice (inclusiv studii) de evaluare a efectelor factorilor de risc din mediu pentru starea de sãnãtate - 1250
- Numãr de acţiuni de inspecţie - 200.000
Indicatori de eficienta
- Cost mediu/acţiune de evaluare a efectelor factorilor de risc din mediu pentru starea de sãnãtate - 4.800 RON
- Cost mediu/acţiune de inspecţie - 450 RON
Indicatorii subprogramului 1.4 vor fi raportati de cãtre direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti la Institutele şi Centrele de sãnãtate publica, care dupã centralizare şi evaluare le transmite la Direcţia de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, trimestrial şi anual, împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire).

SUBPROGRAM 1.5
PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE

Obiectiv 1
Dezvoltarea atitudinilor şi comportamentelor favorabile sãnãtãţii prin metode de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru sãnãtate

Activitãţi:
Desfãşurarea de campanii de informare, educare şi comunicare în concordanta cu problemele de sãnãtate publica identificate la nivel naţional şi local şi în concordanta cu recomandãrile Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii (Calendarul Sãnãtãţii) precum şi de alte activitãţi specifice de promovare a sãnãtãţii, dupã cum urmeazã:
1. Armonizare legislativã în domeniul promovãrii sãnãtãţii şi educaţiei pentru sãnãtate;
2. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã de Lupta impotriva Tuberculozei*);
3. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Sãnãtãţii; Ziua Nationala a Sãnãtãţii*);
4. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã fãrã Tutun*);
5. Campanie IEC pentru Ziua Internationala impotriva Abuzului de Droguri şi a Traficului ilicit*);
6. Campanie IEC pentru Ziua Nationala fãrã Tutun*);
7. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã Anti-SIDA*);
8. Campanie IEC pentru promovarea unui stil de viata sanatos*);
--------------
*) Desfãşurarea de campanii IEC pentru celebrarea acestor zile este obligatorie.
Activitãţile prevãzute mai sus, vor fi coordonate în mod direct de Direcţia de Sãnãtate Publica a Ministerului Sãnãtãţii. Nu intra în sarcina Direcţiilor de Sãnãtate Publica Judeţene.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
Indicatori fizici:
- Numãr de campanii de informare, educare şi comunicare (JEC) - 300
- Numãr total de alte acţiuni specifice de promovarea sãnãtãţii - 250
Indicatori de eficienta - semestrial*):
---------
*) costurile medii transmise semestrial au valoare estimativã, urmând ca la raportarea anuala sa se calculeze costul mediu final al anului 2006.
- cost mediu/campanie IEC - 7100 RON
- cost mediu/acţiuni specifice de promovarea sãnãtãţii - 2500 RON

Obiectiv 2
Coordonarea, monitorizarea şi evaluarea subprogramului

Activitãţi:
- elaborarea metodologiei şi a instrumentelor de monitorizare/evaluare a subprogramului;
- coordonarea tehnica a subprogramului de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru sãnãtate;
- stabilirea modalitãţilor de colectare, arhivare, prelucrare şi interpretare a datelor;
- realizarea unei aplicaţii software de colectare, transmitere şi arhivare a datelor;
- crearea bazei de date integrate şi centralizate privind promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate;
- realizarea rapoartelor de monitorizare şi evaluare;
- elaborarea de recomandãri privind politicile şi programele de intervenţie în promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate;
- realizarea Ghidului metodologic naţional de elaborare a materialelor de informare şi educare necesare activitãţilor de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru sãnãtate;
- organizarea Conferintei regionale de sãnãtate publica, Bucureşti, mai 2006;
- cursuri de formare pentru reţeaua de promovarea sãnãtãţii.
Indicatori de evaluare
Indicatori de eficienta
Cost aferent activitãţii de coordonare, monitorizare şi evaluare a subprogramului - 300 mii lei
Cost aferent realizãrii Ghidului metodologic naţional - 600 mii lei
Cost aferent organizãrii Conferintei regionale de sãnãtate publica - 300 mii lei
Cost aferent cursurilor de formare - 600 mii lei
Indicatori de rezultat
Standardizarea la nivel naţional a modalitãţilor de elaborare a materialelor de informare şi educare necesare activitãţilor de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru sãnãtate
Organizarea conferintei regionale de sãnãtate publica oferã României sansa de a fi motorul zonei balcanice în Programul Cadru 7 de cercetare dezvoltare
Îmbunãtãţirea managementului subprogramului

Obiectiv 3
Scãderea prevalentei afectiunilor oro-dentare şi a tulburarilor cranio-mandibulare (TCM)

Activitãţi:
1. Profilaxia cariei dentare prin clatiri orale cu substanţe fluorurate; tratamentul profilactic al cariei dentare;
2. Realizarea de studii naţionale privind prevalenta cariei dentare şi a tulburarilor cranio-mandibulare la grupele de varsta cu risc.
Indicatori de evaluare:
Indicatori fizici:
- Numãr total persoane tratate - 20.000 (judeţul Iaşi - 8,000, judeţul Constanta - 12.000);
- Numãr studii naţionale privind prevalenta cariei dentare şi a TCM la grupele de varsta cu risc - 1 (raportare anuala)
Indicatori de eficienta:
- Cost mediu/trusa pentru clatire orala achiziţionate - 6 RON (raportare trimestriala);
- Cost mediu/trusa pentru clatire orala distribuite - 6,2 RON (raportare trimestriala);
- Cost mediu/studiu naţional (prevalenta TCM) - 70 000 RON (raportare anuala)
Indicatorii subprogramului 1.5 (obiectivul 2) vor fi raportati atât de cãtre direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti precum şi de cãtre institutele regionale şi Centrele de sãnãtate publica, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate trimestrial şi anual, împreunã cu rapoartele privind campaniile de informare, educare, comunicare desfãşurate şi rezultatele studiilor, efectuate în rândul populaţiei generale.
INCDS va inainta aceste rapoarte Direcţiei de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii.

SUBPROGRAM 1.6
HEMATOLOGIE ŞI SECURITATE TRANSFUZIONALĂ

Obiective
1. Asigurarea unei securitati transfuzionale maxime;
2. Realizarea autosuficientei în sânge, produse derivate labile şi stabile de sânge.
Activitãţi:
1. Colectarea de sânge şi componente sanguine;
2. Controlul imunohematologic, biologic şi bacteriologic al sângelui;
3. Stocarea, transportul şi distribuţia sângelui şi a componentelor sanguine derivate;
4. Promovarea donarii benevole, nerenumerate şi menţinerea donatorilor recrutati.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
Indicatori de rezultate - anual
Creşterea numãrului de donari de sânge - 3%
Indicatori fizici - trimestrial
Numãr donari/unitãţi recoltate şi testate pe an - 450.000 donari
Indicatori de eficienta - trimestrial
Cost mediu/unitate de sânge recoltata şi testata - 135 RON
Natura cheltuielilor
Cheltuieli materiale şi servicii
Cheltuieli de capital, în cadrul bugetului aprobat de Ministerul Sãnãtãţii.
Indicatorii subprogramului 1.6 se vor centraliza şi evalua de cãtre INH şi vor fi raportati la Direcţia de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, trimestrial şi anual, împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire).

II/2. PROGRAM DE PREVENIRE ŞI CONTROL AL BOLILOR NETRANSMISIBILE

Coordonarea programului: Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia generalã de asistenta medicalã Activitãţi şi acţiuni pentru care este responsabil Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate şi care fac obiectul contractului cu acesta, finanţate din subprogramele de sãnãtate, astfel: monitorizarea activitãţilor de asistenta comunitara (2.16) şi realizarea Registrului naţional de psihiatrie (subpr. 2.5).



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicatori fizici │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────┤
│● Numãr de acţiuni de screening │ 3│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│● Numãr de intervenţii specifice pentru monitorizarea şi controlul │ 11│
│bolilor netransmisibile │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────┤
│Indicatori de eficienta: │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────┤
│● Cost mediu/screening (mii lei RON) │ 983│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│● Cost mediu/intervenţie specifica pentru monitorizarea şi controlul │3.777│
│bolilor netransmisibile (mii lei) │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────┤
│Indicatori de rezultate │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────┤
│● Mortalitatea specifica prin cancer la 100.000 locuitori │ 190│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│● Mortalitatea specifica prin boli cardiovasculare la 100.000 locuitori │ 150│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────┘



Natura cheltuielilor prevãzute în program:
● Pentru unitãţile finanţate integrat din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Bunuri şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective
● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
Cheltuieli pentru bunuri şi servicii necesare realizãrii subprogramului

SUBPROGRAM 2.1
PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR CARDIOVASCULARE

