Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 86 din 5 octombrie 2004  privind stabilirea conditiilor speciale in care se face importul de smochine, alune de padure, fistic si de anumite produse derivate din acestea, originare ori expediate din Republica Turcia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 86 din 5 octombrie 2004 privind stabilirea conditiilor speciale in care se face importul de smochine, alune de padure, fistic si de anumite produse derivate din acestea, originare ori expediate din Republica Turcia

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.150 din 6 decembrie 2004
ORDIN nr. 86 din 5 octombrie 2004
privind stabilirea condiţiilor speciale în care se face importul de smochine, alune de padure, fistic şi de anumite produse derivate din acestea, originare ori expediate din Republica Turcia
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Nr. 86 din 5 octombrie 2004
MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Nr. 795 din 3 noiembrie 2004
MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
Nr. 1.352 din 21 octombrie 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
Nr. 286 din 15 noiembrie 2004
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.150 din 6 decembrie 2004


Vazand Referatul de aprobare nr. 31.209 din 30 septembrie 2004, întocmit de Direcţia generalã pentru siguranta alimentelor,
având în vedere prevederile <>Legii nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor, ale <>Legii nr. 215/2004 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii veterinare, ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Importul produselor originare ori expediate din Republica Turcia, din categoriile de mai jos, care sunt destinate consumului uman sau utilizãrii ca ingrediente în alimente este permis numai dacã transportul este însoţit de rezultatele prelevarilor oficiale de probe şi ale analizelor, precum şi de un certificat de sãnãtate, denumit în continuare certificat, elaborat în conformitate cu modelul prezentat în anexa, tradus oficial şi în limba engleza, completat, semnat şi verificat de cãtre un reprezentant al Direcţiei generale pentru protecţie şi control a Ministerului Agriculturii şi Afacerilor Rurale din Republica Turcia:
a) smochine uscate, încadrate în categoria cu codul CN 0804 20 90;
b) alune de padure (Corylus sp.) în coaja sau decojite, încadrate în categoria cu codul CN 0802 21 00 sau codul CN 0802 22 00;
c) fistic, încadrat în categoria cu codul CN 0802 50 00;
d) amestecul de nuci sau fructe uscate, încadrat în categoria cu codul CN 0813 50 şi care conţine smochine, alune de padure ori fistic;
e) pasta de smochine şi pasta de alune de padure, încadrate în categoria cu codul CN 2007 99 98;
f) alune de padure, smochine şi fistic, preparate sau conservate, inclusiv amestecul încadrat în categoria cu codul CN 2008 19;
g) alune de padure, smochine şi fistic sub forma de fãina, pudra şi macinatura, încadrate la codul CN 1106 30 90.
ART. 2
Mãrfurile menţionate la art. 1 se importa numai prin unul dintre punctele de trecere a frontierei în care este organizat control al Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
ART. 3
(1) Fiecare transport se identifica printr-un cod care corespunde codului înscris pe certificat şi pe documentul care îl însoţeşte şi care conţine rezultatele prelevarilor oficiale de probe şi ale analizelor la care s-a fãcut referire la art. 1.
(2) Fiecare pachet individual (sau alta forma de ambalare) din cadrul expedierilor de mãrfuri este identificat conform legislaţiei în vigoare.
ART. 4
Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontiera ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor asigura, prin controlul documentelor, ca importul produselor specificate la art. 1, originare ori expediate din Republica Turcia, respecta cerinţele referitoare la certificat, precum şi rezultatele prelevarilor de probe, la care se face referire la art. 1. În absenta acestor documente se interzice intrarea în ţara a produselor respective.
ART. 5
(1) Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontiera ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor asigura, împreunã cu autoritatea veterinara şi pentru siguranta alimentelor teritorialã, prelevarea de probe prin metoda randomizarii din transporturile de smochine uscate, alune de padure şi fistic sau produse derivate din acestea, originare ori expediate din Republica Turcia, pentru determinarea conţinutului de aflatoxina B1 şi aflatoxina totalã.
(2) Prelevarile de probe şi analizele realizate prin metoda randomizarii, la care se face referire în alin. (1), se realizeazã pentru o cantitate de aproximativ 10% din transporturile de produse, pentru fiecare categorie la care se face referire în art. 1.
(3) Pentru alunele de padure prelevarea de probe se va realiza în conformitate cu procedurile de prelevare de probe stabilite prin legislaţia în vigoare. În cazul alunelor de padure comercializate în pachete vidate, pentru loturile egale sau mai mari de 15 tone, trebuie prelevate cel puţin 25 de probe elementare care sa formeze o proba vrac de 30 kg, iar pentru loturile mai mici de 15 tone trebuie prelevate 25% din probele elementare, conform legislaţiei în vigoare.
(4) Analizele se realizeazã în secţiile zonale de control al reziduurilor, în Institutul de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara, subordonate Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, precum şi în Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor "Larex".
ART. 6
Orice transport care face obiectul prelevarii de probe şi analize este reţinut în punctele vamale interne înainte de punerea produselor pe piata, pentru maximum 15 zile lucrãtoare de la data trecerii prin punctul de frontiera. Dupã efectuarea analizelor, autoritatea veterinara şi pentru siguranta alimentelor teritorialã elibereazã un document oficial insotitor ce stabileşte faptul ca transportul a fãcut obiectul prelevarii oficiale de probe şi analize, indicând rezultatele analizelor.
ART. 7
Autoritãţile veterinare şi pentru siguranta alimentelor teritoriale şi Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor "Larex" înainteazã Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor la fiecare 3 luni un raport cuprinzând toate rezultatele analitice ale controalelor oficiale ale transporturilor de smochine uscate, alune de padure şi fistic sau de anumite produse derivate din acestea, originare ori expediate din Republica Turcia. Raportul este transmis în cursul primei luni dupã încheierea fiecãrui trimestru.
ART. 8
În cazul în care un transport este divizat, copii ale certificatului şi ale documentelor insotitoare la care se face referire în art. 1 şi 6 trebuie sa însoţeascã fiecare parte a transportului divizat.
ART. 9
Prezentul ordin trebuie revizuit permanent în lumina informaţiilor şi garanţiilor oferite de autoritãţile competente din Republica Turcia şi pe baza rezultatelor testelor efectuate de laboratoarele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, pentru a se stabili dacã condiţiile speciale impuse de art. 1-8 oferã un nivel suficient de garantare a siguranţei alimentelor pe teritoriul României. Revizuirea trebuie sa stabileascã, de asemenea, dacã este nevoie în continuare de aceste condiţii speciale.
ART. 10
Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toţi importatorii şi distribuitorii de astfel de produse. Cheltuielile legate de efectuarea analizelor, precum şi pentru stationarea în punctele vamale sunt suportate de importatori.
ART. 11
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, prin direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor teritoriale şi inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontiera ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
(2) Prezentul ordin constituie transpunerea oficialã a Deciziei Comisiei 2002/80/CE care impune condiţii speciale la importul de smochine, alune de padure, fistic şi anumite produse derivate din acestea, originare ori expediate din Republica Turcia, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 34 din 5 februarie 2002, amendata prin Decizia Comisiei 2002/233/CE , Decizia Comisiei 2002/679/CE şi Decizia Comisiei 2003/552/CE .
ART. 12
Anexa face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 13
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii.