Obiective
- Informarea şi educarea populaţiei cu privire la mijloacele de prevenire a bolilor cardiovasculare
- Înregistrarea şi monitorizarea pacientilor care au efectuat proceduri de cardiologie interventionala
- Tratamentul cu stimulatoare cardiace al pacientilor cu bradiaritmii severe cu risc vital
- Tratamentul cu defibrilatoare interne al pacientilor cu aritmii severe, rezistente la tratamentul convenţional
Activitãţi
- Campanie de informare, educare şi comunicare cu privire la mijloacele de prevenire a bolilor cardiovasculare
- Managementul Registrului naţional de cardiologie interventionala şi al Registrului naţional de by-pass aortocoronarian
- Realizarea procedurilor de cardiologie interventionala: implantarea de stimulatoare cardiace şi defibrilatoare interne, tratament de resincronizare cardiaca în insuficienta cardiaca severã
- Realizarea Registrului naţional de boli pulmonare obstructive cronice şi astm bronsic
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- scãderea mortalitatii specifice prin cardiopatii ischemice - 150 decese/100.000 locuitori
Indicatori fizici
- numãr stimulatoare cardiace implantate/an - 1.200
- numãr defibrilatoare interne implantate/an - 20
- numãr tratamente de resincronizare cardiaca/an - 30
Indicatori de eficienta
- cost Registrul naţional de cardiologie interventionala - 100.000 lei
- cost mediu/pace maker - 3.000 lei
- cost mediu/defibrilator intern - 25.000 lei
- cost campanie de informare, educare şi comunicare: 200.000 lei
- cost Registrul naţional de BPOC şi astm bronsic - 100.000 lei
- cost mediu/tratament resincronizare cardiaca - 12.300 lei

SUBPROGRAM 2.2
PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN PATOLOGIA ONCOLOGICA

Obiective
- Informarea şi educarea populaţiei cu privire la mijloacele de prevenire ale cancerului de col uterin, glanda mamara, prostata şi colo-rectal
- Diagnosticarea în stadii incipiente a pacientilor cu tumori maligne
- Înregistrarea şi monitorizarea pacientilor cu tumori maligne
Activitãţi
- Campanie de informare, educare şi comunicare cu privire la mijloacele de prevenire ale cancerului;
- Screening pentru cancerul de col uterin la femeile cu varste cuprinse între 18-65 de ani;
- Screening pentru cancerul glandei mamare, prostata şi cancer colo-rectal;
- Managemetul Registrului naţional de cancer;
- Reconectarea Registrului naţional de cancer al Ministerului Sãnãtãţii la reţeaua europeanã de registre de cancer;
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- scãderea mortalitatii specifice - 197/100.000 de locuitori
- creşterea ponderii diagnosticarii precoce prin screening - cu 10%
Indicatori fizici
- numãr teste screening cancer col - 56.500
- numãr teste screening cancer mamar - 8.000
- numãr teste hemocult pentru depistare precoce - cancer colo-rectal şi investigaţii colonoscopice 10.000
- numãr teste screening cancer prostata 1.600
- managementul Registrului naţional de cancer
Indicatori de eficienta
- cost mediu/screening cancer col - 25 lei
- cost mediu/screening cancer mamar - 50 lei
- cost mediu/teste hemocult pentru depistare precoce - cancer colo-rectal - 30 lei
- cost mediu/screening cancer prostata - 90 lei
- cost campanie de informare, educare şi comunicare: 200.000 lei

SUBPROGRAM 2.3
PREVENTIE ŞI DIAGNOSTIC PRECOCE ÎN BOLILE NEUROLOGICE

Obiective
- Obiectiv nr. 1 - Recuperarea funcţiei auditive la copii cu surditate congenitala sau dobandita
- Obiectiv nr. 2 - Prevenirea complicatiilor leziunilor vasculare cerebro-vertebrale prin tehnici de abord endovascular (embolizari, angioplastii, aplicari de stent-uri, etc.) şi radiochirurgie stereotactica Gamma-Knife.
- Obiectiv nr. 3 - Implantarea dispozitivelor de stimulare profunda la bolnavii cu maladie Parkinson
Activitãţi
- Reabilitarea auditiva prin implant cohlear şi proteze BAHA;
- Continuarea Registrului naţional al bolnavilor cu patologia auzului - protezare auditiva/patologia osului temporal;
- Depistarea precoce şi tratamentul minim invaziv al malformatiilor vasculare cerebro-vertebrale şi al anevrismelor arterio-venoase;
- Proceduri de neuro-radiologie interventionala: embolizarea cu spirale detasabile GDC a anevrismelor cerebrale, embolizarea cu microparticule a malformatiilor vasculare cerebrale, aplicarea de stent-uri pentru tratamentul leziunilor arteriale la pacientii care din motive clinice nu pot beneficia de metodele de abord chirurgical convenţional.
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- recuperarea în proporţie de peste 80% a copiilor cu surditate congenitala
- prevenirea complicatiilor hemoragice şi a decesului la pacientii cu leziuni vasculare
Indicatori fizici
- numãr implanturi cohleare - 80
- numãr dispozitive BAHA implantate - 30
- numãr de anevrisme cerebrale embolizate: 40/an;
- numãr de malformatii vasculare cerebrale embolizate: 46/an;
- numãr de stent-uri vasculare cerebrale aplicate: 5/an;
- numãr de embolizari în patologia tumorala: 145/an;
- numãr de stent-uri carotidiene: 35/an;
- numãr de vertebro-plastii percutane: 90/an
Indicatori de eficienta
- cost mediu/implant cohlear 70.000 lei
- cost mediu/proteza BAHA - 14.000 lei
- cost mediu/anevrism cerebral embolizat: 22.120 lei
- cost mediu/malformatie vasculara cerebrala embolizata: 7.047 lei
- cost mediu/stent vascular cerebral aplicat: 14.572 lei
- cost mediu/embolizari în patologia tumorala: 3.200 lei
- cost mediu/stent-uri carotidiene: 10.000 lei
- cost mediu/vertebro-plastii percutane: 1.600 lei
- cost registru - 100.000 lei

SUBPROGRAM 2.4
PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN DIABET ŞI ALTE BOLI DE NUTRITIE

Obiective
- Informarea şi educarea populaţiei cu privire la mijloacele de monitorizare a diabetului şi prevenirea complicatiilor prin formarea continua a personalului care desfãşoarã activitãţi în cadrul programului
- Asigurarea automonitorizarii la pacienti trataţi cu insulina, a femeilor cu diabet gestational şi la pacienti cu diabet zaharat de tip II insulinotratat
- Asigurarea accesului la tratamente speciale (pompe de insulina) pentru cazuri stabilite de cãtre comisii desemnate
- Asigurarea evidentei bolnavilor cu diabet zaharat
Activitãţi
- Campanie de informare, educare, comunicare şi formare prin educaţie continua a personalului care desfãşoarã activitãţi în cadrul programului
- Automonitorizarea pacientilor trataţi cu insulina
- Tratamentul prin perfuzie subcutana continua cu insulina (pompe de insulina)
- Managementul Registrului Naţional de Diabet
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- Automonitorizarea pacientilor cu diabet zaharat tip 1, a femeilor cu diabet gestational şi a pacientilor cu diabet zaharat tip 2 insulinotratat
- Tratamentul prin perfuzie subcutana continua cu insulina (pompe de insulina) a 130 persoane cu diabet
- Asigurarea evidentei complete a bolnavilor cu diabet zaharat
Indicatori fizici
- Nr. persoane cu diabet tip 1, diabet gestational automonitorizate = 7.200
- Nr. persoane cu diabet tip 2 insulinotratat automonitorizate = 1.100
- Nr. persoane tratate prin perfuzie subcutana continua cu insulina (pompe de insulina) = 130 (100 pompe din 2003-2005 + 30 pompe noi în 2006)
Indicatori de eficienta
- cost mediu/pacient automonitorizat cu diabet zaharat tip 1 şi a femeilor cu diabet gestational 1.560 lei
- cost mediu/pacient automonitorizat cu diabet zaharat tip 2 insulino-tratat - 780 lei
- cost mediu consumabile/an persoana cu pompa instalata 7.700 lei
- cost mediu/instalare pompa 11.900 lei
- cost Registru naţional 44.200 lei
- cost campanie de informare, educare, comunicare şi formare: 200.000 lei

SUBPROGRAM 2.5
PROFILAXIE ÎN PATOLOGIA PSIHIATRICA ŞI PSIHOSOCIALA

Obiective
- Informarea şi educarea populaţiei cu privire la problemele de sãnãtate mintalã.
- Scurtarea duratei de evoluţie a episoadelor acute de boala cu 10%
- Scurtarea duratei de spitalizare a pacientilor cu boli mintale.
- Reinsertia şi reintegrarea socialã a bolnavilor psihici.
Activitãţi
- Înfiinţarea Centrelor de sãnãtate mintalã şi a compartimentelor de asistenta comunitara psihiatrica
- Campanie de informare, educare şi comunicare
- Activitãţi de terapie ocupationala şi ergoterapie
- Reabilitarea centrelor de ergoterapie şi terapie ocupationala şi a unitãţilor de psihiatrie
- Formarea instructorilor de terapie ocupationala şi ergoterapie
- Formare în asistenta psihiatrica judiciarã
- Realizarea Registrului naţional de psihiatrie
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- reducerea duratei de spitalizare cu peste 10%
- reducerea procentului de bolnavi dependenti socio-familial cu 25%
Indicatori fizici
- numãr de bolnavi incluşi în activitãţi de ergoterapie şi terapie ocupationala - 4.000
Indicatori de eficienta
- cost mediu/bolnav inclus în activitãţi de ergoterapie şi terapie ocupationala - 400 lei
- cost reabilitare centre de ergoterapie - 500.000 lei
- cost campanie de informare, educare şi comunicare: 150
- realizarea Registrului Naţional de psihiatrie - 100.000 lei

SUBPROGRAM 2.7
PREVENTIE ŞI CONTROL AL HEMOFILIEI ŞI TALASEMIEI

Obiective
- Depistarea bolnavilor cu hemofilie şi talasemie, şi înregistrarea acestora în Registrul naţional de hemofilie şi talasemie
- Preventia manifestãrilor clinice şi a complicatiilor bolii prin profilaxia primara continua sau discontinua a accidentelor hemoragice prin substitutie cu F VIII/L X la bolnavii cu varsta cuprinsã între 1-18 ani
- Consilierea genetica a familiilor afectate, vizandu-se profilaxia primara a bolii;
- Creşterea sperantei de viata şi a calitãţii vieţii bolnavilor cu hemofilie şi talasemie;
Activitãţi
- Înregistrarea tuturor bolnavilor şi raportarea cazurilor recent diagnosticate, cu alcãtuirea unui registru naţional, care sa ofere criterii obiective privind dimensiunea problemei şi a distribuţiei ei teritoriale;
- Preventia secundarã a accidentelor hemoragice la bolnavii cu hemofilie severã cu varsta cuprinsã între 1-18 ani, prin administrare de F VIII/F IX;
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- scãderea numãrului de accidente hemoragice la pacientii cu hemofilie - 25%
- creşterea numãrului pacientilor hemofilici cu artropatii invalidante recuperate şi/sau ameliorate/an - 10%
- scãderea mortalitatii prin hemofilie cu 25%
Indicatori fizici
- numãr de pacienti cu hemofilie sau boala von Willebrand monitorizati - 680
- numãr pacienti cu talasemie majorã monitorizati - 150
Indicatori de eficienta
- cost mediu/pacient cu hemofilie monitorizat - 300 lei
- cost mediu/pacient cu talasemie majorã monitorizat - 300 lei

SUBPROGRAM 2.8
PREVENTIE ÎN PATOLOGIA ENDOCRINA

Obiective
- Creşterea calitãţii vieţii la climacterium şi profilaxia osteoporozei
- Scãderea morbiditatii prin gusa datoratã carentei de iod şi a complicatiilor sale
- Cunoaşterea caracteristicilor epidemiologice ale pacientilor cu tumori tiroidiene
Activitãţi
- Monitorizarea persoanelor cu risc pentru fracturi osteoporotice
- Depistarea activa, diagnosticarea şi prevenirea complicatiilor gusii endemice la copiii şcolari 6-12 ani şi gravide
- Preventia şi depistarea precoce a complicatiilor gusei şi cancerului tiroidian
- Realizarea Registrului naţional al tumorilor endocrine
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- creşterea incidentei specifice a hipotiroidismului prin depistare activa 1%
- scãderea incidentei complicatiilor datorate osteoporozei 1%
Indicatori fizici
- numãrul de copii sau femei gravide investigate - 1.500
- numãr femei gravide cu disfunctie tiroidiana investigate - 1.700
- numãr de examene screening pentru osteoporoza la femei la menopauza - 650
Indicatori de eficienta
- cost mediu/investigatie copil sau gravida - 26,5 lei
- cost mediu/investigatie pentru osteoporoza - 1,00 lei
- cost mediu/investigatie gravida cu disfunctie tiroidiana - 95 lei
- cost Registrul naţional al tumorilor tiroidiene - 100.000 lei

SUBPROGRAM 2.9
PREVENTIE ÎN TRAUMATOLOGIE ŞI ORTOPEDIE

Obiective
- Prevenirea diformitatilor de coloana vertebrala şi a complicatiilor cardiorespiratorii ulterioare
- Continuarea Registrului naţional de endoprotezare (RNE)
Activitãţi
- Asigurarea cu materiale sanitare specifice instrumentatiei segmentare de coloana
- Continuarea Registrului naţional de endoprotezare
- Monitorizarea pacientilor cu patologie deformanta preexistenta sau dobandita a coloanei vertebrale operate pentru evitarea cronicizarii şi prevenirea insuficienţei cardiorespiratorii
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- Raportarea obligatorie (cãtre RNE) a cazurilor rezolvate prin implantarea instrumentatiei segmentare de coloana şi evaluarea acestei cazuistici rezolvate chirurgical clinico-funcţional (probe functionale respiratorii, durere, nivel de activitate) pre şi postoperator şi radiologie (gradul corectiei curburilor coloanei şi lipsa evoluţiei acestora.
Indicatori fizici
- numãrul de pacienti cu implant segmentar de coloana - 480
Indicatori de eficienta
- cost RNE - 72.000 lei
- cost mediu/pacient cu implantare segmentara de coloana 6.100 lei

SUBPROGRAM 2.10
REABILITAREA SERVICIILOR DE URGENTA PRESPITALICEASCA

Obiective
- Creşterea calitãţii serviciilor de urgenta prin formarea continua a personalului din cadrul serviciilor de urgenta
- Eficientizarea timpului maxim de ajungere la cazurile de urgenta majorã
Activitãţi
- Formarea continua a personalului de specialitate din serviciile de urgenta spitaliceşti şi pre-spitaliceşti
- Formarea în metoda FAST a medicilor din serviciile de urgenta spitaliceşti
- Formarea de formatori în domeniul medicinei de urgenta
- Acţiuni de pregãtire pentru intervenţie în caz de dezastre
- Mentenanta dispecerate
- Asigurare truse de urgenta pentru centrele de permanenta
- Dotarea echipajelor de intervenţie cu echipamente de protecţie pentru intervenţie în prespital
- Sprijinirea activitãţii Birourilor de asigurare şi imbunatatire a calitãţii (BAIC)
- Sprijinirea logistica a SMURD-urilor
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- creşterea nivelului de pregãtire pentru intervenţii la dezastre
- procent de teritoriu acoperit de telecomunicaţii - 100%
Indicatori fizici:
- numãr persoane formate la cursuri de educaţie medicalã continua în medicina de urgenta - REMSSy 4-700
- numãrul de persoane formate la cursuri de FAST - REMSSy 4-180
- numãr formatori pentru formarea personalului din serviciile de urgenta de la nivelul UPU-REMSSy 4-14
- numãr de intalniri ale BAIC - min. 6/judeţ/an
- numãr de pregatiri pentru dezastre - min. 2/judeţ/an
Indicatori de eficienta:
- cost/persoana/training - REMSSy 4 - 1200 RON;
- cost/persoana/training FAST - REMSSy 4 - 800 RON;
- cost/persoana/program de formare de formatori pentru formarea personalului UPU REMSSy 4 - 7000 RON;
- cost mediu pe centru de formare (consumabile) - 2400 RON/centru/an
- cost mediu pe intalnire BAIC - 392 RON/intalnire/centru
- cost mediu dotare SMURD şi întreţinere echipamente existente - 22600 RON/serviciu
- cost mediu exerciţiu dezastre - 2000 RON
- cost mediu dotare serviciu de ambulanta, întreţinere şi service aparatura de telecomunicaţii - 35550 RON

SUBPROGRAM 2.11
PREVENTIE GERIATRICA ŞI PROTECŢIA VARSTNICULUI

Obiective
- Prevenirea imbatranirii precoce şi protecţia varstnicului
- Creşterea sperantei de viata şi a calitãţii vieţii varstnicului
- Creşterea abilitãţilor şi pregãtirii medicilor de familie în monitorizarea şi diagnosticul varstnicului
Activitãţi
- Screening al grupei de populaţie cu varsta de 55-70 ani cu risc cardio-vascular şi tulburãri cognitive, monitorizarea tratamentului specific.
- Prevenirea la vârstnici a escarelor de decubit şi a complicatiilor lor
- Informare şi formare continua pentru medicii de familie
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- Reducerea cu 40% a apariţiei escarelor sau a complicatiilor la varstnicii monitorizati
Indicatori fizici
- Numãr persoane supuse screening-ului la grupa de varsta 55-70 ani cu riscuri cardio-vasculare şi de tulburãri cognitive - 5100
- Numãr persoane cu risc cardio-vascular evaluate şi monitorizate - 1.150
- Numãr persoane cu risc de tulburare cognitiva evaluate şi monitorizate - 500
- Numãr persoane cu tulburare cognitiva şi dementa incipienta evaluate, monitorizate şi tratate - 300
- Numãr persoane instruite (medici de familie) - 50
- Numãr persoane varstnice monitorizate pentru prevenirea escarelor de decubit - 1.000
Indicatori de eficienta
- Cost mediu/persoana din grupa de varsta 55-70 ani supusã screening-ului pentru riscuri cardio-vasculare şi de tulburãri cognitive - 86 lei
- Cost mediu/persoana evaluatã şi monitorizata cu risc cardio-vascular - 224 lei
- Cost mediu/persoana evaluatã şi monitorizata cu risc de tulburare cognitiva - 174.5 lei
- Cost mediu/persoana cu tulburare cognitiva şi dementa incipienta evaluatã, monitorizata şi tratata - 244 lei
- Cost formare medici de familie - 44.350 lei
- Cost mediu/persoana varstnica cu risc de escara de decubit - 100 lei