Preşedintele Autoritãţii
Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru
Siguranta Alimentelor,
Liviu Harbuz

Ministrul agriculturii,
pãdurilor
şi dezvoltãrii rurale,
Petre Daea

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brinzan

Preşedintele Autoritãţii
Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei


ANEXA

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru importul smochinelor, alunelor de padure, fisticului şi al anumitor produse derivate din acestea, originare ori expediate din Republica Turcia în România

Codul transportului: Certificat nr.:
În conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2002/80/CE care impune condiţii speciale la importul smochinelor (încadrate la codul CN 0804 20 10 sau 0804 20 90), alunelor de padure (încadrate la codul CN 0802 21 00 sau 0802 22 00) şi fisticului (încadrat la codul CN 0802 50 00), amestecului acestor produse (încadrate la codul CN 0813 50) şi produselor derivate din acestea (încadrate la codul CN 2008 19), originare ori expediate din Republica Turcia,
.............../(Direcţia generalã pentru protecţie şi control a Ministerului Agriculturii şi Afacerilor Rurale) ..........

CERTIFICA:
smochinele/alunele de padure/fisticul din acest transport, numãrul de cod ......../(introduceti numãrul de cod) ......, compus din: ......./(descrierea transportului, produsului, numãrul şi tipul pachetelor, masa bruta sau neta) ........, imbarcat la: ......./(locul de imbarcare) ......., de cãtre: ......../(identificarea transportatorului)......, spre: ......./(locul şi ţara de destinaţie) ......., care provine din unitatea: ......../(denumirea şi adresa unitãţii) ......., au fost produse, sortate, manipulate, procesate, ambalate şi transportate conform bunelor practici de igiena.

Pentru acest transport ...../(numãrul de probe) ....., probele de smochine/alune de padure/fistic au fost prelevate pe ...../(data) ....., trimise pe ...../(data) ......, la ....../(numele laboratorului)......, pentru determinarea nivelului de contaminare cu aflatoxina B1 şi aflatoxina totalã. Detaliile de prelevare a probelor, metodele de analiza folosite şi toate rezultatele sunt ataşate.

Întocmit la ........, la data de .................

Ştampila şi semnatura reprezentantului Direcţiei
generale pentru protecţie şi control a Ministerului
Agriculturii şi Afacerilor Rurale

____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016