SUBPROGRAM 2.12
TRANSPLANT DE ORGANE, TESUTURI ŞI CELULE

Obiective
- Asigurarea supleerii fiziologice a organelor aflate în insuficienta cronica ireversibila şi înlocuirea tesuturilor nefunctionale, prin transplant de organe, tesuturi şi celule
Activitãţi
- Testarea imunologica şi virusologica a potenţialilor donatori şi a receptorilor (inclusiv cross-match)
- Coordonarea activitãţii de transplant (coordonarea prelevarii organelor şi tesuturilor de la donator cadavru, deplasarea echipelor operatorii, în vederea efectuãrii procedurilor de transplant, organizarea acţiunilor de instruire a coordonatorilor locali, sprijin logistic pentru crearea reţelei naţionale de coordonare, facilitãţi pentru familiile donatorilor, mijloace de comunicare, plata coordonatorului de transplant)
- Menţinerea în condiţii fiziologice a donatorilor aflaţi în moarte cerebrala
- Implementarea şi managementul Registrului naţional de transplant
- Realizarea bãncii de tesuturi şi celule
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- procent de pacienti recuperati pe tip de transplant - 90%
Indicatori fizici
- numãr donatori vii testati imunologic şi virusologic: 1.200
- numãr receptori testati imunologic şi virusologic: 350
- numãr testãri compatibilitate cross-match: 1.200
- numãr diagnosticari morţi cerebrale şi mentenanta în condiţii fiziologice a donatorilor-cadavru (inclusiv testare): 80
- numãr acţiuni de coordonare: 800
- numãr estimativ de transplanturi ce urmeazã a fi efectuate, pe tipuri:
● transplant renal - 200;
● transplant hepatic - 20;
● transplant cord - 24;
● transplant pancreas - 20;
● transplant medular - autotransplant: 60, allotransplant: 20;
● transplant pulmonar - 5;
● transplanturi tisulare: cornee, os, tendon, vase, piele.
Indicatori de eficienta
- cost mediu/testare donatori/receptori 1.850 lei
- cost mediu testare compatibilitate cross-match: 1.100 RON
- cost mediu/menţinere în condiţii fiziologice a donatorilor în moarte cerebrala, testarea acestora - 9250 lei
- cost mediu/acţiune coordonare - 222 lei
- cost Registrul naţional de donatori de organe - 200.000 lei

SUBPROGRAM 2.13
TRATAMENTUL TOXICODEPENDENTELOR

Obiective
- Informarea şi educarea populaţiei cu privire la mijloacele de prevenire a consumului de droguri;
- Asigurarea tratamentului de susbstitutie cu metadona pentru adulti;
- Testarea metabolitilor stupefiantelor, în toate unitãţile medicale de profil, adulti şi copii.
Activitãţi
- Campanie de informare, educare şi comunicare
- Tratamentul de susbstitutie cu metadona pentru adulti
- Terapii de reabilitare, resocializare (terapie ocupationala şi ergoterapie)
- Achiziţionarea de teste rapide pentru evidentierea prezentei metabolitilor stupefiantelor
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- procent de pacienti recuperati - 90% din numãrul total de persoane toxicodependente tratate
Indicatori fizici
- Nr. pacienti în tratament de substitutie cu metadona - 1.500
- Nr. pacienti trataţi în postcura - 2.100
- Nr. teste pt. depistarea prezentei drogurilor în urina pacientilor achiziţionate - 7.000
Indicatori de eficienta
- cost mediu pe pacient în tratament de menţinere pe metadona - 116 lei
- cost mediu pe pacient în tratament tip postcura - 320 lei
- cost mediu pe test rapid depistare a drogurilor în urina - 20 lei
- cost campanie de informare, educare şi comunicare: 200.000 lei

SUBPROGRAM 2.14
TRATAMENT ÎN STRĂINĂTATE

Obiective
Rezolvarea situaţiei medicale a unor bolnavi care nu pot fi trataţi în ţara
Activitãţi
Asigurarea investigatiilor de inalta performanta pentru precizare de diagnostic, a tratamentului medico-chirurgical şi a transplantului de organe şi tesuturi în strãinãtate pentru anumite categorii de bolnavi care prezintã afecţiuni ce nu pot fi tratate în ţara, pe baza recomandarii comisiilor teritoriale, respectiv ale Ministerului Sãnãtãţii.
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- procent pacienti recuperati - 90% din totalul pacientilor care au efectuat tratament;
- procent pacienti finantati - 80% din totalul pacientilor care au depus dosare pentru tratament în strãinãtate.

SUBPROGRAM 2.15
PROFILAXIE ŞI RECUPERARE BALNEO-FIZIO-CLIMATOLOGICA

Obiective
- Îmbunãtãţirea asistenţei de recuperare pentru afectiunile degenerative cu morbiditate crescutã ale aparatului locomotor
- Îmbunãtãţirea accesului persoanelor care au calitatea de luptãtori pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 şi/sau urmaşi ai eroilor martiri la servicii medicale de tratament şi recuperare balneoclimatica.
Prevenirea complicatiilor afectiunilor locomotorii, cardiovasculare, neuro-psihice, endocrine etc., monitorizarea şi corectarea acestora prin mijloace specifice recuperãrii medicale.
Activitãţi
- Prevenirea complicatiilor tulburarilor functionale şi structurale ale aparatului locomotor, monitorizarea şi corectarea acestora prin mijloace specifice recuperãrii medicale.
- Asigurarea sumelor reprezentând contribuţia persoanelor care au calitatea de luptãtori pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 şi/sau urmaşi ai eroilor martiri la plata serviciilor medicale de recuperare acordate în sanatorii balneare pentru adulti şi copii.
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- Creşterea cu 50% a accesului la servicii medicale de recuperare în bazele de tratament şi staţiunile balneoclimatice.
Indicatori fizici
- Numãr beneficiari (fiecare beneficiar va fi raportat o singura data în perioada de raportare): 500
- Numãr persoane testate monitorizate, corectate prin mijloace specifice în afecţiuni degenerative ale aparatului locomotor cu morbiditate crescutã: 333
Indicatori de eficienta
- Cost mediu/beneficiar: 800 RON
- Cost mediu/persoana testata, monitorizata şi corectatã prin mijloace specifice în afecţiuni degenerative ale aparatului locomotor, cu morbiditate crescutã: 150 lei

SUBPROGRAM 2.16
ACŢIUNI PENTRU SĂNĂTATE

Obiective
- Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a populaţiei, prin creşterea accesului la servicii medicale a populaţiei vulnerabile, din zone defavorizate
Activitãţi
- Formarea de asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari comunitari rromi
- Realizarea activitãţilor specifice de asistenta medicalã comunitara şi de mediator sanitar comunitar rrom
- Organizarea localã a activitãţii de asistenta medicalã comunitara şi mediatori sanitari comunitari rromi
- Asigurarea mijloacelor pentru desfãşurarea activitãţii (rechizite, cartele telefonice, abonamente/tichete pentru transport în comun)
- Campanii de informare, educare şi comunicare
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- creşterea numãrului de persoane care beneficiazã de servicii comunitare cu 400% fata de anul 2005
- creşterea numãrului comunitãţilor care beneficiazã de servicii comunitare cu 300% fata de 2005
Indicatori fizici
- numãr de asistenţi medicali comunitari formati: 1.500
- numãr de mediatori sanitari comunitari rromi formati: 100
- numãr de asistenţi medicali comunitari angajaţi: 2.000
- numãr de mediatori sanitari comunitari rromi angajaţi: 400
- numãr de comunitãţi deservite de asistenţi medicali comunitari: 2.500
- numãr de comunitãţi deservite de mediatori sanitari comunitari rromi: 600
Indicatori de eficienta
- cost mediu/persoana/training - 1.000 lei
- cost mediu angajare asistent medical comunitar: 8.000/an
- cost mediu angajare mediator comunitar rrom: 4.000/an
- cost mediu dotare asistent medical comunitar: 10.000/an
- cost mediu dotare mediator comunitar: 4.000/an

II/3. PROGRAM DE SĂNĂTATE A FEMEII ŞI COPILULUI

Instituţia coordonatoare a programului: Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia Generalã Asistenta Medicalã, Structuri Sanitare şi Salarizare.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicatori fizici │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┤
│Numãr de intervenţii de promovare a sãnãtãţii reproducerii │ 8 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Numãr de intervenţii de promovare a sãnãtãţii copilului │ 11 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Numãr campanii IEC │ 3 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Indicatori de eficienta (mii RON) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Cost mediu/intervenţie pentru sãnãtatea reproducerii │ 3.400 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Cost mediu/intervenţie pentru sãnãtatea copilului │ 6.580 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Cost mediu/IEC │ 150 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Indicatori de rezultat │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Mortalitate maternã prin avort (decese materne la 1.000 nãscuţi vii) │ 0,12 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│Mortalitate infantila (decese sub un an la 1.000 nãscuţi vii) │ 16,7 │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘



Natura cheltuielilor prevãzute în program:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Bunuri şi servicii necesare realizãrii intervenţiei
Cheltuieli de capital, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea intervenţiei, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.
● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
Cheltuieli pentru bunuri şi servicii necesare realizãrii intervenţiei

INTERVENŢIA NR. 1
Creşterea accesului la servicii de sãnãtatea reproducerii

Activitãţi:
● instruirea şi perfecţionarea personalului medical din asistenta medicalã primara şi de specialitate;
● îmbunãtãţirea comunicãrii naţional-local-furnizori, prin intalniri periodice;
● procurarea şi distribuţia de contraceptive;
● implementarea sistemului informaţional privind distribuţia, utilizarea şi raportarea consumului de contraceptive, tipãrirea şi distribuţia de fise şi formulare de contraceptie;
● monitorizarea şi evaluarea programului
● campanii de informare, educare şi comunicare

INTERVENŢIA NR. 2
Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficientei consultatiei prenatale

Activitãţi:
● editarea, tipãrirea şi distribuţia gratuita a Carnetului Gravidei şi Fisei Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lauzei;
● instruirea personalului medical pentru implementarea Protocolului privind metodologia efectuãrii consultatiei prenatale şi a consultatiei postnatale, a Carnetului Gravidei şi a Fisei Anexa, elaborarea, tipãrirea şi distribuţia unui protocol privind supravegherea medicalã a lauzei;
● cercetarea activitãţii, monitorizarea şi evaluarea serviciilor medicale prenatale;
● cheltuieli complementare aferente programului Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii "Maternitatea fãrã risc" în România
● campanii de informare, educare şi comunicare

INTERVENŢIA NR. 3
Profilaxia anemiei feriprive la gravida

Activitãţi:
● procurarea şi distribuţia preparatelor de Fier la gravida, cu prioritate la cele din categoria de risc;
● procurarea cuvelor pentru determinarea hemoglobinei, în zonele pilot de monitorizare a incidentei anemiei feriprive la gravida;
● monitorizarea prevalentei anemiei la gravida;
● promovarea legislaţiei privind fortifierea cu fier a fainii.

INTERVENŢIA NR. 4
Profilaxia sindromului de izoimunizare Rh

Activitãţi:
● procurarea imunoglobulinei specifice şi a reactivilor pentru determinãri specifice;
● vaccinarea anti D a lauzelor Rh negative eligibile;
● vaccinarea anti D a femeilor eligibile Rh negative care au avortat sau care au avut sarcini ectopice.

INTERVENŢIA NR. 5
Prevenirea encefalopatiei cauzatã de fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital, precum şi eliminarea tulburarilor prin deficit de iod

Activitãţi:
● procurarea de echipamente, materiale specifice, teste specifice, medii de cultura, de laborator etc., alte materiale necesare screening-ului, medicamente specifice precum şi preparate dietetice fãrã fenilalanina sau sarace în fenilalanina, necesare tratamentului dietetic şi medicamentos;
● recoltarea, transportul şi efectuarea testelor specifice;
● dispensarizarea la nivelul tuturor esaloanelor asistenţei medicale a copiilor confirmati;
● evaluarea şi monitorizarea programului;
● promovarea schimbãrii legislaţiei privind nivelul iodarii sarii de masa în conformitate cu Strategia nationala de eliminare a tulburarilor prin deficit de iod;
● suplimentarea cu iod (procurarea şi distribuirea suplimentelor cu iod) la gravide, cu prioritate la cele din categoria de risc;
● monitorizarea deficitului de iod la gravide.

INTERVENŢIA NR. 6
Profilaxia malnutritiei la prematuri

Activitãţi:
● procurarea de produse dietetice specifice, produse medicamentoase necesare prevenirii malnutritiei (aminoacizi, soluţii lipidice, vitamine, eritropoetina etc.), a consumabilelor şi echipamentelor specifice necesare administrãrii acestora;
● procurarea de formule speciale de lapte praf utilizate ca suplimente nutritive;
● administrarea tratamentului dietetic şi medicamentos în timpul spitalizarii şi în ambulator;
● monitorizarea clinica şi biologica a pacientilor aflaţi în tratament.

INTERVENŢIA NR. 7
Profilaxia distrofiei la sugar şi copil

Obiectivul 1
Profilaxia morbiditatii infantile datorate distrofiei la copii 0-1 an prin administrarea de lapte praf
Activitãţi:
● procurarea, distribuţia de lapte praf la copiii 0-1 an care nu beneficiazã de lapte matern, conform reglementãrilor în vigoare;

Obiectivul 2
Susţinerea functionarii Comitetului Naţional pentru Promovarea Alaptarii (CNPA), a iniţiativei "Spitalul Prieten al Copilului" şi a Centrelor Regionale pentru promovarea alaptarii, în conformitate cu Strategia Nationala de Promovare a Alaptarii 2003-2012
Activitãţi:
● formarea personalului medical din asistenta primara şi de specialitate pentru promovarea alaptarii şi consiliere;
● susţinerea încadrãrii, organizãrii şi dotãrii cabinetelor regionale de promovarea alaptarii;
● promovarea alaptarii şi consilierea privind alaptarea de cãtre personalul format, a gravidelor, lauzelor şi familiilor acestora;
● monitorizarea, evaluarea şi certificarea spitalelor "Prietene ale Copilului";
● adoptarea şi implementarea legislaţiei naţionale privind Codul Internaţional de marketing al substitutelor de lapte matern, în conformitate cu angajamentele internaţionale ale României.

INTERVENŢIA NR. 8
Profilaxia rahitismului carential al copilului

Activitãţi:
● procurarea, distribuţia şi administrarea profilactica a vitaminei D populaţiei tinta.

INTERVENŢIA NR. 9
Supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi adolescentilor din colectivitãţi

Activitãţi:
● asigurarea cu medicamente, instrumentar, materiale sanitare, echipamente specifice a cabinetelor şcolare/studenţeşti; asigurarea service-ului, consumabilelor şi pieselor de schimb pentru echipamentele din cabinetele medicale şcolare;
● formarea personalului care lucreazã în cabinetele de Medicina Şcolarã;
● efectuarea serviciilor medicale specifice preventive;
● asigurarea efectuãrii lucrãrilor protetice necesare pentru studenţii care se afla în întreţinerea structurilor de protecţie socialã şi achitarea integrala a contravalorii acestora.

INTERVENŢIA NR. 10
Profilaxia anemiei feriprive la copil

Activitãţi:
● procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la copil, cu prioritate la cei din categoria de risc;
● procurarea cuvelor pentru determinarea hemoglobinei;
● monitorizarea prevalentei anemiei copilului;
● promovarea legislaţiei privind fortifierea cu fier a fainii.

INTERVENŢIA NR. 11
Prevenirea apariţiei, depistarea precoce, monitorizarea şi recuperarea deficienţelor senzoriale şi de dezvoltare neuropsihomotorie la copil precum şi profilaxia epilepsiei rezistenta la tratament

Activitãţi:
● tratament specific pentru epilepsia recurenta cu Valproat de sodiu, Lamotrigine şi Topiramate;
● terapie specifica decontracturanta cu toxina botulinica în centrele nominalizate;
● amenajarea spaţiilor de diagnostic şi recuperare, precum şi dotãri cu echipamente şi teste specifice pentru diagnosticul şi recuperarea deficitului neuropsihomotor;
● formarea medicalã continua a medicilor de familie şi de specialitate, a cadrelor medii, psihologi, logopezi etc. pentru identificarea precoce a copiilor cu risc, prevenirea deficienţelor şi recuperarea copiilor cu deficiente neuropsihomotorii;
● depistarea precoce a surditatii la nou-nãscut în unitãţile pilot, în conformitate cu metodologia stabilitã de instituţia coordonatoare - Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã - ORL "Prof. Dr. Dorin Hociota".

INTERVENŢIA NR. 12
Prevenirea apariţiei cecitatii la prematuri şi a tulburarilor de refractie la copil

Activitãţi:
● procurare de echipamente specifice, instrumentar şi efectuarea examinarilor pentru depistarea riscului de cecitate şi tratamentul acesteia, a ambliopiei şi a viciilor de refractie la populaţia tinta;
● aplicarea tratamentului specific;
● formarea personalului de specialitate pentru activitãţile specifice;
● cheltuieli complementare aferente programului Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii "Prevenirea cecitatii şi tulburarilor de vedere" în România.

INTERVENŢIA NR. 13
Diagnosticul precoce, preventia primara şi secundarã, monitorizarea şi recuperarea unor afecţiuni cronice la copil

Obiectivul 1. Sindromul de detresa respiratorie la nou-nãscuţi
Obiectivul 2. Astmul bronsic la copil
Obiectivul 3. Sindromul de malabsorbtie şi diareea cronica la copil
Obiectivul 4. Mucoviscidoza la copil
Obiectivul 5. Imunodeficientele primare umorale la copil
Obiectivul 6: Hepatita cronica la copil
Activitãţi:
● procurarea de echipamente, medicamente, produse dietetice specifice;
● procurarea de suplimente nutritive cu destinaţie medicalã specialã;
● investigatia paraclinica şi de laborator specifica pentru stabilirea diagnosticului şi monitorizarea tratamentului;
● administrarea tratamentului specific, dietetic şi medicamentos, în timpul spitalizarii şi în ambulator;
● consilierea specifica;
● elaborarea, editarea, distribuirea de ghiduri de profilaxie şi tratament specifice;
● realizarea unor baze de date pentru bolnavii cronici;
● managementul central şi regional al afectiunilor cronice la copil.

INTERVENŢIA NR. 14
Profilaxia şi diagnosticul pre- şi post-natal al malformatiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice

Activitãţi:
● procurarea echipamentelor, instrumentarului, reactivilor specifici;
● efectuarea activitãţilor specifice de testare, de diagnostic clinic şi de laborator a populaţiei tinta;
● realizarea unor baze de date, propuneri pentru organizarea unui sistem informaţional şi a unor registre naţionale pentru malformatii şi vicii genetice;
● formarea personalului de specialitate.

INTERVENŢIA NR. 15
Reabilitarea asistenţei medicale de pediatrie şi pentru nou-nãscuţi şi susţinerea ingrijirilor intensive pentru copii

Obiectivul 1
Reabilitarea secţiilor/compartimentelor de pediatrie, terapie intensiva, structuri de primiri urgente
Activitãţi:
● reabilitarea infrastructurii: compartimentari, instalaţii electrice, gaze medicale, încãlzire, etc., a compartimentelor de pediatrie, terapie intensiva, AŢI, structuri de primiri urgente, sali de operaţie cu spaţiile anexe, precum şi procurarea de echipamente, instrumentar, consumabile, piese de schimb şi mobilier specific ingrijirilor acordate copiilor în secţiile/compartimentele de terapie intensiva şi de pediatrie;
● procurare de instrumentar, echipamente specifice pentru investigaţii de laborator şi paraclinice;
● activitãţi de informatizare medicalã;
● activitãţi de Educaţie Medicalã Continua, editarea, tipãrirea, distribuţia şi implementarea de protocoale/ghiduri de tratament specifice principalelor afecţiuni ale copilului;
● cheltuieli complementare programului OMS/UNICEF "Managementul Integrat al Bolilor Copilariei".

Obiectivul 2
Susţinerea activitãţii de îngrijire intensiva a nou-nascutilor
Activitãţi:
● procurare de reactivi, piese de schimb, consumabile, materiale sanitare necesare îngrijirii intensive a nou-nascutilor; asigurarea service-ului echipamentelor necesare îngrijirii intensive a nou-nascutilor;
● amenajarea ambulantelor, asigurarea de reactivi, medicamente, piese de schimb şi consumabile, precum şi organizarea şi asigurarea transportului în cazuri speciale pentru nou-nãscuţi (Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti, Mures, Iaşi.

Obiectivul 3
Susţinerea activitãţii de dializa acuta (renala, hepatica) şi plasmafereza la copil
Activitãţi:
● procurare de echipamente specifice, reactivi, piese de schimb, consumabile, materiale sanitare necesare pentru dializa acuta (renala, hepatica) şi plasmafereza a copiilor cu intoxicatii cu ciuperci, medicamente, metale grele, etc.

INTERVENŢIA NR. 16
Susţinerea activitãţilor de îngrijire a gravidelor şi lauzelor

Activitãţi:
● procurarea de consumabile, reactivi, piese de schimb şi instrumentar specific (truse de naştere şi cezariene).

INTERVENŢIA NR. 17
Managementul Programului de Sãnãtate a femeii şi copilului la nivelul UMP precum şi la nivel local:

Activitãţi:
● la nivelul UMP:
- participare la elaborarea proiectului de program prin consultare cu direcţiile de sãnãtate publica, comisiile judeţene pentru sãnãtatea mamei şi copilului, unitãţi sanitare, experţi, institute şi comisii de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii;
- participare, împreunã şi sub coordonarea Ministerului Sãnãtãţii, la monitorizarea, implementarea şi evaluarea programului; colectarea datelor raportate de cãtre DSP, întocmirea de sinteze şi informarea Ministerului Sãnãtãţii.
● la nivel local:
- monitorizarea, împreunã cu unitãţile sanitare şi persoanele cu responsabilitãţi, a aplicãrii interventiilor şi obiectivelor în teritoriile stabilite;
- evaluarea şi monitorizarea în teritoriu, la nivelul unitãţilor sanitare şi a comunitãţilor, în colaborare cu Comisiile Judeţene pentru Sãnãtatea Femeii, Copilului şi Familiei, a modului de implementare a programului;
- organizarea unei baze de date specifice programului;
- împreunã cu Unitatea de Management de Program organizeazã şi implementeaza sistemul informaţional şi sistemul electronic de colectare, interconectare şi raportare a datelor şi indicatorilor interventiilor;
- raportarea la Unitatea de Management de Program conform normelor metodologice a indicatorilor interventiilor şi obiectivelor din cadrul Programului Naţional 3.

II/4. PROGRAM DE ADMINISTRAŢIE SANITARĂ ŞI POLITICI DE SĂNĂTATE

Activitãţi
Asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea activitãţilor prevãzute în programele de sãnãtate şi a celorlalte acţiuni aprobate prin bugetul de stat, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite, potrivit prevederilor legale, cu respectarea disciplinei financiar-bugetare.
Din Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate se asigura şi fondurile necesare pentru:
a) înlocuirea pieselor de schimb la aparatura medicalã de inalta performanta din dotarea instituţiilor sanitare publice;
b) procurarea aparaturii de inalta performanta;
c) proiectul "Evaluarea costurilor spitaliceşti la nivel de pacient";
d) monitorizarea performantei unitãţilor sanitare cu paturi din România;
e) studiul pilot "Politici în domeniul sãnãtãţii mintale";
f) realizarea Registrului naţional de: psihiatrie, diabet, boli cardio-vasculare, oncologie;
g) Rezerva pentru situaţii speciale a Ministerului Sãnãtãţii, în cadrul cãreia se constituie rezerva pentru medicamente antidiabetice.
Activitãţile menţionate la lit. c), d), e) şi f) fac obiectul contractelor încheiate între Ministerul Sãnãtãţii şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti, în condiţiile art. 3 alin. (2) din prezentul ordin.
Natura cheltuielilor programului
Cheltuieli de personal aferente personalului ministerului şi celui din unitãţile direct subordonate, finanţate integral de la bugetul de stat
Bunuri şi servicii (inclusiv comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor)
Dobânzi la credite
Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice din care: transferuri curente (transferuri cãtre instituţii publice, programe de sãnãtate; acţiuni de sãnãtate în care sunt incluse şi sumele aprobate pentru S.N. de Cruce Roşie) şi de capital (aparatura medicalã şi echipamente de comunicaţii în urgente, plati în contul creditelor garantate)
Alte transferuri (programe cu finanţare rambursabila, cotizatii şi contribuţii la organisme internaţionale în care sunt incluse şi sumele pentru S.N. de Cruce Roşie)
Cheltuieli de capital
Rambursãri de credite externe

ANEXA III

Unitãţi sanitare prin care se deruleazã programele, subprogramele şi intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, prin Ministerul Sãnãtãţii

1. Program comunitar de sãnãtate publica

1.1. Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Institutele de Sãnãtate Publica Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara;
Reţeaua de supraveghere şi control a bolilor cu transmitere sexualã (spitale, cabinete ambulatorii de specialitate);
Spitalul Municipal "Sf. Sofia" Sebes, jud. Alba - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Arad - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica ginecologie dr. Salvator Vuia Arad - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Pitesti, Arges - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie Oradea - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Bistrita Nasaud - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Bacau - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Botosani - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Braşov - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Braşov - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Brãila - nosocomiale;
Spitalul Judeţean de Urgenta Brãila - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Buzau - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Calarasi - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Resita - nosocomiale;
Spitalul Clinic de adulti Cluj - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Cluj - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Constanta - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Craiova - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Targoviste - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Buna Vestire" Galaţi - nosocomiale;
Spitalul Judeţean "Sf. Apostol Andrei" Galaţi - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Giurgiu - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Tg. Jiu - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Deva - nosocomiale;
Spitalul de Urgenta Petrosani - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie "Elena Doamna" Iaşi - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Cuza Voda" Iaşi - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi - nosocomiale;
Spitalul Judeţean de Urgenta Baia Mare - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Targu Mures - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Piatra Neamt - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Slatina - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Ploiesti - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Satu Mare - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Sibiu - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Suceava - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Alexandria - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" Timişoara - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Timişoara - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Tulcea - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Ramnicu-Valcea - nosocomiale;
Spitalul Judeţean de Urgenta Ramnicu-Valcea - nosocomiale;
Spitalul Judeţean de Urgenta Vaslui - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Focsani - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie Filantropia Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie "Prof Dr. Panait Sarbu" Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti - nosocomiale;
Institutul de Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de Urgente pentru copii Grigore Alexandrescu Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de chirurgie plastica reparatorie şi arsuri Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Sfintii Constantin şi Elena Bucureşti (DSP Ilfov) - nosocomiale;
Institutul Clinic de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" Bucureşti - nosocomiale;
Institutul de Boli Cerebrovasculare Prof. Dr. Vlad Voiculescu Bucureşti - nosocomiale.

1.2. Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SEDA
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti;
Spitalul de Boli infectioase Braşov - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul de Boli infectioase Cluj - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli infectioase Constanta - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli infectioase şi Pneumoftiziologie "Dr. V. Babes" Craiova - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli infectioase "Sf. Paraschiva" Iaşi - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli infectioase nr. 1 Tg. Mures - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase şi Pneumoftiziologie "Dr. V. Babes" - Timişoara centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase şi Tropicale "Dr. V. Babes" Bucureşti - centru regional HIV/SIDA;
Institutul Clinic de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" Bucureşti - centru regional HIV/SIDA.

1.3. Supravegherea şi controlul tuberculozei
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Institutul de Pneumoftiziologie "Prof Dr. Marius Nasta" Bucureşti;
Reţeaua de pneumoftiziologie (spitale de pneumoftiziologie, spitale TBC, ambulatorii de specialitate TBC, sanatorii TBC, secţii sau compartimente, preventorii).

1.4. Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Institute şi Centre de sãnãtate publica;
Cabinete şi clinici de medicina muncii, cabinete de medicina sportiva;
Cabinete şcolare.

1.5. Promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti/Birourile de Promovare a Sãnãtãţii şi Programe de Educaţie pentru Sãnãtate;
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti;
Institutul de Sãnãtate Publica Iaşi;
Institutul de Sãnãtate Publica Cluj-Napoca;
Centrul de Sãnãtate Publica Sibiu;
Centrul de Sãnãtate Publica Targu Mures;
Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. Dr. Marius Nasta" Bucureşti;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase şi Pneumoftiziologie "V. Babes" Timişoara - clinica de pneumoftiziologie;
Spitalul Municipal Constanta - secţia Chirurgie Buco-maxilo-faciala;
Spitalul Clinic de urgente pentru copii "Sf. Maria" Iaşi;
Spitalul universitar de stomatologie "Dan Teodorescu" Bucureşti.

1.6. Hematologie şi securitate transfuzionalã
Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C.T. Nicolau" Bucureşti.

2. Program de prevenire şi control al bolilor netransmisibile

2.1. Prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare
Institutul de boli cardiovasculare "Prof dr. C.C. Iliescu" Bucureşti;
Institutul inimii "N. Stancioiu" Cluj-Napoca;
Institutul de boli cardiovasculare şi transplant cardiac Tg. Mures;
Institutul de boli cardiovasculare Timişoara;
Centrul de Cardiologie Iaşi;
Spitalul clinic de urgenta Bucureşti;
Spitalul clinic universitar de urgenta Bucureşti;
Spitalul clinic de urgenta Sf. Ioan Bucureşti;
Spitalul clinic Caritas Bucureşti;
Spitalul clinic Coltea Bucureşti;
Spitalul clinic judeţean Tg. Mures - secţia clinica de cardiologie;
Centrul de cardiologie Craiova;
Spitalul Judeţean Baia Mare.

2.2. Preventie şi control în patologia oncologica
Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuta" Cluj;
Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti;
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti;
Institutul Clinic Fundeni;
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi;
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca;
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.

2.3. Preventie şi diagnostic precoce în bolile neurologice
Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota";
Institutul de Boli Cerebrovasculare "Prof Dr. V. Voiculescu";
Spitalul Clinic Coltea Bucureşti;
Spitalul Clinic Municipal Timişoara;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj-Napoca;
Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Tg. Mures;
Spitalul Clinic "Sf. Spiridon" Iaşi;
Spitalul judeţean Ilfov "Sfintii Imparati Constantin şi Elena";
Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni" Bucureşti;
Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti;
Spitalul Clinic Colentina Bucureşti;

2.4. Preventie şi control în diabet şi în alte boli de nutritie
Institutul de Diabet, Nutritie şi boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu",
Centre şi unitãţi sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti cu secţii, cabinete şi/sau compartimente de profil.

2.5. Profilaxie în patologia psihiatrica şi psihosociala
Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi;
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranta Stei Bihor;
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranta Jebel Timis;
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranta Grajduri Iaşi;
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranta Sapoca Buzau;
Spitalul de Psihiatrie "C-ţin Gorgos Titan" Bucureşti;
Spitalul de Psihiatrie Botosani;
Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc Suceava;
Spitalul de Psihiatrie "Sf. Maria" Arges;
Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov;
Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova;
Spitalul de Psihiatrie Poroschia Teleorman;
Spitalul comunal Dumbraveni Vrancea;
Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brãila;
Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare Dolj;
Spitalul Judeţean Neamt - secţia psihiatrie;
Spitalul de Psihiatrie Balaceanca Ilfov;
Spitalul Clinic Judeţean Timişoara - secţia psihiatrie;
Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Oradea - secţia psihiatrie infantila;
Spitalul Municipal "Elena Doamna" Galaţi;
Sanatoriul de neuropsihiatrie Podriga - Botosani;
Spitalul de psihiatrie Murgeni - Vaslui;
Spitalul de psihiatrie Siret - Suceava;
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.

2.7. Preventie şi control al hemofiliei şi talasemiei
Institutul Clinic Fundeni - secţiile clinice de hematologie şi pediatrie;
Spitalul Clinic de Copii "Louis Turcanu" Timişoara;
Spitalul Clinic Coltea.

2.8. Preventie în patologia endocrina
Institutul de Endocrinologie "Prof. dr. C.I. Parhon" Bucureşti;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Cluj-Napoca;
Spitalul clinic judeţean de urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Timişoara;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Tg. Mures;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Braşov;
Spitalul judeţean Pitesti;
Spitalul clinic judeţean Sibiu;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Arad;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Craiova;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Constanta;
Spitalul clinic judeţean Oradea;
Spitalul judeţean de urgenta Piatra Neamt;
Spitalul judeţean de urgenta Ramnicu Valcea;
Spitalul judeţean "Sf. Gheorghe";
Spitalul judeţean de urgenta "Sf. Ioan cel Nou" Suceava;
Spitalul judeţean Targoviste;
Spitalul judeţean Tg. Jiu;
Spitalul judeţean Zalau.

2.9. Preventie în traumatologie şi în ortopedie
Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie şi TBC osteoarticular "Foisor" Bucureşti;
Spitalul clinic Colentina;
Spitalul universitar de urgenta Bucureşti;
Spitalul clinic de urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti;
Spitalul clinic de urgenta pentru Copii "M. Curie" Bucureşti;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Cluj-Napoca;
Spitalul clinic de urgenta "Bagdasar Arseni" Bucureşti;
Spitalul clinic de recuperare Iaşi;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Timişoara;
Spitalul clinic de urgenta "Sf. Pantelimon" Bucureşti.

2.10. Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca
Servicii de ambulanta judeţene şi al municipiului Bucureşti;
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Unitãţile de primire urgente din: spitalele judeţene, municipale, spitalele de pediatrie judeţene, Spitalul clinic de urgenta "Sf. Ioan", Spitalul clinic de urgenta "Sf. Pantelimon", Spitalul clinic de urgenta pentru copii "Gr. Alexandrescu", Spitalul Clinic Coltea, Spitalul Universitar de Urgenta, Spitalul clinic de urgenta Bucureşti, Spitalul clinic de urgenta pentru copii "M.S. Curie", Spitalul clinic de urgenta, Bagdasar-Arseni, Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu";
Statia Centrala de Transport Sanitar şi Ambulanta Aerianã.

2.11. Preventie geriatrica/gerontologica şi protecţia varstnicului, profilaxie - secţiile şi compartimentele geriatrie
Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan";
Spitalul de geriatrie şi boli cronice Stefanesti - Arges;
Spitalul de recuperare "Sf. Gheorghe" - Botosani;
Spitalul de boli cronice şi geriatrie "Sf. Luca" - Bucureşti;
Spitalul clinic municipal Cluj-Napoca;
Spitalul judeţean de urgenta - Calarasi;
Spitalul clinic "Dr. C.I. Parhon" Iaşi;
Spitalul orasenesc Pucioasa Dambovita;
Spitalul clinic judeţean de urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galaţi;
Spitalul judeţean Tg. Jiu - Gorj;
Spitalul judeţean de urgenta "Sf. Ioan cel nou" Suceava;
Spitalul judeţean Ramnicu Valcea.

2.12. Transplant de organe şi tesuturi
Institutul Clinic Fundeni - Centrul de chirurgie urologica şi transplant renal, Centrul de chirurgie generalã şi transplant hepatic; Centrul de hematologie şi transplant medular, Secţia AŢI, Laboratorul de diagnostic, biologie moleculara, imunologie HLA şi virusologie;
Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Cardiac Targu-Mures Laboratorul clinic de imunologie transplant;
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca - laborator analize medicale;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu-Mures - Secţia clinica de hematologie şi transplant de celule stem, clinica A.T.I., coordonare transplant;
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Clinica de chirurgie cardio-vasculara, Secţia AŢI;
Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti - AŢI;
Serviciul de Ambulanta al municipiului Bucureşti;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Nr. 1 Cluj-Napoca - AŢI;
Spitalul Clinic de Urgenta pt. copii "Louis Turcanu" Timişoara;
Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" Bucureşti - AŢI;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Timişoara - Centrul regional de imunologie şi transplant Timişoara; Clinica AŢI, Centrul de hemodializa şi transplant renal, coordonare transplant;
Spitalul Clinic Judeţean Constanta - clinica chirurgie şi A.T.I;
Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi, Laboratorul de imunulogie şi genetica, Clinica AŢI, coordonare de transplant;
Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" Iaşi - clinica de urologie.

2.13. Tratamentul pentru toxicodependenta
Spitalul clinic de psihiatrie Socola Iaşi;
Spitalul de psihiatrie şi pentru mãsuri de siguranta Jebel Timis;
Spitalul de psihiatrie "Domnita Balasa", Ilfov;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Cluj-Napoca;
Spitalul clinic de copii Cluj-Napoca;
Spitalul clinic judeţean de urgenta Constanta;
Spitalul clinic de urgenta Floreasca Bucureşti;
Spitalul clinic de copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti;
Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia" Bucureşti;
Spitalul de psihiatrie "Dr. Constantin Gorgos" Titan Bucureşti;
Centrul de evaluare şi tratament a toxicodependentilor tineri "Sfantul Stelian";
Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov;
Spitalul de Psihiatrie Botosani.

2.15. Profilaxie şi recuperare balneo-fizio-climatologica
Institutul Naţional de Medicina Fizica şi Balneologie;
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Sanatoriul balnear şi de recuperare Techirghiol;
Sanatoriul balnear şi de recuperare Mangalia;
Sanatoriul balneoclimateric de copii Busteni;
Sanatoriul de nevroze Predeal;
Sanatoriul Balnear Slanic Moldova.

2.16. Acţiuni pentru sãnãtate
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.

3. Programul de sãnãtate a femeii şi copilului

3.1. Creşterea accesului la servicii de sãnãtatea reproducerii
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" Bucureşti - Centrul de planificare familialã - instituţie coordonatoare;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Societatea de Educaţie Contraceptiva şi Sexualã;
Cabinetele de planificare familialã, guvernamentale şi neguvernamentale;
Cabinetele medicale din asistenta primara;
Cabinetele de Obstetrica-Ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital;
Secţiile de ginecologie în care se efectueazã avorturi la cerere.

3.2. Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficientei consultatiei prenatale
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare;
Direcţiile de Sãnãtate Publica, Casele de Asigurãri de Sãnãtate;
Cabinete de asistenta medicalã primara, de specialitate, secţii de obstetrica-ginecologie.

3.3. Profilaxia anemiei feriprive la gravida
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Unitãţi cu paturi, precum şi cabinete de medicina de familie propuse de DSPJ şi Municipiul Bucureşti.

3.4. Profilaxia sindromului de izoimunizare RH
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Spitalele nominalizate de DSPJ şi a municipiului Bucureşti.

3.5. Prevenirea encefalopatiei cauzatã de fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital, precum şi eliminarea tulburarilor prin deficit de iod
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Cluj, Iaşi, Timis, precum şi DSP în teritoriile cãrora se efectueazã screening-ul neonatal;
Direcţiile de Sãnãtate Publica nominalizate pentru prevenirea deficitului de iod;
Spitalul Clinic Judeţean Cluj-Napoca;
Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca;
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iaşi;
Spitalul Clinic de Copii III Timişoara;
Secţiile, compartimentele de nou nãscuţi din judeţele în care se efectueazã screening-ul.

3.6. Profilaxia malnutritiei la prematuri
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare;
DSP Judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Spitalele clinice, judeţene precum şi alte unitãţi propuse de DSPJ şi municipiul Bucureşti.

3.7. Profilaxia distrofici la sugar şi copil
DSP Judeţene şi a municipiului Bucureşti (obiectiv 1);
DSP Judeţene şi a municipiului Bucureşti (obiectiv 2);
Spitale judeţene şi de specialitate din Arad, Bihor, Cluj, Constanta, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis, Bucureşti (obiectiv 2);
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare (obiectiv 2);
Spitalele nominalizate de DSPJ şi municipiul Bucureşti (obiectiv 2);
Comitetul Naţional de Promovare a Alaptarii (obiectiv 2).

3.8. Profilaxia rahitismului carential al copilului
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Secţii/compartimente de nou-nãscuţi şi cabinete de medici de familie din reţeaua de asistenta primara nominalizate de DSPJ şi municipiul Bucureşti.

3.9. Supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi adolescentilor din colectivitãţi
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti - instituţie coordonatoare prin compartimentul de igiena a scolarului;
Dispensarele medicale şcolare/studenţeşti de medicina generalã şi stomatologie.

3.10. Profilaxia anemiei feriprive la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti instituţie coordonatoare;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Cabinete de medicina de familie precum şi colectivitãţi de copii propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti.

3.11. Prevenirea apariţiei, depistarea precoce, monitorizarea şi recuperarea deficienţelor senzoriale şi de dezvoltare neuropsihomotorie la copil precum şi profilaxia epilepsiei rezistenta la tratament
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Arges, Bihor, Botosani, Braşov, Cluj, Galaţi, Maramures, Mures, Prahova, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti;
Spitalul de Pediatrie Pitesti;
Spitalul Clinic de Copii Oradea;
Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Secţia Clinica de Neuropsihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj - instituţie coordonatoare;
Spitalul Judeţean Mures - Clinica de Neuropsihiatrie Infantila;
Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" Bucureşti, Secţia clinica de neurologie pediatrica;
Spitalul Clinic de Copii "Dr. V. Gomoiu" Bucureşti;
Spitalul Clinic de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti;
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu" Bucureşti;
Spitalul Clinic de Copii "Marie Curie" Bucureşti - Secţia recuperare copii;
Spitalul Clinic de Copii "Louis Turcanu" Timişoara - Secţia clinica de neuropsihiatrie infantila şi compartimentul O.R.L.;
Spitalul Clinic de Recuperare Medicalã Baile Felix - Bihor - Secţia recuperare copii "1 Mai";
Sanatoriul Balnear Techirghiol - Secţia recuperare copii;
Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenti "Cristian Şerban" Buzias, judeţul Timis;
Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. dr. Dorin Hociota" Bucureşti;
Spitalul de Recuperare Borsa - Maramures;
Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Busteni;
Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Clinica de O.R.L. - Compartimentul de Implant Cohlear;
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" Timişoara CPNM "Dr. Radu Horia" Valcele;
Spitalul de Copii Botosani;
Spitalul de Copii Braşov;
Spitalul de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi;
Spitalul de Copii "Petru şi Pavel" Ploiesti;
Spitalul de Psihiatrie "Dr. G. Preda" Sibiu.

3.12. Prevenirea apariţiei cecitatii la prematuri şi a tulburarilor de refractie la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare;
Direcţiile de sãnãtate publica Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti;
Spitalele propuse de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.

3.13. Diagnosticul precoce, preventia primara şi secundarã, monitorizarea şi recuperarea unor afecţiuni cronice la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti;
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Cluj, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 1 - instituţie coordonatoare IOMC);
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mures, Satu Mare, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 2 - instituţie coordonatoare - Spitalul Clinic de Copii "Dr. V. Gomoiu" Bucureşti);
Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Busteni (obiectivul 2);
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 3 instituţie coordonatoare Spitalul Clinic de Copii "Sfanta Maria" Iaşi - clinica 3 pediatrie);
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 4 - instituţie coordonatoare Spitalul Clinic Judeţean Timis - clinica 2 pediatrie);
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene Cluj, Iaşi, Timis (obiectivul 5 instituţie coordonatoare - Spitalul Clinic de Copii "Prof Louis Turcanu" Timişoara);
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 6);
Spitalul de Copii "Sf. Maria" Iaşi, Secţia clinica II Pediatrie (obiectivul 6 - instituţie coordonatoare);
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti (obiectivul 6);
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie", Bucureşti;
Spitalele judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Timis - secţiile de pediatrie (obiectivul 6);

3.14. Profilaxia şi diagnosticul pre- şi post-natal al malformatiilor şi/sau unor afecţiuni genetice la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Iaşi, Ilfov, Mures, Timis şi a municipiului Bucureşti;
Spitalul Judeţean Ilfov - Compartimentul de Medicina Materno-Fetala;
Centrul de Patologie Neuro-Musculara "Dr. Radu Horia" Valcele;
Spitalele de Copii Oradea, Cluj, "Sfanta Maria" Iaşi (instituţie coordonatoare);
Spitalele Judeţene Cluj-Napoca (instituţie coordonatoare), Tg. Mures;
Spitalele de obstetrica ginecologie "Cuza Voda" Iaşi, "Dumitru Popescu" Timişoara şi "Filantropia" Bucureşti.

3.15. Reabilitarea asistenţei medicale de pediatrie şi pentru nou-nãscuţi şi susţinerea ingrijirilor intensive pentru copii
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti - instituţie coordonatoare;
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene (cu excepţia DSP Ilfov) şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 1);
Secţiile/compartimentele de pediatrie, terapie intensiva, AŢI, structuri primiri urgente (obiectivul 1);
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 2);
Secţiile/compartimentele de pediatrie, terapie intensiva, AŢI, structuri primiri urgente, compartimente de terapie intensiva nou-nãscuţi, din spitalele propuse de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti nominalizate mai sus (obiectivul 2);
Direcţiile de sãnãtate publica Cluj, Iaşi, Timis, Bucureşti (obiectivul 3);
Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Clinica II Pediatrie (obiectivul 3);
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria" Iaşi (obiectivul 3);
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis Turcanu" Timişoara (obiectivul 3);
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti (obiectivul 3).

3.16. Susţinerea activitãţilor de îngrijire a gravidelor şi lauzelor
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Secţii/compartimentele de obstetrica din spitalele nominalizate de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.

3.17. Managementul Programului de sãnãtate a femeii şi copilului la nivelul UMP precum şi la nivel local
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - Unitatea de Management a Programului de sãnãtate a femeii şi copilului;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Comisiile Judeţene de Sãnãtate a Femeii, Copilului şi Familiei.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016